308
Kis +info procikròl
  • Roby
    En ugy tudom, hogy az AMD procikban nincsenek meg egyes vezerlok, mint a Celikbe. Peldaul tulmelegedhetnek, ha nem vigyaz ra az ember, a celinel pedig nincs ilyen veszely...
  • diegho™
    Nem olyan dúrva. A vízhűtés a király, de a folyékony hidrogén a nyerő.
  • dilic
    és valyon milyen hűtésre lehet képes, ha már így megcsinálták???
  • CybeRick
    booooooooooúúúúúúúúúú vroooooooooouuuuuuuuuum!!!
  • diegho™
    Ez asztán szépen néz ki. Vajon milyen hangja lehet?
  • kowajano
    hát ez meg mi hajszárito? :))
  • diegho™
    Én még nem láttam szorzóállítós procompot, de lehet, hogy van.
    Én azt mondom, vegyél olcsóbb típust, az is stabil, és talán szorzóállítás is van benne, ha szerencséd van.
  • dilic
    Szóval akkor mindenképpen, AMD legyen azt mondjátok.
  • Dikkma
    MSI K7T Pro2-szorzót is tud.

Soyo xxxxxxx nemtommi: szorzót is tud, KÚL

Procompokban nem mindegyikben lehet ( egyáltalán , valamelyikben lehet ? ) állítani a feszt.
  • diegho™
    Végülis tök mindegy milyen KT-133-as alaplapot veszel, ha nem tuningot akarsz, akkor az Acorp is megfelel, nincs nagy különbség köztük!
  • kowajano
    vagy ott a Soltek vagy az MSI
  • diegho™
    Procompot ne vegyél!
    Én Aristot vettem - nem valami nagy márka, de stabil és a sebessége is megfelelő - 650-es Duron feszit benne 700-on stabilan 26 celsius fokon.
    Ha viszont normálisat és nem tuningot akarsz, akkor Epox vagy Gigabyte.
  • ember
    Q3-ban olyan 10-15% körül, ha jól tudom. Más játékokban is ennyi lehet kb.
  • ember
    Megbízható? Alap órajelen mindegyik megbízható. Szerintem Duront vagy Thunderbirdöt vegyél.
  • dilic
    Adjatok tanácsot milyen procit vegyek, melyik a megbízható???
  • kowajano
    Lapértesülések szerint az Intel felhagy a Coppermine-T processzorok fejlesztésével. Ezt a CPU-t átmeneti megoldásnak szánták volna a szabályos - Coppermine magos - Pentium III és az új, 0,13 mikronos technológiával készülő Tualatin magos Pentium III közt. Ez a megoldás is az AGTL+ buszt használta volna - akár csak a Tualatin -, ezáltal jelentősen gyorsabb lett volna, mint a 0,18 mikronos Coppermine. A Coppermine-T volt a legolcsóbb processzor, melyet a Tualatinhoz tervezett Almador chipset támogatott volna.
    Ám amióta a Tulatint i815 kompatibilissé tették (815 B-Step), nincs igazán szükség a Coppermine-T CPU-kra. Helyettük az Intel egyszerűen egy fejlesztett Pentium III Coppermine-t fog megjelentetni, mely magasabb magfeszültséggel (1,75V) fog működni 1,13GHz-es órajelen.
  • kowajano
    hüha 12 perc :)
  • Feketekéz
    Hány Mhz-es Duront lehet mostanság jól húzni?
    (Min.:900 Mhz)
  • kowajano
    uj P4 hütö elég nyérnek tünik Globalwin vaw58
  • diegho™
    Nem szorzó állítósat vettem, de 133*8-as beállítással már el sem indúlt az alaplap, majd megnézem mit bír a többi FSB-n, de azt hiszem nem valami tuningbarát lapot vettem, de nem is arra mentem. 700-on megveri a 850-re húzott celét, ami nekem bőven elég.
  • Dikkma
    http://www.extremeoverclocking.com/contests.html

Ja, gondolom Diegho nem szorzó-állítós alaplapot vett, nem is kell grafitozni.
  • Dikkma
    Én is megnézném, ha az enyém lenne, de őszintén szólva ha egyszer valaki összerakott egy AMD-procit, jobb, ha nem feszegeti le a bordát.

Persze nem csak az AMD-k tudnak meghalni:

Jut eszembe, nem mind1ik proci van agyonnyomva, inkább tűzhalottak. JA és meg lehet nyerni!!

"*10 Key Chains To Give Away*
    01/20/2001 - 02/03/2001

What do you do when you have a dead CPU? Make it into a key chain!

What do you do when you have 10 dead CPUs? Make them into key chains
    and give them away at Extreme Overclocking!

A big thanks goes to PCNut for sending us all these dead CPUs, which were
    all DOA returns that just accumulated over time. We have eight blue core
    Athlon 750s, a P3-700 and a Celeron2-566.

I took some pics of the more notable CPUs, most of the Athlons were burnt
    around the core. This should be a lesson to you all, make sure your HSF is
    making good contact with the core before you flip the switch. Remember the
    Kyle incident @ HardOCP?

Here's the rules for this contest:

Go register at the forums if you haven't already (Please be sure
    register with an email I can contact you at)...
    Post at least 5 MEANINGFUL messages before the contest deadline...
    (The contest runs for 2 weeks)
    For every extra 5 messages you post is an extra entry in the drawing.
    That's it, if you have done the above then you are automatically put in
    the drawing...

Winners will be announced & contacted shortly after the contest is over. Once
    again I would like to thank PCNut for their generosity in donating the CPUs!"
  • diegho™
    Duron 650-et vettem! 3 óra üzem után 27 fokos 107*6,5-ön. 3Dmark eredményt nem tudok írni, mert a kártya amit vettem gyári hibás és minden driverrel fagy 3D-ben, de software renderingben nem szaggat az UT 640*480*32 bitben a GP3 800*600 maxos beállításban prociterheltség 80-100%-között mozog. - ja Savage4 - el - de úgy kivágom a gépből a hétvégén, mint a pinty!
  • kowajano
    de jopofa dobozos duron :)
  • Dikkma
    Nem lehet linkelni! De ha print screenezed, és lemented magadnak a képet, amit printeztél, és kivágod, és feltöltöd valahova, akkor jó lesz.

Diegho, szerintem Duron! De 650-en még egy darabfriss szar is melegebb, mint a TB, tehát nem a elegedés miatt mondom.

Azé' melegszik jobban a TB, mert több benne a cache! Ezért kell több feszkó is neki!!

FOP38 suxx, vízhűtés rula!!
  • kowajano
    porszivo rula :)
  • ember
    Ill igen, ha már egyszer megnyitotta azt a képet
  • ember
    Zsolt: Ha te linkelted be a képet, akkor igen, mert a windóz lementette a temp internet files-ba. Egyébként nem jelenik meg, és senki másnál sem.
  • nyunyu
    Nekem nem jelennek meg a Tom's-os linkek, pedig w2k+IE5.0
  • snak3
    de mivel lockolva van a szorzo ezer 6 marad es kesz.
  • diegho™
    Én is így gondolkozok erről! élljen a fop38!!!!!!!!
  • snak3
    kinemszarja le a melegedest ha annyi fajta huto kaphato hozzajuk...
  • diegho™
    De ugyanannyiba kerül vazzeg!
  • ember
    miért melegszik jobban a thbird mint a duron?
  • ember
    Zsolt: ebből azt a következtetést vontam le, hogy a tom's hardware-ről nem lehet képet linkelni.

diegho: elolvastam, szerintem az éri meg jobban, amelyik olcsóbb
  • diegho™
    Szerintetek melyik proci éri meg jobban? - Duron700 vagy T.Bird650? - oké, hogy a T.Bird gyorsabb, de aggasztóak a melegedési gondok, vagy "kis" órajelen ezek nem jelentősek? Egy sima golyóscsapágyas hűtővel le lehet hűteni normálisan a T.Bird650-est, vagy minimum Fop32 kell hozzá?
  • Dikkma
    Nem is mondta senki.
  • kowajano
    a második képhezz csak annyit tudok hozzáfüzni az nem az AMD hibája ha az ütödött felhasználonem képes leszedni a foliát
    vagy nem tud olvasni :)
  • kowajano
    Az x-bit labs letesztelt két tucat különböző Duron processzort egy KT133A chipsetes EPoX EP-8KTA3 alaplappal, és azt tapasztalták, hogy a processzorok remekül működnek ilyen FSB-vel is, 100 MHz-től egészen 150 MHz-ig (200-300 MHz DDR). Természetesen bizonyos esetekben redukálni kellett az órajel szorzóját a sokak számára már ismert grafitozós módszerrel. 150 MHz fölötti FSB-ket nem sikerült beállítani.

A tuningőrülteknek tehát bizonyára jó megoldás lehet egy jobbfajta, VIA KT133A chipsetes alaplap. Mit is értünk jobbfajta alatt?
    Lehessen a processzor órajelének szorzóját állítani
    Lehessen a VIO-t 3,6V-ra állítani (és még fölé)
    Lehessen a Vcore-t 1,85V-ig állítani
    Sajnos az EPoX EP-8KTA3 alaplap nem egészen felel meg ezeknek a dolgoknak, miután a harmadik feltétel helyett csak 1,75V-ig lehet vele emelni a magfeszültséget, amely időnként csak kisebb eredmények elérését teszi lehetővé. Ezt a hátrányt egyébként valószínűleg orvosolja a gyártó egy új BIOS-ban.

Mindeközben láthatáron van az Abit KT7A és az Asus A7V133, melyek vélhetően jó tuningolási lehetőségeket fognak biztosítani a megszállottaknak.
  • Dikkma
    SocketA processzorok változatos halálnemei
    20:46 (Írta: BZd)
    Az utóbbi napokban, miközben említésre méltó hírek után kutattam a hálón, belebotlottam néhány érdekes képbe, hála az Overclockers Australia-nak. Mind a két képen SocketA tokozású AMD Athlon "Thunderbird" processzorok láthatóak, igaz némileg megviselt állapotban...

Ezt a 950MHz-es példányt a fentebb említett oldal egyik munkatársának sikerült amortizálnia, pedig csak egy új hűtőbordát szeretett volna felapplikálni. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a proci még működik, de a garancia ezzel ugrott is...

Ez a másik kép már jóval érdekesebb, egy 1100MHz-es Thunderbird volt az áldozat. A vásárló megvette hozzá a brutális hűtést, amit fel is szerelt, csakhogy a piros betűs szöveg, miszerint a védőréteget el kell távolítani, valahogy elkerülhette a figyelmét... A proci egész sokáig, 2 órán át állta a sarat, aztán a nagyjából 80000 Forintos (280$) játékszer végleg megadta magát. A felhasználó bénaságára nem érvényes a garancia...

Mi ebből a tanulság? Nem az, hogy az AMD processzorai szemétre valóak lennének, hanem inkább az, hogy bánjunk velük óvatosan. A halál általában két írányból leselkedik rájuk, az egyik a lesarkazás, ami ellen például a CuSpacer névre hallgató elmés szerkezettel lehet védekezni. A másik veszélyforrás pedig nem más, mint a processzor termelte irdatlan mennyiségű hő. Itt már nem is inkább a nevetséges méretű hűtők okozzák a legtöbb bajt (az emberek többségében már tudatosult, hogy ezekben a processzorokban egy-egy hőerőművet is elrejtettek), hanem a hűtő és a processzormag nem megfelelő kontaktusa, azaz a hővezető anyag hiánya. Itthon is történt már olyan, hogy valaki vett egy Duronos gépet és otthon megdöbbenve tapasztalta, hogy a szervizes bácsik elfelejtették leszedni a hűtő aljáról a védőfóliát. (Védőfóliát akkor használnak, ha a képlékeny hővezető anyagot gyárilag a borda aljára helyezik.) Természetesen nem csak a védőfólia okozhat galibát, hanem az is, ha a borda pucér fémteste mindennemű hővezető anyag közebiktatása nélkül éritkezik a processzormaggal. A hővezető anyag (szilikonpaszta) szerepe ugyanis nem más, mint a két felület egyenetlenségeiből eredő hézagok kitöltése, és ezzel a jobb kontaktus biztosítása. Ha elhagyjuk a hővezető anyagot, akkor könnyen processzorunk életével fizethetünk hanyagságunkét, ugyanis számtalan példa van rá, hogy 900-1000MHz környékén ezek a processzorok nagyjából csak 10-20 másodpercig bírják nélküle, aztán elfüstölnek...

Az itt említett dolgokról egyébként a "SocketA processzorok túlhajtása" c. cikkben is írtam, talán némileg részletesebben. A cikket egyébként majd szeretném megtoldani 1-2 új gondolattal, amelyekről a cikk írásakor megfeledkeztem.

Gondolom, már mindenki olvasta, de a képekl olyan szépek, nem lehet kihagyni ... :)))))))