Maya

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

oryon
Való igaz.

Nekem az "invitáló" kép nagyon tetszik...kiváncsi leszek, hogy lesz e szebb mû 😄DD

Oryon

oryon
Jól van na...ismersz. Túl precíz vagyok 😛

Fõleg modellezésben...igaz Penatesz? 😄DD

Oryon

Aldaryn
Megint egy challange, amin teljesen értelmetlen indulni. 😛 De jó a téma.

per aspera ad astra

youth
Magnificat
Na feltöltöttem OBJ-ben is, bár nem tudom, mennyire csináltam jól... Hát hátha...
murcielago.rar

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

Peetmaya
ohh de precíz vagy Oryon😊 én annyival lerendeztem volna a dolgot, hogy kapcsold ki az emitt speculart😊

Miért nem hívják a bajuszt szájöldöknek? :)

oryon
Asszem elég ha ezeknél a lámpáknál kikapcsolod a Emit Speculart az adott lámpáknál.
Így csak diffúz színt ad a tárgyhoz. Becsillanást nem.

Oryon

Hi! Hogy lehetne azt megoldani, hogy van 3 fényforrásom, de csak 1 fényforrást akarok visszatükrözni egy króm felületen a másik kettõ csak háttér világítás aminek csak a test felületén van hatása?

http://www.lantos3d.com Lantos Dávid alias 1mp3rator alias imp99

Peetmaya
szala duplikáld a felületeket és az újakat próbáld meg combine-olni, jobb ötletem nincs...

Magnificat
1000x köszi a segítséget... 6.5-öt használok, és este majd felküldöm OBJ-be is, mert Penatesz mester ötleteire is kíváncsi vagyok... minden egyebet kijavítok...

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

Sziasztok
Olyan problémám van, hogy van egy össze combine olt objectem, amit szétszedek és ha ujra össze akarom combine olni, akkor kifagy a maya, és csak ugy lehet ha 5-6 polinként combin - olgatom, különben lefagy, nem tudom mi lehet a gond, és ez többször is elöfordult és kezd zavarni.

Köszi elöre is az 5leteket.
Penatesz
Nem tudom, hogy mit használsz, de tuti, hogy nem 5.0-t, mivel nekem az van, és egy scene sem jön be. Legközelebb ha közszemlére teszed a modelt, akkor ne mb-ben ments, hanem obj-ban. Ugyan a shaderek nem fognak átjönni, kizárólag a model, de ha a modellel van a gond, akkor úgyse a shader a lényeg. A kép amit feltettél, az meg túl kevés ahhoz, hogy értelmes dolgokat lehessen megállapítani, de ezek alapján számomra úgy tûnik, hogy valahol nagyon részletesen ki van dolgozva, valahol meg éppen csak. Ez leginkább az elülsõ és oldalsó szélvédõnél leginkább szembetûnõ. A kocsi tetejét az üvegtõl csak a textúra választja el, noha a valóságban ennek is egy valamekkora vastagságú lemeznek kellene lennie. (remélem nem voltam sok.)

Penatesz

oryon
Még egy apróság: most látom, hogy az ajtó hátúl réssel megáldott...de elöl gondolom még nem csináltad meg. Szal ez se maradjon ki.

A kerék is még nagyon kezdetleged, de a dísztárcsa nagyon szép lett.

Oryon

oryon
Az elsõ linked nem jó...két http:// van, szal engedelmeddel:
http://menthiristic.uw.hu/Murcielago/3.jpg

Négyszögesítés:
plusz él bevonásával, vagy a jelenlegik átrendezésével...esetleg egy-két él törlésével...
tudom sablonos, de hajnali 5 lesz és még nem aludtam, szal jobb most nem jut az eszembe...sorry 😊

Megnéztem a modelled...derék munka lesz ez kéremszépen.

Pár apróság kizárólag a modellezéssel kapcsolatban...a kocsit most nem néztem, csak a topológiát:
hamár törekedsz a négyszögekre a kerekek körüli kasznirésznél sok 4-nél nagyobb (5-) szögû polygonod van, ami nem szerencsés.
Ezeket + élek hozzáadásával megoldhatod.
Valamint a háromszögeid is + élekkel megoldhatóak, ahogy néztem.

Valamint vagy hagyod ilyen részletesen v. pedig ráadsz 1-2 smoooth-ot. Ez esetben az éles, határoló ill. határ és csúcsban végzödõ vonalaidat meg kell tripláznod...remélem érthetõ "hogyan és miért".

További sok sikert!

Oryon

Magnificat
Kérdések: Hogy szoktátok felbontani a wirehálóban azokat a részeket, ahol háromszögek jönnek létre? Mármint négyszögekre...
Másik: Ha valakinek lesz ideje, ránézne ezekre, hogy a wire-ben hol javítsak még? Tényleg tanulni szeretnék...
Wire.jpg
Maga a modell

Elõre is ezer hála 😄

oryon
Nah...gondoltam, hogy inkább ez kell...de mondom majd kiderül 😊

Arra van egy opció, hogy Open/close curve az Edit Curve menüben.
Az az elsõ és az utolsó CV-t összeköti egy görbével mely teljes mértékben megfelel egy, két CV közti, vonallal/görbével.
Az eredmény: egy önmagába bezárodó görbe.
Mintha egy circle-t módosítottál volna.

Erre gondoltál?

Oryon

thx

Peetmaya
circle-bõl indulj ki😊
vagy lehet rebuild curve-néál van ilyen, hogy close.

opsz rosszul tettem fel a kérdést - már fáradt vagyok- az elsõ és az utolsó pontot tehát hogy egy "lasszót" kapjak

oryon
Asszem ha törlöd az utolsó elöttit.

Vagy Rebuilt-tal leveszel...egy control vertexxel kevesebbet.

Oryon

Hogy lehet a CV curve két utolsó pontját összeolvasztani eggyé?

oryon
Jaja...ez nem rég került be.

Eddig ha az SG-kedvenceid között volt e topic, akkor csak kiírta mellé, hogy hány új üzenet van amit még nem láttál.
De most a topicon belül is jelzi, hol jártál legutóbb...szvsz hasznos újítás.

Oryon

Phoenix007
Mi már ez a nagy piros vonal az utolsó hozzászólásom fölött? Így jelzi, hogy ott jártam legutóbb?

Burn the flamer! Kill the spammer! Purge the troll!

Penatesz
Szerintem a hibát te követted el. Ha leteszed a pontjaidat egy meghatározott sorrendben, akkor a pontok sorrendje akkor sem fog megváltozni, ha te áthuzigatod és ezzel megpróbálod felcserélni a pontjaid sorrendjét. Viszont ha két pont közé beteszel egy harmadikat, akkor az automatikusan (sorrendben) a közé a két pont közé épül be. Amire még lehetõséged van, hogy nyomsz egy rebuild curve-t, ettõl homogén lesz a pontjaid eloszlása a curven, de legalább megnézheted, hogy hol rontottad el, a masik pedig, ami sose árt, hgy nyomsz egy delete by type-history-t. Remélem ez volt a gond...

Penatesz

hiftu
Valamiért nem tudja a képeket leszedni. Itt a link: (remélhetõleg mûködik.)

Curve változott....
...erre a felület hülyén változott...

hiftu
Tapasztalt öreg rókák!

Lenne egy kis problémám a revolve és egyéb szerkesztésekkel. Szóval készítettem egy curvet forgástestnek. A testet utána módosítottam. (CV huzigatás össze-vissza.) Namost rájöttem, hogy egy kis részlet hiányzik a curve-bõl. Beszúrtam pár pontot és így jól létrejött a hiányzó részlet. AZONBAN! Amelyik CV-ket a testen áthúzigáltam azok most máshová tartoznak. (Gondolom sorszámozza a maya a CV-ket és így most az a sorszámú lejjebb került, így a többi (késõbbi) módosítás is más CV-ket érint.) Van rá esély, hogy ezt valahogy javítsam, vagy inkább revolve újra és megint módosítsam a CV-ket?

Peetmaya
kiszerkeszteni tudom, ok, de azt hittem erre van egy opció... na mind1, köszi a segítséget

nah felreertettem 😊 Ezt a horizontot szerkeszd szimplan ki. A horizont vonal mindig szemmagassaban van. Kesz. (linearis perspektiva)

3d vizualizáció és egyéb objektum lakatos, illetve maxscript challenger. render engine szaki, és szeretem a süteményt. xD donorok privátban jelentkezzenek. köszönöm.

hat ez az amit irtam, ha a kamera horizontja kell..
gyakorlatilag a target ponton atmeno horizontalis egyenes.
Mas modon nincs ertelme targyalni "kamera horizontjat" mert ilyen nincs is, a horizont fuggetlen attol hogy hova nezel.(ertsd, ha lefele nezel a horizont nem mozdul lefele, de a "kamera horizontja" igen)

3d vizualizáció és egyéb objektum lakatos, illetve maxscript challenger. render engine szaki, és szeretem a süteményt. xD donorok privátban jelentkezzenek. köszönöm.

Neked semmi sem jo? :o)
Peetmaya
Szala az is más, az egy keretet ad neki, de nekem igazából a perspektíva horizontja kellene...

esetleg a view/camera settings/film gate pipa?
Peetmaya
bocsánat, lehet rosszul fogalmaztam. A kamera képén szeretném látni az aktuális kamera perspektívájának a horizontját.

mondjuk ez csak idealis estre vonatkozik, mert ugye akar nezhetnel a "labad ele" viszont a horizont az nem maszik a labad ele 😊

rohogtem is hogy peet leirta "max", pedig oly sokmindenre lehet hasznalni ezt a szot. HIaba fanatizmus 😊)

egyebkent a kamera iranyvektorara, (a)vagy a kamerat es a celpontot osszekoto egyenesre helyezed a horizontvonalat, ahol szimpa'tikus.

oryon
Peet: Az a helyzet, hogy a m*xban van pont olyan, míg a mayában nincs.
De a Field Chart-al megoldható...igaz minden mást is jelez, de ez van.

Vagy Boba tanácsára rendelj hozzá (parents) egy Line-t a Camera-hoz , ha pont csak az a vonal kell...ezt pedig a Field Charttal belõheted.

Oryon

Boba
Ha ez túl bonyesz, mivel nemcsak a horizontot adja meg akkor a kamerát forgasd 0 0 0-ra, és egy egyenest amit mayába megrajzoltál parents-ezd hozzá a kamerához... jobb 5letem nincs.

Boba
Field chartot próbáld ki már a kedvemért... ha ezekután sem ez kell, akkor télleg nemtudom mi az a horizont.

Peetmaya
tulajdonképpen ez egy pont, de ennek a pontnak a vízszintes egyenese kell...

Peetmaya
két görbe utolsó végpontját egymásra snappeled, aztán kijelölöd a két görbét, és attach curve

Boba, ezek nem azok a funkciók, amire nekem szükségem van. Ezekszerint nem tudod mit az a horizont? Nekem nem a képernyõ középpontja kell, hanem az a vízszintes egyenes, amelybe torkollik az összes párhuzamos a végtelenben.

Boba
imp99: angolul kell gondolkodni, és akkor marha egyszerû... pont hozzáadása = add point... ezt a cumót keresd az edit curves panelen.

csomópont beszúrása = insert knot. (ha már bejelölted hol szeretnél CV-t adni a görbéhez)

csatolás alatt mit értesz?

Boba
a field chart detto...

Boba
film pivot hivatott ezt megmutatni kis mértékben.

Peetmaya
Skacok, hogy kell feltûntetni a kamera horizontját a nézeti képen? Maxban állítólag lehet ilyet, de mayaban én még nem találtam meg. Köszi

Hi all! Kéne help a curve-kal kapcsolatban...Ha már megrajzoltam a CV curve-t és leENTEReztem, utána hogy tudok még pontokat hozzáadni a görbéhez? Illetve a pontokat hogy kell csatolni a görbéhez?

oryon
Megne próbáld!!! <#vigyor2>

Tessék sûrûn visszajönni és intézkedni a hangulatról és dumálásról! 😄
Nézd meg azóta, amióta nem vagy "teljesen" megnémult a banda... 😛

Oryon

oryon
Nagyon szép car ... csak így tovább.

Hol rejtegetted eddig a wipeket? 😊))

Oryon

Phoenix007
Jóreggelt mindenkinek! Megin' rég jártam erre, gondoltam csak beszólok má' valamit... Mondjuk már korábban is eszembe jutott, hogy benézek, csak gondoltam, biztos nemn gyõzöm majd végigolvasni, amit írtatok. Ehhez képest nem volt olyan vészes a dolog. Csak kell ide valami magamfajta, aki folyamatosan keveri a ... kedélyeket 😊)

Na viszonlátás újabb két hónap múlva...

Burn the flamer! Kill the spammer! Purge the troll!

hiftu
Nemrég adott ki a Gnomon pár új Mayás DVD-t. (Mindegyiknek 101 a vége)
Nos van egy olyan is, hogy UV mapping 101.
Ezt keresd, hátha megvan valakinek. (És kölcsönadja a DVD-t, hogy
megnézzed. 😊)

hiftu: Egy képrõl dolgozom, de az is elég szegényes, úgyhogy inkább fantázia alapján 😊. Egyébként tényleg a Fallout-ot vettem alapul a modellhez, a reference kép is onnan van.

Aldaryn: jó hogy szólsz ezt már régóta javítani akartam, csak vhogy kiment a fejembõl.

peetmaya: Hát az igényes textúrázással az a gond, hogy ahoz egyáltalán nem értek, se UVhez, renderrel kapcsolatban meg a HDRIhez sem... Eddig minden modellem procedurális textúrákat, sima shadereket használt (ha ez a kifejezés azt takarja, hogy nem UVs 😊). Szóval ha valaki tud valami jó tutorialt ezekhez azt szívesen venném, bár meg kell mondanom, már találtam jónéhányat UVhez, de egyik sem volt túl érthetõ számomra, meg elég nehézkesek is voltak... Maya help alapján odáig jutottam, hogy Edit Polygons->Texture->Automatic Mapping, így õ csinál vmi alap UVt, azt ki is snapshotoltam, de nemtom utána mit kezdjek vele 😛 Mármint ok, hogy ps-ben megcsinálom az alapján a textúrát (már ha ez a snapshot alapján kell), de, hogy hogyan vetítem vissza rá az már kérdés... Meghát ilyen téren nagyon nem vagyok otthon 😞. Gnomonos Texturing DVDkbõl megnéztem már elsõ 3at, de azokban nem nagyon volt UVrõl szó.

\"There are only four questions of value in life, Don Octavio. What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for? And what is worth dying for? The answer to each is the same.\"