Maya

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

youth
1. Cgtalk már nem az a Cgtalk ami régen volt...
2. Én azért szomorodtam el, mert személyesen is hazudott nekem, és cgtalkon védtük ahogy tudtuk és valahogy a magyarokat így lejáradta, hogy felkerült a 3ds feketelistára. De zárjuk le a témát, azt mondom. Én is már elfelejtettem a dolgot... vagy próbálom.

Youth

dirty dogg
tudna valaki segíteni nekem? (most lehet haragudni fogtok..) akinek a maya6 XP-re van felrakva, az el tudná nekem küldeni a flexlm-ben levõ file-(oka)t. valamiért nálam kötekszik a licensszel és nem akar elindulni. ugyanez a progi 2000ren simán elindult. vagy valami mûködõ licensz is jó lenne köszi ([email protected]) -bocs ha valaki lelkébe gázoltam... - off over

If it ain\'t broken, don\'t fix it.

Phoenix007
Mookid: Nem olvastam még ilyen hangulatú magyar fórumot. Na nem is nagyon vágyom én arra.

>persze nyilván pont azok nem gondolkodtak el, akiknek el kellett volna.

Az lehet, de akkor a "szarrágókat" járatta volna le, nem pedig a barátait, és a magyarokat. Amúgy hol lehet a többi munkáját megnézni?

Burn the flamer! Kill the spammer! Purge the troll!

Phoenix007
Ja, és még valami: ha én nem így utólag szereztem volna tudomást a sztoriról, hanem konkrétan engem próbál a képpel átejteni, akkor nem is a wirét kértem volna elõször, hanem hogy ugyan mutassa már meg nekem a textúrát, hogy a gombok, meg a mikrofon mellet vajon mitõl van az a kis hullám/dudor a mûanyagon. Mert ugye nem túl szembetûnõ a dolog, éppenezért kár is bele nagy munkát fektetni egy textúrafestés során, meghát a kutya se hiányolná, ha nem lenne ott, dehát ott van, és ugye a CG képeknek pont az a szépsége, hogy egy jobban sikerült darab részleteiben hosszú percekig el tudunk merülni, és hát közben azért csak észreveszünk ezt-azt. Ezt a kis apróságot viszont biztos a legszõrszálhasogatóbb figura sem tette volna szóvá. Az már tényleg olyan lenne, mintha valaki azt mondaná, hogy tényleg nagyon szép, meg minden, dehát a szélein lehetne sorjás a mûanyag, meg a plexi széle is lehetne egy kicsit recésre vágva...

Amúgy Mayer, a te telód is gyanús!

mookid
szerintem a cgtalkos posttal cseszerintette el, azt nem kellett volna. azért, amit te is írtál, márhogy lejáratják egymást meg magukat nemzetközi közönség elõtt. a másik az, hogy a cgtalk tök barátságos hely, mindenki mindentõl totál oldavan 😊
egyébként nem volt egy elveszett ötlet. olvastál már khm, intenzívebb hangulatú design21 fórumot? azt a szarrágást, ami néha ott megy... nem, ennek kifejezetten a magyar közönségnek (közösségnek?) kellett volna szólnia. persze nyilván pont azok nem gondolkodtak el, akiknek el kellett volna.
ja, egyébként nem volt kis pöcs. most jöttem rá, hogy én láttam a galériáját, nagyon szép dolgokat csinált.

Én levágnám az illetlen testrészeket, és a helyükön játszótereket létesítenék.

Phoenix007
A Nemesys témával kapcsolatban: mivel az illetõt nem ismerem, sõt még a CGtalk-os reakciókat sem tudtam elolvasni, megpróbálok minden gondolatot megfogalmazni, ami ezzel kapcsolatban eszembe jutott.
Hogy konkrétan miért csinálta, azt csak õ tudja, nekem három alternatíva jutott eszembe:

1. Becsvágyból: elõfordulhat, hogy egy szánalmas kis p.ö.c.s., aki ugye valójában képtelen ilyen minõségû munka elkészítésére, de egy kicsit azért hizlalni akarja a máját, megjátszik egy ilyet, hogy aztán fürdõzzön a dicsõségben, aztán mikor már elbukott az egész, akkor megpróbálja úgy beállítani az esetet, hogy "csak egy kísérlet volt, és látjátok, megint micsoda tanulságokat köszönhettek nekem." Mint mondottam az illetõt nem ismerem, nem is akarom ezzel megsérteni, ezt az esetet ki is zárnám. Viszont nem véletlenül jutott eszembe, ugyanis voltak azért erre utaló jelek, és ha ez az igazság, akkor csatlakozom az "állítsuk falhoz" táborhoz.

2. Poénból: hát ezt én esetleg még megjátszhatnám, miután én már nem akarok komoly hírnevet elérni a 3D szakmában, ... öreg vagyok én már ahhoz ... de mégsem tenném. Õt viszont már nem fogják így komolyan venni, szerintem ebbõl még lehetnek késõbb problémái, ha ebben az iparágban szeretne késõbb dolgozni.

3. Kísérletbõl: Ugyebár a páciens azt állítja, hogy egy kísérlet volt, és a gyanúi a rosszindulatú okoskodókkal kapcsolatban be is igazolódtak. (Ez már azért nem annyira vérlázító, de nem ez a módja. Elsõsorban nem hagyom a régi ismerõsöket, barátokat, - gondolok itt Aldaryn-ra és Youth-ra többek között - hogy lejárassák magukat egy ilyen kaliberû CG oldalon.) Namármost ezt bizony én is megcsináltam volna HA nekem jutott volna eszembe, HA a 3D-s tudásom volna olyan szinten, hogy hihetõ wirékkel, textúrákkal tudjam a történetet alátámasztani, és HA az angol tudásom lenne olyan szinten, hogy utána a nagy leleplezésben úgy tudjam leírni az indítékokat és a tanulságokat, ahogy magyarul tudnám. És igen, külföldi oldaloncsinálnám, márcsak a nagyobb közönség miatt, mert ugye a teszteredmény akkor a legpontosabb, ha minél több "tesztalany" vett részt benne. DE elõtte szóltam volna a haveroknak, hogy az adott témához inkább ne szóljanak hozzá, nagyon ügyelnék az idõzítésre, hogy mikor leplezem le magam, és semmiképp nem árulnám el, hogy magyar vagyok, esetleg akkor, ha a történet jó véget ér, és az az általános utánérzés, hogy "Haha, hát jól felültetett minket ez a srác, de valljuk be, ügyesen csinálta..."

Na bocsi, vannak néha ilyen agymenéseim.

deko

deko --- az élet értelme: 42 ---

youth
Phoenix007
Nnna, itt vagyok megin'!

Deko, úgy látom a pólóra akkora igény van, hoy kevés lesz a cucc, amit vettél. Melyik fajtát vetted amúgy? Szõrös, szõrmentes, vastag, vékony? Amúgy dizájn tekintetében akkor így marad? Elõl bal oldalt kis logó+nick, meg hátul egy nagy?

Nem3sys téma: a szóban forgó képet meg lehet még nézni valahol

>hanem csak azt a ... nemtom, hogy hívják... Ami a csaj jobb mellén van... 😊

Alias logó ugyebár, és ahogy Oryon írta, nem általános Alias-termék fanok vagyunk, mert pl a StudioTools, meg a SketchBook Pro marhára nem érdekel minket, hanem leginkább csak a Maya.

>Persze kicsit nagyobb méretben.

Nagy mell, nagy logó! Ez már csak így megy! 😊))

deko
leszámítva azt a problémámat a nVidiával. a mai napig GeForce van a gépemben. FX 5200. nekem fasza.

Sziasztok! Jóhogy elõjõtt ez a videókártya probléma mert ha összejön egy normális konfigra való, nem szeretnék mellé fogni. Az hogy az alias mit ajánl ok. ,de gondolom itt nem sokan nyomulnak ATI Fire szériával vagy igazi Quadrokkal. Mi a tapasztalatotok a még megfizethetõ és az elfogadható minõség mezsgyéjén?

inz
Sziasztok
Nem voltam egy hétig netközelben és máris nem tudom követni az eseményeket, annyi idõm meg nincs, hogy visszaolvassak és meg is értsem 😊
szval ez a katt dolog ez micsudi? odáig jutottam hogy vmi találkozó :F -ingyenes a dolog?
pólót vehet mindenki (pl én 😊 ), vagy az csak a legbelsõbb köröknek van? (a "szektásoknak" 😛)
nemesys téma:cgtalkon én is azt hirdettem h biztos hogy cg, és nagyokat nevettem a tényfeltáró "látszik a fényképezõ a tükrözõdésben" és társai kommenteken, aztán pofáraesés. 😛 de szerintem tényleg volt valami közösség nevelõ hatása 😊

x

deko
Nekem a péntekek alapból nem jók, bár ha mindenki amellet voksol akkor igyexem megoldani.

A pólókról gyorsan: ha valakinek vannak igényei, akkor gyorsan küldje meg számomra valamilyen vektoros formátumban, hogy a találkozóra már megkaphassa. Fõnixet mayd magánban zargatom a plotterelés miatt. én vegyes felvágott pólót csinálok magamnak, mert az AP-ot felteszem a maya3d mellé. Mindkettõ a szívem csücske.

deko
nekem volt egy nVidia videokártyám, ami azt mûvelte a maya használata közben, hogy a kurzor helyén egy kis kb30*30-as pixel kockát hagyot, nem frissített, és rettenetesen zavaró volt. szóval nekem volt rossz tapasztalat videokártyával. a cserével rögtön megszünt a probléma. Amúgy csak a mayában okozott gondott, sehol máshol.

Ez a nemesyses ügy anno nagy port kavart, és megvallom így utólag már másképp látom, a srác valóban helyrepakolta néhány nagyokos értékitéletét azzal, hogy egy valós fotóban hibát kerestek és találtak. Akik osztották az észt, rendesen elgondolkodhattak utólag. Szerintem mindenképp hatásos cselekedet volt, mégha nem is volt korrekt.

Peetmaya
ezt én sem vitatom, hogy te elbírod a 20kg-os zsákot, én meg csak 10-et, de ha a mukád eredménye tõlem is függ, akkor te csak 10kg-os zsákokat fogsz megmozgatni...😊 na elmentem egerbe, este jövök, jók legyetek!😊

Miért nem hívják a bajuszt szájöldöknek? :)

Megadom magam😊
De amit irtam az helyes, nem vitattam h ténylegesen hogy is mûxik, de a ram akkor is feljebb van lõve😊

Ha megfogod elszáll, ha megszolitod elfordul, ha utána mész, tied lesz

Peetmaya
Mookid numpadon -+

Lekonel, képzeld el a szitut, hogy te adod nekem a kezembe a csempéket sorban, én meg rakom õket arrébb. ha te 2 csempét adsz, de én csak 1-et tudok egyszerre megfogni, akkor hogyan tudsz kétszer olyan gyorsan dolgozni, mint én? hogy konkretizáljam a dolgot, a processzor vezérli a kártya mûködését, az dolgozza fel a memóriában tárolt adatokat egy elõre meghatározott algoritmus alapján. ha a proci betölti az adatot a memóriából a saját sebessége alapján, és még fel is dolgozza, majd csak aztán nyúl megint a memóriához, hogy újabb adat kell, akkor most melyik is volt gyorsabb? A memória vagy a processzor?
nem véletlen van a CPU-ban is egy frekvencia szorzó áramkör, hogy a proci fel tudja dolgozni az adatot, amit a memóriától kapott (pl kódértelmezés, címzés, parancskiadás, vagy regisztermûveletek). Ezen ismeretek alapján én annyit mondok ezekre a gigaHz-s memóriákra, hogy ok, lehet bírnak annyit, de hogy 300MHzen sem mûködnek üzem közben, arra mérget vennék...

Peet😊 A memcsi órajele nem igazán ugy van ahogyan mondod...én igy tudom😊 Mindig magasabb freki mint a gpu pl. egy gef ti 4200 az 250 mag és 375 memcsin mûxik asszem csak nézd meg a a sajátodat, aztán az nvidiaának a 6800 asa most valami 1050 en megy azért van rajt akkora hûtõ. ha nagyobb ramosat, pl. 256 osat veszel az nem lesz olyan gyors rövidtávon mint egy 128 as mert lassabban kezeli viszont ha hosszutavon gondolkodsz akkor 256 os éri meg bár lassabb de többet tárol és nagy texteknél meg vuvvoknál kifizetõdõbb😊

Ha megfogod elszáll, ha megszolitod elfordul, ha utána mész, tied lesz

mookid
hogy lehet a manipulátor méretét kisebbre venni? azt veszem észre, hogy nem fér bele a viewportba...

Peetmaya
off: nézegetek vid kártyákat, és feltûntetik a memória órajelet több terméknél is. szerény számtech ismereteim alapján úgy tudom, hogy a memória órajele megegyezik a processzor front side bus sebességével, ami CPU esetében eddig még nem haladta meg a 200-at. ezzel szemben ezek a vid kártyák akár 700Mhz-es órajelen is képesek mûködni annak ellenére, hogy a processzora órajele 500Mhz. magyarázza már meg nekem valaki, hogy hogy is van ez, vagy hogy csupán egy marketing dumáról vagy szó.
ON

mookid
így elsõ blikkre (a te elmondásod alapján) nekem is szimpatikus lépés, mondjuk én elég radikális tudok lenni ilyen közösségi önérzetet meg büszkeséget érintõ dolgokban (kaptam is a pofámra emiatt én is eleget).

Peetmaya
persze, mindenkinek más jön le egy adott témából... én mondjuk nem vagyok elég bátor, hogy ilyet csináljak, vagy talán túlságosan konzervatív vagyok az ilyen radikális lépésekhez, de mindenesetre Nenad mellett vagyok ebben az ügyben, mert jó ötlet volt ezt megjátszani.

mookid
hoppá 😊 én is ezt tapasztalom egyébként. meglepett volna, ha nem ez történik...
egyébként látjátok, mennyire másként el lehet mesélni ugyanazt a sztorit? 😊

Peetmaya
az egész történetnek a lényege az volt, hogy kiderítse, hogy mennyire valósak a kritikák, és nem pusztán kötöszködésrõl van-e szó...
innen a fórumról is többen belekötöttek az árnyékok milyenségébe, a kijelzõ színébe, meg még sok másba, de azért meg lett dícsérve rendesen.
szerintem elég tanulságos volt, és valóban, néha nagyon elhamarkodott kritikákat mondunk itt a fórumon, és csak azért, mert hozzá akarunk szólni valamihez, mert feltûnési viszketegségünk van, nem kéne hülyeséget beszélni jobbra-balra... úgyhogy abba is hagyom😊

youth
Feltöltött egy képet, ami valójában egy fénykép volt, cgtalk-ra is, végül lebukott. Ennyi

Youth

szkoryon
Elmondhatnám, de jobb lenne, ha olyan tenné, aki benne is volt ebben az átverésben...félek nem tudnám visszaadni a valóságot!

Oryon \"Nem a mese a lényeg, hanem a mesemondó!\"

mookid
egyébként mi ez a nem3sys-ügy? mesélje már el valaki... én ehhez friss hal vagyok.

maroon
Oryon: jó... attól függ, honnan nézzük... 😊
Nekem mind1, mi lesz rajta, de ez a nickneves jó ötlet!

Peet: OK!

\"Mosolyogj, mert ma kezdődik életed hátralévő része!\"

Peetmaya
Maroon a jobb mellén az Alias logo van.
Driver az szerintem is sokszor lehet problémás, mondjuk hálistennek nálam eddig csak a gef4 mx440 inkompatibilitási problémái jöttek elõ, miszerint space-nél eltûnik a viewport.
Most fogok új videokártyát venni hamarosan, arra kell szerintem odafigyelni, hogy magas órajelen mûködjön a kártyán a mag, és hogy sok ram legyen mellé rakva. (én jövendõbelimen 500MHz és 256Mb) Nem tudom, hogy ez hány millió poly-ra lesz elég, de mindenesetre a mostanival már 30-50ezernél is beakad, sõt, ha közelrõl nézem, akkor akár 10 face (nem viccelek) akasztja a viewportot, pedig 3000-es 64bites procim van giga rammal...
Az én tapasztalatom ezügyben Louper az, hogy érdemes odafigyelni a vid kártya minõségére, fel tudja gyorsítani a munkádat jelentõsen, de renderelésnél semmilyen mértékben nem játszik szerepet, ott a mérvadó a processzor sebessége és a memória mérete.

Oryon egyelõre úgy fest, hogy jövõ hét péntek nekem jó. Aztán hogy mi lesz addig még a jó isten sem tudja...

szkoryon
A GeForce vs. Maya gondot nálam a driver okozta!
Nem mindig a legújjabb a legjobb! 😛

szkoryon
Jaj de köszi!
Szal a maya felirat Piros és Fehér a fekete polón!
Az a csiga meg szerintem nem az igazi, mert nem a céget szeretjük inkább, hanem a mayát és én szívesebben "reklámozom" a mayát, a maya logó által ( a nõ bal melle 😊 😛

dirty dogg
ne haragudjatok, hogy csak így idegenként beleugatok, de szerintem gyönyörû szája van a lánynak! teljes arcos kép nincs véletlenül? 😉

If it ain\'t broken, don\'t fix it.

Hi
na én is mesélnék vga téren, nekem geforce 4 ti 4200 van 128 mega rammal, én azt vettem észre, hogy inkább driver függö a sebesség maya zás közben, néha az uj driver sokkal rosszabb, lassab, mint egy régi referencia driver, melo miatt régebben probálkoztam softquadroval, és hasonlo kis okosságokkal, de én semmi jo változást nem tapasztaltam, bejelentkezedd quadro ként a kártya, de lassab volt, bizonytalan, soxor fagyott a gép. Nem nagyon hiszek már ezekben a dolgokban, elhiszem,hogy a hardware gyártok ahol tudják lehuzzák a bört az emberröl, de hogy 2 ellenállás a különbség, vagy bios egy 50 és egy 500 ezer forintos kártya közt, azt nem hiszem, anno láttam egy sima nem fx quadrot, ami olyan könnyen kezelt 2 millio polit, mint mondjuk egy átlag kártya 50-100 ezret, na ennyi, de ez csak az én véleményem, uff
Penatesz
Nekem is ti4200-om van es semmi olyat nem tapasztaltam amit mookid irt.Egesz pontosan volt neha gond,de akkor ujratettem az egesz XP-t es minden problema megoldodott.Ugyhogy mookid ezt neked is javaslom.Ez a rendszer stabil meg minden,de azert erdemes legkesobb olyan 4 havonta ujra tenni.A kartya pedig szerintem ezen a szinten amin mi vagyunk,nem nyom annyit a latba,mint a RAMok hianya.

Penatesz

maroon
Ja, és eszembe jutott még vmi a pólóval kapcsolatban: esetleg a hátuljára nem raknánk Maya feliratot, hanem csak azt a ... nemtom, hogy hívják... Ami a csaj jobb mellén van... 😊 Persze kicsit nagyobb méretben.
Nekem ez az ötletem... De Ti döntötök...

maroon
Szerintem a fekete pólón fekete Maya3d.hu felirat nem nagyon fog látszódni... 😊 Nem fehéret akartál írni véletlenül?
Egyébként fehérrel a nicknév jó, meg a szöveg elhelyezése is. Nekem tetszik...

mookid: Azt hiszem közel jársz az igazsághoz. Találtam ugyan aneten valamit, miszerint: "Video cards are important to get quick viewport performance to aid in modeling, but they won't help you in the rendering stage.", de engem inkább a konrét tapasztalatok érdekelnek, mint pl. amit te is leírtál. Thnx.

mookid
Louper: nem értek hozzá, de hardware rendernél számít, hogy pl. mennyi memória van a kártyádon (textúrák felbontása), de ez gondolom, világos. nem tudom, hogy a geforce-ok miért nem mennek rendesen, pl. maya 5 alatt az én ti4200-em elég lehangoló dolgokat csinált (ha space-szel elõhoztam a négy nézetablakot, töküres volt mind, csak a legutóbb használtban rajzolta ki a jelenetet, stb...). ezt maya 6-ban megoldották, most már csak néha hányja össze a képernyõt, de az nem gáz, ahogy megmozdítom, helyrejön 😊 és valamiért a channel box tartalmát szereti eltûntetni, elõ sem jön, csak restart után, így kb. fél óránként kénytelen vagyok...
egyébként gndolom a profi kártyák lazán kirakják a sokmillió polygont szimulálják a sûrû particle effekteket, ilyesmi.

Penatesz: Azt gondoltam, hogy a sok RAM jótékony hatással van mindenre, de én most konkrétan a videokártya szerepének kérdését szeretném körbe járni egy kicsit.
Pl ha megnézed ezt a linket:
link
itt szerintem nem csak arról van szó, hogy elindul-e a Maya vagy sem az adott kártyán.
Tehát nyilván van valami plussz, ami miatt megéri 100 ezreket költeni a drága kártyára és nem csak annyi, amit a "See note" link alatt leírnak.
Mindamellett a Gef kártyákhoz van odaírva, hogy "NOT QUALIFIED", amit azért feltételezem, hogy a többségünk használ.

Nekem sajna nem joo, bár ez nyilván nem sokat számít, pedig szívesen mennék.

Penatesz
Amennyire en tudom,egy bizonyos szint folott a videokartya mindegy es inkabb az szamit,hogy mennyi RAM-od van.Ez pedig ott lesz erdekes,hogy nem mindegy,hogy egy adott beallitas mellett a kepet a gep masfel ora alatt rendereli le,vagy 6 ora alatt...

Penatesz

szkoryon
Szerintem legyen egységes:
Fekete polón legyen az elején, szembõl jobb oldalon, hogy Maya3d.hu (piros és fekete színnel)
Alatta fehérrel a nick név, fehér színnel.
Hátulra meg csak, hogy Maya...

Nos?

szkoryon
---Találkozó!!!---

Ki ér rá jövõ héten Pénteken (15.-ödike ha minden igaz)???

A helyszín változatlan: Western Pub, kb. 17:00-tól!!!

-Látom talit akar a nép.
-Amikor megtudtam, hogy csúszik a KATT gondoltam, hogy helyette lehetne egy SG, vagy inkább már MAYA3D.hu tali...jól gondoltam??? 😊

szkoryon
Aktív maya fan, mi??? 😛

Kérdeznék is rögtön, ha már beregisztráltam, meg belogoltam:
Jelenleg 2 gépen próbáltam a Maya-t a laptopomon (integrált vid kártya) meg a pc-men (Gef3Ti). Kis különbséggel, de gyakorlatilag ugyan úgy néz ki és mûködik mind a két konfigon.
Ha tegyük fel sikerülne SoftQuadrósítanom a Gef kártyámat milyen különbséget látnék a pc-n? Magyarul hatékonyabb lenne a munka vagy a renderelés?
Thnx.

Sziasztok!
Én is szeretnék csatlakozni a team-hez, mint lelkes újjonc.
A KATT-ra is jelentkeztem, meg pólót is szeretnék. Mit tegyek, hogy nekem is legyen?

Phoenix: azt szeretem benned, hogy mindig vidámságot hozol szürke és sokszor szomorú hétköznapjaimba😊

Peetmaya
mikor lesz fórumtali?

Peetmaya
Phoenix ez a csajos kép díjnyertes, el is mentettem!😊
nagyobb felbontásban is kérném, hogy háttérnek be tudjam tenni!😊)
nekem két féle póló fog kelleni, olyan amilyen istructoros van neked, meg a maya3dhu-s is!😊

Phoenix007
Mé', szerinted nem szebb?