33479
12316971501353788406.png
  • Danny1987
    én azt hittem hogy coleman pont 180cm
    Juzosch:azért mondtam schwarzennegert meg vörös zolit példának hogy a magasabb emberek kedvét ne vedd el ettől a sportol.
  • juzosch
    Nem mondtam, h nem lehet, csak h nehéz...
  • FOXX supreme
    Az hogy ha valaki magasabb, abból is lehet valaki, ha már itt tartunk, coleman is magasabb
  • csuszi
    mondom 185:D
  • PyRex
    lehet, hogy nincs az elitben, de qrva nagydarab állat :)
  • juzosch
    Vörös Zoli nincs az elitben.
    Schwarzenegger meg sztem is több mint 180 centi. Vagy mondani akarsz ezzel valamit?
  • csuszi
    185
  • Danny1987
    szerintem schwarzenegger magasabb mint 180 sőt szerintem még a vörös zoli is.
    De igaz hogy minél kisebb vagy annál könnyebb izmot felépiteni.
  • PyRex
    lol :)
  • juzosch
    180 fölött nehéz is testépítőbajnoknak lenni:D
  • scover
    Tapasztalt testépítő tudna nekem segíteni egy kicsit?
  • FOXX supreme
    Én 177 !:D

Én 14 évesen kezdtem, arra viszont tényleg figyelni kell hogy jól sajátísd el, és szabályos legyen minden, különben odabaszol magadnak !!
  • viizo
    én is 175 vagyok pont :)

ezért is szólaltam fel, mielőtt itt letörpéznek :D
  • neevous
    Szerintem sem az...175 vagyok 18 évesen és ami a lényeg nem sok lány magasabb nálam:)
  • Tmac
    Mondjuk a vicces az, ha jól emlékszek, akkor vörös zoli mondta hogy ő 13 évesen ment először terembe.
  • viizo
    azért a 174 centit nem nevezném törpének, az már bőven átlagos magasság ;)
  • Sabcsee
    milyen gyakorlatok nem csinálhatok még?akkor heti hány alkalommal lehet edzeni?
  • Frayer
    szerintem 15 évesen is el lehet kezdeni
    Csak arra kell figyelni, hogy ne terheld meg nagyon a gerinc oszlopot, mivel még növésben van, így kiesik pár gyakorlat, de nem vészes.
    Nem érdemes még nagy nagy súlyokkal edzeni sem.
    Mindez a fejletlen csontváz megovása érdekében.
    A növekedési fugák ha nagy ingert kapnak akkor bezárulnak és így megálsz a növésben.
    Szóval csak kis és közepes súlyokat érdemes használni, ha még nőni akarsz amíg a genetikád engedi.
    Sok fiatalon gyúrni kezdő emberke megreked 170-174 centinél.
    Nevetséges amikor az ember egy izmos törpe lesz végül :D
  • Sabcsee
    csá!
    hány éves kortól ajánlott a testépítés/gyúrás?15 évesen korai?
    (biztos sokan kérdezték már)
  • Frayer
    Egy kis tömegnövelő elmélet.
    Ha kis ismétléses, de nagy súlyos szetteket végzel akkor az izomrostokban a nehéz súlytól jókora mikro sérülések keletkeznek ami nagyban fokozza az izomállomány minőségét, mivel újjáépítéskor már nagyobb terhelésre mérten építi fel a szervezetünk őket.
    Az izomsejtek nagy terhelés következtében a maximalizálják a protein szintézist, több fehérjét tud beépíteni a sejt nagy terheléstől.

Ezt úgy lehet elérni, hogy bemelegítesz.. kis súlyokkal kezded, kicsit emeled, és amikor úgy érzed hogy jó akkor CSAK EGY ISÉTLÉS, azaz egyszer belenyomsz a maximális súlyba amit még ki tudsz nyomni.
    Majd 2-3 perc pihenő és még ezt kétszer háromszor.
    Ha csak 2-3 szor megy annál jobb, mert akkor csinálod jól.
    Ha még tudsz tartalékolni a következő 3. vagy 4. szériára akkor nem elég jó. Akkor se jó ha úgy érzed,hogy abból a súlyból még egy ismétlést meg tudsz csinálni egy "sorozaton" belül.

A másik módszer az izmok glikogén raktárát edzi, erről röviden.
    Közepes súlyokkal végezz magasabb ismétléseket. Pumpáló sorozatokat.
    Kb.. 4-5 X 14-18 akat.
    Ez a féle terhelés az izom üzemanyag felveő képességét edzi, ami ha jól meg van edzve akkor 20-30 % al nagyobb tömeget biztosít az izomnak mint nélküle, mivel ennyivel több szénhidrátot tud majd felvenni az izom, és gyönyörüen teltek lesznek a "száraz" rostok.

Általában úgy érdemes, hogy első ciklus glikogén raktár edzés, aztán a következő mezo-ciklusokban áttérünk az elsőnek leírt edzéshez, mert most hogy már van térfogat, könnyebb oda a szénhidrát helyére beépíteni a miozin és aktin protein-szálakat.

Emellett még van egy 8 ismétléses közepes, hipertrófia szempontjából optimális rész is. Átmenetnek jó és jó tömegépító ciklus.

Tehát az egész program több hónapos lehet akár 3-5 hónapig tartó is.
    Melyben alacsony súlyokkal kezdünk nagy ismétléssel, majd haladunk átmenetekben az egy ismétlés maximális súllyal.
    A program végén legyen egy 12 napos dekondicionálás, ez nagyon fontos.
    Nem baj ha itt egy, vagy másfél kilót visszaesel, nagyon fontos hogy újra érzékenyekké tegyük az izom állományt a következő programhoz.
    Ha megszokja a súlyokat az izom akkor nem fog többet növekedéssel válaszolni a terhelésre. És ha nincs dekondicionálva akkor a maximális súly után ha kis sullyal folytatod akkor még le is épül.
    Ez az elméleti dolog fontos, mert tudjuk hogy az izom a terhelés növelésére növekedéssel válaszol. Ha rendesen kajálsz.
    De mivel nem vagyunk szupermenek ezért nem tudjuk a súlyokat a végtelenségig növelni több tonnára. Ezért meg kell álni valahól és újra érzékennyé tenni az izmokat a kis súlyokra is, hogy megint növekedéssel tudjon válaszolni rájuk.
  • jazzy
    Én is kényszerpihenőn voltam.. elég régóta.. sajnos pénzügyi okok miatt.
    Majd egy évet kellett kihagynom.
    De most újra minden rendben hálisten, épp indulok vasat hajlítani.

Jó edzést mindenkinek!
  • Jobson
    köszi. akkor eddig jól csináltam. most volt egy másfél hetes kényszerpihenőm, mert a balvállam megmakacsolta magát. de azt vettem észre, hogy most a "pihenő" után sokkal erősebb vagyok, nagyobb súlyok stb. de még azért vigyázok egy hétig még csak szoktatom magam nehogy migint "pihenni" kelljen.
  • jazzy
    Ez abszólút tőled függ.
    Hány sorozatot csinálsz hány ismétléssel egy gyakorlatból, mennyire terhelhető az adott testrészed.
    Mellre például én max 2-t szoktam csinálni egy nap meg egyet kis súllyal levezetésnek amikor van kedvem.
    Vállra 3-4 is akár.
    Lábra is 4 általában de ez nagyon változó mikor hogy, ha nehéz guggolásokat csinálok utána már nem keménykedek annyira mint ha lájtosabb.
    Bicepszre általában 3 fajtát.
    És így tovább, ez csak tőled függ, általában 4nél többet nem érdemes.
  • Jobson
    egyes izomcsoportokra (mell, hát, váll, láb, bicepsz, tricepsz stb) hány gyakorlatot kell végezni?

Köszi
  • Japep
    Annyi gyakorlatom van, hogy van A és B hét, úgyhogy annyi nincs...csak összesen értettem.
  • PyRex
    "Meg amúgy is otthon csinálom"
    "kb 4 mell, 4 váll gyakorlat"

Te jó ég, egyre jobb.. :(

4 mellgyakorlatot soha nem csinálnék, inkább akkor legyen A meg B melledzés napod. Vállnál mondjuk a 4 gyakorlat még ok.
  • FOXX supreme
    Pont ezt magyarázom !:) a mellet érezd
  • Panzermeyer
    Persze, pontosan tudom, h mire való a tolódzkodás. De, ha olyan pozícióba rakod magad, remekül húzza a mellet is.
  • jazzy
    50x20 bocsánat elírtam.
  • jazzy
    Edzőnapot nem.. edzőnapon edzünk, 20x50 fekvőtámasz nem edzés.
    Pihenőnapon csinálhatod, de olyankor meg jobb pihenni.
    20x50-et tehát semmiképp nem csinálnék, valami kevesebb mennyiséget nyugodtan csinálhatsz akármikor amikor kedved tartja és testmozgásra van szükséged az edzés mellé pluszba.
  • MAR2on
    mondjuk ugy hogy 50*20at vagy nagy hülyeség?
  • MAR2on
    Érdemes 1 edzőnapot a fekvőtámasznak szentelni??
  • juzosch
    Az íze:)
  • Atrium
    kösz a tanácsokat a mellezéshez meg a vállhoz is. húzogyakorlatokat nem is nagyon csináltam (már ha ezek a kábeles gyakorlatok lennének), mert azt hittem hogy azok nem a legjobbak tömegelésra. változtatni fogok.
    más. mi a különbség a Volumass 35 Delite és a sima 35 között? :)szükségem lenne valamiféle tömegnövelőre úgy érzem.
  • Brolly
    hát néha beszoktam iktatni, bár úgy még nem próbáltam hogy csak mellre pl. hogy ferdepad+sima padon szűken, csak az a bibi hogy általában 3 gyakorlatból szokott állni a szuper mivel 3an vagyunk mindig:@
  • zotja
    Broly csinálsz szuperszettek és jó lesz :)
  • Brolly
    hmm, azt hittem a vetközés az az mikor leteszed a rúdat leveszed a súlyt megpihensz és úgy nyomsz annyit amennyi megy, de akkor úgy látszik ez is az:)
  • FOXX supreme
    Amit te mondasz hogy mindíg le 5 kg-t s amennyi megy, ez igen jól bevárt módszer nálam is, "vetkőzésnek" szokták hívni. Bár én inkább bicepsznél szoktam használni
  • Brolly
    Hát én simán fekve már azért nem nyomok, mert a mellem felső és középső része jóval el van maradva az alsó és oldalsó mellhez képest:S
    fekve döntött padon kezdem, amit inkább 30fokra állítok mint 45re, ezt még megtrükközöm úgy hogy az utolsó szériában csinálok annyit amennyit bírok ami általában 4-5 szokott lenni aztán nem teszem le hanem egyből leszednek vagy 5kgot és abba is tolok annyit amennyit bírok aztán megint egy 5kg levétel aztán megint amennyi megym, szerintem érdemes kipróbálni, nagyon jóóó.
    aztán szűken sima padon, ezt is hasonló képen mint a ferdepadost.
    tolóckodást, ezt két szék között csinálom mert így jól lehet állítani a szélességet, így elég szélesen szoktam nyomni hisz akkor adja a legjobban mellre. Azután tárogatás ferdén és áthúzás...
    egy edzésen belül lehet úgy hogy rúddal is meg egykezesekkel is nyomni ferdén vagy az sok lenne, mert így már 6 gyakorlat menne mellre:/
    Más: Lábra nem tud vki vmi jó kis sokkoló technikát, mert eddig úgy csináltam hogy pl. előguggolásnál az utolsó széria után még egyet és jóval kisenn súllyal és vagy 2-3 percig nyomni, lehet hülyeség de mindenesetre igen gyilkos csak jó lenne változtatni már.
  • zotja
    ja mert minden kőbe van vésve h mit keell mivel :)