Testépítés - Testformálás

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Frayer
Csak helyeselni tudok. Meg veregethetjük egymás vállát.

Kisebb testépítõ lexikon lettél te is.
Ezekbõl is látszik, hogy a testépítés egy külön tudomány ág lett.
Nem abból áll, mint egyesek hiszik, hogy emelgetjük a vasakat. Aztán meg buzisan bepózolunk, és büszkén mutogatjuk a picsánkat, eltelve az önteltségtõl.

Az egész a saját korlátaink megtalálásáról szól, és azok átlépésérõl. Legyõzzük magunkat, és mi irányítjuk a testünket, annak fejlõdését is.
Ezt az érzést, közönséges cigifüstös és alkohol bûzös halandók soha az életben nem tapasztalják meg. De úgy kell nekik.

Egy életünk van, és ebben az életben szeretnék nem csak a szellemi képességeim teljes kontrolljával rendelkezni, hanem a teljes testem felett is én akarok rendelkezni.
Erõssé teszem, vigyázok rá, megvédem a betegségektõl, ellenállóvá teszem, hogy ha eljön az idõ, õ is megvédhessen, támadásoktól, súlyos betegségektõl, fitt lehessek, ne legyek fáradékony jellem, megóvhasson a haláltól, öregedéstõl stb stb.
Nem egyszerû dolgok ezek.

I love to walk in the rain, because no one knows im crying

BTW, próbálkozunk. Péntek-szombat-vasárnap-ma, szénhidrát folyamatosan csökkent, le a nullára (na jó, ami túróból, tejszínbõl bejön.. meg a magokból)

Érdekes élmény. Most kicsit álmos vagyok, de valamiért a teremben iszonyat jól megy, meg durranok is. Agyilag sem volt még gond. Inkább hogy motiválatlan voltam ma 1-2 dologra iskolán kívül, de azzal nem foglalkozunk.
Frayernek már megint igaza van. Egyébként én ahhoz tudnám hasonlítani a dolgot, mikor idegösszeroppanást kapsz. Nem megy semmi, nincs kedved semmihez, szellemi teljesítmény csökken, összeszedetlen és motiválatlan vagy mindenre.

Vigyázz a stimulánsokkal, ezek még ráerõsítenek a dologra. De pl. túledzettség vagy túlhajtottság esetén tirozin aminosavat külön érdemes szedni. Sajnos az igazi túledzettség kezelése heteket, hónapokat vesz igénybe.

Jobb elkerülni ezt az állapotot, de iszonyat nehéz ide eljutni. Egy kezdõ természetesen nehezebben edzi túl magát. Idõvel az agy megtanulja az összes izomrost munkába vonását, megtanul maximális erõfeszítést kifejteni (ezért erõsödnek gyorsan a kezdõk, tanul a test) ami potenciálisan növeli az esélyét annak, hogy túlhajszolja valaki magát.

Ezt megfigyelheted magadon is, minél erõsebb és nagyobb az izomtömeged, annál több idõt vesz igénybe a teljes regeneráció. Ha kimeríted magad (teszem azt, bukásig végzett fekvenyomás) hiába múlik el az izomláz 2-3 nap múlva, az idegrendszered még tropa. És így tök friss, újraépült izomzattal is alulteljesíted az elõzõ emelésed.

Ezért érdemes a bukásig való edzést kerülni, és csak specifikus idõpontokra betervezni (pl. hosszabb pihenõ, dekondícionálás elé)

Aktív pihenõvel lehet segíteni a helyzeten, ez az, amit én most csinálok. Bontott programon voltam, és észrevettem, hogy nem nõnek a használt súlyok már, sõt gyengültem néhány gyakorlatban. Motivációm az egekben volt, így most a heti 5 bontott edzésrõl váltottam 3 teljes testre, kb. 40 perces edzésekre. Ez kevésbé megerõltetõ.

Sajnos 40-50 perc után a kortizol hormon szintje nagyon felszökik, a test nekiállna az izomfehérjék glükózzá való átalakításának. Jobb a rövid-sokkszerû edzés. TV-zni mindenki tud 3 órán keresztül, ha edzeni is tudsz, akkor TV-nézés szintjén van a tréninged.

Annyit érdemes megjegyezni, hogy a túledzettség hosszú folyamat. Nem két hét alatt jön el, sõt, néhány program tervez is "túledzésveszélyes" szakaszokat idõnként. Úgy periodizálja a tréninget pl. hogy 1 hónap mindent bele túledzõ szakasz után betesz pár hét rekreációs emelést. Állítólag az elõzõ hónap munkája ilyenkor fog beérni.

De ezekkel sajnos nem vagyok tisztában.
Frayer
Én úgy fogalmazom meg a túledzést, hogy elvész a motiváltság. Nem úgy fejlõdök az edzésekre, mint azelõtt. Csökkentenem kell a súlyokat, mert nehezebben megy. Fáradékony vagyok, netán betegség érzetem van.

A túledzés jelensége, az agynak tudható be. Nem az izomnak, vagy a testnek. Hanem az idegrendszernek, ott is a motoros agykéregnek.
Könnyen le lehet égetni ám. Olyan mint egy idegösszeroppanás, csak éppen ez csak a motoros agykéregre lokalizálódik.

Általános téveszme, hogy a testnek kell a regeneráció, a test 48 óra alatt minden sokkot kipihen, ami az edzésekkel jár, esetleg a gyulladások napokig is húzódhatnak, de a szövet regeneráció az egy két nap alatt végbe megy. Ekkor van többlet protein beépülés.

Ellentétben az idegrendszer, a sorozatos, túleröltetéstõl, "kiéghet" aminek a regenerációja eltarthat egy hétig is.

Így azok a testépítõk akik egy héten csak egyszer edzenek, rosszúl csinálják, mert azt hiszik az izom pihen, holott egy két nap alatt már kipiheni magát, a további fáradság, már idegrendszeri alapon van jelen.
Ezért mondott csõdöt a HIT edzés rendszer.
A HST rendszerben már erre az idegrendszeri kifáradásos jelenségre is figyelnek.

slime001
Ha bontott edzésed van és heti 3-nál többet edzel és oda is teszed magad az edzéseken akkor ez már valószínûleg túledzettség. Igazából én se érzem mikor edzettem túl magam. Most heti 4 edzésem van, de szerintem visszaveszem 3-ra.

"Biztonsággal állítható, hogy minden kezdõ, aki heti 3 alkalomnál többször végez intenzív súlyzós edzést, nem tud optimálisan regenerálódni, és fejlõdése sokkal hamarabb megtorpan majd, mint a kevesebbet edzõké."

Ezt szó szerint idéztem a BodyBuilder.hu-ról. http://body.builder.hu/edzestervek_csoport.htm4?id=1

AVIRA - \"More than security.\"

csiter
Hali!
kb 5 hónapja edzek minden hétköznap.
Egyik nap mell kar a másik napon hát váll izmaimat erõsítem és ez így váltakozik.
Hasra minden edzésnap 2 gyakorlatot végzek, így napi 2-3 órát mozgok.
Sajnos munkanélküli vagyok úgy hogy pihenni van tudok bõven.
Sokat olvastam a túledzésrõl de így se tudom eldönteni hogy túl edzem-e magam.
Szerintetek?

csuszi
ott is van. szellemi fokozók. de még a technikai sportokban is. még a lövészetben/íjászatban is. mindenhol.
csak a súlyemelésben, a kerékpározásban és a bodyban nem😊

MJ rulz Pink Team The Only One

A sakkban miért ne lenne?😮

Sztem nézz utána pl Lance Amstrong edzésmunkájának. Õ is ott izzad a konditeremben a súlyok alatt😊 Persze nem pont testépítõ edzésterv alapján, de a súlyzó az ott van a kezében.

Hát igen, a koksz sajnos ilyen vagy olyan formában mondhatni a sakkon kívül mindenhol ott van. Ezért is tartom igazságtalannak, hogy mindig a bodysokra fogják az egészet, pedig keményen megvan ez a jelenség más sportágakban is, csak ott nem beszélnek ennyit róla.

\"There\'s a time for training, and a time for talking - and contrary to popular opinion, they\'re two different times.\"-Brooks Kubik

A sprinterek a konditeremben gyúrnak😄

jazzy
Tessék visszatérni a topic eredeti témájához, kerékpárosoknak van másik topicja.
slime001
Olvasd már el mit írt! "Elmegy kerékpározni, minden erõfeszítés nélkül órákat tekereg." Talán ez neked sportnak számít? A biciklizés lehet sport ha az ember annak tekinti és úgy is csinálja, de az órákig tartó lézengés tényleg egy semmi. Ez a biciklista testalkat meg sicc!😄

AVIRA - \"More than security.\"

Koksz. A szomszedomban egy srac lakik aki par eve orszagos elso volt 400m en. Megkerdeztem mer nem ment tovabb azt montdta mer koxolni kellett volna
Az meg hogy biciklista teste van az egy dolog,
"bicajjal edz nem sulyokkal, biciklista teste lesz."
Ha ezt a mondatomat is elolvastad volna akkor te is lathattad volna hogy tudom hogy testepitessel foglalkoznak itt.
Mar megint leoltottal tudom hogy testepito forum, csak valaki beirta
hogy a kerekparozas az nem sport. Erre a mondatra reagaltam.
Azt en is nagyon jul tudom hogy kerekparozastol nem lesznek szep nagy izmaid.
Roger6
Nos, lefogadom, hogy a Tour de France elsõ 10 helyezettjének legalább a fele illegális dolgokat használ a felkészülés során. Igen, az élsport már csak ilyen...

Nade kedves atiati100! Ez egy TESTÉPÍTÕ topik, vili? Ahhoz, hogy izmokat építs, nem biciklizned kell a Zalában fel alá, hanem nehéz kilókat emelgetned. Minden egyes gramm izomért keményen meg kell dolgoznod. Biztos van olyan topic, ahol a Tour de France hallatán leborulnak a lábad elõtt, és csókolgatják a cipõdet, de ez nem az a topic, itt nem a bicikli a téma. Biciklitõl nem lesz soha ilyen kezed, mint a bannerban...

TDU, Counter Strike-Source, Heroes & Generals nick: Grabowszki Commodore Világ and CoVboy forever

DaemoonHunter
Ha nincs semmi elfoglaltságom 2, vagy 2 és fél, de van amikor kitolódik 3 órára, ilyenkor jön rizs meg csirkemell, ritkán vmilyen tészta vagy burgonya, és ennyi...nálam 3 óra elég erõs éhségérzetem van, szóval ezt nem várom meg.
A kérdés tovább él, de lehet hülyeség volt, mivel úgy is tömöm magam tovább, most a cél 80kg.

Aki biciglista az nem sportolo.
Hat ha en mod lennnek alapbol torolnem ki az ilyyen hszeket.
Aki megngyeri a Tour de Francetot azt igen tisztelni elismerni
megbecsulni kell. Sok sok eves munka lehet egy ilyen teljestimeny elismereseben. Az meg hogy biciklista teste van az egy dolog,
bicajjal edz nem sulyokkal, biciklista teste lesz. A test
alkalmazkodik a feladathoz es ott nem a 100 kg kinyomasa a feladat
hanem tobb tiz kmt emberfeletti tempoban lebiciglizni. De ettol
meg o is sportolo sot nem is akarmilyen.
Itt most nem arrol volt szo hogy melyik edzes a legjobb.
Hanem a stilusrol.Nekem tokeletesen semmi bajom az ezeken kivul leirtakkal, sot rengeteg mindnenben egyetertek, csak valahogy kulturalt formaba adjuk mar elo ha lehet ... Es ne igy :

Elõször nézzél sok dragon ball Z-t " van vagy 400 része", és ha már kellõen megerõsödtél, akkor gyere vissza, további edzésre
FOXX supreme
Ezt a topikot Frayer tartja "szinten" a tudásával. Szóval ha õ nincs, akkor lesüllyed ez is gyorsan.

Aki vadállatot csinál magából, megszabadul az emberi lét fájdalmától.

Roger6
Figyelj, én fél éve kezdtem el a testépítéssel foglalkozni, méghozzá azért, hogy kinézzek valahogy. Elõször én is hülyeségnek tartottam, amiket mondanak mind edzés, mind kaja téren, de utánaolvasva a dolgoknak rá kellett jönnöm, hogy igazuk van. Nem beszélnek hülyeségeket, és a testépítés ilyen. Olvass utána más fórumokon is, és hidd el, mindenhol ezt fogják írni...

TDU, Counter Strike-Source, Heroes & Generals nick: Grabowszki Commodore Világ and CoVboy forever

Frayer, nem vagy moderátor amúgy? Nem szeretném, ha egy szakmailag nagyon hasznos és jó topik lesüllyedne valami "getbigquick" vagy "t-nation" kezdõ részleg színvonalára.
haha, röhögök, mert Vejne edzésfilozófiája kb. ugyanaz, mint Frayeré. Mindig magyarázom egy havernak, hogy ha 2 órán át tud edzeni, valamit nagyon elkúr.

Kis sokk. Lehet órákig nyalogatni egy 9 voltos elemet, nem lesz semmi bajod. De ha egyszer hozzáérsz a magasfeszültségû vezetékhez, azt megérzed.

Én jómagam közlekedésben használom a bicajt, de 20 perctõl sose tovább. Általában egy nagy "na mennyi energiája van a hülyegyereknek?" lesz belõle, ami után sípol a tüdõm és remeg a lábam. Leszarom, mert endomorf vagyok és muszáj.
Vegre valaki aki normalisan ir.
Ültél már életedben kerékpáron?

Mutatok neked olyan dombokat zalában hogy összeszarod magad ha feltekersz rajtuk.

Amugy nem értem miért kell más sportokat fikázni.
Ez gáz.
És ilyet egy sportoló nem mond hogy a kerékpározás nem sport.

Szerintem ezt ugy kell felfogni mint a futast. pl a sprintet
van aki 13 sec alatt futja le van aki meg 9
de attol meg hogy valaki az elejen van egy sportnak nem kell alsobbrendunek kezelni
Valamikor te is voltal kezdo
Danny1987
Akkor félreértettem sorry

Live for nothing or die for something.

Frayer
nem azt mondom,hogy nem sport, de amit egyesek mûvelnek vele...
én gyorsabban sétálok, mint õk kerékpároznak, fiatal létükre
vannak ilyenek

Danny1987
Ültél már életedben kerékpáron?

Mutatok neked olyan dombokat zalában hogy összeszarod magad ha feltekersz rajtuk.

Amugy nem értem miért kell más sportokat fikázni.
Ez gáz.
És ilyet egy sportoló nem mond hogy a kerékpározás nem sport.

Live for nothing or die for something.

Szerintem most a hosszutavuu szalkasitason es rovid ideig tarto nagy sulyokkal valo nagy izmok novesztesen vitatkozunk.
En sportolonak tartom a kerekparozokat es ha a futam kozepen nem is keszul ki azert az utolso par km en mar ok is beleadnak mindent amit csak tudnak. Amugy koszi hogy lealaztal mindenki elott.
Viszont felkeltetted az erdeklodesemet, azzal a feladattal amitol a nagyoknak is teli lesz a gagyo. Nem irnad le pontosan mit kell csinalni,mert unoktesom mar "nagy" (11 eve edz 95kg es megvolt neki fekve a 200kg) tovabbbitanam neki a gagyaszaggato gyakorlatodat
kivancsi volnek mint mond ra.
Frayer
Azt nem nevezem sportolásnak, ha valaki non stop az edzõ teremben van, és jártatja a pofáját. Vagy, egész nap célba lövöldözik a haverokkal.
Esetleg elmegy kerékpározni, minden erõfeszítés nélkül órákat tekereg.

A nagy "sportembereknek" tudnék én olyan feladatokat adni, amitõl megtelne a nadrágjuk.

Én nézegettem a vívók, kézilabdások, focisták, és még a kenusok edzését is.
Ebbõl volt vita, de én úgy gondolom, hogy be lehetne rakni olyan gyakorlatokat, amitõl klasszisokkal jobbak lehetnének, de amitõl tényleg majdnem elviselhetetlen lenne az edzés.

Én nem a naphosszat edzés híve vagyok, hanem a sokkhatásoknak. Amitõl észbe kap az álomból a test, és pánikszerûen el kezd fejlõdni.

Frayer
ati ati, te még nagyon kevés vagy agyilag ebben a sport ágban.

Nekem volt Tesis lakotarsam. Azok regggel 8 tol 12-14 oraig egyfolytaba sportolnak. Megevett reggel egy kiados reggelit, ebedelt, es vacsorazott.
2-3 orankent eszel jol ertettem ?
Az egy vizilonak is sok.
Lábemelés, fordított hasprés, lebegõülés általában elég jó gyakorlatok arra a területre.

\"There\'s a time for training, and a time for talking - and contrary to popular opinion, they\'re two different times.\"-Brooks Kubik

Az alsó hasizom fejlesztésére milyen gyakorlatokat ajánlotok?

DaemoonHunter
Nah 70kg-nál tartok, s akkora gyomrom lett mint egy tehénnek, ez nem hagy nyugodni, pedig különösen "tisztán" eszem. Talán a 2-3 óránkénti nagy adagoktól lehet, és jobb lenne beosztani több étkezésre a kaját? Tömegnövelésnél azért gondolom természetes, hogy megnõ kicsit a gyomor, de nálam valami extrém mértékben😄

Vegre valakit segit is 😊
Frayer
A felülés az nem jó.
Azt csak az iskolában gyakorolják, egyenesen életveszélyes.

Római széken, súllyal a mellkasodon, próbáld megedzeni a hasizmokat.

Ne arra törekedj,hogy felüljél. Nem kell teljesen felülni, nem az a cél.

A felülés, mint mozgás, csak mint következménye legyen a hasizom összehúzódásának.

Tehát haspréseket csinálj, ami nem jár befejezett felüléssel.

A hasizom összehúzódására koncentrálj, érezd ahogyan mozog, erõlködik az izom, ahogyan feszül, akkor jó, ha minél intenzívebben érzed.
Majd lassú/lasabb visszamozgással, szintén feszítve visszaengeded.

Tehát az izmot, a húst edzzük, nem az ízületeket koptatjuk, se nem sérüléseket próbálunk szerezni magunknak.

Akkor engedelmettekkel visszaternek az alapproblemamra a hasizomfejlesztesre.
Csinaltam mindnfele felules, fekve nyujtott labas emelest,
mindig tompa gerinfajdalom lett a vege. Tik akik annyira ertetek mindenhez nem tudtok valami edzest amivel lehet hasazni de megussza
a gerincem ?
SeanJRRussel
sztem is mert fél percenként küldi a kommentjeit.sztem is jobb ha közegbe edzel nagyobb a a kedv is meg a nagyobb mebrek ösztönöznek h edzél me sose leszel akkor amint õk.

Asus M4A79T Deluxe,AMD X4 Phenom II 965 Black Edition 3400mhz,2x2GB Kingmax 1600mhz DDR3,Ati Sapphire 3870 512mb

chat kell nekije, nem fórum

csuszi
csak kicsit túlpörgött. megesik az ilyen. nem kell baszogatni. majd rájön maga kárán a dolgokra.

MJ rulz Pink Team The Only One

BADE
én is mindig megfigyelem,hogy ki milyen gyakorlatokat csinál,aztán következõ edzésen ki is szoktam 1-2-õt próbálni

2010 VB és klubtermékek: http://kep.tar.hu/lonsdaleshop/50636453#2

Roger6
Engem speciel ösztönöz, ha látok nagyobb darab embereket edzeni, és próbálok ellesni tõlük egy-két trükköt. Otthon ez elég nehéz lenne...

Frayer
...az a fasza az otthoni egyeduli edzesbe hogy csak azt latod hogy Te fejlodsz. Nem szomorodsz el a latvanytol hogy van aki 5x akkora sulyal edz mint Te.

Na elmész te a.. menj vissza Segges Várra.

Csak leirtam a velemenyeimet sajnalom ha ezt valaki felreertelmezte.
Nem hiszem hogy kioktato lett volna a stilusom.
Frayer
Aszittem csak engem idegesít.

Azé nagyot néztem, hogy bejön ide valaki, oszt 5 perc után már okosabb az egész forumnál. Biztos õ Jóba Elek legújabb reinkarnációja.
Az már látható, hogy õ a német mennyiségi edzés híve.

Panzermeyer
Hagyd már, zseni a srác.

mov ah,4ch int 21h end

En nem szorakozok. Es mi idegesit bennem ?
Gyerekek, csak engem idegesít ez az atiati? na mindegy, szerintem valaki szórakkozik..