Maya
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Egy dummie-nak is joga van fejlődni!
www.thegnomonworkshop.com
Miért nem hívják a bajuszt szájöldöknek? :)

tutort a weben. Jobban jársz. Vagy kezdd el inkább a házikót.
Ami persze a video segítségével jobban érthetõ (angolul).
hogy lustak vagytok olvasni es tanulni.
Mar bocs hogy ezt irom de szerintek aki csak ennyire torekeszik az csak annyira is fogja vinni.
Nézted a videot? Ott le lehet követni, hogy mit csinál.
A könyv szerintem elég rosszul van lefordítva és eredetiben sem egy nagy ász.
(Szerintem lényeges lépéseket hagy ki itt-ott.)
Tanultam angolul, fogjuk inkább rá, hogy beszélek, de a Maya, meg bármilyen program annyira speciális, hogy amúgy is meg kell tanulnom õket, ha magyarul mondják, hogy NURBS, ha angolul, egyre megy, amíg nem tudom, mit jelent, nem?
A gyakorlatokat elkezdtem, de nem sikerült létrehoznom a víz ringatózását, az idõcsúszkám úgy ugrált, mint a franc, azt hittem, megõrült, vagy lefagyott a gépem. valószínûleg rosszul állíthattam be az idõt, de mindent úgy csináltam, ahogy a könyv írta.
A könyv elejét hanyagold. Mármint a száraz leíró részét.
A legjobb, ha elkezded a gyakorlatokat. Kezdõként ugysem arra kiváncsi az ember,
hogy mik a matematikai alapjai a modellezésnek, hanem, hogy hogyan tudok csinálni ezt meg azt.
NURBS: Ezek gyakorlatilag matematikai függvényekkel leírható alakzatok.
(Természetesen nem kell tudnod a matekot, hogy használd.) A lényege, hogy egyszerûen és könnyen kezelhetõen tudsz gömbölyded alakzatokat létrehozni vele.
A POLYGON modellezéssel alapvetõen szögletes alakzatokat kapsz. (Mint például az FPS-ekben az ellenfelek. Pl: Quake) Persze a poligon modellt lehet simítani (smooth), amivel lehetséges gömbölyíteni. 😊
Ja és:
Modellezés: (nem pontos definició) Valamilyen alakzat(ok) létrehozása a modellezõprogram segítségével.
Animáció: Meglévõ alakzat(ok) (tárgyak, karakterek, kamera) mozgatása. Egy meghatározott cselekmény végrehajtása.
Hogyan kezdjünk a Mayahoz? Türelemmel, kitartással. (Gáz, mi? Én is ilyen tanácsokat kaptam. Igaz, hogy nálam a kitartással kicsit baj van... Sebaj...)
Angolul tudsz? Irány a sok angol nyelvû tutorial. Én például a napokban olvastam, hogyan tudok renderelni (modellezõprogrammal képet létrehozni) élethû
csavarhúzót HDRI (csúnya szó, kb: Nagy dinamikatartományú képet jelent. Olyan kép amiben mintha(!) beégtek volna a világos részek... Mindegy...) kép segítségével. Örültem, mint majom a farkának.
Ja és sok rövidítést fogsz megtanulni. (Ha akarod, ha nem... 😊)
Sok sikert a számítógépes modellezés világában.
Persze, hogy mindenki, aki a progival ismerkedik, rajzfilmet akar csinálni, én is. Van egy forgatókönyv, amibõl nem készíthetsz játékfilmet, mert nincs rá pénzed, akkor animáld. Csak ahhoz meg kell tanulni. Nem vagyok türelmetlen, azon vagyok, hogy elsajátítsak mindent, ami a modellezéshez szükséges (bocs, de nekem a modellezés, meg az animálás egyelõre ugyanazt jelenti, mint ahogy nem tudok különbséget tenni a NURBS-ok és a poligonok között sem), talán kicsit lassú vagyok...
En is mikor megvettem igy ragtam at rajta magamat es sokat megtanultam a mayarol.
Szerintem nagyon hasznos mind kezdonek mind pedig haladoknak.
Sokszor elakadtam a konyv egy kicsit gazoson allitottak ossze de ki lehet rajta
igazodni csak nagyon figyelmesen kell atolvasni.
Ha elakadtok a konyv segit ha nem akkor a hozzarendelt tutorial.
Az elmentest hogy erted hogy kulon vagy egyben kell elmenteni?
A Maya alapon mindent elment amit mar letrehoztal.
Az autot pedin nem olyan nehez letrehozni mint amennyire gondolod.
Ha esetleg tudok valamiben segiteni kerd nyugodtan leirom.
Csak az elso lepcsofokra nehez fellepni utana mar konnyeben megy.
Sok kezdo abba a hibaba esik bele, hogy egybol nagyot akar alakitani
pedig ez igy nem jo. Ahoz hogy jo mayas legyen az ember teljesen az
alapokrol kell kezdeni es ugy feljebmenni.
ha nem akartok amatorok maradni es allandoan csak kerdezgetni a forumokban
akkor hatekonyan ra kell allni a konyvre es kemenyen atragni.
Utana johetnek a tobbi tutorialok.
Ha kezdo az ember nem minden esetben tudja eldonteni megis mivel akar foglalkozni. Gondolok itt a modellezesre, animalasra, renderelesi technikakra,
texturazasra stb. A folyamatos gyakorlas kozben ugyis rajottok hogy megis mivel szeretnetek foglalkozni.
Engem kifejezetten az Animalas, Dynamika es a Mental ray ami nagyon erdekel.
De attol meg modellezni is szoktam csak az annyira nem kot le.
Sok sikert az ujevben es sok tapasztalatszerzest mindenkinek.
http://www.lantos3d.com Lantos Dávid alias 1mp3rator alias imp99
Csak ell kel dontened mivel akarsz modellezni.
Poly, Nurbs, CV/EP curve, Subdivs stb.
Mikor melyiket es mire?
Nurbs: A Nurbs-ok felosztott feluletek es polygonok.
Ugy kepzeljuk el a nurbs-oket Mint 3D-s gorbitett lapokat egy terben.
Mire jo a nurbs modellezes?
Nurbs modellezes harom fontos tenyezot kell figyelembe venni az egyik hogy animalasra nem nagyon ajanlott mert resek keletkeznek az illesztesek kozott.
A masik viszont barmire at lehet konvertalni es a harmadik utolagosan konnyen szerkezdheto.
A nurbs-ok kifejezetten hasznalhato: hazak, berendezesek, autok es minden olyan objektomra amely emberi kez altal gorbitett objektumok.
Nagy hatranya hogy rendereles elott szamitasokat hajt vegre ezaltal megno a renderelesi ido.
Polygons: A polygon modellezest altalaban nem hajlo, hanem kemeny elu feluletekhez hasznaljak vagy olyan helyeken ahol szamit a polygon szama PL: Games.
A polygon modellezes agyaggal valo szobraszathoz hasonlithato.
Alkalmazasa nagyon kivalo: karakterek, autok, novenyvilag stb.
Elonye a renderelesi ideje joval kisseb mint a Nurbs-oke.
DE szinte midenfele modellezesre alkalmazhato.
Kezdoknek inkabb a Nurbs modellezest ajanlom mert igy atragja magat a modell Felepitesi technikakon.
De van meg sokfele modellezesi ezkozok.
PL: EP, CV curve modellezes.
Ez viszont inkabb CAD modellezes.
De nagyon gyorsan es egyszeruen lehet vele modellezni.
Köszi, és BÚÉK mindenkinek!
[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user
Nem tudom,hogy meg van e neked a Maya 3d világa címü könyv.Mert még azon keresztül is elindulhatsz.Az alapoknak jo de többre nem.Vannak le irva bill és egér kombináciok,de nem mind alkalmazhato mert már ez a könyv egy régebbi verziora épült.Meg elég sok minden le van irva,hogy mi mire valo részletesen.egyenlöre enyi ha kérdésed van irj.
Ja az elején ne várj el nagy dolgokat magatol mert még sok mindent kel probálgatnod olvasgatnod mire el tudsz benne normálisan késziteni valamit.<#wave>#wave>
power mac g4 733 1Gb ram
Légyszi valaki mondja meg nekem, hogy kezdjek el mayázni! Dummie vagyok, nagyon bepörögtem rá, és negyedszer kérek olyan segítséget, ami a tök alapokra vonatkozik. Olvasom a könyvet, nézem a tutorialokat, de egyelõre magas. Az elsõ lépésekre lennék kíváncsi, légyszi, légyszi, légyszi!
a registry-bõl is töröltem amit találtam.
power mac g4 733 1Gb ram
Fatal orror Vegzetes hiba de mast nem ir ki azon kivol?
Probald meg ujra telepiteni hatha kijavitja a hibat
De elotte teljesen tavolisd el a progit meg a registribol is tavolisd el.
Start->futtatas->ird be hogy regedit->HKEY_CURRENT_USER->nyisd meg->Software->
alias feliraton jobb egergomb megnyomasa->Torol
Mast nehogy kitorolj mert lehet hogy a rendszered banja.
Sok sikert!
ahogy látom nem csak engem érint, más oldalakon is panaszkodnak miatta.
power mac g4 733 1Gb ram
Regebben sokat hasznaltam a mental-rayt de mostanaba valami belallitasi
gondjai vannak MAYA6.0-t hasznalok es ennel nem muxik a mental-ray.
Maya 5.0-nal jol mukodott de a 6-nal elkezdi a renderelest es csak a kek kep marad mikor befejezi a renderelest.
Ujratelepitest is probaltam de ugy se jo.
A global illumination se muxik pedig a maya unlimitedet hasznalok.
MI A GONDJA? Valaki kerem segitsen!