Maya

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

deko
élesben lehet megtudni milyen kevés a számunkra elhitt felhalmozott tudás nagysága, milyen semmitmondó az egyszerû hit. A magunkba vetett bizalom olykor kevés, mikor szembesülünk kell a mindennapok egyszerûnek látott, de mégis hiányzó rutinjával.

deko --- az élet értelme: 42 ---

telleg szigoru lehet😊

Ha megfogod elszáll, ha megszolitod elfordul, ha utána mész, tied lesz

mookid
úgy látszik, neked is elég szokatlan a helyzet, hogy határidõre kell modellezni, nem? sajnos én sem tudom beleképzleni magam, milyen lehet, ha nem az van, h "elcseszem hát elcseszem, mindegy, alszom rá egyet azt' meglátjuk holnap" 😊

Én levágnám az illetlen testrészeket, és a helyükön játszótereket létesítenék.

deko
hmmm... bár lehet ez a rögtönzött group/centerpivot/ungroup lesz a megoldás végül, de ezt szerettem volna elkerülni hogy ne nyomogassak egy rakat parancsot, hanem a munka végeztével feloldjam az összes ilyen szemetet, vagy ne is szemeteljek egyáltalán.

na ahogy tisztul a dolog bennem...végülis 3 hotkey az egész. nem is tudom mit problémáztam ezen. 😄
Na erre jó ez a fórum, hallelúja😊))

deko
peet kicsifiam! szerintem nem értetted meg a kérdésem miben létét.
Amikor 25 group van az outlinerben, azt nem egyenként szeretném feloldani, sõt vannak benne üres groupok, amik megszûnnek egy másodlagos groupolással, de ott marad a hivatozás az outlinerben. Tehát ott látszanak és már nem tartalmaznak semmit. ezért egyenként átkell néznem, hogy van-e tartalom vagy sincs bennük. A history törlése után is maradnak. file konvertálásnál viszont nagyon bekavarnak nekem. erre keresek valami egyszerû megoldást, hogy az üres group-ok eltûnjenek, valamint a tartalommal rendelkezõk feloldódhassanak egy gombnyomással. Ezért kellene nekem eredetiben az a megoldás, hogy ne kelljen groupolnom, hanem a kijelölt összes hóbelebancot úgy méretezzem ahogy az groupolás után viselkedik. Néha olyan hosszú az outlinererem mint a háború és béke különkiadása😊 Sajnos idõ hiányában nincs idõm külön elnevezgetni a groupokat....áááá... lehet mostmár még zavarosabb lett😛

Peetmaya
de csak a te kedvedért kipróbáltam, a pivot pontok koordinátáját a scaleléssel dinamikusan eltolja groupolás esetén, úgyhogy semmit nem kell változtatnod, csak group aztán ungroup.
outlinert szoktad használni?

Miért nem hívják a bajuszt szájöldöknek? :)

Peetmaya
deko a groupolás esetében erre nincs szükség ezt mondtam
kijelölöd a cuccokat, group, új pivot a groupnak, scale-elsz vagy akármi, aztán ha megvagy, akkor ungroup és minden marad az eredetibe
amúgy meg van egy ilyen parancs, hogy center pivot point, ami a tárgy bounding boxjának a közepére teszi a pivotot
ezzel nekem eddig még nem volt gondom

deko
na jaja hát persze... aztán határozd meg manuálisan vagy 20 különbözõ ojjektum pontos középpontát. erre befizetnék.😛

Peetmaya
oks, Boba thx elõre is

Johnyy
mien koncertre?? énn tegnap voltam!!!!

Red neck burn out mid west mind, Who said date rape isn\'t kind?

Boba
Ok. Holnap lehet nekiállok. Ma biztos nem, mert 6ra koncertre megyek.

Peetmaya
Aha ezek tök hasznos információk csak jelenleg a régirõl sem tudok semmit, nemhogy az újról😊)
csak egy rögtönzött leírás, hogyan kell árnyékot vetni, raytrace és depth
milyen bellítási lehetõségei vannak satara😊
volumetrikus fény meg ilyesmik, amik szépek

Boba
Bibíí, már van amit észrevettem. Határozott javulás, hogy nem "ijesztegetõs". Tehát ha van beállítható tulajdonság
1: render alapból hozzá valamilyen alap dolgot.
2: nem jeleníti meg olyat, amit nem kell láss. Régebbi verzióban pl a displacement slotoknál volt vagy 20. Most van egy alapból, és HA kell adhatsz hozzá még több slotot. Szóval gyorsítás, UI javítgatás van benne bõven. Újabb material típusok is vannak ("Do it yourself" <#buck>)

Alap dolgokon meg majd gondolkodom!

Peetmaya
biztos van, csak nem veszed észre😊
Boba akkor várjuk a tutorokat rendermannal kapcsolatban😊
alap dolgok, hogyan kell shaderelni, lámpázni, árnyékok, GI, caustics fake meg satara😊

Boba
Pöpecül megy😊 Megnézem van-e valamilyen, általam is észrevehetõ változtatás a régebbi verzióhoz képest 😄

Boba
2 file-t szedtem le. egy 63 és egy 17 megásat. Melyikbõl melyiket kell használni?

Boba
Mingyá megpróbálom feltenni. Ha megvagyok szólok. Remélem sikerül, nagyon jó lenne Maya 6 alá mûködõ PrMan.

Peetmaya
jobb alul a kulcs mellett a script editor gombja felett van egy animation settings nevû kis gomb
nyomd meg, aztán interface kategóriát válaszd ki és ott a két tool settingnél kapcsold át arra, hogy in separate window
így szép lebegõ ablakjaid lesznek.

Peetmaya
Boba neked sikerült beüzemelni rendermant maya 6 alá?
szívesen várnánk tõled amúgy valami tutor félét az alapokról, merthisz közöttünk te vagy a renderman guru😊)

Aldaryn
Itt erõteljes csóróság uralkodik. egy normális monitorra nincs pénzem. :/ 1024x768@60Hz... nem épp a legkellemesebb. Ráadásul valami gond van már a kábellel is, mert idõnként a G csatorna zajosan jön át az RGB jelbõl, így elég beszívott hangulat lesz úrrá a látványon...

Be lehet állítani, hogy az attribute edittor, meg amúgy minden más lebegõ legyen? Ez nem jönne rosszul. Mert MAX-al még csak-csak megvagyok ekkora felbontáson.

per aspera ad astra

Peetmaya
Aldaryn én 1600x1200@85Hz-en használom a Mayat😊)
figyi, nem állítottad át, hogy a beállítási ablakok lebegõsek legyenek? Mindig szétosztja a perspectiv nézetedet két felé, ha behozod az attribute editort?

Szala, még nem volt idõm rendermannal foglalkozni, igazából én még árnyékot se tudtam vele csinálni, de ha lesz rá idõm, akkor írok majd egy tutort, ha már nagy renderman guru leszek😊)

Oryon nem a renderman miatt veszítettetek egy MR fan-t😊 az utóbbi idõben már a maya soft-ot használtam, mert sokkal gyorsabban csinál meg 1-2 dolgot, és trükközéssel kihozható belõle az is, amit a mental ray tud...

Peetmaya
Deko úgy, hogy megnyomod az ins gombot, és az egér középsõ gombjával egy ponthoz igazítod egyszerre az össze objected pivot pontját, és utána a scalelés e pont körül fog történni, így nem kell groupolnod. Bár a groupolásos módszert ajánlanám inkább, mert az ungroup után megmaradnak a pivot pontok a helyükön és még a scalelés is megtörténik, magyarán így a shapenode-ot bántottad és nem a transformation node-ot.

deko
hogyan tudom úgy scale-ezni, rendenesen egybefüggõen, több kijelölt ojjjectumot, hogy ne külön életet éljen az origójuk (mert itt a center pivot nem mûködik..), hogy ne kéne gruppolnom. sajnos több okból nem szabad group-ot használnom és utána kiszedegetni õket külön külön túl sok idõt visz el.
Vagy esetleg 5let arra hogy a késõbbi groupokat (az összeset, hogy ne kelljen vadásznom az outlinerben) egy gombnyomásra felszabadítsam.

Boba
LOL <#idiota>

deko
Azért a képnek van egy kis morbid pikantériával fûszerezett története is. Amikor volt a nagy vihar a munkahelyemen egy srác készítette a fotót a parkolóban, majd átretusálta a kisautómat "röptibe". Ezt a képet felkülde a poén levelezõlistára mindenkinek. 5 perc múlva gyökerestül kitépet egy fát a szél és épp az õ autójára dõlt ki.
"ugye aki másnak vermet ás..."😄 Ezután szerintem az isten se mossa le, hogy rólam, hogy közöm volt hozzá😄

Boba
Deko: Tudnád milyen igaz a kép... 😉 Barátnõmet ellökte pl a szél Kaposváron, én nyúltam utána és fogtam meg. Igaz, szerencsére nem akkora mint egy autó vagy tehén. sacc/kb 155cm a "kis"lány és igen vékony 😄

Boba
mookid: nem UV mappoltad fel a tárgyat. Ezért egy textura kordinátához több pontja is tartozik a tárgynak. Esetleg próbáld ki a DeepUV-t, vagy manuálisan a maya uv mapping tooljait. A lényeg, hogy szépen kiteregesd a 2d-s térbe az object vázát.

No komment😄

elvetemült😄:😄😄D

mookid
oké, köszönöm, sikerült. én a righthemisphere pluginnal szenvedtem, de nem ismerte fel... de most már nem is kell.
még primitívebb kérdés: húzok egy vonalat a modellre, erre ezer helyre behúzza ugyanazt... mi van elrontva? (most tanulom csak a textúrázást...)

Boba
Plugin managerben töltsd be az obj exportert. Utána jelöld ki a tárgyat amit kiakarsz menteni majd file/export selected. és obj-ként mentsd el. alapból a default/data mappába rakja. (ha valamit nem pontosan írtam le bocsi, nincs most maya nyitva.)

Hogy a 75 hz mennyire gáz? Van akit a 60 HZ sem zavar, van akinek a 85 sem elég. Ember függõ, szóval sajna semmit sem tudok mondani. 85HZ azért illene, hogy meglegyen. De ha Téged nem zavar... Azért a pihentetést ajánlom 1 óránként. De ez felbontás és frissítés független azoknál akik géppel dolgoznak. Én pl 100hz alatt mondom azt, hogy kifolyik a szemem.

mookid
primitív kérdés: hogy tudom a maya scene-emben lévõ objecteket valami olyan formátumban kimenteni, hogy a deeppaint beolvassa? (3ds, obj, lw, stb...) illetve hogy tudom átkonvertálni, hogy ne kelljen másik render programot feltennem?

mookid
nálam csak 75 hz-en bírja az 1280x960-at, az szerintetek mennyire gáz? mennyi idõ múlva folyik ki az ember szeme? 😊 én 1280x800-on mayázok, azon még bírja a 85 hz-t... bár a torzulás miatt a v-sizeból vissza kellett vennem, most szélesvásznon dolgozom 😊

Boba
Aldaryn... Milyen monitor? Kutya közönséges 4:3 arányú monitor. Egy Samsung 1200Nf.
Az 1280*1024 felbontás nem szabványos. Az 5:4 arányú. CRT monitoron az torz, nem az 1280*960. Az korrekt.

Phoenix007
OFF!

Lekonel, csak úgy mutatnám neked a billentyûzetemet.

Khm. Nem mentegetõzni akarok, de valójában nem látszik ennyire koszosnak...

Burn the flamer! Kill the spammer! Purge the troll!

maroon
Deko: Hát ez állati! Szó szerint! 😄DDD

\"Mosolyogj, mert ma kezdődik életed hátralévő része!\"

Aldaryn
Ja, MAX-al még egész jól elvagyok 1024-ben, azért ennyi elõnye megvan alebegõ ablakoknak. 😛 De sürgõsen be kell újítanom, mert ez nem állapot kezdõ garfikusnak. 😄

1280*960? ejha, ez nem épp 4:3. Milyen monitor? 😉

per aspera ad astra

dw69
Valaki segitsen! nem megy nekem ez a rm telepites. installnal mindent hagytam ahogy van, tehat a localhost nevet és a 7498-as portot. license filel van gondja... ezt irtam at:

SERVER localhost 00508d670bbc 7498
localhost
DAEMON pixard ./pixard.exe
a tobbit hagytam...

...tuti valami egyszeru a megoldas😊

www.dw69.tk

Boba
Aldaryn: Akkor még nem láttad az XSI-t... az 1280*1024 alatt használhatatlan. Pár menü eleme nem fér ki 😄

Én mondjuk 1280*960at használok. Szeretem, ha a képzeletbeli kör körként is jelenik meg a moncsin, nem torzul 😊

Aldaryn
...helyes, helyes, minden forgószeles képre kell minimum egy meglepett ábrázató repülõ tehén.

Peet: Sehogy, tépem a hajam. A Maya UI-t nem 15''-ra tervezték. :/

per aspera ad astra

Sziasztok
Probálgatom a rendermant , de sehogy nem tudok szép finom árnyékot csinálni, valakit tudja a modját, point light al probálkozom és raytrace el , de semmi olyan nem müxik, mint a maya ban :o(

köszi elöre is
mookid
jaj 😄D
egész õõõ hihetõ 😊
de valami twister-jellegû forgószél is kéne, nem?

deko
na jóóó mégse on még kicsit megspékelve😊
<#vigyor>
nem bííírtam kihagyni.

deko
giga off: húúú de nagy vihar volt ma ... a parkolóban.
bocsi azoktól akik nem értik! A fórum veteránoknak szól. 😄DD
on.

oryon
Most vesztettünk egy aktív MR tagot 😞(((

Ha tényleg annyira jó, akkor én is átállok 😛

Oryon

Peetmaya
Köszönöm Aldaryn meglesem.
Hogy haladsz a maya-val? Mikor leszel már fórumunk gyakrabban látogatott tagja, és teszel fel technikai kérdéseket mayaval kapcsolatban?😊

Aldaryn
Pár egész jó írás:
http://www.fundza.com/index.html

per aspera ad astra

Peetmaya
Renderman 11.5.3
RAT 6.0.1
az ethernet address-t nem kell átírni a license.dat-ban, csak a gépnevet.

Boba
<#taps>
Melyik változatot, és hogy bírtad mûködésre? (nekem feltelepült, be is töltõdött de szénné fagyott😞 )

hm
mien és honnan van?😛