61
Melyik kabelt hova dugjuk?
  • [Walaki]D`Lair
    #61
    Az AMD-t húzd ki a listáról.
  • frasz
    #59
    az elképzelt gép:
    AMD XP 1600+
    128 DDR Ram
    GeForce2 MX400 64Mb
    alaplap(?)
    40GB HDD 7200 rpm
  • frasz
    #58
    szevasztok, segítenétek újgép vásárlásánál?

    MNit érdemes venni?
    nekem van egy elképzelésem
    arra lennék kíváncsi, hogy az milyen, esetleg van e nála jobb, olcsóbb?
  • danesz
    #57
    Az én gépem:
    1. sötét, nehezen hozzáférhető helyen van (asztal alatt)
    2. olyan káosz van benne, hogy a memóriakártyákat csak úgy tudtam berakni, hogy kivettem a videókártyát (amíg beraktam)

    De sikerült úgy összeállítanom végre, hogy nincs kompatibilitási probléma...
  • orion
    #56
    én meg inkább elvágtam az fdd kábelt, hogy ne lógjón azzal a batár 5,25-ös cstikkal összevissza. tök rövid, szerencsére elér a meghajtóig.
    amúgy én se tudom miért szeretik a ddr ramokat úgy emlegetni, hogy 266mhz. tökfelesleges. csak annyi, hogy 2 adatbusza van és mindkettő 133-on megy. vagy nem így van? csak sokkal menőbb ha vki azt mondja: 266...
  • Atus01
    #55
    http://www.jumper.hu/
    Nekem ott már gyártottak méretre kábelt.
  • Atus01
    #54
    Akkor se, mert az unokatesómnak is jár:)))
  • Thales
    #51
    Hi all!

    Vegigolvasva a topicot volna egy ket hozzaszolasom:

    1.
    lala - "Egyébként a HDD-hez és a CD-hez ugyanolyan kábel való."

    Nos ezt remelem ugy ertetted hogy ugyanolyan vezetek-SURUSEGU kabel kell hozza. Mert FDD-hez termeszetesen vekonyabb kabel kell mint egy IDE-s eszkozhoz /CD,HDD../

    2.
    bootolas nem fugg a Master-Slave allapottol. Ha egy kabelre rakod a HDD-t, es CD-t, ugy hogy PL(!). CD a slave, attol meg tudsz rola bootolni...
    FDD nel hasonlo a helyzet.. a csavart resz azert van, mert ott nem jumperelni kell a master(A) slave(B) viszonyt, hanem a kabelen valo elhelyezes adja meg: ha nem a vegere teszed az eszkozt a kebelen, akkor B meghajto lesz, ha a vegere teszed /rovidebbik vege, mert hosszabbik megy alaplapra/ akkor A meghajto lesz. Ettol fuggetlenul tudsz B-rol, es A-rol is bootolni.
    Ja es FDD kabel.. a piros felenek mindig(99%) az alaplap fele /a haz belseje fele/ kell lennie, fuggetlenul hogy melyik oldalon van rajta a tap scati.

    3.
    Pheel
    -Frászt! i815 is tudja az asszinkron FSB-mem órajelet és még nem is szar Via...
    lala
    -Ha mutatsz egy i815-ös SocketA-s alaplapot akkor megveszem neked.

    lala: hogy jon ide a SocketA? Pheel azt mondta hogy 815-os lap is tudja aszinkron FSB-t.. nem volt szo semmilyen gagyi AMD-s osszefuggesrol...
    egyebkent BIOS-ban tenyleg lattam 815-nel ezt a funkciot /INTEL procival termeszetesen/, de meg sohasem volt aktiv, hogy allitani lehessen...

    4.
    Giliszta: S540 -nel kapcsolatban probalj meg uj DirectX -et feltenni. Tovabba leirhatnad mi az hogy "elonytelen" egy jateknal a gyorsitas... fagy, lassu, kephibas?

    5.
    Jacky: elkepzelheto a hutes hiba is, ahogy azt ANEE mondta, de en inkabb software hibara gyanakszom. Az emlitett file Win2K alatt nincsen, Win98 alatt megtalaltam. Nevebol itelve DirectX osszetevo, ezert javaslom a DirectX ujratelepiteset, frissiteset, vagy video kartya driver frissitest. Persze, most hogy nezem 512 Mb RAM-od van, lehet hogy csak a sok hasznalat utan jut el egy hibas RAM teruletre a progi, es azert hal meg. Ezt lehet hogy ki lehet szurni egy RAM zabalo progival, pl. kepszerkeszto. Beallitasz egy bazi nagy kepet /2048x2048/ es elkezdesz rajta mindefele effekteket, szovegeket letrehozni tobb folian /PhotoShop pl./. Vagy a hiba oka lehet meg virus is, de erre eleg kicsi eselyt adok, ha format is volt. No es mint mondottam lehet hogy ANEE-nek van igaza!

    6.
    Ezek nem megbanto lenezesek voltak, ha valaki ugy erzi hogy "hu de kemeny voltam". Csak eppen nem ez az elso forum, ahol a tipikus "en is tettem mar ossze gepet, tehat ertek hozza" beszolasok vannak, es egy ido utan mar idegesit a felreinformalas, tajekozatlansag, stb.. tehat most kifakadtam. Egyebkent szakmabeli vagyok, es nagyon szivesen ajanlom, megbizhatosag, hozzaertes es emberbaratsaguk miatt az alabbi link alatt levo ceget: www.zeller.hu

    Remelem nincsen harag, csak baratsag...

    Bye!

    -=Thales=-
  • Anee
    #50
    Ez tipikus hűtési hiba...Veszel egy jó hűtőt és megoldódik
    a grafitozás meg AMD prociknál van Intelt nem érinti az ügy
  • Jacky
    #49
    Ugy latom itten nagy tuningbarat emberek vannak, ugyhogy feltennek egy kerdest.
    Allandoan kilep a gepem a programokbol, azzal a hibauzenettel, hogy a ddhelp exe ervenytelen laphibat okozott a 0000:baab97e cimen. Ezutan mar ha megnyitnek egy ujabb alkalmazast, megnyitasakor kulonbozo hibauzenetek irodnak ki, es kenytelen vagyok bezarni.
    Abit ST-6 alaplap, 1000 MH Celeron, Win98, Gef2 MX400, 512 MB RAM.
    Elkovettem azt a hibat, hogy a vasarlaskor felhuzattam a processzort 1,2 GH-re.
    Azota tobbszor is volt Windows ujrainstall, format c:-vel egybekötve es a bioszt is optimized defaults-ra allitottam.
    Azota viszont nem engedi ujra felhuzni sem es megjelentek ezek a hibak.
    Ja a ceg pedig eltunt a kodben (Hacker Man-rol van szo.)
    Nagyon kellemetlen amikor interneten jatszok egy jatekot es 2 ora mulva a fenti hibauzenettel kivag, es kenytelen vagyok lekapcsolni a gepet, mert ezutan egyetlen progit sem tudok mukodtetni rendesen. Vagy amikor jatszok 3-4 oraja mentes nelkul es kilep!
    Segitsetek, mi lehet a hiba?
    Mi az a grafitozas? Lehet, hogy ennek van valami koze a dologhoz?
  • Pheel
    #48
    Na látod! Te sem fizetsz érte. Ha nem lenne, megvennéd? ;-)
  • Atus01
    #47
    Még szerencse, hogy a cégnek jár, így ott szoktam olvasni :)
  • Pheel
    #46
    Minek? Inkább nem veszem meg, mióta ilyen alacsony a szinvonala. Persze időnként 3-4 havonta elcsábulok, de mindig megbánom. :(
  • Atus01
    #45
    Akkor írj nekik, hogy javítsák ki a hibát.
  • Csepi
    #43
    Hopp! bocs új biosra gondoltam nem alaplap driverre ezt elbakiztam bocsi!
  • Csepi
    #42
    Hopp! bocs biosra gondoltam nem driverre ezt elbakiztam bocsi!
  • Mathias
    #41
    vrob98 köszi a választ lehet, hogy úgy van ahogy montad. mármint akkor úgy van hogy a proci és a north bridge között 100Mhz DDR a sebesség és a north bridge és a Memo között pedig sima 100Mhz?
    vrob98 enged meg hogy válaszoljak trosztyhoz feltett kérdésedre(még melőtt megint leszól valakit). ha jól tudom az adatok ún. fűrészfog jelen közlekednek(lehet hogy nem pontos a megfogalmazás),tehát van egy felfelé menő ága és egy lefelé menő ága STOP most látom én is hogy miaz az órajel felmenő ága? az órajel állandó! (esetleg az áram felmenő ága) tehát gondolom te is tudod mi a DDR, tehát nem folytatom a leírást a DDr-ről
  • Mathias
    #37
    vorb98 szerintem is csak a procin belűl 200 mivel a ram 100Mhzen megy. Tehát 100mhzes az FSB kívűlről.
  • Laalee
    #34
    alaplap driver????miva?:)
  • Csepi
    #33
    Az alaplaphoz is töltöttél le új drivert? Mert azt is meg lehetne próbálni. Meg menj el a két alkatrész gyártójának a honlapjára és nézd meg a hibaelhárítást hátha már mások is jelezték a problémát.
  • KBB
    #31
    200-as FSB? Az valójában 100, csak procin belül duplázódik.
    Hogy miért kell a szorzót csökkenteni, ha az FSB-t emeled? Piszok egyszerű: Mert tovább tudod húzni az FSB-t (ami ugyebár sebességnövekedés) ha kiseb a szorzód.
    Egy példa: Nekem a 900-as TB-öm-et csak FSB emeléssel 111-ig tudtam húzni, így lett 1 Ghz. Grafitoztam, és most 7,5 × 148 1110 Mhz.
    Na kb ennyi.

    by kbb
  • Pheel
    #30
    Chip egy hazugság. Nem szabad hinni neki...
  • Csepi
    #29
    Kösz a segítséget ,de azt már régota csinálom hogy ilyen: "érdekes cikkeket olvasom" meg a Chippet is vesszem márt két éve meg a FOGALMAT értem csak a GYAKORLATOT nem. De persze egy komplett gépet nem akarok -nem tudok :( -összerakni.Mellesleg az Fsb állításánál miért kéne mindenképpen csökenteni a szorzót?Én nem csak MÁSHOGY akarom a 650-et beállítani hanem MÁS órajelet akarok -szeretnék :( -beállítani.Tényleg lehet 1/4 szorzót beállítani (pl.
    200*3,25=650) én még nem láttam ilyet de elképzelhető nem?
  • John Rambo
    #28
    Khiraly: sztem jobban jarsz egy konyv megvasarlasaval, mint ezzel a forummal :)
    De biztos vannak segitokesz haverjaid, az meg megjobb lenne.
  • MuldR
    #27
    Azert kell az FSB emelesnel grafitozni mert a szorzot vissza kell venni ! Megnoveled az FSB-t 100 rol 133 MHZ-re es a szorzot visszaveszed pl:8,5 rol 7,5 re. Ezert kell grafitozni.

    Ha nagyon nem ertesz hozza, akkor szerintem ne rakd ossze a gepet. Valakit csak tudsz keresni aki ert hozza es segit neked. Csak sajat karbol tudom mondeni (1 elfustolt vincsi es 1 elszallt RAM az elmult 6 eves karrierem soran :))
  • Pheel
    #26
    Legyártatok egyet az Intellel, Te meg csak bírd kifizetni :)))))
  • Pheel
    #23
    Frászt! i815 is tudja az asszinkron FSB-mem órajelet és még nem is szar Via...
  • Mathias
    #22
    Mi vaaan?!? hogy függ össze az FSB állítás a szorzó állítással?!? megmondom nektek sehogy!!!
    ha emeled az fsb-t akkor a szorzó marad nem kell grafitozni, ha a szórzót emeled az FSB marad és kell grafitozni(A szórzó miatt). Persze lehet mind a kettőt egyszerre(ekkor is kell grafitozni a szórzó miatt).
    Csepi ott kezd ahol mindenki nézegesd a neten az ilyen cikket,érdekességeket. vegyél számítástechnikai újságokat és olvasd is őket még ha elsőre nem is érted.
  • Pheel
    #18
    Öregem! 8 év után megküzdeni bármilyen új cuccal is. Hááááááááát.... Pedig nekem csak 7 éve van gépem... :)))))
  • Csibe
    #17
    Khirály! Én is azt tanácsolom, inkább rakasd össze a boltban. Ha ennyire nem értesz hozzá, akkor kétlem hogy össze tudnál állítani egy megbizható konfigurációt. (nem rosszindulatból mondom, de amiket leírtál, elég ködös volt). A bios-t nem kell ba"ogatni, egyszer beállítják neked, ha műkszik jól, akkor már csak legfeljebb új hardware-nél kell hozzányúlni. Egy gép összeszerelése távolról sem gyerekjáték, az a séma, hogy rádugod egy szabad kábelre, ha nem megy egy másikra, egyszerűen nevetséges. Nekem már lassan 8 éve van PC-m, és még a mai napig megküzdök rendesen az új hardware-ekkel, így szerzek tapasztalatot, de elsőre ritkán megy valami rendesen. Nem írtál árat, de ajánlhatok neked egy jó konfigurációt. Ja, és ügyelj arra, hogy egy megbízható céghez menj! (inkább kérdezz meg róla másokat)
  • Penya
    #16
    Elhiszem neked.
    En is kb annyi idosen kezdtem vegy meg fiatalabban. Persze akkor meg csak 286osok voltak de hat ugye valtoznak az idok.
    Egyebkent leginkabb batorsag es magabiztossag kell a szereleshez.
  • Khiraly
    #14
    Valaki egy internetcimet esetleg nem nyomna?
    Mondjuk egy kevesbe bekepzeltem.
  • supervisor
    #13
    mrx:
    Csak külsérelmi nyom ne legyen rajta!
    Neo..
  • Spy
    #11
    Csá mindenkinek.Lehet hogy nem hiszitek el de csak 12-éves vagyok és mégis szétkapom a gépet összerakom a gépet.Van a szomszédba egy szerelő akinek én szoktam segiteni ha javitás van.Remélem nem nevettek ki és nem kezeltek valami kis hülye ként.Amugy meg nem nagy cucc barkálcsolni a gépet.Csak egyszer kell megtanulni.
  • dewdew
    #10
    Kar, hogy mi nem vagyunk olyan okosak, mint TE!!!!!
  • supervisor
    #9
    Ma már a legtöbb szgkiskerben ingyen össze is rakják a vásárolt gépet.
    De ha megyhivsz egy sörre én is összerakom neked,méh mindig olcsóbban kijössz mintha
    -forditvadugod fel a fdd kábelét és elszáll
    -"lesarkazod a procit"
    -megroppantod az alaplapot a memoria behelyezésekor
    -odakoppantod a HDDt(lehetőleg működés közben
    stb..
    DE az utcáról behivsz 5 kiskutyát három hibátlanul összerakja neked.. :)
  • Mathias
    #8
    Na hát, nem nehéz összerakni a gépet, én is már a második gépem rakom össze, egyedül, nem nehéz elég ha elolvasod a 99/02-es PC GURU hardware fórumát,és az alaplap leírást, hogy mi hol van. aztán ha megvagy a BIOS-nál tudunk segíteni.
  • Bradock
    #7
    Szerintem, ha azt tudod, hogy mit akarsz milyen alkatrészekből összerakni akkor valamit csak kell hogy sejtsél a dolgokból.
    Konkrét dolgokat kérdezzél arra lehet válaszolni. Segítünk szívesen.

    Amúgy én is azt javaslom, hogy NE A SAJÁT KÁRODBÓL TANULJ!
  • Atus01
    #6
    Olyan gépek is vannak, hogy ha kinyitod, nem vész el a gari.
  • Khiraly
    #4
    Pont az a nagy helyzet, hogy nekem is meg kellene tanulnom egyszer. Azzal nem nagyon vagyok tisztaba, hogy hogyan jutok el a bootlemezig, szoval, hogy halozati kabelt mikor kell hasznalni. Ha nem is tok egyedu rakom ossze, vagy ha tenyleg a bolti osszeszerelest valasztom, akkor is szeretnem tudni. Tehat inkabb valami felvilagositast, es internetcimet varnek. Amugy meg a bolti osszeszerelestol felek, mert az egyik haveromat is igy csesztek at, hogy nem azt raktak bele, hanem egy feltuningolt procit, es ugye a garancia matricat nem akarta levenni, tehat mindez egy evvel a vasarlasa utan derult ki, amikor ki akarta cserelni a procit. En nem akarok igy jarni. Meg hat elobb utobb nekem is meg kell tanulnom, ti se tudtatok mindig. Szoval internyet cim johet, plusz esszek sora :-)