Maya

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

oryon
Jól van na....csak segíteni akartam 😊))
Így segítsen az ember a testvérének 😛

Sorry, de csak most tudtam átfutni, így csak most tudtam megoldást találni a problémádra.

U.I.: azért elmondhatnád, hogy milyen megoldást találtál rá???
Mármint a 3 Hotkey-es megoldáson kívül!

Oryon

deko
Már rég eltértünk az eredeti problémám gyökerétõl, mivel megoldottam idõközben, a témát ezennel berekesztem😊

deko --- az élet értelme: 42 ---

oryon
Én is mert jó volna, ha sokan használva tanítgatnánk egymást, mert kissé bonyolúlt! 😊))

Oryon

Peetmaya
Oryon hajrá tutor írással. Én is tanulgatnám rendermant, de picit bajos. Mindenhol mûködik az a plugin, amit beszereztem, még Boba gépén is, pedig az is 64bites config, de az én gépemen szénné fagy. Az egész vasárnapom telepítgetésre ment el, de még mindig nem mûködik.
Remélem össze fog jönni valamikor...

Miért nem hívják a bajuszt szájöldöknek? :)

Peetmaya
Lehet nem tûnt fel, de ez egy maya fórum, így kérdéseid csak ezzel kapcsolatosak legyenek! Köszi!

oryon
Off:
Hamár mindenki logó váltási lázban ég, akkor én sem maradhatok ki a jóból 😊))

Penatesz: Most kivételesen a nick-nevem megmaradt 😛

Le sem tagadhatom, hogy Húgiról másoltam...😊))
De ha egyszer annyira tetszik a kék szín és az õ megvalósítása 😛
On!

Oryon

oryon
Húgi vs. Center Pivot/Group

Ha túl hosszadalmas és kényelmetlen a 3 hotkey használata számodra (Group/Center Pivot/Ungroup), akkor megírhatom neked egy Script-be összefûzve az egészet és akkor egy icipici ablakot elhelyezel valahol, amiben van egy gomb és ha megnyomod egy pillantás alatt elvégzi a három mûveletet!!!

Gyorsabb, egyszerûbb, kényelmesebb.

Nos?

Oryon

oryon
Én is szenvedtem, és még ez sem lett tökéletes...kicsit túlbonyolított...nehéz ráérezni 😞

Oryon

oryon
Köszi...a gond, hogy nincs doksi hozzá 😞((
Na majd...

Oryon

oryon
Mindent a maga idejében 😊)))
Még nem értek hozzá, addig no tutor + van még elötte pár tutor amit meg kéne írni 😊))
Pl.: ZBrush vs. Maya for Displacement, MR Caustics...😄DD

Oryon

oryon
Húgi: Na, most, hogy megy a szerver és látom a képet...

NAGYON ütõs 😊))
De a tehenes az igazán Number One 😛

Oryon

Köszi hogy válaszoltatok!😊))

Ha megfogod elszáll, ha megszolitod elfordul, ha utána mész, tied lesz

Aldaryn
Ejha, már 131 oldal? Ráadásul palindrom... ilyenkor érdekes vissaznézni, ki volt az elsõ hozzászóló. 😄

per aspera ad astra

Aldaryn
...khm, ha egybõl azzal kezded, hogy le akarsz szedni pl. egy maya verziót, és ehhez kérdeznéd, van-e a program "Maya" nevén kívül valami más ismertetõje, vagy pl. hogy melyik a legújabb verzió, akkor lehet, hogy egybõl megmondta volna neked valaki.

per aspera ad astra

deko
Amúgy Johnyy, van 131 oldal, majdnem tízezerötszáz hozzászólás itt ebben a témában, ha valóban érdekel, kezd el olvasgatni. Tán még magadtól is rájössz.

Johnyy
SZoval ez a tuti???:
ALIAS.MAYA.V6.0.UNLIMITED.RETAIL.WINDOWS.CD.SET-KILLBILL-rar

Red neck burn out mid west mind, Who said date rape isn\'t kind?

deko
csak maya.
azon belül a maya unlimited ami több funkciót tartalmaz, valamint a maya complete amibõl hiányzik pár kiegészítõ. Na meg a verziószámok.
Talán ha leírnád mire is vagy kívácsi, szívesen segítünk.

Johnyy
subtitle workshop!!

Johnyy
Mr. Hitetlen Mustafa!

vki tud olyan progit ami kiirj szöveget ha megy az mp3 fálj???
Penatesz
Johnyy alias hitetlen Tamas <#alien>

Penatesz

Johnyy
ha ez a neve akkor Ezer kösz ha meg nem akkor..... semmi,, Thx

z5oTtu
Én a "Maya Unlimited" -et hasznalom 😉
Johnyy
hát senki!! aztán meg beírják hogy kerek egész az: MAYA,, vagy MAYA 3D
Akkor behalok...

Phoenix007
Mindenki itt szivatja Johnyy-t, de nem írná le neki senki a maya teljes tisztességes becsületes nevét? Hát ilyenek vagytok?

Burn the flamer! Kill the spammer! Purge the troll!

youth
Akkor inkább olvass utána kicsit: www.alias.com

Youth

Johnyy
ez jo!!!! 😄D ...<#mf2>

youth
Maya Gold

Youth

DE röhögni :o)
Johnyy
Fugyik! most egy nagyon lámer kérdés! nem röhögni!!!! MI a maya teljes tisztességes becsületes neve???

Peetmaya
ÁÁÁÁÁ tényleg lamalamalamalama😊))
kapcsold ki a capslockot😊
shift+w key-eli a node-od (translate)

Ááááá! Lamalamalama. Valamit elnyomtam a Mayán és amikor valamelyik manipulátort szeretném használni (w,e,r) akkor nem jönnek elô, hanem a channel (vagy milyen) boxban -jobb oldalt, bebarnulnak a paraméterek. Ráadásul az undo billenyûm redo lett. Segítsetek légyszi'!<#szomoru1>

srécok!
Csak egy projektben van olyan problémám hogy nins front meg top view...akko biza én kapcsoltam ki....pls help

Ha megfogod elszáll, ha megszolitod elfordul, ha utána mész, tied lesz

Phoenix007
>tényleg tiszta corleone-saga, phoenix, csinálj már valamit!

A renitenseket kinyírom! Jó lesz?

Aldaryn
...egy direkt shadow pass és egy adag GI sugárkövetés azért más tészta... :o) Direkt fény esetén nagyon nicns mese. Az egy elég "konkrét" raytrace eljárás.

per aspera ad astra

mookid
nocsak, lassan teljesen szétszakad a család...?
tényleg tiszta corleone-saga, phoenix, csinálj már valamit!

Én levágnám az illetlen testrészeket, és a helyükön játszótereket létesítenék.

Peetmaya
köszönöm anyuci😊)
pedig múltkor megbeszéltük, hogy kb egy szinten vagyunk mayaban, akkor most kinek a kurva anyját?😊

deko
néha azért te is lámának tudsz engem nézni😄DD, akkor pontosítok.
a hotkey editor ablakban:
Categories: modify
Commads: CenterPivot

youth
Hmm... Érdekes az utolsó kép, mivel mindenki azt mondja, hogy Renderman sugárkövetésben elég gyengus, mivel filmekben nem is használják, így nem is fejlesztik nagyon, de úgy néz ki ez nem így van.

Amúgy nekem nem jön össze az árnyék belövése, mindig szar az árnyék bármit állítok be árnyéktípusnak...

Youth

Peetmaya
Oryon tutort róla😊

Peetmaya
deko jajj, ennyire azért ne nézz lámának😊)
nem hotkeyt beállítani nem tudok
csak a center pivotot nem találtam meg a listában, érted?

deko
window->setting/preferences->hotkeys..
a megnyíló ablakban kiválasztod azt amire hotkey-t szeretnél tenni.
beírod a current hotkeys ablakba a betût és assing. de elõtte a find gombbal keress rá, hogy az a betû mihez tartozik alapból, mert pl én a p-t adtam a center pivothoz, de az alapból a parent-é volt és az u-hoz is tartozott már hotkey. ettõl függetlenül én felül írtam õket.

oryon
Hi!
RenderMan RULEZ!!!

Mostanában a RenderMan-t nyúzom (2 napja) és meg kell mondjam: TETSZIK!

Rengeteg olyan apróságot tartalmaz, ami sokkal könnyebbé teszi a munkát:

-It
1000x jobb mint az MR Render View...nagyon sokat tud és mivel külsõ progi, így mellette nyugodtan kattingathatok, mert nem tûnik el a kép kiszámítás alatt...nem úgy mint az MR Render Viewnél, ahol ha egy kattintás, a képet már csak a render végén láthatom, mert a teljesítmény-lefoglalás miatt nem tud frissíteni 😊)))
(Tudom, régi gépem van 😊

-It Catalog
Itt a jelenleg és régebben lerenderelt képek katalógusa látható.
Akár órákkal/napokkal ezelött renderelt képeket is meg tudok nézni (elég ha kikapcsolás elött mentem a katalógust 😊
Olyan mint az MR Keep Image, csak nem veremrendszerû, hanem sokkal rugalmasabb.

-Alfred
Renderelés manager-e....hát le a kalappal...ezzel aztán tényleg nagyon jól lehet manage-lni a job-okat (folyamatokat).
Vizuálisan is látható, hogy most éppen mit számol és hol tart...
Kár, hogy lineáris és beállított értékfüggõ.
El bírtam volna viselni, ha beállítok egy pár értéket és úgy döntök, hogy pause-olom az aktuális job-ot.
Majd beállítok más értékeket és render...majd pár óra múlva úgy döntök, hogy le szeretném renderelni a régit, akkor a pár órával ezelötti beállításokkal tegye és ne az újakkal...hát egynelõre ez még nem sikerült.
Bár akkor nem tudom mire jó, ha a még be nem fejezett job-okat napok múlva folytathatom...na mindegy, lehet én néztem el valamit.

-Slim
Hát igen...ez az ami megfogott benne.
Itt lehet minden shader, light, camera, stb. beállításait megtenni. Pont mint a Hypershade. Leraksz egy lámpát a jelenetbe, de nem azokat a beállításait fogja használni, amiket ott megadsz (sajnos a Hypershade-be beállított anyagokat sem kezeli), hanem ide le kell raknod egy új Rm Spotlamp beállítást és hozzá kell rendelned a jelenetben lévõ lámpához...ezentúl itt kell módosítanod a lámpáid tulajdonságait.
Az anyagok és kamera beállításokhoz is hasonló módszerreket kell eszközölni.
A node rendszer itt is müxik...sõt...egy-egy node (lámpa, anyag) elõrenderelt kis jelzés szintû képe alapján könnyebben belõhetõ egy-egy érték 😊))

-RenderMan Render Globals:
A legrészletesebben állíthatsz mindent...ez jellemzõ az egész RenderMan-ra 😊
Néhány tulajdonságnak csak a "megjelenjen a renderen, ne jelenjen meg..." gombja látható...ezeket a Slimben lévõ node-okkal lehet szabályozni.

-A mindenhol elhelyezett i (infó) nagyon megkönnyíti a kezdõk (mint én) tanulását. Sõt néha még tanácsot is ad, hogy melyik beállítást hogyan lõdd be, hogy szebb legyen...

Szal el vagyok halva tõle 😊))

Kb. 2-3 óra kellett, mire Shadows map (=Depth map Shadows) után Ray-tracinget tudtam csinálni...elsõrre kicsit furcsa volt, de mostmár kezdek "ráérezni az ízére" 😊))

Egy pár dolgot, amit nem tudtam megcsinálni alatta:
-Egy-egy felülethez nem tudtam külön Shader-t rendelni, csak az egész objekthez
Hogyan lehet minden face-hez más-más Shader-t rendelni?

-Ha egy tárgy felületének Shadere Eccentricity-je nem 0, akkor hibákat generál 😞
Lásd a képen a "kocka metszet gömb" shadere Blinn, akár alacsony, akár magas Eccentricity-vel, furcsa vonalak jelennnek meg, míg a külön álló kockának shadere ugyan az a Blinn, csak Eccentricity=0 értékkel jól megy...Ez minden Eccentricity-t tartalmazó shaderrel így megy. 😞
Mi lehet a gond???
Példa:

-Hogyan lehet tükör shadert csinálni benne?

-Sajnos a Viewportokban nem látható a, ha egy objekthez már hozzá van rendelve egy Rm anyag...még csak jelzés szinten sem 😞

-Globális Illumináció/ Final Gather/ Ambient Occlusion/ Skylight...más programokban lévõ technológiák, melyeket szeretnék itt is elérni, de nem tudom, hogy mit kéne beállítni ezek müködéséhez...ebben is segítség kéne!

Végül két teszt: MR Vs. RenderMan

Figyelem: a tesztek nem igazán mutatják a renderelõk tényleges teljesítménykülönbséget!!!
Inkább csak tájékoztatás jellegûek, hogy na mégis "mi fán terem..."
Igyekeztem a lehetõleg azonos beállításokat eszközölni!!!
Sajnos a lámpa Cone szöge eltér, pedig ugyanazt írtam be!
A RenderMan világosabb képet produkált...asszem elfelejtettem az egyik lámpa intensity-ét felére venni 😞
Egyenlõre csak egy egyszerû tesztet engedtem le rajtuk (cube, plane, 2 spot light, matte felülel)
Kiszámoltam valamit X idõ alatt MR-ben és ennyi idõ alatt próbáltam Rm-ból a maximumot kihúzni AA területén...
Renderidõ: perc:másodperc

1. Teszt: Mélységtérképes árnyékleképezés
MR:

1:13

Rm:

1:14

Konkluzió: a képek önmagukért beszélnek. A Rm-ban talán valamivel magasabb az AA, de néhány "bezizzenés" mikroszkóppal látható a kocka élein. Az MR Depth Map Shadows-a jobban poziciónált a kocka sarkához, ami valószínûleg az én hibám, de sokat kínlódtam vele, hogy ennyire közel tudjam vinni a sarkához a RenderMan Shadows Map-ja esetében.

2. Teszt: Sugárkövetéses árnyékleképezés:
MR:

1:16

Rm:

0:30

Konkluzió: na ez meglepett...fele annyi idõ, mikor az 1. Teszthez képest semmit sem nyúltam a Render Globals-hoz, egyiknél sem!!! Mindkettõnél csak 1 ray-t engedtem útjára és semmi extra...hát, nézzétek meg a képeket!

Sorry, hogy ennyit foglalok a Fórumból, de gondoltam mást is érdekelhet.

Oryon

Peetmaya
na mind1, egy kis reinstall aztán meglássuk

Peetmaya
halleluja
melóhelyen beüzemelem a rendermant, örülök, mint majom a farkának, hazajövök, hogy namajd hûdefogok én rendermanozni, erre szétfagyasztja a mayat😊

Peetmaya
Deko hol kell a center pivotra hotkeyt tenni? én azt elég sokat kerestem, de nem találtam meg, lehet csak figyelmetlen voltam...

deko
hát ja, ami úgy néz ki hogy alapból hotkey a ctrl+g de megváltoztattam sima "g"-re aztán a center pivotra ráraktam a "p"-t, az ungroupra pedig azt "u"-t. tulajdonképp egész gyors kis eljárást kaptam így.

Deko, megoldottad, már a group gondod?
Én azt szoktam csinálni, hogy mindent kijelölök a szerkesztõ nézetben, aztán nyomok egy group-ot, így minden egy groupban lesz, és az addig használt groupok ürülnek. Az outlinerben az új group amiben van is valami alúra kerül, a így ott mindent kijelölök, kivéve a legalsót és delete.
deko
ha élsz még... inkább vagdoss lófejet vagy inkább csirkenyakat és hívj meg minket egy isteni csirkepörire nokedlivel... errõl jut eszembe, jöhetne már egy újabb meeting, ahol Sanyimano bábuját agyon szurkáljuk a woodoo égisze alatt😄DD

Phoenix007
Hínnye Deko, ez nagyon letargikus volt ... megyek is, felvágom az ereimet..