Maya

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

mataharii
Azt mondták nekem, elõbb kezdjem a polygon modellezéssel, mert az egyszerûbb, nem bonyolódnék addig a nurbs-ökbe, de köszi. A szobám "elkészült". Szóval kreáltam egy szobát, elsõnek lehetne rosszabb is.

Egy dummie-nak is joga van fejlődni!

Peetmaya
nos, a kép még mindig nem mûködik...
a pivot pointot kétféle képpen is tudod változtatni. Az egyik hogy megnyomod a w (vagy e, r) betût, hogy valamelyik transzformációs manipulátor eszközt aktiváld, utána insert gomb, ami megváltoztatja a manipulátor külsejét, módosítod a pozíciót a 3 vékony vonal jelölte tengelyek segítségével, majd újra insert és megvan a pivotod új helye. Két insert nyomása helyett a d betût nyomva tartva (6.0-ás mayatól) ugyanezt az eredményt érheted el.

Miért nem hívják a bajuszt szájöldöknek? :)

ha nyomsz egy shift+c-t akkor megjelenik egy ablak jobb oldalon. Ott tudod álítani pontosan az értékeket (a te esetedben a rotate X-et), úgy hogy egyszerûen odakattintasz, és beírod majd enter. A könyv szerint, ha te szobát építesz NURBS-ökbõl, akkor hozz létre inkább egy NURBS kockát és abból csináld meg a szobát. Resetelni pedig úgy tudsz, hogy annak az eszköznek a tulajdonságablakát (lenyíló menüben az eszköz melletti kis kockára katt) és ott file->Reset. Sok sikert a továbbiakban, és ne add fel 😉 Én is még csak most kezdtem, de nem is annyira nagy ördögnõsség, mint aminek látszik.

Apple MacBook 2.16 C2D, iPhone, 2*Dell 2408WFP, hamarosan: MacPro 8core

mataharii
na, akkor imígyen próbálkozom megmutatni.

http://www.kepfeltoltes.hu/view/060119/mataharii_1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

mataharii

Jelenleg így néz ki a szoba...mi lehet a következõ lépés? Textúrázás? Renderelés? A fényeket én balga már beraktam, majd kiveszem õket, a festett falon nyilván másképp néz ki, mint ezen az alap színen. Szóval egy "élõ" szobát szeretnék ebbõl...

mataharii
Most sikerült (úgy látszik, aludni kellett rá egyet). Viszont nem találok beállítást a scale toolhoz, ahol meg tudnám adni neki, hogy 90 fokkal forgassa el a plane-t, csak szerencsétlenkedek manuálisan, az meg nem akaródzik összejönni. Abban sem vagyok ám biztos, hogy egy szobát planekbõl kell összerakni, csak gondolom...

mataharii
Hát, mondjuk úgy, hogy leteszek egy plane-t, aztán még egyet, amit szeretnék ugye 90%-kal derékszögben felállítani, hogy kapjak egy falat. Magnificat videója alapján próbáltam a pivot pontot átrakni, de valahogy nem jött össze...azok az összefüggések, amelyekkel a Maya rendelkezik...ezek a legdurvábbak nekem ebben a pillanatban. Ha ilyen módban, ez és ez be van kapcsolva, káosz van. Van olyan lehetõség is, hogy reseteljek minden eddigi beállítást, hogy az eredetivel lehessen dolgozni?
Szóval káoszos nekem ez az egész egyelõre, és csak egy kis fényt szeretnék az alagút végén...négy hét egy csõben elég rossz érzés.

Peetmaya
Lekonel, jó kérdés...😊
milyen renderelõt használsz?

Mataharii, ez így ok, de pontosan melyik résznél is akadsz el a szoba készítésben?

Srácok!
Hogy az isten nyilában nem hat a global illum fotonom a texturázott felületre?...amit még nem texturáztam gyönyörûen látszik a gi de a texturazott felületek semmi modon nem akarnam hatni😄
fg t nem kötelezõ használni ugye?😊

Ha megfogod elszáll, ha megszolitod elfordul, ha utána mész, tied lesz

mataharii
Illetve szobát legalább három fallal és egy padlóval, hogy pontos legyek.

mataharii
Kb egy hónapja olvasom a könyvet (minden alkalommal olyan, mintha elõlrõl kezdeném, ez rettenet!!!), letöltöttem, sõt, végig is csináltam magnificat tutorialjait, és még mindíg nem tudok létrehozni egy nyavalyás szobát négy fallal, benne egy kockával a padlón. Nem akarom feladni, de beleõrülök. Dummie végveszélyben, mayday, mayday!!! Hogy kezdjem el, hogy meg is értsem?

NeverI
elfelejtettem, hogy az F1 gomb elég használható dolog... 😊
azé köszi 😊

NeverI
hello

lenne egy oy.an kérdésem, hogy vajon, azt hogy lehet megcsinálni, hogy egy subdiv henger végig menjen egy nurbs görbén, úgy hogy kövesse a görbe formáját? remélem értehtõ, hogy mit szeretnék😊 jó lenne ha tudna valaki segíteni, me az nagyban megkönyítené az animházim elkészítését😊

Köszi, sikerült

nah agyunk az infónak:
3d laser scanner

http://www.lantos3d.com Lantos Dávid alias 1mp3rator alias imp99

Peetmaya
TeggLAsh az a baj, hogy NURBS-ben csinálod, ezért azt a fedõ részt külön objectként tudod csak létrehozni. Vagy konvertálj polyvá és fill parancsal tömd be a lyukat, vagy csinálj egy új NURBS felületet, amit az illesztésekhez igazítasz...

Vagy ugy érdemesebb modellezni autokat,hogy külön gyártom le az alktrészeket pl:külön motorháztetõ,lökháritok,ajtok és külön majd alvázt és majd ezeket egybe rakni egy testnek.Szerinted,hogy érdemesebb????????????
Most egy test az egész de azt szeretném hogy pl a a az elsõ lökhárito vagy a hátso külön legyen az a váztol.Mert más modelleken is igy látom gondolom majd igy könyebb lessz UW-ni is.Mivel könyebb poligonal v.NURBS-el modellezni atokat????
hiftu
Hogy érted, hogy darabolnád? Részletet akarsz hozzáadni?
Split polygon tools-ra gondolsz?<#conf><#conf><#conf>

Nem poligonal dolgozom.Valohogy még a NURBS nem érintett meg.Eddig a test egy objektumbol van létrehozva.Majd utánna darabolnám.Ja a darabolásrol tutsz nekem valamit mondani.Hogyan szokták csinálni???
hiftu
Auto modellezés NURB-el:
http://www.3dtotal.com/-> free stuff -> maya -> legörgetsz és középtájban.
Több cikkre van felosztva az egész modellezés.

Szasztok!
Egy autot keztem el modellezni és nem tudom még ,hogy hogyan kell hûtõ rácsot készíteni a kocsi elejére,meg a különbözõ légbeömlõknek.Meg a hogy mi a legegyszerübb modja a gumiabroncs mitázatának ki alakitásában.<#help>Valaki tud valami jo tutort vagy valami jo oldalt vagy hasonlot örülnék ha meg írná nekem.
Elöre is kösszi nektek<#wave><#wave>
hiftu
Imp: kiválasztod azokat a vertexeket, ahol le szeretnéd szedni a "fedõt". Lehetõleg ne legyen lyuk benne. (Mármint összefüggõ legyen a vertex halmazod, hogy a két új objektumnak ne legyen azonos része.) Aztán nyomsz egy polygons->separate-t. Ennek elvileg le kell szednie a "fedõt".

Vki segítsen pls.
Megrajzoltam EP Curve-okból a falaim alakját, és utána loft-oltam õket. Miután a kimaradt részt is megcsináltam, Attach-olni akartam a két loft-olt részt ([url="http://wesside6.uw.hu/maya/elso_lepes.JPG"]itt a kép[/URL), de nem akarja nekem megcsinálni, és ezlesz belõle. Elõre is köszi

nah ahám fent vannak a képek akkor pár kérdésem is lenne 😊
mi a combine ellentetje, tehát kijelölök egy részt és elkülönítem a testtõl, mert a "fedõt" külön kéne kezelni de újra nem, szeretném lemodellezni és ez szépen passzol a modellre...

Nah itt van pár wip kép a készülõ modellekrõl az animációmhoz 😊 persze ezek még 30%nál tartanak. Még lesz egy bf109 G-2 es és egy Heinkel-111.
bottom
gear

Peetmaya
Lekonel mutass képet a térrõl, amit be kell világítani, és úgy többet tudunk segíteni. Alkonyi szobánál mellesleg lehet nem érdemes FG-vel vagy GI-al szenvedned...

Srácok segijjetek már😊
Alkonyi szobát kéne bevilágítanom...valaki tudnak tanácsot adni?

Ha megfogod elszáll, ha megszolitod elfordul, ha utána mész, tied lesz

Köszi!<#wave>sikerült!
sorry az off-ért, vki tud olyan oldalt ahonnan ingyen lehet letölteni eredeti második világháborús repülõk hangjait?

windows/settings-preference/plugin manager/mayatomr.mll
ha ezután windows/settings-preference/preference/rendering fülnél átállítod mental rayre ez lesz az alapértelmezett render is.

Sziasztok!

Lenne egy kis problémám a mayaval kapcsolatban.Egyszer már sikerült,de most nem tudom be állitani,hogy mikor elinditom a mayat akkor renderen belül automatikusan be loadolja a mental ray-t is.Azt hiszem valahol a window\settings\preferences belül van ez a dolog de nem biztos.
Ha valaki tudja a akkor írja már meg nekem köszi.Mert be dilizem<#zavart2><#zavart2>
Peetmaya
kpbendi szerintem a cégek magasról leszarják azt, hogy te miben vagy über, ha a cégnél az a software nincs, akkor fel is út, le is út... Egy ember kedvéért biztos nem fognak 500-1500 eFtot kiadni...

Stúdiószintû szoftverhasználat:
Profi stúdiókba sokkal inkább fejlesztõkörnyezetként mûködnek a vezetõ alkalmazások, mint önálló programként.
Az asset gyártáshoz (modell, textúra, animációs klipek,stb.) viszont a legtöbb helyen összevissza mindenféle programot használnak. Sokszor akár egy személy kedvéért is hajlandóak beszerezni egy alkalmazást, ha a helyzet úgy kívánja. (Ilyen pl. a modellezés, ahol végülis tök mindegy, hogy az OBJ file-t milyen programból exportálod, ha mûködik.)
A Maya azért tudott a nagyobb stúdiók körében sikeres lenni, mert kellõen nyitott fejlesztõkörnyezet, ugyanakkor van annyira felhasználóbarát, hogy a nem technikai beállítottságú user is képes legyen használni. (Ellentétben pl. a Houdini-vel, ami nyitottabb mint a Maya, de próbálj akárkit találni e hazában, aki tud elfogadható szinten Houdiniben animálni.)
hiftu
Otthon majd megnézem, de ha jól láttam, van egy MR beállítás a performace-nál,
hogy Prune Invisible Object. Mivel a mozgó objektum a kamera látószögén kivül
esett az 1. képkockánál, ezért szerintem ez az opció kikapta a renderbõl.
Este megnézem.

vagy kattintsd be a "renderable"-t a renderelni kívánt kameránál.

a render settings-be nézd meg, sztem ott lehet a hiba

hiftu
Szerettem volna létrehozni egy image sequence-t MR alatt, de valamiért a
szerencsétlen mindig az 1. képkockát renderelte le 240x.
Ha a time sliderben csúszkálok akkor változik az anim. Sõt így renderelve
jót csinál. Batch-el próbáltam a sequence-t.
Valami ötlet? Mit rontottam el?

Milyen igaz... 😄

Az hogy ki mit szeret, meg mit szokott meg, az csak egy dolog, egy profi studio nem fogja eldobni az évekig fejlesztett pluginokat,exportáló rendszereket, mert az uj jomunkásember éppen nem maya zik, vagy xsi zik, amire az ö rendszerük ki van alakitva, hanem mondjuk max ezik. Ezt irta Boba is, hogy a nagyobb része saját fejlesztés ezeknek, meg lehet nézni pár videot filmkészitésekröl, szinte mindben van egyedileg irt particle rendszer vagy bármi. Az, hogy hobby szinten ki mit használ, az télleg szeretet és kézreállás kérdése, de kenyérkeresetnél sajnos nem mindig a munkavállaló diktál...
Szerintem nincs olyan, hogy ez a jo a masik meg rossz.
En ismertem egy gyereket aki egy X-progival olyan dolgokat megcsinalt amiket
az ember nehezen csinal meg egy profi progival. Peldaul en kifejezetten utalom a Max-ot de a haverom meg nagy Maxos. Mivel en Mayazok ahoz ertek ezert azt dicserem a haverom meg az o progiat dicseri.
Amit ki akarok fejteni ebbol hogy minden progi jo csak jol kel tudni hasznalni.
Minden proginak vannak elonyei es hatranyai is.
Ott van peldaul egy ingyenes progi a Blender.
Sokan utaljak mert nem ertenek hozza, de ha valaki elsonek azzal kezd el dolgozni es kitanulja csinyat-binyat profin vagja a progit az soha a b*dos eletbe nem fog atalni masik programra.
En ugyan igy vagyok mivel Mayazok mas nem erdekel csak a maya.
Ezzel kezdtem el palyafutasomat es nem allok at masik progira.
Lehet hogy peldaul a Max kiad egy olyan progit legkozelebb ami mondjuk duplan uti a mayat en akkor is a maya mellet maradok azert nem fogok ujra atkepezni magam a masik progira. Mindenki azt szeresse amit nagyon kiismert.

Boba
Mondasz valamit... ha mayaban a 7es verzioig kellett ellegyunk, mig lett edgeloop meg edge ring. Rendes boolean es bevel meg mindig nincs...

youth
Nemtom mit nyomatjátok itt a mayat, WINGS a nyerõ ! 😛

Youth

hiftu
Nem hiszem, hogy (csak) az ILM-et kellene példaképnek tekinteni. Van kishazánkban egy nagyon profi csapat, akik mintha bütyköltek volna valami a Terminátor 3.-on. Ha elolvasod a cikket az oldalukon akkor láthatod, hogy õket a nagy nyugatiak úgy hívták, hogy Crazy Hungarians, mert olyan problémát is megoldottak, ami a kintieknek már fájt. 😊 Szóval aDigic Pictures vajon milyen mayát használ?? 😊))

Boba
Tulajdonkeppen a mayasok kifacsart agyuak. Az okosok szerint (meg anno egy ILM Maya vs Softimage 3d (illetve XSI... bar a SI 3d utan nem XSI-t kezdett hasznalni az ILM hanem Maya-t) kapcsan mondtak, hogy a Maya sokkal inkabb programozoi matematikusi aggyal mukodtetheto, mig az XSI inkabb muveszi logikat kovet... ha igy nezzuk, nekunk van kicsavart agyunk.

(azt megkell jegyezni, hogy az a Maya, amit az ILM hasznal nagyon de nagyon messze van attol a maya-tol, amit mi kezhez kapunk.)

kifacsart agyu!
😄DD

3d vizualizáció és egyéb objektum lakatos, illetve maxscript challenger. render engine szaki, és szeretem a süteményt. xD donorok privátban jelentkezzenek. köszönöm.

nem értem amúgy miért nem Maya-t használják inkább, mert én MAXal kezdtem, de sztem Maya sokkal jobb (ez az én véleményem), mert vhogy nekem logikusabb a felépítése. :S

Boba
A program csak egy eszkoz... nemhinnem, hogy azon mulna, hogy valaki milyen jo. Persze mindenki hasznalja azt, ami Neki legjobban kezre all.😊

Sajnos szinte mindenhol max eznek, egyedül a black hole nál és a clevers nél, mint játékfejlesztös cégnél van maya, a stormregion nál is van maya, de az összes exporter , minden max hez van
NeverI
Hello

Debrecenben van pölö az Invictus játékfejlesztõ cég (1nsane, crc, street legal.. stb) mondjuk ottan maxeznek...