Maya

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Peetmaya
Ez valami fantasztikus! Jézusom! Mennyi munka van egy ilyen character setuppal

Miért nem hívják a bajuszt szájöldöknek? :)

gyraph
Wow! Ez nagyon jo. Tenksz!

The frontal lobotomy within reach for everyone!!! 6 gigás egér, 600 TB-os monitor, Sata billentyűzet, Proci leformázva, Nyuszis kakaó+füles bögre.

youth
Peetmaya
Azért használok shavet, mert marha jó a dinamikája, egyszerû kezelni, és van egy olyan része, amivel kurvajól lehet fodrászkodni, ilyet még nem is láttam egy programban sem! Style hair vagy micsoda, nagyon jó!
Sem outputban sem script editorban nincs ott a renderidõ...

Boba
Output ablakba vagy a script editorba beírja a renderidõt.

Peet, nézted már a maya alap furjét biztosan... mégis, miért használod a shavet? Gondolom mert jobb, de miben? (kérdést azért teszem fel, mert én egyiket sem használtam még.)

Peetmaya
Deko ez tök jó!😊

Peetmaya
Kicsit tesztelgettem shave textúrázási lehetõségeit, meg a cut/density mapokat, nagyon jó. Ez most 30000 szõr, 4 passesben renderelve árnyékokkal, maya beépített render (mivel valamiért mentallal nem megy) árnyékokkal.

hogy lehet mellesleg megnézni, hogy mennyi idõ volt a render? Azon kívül, hogy lemérem😊

deko
Tehát akkor ahogy ígértem, újra elérhetõk a kezdõknek készült Maya írásaim:

Bevezetõ
Menük
Az egér használata
Create
Toolbox
ChannelBox/History/Layer
Képernyõ megjelenítések
Shelf
Space billentyû használata

deko --- az élet értelme: 42 ---

Peetmaya
tmate tanulj meg angolul, és annyi tutort fogsz tudni megcsinálni, hogy csak na!
én még a régi angol maya 3d világa szerint kezdtem el tanulni, fókát modelleztem meg ilyenek, bõven jó az még neked!

Van DC-d? mert én ott nem találtam meg te?

deko
Holnap reggelre újra kiteszem a kezdõknek írt Help-emet a netre, úgy látszik hiába jelent meg a Maya a 3D világa könyv.

húúúúúú nagyon szépen köszönom

deko
Nos tmate:

Az 1, 2, 3, gombok lenyomása a klaviatúrán, a NURBS felületek, görbék és a subdivision surface-ek megjelenítésének finomságát, felbontását állítja.
Fontos, hogy ezek a billentyûk csak a kijelölt görbékre, objektum/okra, érvényesek.

1 (Rough), hotkey
Az elemek durva, egyenes felületi megjelenítése.

2 (Medium), hotkey
Az elemek közepesen ívelt felületi megjelenítése.

3 (Fine) hotkey
Az elemek finomfelbontású megjelenítése.

A 4, 5, 6, 7, billentyûk minden testre hatnak a kijelölt szerkesztõablakban:

4 (Wireframe) hotkey
Ekkor az objektumok wireframe, az az drótvázas módban jelennek meg.

5 (Smooth Shade) hotkey
Az objektumok textúra nélküli testjei, immár felületi (shade, azaz árnyékolt) megjelenítéssel láthatóak.

6 (Smooth Shade with Hardware Texturing) hotkey
Itt a testeknek nem csak az árnyékolt felületét, hanem a hozzájuk rendelt textúrákat is megjeleníti a szerkesztõablakod (ha van textúra az objektum/okon).

7 ( Use All Lights) hotkey
Ez a funkció a fényforrás/ok testekre gyakorolt hatását mutatja meg, minimális felbontással,
természetesen csak akkor, ha helyeztél el fényforrást a szerkesztõablakban. A 7-es gyorsbillentyû, az 5-ös hotkey alkalmazása után árnyékoltan, míg a 6-os hotkey használata után a textúrával együtt jeleníti meg a testeken a fényhatásokat.

Akkor erre csak azt mondhatom neked, hogy nem hogy profi nem vagy a ps ben, de még a közép szerü dolgokat sem ismered
deko
Ha jól emlékszem valakinek volt kérdése a layer funkciókkal kapcsolatban:

Jobb egérgomb kattintással a Layer ablak kis négyzetein, vagy a Layer ablak Layers-> Create Layers menü segítségével, netán a jobb felsõ sarokban lévõ ikonocskával tudsz újabb rétegeket létrehozni.
A réteg nevén, kettõs-kattintással kinyílik egy ablak, ahol átnevezheted, testre szabhatod azt.
A rétegbe az Add Select Objects paranccsal helyezheted el az objektum/okat úgy, hogy az kijelölve legyen a szerkesztõablakban.

A Remove Objects paranccsal, vagy a Layer törlésével megszûnik a kapcsolat a hozzákötött objektum/okkal. Delete-nél csak a layer törlõdik, ennek semmilyen hatása nem lesz a szerkesztõablakban lévõ objektumok felett.

A tulajdonságok beállításait a kis négyzetekre klikkelve hozhatod elõ.
V (visibility), R (reference), T (template) betûjelek kombinációja jelzik a Layer, vagyis a layerrel összekapcsolt objektumok állapotát.

A teljes láthatóság szerkesztési engedéllyel default értékben: „V”.

A „V” kikapcsolása a láthatóságát szünteti meg a Layer-re felvitt objektumaidnak a szerkesztõablakodban. (layer2)

A "V" bekapcsolása és a mellette lévõ négyzet "T" bekapcsolása, a „VT” wireframe üzemmódba kapcsol. Ezt a drótvázas megjelenítést nem módosíthatod.

A "T" négyzetén kattintva az átvált "R"-re.
A „VR” beállítása: Teljes megjelenítés, módosítási lehetõség nélkül.

A „VT” (layer3) alkalmazása során, azaz a wireframe módba kapcsolással, ill. a szerkesztõablakból való eltüntetéssel az objektumok nem renderelõdnek le.

Fontos, hogy ezek a layer láthatósági beállítások a kamerára és a fényekre nem érvényesek rendereléskor, ezek az eszközök átkapcsolásuk során is ugyanúgy élnek, mûködnek.

Arra meg csak 2 szóval tudok válaszolni: Nem tudom

deko
Akkor várjuk a válaszodat Potyek által feltett: "az alpha csatornás kosz és kopás festés" kérdésére😊

jójó elnézést én nem is ilyet vártam mint amit te most folhoztál és ugyan akkor abban is igazatok van hogy mindent magam tanulok meg hisz nekem se segített senki és augy tényleg onnan tanultam meg szinte mindent

deko
Amúgy nem szeretek kötekedni, de ha más kérdésére ez a válaszod: "www.tutorial.hu na innen megtanulsz mindent", mibõl gondolod, hogy más majd oldalakat fog írni neked segítségképp, fõleg modelleket ad tanulmányozásra? Kicsit ülj le, fújd ki magad a nagy hevességbõl és legközelebb megfontoltabban írj. Köszönöm.

amúgy ezekkel én tisztában vagyok de már úgy szeretnék olyan jó dolgokat csinálni mint ti csináltok de szerintem ez nekem soha sem fog sikerulni mert elég sok idõ kéne hozzá hogy megtanuljam na mind1 megyek próbálkozni

na akkor ezeken túllépve lenne egy kérdésem: hogy tudom megnézni a kész mûvet hogy ne legyen olyan csúnya mint a Windows nem to miben?

deko
tmate:
http://coldfusion.art.msstate.edu/camenisch/thehumanhead/reference.html

Amúgy ahogy a többiek is írják: Kapkodásnak, beszarás a vége! 😊 Csak nyugodtan és lassan, a tanulás útján.

Tmate6 , semmi gond, jo fej vagy, ügyes srác,télleg nem akarlak megbántani, de a reg ed elárulja miért beszélsz igy.
Részemröl ennyi.
Peetmaya
tmate én csináltam, de nem fogom feltölteni
gyakorolj, tanulj, és te is fogsz csinálni fejet magadnak!
most kezdted el a mayat, ne akarj egybõl tökéleteset csinálni, mert megbuksz és elmegy egy életre a kedved tõle mondván, hogy nehéz... A ps-es profizmusodat meg nem kívánom firtatni, biztos úgy van😊

thnx
www.tutorial.hu na innen megtanulsz mindent

Tmate6 eccer majd mesélj már nekem picit a photoshop rol, ha már igy pár hét alatt profi lettél a kezelésében, föként az alpha csatornás kosz és kopás festés érdekelne 😮)
csinált már valaki emberi arcot mert ha igen feltolthetné valahova hogy letolthetsem

Penatesz

Penatesz

amugy ha lenne egy jó magyar tutor akkor megtanulnám pár hét alatt hisz a photoshoppal is igy voltam volt pár jó tutor és szinte már profi vagyok benne

jajj ezzel hadj mert nekem a max nehezebbnek tunt

youth
Hmm... rosszul közelíted meg. Szerintem mindenki így van az elején hogy melyik a jobb. A profi az mindegy miben csinálja mert õ TUD. Én már láttam olyan modellt is amire csak annyit tudtam mondani, hogy "ez klassz, de még mennyire" és wingsben csinálta a gyerek, ami talán a legprimitívebb ilyen modellezõ progi. Ha tudod használni a programot akkor jóval jobbat fogsz majd csinálni mint aki másikban jeleskedik, tehá errõl kár vitát nyitni melyik jobb. Próbáldi ki a Maxot aztán 2 hét múlva tájékoztass minket miben jobb. köszi!

Youth

megcsináltam mellesleg ha lenne kedvetek akkor megcsinálhatnátok azt a kis lényt amit flegos csinált 3D Studio MAX-ban mert nagyon kíváncsi lennék hogy mennyire jobb a Maya

na ennyit a próbálgatásról amikor elinditom valai script editor jon be majd kilép

Amugy valaki homályositson már fel kompozit témában, vagy valami jo tutor cim, hogy lehet kamerát beállitani, bevilágitani,hogy érdemes nagyjábol lemodellezni azt a környezetet amire vetödnének az árnyékok, ugy hogy egy képre akarok objectet kompozitálni, nem animra, amit lehetne trackelni.
köszi elöre is a helpet
Youth teljesen egyetértek veled, még esetleg azzal egésziteném ki, hogy nagyon jo a maya helpje, teljesen jol el lehet indulni belöle, söt....
youth
tmate6: azt ajánlom neked, hogy kicsit gondolkozz mielõtt billentyût ragadnál, nyugodtan írj, nem errõl van szó, hanem kicsit tesztelgesd a mayat, kattints minden gombra rá, én pl így tanultam meg a Max-ot, meg Rhinot, meg még pár dolgot. Szóval kicsit nézegesd a kezelõfelületét, ismerkedj vele, hozz létre alapobjektumokat és azokkal probálgasd ki a dolgokat, tologasd el a vertexeket, stb..
Én pl fél évig csak teáscsészét csináltam Maxban és próbáltam melyik modifier mire jó, hogy kell textúrázni, stb... Szóval kicsit önállósítsd magad, aztán ha valamit nem találsz, nem értessz persze írj aztán megpróbálunk válaszolni.
Bye!

Youth

Nem is értem miért 😮)
PaniC-
jaja, kicsit besokaltam mar 😊

oryon
Kezdem kiheverni "alkotói válságomat":
megcsináltam a kocsi elsõ és hátsó szélvédõit, króm kerettel és így már 40db-ból áll a kocsi negyede 😄

JÓ TANÁCS - "Ha már úgy gondolod, hogy a lowpoly objekted tökéletes akkor poly to Sub-div konvertálással és MR rendereléssel letesztelheted! Ha látszik a renderen a Sub-div, akkor virulhat a fejed...ha nem akkor kezdheted megkeresni a hibát 😛"

Oryon

kezd fellendülni a topic

ja ja sejtettem de jelenleg azt se tom hogy csináljak nagyobbat az alapnál meg pls hogy csináljak asztal lábat

youth
Jujjj ez csúnay volt 😊

Youth

Davidka
szerintem ne emberi fejjel akard kezdeni a modellezést... Inkább valami asztal, doboz, valami eccerû dolog... A fej nagyon összetett és bonyolult....

PaniC-
csak vicc volt...

Na az hol van?

PaniC-
Nyomd meg a 'make human head' gombot...

huhúúú már tudok átlátszó gömböt csinálni de amugy én egy emberi fejet akarok csinálni

youth
http://learning-maya.com/tutorials.php
Itt találhatod talán a legtöbb mayas tutort, és nembaj ha nem tudsz angolul, sok a kép 😊 Néhol még videó tutor is van...

Youth

THX