Abit SA6, SA6R
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Én csak saját véleményt szeretnék súgni az SA6-ról. Már láttam mûködés közben, és a tesztek is tetszettek. Nagyon jó az az alaplap. És ahhoz képest nem is olyan drága. Hamarosan alaplapot cserélek, és szinte biztos, hogy ilyenbe ruházok.
Az SA6-om érdekes hibajelensége:
Matrox G400 16M videocardot használok már jóideje, de eddig semmi gond nem volt vele. Mikor áttértem a win 98-ról a Me-re, akkor is ok. volt, de az alaplapcserém után teljesen megzavarodott: a legváratlanabb pillanatokban színes csíkos képernyõ jelent meg, az egérmutató helyén pedig egy fekete kocka virított. Több üzletben is érdeklõdtem, s azt mondták, az i815 chipes alaplapoknál már találkoztak hasonló problémákkal. Megoldásként a videocard telepítõjének a frissítését javasolták.
Ez viszont nem egyszerû! Elõször le kell tölteni a matrox honlapjáról egy uninstall progit, enélkül nem lehet teljesen kiszedni a win-ból a régi progit. Ha megvolt a gyomlálás, utána mehet rá a legfrissebb meghajtó.
A telepítés óta nincs semmi gondom a vidokártyámmal. 😊)
Matrox G400 16M videocardot használok már jóideje, de eddig semmi gond nem volt vele. Mikor áttértem a win 98-ról a Me-re, akkor is ok. volt, de az alaplapcserém után teljesen megzavarodott: a legváratlanabb pillanatokban színes csíkos képernyõ jelent meg, az egérmutató helyén pedig egy fekete kocka virított. Több üzletben is érdeklõdtem, s azt mondták, az i815 chipes alaplapoknál már találkoztak hasonló problémákkal. Megoldásként a videocard telepítõjének a frissítését javasolták.
Ez viszont nem egyszerû! Elõször le kell tölteni a matrox honlapjáról egy uninstall progit, enélkül nem lehet teljesen kiszedni a win-ból a régi progit. Ha megvolt a gyomlálás, utána mehet rá a legfrissebb meghajtó.
A telepítés óta nincs semmi gondom a vidokártyámmal. 😊)
Hi lenne egy Kerdesem ?
Az abit SA6 fogadja a ecc ramot ?? vagy melyik ilyen abit tipusu alaplap fogadja a ecc ramokat
??
m2m
Az abit SA6 fogadja a ecc ramot ?? vagy melyik ilyen abit tipusu alaplap fogadja a ecc ramokat
??
m2m
A BIOS "Power Management"-be van egy olyan hogy "LPT&COM:" Itt három beállítási lehetõséged van: LPT/COM, LPT, COM, NONE. Válaszd az LPT/COM beállítást. Persze az lehet,hogy az SA6 BIOS-ban nem pont ugyan ez a funkció neve.
Dikkma: Visszajön, de a legközelebbi újraindításnál megint eltûnik...
steam, origin: ACE_hun
Az "STR (Suspend to RAM)" fórumtémát megszüntettem. Ha már egyszer adott a kategorizált hozzászólások lehetõsége akkor feleslegesen ne hozzatok létre topicot!
Bradock
A törölt "STR (Suspend to RAM)" topic tartalma:
© Dikkma ma 17:53 | Válasz erre | #3
Hát lehet. És ha az Eszközkezelõben frissíted az eszközlistát, akkor visszajön, nem?
Törlés Szerkesztés
© Borg ma 17:40 | Válasz erre | #2
VAN ABIT SA6/R fórum topic, légyszives abba a további hozzászólásokat, köszi.
Mod.
Törlés Szerkesztés
© ACE ma 16:56 | Válasz erre | #1
Na már most nekem SA6-om van és szeretném használni rajta az STR (Suspend to RAM) funkciót. Na már most ha bekapcsolom ezt BIOS-ban, és szépen lesuspendelem a gépet, ki is kapcsol szépen, utána be, de akkor már nincs Egér, fel kell rakni újra, és most már minden elindításnál fel kell rakni, még ha nem Suspend-el állítom le akkor is. Mit lehet ezzel tenni? Lehet az a baj, hogy Serial egerem van, és nem PS/2?
Törlés Szerkesztés
Bradock
A törölt "STR (Suspend to RAM)" topic tartalma:
© Dikkma ma 17:53 | Válasz erre | #3
Hát lehet. És ha az Eszközkezelõben frissíted az eszközlistát, akkor visszajön, nem?
Törlés Szerkesztés
© Borg ma 17:40 | Válasz erre | #2
VAN ABIT SA6/R fórum topic, légyszives abba a további hozzászólásokat, köszi.
Mod.
Törlés Szerkesztés
© ACE ma 16:56 | Válasz erre | #1
Na már most nekem SA6-om van és szeretném használni rajta az STR (Suspend to RAM) funkciót. Na már most ha bekapcsolom ezt BIOS-ban, és szépen lesuspendelem a gépet, ki is kapcsol szépen, utána be, de akkor már nincs Egér, fel kell rakni újra, és most már minden elindításnál fel kell rakni, még ha nem Suspend-el állítom le akkor is. Mit lehet ezzel tenni? Lehet az a baj, hogy Serial egerem van, és nem PS/2?
Törlés Szerkesztés
steam, origin: ACE_hun
Bocs, rosszul írtam.
Az ABIT SA6R az i815EP chipkészletû.
Az ABIT SA6R az i815EP chipkészletû.
Mondjuk egy VIA Apollo Pro133 (még csak nem is A!) chipsetû alaplapot botorság volna összehasonlítani egy i815-ös chipsetû alaplappal...
ABIT SA6R az i815E chipkészletû.
Nem összekeverni! i815, i815E, i815EP az 3 különbözõ dolog!
Hát ha most mindenáron i815 alaplapot akrnék venni, biztos hogy SA6 SA6R alaplapot vennék, azáruk sem tul magas, és sokkal megbizhatóbbnak bizonyultak az ASUSoknál mióta a számitógépes témát nyomom. Nemrég került pl a céghez egy ASUS P3V133 alaplap, amitöl össze széjjel fagy a gép minden baja volt, és ez már a 2 ilyen ASUS alaplap volt 1év alatt. ABITokkal semmi ilyen gond nem volt még, SA6 került a ASUS helyett az emlitett gépbe azóta semmi baja, p3 750el.
Szerintem az ASUS "megbizhatósága" mellett pofátlanul magas árat kérnek érte.
Gondolkodok erösen itthonra is egy SA6Ren, de igazábal sajnálom a kiforrott BF6omat lecserélni erre, inkább várok még aztán majd veszek P4es systemet, ha kijönnek az ujak. De kétségtelenül i815böl az ABIT SA6/R a legjobb választások.
Szerintem az ASUS "megbizhatósága" mellett pofátlanul magas árat kérnek érte.
Gondolkodok erösen itthonra is egy SA6Ren, de igazábal sajnálom a kiforrott BF6omat lecserélni erre, inkább várok még aztán majd veszek P4es systemet, ha kijönnek az ujak. De kétségtelenül i815böl az ABIT SA6/R a legjobb választások.
Nos, olvastam néhány hozzászólást itt a forumban, (pl. a CUSL2-C tesztre reagálókat), megnéztem néhány nemzetközi tesztet a neten, s megpróbáltam összevetni az Abit sa6-al. A Computer panoráma 2001/3-as száma is foglalkozik a CUSL2-vel (bár ez nem cusl2-c, de nem hiszem hogy nagy különbség lenne. pl. az alaplap fotója tök ugyanaz mint a Chip magazin hasonló tesztjében- 2001/4).
A CP. stabilitásra és sebességre nem a legjobb értékeket adta az Asusnak, csupán átlagost. Ezek a számok az Abitnál is hasonlóak a Chip tesztjében is (itt már CUSL2-C), bár itt már a mezõny elejére sorolják mindkét alaplapot.
Részleteiben hol az egyik, hol a másik jeleskedik, úgyhogy nem tudtam dönteni. A Chip viszont említette, hogy a teszthez kaptak egy alaplapot, ami gyakran fagyott, problémák voltak vele, s cserét kellett kérni. Ez viszont már nem mutatta az elõzõ hibáit. Felhívtam a teszt készítõjét, s rákérdeztem: melyik volt az? (ugyanis az ujság nem nevezte meg)
Az Asus lapja volt, tehát ezért döntöttem az Abit mellett. Eddig semmi bajom vele, hosszútávon majd elválik...
A proci: PIII 733/256/133
Mindenhol azt írják, hogy sokkal jobb a teljesítmánye a PIII-nak a dupla belsõ mem. miatt, de azt konkrétan még senki nem tudta megmondani, hogy ezt én mikor tudom kihasználni. Mivel eddig csak Celeronom volt, ki akartam próbálni egy normál P.-t is, mi a különbség. Tuningolni ugyan csak minimálisan lehet, de én nem is akarom. (Nem emiatt vettem a softmenu III-as Abitot.) Ha egyszerre több alkalmazást futtattam eddig (13-18), a rendszer gyakran fagyott (fõleg az explorer). Lehet, hogy semmi köze hozzá a procinak, de most nincs ilyen gondom. A grafikai progikban lényegesen gyorsabb a munka, játékra pedig nagyon ritkán használom a gépet. Öszzességében nagyon elégedett vagyok az Abit Sa6-PIII 733 párosítással.
A CP. stabilitásra és sebességre nem a legjobb értékeket adta az Asusnak, csupán átlagost. Ezek a számok az Abitnál is hasonlóak a Chip tesztjében is (itt már CUSL2-C), bár itt már a mezõny elejére sorolják mindkét alaplapot.
Részleteiben hol az egyik, hol a másik jeleskedik, úgyhogy nem tudtam dönteni. A Chip viszont említette, hogy a teszthez kaptak egy alaplapot, ami gyakran fagyott, problémák voltak vele, s cserét kellett kérni. Ez viszont már nem mutatta az elõzõ hibáit. Felhívtam a teszt készítõjét, s rákérdeztem: melyik volt az? (ugyanis az ujság nem nevezte meg)
Az Asus lapja volt, tehát ezért döntöttem az Abit mellett. Eddig semmi bajom vele, hosszútávon majd elválik...
A proci: PIII 733/256/133
Mindenhol azt írják, hogy sokkal jobb a teljesítmánye a PIII-nak a dupla belsõ mem. miatt, de azt konkrétan még senki nem tudta megmondani, hogy ezt én mikor tudom kihasználni. Mivel eddig csak Celeronom volt, ki akartam próbálni egy normál P.-t is, mi a különbség. Tuningolni ugyan csak minimálisan lehet, de én nem is akarom. (Nem emiatt vettem a softmenu III-as Abitot.) Ha egyszerre több alkalmazást futtattam eddig (13-18), a rendszer gyakran fagyott (fõleg az explorer). Lehet, hogy semmi köze hozzá a procinak, de most nincs ilyen gondom. A grafikai progikban lényegesen gyorsabb a munka, játékra pedig nagyon ritkán használom a gépet. Öszzességében nagyon elégedett vagyok az Abit Sa6-PIII 733 párosítással.
Kik beszéltek le a CUSL2-C-rõl ?????
Más: mért EB-s P3-at vettél?? Nem akarsz tuningolni?
700E vagy 750 E ??
mind1, te pénzed...
Más: mért EB-s P3-at vettél?? Nem akarsz tuningolni?
700E vagy 750 E ??
mind1, te pénzed...
Az ASUS-ról sokan lebeszéltek (CUSL2-C), az Abit-ra sokan rábeszéltek (SA6), úgyhogy megvettem. Mellé egy PIII 733/133-at. Csak két napja nyúzom, de nagyon megy a kicsike 😊) Úgy tûnik, nem volt rossz választás. Hosszabb távú tapasztalataimat majd közkinccsé teszem.
Én most vettem egy SA6-ot 30e +áfa pénzért kb. egy hete. Elõtte via chipsetes alaplapom volt, de az ****************************************************************** szar volt. A Viper II úgy 1200 pontot hozott ki vele. Most betettem ezt, fura mód 3500 pontot a 3D2000-ben. Ennyit a rohadék via-s alaplapokról.
Szóval. Szerintem a raidnek semmi értelme sincs az otthoni felhasználók számára, szerintem baromság mindent duplán tárolni. Ezért is vettem meg a 10e-rel olcsóbb SA6-ot. A különbség a raid, és a sima SA6-on csak 2 IDE port van. Kb. ennyi.
Az alaplapon egyébként ugyan az i815ep solano chipset van, mint a cusl2-c -n, és ezen sincs integrált vga. Az viszont nagyon jó, hogy van rajta SoftMenu III, ami rohadt jól használható.
Én nagyon megszerettem ezt az alaplapot, neked is csak ajánlani tudom. Olcsóbb az ASUS-os tesójánál, de az Abit nem csinál szar dolgokat.
Ha a helyedben lennék, én SA6-ot vennék. Olcsó és kurva jó.
Szóval. Szerintem a raidnek semmi értelme sincs az otthoni felhasználók számára, szerintem baromság mindent duplán tárolni. Ezért is vettem meg a 10e-rel olcsóbb SA6-ot. A különbség a raid, és a sima SA6-on csak 2 IDE port van. Kb. ennyi.
Az alaplapon egyébként ugyan az i815ep solano chipset van, mint a cusl2-c -n, és ezen sincs integrált vga. Az viszont nagyon jó, hogy van rajta SoftMenu III, ami rohadt jól használható.
Én nagyon megszerettem ezt az alaplapot, neked is csak ajánlani tudom. Olcsóbb az ASUS-os tesójánál, de az Abit nem csinál szar dolgokat.
Ha a helyedben lennék, én SA6-ot vennék. Olcsó és kurva jó.
udv,
Ami a sebeseget illeti, sandraval merve a Maxtor magaban 21000 korul, a quantum 17000 korul hozptt, egyutt raid-en (strip) 10000 korul, ez egy kicsit nagy kulonbseg nem de, de meg probalkozom, most talan sikerul majd ket maxtorral tesztelni.
addig is koszonom a valaszod.
Ami a sebeseget illeti, sandraval merve a Maxtor magaban 21000 korul, a quantum 17000 korul hozptt, egyutt raid-en (strip) 10000 korul, ez egy kicsit nagy kulonbseg nem de, de meg probalkozom, most talan sikerul majd ket maxtorral tesztelni.
addig is koszonom a valaszod.
2 ide, 2 raid.
liogreen: a mirror a tükrözéses mód, stripbe elvileg gyorsabb, de hogy mennyivel azt nem tudom.
Amúgy gondolom, így (egy Quantum, egy Maxtor) a lassabb határozza meg a sebességet (raid stripbe).
liogreen: a mirror a tükrözéses mód, stripbe elvileg gyorsabb, de hogy mennyivel azt nem tudom.
Amúgy gondolom, így (egy Quantum, egy Maxtor) a lassabb határozza meg a sebességet (raid stripbe).
udv,
udv,
Dikkma:most tesztelek egy SA6R-t, maxtor 20GB 7200, quantum 20GB 7200 vinyokkal, de megmondhatnad hogy melyik bealitassal lesz gyorsabb (stripp, mirror, stb), mert nekem a sima gigabyte 2000+ ide joval gyorsabb egy maxtor mint igy raiddel a ketto.
amugy az alaplap nagyon jo, s ami a CUSL2-ot illeti, annyira nem jo, gyakran meg a kikapcsolas ellenere is mukodni akar s nem ohajt megpiheni.
elore is kosz a tippet.
udv,
Dikkma:most tesztelek egy SA6R-t, maxtor 20GB 7200, quantum 20GB 7200 vinyokkal, de megmondhatnad hogy melyik bealitassal lesz gyorsabb (stripp, mirror, stb), mert nekem a sima gigabyte 2000+ ide joval gyorsabb egy maxtor mint igy raiddel a ketto.
amugy az alaplap nagyon jo, s ami a CUSL2-ot illeti, annyira nem jo, gyakran meg a kikapcsolas ellenere is mukodni akar s nem ohajt megpiheni.
elore is kosz a tippet.
Két üzemmódban lehet használni: vagy ugyanaz az adat kerül egyszerre mindkettõre, tehát ha egyik elszáll, ott van minden a másikon; vagy egyszerre írja a chip mindkét ugyanolyan vinyót. Ekkor egyik bit egyik vinyóra. másik másikar került, és fésûsen összeilleszthetõ.
Elõnye a sebesség, és a processzortól való kisebb függés, mint az ide eszközök esetében. A raid akár 50%-al gyorsabb is lehet, mint ugyanannak az alaplapnak az ide-je...
Hogy 10-et megér-e, azt neked kell tudnod, de nem szokott ennyivel többe kerülni. Kb. 5e ft szokott lenni a felára.
Elõnye a sebesség, és a processzortól való kisebb függés, mint az ide eszközök esetében. A raid akár 50%-al gyorsabb is lehet, mint ugyanannak az alaplapnak az ide-je...
Hogy 10-et megér-e, azt neked kell tudnod, de nem szokott ennyivel többe kerülni. Kb. 5e ft szokott lenni a felára.
Bemegyek az üzletbe, hogy megrendelem. (SA6) Kiderül, hogy hiánycikk, 1 hónapig ne is keressem. Persze SA6R az van, de minek? Megér 10e plusszt a raid? A kereskedõ szerint adattükrözésre való, tehát ha 2 vinyóm van, és az egyik elszáll, a másikra kerül minden... De ha minden ok akkor a raid szart sem ér? Mindenesetre egy embert nem találtam még, aki meggyõzõen el tudta volna mondani a RAID chip lényegét. Pedig beszéltem sok szervizessel. A legtöbbnek gõze nincs róla, mire jó...
Asus CUSL2-C az nagyon császár!!!!!!
i815 SOLANO 2, EP chipset, nincs benne a szar integrált vezérlõ...KIRÁLY!!
i815 SOLANO 2, EP chipset, nincs benne a szar integrált vezérlõ...KIRÁLY!!
A www.anandtech.com-on egy teszt a maxi 10-bõl 7,5-öt adott az ABIT SA6R-nek, viszont az ASUS CUSL2 9 pontot kapott. Ez azért különbség! Itthon viszont még nem tesztelte senki, pedig az ABIT SA6R nem "mai gyerek"!
Note: Utolsó beirásban az igazság, ideje visszatérni a topic témájához!
ok, de a lényegre még mindíg nem kaptam választ:
-ABIT SA6R, SA6-ot láttatok már mûködés közben?
Mindenféle földi jóval tele van a gépem: mobilrack, DVD, stb., mégsem raid-es, pedig jól megy benne minden. Mi változik, ha raid chip is lesz az alaplapon?
-ABIT SA6R, SA6-ot láttatok már mûködés közben?
Mindenféle földi jóval tele van a gépem: mobilrack, DVD, stb., mégsem raid-es, pedig jól megy benne minden. Mi változik, ha raid chip is lesz az alaplapon?
Budapesti Piac, Április 11.
Mikland:
Asus P4T : 59900+Áfa
Ja és csak Asus-t érdemes venni, mert ezzel jól lehet tuningolni és ez a leggyorsabb lap.
Mikland:
Asus P4T : 59900+Áfa
Ja és csak Asus-t érdemes venni, mert ezzel jól lehet tuningolni és ez a leggyorsabb lap.
Nem kell Rambus-os alaplapot venni, mert adnak a dobozos procihoz is 128-at.
Lehet venni Rambus nélkülit 60+Áfáért, kb...
Lehet venni Rambus nélkülit 60+Áfáért, kb...
ok, elolvastam, olvasd ott a véleményem a prociról...
Alaplapkérdésben továbbra sem tudok többet 😞
Egyébként pont van nálam egy Bell Computer árlista:
ASUS P4T+256MB PC700 155250 ft bruttó!
ASUS P4T+256MB PC800 172500 ft brutto!!!
Erre mit lépsz?
Alaplapkérdésben továbbra sem tudok többet 😞
Egyébként pont van nálam egy Bell Computer árlista:
ASUS P4T+256MB PC700 155250 ft bruttó!
ASUS P4T+256MB PC800 172500 ft brutto!!!
Erre mit lépsz?
Ok, bocsi ne vedd sértésnek, DE
Asus P4T, 59+Áfa, szerintem ez nem 150e.....
Aztán a P4 lehet, hogy gyengébb a tesztek 1 részében, mint a TB, de ez azé' van, mert még nem használják ki azok a progik a P4 képességeit (20 lépcsõs Pipeline, SSE2, Teljesen új arhitektúra...stb.)
Namármost ha ezeket elkezdik kihasználni a progik akkor a P4 le fog mosni mindenkit.
Arról nem is beszélve, hogy látogass el az SG fõlapjára és olvasd el a cikket a P4 áresésérõl, meg azt is tudd, hogy a Cele végre meghal és a P3 lesz a mostani Cele, a P4 meg jóóóval olcsóbb lesz!
És, hogy mennyit kell erre várni: Ápr. 29
Menj el a fõlapra és olvasd el a cikkeket.
Asus P4T, 59+Áfa, szerintem ez nem 150e.....
Aztán a P4 lehet, hogy gyengébb a tesztek 1 részében, mint a TB, de ez azé' van, mert még nem használják ki azok a progik a P4 képességeit (20 lépcsõs Pipeline, SSE2, Teljesen új arhitektúra...stb.)
Namármost ha ezeket elkezdik kihasználni a progik akkor a P4 le fog mosni mindenkit.
Arról nem is beszélve, hogy látogass el az SG fõlapjára és olvasd el a cikket a P4 áresésérõl, meg azt is tudd, hogy a Cele végre meghal és a P3 lesz a mostani Cele, a P4 meg jóóóval olcsóbb lesz!
És, hogy mennyit kell erre várni: Ápr. 29
Menj el a fõlapra és olvasd el a cikkeket.
Coine már "majdnem mindent" tud...
Coine! Kifejtenéd bõvebben? Ha vannak tapasztalataid, írd le. Mi az amit te tudsz?
Nem kötelezõ használni is ezeket, ha nem kell, tiltsd le, utána olyat teszel bele, amilyet akarsz. De azért kezdésnek nem rosszak.
Pentium procit fogok használni, úgyhogy nekem nem jó a KT7. Egyébként igen rossz a hírük a P4-es prociknak és drágák is. Szerintem bõven megfelelõ egy 800Mhz körüli manapság. Nem fogok egy P4-es alaplapot venni 150e ft-ért csak azért, hogy henceghessek vele. Tuningolni sem fogom. Tehát egy stabil, de mégis alapból gyors gépre van szükségem. (Most Abit BH6-ot használok, Celeron 366-al) Mit javasoltok? ABIT SA6R, SA6, vagy ASUS CUSL2-C, esetleg más? A Raid-et még mindíg nem teljesen értem. Jelenleg is többminden fut a gépemben Raid nélkül, mégsincs semmi gondom. Miért jobb, ha van Raid?
Nos, annyira új, hogy senkinek nincs? Egyébként normál otthoni használatnál mit jelent számomra a Raid? Csak pénzkidobás, vagy van gyakorlati haszna is? A fent említett alaplapokról még egyetlen kereskedõ, szervíz, haver sem nyilatkozott. Egyetlen komoly, részletes tesztet nem láttam róluk. Gõzöm nincs, hogy ilyet vegyek, vagy valami mást. Lehet, hogy egy ASUS CUSL2-C jobb választás lenne? Vagy egy Abit KT7A? Ja és még valami: az integrált audio és videovezérlõ több szaklapban is negatívumként szerepel. Ha ez valóban így van, akkor egy olyan neves cég mint az Abit, miért teszi tele ilyen szutykokkal az a.lapjait? Nem hinném, ha valaki ilyen kategóriát megengedhet megának, akkor az integráltat fogja használni. Akkor meg minek?
Ki ismeri a fent említett alaplapokat? A Chip újság isteníti, de még egy független véleményt nem hallottam róluk. Valóban olyan jó? Kinek van?