Maya

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Boba
Peet: van olyan része a blinn shadernek, hogy Specular Color. Ez pl csillogás színét állítja.

Oryon: Szerintem Ensemble-bõl érdemes elindulni bármikor. Akkor nemkell veszõdj a bumpmap és displacement vagy lámpák shaderhez attacholásával. Én legalábbis mindíg ensemble shaderrel kezdek.

Aldaryn
Jótanács, hagyd ki a weighteket a smoothalgoritmusokból. 😊 ha valahova él vagy csomópont vagy csudatudja mi kell, akkor modellezzed oda, vigély oda pár plusz ege loopot.

per aspera ad astra

oryon
Pontosabban nem délelött, hanem 12-13h fele tudom leghamarabb feltölteni!

Oryon

oryon
Valaki nem tudja, hogy lehet egy-egy poly-vertexnek a súlyozását (weight) állítani a simítás (smooth) szempontjából???

Oryon

oryon
Hát már elkezdtem az új hídat csinálni...na jó egye fene.
De csak mert....

Ma megpróbálom megírni és holnap délelött elküldeni e-mailben, remélem megfelel.

A poén, hogy én nem használhatom az új hídamhoz a renderman-t, mert bugos a blinnje...

Ígyekszem minden általad felvetett kérdésre választ találni.
A gond, hogy én is kezdõ vagyok...fõleg a Renderman-ba...így nem tudok pontos leírást írni jópár dologról, de ígyekszem! 😊))

Oryon

Peetmaya
Oryon a probléma ott kezdõdik, hogy nem tudom a csillogását, türközõdését, SZÍNÉT állítani
mit jelent az, hogy a shader aktív vagy nem, meg ilyen lényeges kérdések.
én szeretem a hypershadet, mert tökjól használható, és a slim is biztos tök jó, és használható, sõtmég szeretni is fogom, de egyelõre semennyire se látom át, és 3 naponta 10 perc rendermanozás nem elég ahhoz, hogy tisztában legyek a slim rejtelmeivel, úgyhogy ha ráérnél a nagyon alapokról nekem egy röptutort összedobni, akkor azt nagyon megköszönném!
fényeknél: árnyékok, dmap raytrace, ezek beállításai, reflekció refrakció, esetleg fényszimuláció, de az nem fontos. Textúrák használata?
elõre is köszi és bocsi tényleg, de idõhiányban szenvedek.

Miért nem hívják a bajuszt szájöldöknek? :)

oryon
Jaj. Nem oly nehéz.

CSinálsz egy blinn-t, beállítod és hozzárendeled a az objekthez és kész.

Ha gond van, akkor konkretizáld!

Oryon

oryon
Nem olvasol?!

Írtam:
"-Slim
Hát igen...ez az ami megfogott benne.
Itt lehet minden shader, light, camera, stb. beállításait megtenni. Pont mint a Hypershade"

😊))

Oryon

Peetmaya
Boba, eddig én is eljutottam, de annyira bonyolult összesett és kezelhetetlennek tûnik, hogy biztosan marha egyszerû, csak nincs rá egy hetem, hogy kipöcsöljem hogyan mûködik... Igazából nekem már szombaton renderelnem kéne vele, de ehelyett MR-t kell használnom ismételten😞

Boba
Használd a Slim-et.
Renderman menü, Slim, New Palettes. A slim palettán belül pedíg File > Create Appearance > Ensemble > Ensemble.

Itt alul a Surface menü közül válaszd ki a Blinn-t pl. Majd klikk a Blinn feliratra. Ott lesznek a kívánt tulajdonságok.

Peetmaya
Boba, nem, tökmind1 milyen módszerrel, én annyit szeretnék, amit maya hypershade-ben is meg tudtam eddig, hogy színt adok egy felületnek(ok ez megy, de ez sem mindig😊, árnyékot vessek, specularity, refraction, transparency, ilyenek...

Boba
Shadert csinálni? Úgyérted írni? Azt sajna nemtudom 😞

Boba
Subd és nurbs felületeknél nincs teszelálás. A shading rate adja meg, hogy hány mikropoligon fogja majd a felületet leírni.

gyraph
Semmi baj, koszonom az eszrevetelt...en is latom, hogy ez igy meg nagyon steril. Majd a texturazas ezen sokat segit, na meg persze csiszolgatom majd.

The frontal lobotomy within reach for everyone!!! 6 gigás egér, 600 TB-os monitor, Sata billentyűzet, Proci leformázva, Nyuszis kakaó+füles bögre.

Peetmaya
hogy az istenben kell rendermanban shadert csinálni?😊

gyraph
Koszonom!

The frontal lobotomy within reach for everyone!!! 6 gigás egér, 600 TB-os monitor, Sata billentyűzet, Proci leformázva, Nyuszis kakaó+füles bögre.

Peetmaya
Gyraph, nem akartalak kritizálni, csak ötletet adtam, hátha azzal szebb lenne. De ha te is úgy látod, hogy ez még very WIP, akkor bocsánat, hogy beleszóltam, várom a folytatást!

Boba! Maya NURBS-t tud renderelni renderman mindenféle konverzió nélkül, erre sikerült rájönni. A renderelés metódusára lennék kíváncsi. Tesszalálja, mint maya soft, vagy MR, vagy ehelyett az egyenletekbõl tökéletesen smooth változatot számol ki a tesszaláció kihagyásával?

oryon
Akkor sorry 😊

Megvárom a késöbbi verziókat!
Jó munkát hozzá!

Oryon

gyraph
elejel=eleje

gyraph
yep...azt en is lattam, hogy kb. a cipo felenel az elejel elkezd ovatossan sullyedni, hogy elerje a hatso resz talpat, meg a cipofuzohoz felhajlo borresz is lejebb van a cipo oldalan...meg ezeken is alakitok persze. Majd modelezes vegen ugyis berakok low-poly wire-t es smootholt verziot egyarant kritikat kerve. Ez meg messze van a kritizalhato verziotol 😊. Very WIP. Ezt tegnap dobtam ossze viszonylag gyorsan. Koszonom!

oryon
Igen...elhiszem, hogy ilyeneket az egyik legnehezebb modellezni. De tényleg egy kicsit kevésbé legyen olyan "szabályos" forma.

Nekem a talpa nem áll össze...nem tudom milyen az igazinak, de az orrészénél egy kicsit jobban meghajtanám és lejjebb is vinném, hogy egy szinten legyen a sarokkal.

De eddig jó, csak így tovább.

Oryon

gyraph
Ne az en cipomhoz hasonlitsd...az mar 8eves darab es szet van taposva 😉. 1foto a realis #10518. Egyebkent meg vegen alakitom sokat, de az meg messze van, mar csak azert is mert most kb. 1hetig nem lesz ra idom. Koszi!

Peetmaya
én is köszönöm Boba, mint a renderman lázban égõk nagy táborának lelkes tagja. Bár nálam nem a nettel, hanem a rendermannal van probléma, de elõbb utóbb ez is ki lesz küszöbölve😊

Gyraph szerintem túlságosan "kocka" formájú az a cipõ, picit puffasszad meg vagy nem is tom, hogy mondjam. Ezt felvenném, szana szét törné a lábikómat...

oryon
Köszi, 1000 Hála érte!!!

Persze majd lesz netem és akkor le fogom szedni, csak egyenlõre nem tudom 😞

Oryon

Boba
Oryon : learning-maya
Itt is van pár Renderman tutorial. Bár ahogy olvastam, Te ezen a szinten túlvagy. (Sss-t még nem próbáltam, de örülök hogy tudom, azt is lehet 😉 )
Renderman tutorials
Nézd meg a címeket, és válogass.
rendermania
egy másik rendermannal foglalkozó site. fõleg elméleti infók vannak, cikkek és leírások.

Ha majd lesz neted, esetleg eltudod kérni valakitõl akkor a renderman dokumentációját szerezd meg. Nagyon megéri, igen részletesen elmagyaráz sokmindent. Legtöbbször "grafikus módban" dolgozik, tehát programozás nélkül oldja meg a feladatok többségét.

oryon
Hosszas kinlódás után leesett, hogy hülyeséget írtam...na mindegy. Van ilyen is 😊))

Oryon

youth
Ne szórakozz, tõled tanultam 😊

Youth

youth
Ja minnél több fotó legyen aztán majd válogathatsz...

Youth

oryon
Én (is) kérdeztem, de köszi 😊

Oryon

oryon
Köszi a tanácsot...már tudok Gi-t, Caustics-t és Sub Surface-t renderelni Renderman-nal...bár elfogadható minõségben még nem sikerült 😞((

A leírást meg le kéne tõlteni, de net nélkül nehezen megy...egy ideig csak a sulis netem lesz 😞((

Ha belinkelnél egy-két http-s leírást, azt nagyon megköszönném.

Oryon

Aldaryn

"Minden testet úgy kell megcsinálni, hogyha smootholod bárhányszor is, az jó legyen..."

Ez a beszéd!

per aspera ad astra

gyraph
Azert ez fajt... 😊

gyraph
Az a baj, hogy az en cipom nem pont ez a model es a varrasoknal is van kilonbseg, nem beszelve a szinekrol.

Akkor majd lehet, hogy megkerem a fotos haveromat, hogy jojjon be velem a marka boltba es keszitunk par fotot...csak megengedik.
Milyen nezetekbol? Gondolom minden nezetbol, de azert megkerdezem.
Elore is koszonom a segitseget.

gyraph

gyraph
Termeszetesen ugy csinaltam...ez volt az elso amit megtanultam. 1-2 helyre -ahova kellet- tettem bevelt. Also kepen jol latszanak a vastagabb vonalak. Illetve felso kepen is a talpnal lathato az also reszen.

youth
Eddig jó!

Én úgy szoktam ellenõrizni, hogy jól modellezek, hogy nyomok rá mondjuk egy kétszeres smooth-t vagy átrakom subD-be és akkor látom, mi hogy görbül, mi merre hány 😊 Szóval érted... Mert gondolom nem így akarod hagyni 'low-poly' testként, mert ez így az.

Minden testet úgy kell megcsinálni, hogyha smootholod bárhányszor is, az jó legyen...

Youth

gyraph
Fuzolyukak meg nincsenek megcsinalva, majd megtesztem...menni fog boolean-nal, mert rohadt jok a normalok, de az is lehet, hogy inkabb lemodellezem es akkor nem kell takaritani utana. Meg van mit finomitani rajta boven. Ezt ma hoztam ossze idaig. Alapok alapjanak az alapja:

youth
Semmi pánik. Ha nincs fényképezõd, kérj kölcsön! Valamelyik haverodnak csak van egy akár 2 megapixeles gépe, az is elég ám ha közelrõl csinálod a képet. Szócal szerezz fényképezõt, fotózz aztán majd segítek a texturákkal kapcsolatban.

Amúgy a bõr szíjakat, tehát a cipõfûzõt is modellezd le mert nem nagy cucc ahogy látom, polyban meg tudod csinálni könnyedén. De ne simán 4 szög legyen a metszete, hanem az éleket pl bevelezd és akkor ha smootholod akkor szép, kicsit éles, kicsit nem éle lesz 😊

Ahogy elnézem, a fehér varrásokat lehet hogy tényleg modellezni kéne, mert elég nagyok a modellhez képest és ha közeli képeket csinálsz célszerõbb modellezni, mert jobb minõsége lesz a képen mintha egy map lenne... meg displacmenetel lehet nem is lenne szép, viszont a sima kis varrásokra még mindig azt mondom hogy minimum bump mappal oldd meg.

Ja ha van képed a cipõrõl lökjed!

Youth

Penatesz
Gyraph nincs kedved feltenni par kepet a ciporol?

Oryon idaig ez a legjobban sikerult logod.(Amugy a mindenki,azert enyhe tulzas <#smile>)

Penatesz

gyraph
Gyilkos ez az interaktiv quicktime meg mindig...nekem meg azota se volt idom belemelyedni, de nagyon utos az egyszer biztos.

gyraph
Huuu...koszonom szepen a gyors reakciot!
Az en fuzom negyszog alaku, de ahogy elmondtad biztos mukodni fog. 1ebkent en is arra gondoltam pont, hogy majd spline menten szepen extrudalom, de milyen jo hogy segitettel, mert igy mar nekem nem kell vele szenvednem, hanem jart utra lephetek.😊Abszolut ertheto.
Na a varrassal azt hiszem fel fogom adni ezt az egesszet, mert nekem semmilyen nagyfelbontasu fotom nincs a ciporol. Egy fotom persze van, de ezt nem igazan fogom tudni texturanak hasznalni, illetve van egy ilyen cipo nalam, de a telefonomban levo fostalicska fenykepezon kivul nem vagyok megaldva mondjuk egy jo kis Canon D100-assal 😊. Marpedig ezen a cipon szerintem tobb varras van, mint a vilag osszes tobbi cipojen egyutveve 😊. Sajnos texturazas a gyengem egyelore...lehet, hogy le kell modelleznem az egesz varrast? Displacement-et pedig azon kivul a tutoron kivul, amit egyszer te keszitettel mas tapasztalatom nincs.
Kezdek aggodni 😊. Talaltam egy abszolut jo bor-texturat a feladathoz es gondoltam majd eljatszadozok szepen a shaderekkel, szerintem ez mukodni fog...vagy nem? Most nezd ezt a rengeteg varrast...nem remiszto? 😊
Koszonom!

youth
Akkor pár kép:

A fûzõ:
http://dvision.hu/skate001.jpg
http://dvision.hu/skate002.jpg
http://dvision.hu/skate003.jpg
http://dvision.hu/skate004.jpg

Pár szó a fûzõrõl:
Elõször úgy próbáltam, hogy megcsináltam a keresztmetszetét polyból ami nem más mint egy ovális alak, aztán ezt extrudáltam egy spilne mentén, de nemigazán jött össze, aztán amikor már könnyesre sírtam a szemem, hogy ezt nem fogom tudni megcsinálni, akkor jött Aldaryn és azt mondta, csináljam meg loft-tal, ami végülis annyi hogy van egy spline(nem tudom hogy zárnak kell e lennie, nálam az volt) keresztmetszet amit egy spline mentén végülis extrudál. Csakhogy az UV-ja megmarad úgy mintha ez ki lenne szépen egyenesítve és egy mint egy 'cilinder' mentén ki van terítve, beállítottam, mekkora legyen a felosztása hosszanti irányban valamint a keresztmetszete felõl, na nem tudok fogalmazni... miután ez megvolt, eléggé elcsúszott néhol, így a vertexjeit áttologattam itt-ott.
Valójában sima poly, extruddal is meg lehetett volna oldani de pánikrohamomban nem álltam neki kísérletezgetni, pedig lehet, hogy kellett volna, UV-zni meg szintén nem nehéz csak kicsit sok idõ lesz 😊

A kori körbeforgatható wire verziója:
http://dvision.hu/wire.mov

A varrás:
Nem más mint displacement, ha gondolod és lesz idõm, csinálok pár képet errõl, de nem kell hûde komoly dologra gondolni... Annyit csináltam, hogy a fotót a koriról kicsit átdolgoztam, hogy használhassam texturának, szóval kicsit toldottam rajta, árnyékok, megcsillanást ahol kellett levettem és egy kicsit procedurális maphoz hasonló fekete, vagy fehér színû alapot hoztam ki, amire ráraktam a fotóból kinyert varrást és egyszerûen kiradíroztam a varrás környékét hogy a varráson kívül csak a szép bõr látszódjon, ne a fotó. Magyarul a varrás volt a felsõ réteg és kiradíroztam mindent ami nem varrás 😊
Aztán a color map után megcsináltam a displacement mapot, ami annyi volt, hogy a bõr anyagnál meghagytam a kis pórusokat, vagy redõket, minek nevezzelek? 😊 A varrást meg szinte meghagytam úgy ahogy van, mindenhol fekete volt szinte a map csak ahol a varrás volt meg esetleg az embléma ott volt fehér, hogy 'kiemelkedjen'. Szinte csak 2 map volt a bõrön (color, displacement) ahol nem látszott annyira ott sima bump.
Bocs eléggé fáradt vagyok nem tudom mit értettél meg a zagyválásomból...

A mapok meg tömörítetlen képként vannak lementve, úgy is használtam õket, szóval ha gondolod szólj, aztán csinálok belõlük JPG-t vagy összevágok párat hogy lást a varrást pl...

Bye!

Youth

deko
oryon, ha azt a scriptet úgy készíteném el ahogy leírtad, pont semmi értelme nem lenne, mert gyakorlatilag minden visszaállna az eredeti alapállásba, szerintem gondold végig mégegyszer😊))Vagy netán próbáld ki😛

deko --- az élet értelme: 42 ---

gyraph
Youth!
Ha lesz egy kis idod, be tudsz rakni a korcsolyarol egy wire-t? Cipot kell modelleznem, de a varrasba bele se merek gondolni, biztos segitene a te munkad. Mar mindennel kesz vagyok, csak a fuzo es a varras ami varat magara.

Boba
Peet: Asszem Te kérdezted hogy lehet több materialt egy tárgyra csatolni. Mayában assignolsz több blint egy tárgyhoz, majd a 2-3-stb shading group-ot attach-olod a slim beli blin 2-3-stb shaderhez.

Peetmaya
Boba már vagy 200mb-nyi renderman book-ot töltöttem le netrõl, +ugye a dokumentáció, úgyhogy el leszek én ezzel látva egy jó darabig, köszi. Csak azt sikerülne megoldanom, hogy ne faggyon szét a renderman. Már nem a license a baja, de hogy micsoda, azt nem tom. Ezért is jobb a linux, ilyenkor azt lehet indítani tracer üzemmódban is, és így log fileba lementi a parancsokat, amiket a program végrehajt, és kiírja, hogy milyen hiba következett be... na mind1, még néhány verziót kipróbálok

VanBuuren
nah maya elindult ,de mindig kilép 😊 egy egyszerû kattintás után...valaki plz akinek van vmi linuxos tapasztalata

asus p5b plus,Intel Core 2 Quad 2.4GHz Q6600,2 gb kingmax 800Mhz, Asus GeForce EN7300GE 256MB,Samsung 400GB 7200RPM 16MB SATA2

Boba
Hogy érted, hogy nincsen doksi hozzá? A verzió ami fentvan a villámvadászon tartalmaz egy 29.4 megás telepítõ file-t. Az rakja fel a dokumentációt. Nagyon részletes, érthetõ de kellõen mély. Grafikusi szemmel közelít a legtöbb helyen, tehát a programozás megmarad az Advenced Renderman 2 könyvbe meg ilyenekbe. (Bár azt is ajánlom, iszonyat érdekes! Nomeg a siggraph renderman leírások... ott tud igazán ámulni az ember. Nekem legalábbis félpercenként leesett az állam.)

Peet, neked is a siggraphos leírásokat ajánlom. Sok helyen van fakelõs tipp.

Adam5
sry most lehet hogy egy nagy baromságot fogok kérdezni de a maya 6 kipróbálható verziója tud mdl (half-life modell) formátumba elmenteni valahogy? vagy van olyan progi ami ismeri a mayat és az mdl-t is és akkor lehet konvertálni?

VanBuuren
Sziasztok! Feltelepítettem a linuxos maya-mat egy Fedore3 -as op rendszerre ,de nem tudok rájönni ,hogy hogyan tudom elindítani...😊 még nagyon kezdõ vagyok linuxban és mivel nem csinált semmilyen indítófájlt a telepítési könyvtárban...nem tudom mivel indítsam...ha van valami 5letetek légyszi írjatok.kössz elõre is

asus p5b plus,Intel Core 2 Quad 2.4GHz Q6600,2 gb kingmax 800Mhz, Asus GeForce EN7300GE 256MB,Samsung 400GB 7200RPM 16MB SATA2