10
CopperMine---melyiket meddig?
  • Bradock
    #10
    forrás: http://www.prog.hu/cikkek/html/index.php3

    MEMÓRIA TESZT

    A lényeg
    Maga a memória vizsgálat pofonegyszerû. Teleírjuk a memóriát egy meghatározott értékkel, majd visszaolvassuk, és a két értéket összehasonlítjuk. Bármilyen apró kis eltérés is a memória rendszer hibás mûködésére utal.

    A memória átbogarászására többféle bevált módszer is létezik, én egy sajátos, mondhatni egyéni utat választottam: írjuk tele a memóriát csupa 00h bájttal. Miután végeztünk, olvassuk vissza a teljes memóriát, és ellen?rizzük, hogy minden pozíción 00h van-e. Ha stimmel, menjünk tovább 01h, 02h, 03h ..., egészen FFh-ig. Ha mindezzel végeztünk, az azt jelenti, hogy a memória helyesen mûködik, hiszen minden bit átbillenthet? 0-ról 1-re és 1-r?l 0-ra is.


    Problémák
    A program elsõ verziójának tesztelése folyamán kiderült, hogy a program nem minden esetben volt képes a rossz memóriából hibát kicsiholni. Azonban a végtelenített teszt miatt beépítésre került "L" parancssori kapcsoló használatával a program legkés?bb a második iterációban már minden hibás memóriát kiszúrt. Így végül a 2.0-s verzióban, alapesetben 3 iterációval fut a program, vagyis végigmegy 00h-tól FFh-ig az összes lehetséges értéken, majd ezt még kétszer megismétli. Az "L" kapcsoló természetesen továbbra is használható maradt...

    A másik problémát a 'speciális' memória vizsgálati mód jelentette: a sokféle adat miatt a teljes memória átbogarászása viszonylag hosszú ideig tart, azonban szerencsére az el?re meghirdetett kereteken belül marad. Egy 500 MHz-es Pentium III, 128 MB PC100 SDRAM-os konfiguráción 1 iteráció kb. 7 percig fut...


    A program 64 bites transzfert használó változata idõ hiányában sajnos túl bonyolultra és jóval lassabbra sikeredett. Mivel a 32 bites mûveleteket végzõ verzió is tökéletesen megfelelt az elvárásoknak, így nem is foglalkoztam többet a 64 bites program optimalizációjával, és itt sem közlöm le a bénácska program forrását... Ha kedved szottyan a 32-rõl 64 bitre való átírásra, akkor az MMX és FPU rövidítések környékén indulj el! :)


    Végeredmény
    A program forrása az apróbb extra igények után terjedelmesre nõtt: majdnem 8 KB hosszú lett! :) A program fordított változata is megtalálható a cikk mellett, de nem ajánljuk Win9x alól elindítani. (Simán DOS-ból, minden vezérlő program - pl. EMM386.exe, HIMEM.sys - nélkül.) A programot alaposan elláttam megjegyzésekkel így minden részlet érthetõ. Ellenben hiányzik belõle néhány alapvetõ, ám idõhiány miatt kimaradt kényelmi szolgáltatás, pl. a kurzor eltüntetése vagy a teszt megszakításának lehetõsége...

    Letöltés: http://www.prog.hu/cikkek/hardware/memtest/memtest.exe
  • Borg
    #9
    Hefe, 3dmarx 2000 (nem 2001!)ben a textura rendering speed teszt a legjobb. Ha 440BXes a lapod, akkor mondjuk 32megás kártyához megosztasz 128MBot, és akkor 64MBos texture rendering is lefut. Ezzel szürtem ki én az alant emlitett rossz ramokat. Tuti kifagy, ujraindul, stb ha nem jó a ramod az adott FSBn.
  • Dikkma
    #8
    Hát, nemtom, a ramok működőképességének tesztprogramjáról még nem hallottam. Vagy én értem rosszul, hogy mit szeretnél.

    Azért ideírom, de mondom, nem tudom, mire gondolsz :

    MemTach v0.8 Alpha Released Posted Tuesday, March 20, 2001 by Big Jeff
    Talk about it in the forums | Submit News | Comments (0)

    This is the first public release of CPUReview's new FREE memory subsystem benchmark for Windows. MemTach can
    be downloaded from CPUReview. Here's a quote:

    "I wanted to be able to also measure the best achievable performance - as well as the worst possible
    performance. I wanted to be able to analytically determine the performance characteristics of the
    memory subsystem in systems I test. Ideally, I should be able to determine the L1 size, L2 size, memory
    paging organization and miss penalties by analyzing the performance of certain test routines. [Sorry,
    that's my Comp Sci background showing. I've been designing real-time software for too long...]"

    Whoa! Going to get this baby, and see how well my new Crucial Cas2 PC133 RAM is. W00t!. Here's the link.
  • Dikkma
    #7
    Borg jól beszélt.
  • CLY
    #5
    THANX!!
  • Borg
    #4
    700/750 a legjobban huzhato.
    Cb0 core procit kicsit jobban lehet huzni, de 1Ghz felett stabil ugyan de állitolag hibázik (ez a core volt anno az 1.13asban is, amit visszahivtak), az uj Cc0 core (1.7V) ugyan jobban ,melegszik, de azért kicsit jobb hütéssel ez is ugyanolyan jol huzhato.
    Sokat számit a sorozat is, nézd meg a www.overclockers.com -t az eredményekért.
    Nekem most egy 750es SL462es BOXos van, eredeti hütéssel, 900on megy, ez még Cb0 coreos, tahát 1.65röl lett huzva 1.8ra, de még égetem a procit, mer huzamosabb használat után mindig egy kicsit többet bir, igaz egy ideje már nem is próbáltam feljebb huzni, mer nincs szükség gyorsabbra eccerüen, és ez az érték volt az amit még a dobozbol kivéve stabilan nyomott. Szerintem most már többel is stabilan menne mint FSB 120MHz, majd megpróbálom.
    Volt itt egy 700 és egy 800as Cc0 coreos proci is, de anélkül hogy egekbe szökött volna a hömérséklet, nem tudtam öket 115FSB fölé vinni. Ezek nem BOXos procik voltak, de egy BOXos hütöje volt rajtuk.
    Alaplapom ABIT Bf6.
    Átalakitó Soltek Vcore állitós.
    RAM is fontos, én nekem ezzel a tuningal szürödött ki hogy egyik ramom milyen szar is volt, most egy PRINCETON, és egy USA pc133as 7ns ram van bent, 128megások, ezek mennek jól. De márkás néven eladott abest,arestech,mtec (dobozos) ramok ugy hibáztak mint a barom, fagyva indult a win meg ilynek, csere ota azonban semmi gond.
  • pilóta
    #3
    Nekem 550-es megy 733-on eredeti hűtéssel. Ez alapján kéne menni a 700-asnak is 1G-n, de azért ki kell fogni, ugynis ez erősen attól függ, hogy milyen a proci. Ki kell próbálni...
  • Anee
    #2
    háthát hát...
    Mivel mindenki inkább Celeron II vel rendelkezik nemsok CopperMine eredményt fox hallani-ez a rosz hír...-
    A jó hogy a Celeron II is Coppermine maggal van így ugyanaddig húzható mind2....
    tehát egy 600as megy 900on-sima hűtéssel no peltier,vízhűtés-a 633as 950en is...
    Hááát egy 700asból biztos kijön de ha igazán jó húzótól akarod hallani akkor írj OldMannek a Guru nagy húzójának...vagy 5 lapban csak PIII CelII húzásról volt szó:)))))
  • CLY
    #1
    Hali!

    Kinek mi a tapasztalata a CopperMine procikkal kapcsolatban?

    Melyiket meddig lehet húzni, ki milyet ajánl?

    Én egy 700-ra gondoltam, remélve, hogy megy 1G-n!
    Egy 800-al jobbak az esélyeim??

    Üdv.:

    CLY