Neverwinter Nights
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Legyetek szívesek!

One Ring to rule them all, One Ring to find them, One Ring to bring them all... and in the darkness bind them.
One Ring to rule them all, One Ring to find them, One Ring to bring them all... and in the darkness bind them.
www.neverwinternights.hun találsz.
- ...and this is the Spanish Inquisition hiding behind the coal shed. - Oh! I didn\'t expect the Spanish Inquisition. - Nobody expects the Spanish Inquisition!
NAGYON lol de angol tudás nem árt hozzá.
- ...and this is the Spanish Inquisition hiding behind the coal shed. - Oh! I didn\'t expect the Spanish Inquisition. - Nobody expects the Spanish Inquisition!
A DC="Difficulty Class" általában valamely képesség vagy ismeretszint próbájánál ez fejezi ki a karitól(tudás,stat.érték,állapot) és a sorstól(ilyen-olyan kockadobigálás) független nehézségi szintet. Nem tudom pontosan, de azt hiszem a "Rules"-ban rögzitve van a DC min. és max. értéke. Ha a kalandmester megfelelõen szemétláda akkor a DC felnyomásával tudja igazán elnehezíteni a dolgot. PL.: egy útszéli patkolókovács által a ládára szerelt zárszerkezet DC-je 5-10, ugyanezt ha a város valamelyik céhbeli mestere készítette akkor 15-21, ha egy ügyes dwarf mesterember akinek az idõk hajnala óta a családja minden tagja fémmûves volt akkor 30-35, ugyanõ ha ezt valamilyen igényes megrendelõ kérte vagy mûremek készül egy kovácsklánok közötti versengésre 40-45.
\"Mi a hézag hapsikám?\" -(Bugs Bunny)
Több napos "projekt" keretében a fiaimmal kielemeztük a xp.-k ha jönnek hányan jönnek cimû nagy kérdést. Összesen 12 különbözõ faju/kasztu kari vittünk el a 4. szintig, a feladat minden esetben a Peninsula megtisztítása volt a teljes outdoor, 4 db. lakóház, és a börtönbe való behatolás az udvarház alagútja felõl kínosan ügyelve arra, hogy minden ellenfelet likvidáljunk.
Az elemzés eredménye:
1. az ember faju karik minden esetben több xp.-t kapnak mint bármelyik más faj,
2. az egykasztu karik minden esetben több xp.-t kapnak mint a multikasztok,
3. a familiáris és a mágiával idézett kisérõ nem, de az állatkisérõ (drui/ranger
4. a kari jellembeli igazítása nem befolyásolta az xp. szerzés ütemét, a vizsgált modulban játszhatóra a good jellem jön ki jól bármilyen szociális igazítással,
5. az xp. nagysága nõ az int. módosító értékének növekedésével arányosan,
6. az xp. nagysága függ a kaszt alap-tulajdonságának értékétõl, valószinû a módosító értékével arányos.
Májerkodás
A fajok leírásánál már korábban is feltünt, hogy igazán az ember faj preferált, a többiek szvsz. csak szinesítés valamint a mágiát még érintõlegesen sem használó kasztoknál elõnyösek, a többi kaszt ugyanis mágiával pótolni tudja azokat a tulajdonság-elõnyöket amelyekkel más fajok indulnak. Ennek megfelelõen az ork-barbár, a dwarf-harcos és a halfling-tolvaj tutira tuti a nem ember fajuak közül. A multikaszt fõleg egy modulsorozatban (életút?) max. 2 kasztra elõny, a 3. kaszt már túlzás és gabaly. A multikasz 2 kasztjára érdemes tartani 3:1, inkább 4:1 fejlesztési arányt. Sokáig zavart a zárak-csapdák kérdése, technológizálással a dolog leegyszerûsödött: ha nincs tolvaj (kaszt/képzettség/familiáris/hencmanus) a csapatban a harcosok szétverik (csapdákat íjazzák) a mágusok knock-olják vagy támadómágiával szétnyomigálják. Az idézett állat/undead/familiáris óriási elõny feltéve, hogy körültekintõen van megválasztva. Leginkább azt sajnálom az egészben, hogy a hencmanus jelöltek magánküldijeit csak ennyire fondorlatosan - felvéve és szintrõl-szintre kitudva - lehet megkapni. Feltett szándékom ugyanis, hogy a továbbiakban a hencmanusok lesavanyítva-dunsztolva maradhatnak ott ahol vannak. A páncélok kérdése nem kérdés, mindenki használjon akkorát amekkorát akar de igen figyelmezzen az ezzel együttjáró hátrányokra, tök király volt amikor az egyik fiam egy páncélos-pajzsos karival lopakodni akart majd amikor észrevették el akart sütni egy arcane tipusu mágiát;-))). A sorc./wizard kariknak egyetlen jó harci featje van a közelre íjazást lehetõvé tévõ, a többit meg kell hagyni a harcos nyomiknak.
War. War never changes.
0 absz chaotic 100 absz lawful
magyarul a chaotic gonosznak a legjobb ha mindkettõ 0, lawful goodnak legjobb ha mindkettõ 100.
Én általában a NG(a példa is ez) palikat tudom kijátszani mert ugyan nem borulok le a hatalom fennsége elõtt de csak azt ölöm aki engem bánt. A fiam egy CG barbit alakít, hogy mennyire tudja elõadni a hangulatember stílust nem tudom, de ahogy figyeltem indokolatlanul nem gyílkol le senkit. A tegnapi megfigyelésem az, hogy a human karaktereket jobban díjazza a progi és talán függhet az int. módosító értékétõl is, mert van egy harcosabb mukim aki nem egy tanult elme és átlagban 5-10% hátrányban van az egyébként igen magas inteligenciáju varis ipséhez képest.
War. War never changes.
War. War never changes.
A következõ a tényáladék:
Én vezetek egy ember pap/sorc. karit, a fiam vezet egy félork barbár/pap karit. Ha az én karim lever egy átlagos palit (pl.:egy õrt) akkor kap érte 38-43 pont exp.-t a srácé ugyanezért a melóért kap 21-28 pontot. Mi okozhat ekkora különbséget, hol marad az azonos munkáért azonos bért????
Singleben igen idegesítõ volt mikor a near death ellenfél odaött, leütött és mielõtt felkelhettem volna kinyírt. Én mondjuk minnélnagyobatrobbanannálfaszább típusú varázslót csináltam, és egy idõ után henchmanus és familliáris nélkül, csak egy skeleton championnal nyomultam.

Nyomul-e valaki hencmanus nélkül csak idézett kisérõkkel? Jó láttam-e, hogy max. 3 kisérõd lehet (a hencmanuson kívül) úgymint 1 állat-kisérõ(drui,ranger) + 1 familiáris(sorc.,wiz.) + 1 idézett lény(a varázshasználat szinje szerint)? A nem hencmanus kisérõkkel osztozunk-e az exp.-on, egyáltalán a hencmanus mennyit nyúl le a begyûjthetõ exp.-bõl?
A sorcerort nagyon kényelmes mágiahasználónak tartom, igen rugalmasan használja ki a slotjait és a magas karizma a singleplayerban nagyon jól jön ki. Talán alacsony szinteken még jobb is mint a wizard, de szvsz. 5. kasztszint felett már elmaradós. A véleményem viszont az, hogy mint multikasztos másodrendû nagyon kiváló valami könnyed kiadású harcostipus vagy akár mágiahasználó mellé sõt pl.:paladin (már aki szereti;-)) kavarással a magas karizmából még rezisztenciát és harci módosítókat is adhat.
Varázsolgatós tipusú papom van és a Knock sem problem mert a "Knowledge" szférával 2.variszinten megjön addig meg úgysenincs sok lezárt cuccos. Egyszál posztóvért+kispajzs a papkarim páncélzata, de tuning mágiában hogy mit tud elkövetni az valami õrület pedig még csak 6 a papi szintje (1 szintre boszorkánymester is). A dock districtben a kalózok hadnagyát az eddigi próbálkozásaim csak nagyon nyögõsen tudták kigépelni, ám most egy 8-10 varázslatból álló kondicionálás után VörösTigris harcifõnök meg a kisérõ ordasfarkas mellett a papom csak a páholyból nézte a gyakást (no azért némi íjász meg alacsonyszintû támadómágia támogatás is csinált). A már említett 'Knowledge" mellett a "Magic" szférát vettem fel a papónak és így inkább egy varázslós tipusú palit kaptam erõ helyett pedig dex-re nyomultam és ha kimerûlnek a varislotok jöhet az íjászat.
War. War never changes.
Most a sorceremet folytatom, és igen tetszik.
War. War never changes.
Amit a monk esetében láttam:
Nem nyomtam még monkkal, de amit tapasztaltam az elég brutál. Mágiahasználóként egyszer felvettem a törpi-monk hencmanust aki 4-5. szinten akkorát rugott mint egy ló és az ellen kidõlt mint egy zsák. Utánna olvasgattam a kasztnak, maxira fejlesztve totál-brutál, de multikasztnak nem túl jó. Rengeteg ajándék featet kap és kb.5. szinttõl teljesen áttérhet pusztakézre, folyamatosan nõ a sebzése, nagyon jók a mentõi és gyors. Persze az eszköz(páncél,fegyver)használat hiánya miatt sok-sok táp elmarad és praktikus "féloldalasan" kifejleszteni, azaz str+dex+con+wis kizárólag, így sajna nem túl okos a pali és a személyisége sem valami bûbáj ami a singleplayer-ben kissé hátrány. Szvsz. az ujdonságok kedvelõinek érdekes szinfolt, de a hagyományok tisztelõit ez nem fogja meghatni.
Ha valaki nyomult már pap karival:
Ha csak a pap kasztját fejleszted (tehát ha multikaszt vagy akkor csak lehetõség-nyitásnak használsz más kasztot) a max. lehetõségre (17-20) milyen szférák felvételét javallod, felállítható-e valamilyen értékelés, van-e hasznavehetetlen szféra. Mondjuk elsõ olvasatban szvsz. a "Heal" szféra eléggé gyenge amikor skillbõl és alkimi lötyikkel akkorát gyógyulhatsz hogycsakna! Én spec. nagyra értékelem a pap kasztot, megszünt az a státusza hogy kizárólag gyógyszerláda-szanitéc-lelki vigasz legyen, a "War" szféra brutális egyénétõl a "Magic" szféra arcane tudósán keresztül egész a "Trickery" szféra tolvajáig tartanak a lehetõségei.(király;-)))
War. War never changes.
Mundjuk a spell resistenzhez meg az armor classhez hozzáadott wisdom modfier azér elég táp😊
War. War never changes.
Kicsit "elkésve bár de törve nem" : Nem tud valaki egy iso letöltési helyet?
Átböngésztem a .hu magyar oldal fórumát, ahol "anyázásig" menõ vita is volt a legnyerõbb karakterrõl, annak mágus vagy harcos voltáról. Szvsz. egyik vitatkozó félnek sem tudok igazat adni. Lassan-csendben kipróbáltam a legmarkánsabb összeállításokat, kivált a súlypontot képviselõ harcos, tolvaj, pap, wizard karikat és mindegyiknek tutijátszható paraméterei vannak, igazán az számít hogy kinek mi a játékstílusa. Ahogyan én láttam a D&D-rules sajátja az, hogy a varázshasználóknak rengeteget kell pihengetve memorizálniuk. A fejlesztõk szerintem ehhez a "resting" folyamathoz nomeg a vizsgálódáshoz meg a tolvaj-tevékenységekhez rendelt "pause-csak elmegy az idõ valahogy" jellegû unalmas és szerintem felesleges képi effektet elhagyhatták (vagy kikapcsolhatóvá tehették) volna. A mágiahasználók legnagyobb tápja szvsz. a 24 óra tartamra megidézhetõ kisérõ, nekem spec. jelenleg egy vadmalac, amit papként õssze-vissza mágikusan kondicionálva mint harckocsit alkalmazok.
War. War never changes.
TP=XP
Magyar szerepjátékosok elõnyben😊
Mind ugyanabban a sz@rban fekszünk, csak van aki arccal felfelé... \"Cuius testiculos habes, habeas cardia et cerebellum\"
War. War never changes.
Csak ÉPt vesztessz ha a familliárisod behal.
War. War never changes.
Hogyan játsszunk multiban?
Néhány emberrel biztosan elõfordul, hogy a CD-key-e bannolva van, vagy esetleg valamilyen oknál fogva nem mûködik. Ezeknek kínál megoldást a következõ kis leírás.
A jelenlegi CD-key rendszer a következõképpen mûködik:
Klienseken:
Ha az ember a multiplayer opciót választja, akkor a játék (kliens) becsatlakozik az nwmaster.bioware.com szerverre, és elküldi nekik ravaszul a az user logint. Így ez a központi szerver le tudja ellenõrizni az user jogosultságát. Amennyiben ez az elsõ alkalom, akkor generálni kell egy login-t, és ehhez a CD-key-t is kikéri a szerver (Sima loginnál már nem). Amennyiben valakinek valami oknál fogva nem megfelelõ a key-e, vagy az user login/pass nem stimmel ( bár a játék megvásárlásakor, ez igen ritkán fordul elõ ), akkor bizony az illetõt a bioware szervere ki is dobja a fenébe, tehát a multi nem elérhetõ.
Azonban nem mindenki van a netre kötve, aki multiban akar játszani.(pl. LAN) Az õ esetükben a játék észreveszi, hogy "nincs internet", azaz a fennti szerver nem elérhetõ, és továbblép a multiplayer menübe. Kiad egy hibaüzenetet, hogy nem minden opció fog mûködni...és ezzel le van tudva. De a LAN az mûködik, és meg kell hogy mondjam, minden játék mûködik amit fizikailag a neten elér a játék...
Tehát: Ha csak a Bioware-t nem éri el a kliens, akkor zavartalan a netes játék a többi szerveren.
Szervereken:
Indításkor megkeresi a Bioware master server-ét, és közli vele, milyen játék fut rajta, valamint ki tudja még mit cseverészik vele, a lényeg, hogy felveszik a kapcsolatot.
Ezekután ül csendben, és várja a klienseket... Amint egy kliens belép leellenõrizteti a kliens CD-key-ét a bioware-rel. Ha nem stimmel a key, vagy az a key már játszik a szerveren, akkor kidobja a klienst, és nem sikerüt a csatlakozás...
Akárcsak a kliens, ez is észreveszi, hogy a "Bioware nem elérhetõ" és elindítja magát LAN módban. Magyarul, ha jön egy kliens nem ellenõrzi le a CD-key-ét, mert nincs kivel.
A megoldás:
A fentiek alapján már egyértelmû: Egyszerûen modellezni kell azt az állapotot ( el kell hitetni a klienssel/szerverrel), hogy nem elérhetõ az internet( azaz a Bioware ).
Erre két módszer ismert:
1. Tûzfal segítségével kitiltjuk az nwmaster.bioware.com ( ip: 66.244.193.142 ) szervert a gépünkrõl.
2. A host file-ban a következõ bejegyzést teszed(idézõjel nélkül):
"127.0.0.1 nwmaster.bioware.com". Windows2k, XP alatt ez a következõ file: c:\windows\system32\drivers\etc\hosts, míg win9x alatt: c:\windows\hosts.( Kiterjesztés NÉLKÜLI file, alapban nincs ilyen, csinálni kell egyet )
(Ez az módszer gyakorlatilag azt magyarázza meg a gépnek, hogy a sajátgép a bioware master server.
Mindkét módszer megfelelõ, a másodikat azoknak javaslom, akiknek nincs tûzfaluk, különben az elsõ módszert használják. ( A host-file-s módszerrel hallottam már vissza problémákat ) Update alatt pedig érdemes mindkét "védelmet" ideiglenesen felfüggeszteni 😉
2. de.
War. War never changes.
2.: ha meghal a familiáris akkor ugye nem vesztek xp-t ?
War. War never changes.