Gitározás

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

kovacsgellert
Közben eszembe jutott valami: Mi a véleményetek a Tenson gitárokról?
(Ha egyáltalán használtatok már olyat, mert nem valami világhírû márka...)

kovacsgellert
Köszi. Ezzel most tényleg sokat segítettél. 😊
Még az lenne a kérdésem, hogy van valami amivel majd több hangszínt "varázsolhatok" a leendõ gitáromba?

Hellhammer
Gyenge a dobosotok 😄

Christiansen
nekem 15W-os csöves erõlködõm van és legyõzi a dobot😊

Hellhammer
Otthonra gyakorlásnak 2W is elég (elemes kis erõsítõk, pl. Marshall MS-2 és MS-4, Orange Micro Crush, Fender Mini erõsítõk). 20W már simán szomszéd-átcsalogatós kategória (átlag 50W-os hifi cucc az 2x25, na ha azt is kitekered segg hangerõre, az is épp eléggé kurva hangos - ráadásul a hangszerekhez készített erõsítõknél nem teljesen ugyanaz a teljesítményjelölés, mint a hifiknél - értsd: sokkal hangosabbak ugyanazt a wattszámot nézve).

Tremoló ügyben: csak akkor vegyél olyan gitárt ami tremolós, ha nagyon-nagyon szükséged van rá (kezdõként nem nagyon hiszem, hogy kihasználnád).

Több buktatója van: az olcsó gitárokban lévõ tremólók szarok. Pont. Egy normális tremolo rendszer magában annyiba kerül, amibõl két belépõ szintû gitárt is simán megvesz az ember. Ebbõl kifolyólag ha nem szánod rá a pénzt, csak szívni fogsz vele. Elhangolódik, nem tudod normálisan beállítani a gitárt (intonáció), hamar tönkremennek a fontos részei (rúgók, csavarok, húrlábak stb.) Másrészt egy egy húrszakadásnál elég nagy szopás kicserélni a húrt és újra behangolni/beállítani a gitárt (kezdõként az ilyen apróságok is azért el tudják venni az ember kedvét). Harmadrészt (bár ez annyira nem fontos még kezdéskor) a tremolós gitároknak elég nagy darabot kimarnak a faanyagból, így kisebb a hangkitartás, kevésbé feszes a gitár hangja mivel nem fix a húrláb, egyszóval kicsit vékonyabban/erõtlenebbül szól, azaz jól megszólalós ritmusgitározáshoz nem túl ideális (de mondom ez akkor lényeges már ha stúdióban veszed fel a zenéidet - ott meg jó esetben tudnak adni valami sziklaszerû masszvíságú fixhidas gityót).

Szal szerintem csak akkor vegyél tremolós gitárt ha már tudod mire jó, látod, hogy a gitárjátékod igényli a tremoló használatát, tisztában vagy az elõnyeivel/hátrányaival, ismered a különbözõ tremoló típusokat, és legvégül van annyi pénzed rá, hogy minõségi darabot vegyél (eredeti floyd rose vagy ibanez edge-pro).

Match
Menj be egy boltba, és próbálj ki egy 10 wattost, meg fogsz lepõdni.

\"Drinkin\' Pukin\' Pissin\' and Fightin\' And startin\' all over again\"

kovacsgellert
Jó na. Tudom, hogy kezdõ vagyok, csak azt akartam mondani, hogy nem most veszek a kezembe gitárt elõször, tehát nem vagyok full amatõr.
Máshol azt írták, hogy legyen legalább 20 Wattos, mert másképp alig fog hallatszani.

mumpic
Fél éve? akkor kezdõ vagy. 😊
10 watt, annál kisebb nincs is sztem, max az elemes zseb-erõsítõk.
A tremolóra meg én is azt mondom, hogy nem szükséges, sõt, ha olcsó a gitárod akkor biztos hogy vacak a tremolója, ami csak bosszúságot okoz.

kovacsgellert
Aha. Értem. Én nem vagyok épp olyan kezdõ, mert már féléve gitározom, de klasszikus(spanyol) gitáron.

Még lenne valami, már tudom, hogy kombót kell vegyek majd a gitárhoz, de hány wattosat vegyek, ahhoz, hogy otthonra elég leyen?

hát sztem ha kezdõ akkor fölösleges, esetleg késõbb használdnád, nekem is ki van szedve egyenlõre.
kovacsgellert
Elnézést, hogy egy feltett kérdésre még egyet írok, de az enyém nagyon sûrgõs:
Fontos, hogy a gitáron legye tremoló, vagy az elhanaygolható?

tigeroo
hali! youtube-ra szeretnék videókat rakni, és azt szeretném kérdezni hogy ti milyen programmal csinálnátok a felvételt?

basszusgitárhoz kéne, és úgy kellene hogy ahogy a gép játsza a zenét felvegye aztis és a gitár hangját is (szoftveresen, nem hangfelvételrõl), nagy-kisjack dugóm van hozzá

meg a videófelvételt is akkor venném fel, de azt sony vegassal vagy valamivel már megtudom oldani (azthiszem)
Aquir
xD

A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n

Roger6
Tudom, hogy nem gitár téma, de mire nem jó 4 akkord, nem? (humoros topicból)

TDU, Counter Strike-Source, Heroes & Generals nick: Grabowszki Commodore Világ and CoVboy forever

skrimer
találtam egy fajin kis oldalt: http://spytunes.co.uk
vannak videók ,hogy hogyan és hol kell lefogni a cuccokat

GC Tao:-Klea- HM\" (Healer) [Bardofriends League\'s Master] GC Yang:YunkChi GL\" (ck Hyb) [-] Play9D: Orange[HUN] HM\" (Nuker) [Afterlife Hero League]

Probléma az, hogy a ProPresenter progi csak Macre van. Nekem meg Windowsom van. Bár ha lenne pénzem szívesen vennék egy MacBook Prot😄
Aquir
"You can import text files individually as you always have, or as a batch into ProPresenter 3. The ability to import directly from the clipboard is also still available. Simply look-up the lyrics from any song on the Internet, whether through SongSelect, Google, or any other website. Either download them as text files to import later or select the text of the song in your Internet browser. Switch to ProPresenter and select "Presentation from Clipboard" from the File menu or import from your downloaded text files"

A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n

Aquir
én se
akkor valami converter kéne

Öööm, szokásom.. De nem találtam..😞
Aquir
keress rá? =)

Akkor új kérdés😊
Ugye a .pro-s fileokat a ProPresenter nyitja meg. Hol lehet letölteni ProPresenteres fileokat?😊
Hellhammer
Azt azért vedd hozzá, hogy ezek már masteringgel együtt szólnak így, szal magában a mixben inkább kicsit kevésbé hifi minõségûre próbáld meg eq-zni a dolgot, aztán a master csatira, vagy utána külön projectben a kiexportált cuccra rakj még szolídan némi javítgatást (lightos kompresszor, eq, színezõ cucc, clipper, limiter).
Amúgy érdekes áthallgatni elég sokmindent közülük, mert némelyik zenekarnál eléggé effektezett a hörgõs/üvöltözõs vokál, némelyiknél meg tök száraz. Szal amit a zene megkíván az a fasza 😄
Amin én meglepõdtem az az, hogy milyen sok zenénél van overdriveos hangzás basszuson, pedig némelyiknél úgy hangzik a mixben, mintha teljesen tiszta basszushang lenne.

Köszi! Mostmár tudom milyen progival kell csinálni!😊
hirtelen ennyit találtam:
http://www.fileinfo.net/extension/pro

Hell boy
Ez nagyon zsír cucc! épp most csinálom a zenekarunknak a felvételeket úgyhogy pont kapóra jön ez a segítség hogy minek hogy kéne szólnia, igazából az ének/hörgéssel bajlódok a legtöbbet mert azt most csinálok elõször de így már van támpontom hogy hogyan effektezzem.

Froopy
Hm, szép darab!<#eljen>

A hangszínt hanglétráról festjük a hangfalra?

Eladó Squier Standard Stratocaster, 2005-ös, Indonéz.
Pickupok GFS Premium Texas szettre, az elektronika Fender Higway 1 elektronikára lett cserélve. Sérülésmentes állapotban, új húrokkal, csak szobában használtam.

Kép a galériámban.

Ár: 44.000,-

sza.sa

.pro kiterjesztésû filet milyen progi csinál? Elvileg ez ilyen szöveges cucc, csak a szöveg felett ott vannak az akkordok.
kovacsgellert
Hoppá...😊
Azért nem gondoltam, hogy ennyire nem tudok majd rájönni...
Az tévesztett meg, hogy azokona gitárokon, amit effig láttam, mindig ott oldalt kellett bedugni.

Köszi. 😊

Christiansen
oda dugod a..

kábelt😊

kovacsgellert
Sziasztok!
A kérdésemet a képen láthatjátok. Elõre is köszi a választ. 😊

ezek hasznosak voltak😄
amugy most találtam olyat hogy peavy valveking kombók
azok jónak tünnek még ha a ,,kicsi" is
Hellhammer
Na meg egy kis okosság:
Van a Rock Band nevezetû játék, ebbõl okos srácok kirippelték a zenéket multitrack formában. Ha minden igaz külön vannak a gitárok, a basszusgitár, a fõ és hátttér énekek, és a dobnak a sávjai is. Arra is jó, hogy az ember saját mixet készítgessen magának, de arra is jó, hogy meg lehet nézni, hogy 1-1 számban hogyan is szólnak magukban a hangszerek (okoz meglepetéseket), vagy esetleg feldolgozás megtanulásához is jól használható. Szal itt egy torrent, amiben kb. 7 gigányi ilyen zene van mogg formátumban (multitrack ogg): klikk.
A megnyitásához az ingyenes Audacity nevû progit kell használni, abból aztán lehet külön-külön is exportálgatni másfajta formátumba, ha arra van szükség.
Ha esetleg nem menne a torrent-es link, itt egy másik fórum alternatív letölséi lehetõségekkel: klikk.

Hellhammer
Kombóból sem feltétlenül. A méret a lényeg 😊
Nemtom milyen kombóról van szó amúgy, de amiben legalább 12"-os hangszóró van, annak már kellene bírnia (2x12" meg tuti jó). Zenekarunkban a másik gitáros srácnak van egy Peavey Bandit kombója is, amit nem nagyon használunk, mert neki is van fej-láda cucca meg nekem is. Volt hogy azon játszottam, mert erõsítõt cseréltem és a régit már elvitték, az új meg nem jött meg, magában is elég jól megállta a helyét, de rákötöttem a 4x12-es ládámra és akkor teljesen faszán szólt.

Szal ha lehet (van külsõ hangfal rákötésének a lehetõsége), akkor érdemes a kombót is kipróbálni egy nagyobb hangfalon, hátha faszán fog szólni. Amúgy régebben volt már errõl szó itt ezen a fórumon, ahol elég jól körbejártuk a témát (teljesítmény, méret, hangszórótípus stb.), csak már nem emlékszem pontosan mikor.
Mindenesetre elég abba belegondolni, hogy egy 10"-os hangszóróhoz képest egy 12"-osnak már majdnem másfélszer akkora a hangsugárzó felülete, ha meg már egy 4x12-es ládát nézünk, akkor annak meg már majdnem 6-szorosa a felülete, szal hatszor annyi levegõt mozgatnak meg a tölcsérek. Az meg azért nem mindegy, akármekkora teljesítményt nézünk is.

köszi a bõ válaszokat😄
már szervezõdik a zenekar 😄
vélis még nem hangolgatok le csak gondoltam ha már alaphangolásnál nem bijra ez a kis láda akkor vmi olyat nézek ami majd jo lesz mélyebbre is
de lehet az lesz a legjobb ha elmegyek egy hangszerboltba aztán ott megbeszélem meg kiprobálom
vagy nemtom ilyenbõl érdemes használtat venni? bár biztos ez is változó
Christiansen
kombóból viszont pont ez a "buhogós mocsárcsuva" szól C-re hangoláskor

szóval egy highgain fej-láda kell neki, amin egy egyujjas letekert kvintelést befog és beremeg a gatya😊

Hellhammer
Részben igazad van, de azért ennyire nem sarkos a dolog, hogy adott hangoláshoz kell erõsítõt venni. Bár az adott hangra behangolt gitár húrjának van egy alapharmonikus rezgése, a hallható gitárhang hangszínét nem az fogja befolyásolni, hanem a felharmonikusok.

Bár a normál hangolásnál a legmélyebb E húr alapharmonikusa ~82 Hz (volt szó drop c hangolásról, ott a legmélyebb hang ~65 Hz), mégsem ezt a tartományt érdemes kiemelni a gitárnál, mert akkor basszusgitárral/dobbal együtt már nagyon kása lesz az egész (konkrétan buhogós mocsárdzsuva hang lesz az egész). Inkább a mélyközepeket (150-300 Hz körül - tehát az elsõ felharmonikusokat) és a közepeket (1000-2500 Hz között) érdemes hangsúlyozni, és 80-100 Hz alatt kivágni a gitár nagy részét.

Sztem a gond inkább a hangszórójával lesz, konkrétan arra tippelek, hogy kis hangerõnél bejátszik a fletcher-munson effekt, szal hogy jobban megemeled a mélyeket/magasakat, mert alacsony hangerõn erre érzéketlenebb a fül, aztán amikor feljebb van tekerve a hangerõ, akkor a hangszóró már fizikailag nem tudja visszaadni a mélyeket és elkezd torzítani meg fulladni amitõl eléggé szarul fog szólni. Szal inkább jobb/nagyobb méretû hangszóró vagy hangfal kéne elsõdlegesen.

Másik megoldás pedig az, hogy a mélyeket visszavenni, de gondolom ettõl meg vékonynak fogja hallani a gitárhangot az illetõ, hisz otthon nincs melletted egy basszusgitáros (és ugye mindenki olyan gitárhangot szeretne alkotni, mint kedvenc elõadójának kedvenc lemezén hallható - függetlenül attól, hogy a lemez egy teljes zenekar hallható), szal mélyekbõl visszavéve -> vékonynak tûnõ gitár. Ezen úgy lehet még segíteni, hogy egy harmonikusokat kiemelõ/generáló effektet kell használni (pl. BBE Sonic Maximizer) de ez meg megint csak félmegoldás, mert fullos környezetben (élõben/felvételen) meg már túl sok lesz megint a mély - szal megint kása van - de még mindig jobb, mint a csutkára kitekert basszus/magas hangszín poti az erõsítõn. Vagy kell valami fasza csöves erõsítõ, vagy overdrive pedál, mert az elektroncsövek torzítása sokkal több harmonikust generál, mint egy félvezetõs megoldás, és hát az lenne a cél, hogy felharmonikusokban gazdag - azaz vastag - gitárhang legyen.
Az ultimate megoldás pedig az, hogy be kell szállni egy zenekarba és ott a basszusgitáros adja a mélyeket 😊

mumpic
Az a tartomány, amire a gitárodat behangolod, az a húrok rezgéseinek alapharmonikusaiból adódik. A hangszínt a felharmonikusok (és az alharmonikusok) adják. Egy átlagos erõsítõt átlagos hangmagasság átvitelére terveznek, E hangolás köré. Ez azt jelenti, hogy a benne lévõ erõsítõfokozat átviteli karakterisztikájának a képe egy kádgörbe lesz, az erõsítés-frekvencia diagramon. Ha lehangolod a gitárt, akkor ennek a kádgörbének egy lefelé ívelõ tartományára kerül a hangmagasság, a hangszínek pedig vele tolódnak.
Ebben az esetben jól meg kell gondolni hogy milyen cuccot veszel. Egy normál erõsítõ esetében a fejben lévõ erõsítõfokozat hiába erõlködik, akkor sem tud akkorát erõsíteni rajta, mintha magasabb harmóniákkal kellene dolgoznia. Ugyanez a helyzet a ládával is, mert a benne lévõ hangszóróknak szintén van rájuk jellemzõ átviteli karakterisztikájuk.

hát nem tudom mit értessz ezalatt pontosan nekem csak az a lenne y lényeg hogy ne csináljon ugy ahogy a mostanim😄 ilyen tulrezonálás vagy nem tom
Nem hozza be az oldalt. Majd küldd már át msnen, ha fent vagy! Köszi^^
Christiansen
jó ha tudod, hogy lehangolt zenék kombóval nem szólalnak meg rendesen..
fullad a hang...egy 50W fullcsöves ENGL-el is
higain csöves fej+4x12 😛

szeretnék majd erõsitõt venni ami rendesen birja c hangolást is , kb száz ezer lenne rá. mondjuk még nem most venném csak már elkezdek infot gyüjteni. milyet lenne érdemes ? vmilyen kombót vagy ha van multieffekt elég a hangfal is bár erõsitõ gondolom kel rá. hát ha vki tud vmi jót akkor mondja😄 a lényeg hogy jo legyen mélyre is
Nitramk
Köszi a segítséget. Eddig RHCP - Under the bridget, meg Eric Claptont próbáltam.

Team Fortress 2: Dauer \"Az élet egy rohadt szar játék, de a grafikája baromi jó!\" \"Héj jú!Gív dat máni bekk!\"

McGrady
DG Stompom van. A legmezeibb megoldás: gitár-stomp-erõsítõ-kismikrofon-pc :-) a lényeget legalább hallani...

Kuss!-magyarázta.

Christiansen
pöpec

hogy vetted fel? multid van?

Christiansen
Animals - House of the rising sun
jól megtanulsz vele bontani, meg pontosan-gyorsan váltani
tábortûznél meg alap😊

LZ-Stairway to Heaven, Eagles-Hotel California
nehezebbek de lesz velük sikerélmény is, és fejlõdsz tök jó lesz.

tigeroo
metallica - nothing else matters
gary moore - the loner
8óra munka
AtomHeart
Olvasgasd a korabbi hozzaszolasokat, minden honapban felteszi valaki ezt a kerdest! <#fogmosas>

YouTube csatornám: www.youtube.com/user/atomheart147/videos

Nitramk
Milyen számokat, dallamokat könnyû eljátszani egy kezdõnek akkusztikus gitáron? Az "auld lang syne" már egész jól megy, ilyesmikre gondolok meg rendes számokra is, csak egyszerû legyen. 😊 Az a baj nem nagyon ismerek olyan együtteseket akik akkusztikus gitáron játszani.

Team Fortress 2: Dauer \"Az élet egy rohadt szar játék, de a grafikája baromi jó!\" \"Héj jú!Gív dat máni bekk!\"

McGrady
egy kis impró szerintetek milyen??

Kuss!-magyarázta.