Testépítés - Testformálás
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Valakinek meg annyira hozzászoknak az izomsejtjei a ritka kimerítõ edzéshez hogy már nem is igen fog növekedni az "alacsony" ismétlésû edzésektõl.
I love to walk in the rain, because no one knows im crying
Mert a hst lényege szvsz pont ez.
Gracie Barra
De ha most azonnal kellene csinálnom egy edzés rendszert én a HST-t venném alapul és azon módosítanék.
Minden nagyon jól ki van benne találva, és hangsúlyozza is hogy kompromisszumok vannak benne, egyik irányba sem mozdul el nagyon. Jó a progressziója. De nagyon hangsúlyos benne az ízületvédelem, inak megerõsítése, azaz a 15 ismétléses szakasz túl hangsúlyos benne szerintem.
Nem nagyon megy a magas intenzitás tartománya, ami szevasz pont 5 tõl felfelé van, de nem is mehet mert az alap kompromisszum nem engedi meg, tartani kell az optimális volument.
Na szóval jó rendszer, de vannak benne hiányosságok.
Pont most gyûjtök információkat hogy egy új edzési rendszert gyártsak le, a HST-t veszem alapul és azt szeretném kiterjeszteni és eltüntetni belõle a kompromisszumok miatt fennálló foltokat, negatívumokat.
15 ismétléses szakasz nem éppen izomtömeg növelõ tartomány. 😞
Nincs benne erõt növelõ intenziós tartomány 1-5.
Szóval ezeket igyekszem megoldani most, elolvasok újra mindent a témában, újra értelmezek azt ha megvan a megoldás, tálalom.
Aztán jöhet majd a gyakorlati része, a tesztelés. 😄
Roman, nem kell újságokat venned a hst-t akarsz olvasni, a tesztoszteronon annyi van belõlle hogy napokig csak olvashatod majd.
Amúgy vannak akiknek nem jön be a hst, azt mondják hogy az alacsony ismétlések miatt nem fárad ki eléggé az izom, nem durran be, nem telítõdik kellõképpen vérrel. Sajnos ez igaz. Egy nap minden izmot megdolgozni nem gyerekjáték és ha túl sok ismétléssel csinálod úgy hogy rendesen égjen az izom akkor meg gyorsan túl edzed magad a hatalmas óriás össz volumen miatt ami össze komulálódik a végére. 😞((
Szóval nem egyszerû, akik nagyobb izomtömeggel rendelkeznek, haladók azoknak jobb lehet egy heti kettes bontás, 4 edzés nappal a héten. Maradva a HST elvek mellett.
Így elérhetõ a kellõen magas ismétlés tartomány ami kellõen kifárasztja és megedzi az adott testrészt.
nyaralás elõtt elugrom a boltba, veszek egy rakat testépítõ magazint, amiben a hipertrófia specifikus programról írnak, aztán hazajövök, s durrbele a közepibe.
Mostanság amúgyis tapasztalgattam, hogy a sok nem feltétlen jobb. Pl. mellre már viszonylag kevés sorozattal is hihetetlen izomlázat tudok csinálni, hehe.
Valamint, két hét alatt a testem elszokik a terheléstõl, magyarán hazajövök, az erõm még megvan, de mégse dolgozok nagy terheléssel, hanem fokozatosan növelem. Ez lesz a legjobb poén. És a kis terhelés, ami nõ, relatíve mégis nagy a lófaszhoz képest, amit nyaraláson kap majd az izom.
Szóval "elvileg" a program hihetetlen jól ki van találva a régi "nem mindegy bazdmeg, eddz egy izmot egy héten egyszer szarrá és kajálj sokat"-hoz képest. Ezért is utáljuk, túl sok a tudományoskodás, túl piperkõc rendszer.
Eddig egy embert ismerek, aki HST-zett valaha is, õ mondta, hogy szerinte a legjobb program, mert elég metabolikus, az erõt is növeli, mindenképp érdemes próbálgatni. :o)
Alapfogalmak , alaptézisek
A bicepszben is más rostok dominálnak ha madárfogásban vagy, kalapácsban hajtod végre a mozdulatot, a mellizomban is, minden izomban vannak rostkötegek, amik külön külön vannak beidegezve az agykéregbe is.
Szóval az izmot nem vehetjük alapul.
Tehát nézd az izomrostok szemszögébõl.
Egy edzésen egy testrészre két gyakorlatot végezni így a volumen fele-fele jut mindkét gyakorlatra, azaz így különbözõ rostok nem lesznek terhelve elég sokáig. De kétszer gyakrabban éri õket terhelés.
Vagy
Egy edzésen ,testrészre csak egy gyakorlat végzése adott volumennel, így minden ismétlés a testrész edzésekor egy specifikus izomrostköteget terhel le maximálisan, DE a következõ edzésnapon arra a testrészre már egy másik gyakorlatot végzünk, így egy másik rostköteg lesz maximálisan terhelve.
Melyik lehet a jobbik?
Még arnold gerendelyében is így edzettek sokan.
Ez a német mennyiségi edzés, 10X10 es volumenekkel egy gyakorlatban. Volt hogy egy nap két izomcsoportot is edzettek.
De aztán rájöttek hogy ez nem éppen ideális az idegrendszernek, csak túledzés van, meg a hatalmas ismétlések sem az izomnövelõ tartományban vannak, ami inkább olyan 6-8 as ismétlés, 50-es volumen körül.
Jaja, én is juzosch véleményét osztom. Anno "csak" empirikus módon edzettek, ma már egész tudományos stáb áll az egész mögött. A kiszolgálás olyan mértékû, hogy az embernek az a legnagyobb baja igazából, hogy az idejét megteremtse az edzéshez...
Mellesleg a profik is így edzenek nem? Tehát délelõtt és délután egyaránt.... Sõt talán még azt is meg merném kérdezni, hogy minden nap? <#miaz>#miaz>
Gracie Barra
De nem használom õket folyamatosan, néha-néha 1-1 edzésen, amikor "sietek". Amúgy lényegtelen, mert 1 óráig vagyok mindig edzésen. :o)
A vállat nagyon jól meg lehet vele ölni, ezzel csináltam életemben elõször izomlázat vállamra:
-oldalemelés
-állig húzás
majd pihi után
-egykezes nyomás
-döntött törzsû oldalemelés
minden gyakorlatból 3 szériát végeztem, változó ismétlésszámmal. Vállnál általában magasabb ismétlésszámokat (12-15) váltogatom alacsonyabbakkal (8-10, nagyon ritkán 6)
Azért teszek így, mert véleményem szerint vállra kibaszott nehéz izomlázat okozni, s a nagy súlyokkal is vigyázni kell, mert nagyon szépen elérheted, hogy ne érezd a vállad, így szerintem 8 ismétlés alá ilyen kezdõ szinten nem érdemes menni :-S
Kicsit írok a hasedzéseimrõl is. Mostanában nagyon a funkcióra megyek.
-függeszkedõ lábemelés
-hídtartások
-felülés padon
az elsõnél 3 széria, ahogy megy
a másodiknál minden tartást kétszer csinálok, bukásig
a harmadiknál meg, mivel nem célom az össze-vissza mesélt hatezer felülés egy napra, általában 15 kg-os tárcsával a tarkóm mögött végzem a gyakorlatot. Hehehe :o)
Tényleg, a teremedzõ mesélt pár történetet. Miszerint õk anno úgy edzettek, hogy volt, hogy délután 2kor elkezdtek fekvenyomni, valaki 2kor kezdett guggolni, vagy húzódzkodni, és este 8-ig nyomták a vasat megállás nélkül, csak kicsit nagyobb pihenõkkel.
Meg hogy nyáron délelõtt edzettek 1 izmot, délután még1et, vagyis egy héten 12 edzést tartottak.
Ezeket mennyire vegyem komolyan? Mert úgy tudom, a régiektõl kitellt, hogy ilyen "õrültségeket" csináljanak, de mostanában terjed ez a dolog az ifjoncok körében is. Ott vannak délelõtt 10-tõl délután 4-ig, meg ilyenek :-O Én meg csodálkozok, hogy bírják. =O
Ennyire bírták régen a "kiképzést"?😮
Én pl. hasazni-derekazni szoktam szuperszetben. Így egyúttal ki is nyújtom a hasam/derekam, és mire végzek velük nem érzem azt, hogy fát lehetne vágni a hátamon, mert úgy beállt... szal' nekem bejött a dolog!
Rocky: Üdw néked!
24 - Exile -Nov.23
nem derült fény arra hogy akkor most faterod orvos e vagy sem, de az tényleg jó hogy nem ellenzi az ilyesmit. bár valószínûleg az enyém sem ellenzi, csak hát én kéthavonta megyek haza 1 hétvégére jó esetben 😄
amúgy nem tudom hogy vagytok vele, de ebben a melegben én valamiért nem tudok eleget inni. kaja az megy rendesen, bár nehézkes a vége. de a folyadék az nem nagyon. nincs meg az a napi 4-5liter. pedig nem iszom mást.
egy hülye de számomra fontos kérdés. superszettnek mi az elõnye és a hátránya? puszán idõtakarékoskodás? vagy van valami más is? nem nagyon tudom 😊
két dolgot ellenez :S a vitaminokat (nem kell õket szedni, szerinte benne van a kajában) meg a esszenciális zsírokat, bár apám igazság szerint kétnaponta megeszik egy tégely mangalicazsírt :-)
szóval jelenleg úgy áll a dolog, hogy zavartalanul tudunk tesóval testépíteni, csak a kajából mindig problémavan, mert én ugybár csak rostcsirkét eszem, míg az öcsém kizárólag a rántotthúst hajlandó megenni.. amit egy csomó mocsok meg bûz elkészíteni, de mindig én tehetek róla, ha olajszag van heheheh 😄
1szer igazán diétázhatna már a kisköcsög, mert a pöcsöm kivan a rántotthússal már😄
ma kipróbáltam hot bloodot. nem mondom hogy többet nyomtam volna ki fekve. bár a vállam fájt valamiért. de még edzés végén is tudtam koncentrálni mindenre. negatív szakasz, teljes mozgástartomány, minden...királyság próbáljátok ki
aszpirint minden nap? nem hangzik túl bíztatóan.
(A korábban idézett cikk folytatásában benne van az is, hogy sokkal elõnyösebb naponta szedni, mintha csak az idült vagy új problémák kezelésekor használnánk (pl: fejfájás, gyulladások).)
Tehát abszolút nem para a dolog tekintetbe véve a gyógyszer esetleges hosszú távon kialakuló mellékhetásait...??
Legalábbis apám helyeselte ezeket. Megemlítette, hogy kicsit régi a gyógyszer, (hisz' ismerjük, már több, mint száz éve) de még most is évente fedezik fel újabb és újabb alkalmazási lehetõségeit.
Más: Ma kb. 40-en voltak a teremben, egy erõemelõ haver kipakolt az udvarra, mert alig lehetett benn mozdulni 😄 De szerencsémre a guggolókeret üres volt, és életemben elõször... beálltam bicepszezni az állványba. :o) Nagyon jó volt, rendesen élveztem. :o)
Régóta edzek már de mostanában csak a bal oldalam dúran és nemtudok rájönni hogy miért ha valaki tud segítsen
Amúgy az se baj, ha 100-akat csinálsz, beton lehet lesz a hasad, de vastag nem anynira😊
Gracie Barra
A fûrész meg nõhet orrba-szájba, mert az sztem. qrvajól néz ki, ha látszik az emberen!
Mr. Olympiához lehet h el kell kezdeni korán, de amúgy nem hinném.
Gracie Barra
Köszönöm mindenkinek!
Nem tartom jó ötletnek, h a semmibõl kapásból egy ilyen erõsen specializált edzésformát végezzünk.
Gracie Barra
De jobb félni mint megijedni alapon inkább ne eddzen a pubertás végéig, vagy amíg növekedésben van.
Aki vadállatot csinál magából, megszabadul az emberi lét fájdalmától.
bb-tv ben is megnézed nem gyakran szoktak benne súllyal hasazni.
De magában nem elég hatékony, magában meg tudsz csinálni belõle vagy 50 et is. Az nem jó, tegyél valahogy a lábadra annyi sújt hogy kevesebb mint 12 õt tudj belõlle megcsinálni.
Ezt legjobb otthon csinálni az ágyon, úgy hogy valaki segít benne ellentartani, a negatív leengedõ szakaszban a segítõ tartson erõsebben ellen és lassan engedd le.
A fûrész izmoknak jót tesz ha a hasprést becsavarod, de ezt is súllyal érdemes, bazi nagy súllyal a melleden, olyan fûrész fogak lesznek az oldaladon hogy az hihetetlen, sok testépítõnek el van ez hanyagolva, még a versenyzõknek is, csupán azért mert még nem jöttek rá hogy a hasprésben lehet súlyokat is alkalmazni. Ezekben a gyakorlatokban is maradj 5-12 ismétlésen belül amekkora súllyal csak bírod.
A szokásos 4 X 30 tõl csak kifáradsz és telik vele az idõ.
Valamint az oldalsó hasprésnek... (nem tudom így hívják-e),van-e értelme???
Azt olvastam több helyen, hogy napi 81mg Aspirin jót tesz! Mind élettartam, mind általános gyulladások, fájdalmak, valamint szívproblémák elkerülése végett... Szal, Neked az éapád orvos... meg tudnád kérdezni, ohgy ez mennyire fedi a tudományos és mennyire a gyúgyszerlobbby érdekeit. Mert HA tényleg van benne ráció, akkor érdemes szedni az gyógyszert minden nap... <#rolleyes>#rolleyes>
"81 mg of aspirin per day has been noted to significantly decrease heart disease risk. This benefit may be due to the anti-blood clotting effects of aspirin. Chronic inflammation may also play a role in heart disease (see 11, below) and therefore, aspirin's effect on inflammation may also be helpful. For more information, consult the findings of the American Heart Association."
Amit mondani akartam ezzel, hogy a látás sokszor az idegi stressztõl, túlterheléstõl romlik, meg attól, hogy nem tud az idegrendsered kikapcsolni... Továbbá a nyak és fejbõr izmok folyamatos feszültsége is rontja a látást... Ezeket kell vhogy eleinte tudatosan, majd ösztönbõl enyhíteni...
Summa sumarum: a rossz látás kialakulás a szemmozgató izmok ellustulása miatt van. (Pl.: sokat nézel azonos távolságra (pl.: monitor), vagy szar a megvilágítás... ->minél több termésetes fény... -> napoztasd a retinád csukott szemmel nézz a napba több percig...et cetara...)
Anno beszélgettem jónéhányszor egy orvostanhallgató csajszival, aki nem volt a szokásos hülye, amelyik minden áron azt hajtogatja, h a tejsavó kox, a sok c-vitamin vesekövet okoz, meg a sok vitamin rákot... Épp az ellenkezõjét mondta mindennek. Nekem csak Vita-X-re futja Multi-X helyett, de edzésnapon kettõt szoktam belõle bevenni, a másodikat az edzés utáni turmixszal. Ezt õ nagyon helyeselte, mert azt mondta, hogy így a szemem védelmére már elegendõ A-vitamint fogyasztok. Ugyanis beszélt valamit a szem / látás rovására az edzés alatti sok erölködéstõl. Már nem tudom felidézni pontosan, sajnos. Úgyhogy mindenképpen ruházz be vmi komolyabb multi-vitaminra.
De az is lehet, h a vitaminokat rendesen fogyasztod, és attól függetlenül mégiscsak romlik a látásod. Ekkor azt tudom tanácsolni, amit Bunny szokott, mikor lövése nincs: orvos! 😊
mov ah,4ch int 21h end
Nem hinném, hogy bármi köze lenne hozzá, valószínûleg egyszerûen hajlamos vagy rá, hogy romoljon a szemed. De az is lehet, hogy egyszerûen túl fáradt vagy mindig..
[email protected] ghz,2 giga ram, 9800 gt 700/1750/2000..... chieftec 450 w
Gracie Barra