32214
Maya
-
Kiss Balazs bevilagitott a Harry Potterben, a King Kongban, az Avatarban, ez szerinted unalmas? Akkor mivel fogsz penzt keresni, ami ennel is kreativabb?
Meg azt ne vard, hogy valaki azert ad fizetest, hogy gyurjal a kondiban meg lemenj az operatorokhoz jatszani a kameraval ha eppen ahhoz van kedved. Dollarmillios befektetes utan preciz, pontos munkaval eladhato termeket kell eloallitani. -
Obicsek #29526 Nem valo neked a vfx szakma, az tuti.:) -
Hiába van meg az ellopott pipeline cucc amivel gyorsabban lehet dolgozni,meg jobban lehet cisnáéli a dolgokat..De ha aki ellopta annak ultrafos ötletei vannak,Zs kategóriás akkor gyorsan csinál fost,nem?
Akinek meg AAAAAAAA ötletei vannak,azok meg jót..Úgyhogy tökmindegy h ellopták ha szart csinálak úgyis.
Hogy dogloztam volna?lol..Ha ilyen fosak a körülmények inkább megmaradok magamnak..miaz h nem lehet más dolgot is kipróbálni?Minek vaank a nagy játékstúsiókba konditermek meg egyéb fasságok,ha sosincs szabadidő?
Inkább csinálom én amit tudok...Ott legalább nincs szar határidő,meg én alakítom a dolgokat....Olyat csinálok ami nekem tetszik és nincs az h csak egy dolgot csinálok,hanem ha akarom emgcsinálom az egészet,mégha ne is értek hozá teljesen de legalább nem unalmas állandóan ugyanazt csinálni,belekóstolhatok másba is..Még ha szar is lesz,amihez nem értek,de legalább csinálhattam és tök poén volt....Sokkla jobb,mint zombulni vmi cégénl,ahol csak egy dolgot csinálok..Unalmas,monoton...Nem tetszik. -
Obicsek #29524 Berlin, ezt megmagyaraznad, hogy is kell erteni? Nem vagom... csak kivancsisagkepp kerdezem, hogy dolgoztal mar a szakmaba? -
Gyors v jobb még mindig nem számít..Én nagyon gyorsan és jól csinálom a kreatív,atomdurvaüberbrutál és részletes történettel környezettel ellátott játékot/filmet,ők meg nagyon gyorsan csinálnak fost...Amíg pénzzé tehető dolgot nem lopnak sztem tökmindegy...Ötletekkel már van egy kis baj,de furjantossággal el lehet kerülni h úgy kerüljön napvilágra a dolog,h az az ő ötletük nem az enyém. -
nah ezt jó tudni :) -
"A cégnél írt kódot egy az egyben átviszed B cégbe, mivel a szerződés köt, hogy vetélytárshoz eleve nem is mehetsz pár évig dolgozni."
Ilyen letezik, az en korabbi szerzodesemben is benne volt, de csak akkor lep eletbe, ha a kivant idotartamra a korabbi munkaltato kifizeti a teljes beredet. Tehat ha ad fel evnyi fizut mindenen felul mikor kilepsz toluk, akkor fel evig nem dolgozhatsz a szakmaban (de arkot asni nyilvan elmehetsz). Mi nem kaptunk penzt, es a fonok is mondta, hogy ez a resze a dolognak igy semmis. -
ha jól tudom annak idején ezért adták ki a vistát is microfosék, mert az üzleti szitu ezt kívánta meg, hiába volt befejezetlen az oprendszer. be is bukott mondjuk, de nem tartom kizártnak, hogy a cég ennek ellenére jó kis hasznot húzott rajta.
amúgy ha egy pipeline dolgot tudsz meg, azt nem tudod eladni, nem tudsz belőle pénzt csinálni, de ha integrálod a saját munkamenetedbe, és ezáltal gyorsabban, vagy jobbat tud csinálni a céged, akkor nem olyasmit 'loptál', ami előnyödre válik, ezáltal jobb pozícióba kerültél a konkurencia harcban? -
Például ha a Blizzardról kiderült volna a kelleténél korábban, hogy mmorpg-t gyárt, a többiek ismerve a sebességét összecsaptak volna valamit, amivel rontják a bevételt, neadjisten el is happolják az egészet. az üzletben (sajna) az idő és időzítés a legfontosabb, gyakran fontosabb, mint a produktum minősége. Aki először visz, gyakran az viszi a legtöbbet, mindegy mit gyártott. Ha meg megtudod az ellenfeled lépését, akkor lépéselőnyben leszel. -
sok nda-ban benne van, hogy az elkészült produktumot mikortól használhatod saját portfolio célra. a megjelenésig tuti nem, utána már azért általában rövidebb időn belül lehet.
jogilag pedig csak akkor készítő a tulaj, ha úgy áll a szerződésben. de nyugodj meg, nem úgy áll. úgy áll benne (mint ahogy rengeteg más munkahelyen is), hogy minden amit létrehozol, az a céged tulajdona. programozóként még azt sem csinálhatod meg, hogy az A cégnél írt kódot egy az egyben átviszed B cégbe, mivel a szerződés köt, hogy vetélytárshoz eleve nem is mehetsz pár évig dolgozni. Az más dolog, hogy persze nem felejtheted el azt a kódot, amit már egyszer megírtál, tehát így inkább úgy fogalmazzák meg a papírt, hogy el sem mehetsz vetélytárshoz dolgozni.
Filmeknél nyugodj meg, a grafikusok nem kapnak alanyi jogon több pénzt azért, ha sikeres a film, más kérdés, hogy az alkalmazó ott hajlamos ajándékot, prémiumot adni a munkásainak, ha nagy sikert érnek el. Egyébként minden azé, aki fizette a dolgokat. Sarkított példa, de ha én fizetek egy szabónak egy ruháért, a ruha az én tulajdonom lesz. Ha hatan fizetünk egy kocsi-flottáért, akkor az a cég tulajdona lesz, ami átvitt értelemben a mi részesedésünk a cégben. De semmiképp sem a gyártó cégé lesz a kocsi tulajdona. -
Hát ha előtte emgkérdezne talán megengedném neki h elvigye,persze bebiztosítanám magam h ha lemásolja a levest akkor legyen vmim amivel 100%-osan bizonyítom h az enyém az eredeti ő meg lopta és azt árusítja.
Ez a példa inkább arra jó,h ha olyan dolgot lop el,amiből profitálhat/értékesíthet...De monjduk tényleg egy-két kulisszatitok,ami XY dologról mutat be pár fogást,h érdemes megcsinálni az szerintemegyáltalán nem baj..Aíg nem tud belőle közvetlen pénzt csinálni,addig nem értem miértlenne baj..De ha egyből olyan dolgot csür el,amiből közvetlen lehet pénzt csinálni,az mindjárt gáz. -
NDA = Non-disclosure agreement -> gyakorlatilag titoktartási szerződés -
Berlinboy ez hozzáállás kérdése. Én látványtervkészítésből élek, és már vagy 100 millió 10 fős körasztalt kellett lemodelleznem, de unalmasnak sose volt unalmas. Imádom a grafikát, és amíg ezt csinálhatom, addig én tökéletesen elégedett leszek a munkámmal. Pénz az mindig lehetne jobb, de ez most nem is téma, bocsi, hogy felhoztam.
NDA amúgy minek a rövidítése?
Jah igen, a titoktartással kapcsolatban pedig nem értem a nem értésedet. Nyilván azért csinálják meg a filmet, hogy elmenj a moziba és fizess érte, hogy megnézzed. Ha kikerül belőle valami, az rontja a film premierjét, csökkenti a leendő látogatottságot. Ha meg kulissza titkok kerülnek ki, az meg már ipari kémkedés kategóriába is sorolható lenne. Tegyük fel szakács vagy, és főzöl egy nagy adag ragulevest. Az egyik pincér meg fogja és átvisz a szomszéd étterembe egy tányérral a levesedből, mert ott dolgozik a mucus, akinek meg akarta mutatni milyen jó levest csinálsz. Én fel lennék háborodva, mert egyrészt meg lettem lopva egy tányér levessel, másrészt a konkurenciának juttattál ki információkat. A példa eléggé kisarkított, de szerintem nagyjából lefedi azt, hogy miért is nem szeretik a cégek, ha az okostojás grafikus kijuttatja az anyagokat... -
Hát, jogilag, azok a tulajdonosok, akik készítik. Szerzői jog. Az író, rajzoló, modeller, renderelő, alkották a filmet, játékot, és nem az a pénzes csóka, aki a pénzt adta rá. Egy alap titoktartási szerződést általában, ki lehet ütni a szerzői joggal, ami szerint azt csinálhatsz a műveddel, amit akarsz. Bármikor újra felhasználhatod, közzéteheted, eladhatod. Pontosan ezért íratnak alá veled ilyen NDA-t amivel tulajdonképpen nem csinálsz mást, mint jobb esetben eladod, rosszabban átruházod a szerzői jogodat, plusz titoktartást vállalsz. Ezek után, ha bármit közzé teszel, az nem csak egy titoktartás megszegése, hanem lopás, illetve eszmei értéktől függően rablás. Lényegében az ilyen NDA-k kisemmizik és megalázzák a művészeket. Számtalan olyan esetről hallottam már, amikor valaki csinált valamit, ami hihetelenül művészi, már már zseniális, de a pénzes csóka miatt újra kellett csinálnia az egészet, mert azt mondta rá, hogy ez szar. (persze utána bukás lett, és az alkotókat vádolja mindenki)
Bár itt most lehet, hogy tévedek, (majd valamikor újra kéne olvasnom a könyveimet), de ha a film lement, a játékot kiadták, és utána teszed fel a netre a rajzaidat, mondjuk egy év múlva, már nem nagyon vesznek elő. Mert te vagy a szerző. Meg valamit bele kell tegyél a portfóliódba is. Legalábbis attól függően, hogy milyen szerződést írtál alá, megtehetik, hogy perelnek, de a későbbiekben 5-10 év múlva általában már ingyen reklámnak fogják fel az ilyet. Pláne, ha csak 3 éves időtartamra írtál alá egy átruházást, és nem adtad el a művedet, mert akkor már nem igazán szerezheted vissza. Csak ha csődbe ment a cég, és nincs jogutód. Akkor elméletben visszaszáll az alkotókra. -
Obicsek #29513 Vedd be a kek bogyot aztan johet a welcome to the real world.:) -
NEm is arról van szó,h profin,csak h ne legyen unalmas állandóan ugyanazt csinálni,benézni ide-oda ellesni egy két trükköt v megtudni vmit ami érdekel,kipróbálni milyen szinészkedni,meg "hangozni",sztorit kitalálni ilyenek..Csak h ne legyen monoton az egész,állandóan ugyanazt csinálni.Ért az ember amire felvették meg csinálja is ahogy kell,de ki akar próbálni mást is...
Mer' én példéul ugy érzem h nem tudnék nyugdíjig állandóan csak ugyanazzal foglalkozni..Mindent ki akarok próbálni,mindenben meg akarom nézni mit tudok,ami érdekel.Hátha ahhoz is van érzékem v vmi..V ha esetleg van egy ötletem vmire és bedobni a közösbe h milyen aztán ha jó,akkor betenni v vmi. -
Obicsek #29511 Nem is lehet, ertelme sincs. Ma mar nincs olyan, hogy polihisztor... vannak egymasba fuggo munkafeladatok (lightingTD-nek nem art, ha legalabb mid-level szinten tud kompolni) de altalaban senki se tud tobb munkafeladatban annyira profi lenni, hogy megallja a helyet. Ezekre mondjak, hogy trades of all jack... mindenhez ert, es semmihez. Tul nagy a szakma, hogy tobb iranyagat is meglehessen tanulni produkcios szintre. Legalabbis szerintem.
Az meg teljesen elrugaszkodott, hogy grafikus elmegy szineszkedni vagy hangositani vagy barmi... plane, hogy a vfx department fizikailag is altalaban eleg messze van mondjuk a forgatasi helyszintol vagy a hangstudiotol.:)
Nomeg... olyan nincs, hogy ha nincs semmi dolgod. Ha nincs semmi dolgod, akkor elkuldenek. A ceg nem jotekonysagi szervezet, hogy melegen tartson amikor nem termeled a hasznot neki. Igyekeznek minel inkabb 100%osan kihasznalni es porgetni a grafikust ahogy csak tudjak. Amint nincs melo, mar kivul talalod magad, es johet a vandorlas. Masik ceghez, masik projectre. Ahol esetleg beprobalkozhatsz masik posztra... bar szerintem eleg kicsi esellyel. Vannak posztok, amik vezetnek alsobb szintrol felfele (pl environmentTD -> lightingTD) de ez is inkabb csak csapasiranyon belul marad, nem egy teljesen mas irany.
Unalmas-e nyugdijig? Jokerdes... alig par eve elek ebbol es mondjuk 10 eve foglalkozom CGvel. 10 ev mulva visszaterhetunk ra, majd akkor tobb tapasztalatom lesz belole.:) -
Mennyire unalmas az ilyen filmes/játékos fejlesztős munka?
Ha felvesznek X álásra,mondjuk kompozitornak,nektek nem lenne unalmas 40 éven ketresztül állandóan ugyanazt csinálni?
Nem lehet olyat,h filmnél mondjuk beszállni a forgatókönyvben ha nincs semmi dolgom,v jelmezeshez maszkoshoz elnézni feltetetni minden szart magamra jelmezekbet kipróbálni szinészkedni,benézni a hangmérnökhöz meg a hangosokhoz,mit ho csinálnak,egy-két hangot bedobni a zenébe,kamerászkodni meg ilyenek?
Szerintem hót unalmas lenne állandóan ugyanazt csinálni.Nyugdíjig. -
Midas #29509 Az kb tenyleg ilyen nem firtatni kell hanem elfogadni ahol en melozom az messze van ezektol a dolgoktol de itt is minden a cege es a megrendeloe :) -
Obicsek #29508 Nem a Te tulajdonod a cucc, amit mutogatni akarsz hanem a kiadoe. Nincsen jogod hozza, hogy azt megmutathasd.
Es kulonbenis... ilyenrol felesleges vitatkozni. Ez van es kesz.:) Nem megerteni, hanem alairni kell az NDA-t es betartani.
Tortent mar a kozelemben olyan, aki zoldhatteres shotokat rakott reelbe a film bemutatoja elott es a HR-eseknek vagy kiknek kuldte el a reel-t, hogy nezzek meg, jogilag okes-e a dolog. Hat olyan 2 oldalas levelet kapott a csoka, hogy 3 oraig lancban szivta a cigit es remegett keze-laba es beszelni nem lehetett vele. Ez nem trefa, nagyon sulyos vagyonnal felelsz. -
Igazad lehet, ha jol emlekszem barna haja volt, es igen, fenyelo lehetett nem modellezo.
Nekunk itt arra kell nagyon figyelni, hogy az ugyfeleink semmit ne tudjanak a masikrol. A Merci meg a Porsche legendasan ruhelli egymast a kilencvenes evek elejen tortent csicskaztatas ota. A designereik tobbsege jo fej, de van nehany furcsa gyerek, akik egybol kapcsolnak, figyelnek mindent, sasoljak a monitorokat. Bar sokuk olyan nyomas alatt van, hogy csak a feladatra koncentral, meg arra, hogy veget erjen a nap. -
Ajjir se tudom mi értlme..Van vmi értelme azon kivül,h ne lőjjék le mindnekinek a poént miről fog szólni a film/játék? -
imp99 #29505 Ha egyszer benne leszel aterzed miert....:) Valami irdatlan sok melo van egy ilyenben, amit egyetlen kukkantassal semmive tud foszlani. Nahmeg illuzio rombolo.... -
Obicsek #29504 Az a csaj amugy veletlenul nem inkabb egy fenyelo volt? Abbol tudom, hogy volt kint valami hosszuhaju barna a colorfronttol, talan meg a riportra is emlekszem valamit.
Berlinboy... Mi a francnak? Ne viccelj mar ember... lattal mar NDA szerzodest? Gyakorlatilag a projecten kivul abszolute semmi infot nem lehet megosztani nem projecten dolgozokkal. Se szoban, se irasban... nyersanyag (vagy renderpassz vagy modell turntable, BARMI) kivivesert pedig faszlevagas jar es felakasztas!!!
Olyan pert akasztanak a nyakadba, hogy meg az unokaid is nyogni fogjak a hulyeseged terhe`t!
Amugy nem jatekrol van szo, filmrol. Gondolom jatekoknal is van NDA, de filmnel azert ez eleg huzos.:) -
mivel kapcsolatban? millió dologgal kapcsolatban jogos a titoktartás, legyen az üzleti, film, játék vagy bármilyen terület... -
Nem érteme zt a titkolózást?ellopja vki v mi a picsa?
Jó' van h nem tolják végig a játékot és dobják ki net-re,de mi a picsának kell ennyit titkolózni? -
Emlekszem meg a King Kong premierje elott volt talan az rtl-es fokuszban egy modellezo lanyka, aki dolgozott a filmen. Akkor meg csak olyan hivatalos anyag latott napvilagot, ahol ki volt takarva a majom feje, hogy ne lathassa meg senki a trailer elott. A holgy meg a Fokuszban siman mutogatta a nala levo anyagot, amin minden reszlet kiveheto volt. Azutan ward-nak mondtak valami forumon, hogy mennyire fasza mar lattuk a tv-ben, mire egybol eldurrant az agya, hogy ki ez es hogy kepzeli, es kicsivel kesobb mondta, hogy a holgy szerinte tobbet nem fog a szakmaban dolgozni. Akkor en meg csak erdeklodtem, hogy mik is ezek a 3D-s programok, es elegge meglepodtem, hogy ennyire durvan komolyan veszik a dolgot.
Most az enyem itt Stuttgartban csak 4-5 oldalas lehet. Mondjuk nem olvastam vegig csak alairtam. :) -
szóval senkinek semmit, vagy jönnek a fekete öltönyösök keletről, harmadnap? :) -
Obicsek #29499 Hosszabb es cizellaltabb az NDA-nk mint a gyuruk ura best of!:D -
illetve néhány technikai trükköt, pipeline dolgot is megoszthatsz velünk!:D -
jaja... meg úgy általánosságban minden public infó :D -
Spoiler alert! 
Ha publikus azert ilyesmikrol, hogy mire mennyi ido van (pl lemodellezni valamit), hany ilyen-olyan fonok lattamozza mire azt mondjak, hogy ez ok, munkatemporol, tulorakrol vagy akarmirol meselhetnel kicsit, minden erdekel minket szerintem! -
Obicsek #29495 Jól.:) Kulisszatitok? Nyernek az amcsik.:D -
jol emlékszem hogy te is közremüködsz a red tail filmen?
Ha igen van valami hirmorzsa a várható megjelenés vagy kulisszatitkokrol ? :) -
Obicsek #29493 Nagyon sok mindent ami a filmekben fullCG megépítik, hogy referencia legyen. Legyen az kocsi, repülő ( ;) ) vagy karakter. Én a repülőre mernék tippelni, hogy igen... szerintem ha kellhet egy filmbe repülő, azt könnyen meglehet, hogy megcsinálják és shotonként befotózzák, agyba főbe fényképezik későbbi referenciaként több féle világítási szituációban és nagyon sok szögből HDRI-ként.:) Még ha nem is csilivili 100%osan akkurátus repülőről van szó, nagyon de nagyon sokat tud segíteni. Úgy lehet erre tekinteni, mint egy nagyon drága szürke és tükörgömbre. Egy transformersnél elhiszem, hogy ez beleférhetett a költségvetésbe. Mégiscsak autókról szól az a film, és a kasztnieleme az űrdongónak ugyan úgy működik mint az optimusnak, vagy a racsninak. Szóval nem csak egyetlen egy autóra érvényes az a tudás, amit megszerezhetnek. Nagyon durva kutatómunka van minden CG-ben létrehozandó tárgy elkészítése előtt. Mindenkinek az az érdeke, hogy a valósághoz minél közelebb kerüljünk. Ha a budget engedi ezt a fajta referenciát, akkor az király.:)
Aztán kitudja... lehet tök faszságot hordok itten összevissza.:) -
személyesen nem vettem rész még ilyenben, tehát nem tudhatom. azért így laikusként több száz ezer dollárt (csak a festés 75k) kiadni egy referenciaként, ami a végleges filmbe talán be se kerül, ráadásul mozogni se nagyon tud, nekem kissé feleslegesnek tűnik. De mondom, a tapasztaltabbak biztos tudják, milyen sokat számít... -
Obicsek #29491 Real bumblebee-nel nincsen jobb stand-in referencia szerintem. Azt bepakoljak a jelenetbe, csinalnak par fotot es nagyon de nagyon felgyorsitjak ezzel a CG-t. Szerintem. Jo referencia kincset er. -
hát amit a werkben mutattak, az az volt, amikor bumblebee-t lekötözték az asztalra miután elkapták, és ott mozgatták pneumatikával. azt, hogy hol és mire használták még, az passz, de az tuti, hogy alig bírt mozogni (iszonyat nehéz volt), és marha drága volt. Csak úgy, mint maga a camarro, amiből kettő volt még akkor a világon, ezt kapták a GM-től, de ha valahol mekkoccolták a festést (márpedig lehetett rá példa, amikor össze-vissza piruetteztek egymás körül a kocsik), akkor a komplett panelt le kellett cserélni (pl a komplett ajtót), és arra várni kellett, mire a GM legyártott még egyet nekik (mivel ugye nem készlet eszközökről volt szó). Szóval Michael Bay-nek volt az első részre vagy 150 misije, és azt el is pukkangatta mind. Meg azok sem voltak olcsók, amikor pl egy autót véletlenül belerepítettek egy házba, mert a katapult véletlen úgy működött...
a robot (élethű nagyságban) kb 150 darabból állt, habból megcsinálták- >öntőforma->karbonszálas műanyag. Viszont annyi vasmerevítés volt benne, hogy csak na... de főként guide-nak használták pár jelenetnél... -
Obicsek #29489 A smink vs CG-rol csak annyit kerdeznek, hogy animald mar meg a real sminket. Koszi.:) (Kellettmar "cg sminket" krealnunk, kb pont ugyan ugy mint a hereafter videoban. Arc letrekkel, effekt elkeszit, visszaprojektal, orul...) -
Hol használták utána? Benne van, hogy hányan, vagy milyen szisztéma alapján csinálták meg a robotokat? Embertelen munka lehetett.