Gitározás

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Hellhammer
Az 1 nap szünet megvolt, sõt 2 is 😊 Igazából szombaton lett felvéve az egész, vasárnap egész nap pihózás volt, hétfõn nap közben meló (zenehallgatás ment közben azért 😊) és este ültem neki. Még egyelõre a komponálás megy (melyik gityó, milyen hangerõvel, mikor hova panorámázva szóljon, a vokál vagdosása, az arányok beállítása), aztán jönne a hangzás finomított megfejtése, végül a mixdown és a master rész, hogy azért normális frekimenete legyen a számnak és legyen hangerõ is benne 😊

Most megcsinálok 1 számot, remélem ma vagy holnap befejezem, aztán hétvégén megmutatom a zenekarnak. Ha tetszik nekik, akkor is csak jövõ héten folytatom majd a többivel az elsõ mixben megfejtett dolgok segítségével.

Christiansen
Nem szabad így dolgozni, hagyni kell szellõzni a dolgot.
1 nap szünet, közbe más dolgok hallgatása
és újból elõvenni, immár tiszta aggyal és füllel.
Próbáld ki, én sem hittem volna

Hellhammer
Thx az észrevételt 😉
Még tegnap volt nálam az egyik gitáros srác meg a basszeros, mert még 1 gitársávot kellett felvenni az egyik sázámra, aztán ahogy hallgattuk ezt a félkész verziót, az volt, hogy kevés volt a lábdob meg a pergõ benne. A refrén résznél totál elveszett. Amikor elmentek, utána az eset még leültem molyolni vele egy kicsit, de akkor ezek szerint túllõttem e célon és túl sok lett a pergõ 😊
A gitárok meg valószínûleg azért kásásak mert túl sok a gain. Van ahol 6 gitársáv megy egyszerre, aztán gondolom a sok torzítás egymásra rakódva okozza ezt a kását, szal vissza kellene vennem a torzításból rendesen.

Most az elõbb hallgattam meg anyáméknál, aztán azt vettem még észre, hogy nagyon buhogós lett a dolog, a hifi eq-ján baszkódva a 120-160 Hz körüli részt lehúzva valamivel jobb, szal még abba is bele kell majd nyúlni rendesen, valószínûleg sokminden szól ott egyszerre (lábdob, bõgõ, gitárok) és azért van ez.

Hellboy: nekem nem csinál ilyet. Annyi bug van a tört verzióban, hogy nem lehet a preset-eket elmenteni. Asszem van belõle többféle verzió is, ha találsz, akkor próbálj ki egy másik release-t.

Bangyee
Laikus vélemény:
Egész rendben van, de nagyon elötérben van a pergõ, abból mindenkép vissza kéne venni ("St Anger effektus"), a gitárok meg kissé kásásak és hátul vannak az énekhez képest szerintem. De jólesz. 😉

\"As I\'ve come clean, I\'ve forgotten what I promised - In the rays of the Sun I am longing for the darkness...\"

valaki tudna valami hangfelvevõt amit kezdõk is könnyen ekzelnek?
Hell boy
ez a revalver mkII nekem állandóan szaraxik. mindig megfagy az ablak ahol cuccokat lehet berakni. meg ha rámegyek egy modulra hogy kitöröljem akkor nem törli ki ha meg csinálok egy üreset és rámegyek arra hogy click here to insert module akkor meg nem reagál semmit. csak nálam ilyen bugos a progi?

Hellhammer: jó lesz a cucc! hallatszik hogy még bétás de gondolom még eléggé az elején vagy. ja majd ilyen vokál felvétel meg effektezés kérdésben akarok kérni segítséget mert lehet hogy hamarosan mi is veszünk fel arra a számra amit linkeltem régebben. (azóta már át lett párszor gyúrva, ha lesz vokál is rajta akkor felteszem megin)

Hellhammer
Itt van a szombati felvétel egyik számának béta verziós mixe: klikk.
Igazából nemtom hogy szól, mert most este csak füllhalgatóval tudtam vele szórakozni, szal lehet hogy kicsit aránytalanok a hangszínek. Lesz még vele majd meló, de nagyjából ilyesmi lesz majd 😊

Hellhammer
Köszi. Akkor nálam van valami gáz, de közben megkerültem a problémát 😊 Lemixeltem a vokál csatit zajszûrõvel, aztán azon variálok tovább.

Hell boy
Kipróbáltam a pluginokat ilyen sorrendbe, nálam nem fagy meg.

Hellhammer
Ja ha esetleg valaki kipróbálná azt, hogy a következõ sorrendben bepakolja azt a pár Waves plugint, amit írok majd, és megénzni valami felvételen hogy lefagy-e azt nagyon megköszönném (nekem valamiért megadja magát a cucc, aztán nemtom, hogy nálam van-e a szar vagy valami bug lehet a pluginekben) 😊
Szal a pluginek ebben a sorrendben:
Waves X-Noise,
Waves C1,
Waves Doubler,
Waves Trueverb vagy RVerb

Nekem igazából akkor fagy le, amikor egyszerre bekapcsolom az X-Noise-t és valamelyik Reverb-et.

Hellhammer
Sztem ha az ezdrummer megy fl alatt, akkor az addictive drum-nak is mennie kell, elvileg ugyanolyan vsti hangszer ez is.

Gabyee: nemtom mire gondolsz a groove rész alatt, de vannak benne elõre megírt dobtémák midiben, amit elméletileg drag&drop módszerrel tudsz bepakolni a host progiba (még nem tudtam kipróbálni).

Basic: én játszottam fel a gitárt, de nem nagy mûvészet azt a Killswitch gitártémát megalkotni , csak sima reszelés 😊 Mondjuk ami utána jön riff, abban már van 2 érdekes rész, azt meg sem próbáltam. Valószínûleg nem menne, mert megint nem gitároztam vagy 2-3 hétig. Sajna megint fáj a kezem, úgy érzem ez a fájós dolog már így lesz, szal hozzá kellene szoknom. Oda kell figyelni a takra, aztán meg kell próbálni pontosan játszani és kész is 😉

Amúgy szombaton egy maratoni session alatt (reggel 9-tõl este fél 11-ig) haveromék zenekarának csináltunk egy 4 számos felvételt a próbateremben. Kicuccoltam a számítógépet, és leccgó 😊 Még régebben videókamerával felvettem ahogy a dobos srác nyomta a témákat, aztán az alapján otthon a dobot beírtam ezdrummer-be, szal azzal nem kellett már pöcsölni.
Kint megmutattam nekik mindkét dobprogit, aztán abban maradtunk, hogy a lábdob és pergõ megy majd az addictive drum-ból, az összes többi dolog az ezdrummer-bõl.
Úgy volt megoldva, hogy a gitár ment be az elõfokba, aztán annak 2 kimenete van, egy normál jack meg egy xlr és szerencsére mindkettõt lehet egyszerre használni. Szal a normál jack kimenetet kötöttem a hangkártya bemenetre, az xlr-bõl meg egy mikrofon kábel segítségével ment tovább a normál gitár cuccukba és azon monitorozták magukat.
A samplitude-ban kikapcsoltam a monitorozást, hogy ne küldje ki az épp rögzített bemenõ jelet, így nem fogja a gépet a mindenféle vst szarság. Csak a dobot (meg mikor már megvolt a absszus akkor azt is) adtam rá, hogy menjen a visszajátszásuk felvétel közben is. A hangkártya kimenetét kettéosztottam egy Y kábellel ami 2 erõsítõbe ment, az egyiken szólt hangfalon keresztül, a másik erõsítõbõl meg fejhallgatón tudták hallgatni feljátszás közben (azért befosás, hogy mennyivel más kategória a hangszererõsítõk hangereje, mint a hifi cuccoké - a gitárcuccok olyan 2-3-ason voltak hajtva, a hifi meg maxra tekerve ment (otthon olyan 3-ason szokott menni ami a szobában már elég kellemes hangerõ 😊), és így is alig lehetett hallani feljátszás közben mikor szólt a gitárcucc).
A basszust 2 sávon vettük fel, egyszer simán vonalból (azaz a kis elõfokon keesztül amit vettem), aztán egyszer meg úgy, hogy a basszeros erõsítõjén lévõ DI kimenetet használtuk. A 2 sávból fogom összekombinálni a basszgityót, mert a direktben felvett sávnak több a teteje, ami meg az erõsítõn ment annak meg az alja húzósabb. A gitárokat 4 sávon vettem fel, mindegyik sávra külön-külön feljátszva, szal nem volt copy-paste 😊
Az éneket egy Shure SM48-al vettük, sajna elég nagy lett az alapzaj, mert fel kellett tekerni az elõfokot rendesen, hogy legyen jó jelszint (szal ez a behringer mic100-as elég zajos, ha meg van hajtva). 2 fõ éneksáv lett, amibõl remélhetõleg tudok majd egy normálisat összevágni, mert egyszer az egyik a jobb, máskor meg a másik. Van még 2 háttér vokál sáv mellette, ami hozza a "csordakórust" 😊
Ja a legnagyobb szám a pop-filter volt, mert ott helyben tákoltuk össze. Valami drótból lett hajlítva egy kör alakú keret, és az énekes srác szerzett egy nõi harisnyát, az lett ráhúzva. Kár hogy nem volt nálam fényképezõ, hogy megörökítsem 😄
Sajna az egyik gitáros nem tudott jönni, mert melóznia kellett, majd valamikor a héten feljön hozzánk és majd itthon nálunk feljátssza az õ részeit (azokat is minimum kétszer 😊). Szal igazából még nem nagyon kezdek neki a mixelésének meg szerkesztésének, majd ha meg lesz az összes felvétel. Utána majd nekiesek és ha úgy néz ki, hogy kész van már, akkor majd felrakom valahova és belinkelem ide az eredményt (ha a zenekar megengedi persze, de miért is ne engednék meg 😊).

Basic
Én mindkettõt a Cubase-ban használtam, csak gondoltam megkérdem még ki mit használ, hátha lesz olyan, ami jobban tetszik.

Ron Ragm
Ezdrummer megy Fruity Loops alatt, a másik passz.

-Thirty seven. My girlfriend sucked thirty seven dicks! -In a row?

Basic
És ti milyen hostot használtok az ezdrummerhez, vagy az addicstive drums-hoz?

Basic
Én is most próbáltam ki ezt az Addictive Drums-ot. Tényleg nagyon jó.
Engem is kezd érdekelni az otthoni felvételkészítés. Hellhammer, abban az A/B összehasonlító tesztben a gitárt te játszod? Ha igen, akkor hogyan lehet ilyen szépen feljátszani?

én is most szedem,a demót régebben kipróbáltam.
hát van olyan szerintem mint az ezdrumm de lehet hogy jobb is!
ebben össze lehet állítani különbözõ fillekbõl dobalapot?
van benne ilyen groove rész?

Hell boy
Közbe már megtaláltam isohunt-on és le is szedtem, épp most próbálgatom jó kis cuccnak tûnik

Hellhammer
Ja meg találtam egy fórumot ahol van olyan rész is ahol ilyen zenefelvételrõl meg satöbbirõl van szó. Elkezdtem nézegetni és majd lefostam a bokám, amikor láttam, hogy olyan arcok írogatnak oda, mint Andy Sneap és Colin Richardson. De elõfordult tag a Clawfinger-bõl, Machine Head-bõl is 😊
Itt a fórum címe: Ultimate Metal
A produkciós dolgok: ehe.

Ja azoknak is érdemes megnéznie, akik csak simán metálról akarnak olvasgatni, tényleg nem szar fórum és sok ismertebb banda írogat oda.

Hellhammer
Az audionews-on most lesz majd regisztrálási lehetõség asszem vasárnaptól. Csinálj egy másik account-ot és azzal szedheted (nekem is 2 account van) 😊

A hangmintában azért tûnik olyan soknak a magas, mert sikerült egy félig elbaszott preset-et baraknom az addictive drums-ba, ahol szarrá volt eq-zva minden és a cineknek van az a magas sistergése. Gyorsban összedobtam ugyanazt, csak leszedtem a dobot meg a basszust, így hallatszik rendesen a hangaflas dolgok közti különbség. Ehunvane. Ugyanúgy az elsõ a guitar rig, a második pedig az impulse-os.

Hell boy
huuh hát elsõ neki futásra kicsit olyan mintha a zulu törzfejlõdést olvasnám ógörögül de neki futok még párszor.

meghallgattam a hangmintát (Killswitch😊) de megmondom õszintén nekem az elsõ jobban tetszik. a másodikba nem tom mintha a magas freki tartomány túl erõs lenne.

ezt az Addictive Drums-ot nem lehetne feltenni vhova?:S tudom 1.7 giga az 1.7 giga de ha ezt audionewsról leszedem akkor már repülök is az arány miatt.

köszi az infókat,már szedem is
én is ilyen felvevõs-kísérletezõs "zenész" vagyok😛

Hellhammer
Ja mondjuk ami szopás az az, hogy az ezdrummer-ben megírt dobot nem lehet egybõl addictive drum-mal használni, mert totál más kiosztást használ 😞
Viszont az addictive drum-ban is van több ezer elõre megírt midi dobtéma.

Hellhammer
Hell boy sztem téged lehet hogy érdekel majd a dolog, de mást is aki ilyen otthoni felvételkészítéssel szórakozik.
Szal mostanában találtam 2 új dolgot ami elég faszányos.
Kezdem a rövidebbel: Addictive Drums. Ez olyasmi, mint az EzDrummer, csak kicsit többet tud. Nem kell külön effektezgetni, hanem majdnem mindent a pluginen belül lehet megoldani. Van kompresszor, eq, torzítás, hangmagasság és hangerõ envelope, zenegtõk (2 aux-on lehet küldeni). Van ebben is többféle variáció a dob hangszerekre és sztem sokkal élõbben szól mint az ezdrummer. Az audionews-on találtam, 1.7 giga körül van.

A másik pedig a hangfalakhoz kapcsolódik. Vannak ilyen convolution dolgok amiknek az a lényege, hogy valós dolgokat modelleznek különféle módszerekkel. Elsõsorban reverb-eknél használják, de páran csináltak hangfalakhoz is ilyeneket. Szal úgy mûködik hogy vannak impulse-ok amik tulajdonképpen rövid wav file-ok, amiket felvettek valós cuccokon. Ezt be lehet tölteni ilyen convolution impulso-okat használó progikba és akkor az a wav alapján modellezi a a dolgot (jelen esetben a hangfakat és mikrofon elhelyezést/típust). Én 2 ilyen progiról tudok ami tud használni ilyet, az egyik az a Revalver MkII (szintén audionews 😊 ennek sajna a tört verziójában nem lehet menteni preset-et szal mindig vissza kell állítani). Itt minden modult ki kell kapcsolni/törölni, egyedül a RIR hangfal modult kell meghagyni (vagy berakni ha nincs), aztán ezen a modulon van egy load gomb, ott lehet betölteni a saját impulse wav-ot.
A másik neve SIR, ez ingyenes cucc. Lehet menteni stb. Én inkább ezt használom. Ebben open file van 😊 Ha betöltötted az impulse-ot, akkor van 2 csúszka az egyik a Dry a másik a Wet. A Dry-t le kell húzni tökig vagy alatta a kapcsolóval kikapcsolni, a Wet-et meg maxra húzni (a dry hangon menne a hangfalsziumuláció nélküli hang ami elég tré és nincs rá szükség).

A host progiban a guitar rig vagy amplitube hangfalsziumulációját ki kell kapcsolni és utána berakni a revalver-t vagy sir-t a szükséges impulse-al betöltve.

És akkor a lényeg 😊 Itt van a SIR: klikk.
És itt van pár (jópár 😊) impulse file amit egy guitarhack nevû srác csinált és sokak szerint nagyon profi cucc: klikk Amit nagyon dicsérnek az az Original 3 Impulses mappában van. A Fredman-os impulse-okról meg annyit kell tudni, hogy Fredman csinálta az In Flames Clayman albumát, és ugyanazzal a módszerrel mikrofonozta a hangfalakat amiket a srác aztán lemásolt impulse-ban - azaz 2 mikrofon kell azaz 2 impulse-al lehet elérni elméletileg ugyanazt (erre a SIR nem nagyon jó, viszont a Revalver-be egy signal splittert berakva és a két útvonalra egy egy RIR hangfalmodult rakva, tökéletes lesz). Az egyik miki totál szemben volt a hangszóróval egyenesen (Fredman Straight), a másik meg egybõl melette 45 fokban (Fredman Angled).

Végezetül pedig, hogy ez az egész mégis milyen csináltam egy rövidke A/B összehasonlítós mp3-at: klikk. Elõször van ezdrummer-el és a guitar rig saját hangfalmodellezésével, aztán pedig addictive drum és sir-be betöltött impulse-al megy a hangfal modellezés. Az elsõ verzió töményebbenek tûnik hirtelen, viszont számomra a második sokkal élõbb hatású.

Basic
A leírásból úgy néz ki, hogy teljesen kezdõknek van. Nekem vlmilyen haladó gitáriskola kéne.

Hellhammer
Nálunk meg pont 1 hete pénteken volt Snétberger Ferenc koncertje, és én persze errõl szombaton értesültem <#falbav> Ismerõsök akik voltak, azt mondták nagyon jó volt, kb. 1,5 órát nyomta, amibõl fél óra impró volt.

Amit McGrady beírt arról vki nem tud vmit h honnan lehet letölteni esetleg?😊😊😊

nekem Littvay Imre gitáriskola kezdõknek vhs van meg dvdre rippalva. az is jó. nekem legbis tetszik 😊

... got nothin to share with you...

McGrady
Disc 1 - OKTATÁS
- Pengetéstechnika
- Skálák
- Sweep picking
- Tech. gyakorlat
- Arpeggiok, tompítás
- Tapping
- Improvizáció
Disc 2 - EXTRÁK
- A "cucc"
- Variax
- A pengetõ
- A hangzás
- Edda szólók
- A riport
- Így készült

ebben szerintem kezdõ és haladó is van

Kuss!-magyarázta.

Basic
Sziasztok! Arra lennék kíváncsi, hogy ki mit tud Alapi István oktató dvd-jérõl. Teljesen kezdõ, vagy már haladó gitárosoknak is jó-e? Milyen stílusú zenét oktat rajta? Jó lenne, ha legalább egy példavideó lenne vhol, mert így elég nehéz megtudni, hogy megfelel-e nekem.

McGrady
dúva lesz abbittos ^^
valahogy föl is veszem :-)
8-án meg Bikini lesz, az is tutkó 😊

Kuss!-magyarázta.

csak halkan jegyzem meg hogy aug.11-én a kecskeméti fõtéren
tiszteletét teszi Al Di Meola mester és koncertezik egy jót😛
aki tud jöjjön már csak azért is mert a repnap is akkor lesz,két legyet egy ütésre alapon<#zavart1>

Match
Vedd meg a legolcsóbb hum-os cort-ot, vagy egy ltd ec-50-et, azzal lehet metálkodni.
Viper-50 nem tom milyen, sok helyen olvastam hogy szar a súlyelosztása.
EX-50-et soha...sõt, egyáltalán LTD EX gitárt soha...
M-50 sztem nem lehet rossz....strato copy gitárt nehéz elbaszni.

\"Drinkin\' Pukin\' Pissin\' and Fightin\' And startin\' all over again\"

Hellhammer
Hát attól függ mit szeretnél játszani.
De ha mondjuk úgy nézzük, hogy az egyik leghíresebb gitáros aki Strato-t használt, az Hendrix volt, akkor azt mondanám, hogy vagy Fender Twin Reverb vagy Marshall JTM100 (igazán stílszerû ezeknek másolatai lennének 😄)

Hellhammer
Már bocs, de a Squier másolat az milyen lehet? A Squier is már Fender másolatokat csinál, és van aki még a másolatot másolja? Érdekes lehet 😄
Sztem ilyen alsó kategóriában tök mindegy mit veszel, ugyanúgy szól mindegyik, esetleg a kidolgozásban (a hardware minõségében) és tartósságban lehetnek eltérések.

Haziba, google a barátod 😉

squier standard stratocasterhez milyen erõsitõ dukál véleményetek szerint?
jóóó no 😄 csak a kotta kéne nem akarom ezt a linket nyomni ám .. tudom hogy Cannon o Fóbia van a társaágban 😄
Hát slipknot-ot még elsõre még kerülendõ... de azt is + általába ilyen rock,metal féléket akarock😄
pl.:BFMV meg ilyenek

Nd
már megint canon.... wáááá

😊

\"There aren\'t many guitarists around at the moment who can send a shiver down my spine. Joe Satriani is one of the few.\" Steve Vai

még mindig keresem ennek a kottáját 😊
Hell boy
Hát kettõnk közül Match akire inkább ráillik az okos kifejezés de kösz hogy engem is megemlítettél.

ezeket az olcsó tüzifákat hanyagolni kell. Viszont a Squier az már mindjárt más. Még azt kellene eldöntened hogy milyen stílusú zenét szeretnél rajta játszani, bár mivel slipknotos videókat tettél be felteszem nem Hendrixet akarsz rajta nyomni.

McGrady
inkább a sima Squier, az megbízhatóbb mint a másik kettõ

Kuss!-magyarázta.

Szeretném ki kérni az okosok véleményét mint Match,Hell boy csak h két nevet említsek!😄
nah szal...
néztem boltokba balkezes gitárt...
Egyik helyen volt egy Baltimore 29.000??? de én azt hallottam errõl a márkáról h elég gatya... gitáros mondta!
Másik meg egy Squier másolat amihez járna pengetõ,húrkészlet,tok meg még vállpánt... és ez mind 29.000????
Vagy inkább rendejlek inkább egy sima Squier-t?
Melyiket ajánjátok????

na végre levizsgáztam,lehet gityózni ezerrel😄
mostanában szedtem le az ampli hendrix verziót,szerintem baromi jól szól érdemes kipróbálni<#eljen>

üdc allé .. valaki nemtudná elkuldeni emailben vagy valami linket adni? enneka kottájáról?
Bangyee
Jah pont azt akartam mondani, hogy ilyenekkel kell kezdeni, csak 20-ad ilyen sebességgel.

\"As I\'ve come clean, I\'ve forgotten what I promised - In the rays of the Sun I am longing for the darkness...\"

Match
Elõször is: "ilyen"

Pedig az Bich a javából.
A második videoban pedig pont hogy alternate picking gyakorlófutam található, tehát azzal mgé kezdeni is érdemes.

\"Drinkin\' Pukin\' Pissin\' and Fightin\' And startin\' all over again\"

McGrady
sok a bi(t)ch 😄

Kuss!-magyarázta.

Hell boy
pedig elhiheted hogy az egy bich.

Hát sztem az nem Bich végülis így a testet megnézve nekem nem annak tûnik
De mind1😄
DE az biztos h ne ijennel kezdjünk mint amit mutat!😄