Maya

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

1. Window-Settings/Preferences-Plugin Manager: itt keresd meg az objexport nevû modult és töltsd be
2. File/Export All vagy Export Selection és a .obj már ott lesz

\"There are only four questions of value in life, Don Octavio. What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for? And what is worth dying for? The answer to each is the same.\"

Sziasztok kezdõ Maya-s vagyok és szt szeretném kérdezni hogy hogy lehet .obj fájlba exportálni valamit?
hiftu
Végigolvastam. Csak ezért nem érdemes megvenni az újságot.
Leginkább a fény fizikájával foglalkozik és mintha a fotózás
lenne az alap, nem pedig a 3d-s megközelítés. Utóbbiból odavet
egy-két morzsát, hogy "ja tényleg, a 3d-s programok is tudják ezt
meg még mást is." Kár azt hittem jobb lesz.

hiftu
Épp most olvasom a ch1p magazin áprilisi számát. A gyakorlat részben
3D-s gyakorlatok rovat nyílt. Ebben a részben a fényekkel foglalkozik
a szerzõ. Igaz, hogy a szerencsétlen valami Diszkrét termékkel foglal-
kozik, de talán van annyira általános, hogy a fényekkel most ismerkedõ
emberkék tudják használni. A májusi szám az anyagszerkesztéssel fog
foglalkozni.

Nocsak megy a maya3d.hu vagy csak a szemem káprázik? 😊

\"There are only four questions of value in life, Don Octavio. What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for? And what is worth dying for? The answer to each is the same.\"

oryon
Nagyon alakul a "vas"...tényleg várom már a textúrázott verziót.

Oryon

oryon
Phoenix: Remélem így már menni fog: http://www.kepfeltoltes.hu/050323/waterfall004_clean02.jpg

Peet: Köszi 😊

Oryon

oryon
Dehogy bántottál meg...sõt.
Köszi a hozzászólásod, bár tegnap egy barátom már rádöbbentett, hogy nagyon nem illik ide az a halott gyerek és teljesen igaza van.
Majd javítom.

Oryon

Hát még nem hinném, mivel most állok neki 😄
Hétfõre el kell készülnöm, úgyhogy akkor már biztos menni fog.

gabber_saviola
Ezer hála és köszönet, máris nézem.... 😄

Én is azok közé tartozom, akik egyre gyakrabban néznek Magyar bajnokikat, és szerintem is egyre több a jó iramú, élvezetes mérkőzés.

Egyetemre prezentációt kell készítenem egy (oktatásban is használható) szoftverrõl, s én természetesen Maya-t választottam. Namármost kötelezõ csinálni egy weboldalt is, támogatandó e prezentációt, s úgy döntöttem, hogy a Mayaval éppen ismerkedõ embereknek nyújtanék vele támaszt. Nem feltétlen arra gondoltam, ami a maya3d.hu célja is lesz, csupán pár oldal erejéig leírnám, hogy mi is ez a program, mire számítson az aki modellezésre adja a fejét, s hogyan tegye meg az elsõ lépéseket. Szerintem neked jó kiindulópont lesz.

gabber_saviola
Segítettél, köszi (a könyvet meg meg lookolom)

Én is azok közé tartozom, akik egyre gyakrabban néznek Magyar bajnokikat, és szerintem is egyre több a jó iramú, élvezetes mérkőzés.

hiftu
Nincs. Ehhez kell az angol.
Egyrészt, mert a mûveletek, kifejezések már beégtek a magyar 3d-s köztudatba, másrészt baromi hülyén hangzik pl: a split polygonra, hogy
hasítás.
Én is elég lagymatag módon nézegetem. Amolyan passzió csak. Idõvel
azért beletanul az ember a kifejezésekbe.

Egyébként van egy magyar nyelvû könyv: Maya a 3D világa.
(A 4.5-ös verziót használja, de kezdõ szinten ugye tökmindegy, hogy
melyik verzió, az alapok legyenek ugyanazok.)

Remélem segített.

gabber_saviola
hi all!

Maya szinten láma vok, ma kezdtem 😄DDD
nincs ehhez valami magyarosítás?

thx a választ

Magnificat
Na azt hiszem végleges render:

Most áttérek másra...
Valaki nem tudja, hogy Image Studio 2-ben van-e DOF?

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

Már készítettem pár tutorialt a maya3d.hu számára, írtam is. Ha beindul az oldal, akkor majd feltöltöm ha lehetséges. Autós tutorialból van egy felni készítés, de majd csinálok a gumihoz is.

A nagy része poligon, csak a csövek és a csavarok vannak NURBsbõl.

UV Mapes tutorialokat még midnig várok ha tud valaki, mert nem igazán tudok textúrát készíteni a modellhez enélkül 😞

Hát gratula hozzá😊
Polyból kented ugye?😊
soha sem fogom tudni eldönnteni😄

Ha megfogod elszáll, ha megszolitod elfordul, ha utána mész, tied lesz

Aldaryn
A DOF nekem is egybõl eszembe jutott. gyakorlatilag minden képre kell, ha csak egy kevés is. Nagyon sokat dob a plasztikusságon. Viszont van egy komoly gond a jelenettel: pont az optikai csalódás miatt az építmény felénk nézó csatornáinak egyik széle éles, míg a másik kcisit blurrös. Persze, PS-ben szépen lehet korrigálni, ugayn úgy, mint az árnyék problémát is.

kép:

per aspera ad astra

youth
Persze igazad van! Én csak azt írtam, én hogy csinálnám, de ez szubjektív dolog...
Más kérdés, hogy én nem teremtek, hanem másolok, és nem is úgy fogom fel, hogy 3d akkor mûvész lennék, szerintem ha már pénzt keres az ember és megvan kötve a keze, akkor egyszerû munkás. És ezt miért írom le? Nemtom, mostanában jönnek belõlem a dolgok...
Én nem akartam megbántani Krisztiánt, ha az lett belõle, bocs. Egyszerûen csak elmondtam én hogy látom ezt a képet...
Na hajrá Oryon!

Youth

youth
Wáá de baba!!!

Youth

Phoenix007
Oryon, marhára nem tudom megnézni az utolsó képet amit felraktál, de úgy látom, csak én vagyok így ezzel...

Drawain, a Hummered nagyon kemény, szerintem egy autógumi-modellezés-tutorialt összedobhatnál a maya3d.hu oldal számára 😊

Burn the flamer! Kill the spammer! Purge the troll!

Peetmaya
Youth, szerintem viszont hagyni kéne azt, hogy Oryon a mûvészi szemszögébõl próbálja meg ábrázolni az elképzeléseit. Lehet, hogy a végeredmény egy olyan kép lesz, amin elgondolkodik az ember, és sokáig nem tudja miért, de bámulja, mert valami megfogta benne. Szerintem jó úton halad Oryon, had bontakozzon ki.

Drawain igényes, szép modell, textúra lesz rá?😊

Miért nem hívják a bajuszt szájöldöknek? :)

Nah azt hiszem elkészültem a hummer végleges modelljével. A lámpákkal még hadilábon állok, de már nincs kedvem megint szétbontani az elejét (3x építettem meg az orrát). Átépítettem a minigun felfüggesztését is, bár sajna ezeken a képeken nem látszik (és álmos vagyok ma már többet renderelni).

Hummer 1
Hummer 2

youth
Szevasz!

Így sokkal jobb a kép, de még mindig azt gondolom (nem mintha írtam volna, csak akkor is na mindegy) hogy minden éles, nincs mire felfigyelni, azért mert a kép közeépn va na vízesés attól még nem lesz hûde kiemelve...
lehetne más a képkivágás, tehát nem kell szélesvásznúba vagy mittomén miben gondolkodni, lehet a kép állított is tehát sokkal magasabb mint amilyen széles. Mrg lehetne DoF is ami még jobban kiemelné a vízesést. Szerintem túl próbálod csicsázni, de abból csak giccs lesz... nem kell.
Amúgy hatalmas változás a képen, hogy v-ray... vagy csak maya alatt nem lõtted be jól a MR-t. Ne makarok kötözködni én egyáltalán nem tudom...
Szerintem rosszul közelíted meg az egészet: ne úgy fogd fel, hogy ez egy mû, egy alkotás, hanem képzeld magad egy fotósnak, most minek oda egy halott ember (az alkotó) fotója? Illúzió romboló, szerintem hagyd ki nyugodtan, de a tükör jó ötlet! A tökörben mintha vízszintes lennének az egyes lépcsõk a képen meg nem látni mert optikai csalódás...

Na sokat rinyálok, sok volt ma a baulizásból is, bocs ha valamit elgépeltem volna, vagy ha megbántottalak volna Krisztián, egyszerûen csak ezt gondolom. Most hogy hülyeség e vagy sem azt neked kell eldöntened, elvégre te csinálod én milyen alapon ugatok bele??? Na mindegy
joccakát emberek!

Youth

Magnificat
Még nem használtam Vray-t semmihez... Rendermanom meg volt, csak nem tudtam feltenni... De lehet, hogy megvan még, és akkor szenvedek vele egy sort még... A Turtle jó? Bár MR-em persze van, csak nem értek még hozzá túlságosan. Sztem ebbõl Gnomon Mental Ray II és III videónézés lesz... 😄

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

Peetmaya
Hát igen, ez a vray tud valamit. Csatlakozom Hitfuhoz, Oryon, ez a kép marha jó lett, a fények egyszerûen zseniálisak! Még pár modellt kell beépítened és egy kafa kép lesz a végén, gratu!

hiftu
Bárcsak jönne már a Vray for Maya... Akkor nem kellene a renderelõ miatt két modellezõprogramot felrakni.

Penatesz
Ori ne tegyél be ilyen képeket, mert még a végén elcsábulok. Nagyon komolynak tûnik a modelled ilyen render mellett.

Penatesz

Magnificat
Átkozott jó... Maya alá mit ajánlotok, ami kicsi? mámint ne sok mega legyen, mert modemes netem van...

oryon
Mivel programot és renderelõt változtattam (már 3-adszor térek vissza a MAXhoz), így nem tudom, hogy mennyire engeditek, hogy ide beszurjam a további képeket /teszek egy próbát/...mentségemre szolgáljon a modellek még mayás mûvek.

Aldaryn segít összelapátolni a vray-t + a jelenetem, nézzétek mit mûvelt:
Al's work with my modell

Nah...feladta a leckét nekem. Minimum ezt kell überelnem 😛

Oryon

oryon
Köszi szépen...javítva lesz.

Úgy terveztem, hogy nem lesz túlságosan = a két mû...ilyen téglaszámot illetõen. Majd kiderül a végére.

Egyenlõre újrakezdtem, szal most a textúrását is újrakezdhetem, de elötte összerakok egy teljesen új scene-t 😊))

Oryon

Phoenix007
Nem profik õõõõõk! Szintén lelkes amatõrök, csak már ismerik a festék ízééét! 😊

Peetmaya
ne, profik ellen amatõrök ne játszanak, mert az csúnya vereség lenne😊 Én tudnék hozni 4-5 lelkes amatõrt...

Phoenix007
>Phoenix hogy megy a CS? Majd kellene szervezni egy ilyen sg-s >paintball-t valahol, hamár úgyis jön a jóidõ.

Öööö ... izé ... A Counter-Strike-ra gondolsz? Az köszö'm szépe' elég jól ment, nagyjából felsõ-középkategóriás voltam, mikor abbahagytam, de már rég nem játszottam. A WoW mindent visz...

A paintball-al kapcsolatban: kapjuk össze a csapatot akkor, aztán tõlem mehetünk! De ahhoz kéne legalább 20 ember, aki biztosra(!) mondja, hogy jön, mert akkor leszünk végül tizenketten, ami már nagyjából az alsó határ.
Még tudok beszervezni mondjuk 10 embert, de akkor én az õ csapatukban leszek 😊))

hiftu
Még egy dolog lemaradt.
Nézd végig a tartóoszlopok talapzatát. Ahogy folyik a víz, úgy lesz
a talapzat magassága 1,3,5,7
A te modelledben hozzávetõlegesen (nem látom jól) 5,1,sok,nagyon sok
magasságok vannak.

hiftu
Nekem egy kicsit mélynek tûnik a modell. Ha kicsit megemeled a
kamerát, akkor lehet, hogy jobb lenne. (Persze, csak ha nem esik
szét az illúzió)

Talán a mélység miatt lehet, de az a sarok, ahonnan ledõlt a felépítmény nekem egy kicsit mintha jobbra húzna és nem (úgy látszik, mintha ) derékszög lenne.

A te képeden nem látom jól, mert a víznek még hangyaháborús texturája
van, de az eredetin a víz lefele folyik felfele. Ha nem érted, akkor
nézd meg a "csatornánál" a kövek és víz felülete által bezárt szöget.

oryon
"De ez egy eléggé precíz munkát igénylõ dolog, kérdezd csak ORYONT 😊"
Ne adj neki rossz tanácsokat, mert ha engem akar példának venni soha nem fejezi be és az élete rámegy 😄

tök komoly...de nem mondok semmit...nem lövöm le a poént.
Annyit mondhatok: lesz benne szekrény, félig belógva 😊

Paintball partira én is jelentkezem!

Phoenix: majd összehozhatnánk egy meccset...de elõre mondom, hogy veled vagyok 😛

Oryon

Penatesz
No végre én is meg tudtam nézni a modelledet. Alapvetõen ez egy igényes autó, látszik rajta, hogy sokat foglalkoztál vele. De mivel a kisördög a részletekben van, még azért pár napod rá fog menni, ha azt akarod, hogy tényleg tökéletes legyen. Az illesztéseid nagyon pontatlanok, Sok helyen fordul elõ, hogy nem négyszöged van, hanem öt, vagy mégtöbb szöged. Ezeket érdemes lenne javítani. Tegyél be sokkal több függõleges edget, mert különben nem fogod tudni ezeket a hibákat kijavítani. Csatlakoznék Peet barátomhoz, aki azt mondta, hogy smooth-old le a kocsid, állítsd át a channels box-ban a divisiont 2-re, kapcsold ki a Keep hard edge-t és nézd meg a modelled. Látni fogod, hgoy a kocsid ablakai gyakorlatilag egy motorcsónak kerek ablakaira fognak hasonlítani, az illesztések között rések vannak, a kocsi wireframe-je pedig tök kusza. Ha a wireframe mindenütt egyenletes, az jelenti azt, hogy jól dolgáztál.

De ez egy eléggé precíz munkát igénylõ dolog, kérdezd csak ORYONT 😊

ORI én betennék valami szobabútort (pl kanapét) a háttérbe, nem kell, hogy az egész benne legyen, elég ha csak éppen hogy benyúlik a képbe, mert így az aki ránéz a képre, az látni fogja az arányokat, hogy mégis mekkora a makett, illetve betennék még egy álólámpát vagy ilyesmit, mert az meg lehetõséget ad, egy igényes szép MR-es renderre.

Phoenix hogy megy a CS? Majd kellene szervezni egy ilyen sg-s paintball-t valahol, hamár úgyis jön a jóidõ.

Penatesz

oryon
Köszi. Igen még szerintem is üres...még telirakom ezzel+azzal.

Oryon

oryon
Nem is néztem. Szép kis szóismétlés lett. Sajna szokásom 😄DD

Oryon

Peetmaya
Oryon, nekem csak az volna az észrevételem, hogy üres a szoba. Semmi nincs benne, csak az az építmény. Én szétszórnék apró kacatokat a szobában, vagy valami mással, de feltölteném a teret, mert így sivár nagyon, nem szép...
Az alapötlet és a "csalás" viszont marha jól lett kivitelezve, úgyhogy várom a folytatást, és grat hozzá!

mi ez a valoban-valoban-valoban szojatek? 😊

3d vizualizáció és egyéb objektum lakatos, illetve maxscript challenger. render engine szaki, és szeretem a süteményt. xD donorok privátban jelentkezzenek. köszönöm.

oryon
Valóban...gyerekjáték a célom...hisz a gyerek építette meg...persze irreális, hogy egy lehetetlen szerkezetet megépítsenek 😊

Valóban jobban ki lehetne emelni...de én most csak egy ilyen scene-t álmodtam meg... melynek kevésbé van köze csak a mûhöz.

Valóban 3D-ben (legalábbis nálam) nehezebben vehetõ ki az optikai furaság.

Oryon

oryon
Látom jobb lett volna most mellékelni azt a storit 😊

A lényeg: a gyerek a képen...õ halt meg, nem Escher.
Minden álma az volt, hogy megépítse a mester egy mûvét...makettben és 3D-ben...de idõ elött meghalt...röviden ennyi.

Valóban...egy darab render és utómunka csak a Hardveresen renderelhetõ víz miatt van...de a hibákat még bennehagytam, hogy lássátok a "csalást"!

Oryon

naaa,ez egy baromi erdekes tema, de sokkal-sokkal kormomfontobban adnam elo, igy ugy nez ki mint egy snassz gyerekjatek egy szobaban, az ember ha nem ismeri a szerzot akkor eszre sem veszi a jatekot a perspektivaval.

3d vizualizáció és egyéb objektum lakatos, illetve maxscript challenger. render engine szaki, és szeretem a süteményt. xD donorok privátban jelentkezzenek. köszönöm.

Phoenix007
Yo!

na nekem egy észrevételem lenne: azé az egy kicsit erõs, hogy "The creator is dead." Ennek valami olyasmi utóíze van, hogy "háhááá, megdöglött a rohadék!" Inkább írd rá, hogy "In memoriam M.C. Escher"

Aztán meg szépen áruld el, hogy csináltad! Semmi fotosop, meg ilyenek, csak egy sima render? Ez utóbbi esetben csak muti meg egy másik nézetbõl is, hogy hogy is van, mint is van ez.

oryon
Sziasztok!

Nah...hosszas kiesés után itt vagyok egy mûvel...végre újra alkotok 😊

Elhatároztam, hogy megalkotom M.C.Escher egy mûvét és ez a Waterfall (1961) lett.

Egyenlõre még wip...de itt elakadtam és kérném az erõs kritikát és az építõ jellegû javaslatokat!
Remélem számíthatok rátok! 😊

A kép Maya 6.5-tel és MR-el készült (FG felhasználásával) - renderidõ kb. 1.5 óra.

Amint elkészül a végleges 3D-s kép majd nekiesek és 2D-sen kijavítom a hibákat, amik fõleg a "csalásoknál" keletkeztek + itt-ott és egy kicsit szebbé teszem.

A kerettörténet még nincs teljesen kész...de nem nehéz kitalálni a címbõl és a képen látható tárgyakból...a véglegeshez mellékelem.

Alant látható az eredeti mû, amit megalkottam 3D-ben.

3D-s rekonstrukció

Escher eredeti mûve

Oryon

Phoenix007
Aha, érdekes téma! A MachineFlesh után milyen contestek is voltak még? Grand Space opera is a CGtalk-on volt?

youth
Nekem most lenne egy tök jó ötletem, de másfél hónap nekem kevés idõ, meg suli mellett megcsinálni, úgy, ahogy akarom... Úgyhogy szerintem megint nem indulok mint eddig semmin, pedig kéne már egyszer 😊

Youth