Gitározás

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

elitehun
Lassan kéne húrt cseréljek. Eddig ezt használtam, de most arra gondoltam hogy veszek egy ilyet. A kérdésem annyi hogy mi a különbség?
Hát sztem csak 2 akkord változik ebben, legalábbis a Fõ riffben, C és G5.
a chorus pedig bármi lehet innentõl kezdve ami fekszik a hangodnak😊

http://www.youtube.com/watch?v=Cq0UFe_F9Rs

Ebbõl valaki ki tudná nekem hámozni az akkordokat? Google-ban kerestem,de nem találtam sehol sem

Froopy
Legalább tanultam pár új dolgot, mint pl, hogy a "Plectrum" pengetõt (lantpengetõt, lantot is) jelent.😄

A hangszínt hanglétráról festjük a hangfalra?

Hecker007
szerintem a lényegen nem változtat, ha van alátét azt kell kiszedni, ha nincs alátét a mûanyagból kell reszelni 😄 de ez az állítható a legjobb szerintem

Froopy
Ehh, sry, most esett le, hogy itt nincs semmiféle kivehetõ alátét, csak állítható.<#idiota>

Froopy
Utána kerestem, sokat nem találtam: Plectrum guitar bridge arched. Hogy ebbõl a Plectrum a márka, vagy a fajta megnevezése, sajnos nem tudom. De az "arched"-ból kiindulva "boltozható" nyereg. Ha nem erre gondoltatok, sry.😊

elitehun
Senki nem tudta hogy hivják azt amit Hecker kérdez ezért nem mertünk irni 😛
Froopy
Mi ez a pangás?😄 Szerintetek van értelme innen rendelni? A gitár anyagai nem rosszak, ha megbízható infót szereztem. Persze elsõ körben más PU-val és hardverrel "ruháznám fel".😊

Hecker007
nah igen errõl meg is feledkeztem, am mi annak a neve mert sose jut eszembe? 😄

AtomHeart
Sot, egyes gitaroknal a hidnal a muanyag ize alatt van egy alatet amit csak ki kell venni...

YouTube csatornám: www.youtube.com/user/atomheart147/videos

Hecker007
lehet cserélni ezeket mûanyag vackokat, meg talán csontból is lehet készíttetni bele, meg grafitból, de ez utóbbi nem biztos

tenkenorman
értem. majd megkérdezek valakit. de akkor ez ílyen egyszeri dolog nem? mert ha egyszer elreszelted akkor nincs tovább.

http://www.tenke.hu

Hecker007
Vannak akusztikus gitárok amiken lehet állítani a húrmagasságot, sõt általában mindegyiken lehet, csak sokkal nehezebb belõni, mert a nyerget kell reszelgetni, meg a hídnál van egy kis mûanyag lap amit elvileg ki lehet venni, nah abból is reszelni kell, de mindkettõnek csak az aljából szabad, nagyon idõigényes és baromi nehéz rendesen beállítani, de nem lehetetlen. Ha be akarjátok állíttatni jobb ha olyannal csináltatjátok aki már sokszor csinált ilyet, vagy a helyi hangszerboltban kérdezzétek meg hogy megtudják-e csinálni.

jah.. ez tényleg jó lenne ha lehetne azoknak is így állítani a húrmagasságot 😞

tenkenorman
Hali. Az akusztikus gitár nyakát is be lehet állítani? kicsit nehéz lefogni és jó lenne ha a húrmagasság kisseb lenne.

http://www.tenke.hu

Froopy
Köszi!<#eljen>

Gitár fa, mi milyen hangot ad

Guitar Wood Types & Tones FAQ

Count Adyn
Én azt olvastam vhol hogy ha az (mély)E hurt lefogod az elsõ és az utolso bundnal akkor a 7ik nél kb fél miliméteres rés van akkor fasza😄

\"A GOTO veszélyes, mire juthatsz véle, a JOIN meg költséges, cseberböl vederbe\"

Én nem szeretem aha tökéletesen egyenes a gitár nyaka. Megmondom miért.
Ha túl egyenes, akkor a nem tudom elég alacsonyra állítani a húrokat, mert az elsõ pár bundnál bezizegnek a húrok. Egy fél milis homorítás jót tesz neki szerintem. Akkor minden bundnál elég alacsonyak lehetnek a húrok és nem zizeg be sehol.

A hidat meg ha beállítod rajta optimálisan a húrtávolságot.. azaz olyan alacsonyra hogy még nem zörögnek be a húrok.. akkor rájössz, hogy a mély E húr magasabban van egy kicsit, kb 2-3 milire a 12. bundtól. A magas E meg elég alacsonyan, közel a bundok felületéhez.

Ez azzal az okkal magyarázható, hogy a mély vastag húroknak nagy a kilengésük, és nagyobb térre van szükségük, hogy normális pengetéskor úgy rezgésbe tudjanak jönni, hogy nem ütköznek bele semmibe.
Persze bármit meg lehet úgy pengetni erõvel, hogy zörögjön az egész gitár, fél centis húrtávolságban is.

A magas E, kisebb amplitudóval, de nagyobb frekvenciával rezeg, ezért neki sokkal kisebb helyre van szüksége, hogy kényelmesen élhesse életét a gitár nyakán. =)

elitehun
XD tudom hogy igy mondják
de am igen azzal sokkal elõrébb vagyok 😛 még csak nem is rövidebb 😛
Hecker007
akkor írd azt hogy fret 😄 ezt is aláhúzza, de angolul így mondják

elitehun
Hivatalosan érintõnek hivják de mivel nincs hosszú i betûn ezért azt is aláhúzza XDXD
csokalaci
Shit happens 😄

http://facebook.com/musicleander

elitehun
azt tudom hogy annak irják de ha beirom simán hogy bund akkor aláhúzza és ki akarja javitani mindenféle hülyeségre XD
csokalaci
bund-nak írják.

http://facebook.com/musicleander

elitehun
amúgy a bundot hogy irják helyesen? XD mert a "bund" szót aláhúzza 😛
elitehun
Értem kösz.
Am nekem is egy kicsit kunkorodik az elsõ második bund fele
Froopy
Úgy ám.

Megnéztem múltkor a teljes gitárbeállításos linket. A link megtekintése után kíváncsiságból megnéztem a nyakakat. Mindkét basszusgitáromnál jók az oktávok, kényelmesen lehet rajtuk játszani. A nyak egyenes, de mindkét gitárnál kicsit hajlik a fej mellett (kb. 1-4. bund). Ez normális?

elitehun
Magyarul emeljem meg a hid egyik oldalát és vigyem lejjebb a másikat?
Froopy
Sry *Nem normális, a vékony húroknak kell alacsonyabban lennie.

Froopy
Nem normális, a magasnak kell alacsonyabbnak lennie. F1ú csak annyit írt, hogy nem lehet egyenként állítani a húrok magasságát, csak a nyereg "lejtését". Tehát ha beállítod a vastag E-t megfelelõ távolságra a nyaktól (gondolom ez a táv van most a magas E-nél) és a magas E-t is beállítod megfelelõre (közelebb a nyakhoz, mint a mély), akkor minden húr megfelelõ magasságban lesz.

elitehun
Jó de akkor tök normális hogy ezen a gityón a vastag húrok alacsonyabban vannak mint a vékonyak??
Froopy
Jó az!😉 Milyet tervezel venni?

Lehet veszek egy nylon húros dolgot, és próbálgatom a finger style-t.
Csak nehogy lekopjon a fekete körömlakkom. 😛

American Vintage Synchronized Tremolo
Ez van a fenderemen "strato", ennél lehet állítani minden húrnak a magasságát is. Elég kényelmes egy hangszer. Még a merevítõ pálcához is közvetlen hozzáférek, nem kell lecsavargatni a fedelét sem.
Század milire be lehet lõni az egész hangszert ha értesz hozzá.

Ennél a hídnál nem lehet minden húrnak külön állítani a magasságát.
Csak két csavar van erre. A Bridge height adjustment screw, alul és felül.
De ez nagyjából elég is. Beállítod a magas E, és a mély E távolságát, a többi meg pont jó lesz hozzá.
Megszúrta a talpazatomat egy szálka, és most vérzik. <#rinya>

Froopy
ja... Hogy hogyan, azt pontosan nem tudom, nekem fix húrlábasom nem volt. Gondolom a neked megfelelõ lejtést beállítod a nyereg szélein lévõ csavarokkal.

Froopy
Azt a "bridge height adjustment screw"-val.

elitehun
Igen, de hogy tudom beállitani az egyes húroknál a magasságot? Mert egyelõre a vastag húrjaim alacsonyabban vannak mint a vékonyak
Froopy
Ott a korábban írt oktávokat tudod beállítani, hangolni.

elitehun
A azokra a csavarokra gondoltam amik a képen befele állnak (string saddle adjustment screw).
Froopy
Igen, a magasságot ott lehet állítani.

elitehun
Valaki? Biztos tudja rajtam kivül jó pár ember
Nekem még nem jött le, én csak pengetõt használok.
De azthiszem, veszek nemsokára egy nylon húrosat inkább.
Tetszik, hogy milyen világos tiszta hangja van.

fecska
P.Mobil, Radar tegnap?

<#gonosz1>

sz4bolcs
Jaj... én sem nyúlok hozzá csak pengetõvel mert.... lejön a fekete körömlakk <#idiota><#idiota><#idiota>

Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.

elitehun
Vagy azokkal csak elõre hátra tudom csúsztatni õket?
elitehun
Néztem képeket és úgy tûnik hogy még sincs forditva a húrláb, az összesen befele áll a csavar. Akkor már csak azt kéne megoldani hogy a vastag húrok magasabban legyenek a végonyak meg alacsonyabban. Gondolom ezt az oldalán lévõ csavarokkal lehet állitani.