Testépítés - Testformálás

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Frayer
Nem attól nõ az izom, de egyeseknek kell ez az érzés.
Valakinek meg annyira hozzászoknak az izomsejtjei a ritka kimerítõ edzéshez hogy már nem is igen fog növekedni az "alacsony" ismétlésû edzésektõl.

I love to walk in the rain, because no one knows im crying

Biztos h attól nõ az izom, h bedurran és telítõdik vérrel? És h teljesen kifárad?

Mert a hst lényege szvsz pont ez.

Gracie Barra

Frayer
A HST az egy igen jó edzésrendszer, de vannak hátrányai is, szerintem.
De ha most azonnal kellene csinálnom egy edzés rendszert én a HST-t venném alapul és azon módosítanék.
Minden nagyon jól ki van benne találva, és hangsúlyozza is hogy kompromisszumok vannak benne, egyik irányba sem mozdul el nagyon. Jó a progressziója. De nagyon hangsúlyos benne az ízületvédelem, inak megerõsítése, azaz a 15 ismétléses szakasz túl hangsúlyos benne szerintem.
Nem nagyon megy a magas intenzitás tartománya, ami szevasz pont 5 tõl felfelé van, de nem is mehet mert az alap kompromisszum nem engedi meg, tartani kell az optimális volument.
Na szóval jó rendszer, de vannak benne hiányosságok.
Pont most gyûjtök információkat hogy egy új edzési rendszert gyártsak le, a HST-t veszem alapul és azt szeretném kiterjeszteni és eltüntetni belõle a kompromisszumok miatt fennálló foltokat, negatívumokat.
15 ismétléses szakasz nem éppen izomtömeg növelõ tartomány. 😞
Nincs benne erõt növelõ intenziós tartomány 1-5.
Szóval ezeket igyekszem megoldani most, elolvasok újra mindent a témában, újra értelmezek azt ha megvan a megoldás, tálalom.
Aztán jöhet majd a gyakorlati része, a tesztelés. 😄

Roman, nem kell újságokat venned a hst-t akarsz olvasni, a tesztoszteronon annyi van belõlle hogy napokig csak olvashatod majd.

Amúgy vannak akiknek nem jön be a hst, azt mondják hogy az alacsony ismétlések miatt nem fárad ki eléggé az izom, nem durran be, nem telítõdik kellõképpen vérrel. Sajnos ez igaz. Egy nap minden izmot megdolgozni nem gyerekjáték és ha túl sok ismétléssel csinálod úgy hogy rendesen égjen az izom akkor meg gyorsan túl edzed magad a hatalmas óriás össz volumen miatt ami össze komulálódik a végére. 😞((
Szóval nem egyszerû, akik nagyobb izomtömeggel rendelkeznek, haladók azoknak jobb lehet egy heti kettes bontás, 4 edzés nappal a héten. Maradva a HST elvek mellett.
Így elérhetõ a kellõen magas ismétlés tartomány ami kellõen kifárasztja és megedzi az adott testrészt.

hmm már alig várom a kéthetes pihenõt ^^

nyaralás elõtt elugrom a boltba, veszek egy rakat testépítõ magazint, amiben a hipertrófia specifikus programról írnak, aztán hazajövök, s durrbele a közepibe.

Mostanság amúgyis tapasztalgattam, hogy a sok nem feltétlen jobb. Pl. mellre már viszonylag kevés sorozattal is hihetetlen izomlázat tudok csinálni, hehe.

Valamint, két hét alatt a testem elszokik a terheléstõl, magyarán hazajövök, az erõm még megvan, de mégse dolgozok nagy terheléssel, hanem fokozatosan növelem. Ez lesz a legjobb poén. És a kis terhelés, ami nõ, relatíve mégis nagy a lófaszhoz képest, amit nyaraláson kap majd az izom.

Szóval "elvileg" a program hihetetlen jól ki van találva a régi "nem mindegy bazdmeg, eddz egy izmot egy héten egyszer szarrá és kajálj sokat"-hoz képest. Ezért is utáljuk, túl sok a tudományoskodás, túl piperkõc rendszer.

Eddig egy embert ismerek, aki HST-zett valaha is, õ mondta, hogy szerinte a legjobb program, mert elég metabolikus, az erõt is növeli, mindenképp érdemes próbálgatni. :o)
Frayer
amúgy meg ezt nagyon érdemes elolvasni:
Alapfogalmak , alaptézisek

Frayer
Itt nem az izmot veszem mint alap, hanem az izomrostok szempontjából.
A bicepszben is más rostok dominálnak ha madárfogásban vagy, kalapácsban hajtod végre a mozdulatot, a mellizomban is, minden izomban vannak rostkötegek, amik külön külön vannak beidegezve az agykéregbe is.
Szóval az izmot nem vehetjük alapul.
Tehát nézd az izomrostok szemszögébõl.

ezek ismert és bevált módszerek? vagy saját fejlesztés? én az 1 edzés 3-4 gyakorlat mellett voksolok. véleményem szerint 1 vagy 2 gyakorlattal nem lehet az izomban olyan apró sérüléseket elérni, amely azt komoly növekedésre ösztönözné. ebben a rendszerben minden nap edzenéd az egész tested? (nyilván pihenõ napokkal)én akkor is talán a 2 gyakorlatot választanám.

Frayer
Mi a jobb?
Egy edzésen egy testrészre két gyakorlatot végezni így a volumen fele-fele jut mindkét gyakorlatra, azaz így különbözõ rostok nem lesznek terhelve elég sokáig. De kétszer gyakrabban éri õket terhelés.

Vagy

Egy edzésen ,testrészre csak egy gyakorlat végzése adott volumennel, így minden ismétlés a testrész edzésekor egy specifikus izomrostköteget terhel le maximálisan, DE a következõ edzésnapon arra a testrészre már egy másik gyakorlatot végzünk, így egy másik rostköteg lesz maximálisan terhelve.

Melyik lehet a jobbik?

Vicces volt ma a lábedzés, az edzés végén össz-vissz 3an voltunk a teremben a pultos csajjal együtt 😊

Frayer
Ez az egész óriás volumen edzés a germánoktól jött.
Még arnold gerendelyében is így edzettek sokan.
Ez a német mennyiségi edzés, 10X10 es volumenekkel egy gyakorlatban. Volt hogy egy nap két izomcsoportot is edzettek.
De aztán rájöttek hogy ez nem éppen ideális az idegrendszernek, csak túledzés van, meg a hatalmas ismétlések sem az izomnövelõ tartományban vannak, ami inkább olyan 6-8 as ismétlés, 50-es volumen körül.

Zocsi
A srácok meg azért lógnak, mert nyaralnak és ráérnek elbaszni az idjüket magas vastartalmú környezetben...
Jaja, én is juzosch véleményét osztom. Anno "csak" empirikus módon edzettek, ma már egész tudományos stáb áll az egész mögött. A kiszolgálás olyan mértékû, hogy az embernek az a legnagyobb baja igazából, hogy az idejét megteremtse az edzéshez...
Mellesleg a profik is így edzenek nem? Tehát délelõtt és délután egyaránt.... Sõt talán még azt is meg merném kérdezni, hogy minden nap? <#miaz>

Mostaniak is bírnák, csak most már köztudott h a rövid, intenzív erdzés a jó.

Gracie Barra

Én az elmúlt héten vállnál használtam szuperszetteket, két hónappal ezelõtt vádlinál használtam õket 2 alkalommal, sõt, egyszer kipróbáltam a combfeszítõ-hajlító szuperszettet is.

De nem használom õket folyamatosan, néha-néha 1-1 edzésen, amikor "sietek". Amúgy lényegtelen, mert 1 óráig vagyok mindig edzésen. :o)

A vállat nagyon jól meg lehet vele ölni, ezzel csináltam életemben elõször izomlázat vállamra:
-oldalemelés
-állig húzás

majd pihi után
-egykezes nyomás
-döntött törzsû oldalemelés

minden gyakorlatból 3 szériát végeztem, változó ismétlésszámmal. Vállnál általában magasabb ismétlésszámokat (12-15) váltogatom alacsonyabbakkal (8-10, nagyon ritkán 6)

Azért teszek így, mert véleményem szerint vállra kibaszott nehéz izomlázat okozni, s a nagy súlyokkal is vigyázni kell, mert nagyon szépen elérheted, hogy ne érezd a vállad, így szerintem 8 ismétlés alá ilyen kezdõ szinten nem érdemes menni :-S

Kicsit írok a hasedzéseimrõl is. Mostanában nagyon a funkcióra megyek.
-függeszkedõ lábemelés
-hídtartások
-felülés padon

az elsõnél 3 széria, ahogy megy
a másodiknál minden tartást kétszer csinálok, bukásig
a harmadiknál meg, mivel nem célom az össze-vissza mesélt hatezer felülés egy napra, általában 15 kg-os tárcsával a tarkóm mögött végzem a gyakorlatot. Hehehe :o)

Tényleg, a teremedzõ mesélt pár történetet. Miszerint õk anno úgy edzettek, hogy volt, hogy délután 2kor elkezdtek fekvenyomni, valaki 2kor kezdett guggolni, vagy húzódzkodni, és este 8-ig nyomták a vasat megállás nélkül, csak kicsit nagyobb pihenõkkel.

Meg hogy nyáron délelõtt edzettek 1 izmot, délután még1et, vagyis egy héten 12 edzést tartottak.

Ezeket mennyire vegyem komolyan? Mert úgy tudom, a régiektõl kitellt, hogy ilyen "õrültségeket" csináljanak, de mostanában terjed ez a dolog az ifjoncok körében is. Ott vannak délelõtt 10-tõl délután 4-ig, meg ilyenek :-O Én meg csodálkozok, hogy bírják. =O

Ennyire bírták régen a "kiképzést"?😮
Zocsi
Általában akkor jó (szerintem), ha ellentétes irányú/hatású terhelést adnak a gyakorlatok, így kiegészítve egymást...
Én pl. hasazni-derekazni szoktam szuperszetben. Így egyúttal ki is nyújtom a hasam/derekam, és mire végzek velük nem érzem azt, hogy fát lehetne vágni a hátamon, mert úgy beállt... szal' nekem bejött a dolog!

Rocky: Üdw néked!

II Rocky II
üdv...jó látni h van ilyen topic is 😄 kicsit késõn találtam rá,de a lényeg h megvan ez is 😉

24 - Exile -Nov.23

hogy nem unja meg ezt a sok vacakolást a csirkével? nekem sokszor már azzal kivan a .......... hogy felkockázzam 😄 ha nem kapok piacon akkor bemegyek interspárba és megveszek ott 1-2 adagnyit. piacon mindig 4 napit veszek. de spárban meg szerintem ilyen csibemelleket árulnak mert azok annyira kicsik hogy nem is kell szeletelni csak bele a serpenyõbe. én olaj nélkül szoktam sütni. teflonra próbálok vigyázni.

nem derült fény arra hogy akkor most faterod orvos e vagy sem, de az tényleg jó hogy nem ellenzi az ilyesmit. bár valószínûleg az enyém sem ellenzi, csak hát én kéthavonta megyek haza 1 hétvégére jó esetben 😄

amúgy nem tudom hogy vagytok vele, de ebben a melegben én valamiért nem tudok eleget inni. kaja az megy rendesen, bár nehézkes a vége. de a folyadék az nem nagyon. nincs meg az a napi 4-5liter. pedig nem iszom mást.

egy hülye de számomra fontos kérdés. superszettnek mi az elõnye és a hátránya? puszán idõtakarékoskodás? vagy van valami más is? nem nagyon tudom 😊

Atrium, egyáltalán nem.. Nem ellenzi a tejsavót, szõlõcukrot, bele a kreatint se (még külön javallotta, hogy ha könnyen hízok, magas a cukrom, et cetera, tegek kreatint edzés utáni italba) . sõt, a hülyéje nemtom mié, de spirót is felírt..

két dolgot ellenez :S a vitaminokat (nem kell õket szedni, szerinte benne van a kajában) meg a esszenciális zsírokat, bár apám igazság szerint kétnaponta megeszik egy tégely mangalicazsírt :-)

szóval jelenleg úgy áll a dolog, hogy zavartalanul tudunk tesóval testépíteni, csak a kajából mindig problémavan, mert én ugybár csak rostcsirkét eszem, míg az öcsém kizárólag a rántotthúst hajlandó megenni.. amit egy csomó mocsok meg bûz elkészíteni, de mindig én tehetek róla, ha olajszag van heheheh 😄

1szer igazán diétázhatna már a kisköcsög, mert a pöcsöm kivan a rántotthússal már😄
dupla post
ma kipróbáltam hot bloodot. nem mondom hogy többet nyomtam volna ki fekve. bár a vállam fájt valamiért. de még edzés végén is tudtam koncentrálni mindenre. negatív szakasz, teljes mozgástartomány, minden...királyság próbáljátok ki

Roman a te faterod orvos vagy mi? :o és nem ellenzi a tömegnövelõket meg ilyesmit? Nem semmi ha így van ^^ ma mikor én vltam 3an voltak rajtam kívül ^^ ebbõl 1 a pultos volt. 40? o_O azt nem lehet kibírni......

aszpirint minden nap? nem hangzik túl bíztatóan.

Zocsi
Szóval akkor tolja az ember napi rendszereséggel az aszpirint??
(A korábban idézett cikk folytatásában benne van az is, hogy sokkal elõnyösebb naponta szedni, mintha csak az idült vagy új problémák kezelésekor használnánk (pl: fejfájás, gyulladások).)
Tehát abszolút nem para a dolog tekintetbe véve a gyógyszer esetleges hosszú távon kialakuló mellékhetásait...??

Zocsi, az aszpirin valóban jót tesz a keringésnek, szívnek, érrendszernek, a gyulladáscsökkentõ hatása is korrekt.

Legalábbis apám helyeselte ezeket. Megemlítette, hogy kicsit régi a gyógyszer, (hisz' ismerjük, már több, mint száz éve) de még most is évente fedezik fel újabb és újabb alkalmazási lehetõségeit.

Más: Ma kb. 40-en voltak a teremben, egy erõemelõ haver kipakolt az udvarra, mert alig lehetett benn mozdulni 😄 De szerencsémre a guggolókeret üres volt, és életemben elõször... beálltam bicepszezni az állványba. :o) Nagyon jó volt, rendesen élveztem. :o)
Hello
Régóta edzek már de mostanában csak a bal oldalam dúran és nemtudok rájönni hogy miért ha valaki tud segítsen
Ha jól csinálod, 20-25 ismétlést tudsz max csinálni hasra is. Ha ennél többet tudsz, akkor nem jól végzed a gyakorlatot.
Amúgy az se baj, ha 100-akat csinálsz, beton lehet lesz a hasad, de vastag nem anynira😊

Gracie Barra

dragon11
Köszi 😊

Zocsi
Thx, kipróbálom mindenképp, mert a sokhasprás-hiperhajlítás egy kicsit kiábránydító... Igazából nincs abszolút nagy hasam, de kockáim sincsenek, és néztem a múltkor tükörben, hogy az alsó tájék nagyon nem jön... :S
A fûrész meg nõhet orrba-szájba, mert az sztem. qrvajól néz ki, ha látszik az emberen!

Zocsi
dragon: kitartást, és csak keményen! Egyszerûbb tréninggel is qrvajó testet lehet faragni. A gyúrás ugyan specializált, de tényleg az van, hogy 18-24 éves korod között baromira reagálóképes a tested... Én most 23 vagyok és pár hét alatt már látszó eredménye van a súlyzós edzésnek. Szóval nincs para...

dragon11
Jah, követem ezt a példát.Még1x köszönöm mindenkinek!😊

Köszönet a dícséretért! És természetesen a Muscleteamnek is a munkájáért!
Úgy a jó, és tuti így egészséges. Jólkinézéshez már az is elég, és még bõven van idõd utána hatalmasnak lenni😄
Mr. Olympiához lehet h el kell kezdeni korán, de amúgy nem hinném.

Gracie Barra

dragon11
Okés, köszönöm szépen!! 16-17-18 évesre megcsinálom a testem "fittre" aztán elkezdek edzeni..😊

Köszönöm mindenkinek!

Neis ne eddzen, hanem ne ÚGY eddzen. A 12-16/18 éves kor tökéletes, hogy az alap edzettséget megszerezzük minden szinten, amit utána lehet specializálni. Sztem a késõbbiekben is jól jön az erõs alap, hogy az ember erõs is, de kitartása is van, meg tüdeje is. Ezt általánosabb mozgással el lehet érni. (pl crossfit a legtökéletesebb talán erre)

Nem tartom jó ötletnek, h a semmibõl kapásból egy ilyen erõsen specializált edzésformát végezzünk.

Gracie Barra

Frayer
én ebbõl nem csinálnék ügyet a "növekedés leállásból" , de nem szólok bele, azt csinálsz amit akarsz

dragon11
Tehát akkor hány éves koromig ne edzek?inkább nem csinálom addig amíg növök, törpe nem akarok lenni..

Frayer
Az a helyzet hogy nem tudhatjuk pontosan hogy befolyásolja a növekedést a súlyzós edzés, mert nem egyértelmû a növekedés leállás. Nem jelentõs azoknak az eseteknek a száma ahol bekövetkezik. Nem egyértelmû, mert mind a két esetben lehet mondani példát. Szóval ezen nem tudunk vitázni.
De jobb félni mint megijedni alapon inkább ne eddzen a pubertás végéig, vagy amíg növekedésben van.

FOXX supreme
Én biztos hogy nem lennék annyi.. kizárt dolog, én nem vitatkozok veled, csak mondom hogy ez sztem nem mindenkire vonatkozik..

Aki vadállatot csinál magából, megszabadul az emberi lét fájdalmától.

dragon11
Felvásárlás^^ lol owned plus 😄

Frayer
Tudok olyan versenyzõrõl aki nem szokta edzeni a hasát és a Mr. O-n is szokott indulni.
bb-tv ben is megnézed nem gyakran szoktak benne súllyal hasazni.

jazzy
Hát azért kétlem hogy a versenyzõk nem jöttek rá hogy súlyok is léteznek <#idiota>
Frayer
A lábemelés az jó rá.
De magában nem elég hatékony, magában meg tudsz csinálni belõle vagy 50 et is. Az nem jó, tegyél valahogy a lábadra annyi sújt hogy kevesebb mint 12 õt tudj belõlle megcsinálni.
Ezt legjobb otthon csinálni az ágyon, úgy hogy valaki segít benne ellentartani, a negatív leengedõ szakaszban a segítõ tartson erõsebben ellen és lassan engedd le.
A fûrész izmoknak jót tesz ha a hasprést becsavarod, de ezt is súllyal érdemes, bazi nagy súllyal a melleden, olyan fûrész fogak lesznek az oldaladon hogy az hihetetlen, sok testépítõnek el van ez hanyagolva, még a versenyzõknek is, csupán azért mert még nem jöttek rá hogy a hasprésben lehet súlyokat is alkalmazni. Ezekben a gyakorlatokban is maradj 5-12 ismétlésen belül amekkora súllyal csak bírod.
A szokásos 4 X 30 tõl csak kifáradsz és telik vele az idõ.

Zocsi
Alsó hasat hogyan lehet edzeni? lábemeléssel vagy mivel?
Valamint az oldalsó hasprésnek... (nem tudom így hívják-e),van-e értelme???

Zocsi
Roman:
Azt olvastam több helyen, hogy napi 81mg Aspirin jót tesz! Mind élettartam, mind általános gyulladások, fájdalmak, valamint szívproblémák elkerülése végett... Szal, Neked az éapád orvos... meg tudnád kérdezni, ohgy ez mennyire fedi a tudományos és mennyire a gyúgyszerlobbby érdekeit. Mert HA tényleg van benne ráció, akkor érdemes szedni az gyógyszert minden nap... <#rolleyes>

"81 mg of aspirin per day has been noted to significantly decrease heart disease risk. This benefit may be due to the anti-blood clotting effects of aspirin. Chronic inflammation may also play a role in heart disease (see 11, below) and therefore, aspirin's effect on inflammation may also be helpful. For more information, consult the findings of the American Heart Association."

Zocsi
Szvsz... Én olyan életmódot folytatok, ami rontja a látást, és tényleg. Ami gáz lehet: éjszakázás, kevés alvás, lehet sokat alszol. DE!!!! nem pihen az idegrendszed... van egy könyvem, amiben azt írják, ohgy az ideális alvós látás az arról szól, hogy kb. 3-4 méterre fókuszálsz középre ,csukott szemmel, úgy hogy kb. picit fölfele nézel. Tehát olyan 20-30fokben, ha a nulla a vízszint, a szemednek!! És... mindemellett legyen ellazítva a szemgolyódat mozgató izmok. Ezt minden ember érzi, max nem figyel rá.. .Figyelj rá.... Bár ettõl még nem fog jevulni a látásod, viszont nem is fog romlani tovább...
Amit mondani akartam ezzel, hogy a látás sokszor az idegi stressztõl, túlterheléstõl romlik, meg attól, hogy nem tud az idegrendsered kikapcsolni... Továbbá a nyak és fejbõr izmok folyamatos feszültsége is rontja a látást... Ezeket kell vhogy eleinte tudatosan, majd ösztönbõl enyhíteni...
Summa sumarum: a rossz látás kialakulás a szemmozgató izmok ellustulása miatt van. (Pl.: sokat nézel azonos távolságra (pl.: monitor), vagy szar a megvilágítás... ->minél több termésetes fény... -> napoztasd a retinád csukott szemmel nézz a napba több percig...et cetara...)

dragon11
Hagyom is, nem csinálom.Úszást még meggondolom, attól semmi gondom nem lehet..😊

Panzermeyer
Vitaminokat szedsz rendesen?

Anno beszélgettem jónéhányszor egy orvostanhallgató csajszival, aki nem volt a szokásos hülye, amelyik minden áron azt hajtogatja, h a tejsavó kox, a sok c-vitamin vesekövet okoz, meg a sok vitamin rákot... Épp az ellenkezõjét mondta mindennek. Nekem csak Vita-X-re futja Multi-X helyett, de edzésnapon kettõt szoktam belõle bevenni, a másodikat az edzés utáni turmixszal. Ezt õ nagyon helyeselte, mert azt mondta, hogy így a szemem védelmére már elegendõ A-vitamint fogyasztok. Ugyanis beszélt valamit a szem / látás rovására az edzés alatti sok erölködéstõl. Már nem tudom felidézni pontosan, sajnos. Úgyhogy mindenképpen ruházz be vmi komolyabb multi-vitaminra.

De az is lehet, h a vitaminokat rendesen fogyasztod, és attól függetlenül mégiscsak romlik a látásod. Ekkor azt tudom tanácsolni, amit Bunny szokott, mikor lövése nincs: orvos! 😊

mov ah,4ch int 21h end

Azért ez nem így van hogy aki akar az fog én pl. 20 lettem áprilisban szóval most már tuti hogy nem fogok nõni és 180 vagyok kb 1 évvel ezelõtt kezdtem el edzeni de csak otthon, és másfél hónapja edzek teremben. Viszont 8éve kosarazok szóval elvileg az olyan irányú terhelés megvolt mégsem lettem 190+ felett pedig én is akartam. Ez szimpla genetika és szerintem is 13-14korban ellehet ezt "cseszni" ha a fiatal szervezet kap egy olyan terhelést...

jazzy
Szemüveget lehet tenni ellene.. 😊

Nem hinném, hogy bármi köze lenne hozzá, valószínûleg egyszerûen hajlamos vagy rá, hogy romoljon a szemed. De az is lehet, hogy egyszerûen túl fáradt vagy mindig..
sziasztok !! mostanába elég keményre fogtam az edzés .. komoly fejlõdés is lett a vége .. de a következõ a baj , a szemem komoly szinten romlott naon hmályosan látok messzire.. ez az erõemelés miatt van, vagy miért? lehet vmit tenni elene? vagy az anator p70 cuccostól? help pls!! thx😊

[email protected] ghz,2 giga ram, 9800 gt 700/1750/2000..... chieftec 450 w

Milyen sékert veszel te?😮 Én 300 ft körül már litereset kaptam.

Gracie Barra

Zocsi
Noh, megvan a MyoMax-Pro (finom), meg vettem Multi-X-et is... Kipróbálom õket aztán írom majd a tapasztalatokat! Joint-X-et is valszleg fogok venni, de majd legközelebb, mert most már nem vettem meg. A rászánt pénz most nagy shaker-be ment, mert a mostani fél lityós tupperváriba csak fél adagot tudnék mixelni...