15099

Ki mit hall róluk, milyet érdemes, milyet tilos venni, stb...

Kapcsolódó SG.HU TOPIC-ok: | SZIMULÁTOR | FREE TRACK | TRACK IR |

Auto szimulátorok TOPIC-jai: | rFactor | iRacing | LFS | GTR2 | GTL | RACE/07 | GTR | GTR-E | CRS | STCC | nK-Pro | ARCA | RBR | GPL |

Kormány Kalauz Szimulátorozáshoz!!! +trükkök!!!
  • bardocz
    Tényleg, ez nem mechanikus áttétel úgymond. Szerintem amúgy elég pontatlan lesz ezután, nem tudom megéri-e.
  • Mumtaz
    Igen, számolok az FFB-vel. De ez ugye úgy működik, hogy az impulzusokat nézi szintén. Konyhanyelven, ha a tárcsa alapján nézi az adatokat az FFB-hez és mondjuk csinál egy a tárcsán mérve 2 ablaknyi rántást, az most csak kb 1mm a kormányon nézve. Ha változik a tárcsa "áttételezése", ez a két ablaknyi elmozdulás a kormányon mérve már nem 1mm lesz, hanem kb. 5mm, mert a kormánynak többet kell elfordulnia hogy a szenzor ugyanakkora értéket adjon Tehát nem gyengébb lesz az FFB, hanem erősebb. Egy pici rezgés a kormányon már nem egy pici rezgés lesz. De ezt meg a control panelen lehet gyengébbre állítani.

Egyébként megnéztem, és sajnos a kormány vezérlése adja az értékeket. RAW értékek elég nagy léptékkel. Csak akkor működne a jelenlegi mechanikai megoldásokkal, ha a kormány elektronikája nagyobb felbontással dolgozna, tehát kisebb lenne a lépésköz. Ez meg ugye sajnos nem módosítható. Így a driver dolog kilőve, marad a mechanikus átalakítás. Viszont most néztem és sajnos az említett fogaskeréken nehéz lenne megoldani a tárcsa elhelyezését, mert ficc tengelyen forog. Így maradhat az, hogy valamiből ki kell operálnom valami fogaskereket, ami méretben megfelelő és passzolnak a fogak méretei is és külön fel kell rakni valahová. Esetleg egy motor, ami csak egy csapágy szerepét tölti be. Ilyet meg találok itthon valami rossz videóban, vagy szkennerben, vagy akár egy tápegység ventilátor is megteszi. Terhelés úgy sem lesz rajta, csak annyi a szerepe, hogy fixen rögzíthető
  • bardocz
    Azzal viszont számolj, hogy az FFB annyival gyengébb lesz, amennyivel többet forog majd az áttétel miatt. Így már nem tudom megéri-e a dolog.
  • Mumtaz
    Könnyen elképzelhető az is, hogy a digitális jelet konvertálja analóggá az elektronika, és ezt a jelet küldi átalakítva tovább és akkor tényleg semmi értelme a driverben turkálni, mert eleve nem ad több jelet a kormány.
    A mechanikus megoldásnál nem változna a szenzor, csak a nagy 33 ablakos tárcsa helyett lenne egy jóval kisebb, 6 ablakos tárcsa. Nem látok két szenzort, vagy egybe van építve. Igen, én is úgy tudom, hogy kettő kell. Ezért is kell kisebb tárcsa, hogy az ablakok és a köztük lévő "gát" nagyjából akkora legyen, mint most.

A buli az lenne, ha másik tengelyre lehetne rakni a gyári tárcsát a szenzorral együtt. Ilyen lehetne a motor és a kormány tengelye közötti harmadik fogaskerék. az ugyanis 5,5-öt fordul, a mostani teljes tartományban. Ez azt jelenti, hogy akkor fordulna 20-at, amikor a kormány 1,8 fordulatot tenne meg. Bár ez nem az ideális lenne, de jobb, mint most. Vagy külön be kellene iktatni valahová még egy fogaskereket, ami csak a tárcsát hajtaná.
  • bardocz
    Driverben turkálni nem hiszem, hogy nagyon lehet. Van egy dx tweak nevű program, amiben pedálokkal lehet kalibrálni, meg kéne nézni a kormánnyal tud-e mit kezdeni.
    A másik megoldással szerintem az a gond, hogy ha jól tudom akkor kettő szenzor van, ami a tárcsán átmenő fényt érzékeli, egy fél fázissal eltolva, ez kell ahhoz, hogy ne csak azt tudja, hogy forog, hanem azt is, hogy melyik irányba. Ha cserélnéd a tárcsát, valahogy ezt is át kéne variálni hogy működjön szerintem.

edit: Itt is van egy kalibráló program pedálhoz, lehet kormányhoz is használható.
    Utoljára szerkesztette: bardocz, 2015.12.25. 12:07:50
  • Mumtaz
    Üdv.
    Látom, itt nagyban megy az építés és modding.
    Korábban foglalkoztam vele, hogy egy AVR mikrokontrollerrel építettem egy játékvezérlőt, amihez átalakítottam egy Saitek X36-os, gameportos joystickot. Az a projektem akkor sikeres volt, de nem sokáig használtam.

A mostani beutalt a kormányom. Ez egy Saitek R660GT, amit 4-5 éve nyüstölök. Imádom. Viszont ugye ezzel is az a gond, hogy csak 180 fokban fordul, tehát egy negyed fordulata van irányonként. Ezen szeretnék változtatni, ami mechanikailag simán megoldható. A gond nem is ezzel van, hanem a jellel.
    A működésről:
    Optoszenzor, ami az FFB motor tengelyén van. Az áttételezésnek köszönhetően a kormány teljes mozgási tartományában (180 fok) a motor tengelye pontosan 20-at fordul. A lyukacsos tárcsán 33 ablakocska van, tehát a teljes tartomány (20*33) 660 "impulzus". Ez kopptól koppig.
    Nyilván az ideális az lenne, ha a driverben nem lenne korlát, hanem bármennyi "impulzust" meg tudna tanulni, de sajnos nem így van. Ha többet tekertem rajta, akkor már nem vette figyelembe. Ezen nem lehetne valahogyan változtatni. Nem lehet esetleg módosítani a drivert, vagy nincs valami rejtett bejegyzés erre vonatkozóan mondjuk a registryben? Vagy ezt maga az elektronika korlátozza?
    Na mindegy. A másik drasztikusabb megoldás lenne, hogy megmarad a 660 impulzus. Úgy számoltam, hogy ha ennyiből lehet gazdálkodni és a 33 ablakos tárcsa helyett egy 6 ablakos tárcsát csinálnék, akkor nem 20 (20*33=660) tengelyfordulat lenne a tartomány, hanem 110 (110*6=660). Ugye, ha most 20 tengelyfordulat felel meg a kormányon egy fél fordulatnak (180 fok), akkor 110 fordulat a kormányon 2,75 (990fok) fordulat, ami már tök jó lenne.

Tehát a kérdések:
    Az első, hogy a leg ideálisabb az lenne, ha valahogyan lehetne az értékeket módosítani mondjuk a driverben, de ezt nem tudom, mi határozza meg. Tehát, hogy ezt egyáltalán meg lehetne-e oldani. Ez azért lenne jobb, mert precízebb lenne a működés, több lenne a minta.
    A másik, ha az nem megy, nem okozna gondot a 33 ablakos tárcsáró a 6 ablakosra való áttérés?

Próbáltam keresgélni valami univerzális drivert, ami testreszabható, de ilyet nem találtam, pláne nem olyat, ami kezelné az FFB-t.
    Szóval az összefoglaló kérdés az lenne, hogy Ti hogyan csinálnátok?
    Utoljára szerkesztette: Mumtaz, 2015.12.25. 10:31:06
  • bardocz
    Fából csinált pedál, elképesztően igényes és szép lett. Ráadásul minden pedál loadcelles, ilyet a Heusinkveld pedál tud a piacon egyedül, valami 800 euroért :)
  • Solt
    Köszönöm, de közben maradt az egyes verzió, mert nem kaptam értelmes forrasztópákát! :)
  • pointer4
    "nem tudom így is működőképes-e a dolog, no meg magának a potméternek nem árthat-e a forrasztás hője. "

Így simán fog működni, de a sarut húzd le, úgy forrassz rá, egy ilyen nagy vacak poti szénpályájának jót nem tesz az a hő :)
  • bardocz
    Nem értem hogy ha ugyan úgy van benne fogaskerék, akkor az az egy szíj hogyan szünteti meg a holtjátékot középen. Max még nincsen kopva és azért nem érezni.
    Utoljára szerkesztette: bardocz, 2015.12.16. 20:26:17
  • lac coo
    http://prohardver.hu/teszt/thrustmaster_t150_kormany_potenciallal/megjelenes.html
  • Solt

A piros nyílnál látható kis fekete vezeték szakadt le a csúszósaru tövéről. Három elképzelésem van, szerintetek melyiket csináljam?

- Szerzek csúszósarut (ha jól mértem 2.8 mm széles kell), levágom a régit, és kap egy újat, de így vesztek kb 1-3 cm-t a kábel hosszából, és iszonyat pöcsölés veszi kezdetét azoknak a hajszálnyi kábeleknek a blankolásával, plusz a cockpit megbontása.

- Hagyom a régi csúszósarut, a leszakadt kis vezetéket meg ráforrasztom a csúszósarura. Így nem kell megbontanom a gyári kábelt, és nem kell bajlódni a blankolással, a cockpit megbontása (kormány le, vezetékek le, macera) viszont itt is kell.

- A sárga nyílnál jelölt helyre, magára potméter nyákjára, vagyis a csúszósaru apa részére forrasztom rá. Így szintén nem kell a gyári kábelt megbontanom, nincs bajlódás a blankolással, ráadásul még a cockpitről sem kell leszednem a kormányt, hogy a pedál kábelét ki tudjam húzni, és normálisan, asztalnál tudjak bütykölni.

Nekem a harmadik a legszimpatikusabb, de az elektronikához teljesen tufa vagyok, nem tudom így is működőképes-e a dolog, no meg magának a potméternek nem árthat-e a forrasztás hője.
  • Solt
    Üdv Urak!

No beindult a szopóroller... Elszakadt a G25 fékpedálján a pedál tartójára csavarozott kis földkábel. Iszonyat vékony, nem sok idegrendszerem van nekiállni és megcsinálni... mennyire fontos az? :DDD
  • Tomo15
    Simán lehet, hogy ha újra bedugod jó lesz, de van amikor az is segít, ha finoman(!!) megütögeted az alját a pedálnak :D
    Amúgy ha meg esetleg rossz, akkor ne sajnáld megrendelni gyárit! Nem földhöz vágó összeg nem érdemes vele spórolni.
  • bardocz
    Azt írják működik vele. Kitudja, lehet még négyet is küldenek rögtön, mert fürdőszobába a mérlegbe annyi kell :D
    Utoljára szerkesztette: bardocz, 2015.12.13. 19:01:44
  • lac coo
    Hat ha jo akkor nyilvan az olcsobb :)
  • bardocz
    20 euro + postaköltségért az egy vicc, és ugyan az kb mint ezek a másfél dolláros loadcellek ebayen meg aliexpressen.
  • lac coo
    Ha garis kuldenek masikat, ha nem akkor nyilvan venned kell.Van amugy Fanatec webshopban is .
  • Shodan
    Na azt még nem, de köszi a tippet megpróbálom. Kíváncsi vagyok a fanatec mit válaszol, ha az se segít berendelem az ebayest.
  • lac coo
    Kihuzni-visszadugni probaltad mar, nem a gepbol hanem a pedalbol ?! Nalam is megbolo dul neha, ez segit.
  • bardocz
    Nincs 500 forint, egy próbát megér szerintem.
  • Shodan
    Ja igen én is erre gondoltam, szerintem ilyen van benne: Ez alapján 3 kábeles, csak a kábeleket kell felcserélni...
  • bardocz
    Itt egy, hasonló minőség lehet, csak szarérthugyért árulják.
  • bardocz
    Ha ez az igénytelen van benne, akkor szerintem találhatsz ennél lényegesen olcsóbban hasonlót, csak azt kell kiderítened, hogy hogyan kell bekötni, mert ezen 3 kábel van, a loadcelleken meg én 4et láttam eddig mindig.
  • Shodan
    Sziasztok!
    Sikerült újítanom egy fana csp v2 pedált. Viszont a féketet akárhogy taposom nem érem el a 100% még maxra tekert sensitivtyvel sem.És egy picit ingadozik
    Szerintem a loadcell lehet már elfáradva.Kuplung, gáz ok. Írtam fanánac, mert még garis a pedál és azt olvastam hogy volt akinek küldtek új loadcellt. Van erről valakinek itt tapasztalat? Vagy érdemes ebayről venni az olcsóbb fajtát? Az jó lehet bele?
  • bardocz
    Én erre a cokcpitre még valahogy kitalálom, hogy rámenjen a mostani monitor, és egy régit használnék netezni, meg ilyenek. Aztán majd egyszer 3 monitor.
    Utoljára szerkesztette: bardocz, 2015.12.12. 19:29:56
  • lac coo
    Nekem "csak" monitor kellene, de soha nincs rá pénzem :)))
    többit én megoldom rétegelt lemezből ...
  • bardocz
    Jah, értem, az barátibb. Ha nekiállok a pedálnak úgyis kell hozzá egy ilyen, erre mennének a gombok is akkor már. Cockpithez találtam szimpatikus üléseket, már csak azt kéne megbeszélni az eladókkal, hogy csak 1 darab kell :) Ilyesmi a cél, sarokelem alig kell hozzá így, meg pár rúd kihagyható.
  • lac coo
    Jah, nem úgy kell programozni, van hozzá kis progi azon be kell állítnai, hogy milyen módbna működjön ...
  • bardocz
    Höh, a másik dolog, amit el akarok kerülni a programozás :D Programoztam már pascalban, deplhiben, plc-t, meg most assemblyben is, de hogy én azt össze hozzam a géppel, nincs az az isten. Mondjuk láttam valami5$-ért ledsort kijelzővel, arduinora kell rákötni, program van hozzá, és mutatja sebességet, váltáshoz ledsor, meg sebességi fokozatot. Ha már előttem van a program lehet bele tudnám írni hogy mutassa hátralévő kört pl.
  • lac coo
    Forrasztani mindenki tud :)

Itthon vettem, valami arduino cucc. programozható hogy mit akarok rákötni kapcs, gomb potméter rotary swtch ...
  • bardocz
    Te raktad össze? Itthoni boltokban alig láttam olyan gombot ami tetszene. Fékerő állításhoz is kéne valami, ahhoz is van leo bodnar oldalán fasza, de lehet lehetne találni olcsóbbat. Amiről meg pláne nincsen fogalmam, hogy vezetéket meg csatlakozót hol kapjak hozzá, nem akarok forrasztani mert nem tudok :D
  • lac coo
    Nem tudom ,ehez én már hülye vagyok, nekem sima buttonbox van, két végére a két zsínór azt jóvan. Meg van egy másik a fékerőnek az programozható ..
  • bardocz

Leo Bodnar féle usb-s vezérlőhöz van ez az ábra, így több gombot lehet rákötni, mintha minden gombot úgy raknál rá, hogy egyik vége a számozott csatlakozó, a másik a földpont. Úgy 12 megy rá, így meg 32. Csak azt nem tudom, hogy így lehet-e mondjuk csinálni rá kisebb mátrixot, mondjuk egy 3*3assal rámenne 9 gomb, és nem mátrixba meg elférne még másik 6.
  • lac coo
    Hát..nekem egy nap volt elég, hogy a kérdést felfogjam, szóval én passzolok :)
    emmá nekem magas :)
  • bardocz
    Ha egy button boxra rá lehet kötni egy 6*6-os mátrixot, akkor az is megcsinálható, hogy mondjuk csak egy 4*4-est rak rá az ember? Azt hiszem sikerült már felfognom, hogy hogyan kell megcsinálni, de nem vagyok benne biztos.
  • pointer4
    WATTTA BUTTONBOXXXX! JEEEEE :D
  • GPx8
  • smog15
    Mezőgazdasági szimulátorhoz kormány Amúgy 330 euro.

Utoljára szerkesztette: smog15, 2015.12.08. 07:03:09
  • bardocz
    Most találtam ezt az oldalt. Ha jól értem szinte mindent adnak kb a kormányon kívül, kb olyan áron jön ki, mint a fanatecnek a clubsport, csak jobb annál :)