Maya

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Magoo
most mér ne lehetne???

youth
Persze lehet... De ahhoz minimum félistennek kell lenned, hogy összehozd maya alatt 😊

Youth

Mayer
Elkeserítõ a hitetlenek táborát gyarapító házigazda 😄.

www.gaborhertelendy.com

youth
Nem lehet 😊
De most komolyan...

Youth

oryon
Minden további nélkül. 😊

Oryon

Mayer
Hogyne lehetne 😊.

www.gaborhertelendy.com

xelag
figyeljetek,lenne egy kérdésem:
Ilyen szép képet lehet csinálni mayával?vagy csak 3dstudiomax-al?

18808-dik hozzászólás a 3d studio max-os topicban
youth
Vertikálisan tükrözni kell a displacement mapot, ezt zbrushban is megtehetet exportálás elõtt. Szerintem ez a bibi.

Youth

oryon
Van egy kézikönyv hozzá: ZBrush 2 Manual Guide (pdf)
Ez kell neked.

Van egy "tutorialom" ez alapján. Ha kell megnézheted (privát).

Oryon

Valaki elárulná, hogy ha z-brushból exportálok egy displace mappet meg a lowpoly objektumot aztán mayába a kettõt összehozom akkor mért nem azt kapom mint z-brushban? Én nem tudtam rájönni, mit kellene csinálni.
Peetmaya
6.5-ös maya MR-je nem támogatja már jobban a subd-t? Renderman ezt elég ügyesen megoldja, saját sub-d felületet raktak be és az tökéletesen jól mûködik.

Miért nem hívják a bajuszt szájöldöknek? :)

Peetmaya
Igen, de a sub-d nagy elõnye a sok polygonos objectel szemben az a crease-elés, amit a mental ray szintén nem támogat, pedig ha támogatná, nagyon szívesen használnék sub-d...

Boba
Rátol az ember a base meshre egy smooth-t 1-es iterációval, és utána tolja rá a convert to subd-t akkor jólesz... vagy ha kapásból rátolja a convert to subd-t akkor kell egy collapse-t csinálni a subd modellen és kész. Elvben így minden gond nélkül renderelõdik.

Igen! Akartam is kérdezni, hogy miért van, hogy egyszer lerendereli a subdivjeim, máskor meg nem 😞

\"There are only four questions of value in life, Don Octavio. What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for? And what is worth dying for? The answer to each is the same.\"

oryon
Persze. Támogatja. /márha azt érted alatta, hogy lerendereli szépen/

DE VIGYÁZAT!
Ha egy olyan modellt, ami nem négyszögekbõl /azaz 3,5,stb/ álló polygonokkat tartalmaz, melyet átkonvertál az illetõ sub-div-é, azt a MR nem fogja lerenderelni /elvileg/.

Oryon

Penatesz
Az MR támogatja a subdivet? Mert ha nem, akkor itt a válasz Flego kérdésére, hogy miért alakítja ide oda a modeljét...

Penatesz

Mayer
Szerintem nincsenek uvzva. Akkor szokott ilyen lenni, mikor egy feluvzett objecthez hozzáadsz még részleteket. A hozzáadott részleteknek nem lesz értelmezett uv-tere ergo nem használják a file textúrákat. Próbálj kérni rá egy automatic mappinget.

www.gaborhertelendy.com

nincs bekötve

\"There are only four questions of value in life, Don Octavio. What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for? And what is worth dying for? The answer to each is the same.\"

Peetmaya
Drawain az nem lehet, hogy a transparency csatorna is be lett kötve? Hypershadeben nézd meg a shading network-öt, hátha ott van valami gubanc.
Miért ilyen a színe amúgy?

fle go
ok ha lesz idom meg ettol valamivel tobb tapasztalatom, be fogok szallni en i a tutor keszitesbe, senkit nem akartam bantani vagy megbantani, csak a velemenyem mondtam el amugy igazat kell adjak nektek.

\"A lelkiismeret csak mutatja a jó irányt, de nem vezet oda!\" -William Petersen

Csináltam egy ilyen gagyiságot, de akadt egy kis problémám: ha a fogantyúkat összefogó két hengerre (a csap tetején) akárhogy próbálok file-os textúrát rakni, valamiért a renderben soha nem jelenik meg, a viewportban pedig még az eredeti színük is eltûnik és ilyen fura hálószerû félig átlátszó anyagot kapnak, nyílván valami hibát jelezve... node mit?

Mayer
Flego: Nem azt kértem tõled, hogy te, aki gyakorlatilag most kezdte a mayát álljál neki tutort írni. A felszólítás mint ahogy írtam is azoknak szól akik ismerik már régóta a mayát és képesek összerakni egy tutort. Azt hiszem megérthetõ hogy az oldalt fel kell tölteni tartalommal és ez a készítõk feladata. Ez nem atomfizika, egyszerû logika.

A videó tutoriálról: Az elkészítése kb 10 percet vesz el mindenki életébõl. Meg kell nyomni a capture gombot és megcsinálni a tutort majd megnyomni a stop gombot. Ezután mehet a netre 😉. Na jó bocs a gyerekes hangnemért de kicsit lever a dolog, hogy tudom hogy nem a ti hibátok és mégse pörög az oldal csak próbálom egy kicsit felrázni a társaságot.

Tényleg nem nagy idõ megcsinálni. Na én most ezt abahagyom aki úy gondolja hogy van 10 perce és kedve is az legyenszives és aktivizálja magát. Ha valakinek kellene progi a felvételhez keressen meg ([email protected]).

www.gaborhertelendy.com

oryon
Én már sokszor leírtam a véleményem és mindent ezzel kapcsolatban...mindjárt válaszolok is a devre, mert végre megy /elvileg/.

Flego: én úgy érzem ez nem neked szólt. Valóban köszönjük a támogatásodat és amennyiben szeretnél tutort, stb. írni/készíteni, úgy szívesen segítünk/segítek neked mindenben és örülnénk neki.

Oryon

Még mindig elég friss az oldal azt hiszem, s lehet még kicsit várni kell mire mindenki belerázódik a témába. Biztos vagyok benne, hogy nyáron azért mindenkinek valamivel több ideje lesz mindenre - nekem legalábbis biztosan...

fle go
Na csak hogy tiszta vizet ontsunk a poharba...
eloszor is annak idejen mikor indulni keszult a magyar maya site tamogatokat kerestetek, en szemely szerint benne voltam vagyok is, de arrol nekem senki egy betut nem irt nem mondott, hogy majdan ez nekem kotelezettseggel jar!! Marmint hogy tutorialt vagy egyebet kell csinalnom, magyarositanom vagy egyebek. No mar most senki meg ne sertodjon, en azert tamogattam a dolgot hogy elindulhasson, es akinek joval tobb ideje van mint nekem az foglalkozzon vele, mellesleg eletembe nem csinaltam meg tutorialt, a videorol nem is beszelve. Ha tudom hogy ilyesmit kell csinalnom, akkor is tamogattam volna a dolgot legfeljebb szoltam volna hogy emberek en nem tudok tutorial gyartast vallalni egy mert bazi keveset tudok en errol az egesz modellezes dologrol, ketto, piszokul keves idom van egyaltalan a modellezesel foglalkozni.
En csak azt tudom mondani tovabbra is szivesen tamogatom a csapatot, de munkakat ne igen varjatok tolem, es ez nem a lustasag vagy egyeb kerdese, egyszeruen nem erkezem meg az oldal tartalmaval is foglalkozni amit nagyon sajnalok, de ez van.
Koszonom a megerteseteket!

\"A lelkiismeret csak mutatja a jó irányt, de nem vezet oda!\" -William Petersen

Magoo
van benne valami 😄 én már azt hittem hogy a normál emberkéket szidod akik semmilyen felelõsséget nem vállaltak, de így már okés 😄 sztem sem kellett volna elvállani a feladatot hogyha nem tudják teljesíteni. 😊
ha lesz idõm tutorra, vagy hallok valami hírt idõ elõtt akkor eljuttatom hozzátok...vagy legalábbis deko-nak. õ meg majd kiteszi 😊

Mayer
Magoo: De igen megfordult a fejemben 😉. De itt régen nem errõl van szó. Deven már írtam többször is (youthal és dekoval egyetemben) hogy töltsük fel az oldalt azt megilletõ tartalommal. Akik vállalták ezt az agészet ezzel együtt azt is vállalták hogy biztosítják a tartalmat, külömben minek él az oldal. Nem akarok én itt lelkekbe gázolni és ripityára törni a kicsi sziveket, 😄 de próbáljatok belegondolni abba amit mondok. Szerintem érthetõ és logikus. Ha valaikinek nincs ideje akkor ne vállaljon el ilyet. Ez nem magánvélemény hanem tény! Egyébként tõled is szívesen látunk tutoriákolat nem muszály tagnak lenned, hogy feltölthess de a dorongolás nem neked szólt 😊.

A tutorokról: Azon is elgondolkoztam, hogy hátha nem tudja valaki megcsinálni amit akar vagy nem jut eszébe semmi jó tutor ötlet. Hát kérem.....ha nem tudjuk hogyan csináljuk meg azt amit akarunk kérdezzük meg valakitõl aki tudja. Gyarapodjon csak a tartalom. Másik itt mindenkinek hasonló az érdeklõdési köre, mindenki tud olvasni, mindenki tájékozott nehogy azt mondjátok, hogy senkinek egy fránya ötlete sincs mirõl írjon vagy vegyen fel videót. Ha tényleg semmi ötletetek, nézzetek meg egy tutort és amit tanultatok gyakoroljátok kicsit és készítsetek róla egy sajátot, hogy hozzáférhetõ és érthetõ legyen egy kezdõnek is. Mellesleg nem hiszem ám el hogy itt folyik a csevej a mayáról és nem értünk annyira hozzá hogy ne tudjunk egy tutort összerakni....kéremszépen. Szerintem nem tolas a hátam....

www.gaborhertelendy.com

Peetmaya
Deko amint tudok szólok neki, bár valószínûleg tud róla, és állítólag szokott ilyen történni azt hiszem az interware miatt, nem tudom.
Én speciel most is dolgozom, nem sunnyogok, de többet már nem fogok szabadkozni...
Lesko a site egyik alapköve az, hogy teljesen magyar, ezért az angol nyelvû nemjó sajnos. A másik pedig az, hogy legálisak maradunk minden áron, ezért nem lopunk össze mindenhonnan anyagot, hanem mi gyártjuk le a tutorialokat.

Én szívesen segítenék de még nem vagyok igazán tigris ezen a szeren. Viszont ha kell akkor pár video tutort el tudok juttatni számotokra. Hangsúlyoznám, hogy egyik sem saját és mind angol nyelvû, de aki egy kicsit is foglalkozott már maya-val az érteni fogja.

deko
magoo: itt speciel nem rólad van szó, hanem azokhoz intézõdött az alábbi írás, akik így vagy úgy, de ígéretet tettek mielõtt a siteot beindítottuk tehát azokhoz, akiknek a nickje szerepel a szerkesztõi listán.
Volt egy hatalmas kezdeti lelkesedés, ésamikor elérkezett a tettek ideje, valahogy a 80% mély hallgatásban sunnyog.

deko --- az élet értelme: 42 ---

deko
Köszi Mayer, hogy ezt megírtad, mert hiába írogattam én is a devre... sajnos nem mûködik ezek szerint... Peet: szólnál sanyinak, hogy nézze már meg mi van vele... és nagyon nem bánnám, ha az extra funkciót is végre befejezné.
Mayer felhívásához többet hozzátenni nem tudok, csak mélységesen egyetértek vele!

deko --- az élet értelme: 42 ---

Magoo
nem akarok kötözködni de arra még nem gondoltál hogy sokan azért nem írnak tutort vagy készítenek videót mert Qrvára nincs idejük? 😊 csak kérdezem 😊

Mayer
Elõre elnézést a következõkért de maya3d dev nem mûködik és ez azt hiszem fontos. Akit érint a site olvassa el legyen szíves.

Kedves mindenki!

Jó lenne ha fognátok magatokat és most azonnal nekiállnátok tutort írni vagy videó segédanyagot készíteni. Ha emlékeim nem csalnak pár hónappal ezeleõtt a maya3d.hu megkezdte mûködését mindenki nagy örömére. Ennek ellenére ennyi idõ alatt összesen 12 videó tutor (youth, spotlamp és jómagam) és 9 tutoriál (deko jóvoltából) érkezett. Ha az volt a célunk, hogy segítsük a kezdõk elindulását a feltöltött anyagokkal akkor csúfosan megbuktunk. Szeretném tudatosítani mindenkiben, hogy egy közösség tagja néha tesz is a közösségért. Vannak páran akik töltik fel a friss híreket és cikkeket aminek nagyon örülök és ezúton is köszönöm, de rajtuk kívül mindenki punnyad.

Nem tudom mit gondoltatok, de ez nem olyan dolog hogy pörög magától. Ahhoz hogy elkezdjen fogogni a gépezet elõször be kell kapcsolni...... remélem érthetõ.

Igazából ennyi erõvel le is állíthatnánk az oldalt mert kb havonta frissül egy képpel 😞

Na ennyi voltam mára. Jó lenne ha nem lenne leszarva a levelem, hanem elgondolkozna rajta mindenki aki úgy gondolja, hogy vonatkozik rá.

Tisztelettel, Mayer

www.gaborhertelendy.com

Peetmaya
Deko drága, nem hiába vagy az anyukám😊)

Peetmaya
és a final gather rays számát is növeld meg kb 2x-esére, jobb minõségû lesz a kép, persze tovább fog renderelni.

Peetmaya
Penatesz, kezdem veled:
Mutass egy képet a polygon tárgyadról (konvertáld vissza úgy, hogy a contvert subd to poly beállításainál átállítod a tesselation methodot vertices-re (level 0), így a körbefoglaló "cage"-et fogod polyvá konvertálni, és nem fogsz feleslegesen sok face-t kapni a konvertálás után. Errõl küldj egy screenshotot légszíves úgy, hogy face kijelölés módban vagy, úgy talán többet fogunk látni a problémás részrõl (border edge-eket mutassa vastagabban, ha lehet).

Flego: picit húzd feljebb a materialod diffuse csatornáját, az világosítani fog a tárgyadon, valamint a specular erõsségét is növeld, hogy csillogósabb legyen. Ha final gatherrel rendereled, akkor érdemes használnod egy hdri képet, és azzal bevilágítani, marha szép eredményt fog adni, és azt hiszem Youthnak errõl van is egy tutorialja, hogy hogyan kell ezt belõni. És persze adjál az egésznek környezetet, kompozit vagy valami, teljesen más hatása lesz a képnek, ha háttér is lesz rajta!

fle go

Magoo
szala: müxik az expression amit adtam?

fle go
bakker a kep lemardt😊

fle go
az en tudasom kifujt, meg a tutoriale is, ez a vegeredmeny, lehet kritizalni rendesen! Az uveget elol ne is vegyetek figyelembe,atlatszo es a bal oldalon levo textura latszik😞 Mar javitom.
szeretnek otleteket kerni hogyan javithatnam meg a rendert vagy barmit.
20-ara el kell keszuljon teljesen, kinyomtatva A3 meretben es behelyezve kompozitba, szoval valami mozgasban levo kepet csinalnek. Egy szellemileg serult fiue lesz a kep azert van a kocsi oldalan a Taki felirat, ez a srac beceneve.

Ha már átkonvertáltad subd-be de nem lett jó akkor sincsen semmi baj. Jobb gomb a modellen és ott van egy polygon feliratú gomb. Így látni fogod a low-poly-wire-t. Azt meg már úgy alakítgatod ahogy akarod. Most néztem meg és sikerült kijavítanom egy raklap hibát.

fle go
nekem az a velemenyem jo dolog a subd, de nem feltetlen muszaj hasznalni. nagyon franko dolgokat lehet benne kialakitani, e a visszalepes az valoban maceras. ezert feltetlen szukseges megorizni a subd elotti allapotot ami szinten poly.
az lehet hogy az en benasagom hogy sehogy nem sikerult mayaban olyan szep extrudt csinalnom mint ahogy azt maxban lehet, es ha a maxos extrudot smootholom az nagyon franko de gondolom nem veletlen talaltak ki a nurbsot (amit mg nem hasznaltam nem ismerem igazan az elonyeit esetleges hatranyait) node ez mind csak az en velemenyem es keveske tapasztalatom.

oryon
Lehet tévedek...de a hiba nem rögtön az után állt fent, miután átkonvertáltad sub-divbe?
Magyarán a low-polyd nincs szépen megcsinálva...szvsz.
E kritikus ponton nem megfelelõ a wire hálózatod és nem szép letisztult/sima... szvsz.

//nem szólhatsz semmit, ott "A" segítség és "szvsz" nem kis segítség neked, csak tanulmányozd 😛

Mondtam már, hogy az én tapasztalatom, hogyha el szeretnél készíteni egy low-poly wire-t, azt teljesen máshogy kell megcsinálni, ha smooth-olva, és teljesen máshogy ha subdivelve akarod lesimítani!

Ez fõleg az éleknél ill. komplikáltabb részeknél fontos.
A subdivnél sokkal nehezebb megcsinálni egy ilyet, hogy az szép legyen...de ha megcsináltad, akkor az tényleg minõségi lesz.

//lehet hülyeséget írok...javítson valaki, ha így van...a sok nemalvás miatt már elbizonytalanodtam, sorry 😞

Most érezheted a subdiv hátrányát: nem lehet könnyen visszalépni az eredeti modellhez és ez nagyon veszélyes tud lenni 😞

//örülök, hogy végre te is egy kis alkotói fázisba léptél, Penatesz...

Mikor láthatjuk a többi részét e modellnek? 😊

Oryon

Magoo
...mármint expression-el... 😊 mindegy, késõ van 😄
Na az enyém így néz ki:
KITT_TireFL.rotateX = sind(KITT.translateZ) * -29.6634
kitisztítva ez valahogy így néz ki egy cylinderen:
cyl.rotateX = sind(cyl.tz) * -X
az X-et pedig úgy kell kiszámítani hogy veszed a kerék átmérõjét majd bexorzod PI-vel. majd megnézed hogy ez hányxor van meg 360-ban és megkapod a helyes számot 😊 tehát 360😞d*PI) yol írtam? 😄 nem tom...ellenõrizzetek majd szóljatok hogy elcsesztem valamit 😄

Magoo
az a kerék forgatás egy szimpla expression-nöl megoldható. mindjárt megmutatom hogy nekem milyen expression van KITT kerekein. csak hagy keressem meg 😄

hi
szeretnék irni egy olyan alap animácios tutort, ami arrol szol, hogy kell azt megoldani, hogy amennyit mozgatsz a kocsin, annyit forogjanak a kerekek,arányosan a kerekek méreteivel
ilyennel én is találkoztam, és én nem találtam rá más megoldást csak azt amit már te is mondtál.

Penatesz
Akkor most azt mondja meg nekem valaki, hogy ezzel mit kezdjek? A felület nekem is subdivben van, szóval ha valakinek van más ötlete azon kívül, hogy konvertáljam vissza polyba és mozgassam a vertexeimet úgy, az tegye fel a kezét.

Penatesz

eclipse ezredik változat 😊
Kicsit javítva, a világítás szar, a modell hibás de az enyém. Ja és a lelkesedés a régi. Némi gyakorlás és asszem fog ez menni.

alapjaiban ez is "edge-extrude" de a finomítások érdekében kell (gondolom én) konvertálgatni. Miután megcsináltad a modelt edge-extrude-al utánna átkonvertálod a darabokat subd-be finomítás, élek rendezgetése, és ha ezzel készen vagy utánna vissza konvertálod polyvá az egészet! Ugye egyértelmû,hogy alapból csak az autó felét modellezed és utánna tükrözöd. Ha jól emlékszem a tükrözést még a subd verzióval csinálod meg.

mondjuk a tutor neve is "photorealistic car tutorial" vagy mi a bánat. gondolom így lehet igazán faszányosan megcsinálni. De mivel még más eljárást nem próbáltam, ezért nem tudom.