Maya
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
kep
Vélemények, tanácsok, mégha nincs is sokminden, amit eddig esetleg el lehet mondani...
Ja tutor: 70%-ban kész, már csak várom azt az idõpontot, amikor nincs senki a szobában, és tudom folytatni (csak akkor tudok dolgozni rajta, ha csönd van, ami pedig nincs, ha vannak benn...). Eddig olyan 40-50 perc
[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user
Keress olyat az egyik felso panelen (ikon, ami valami tekercs szerut abrazol), hogy construction history. Ezt vagy kapcsold ki, vagy ha sokat modellezel, de keves a rammod (1 giga alatt) akkor Edit -> Delete all by type - > Delete history. Nem emlexem pontosan, de valami hasonlo kell legyen. Talan ez megoldja a problemat. Nekem olyannak tunik a bugod, mintha feltelne a history es belakja az egesz memoriat a maya.
Olyan problémám van, hogy a maya 30perc folyamatos munka után hirtelen eszméletlenül belassul, egy viewport váltás kb 20másodperc, a többi mûvelet hatványozottan több 😊 naon idegesítõ egy idõ után, bár nézzük a jó oldalát: emlékeztet a gyakori mentésre 😊 Ha újraindítom a programot akkor megint 30percig jó (mostanában mérem a modellezési idõt, úgyhogy itt van elõttem egy stopper 😄)
sima 7.0ás van fenn, van már hibajavítás ehhez nem? (emlékszem régen is csinálta, de azóta volt windóz reinstall is, és az ikszesibe menekültem bánatomban 😊 de most mayába kellene modellezni😊 ) driver gond nemlehet, valami tipp?
x
PrMan ahogy csak probalkoztam, kifagyott... esetleg regio rendert probalok majd. MR-el ugy tudtam csak megcsinalni, hogy csokkentettem a felbontast es a poligonok szamat lehuztam 1.1 millara. Igy 1 ora alatt lehuzta a gep.(2.5 Ghz Amd64 X2)
Probalkozom tovabb, mert ez igy nem megoldas. Print sizet(min 4800*3600... A2-es meret, megcelozva a 180dpi. Onnantol mar hatarozottan baratsagos a nyomat.) kellene rendereljek, es 4.2 milla poligonnal.
Esetleg azt fogom csinalni, hogy pythonban osszedobok egy gyors batch scriptet (nem kunszt, maya helpbol kikell ollozni a kello reszeket, es kicserelni atirni az adatokat) amivel batch renderelhetek es regiokra oszthatom a kepet. Igy talan sikerul kirenderelni... pl 9 regioba. Hatha... Meg azt tudom majd meg csinalni, hogy object szinten fogom szabalyozni a smooth-t. Akkor talan alacsonyan, 2-2.5 milla kozott tarthatom a poli szamot. (260ezer a low-poly, es sok helyen kell a 2-es smooth, 3 helyen a 3as)). Hja, amugy a tankomrol van szo, amit regebben ide belinkeltem (illetve Lekonel😛 Persze azota dolgoztam meg egy picit rajta...)
Bár szép és jó ez a fényszimuláció, de sosem tökéletes, derítõ fény használata szinte minden esetben kötelezõ (most ezt kihagytam, mert pont az volt a lényeg, hogy egy fényforrásból milyen lesz a kép). Általában minimum 3 fényforrással érdemes egy jelenetet bevilágítani (tesztrenderekhez!!!). Egy fõ fényforrás, amely az árnyékokat veti, egy derítõ fény, mely minden esetben a kamer mögül a kamera irányában világít, feladata az éles kontrasztok elsimítása, a lényeges részek kiemelése, valamint a 3. lámpa valamely oldalsó szögbõl világítsa meg a jelenetet, amolyan "ambient" fényforrásként felhasználva (nem ambient light!!!), hogy kiemelje a tárgyak kontúrját, világosítsa az árnyékok által sötétített részeket. Az utóbbi két lámpa esetében nem érdemes semmilyen árnyékképzést használni, az elsõ lámpánál viszont kötelezõ.
Miért nem hívják a bajuszt szájöldöknek? :)
Mental ray, final gather:
render time: 1:22
Renderman for Maya, color bleeding (hasonló elven mûködik, mint a final gather):
render time: 4:36 (hát igen, a raytrace nem erõssége a rendermannak)
Renderman for Maya, ambient occlusion
render time: 0:24 (és bár látszólag ez a legrosszabb minõségû kép, egy kis színkorrekcióval könnyedén olyanná varázsolható, mint az MR render...)
A nap glow effect, sajnos a renderman for maya nem támogatja a post effecteket, ezért rm rendereken nem látszik😞( Persze ezt is érdemesebb utómunkával megcsinálni, kompozitáló programmal, vagy sima kép esetében ps.
Ha átküldöd a jelenetfile-t, akkor mutatok róla egy rendert, hogy nagyjából mit és hogy képzeltem el, de lehet az is, hogy összedobok egy hasonlót kockákból és elmentek pár képet az attributumokról.
a gyerekágyas képnél pedig szerintem túl erõsek a bumpok és a reflectionök, vegyél vissza mindegyikbõl úgy 30%-ot, kivéve a padló, az szép így.
Boba nekem már 1,2milla polynál ki szokott akadni, igaz akkor már vagy 15-20 lámpa benn van a jelenetben, ami tegyük hozzá kevéske. És ez 1 giga memóriával, úgyhogy nem értem. Szerintem bele fogok nézni ebbe a maya command line batch renderbe, mert az, hogy a maya nyitva van megesz vagy 500-800mb memóriát, és az összesen felhasználható memóriából ami 2,6gb (1,6gb virtu, nem tom mé kell winnek ennyi, de a kva anyját) nagyjából 500-600mb között használ a renderman, és ekkor mondja azt, hogy elfogyott... Szerintem próbálkozz meg a layerekben rendereléssel. Amúgy passokba rendereltél már? Ha igen, akkor a diffuse pass hibájára van éppkézláb megoldásod az árnyékvetés kikapcsolása majd bekapcsolása helyett?
ami jo meg window managernek:
fvwm2
blackbox
fluxbox
Igy memoriad is eleg marad. mwm kb eszik 1 megat nalam.
Powered by Linux
csak vmi részletet lehetne még hozzáadni...
Csak kíváncsi vagyok a véleményetekre...
Egy dummie-nak is joga van fejlődni!
"KDE:
1. Open the KDE Control Center.
2. Select Desktop and then select Window Behavior.
3. Open the Actions tab.
4. In the Inner Window, Titlebar & Frame section, for modifier key Alt, set all mouse action combinations to Nothing.
5. Click Apply and close the Control Center.
Gnome:
1. Open the Gnome Panel.
2. Select Preference and then select Windows.
3. In the Window Preferences dialog box, set the "To move a window..." key to Super.
4. Click Close. "
forrás: http://www.highend3d.com/boards/lofiversion/index.php/t211371.html
hogyan találtam rá: google + "maya linux alt key" a második találat
Esetleg KDE alatt nem tudod megprobalni? Netan atkonfigolni mas bill+eger kombora a forgatast?
Peet... Rendermannal kerdeznek valamit. Te letudsz renderelni sok polys jeleneteket? Nekem most van egy objectem ami 3.5 milla poligon. PrManban a bucket size-t 8-8ra allitottam, Grid-et 32re... de probaltam lejebb is venni, de sehogy se tudom kirenderelni a jelenetet. Memoria hiany miatt kifagy. MR alol kitudom huzni (BSP 160-320on all, task size 10) ill Vray automatikusan leszamolja. Ha PrManbol semmikepp sem tudom kihozni, akkor marad MR... bar jolenne. Esetleg meg a /3gb switch-et megprobalom XP ala beloni... hatha az a galiba. Bar csak 2.5 giga memoria van a gepben.
amugy en csak ilyeneket csinalgatok.
(szorakoztatom a szemem a formakkal es a szinekkel)
http://matahari.uw.hu/ucca3.jpg
Peet: az mtor az a renderman pluginja, az a mentalray-en nem segít... gondolom a mayatomr -re gondoltál
window/settings preferences/plugin manager-ben keresd meg az mtor plugint (azt hiszem ez a neve) és töltsd be, és voi la mûködni is fog a mental...
tegyél be csak egy point lightot, használj némi fényszóródást a raytrace árnyékoknál, monduk 1-et, és samplingnek 15-20-at állítsd be tesztrenderekhez.
aztán mental ray globalsban állítsd be a final gathert, vedd le nagyjából 5-ödére vagy 10-edére az alapbeállítását a gather rays-nek, így gyors rendereket fogsz kapni.
még 1 dolgod van, a perspective camera tulajdonságai között van egy ilyen, hogy envoirement, ott a background colort állítsd be égszínkékre.
ja még1, a háttérkép attribútumai között szedd ki azt, hogy recieve shadows illetve cast shadows.
Ha megfogod elszáll, ha megszolitod elfordul, ha utána mész, tied lesz
most így néz ki kívülrõl...Á, azt hiszem, visszatérek a tutorialokhoz egy kicsit😊
Viszont ami ennél is jobban idegesít, hogy - bár az elõzõ "projektnél" mûködött a mental ray, ennél nem mûködik, meg sem jeleníti a render globalsban. A másik, amit szerettem volna: Úgy tudom, hogy ha háttérnek egy HDRI képet választasz (amit én nem tehetek, mert a mayám lefagy, így photoshop-convert-jpeg), és azon van fényforrás, a maya le tudja szimulálni, mintha onnan jönne a fény, mert így nagyon béna, hogy szinte az elsõ épület felett vagy egy darab point light, és kész...na mindegy, szóval lesz még munka vele, csak nehéz tovább indulni. Azért köszi
Érdemes a tesztrendereket alacsony sampling melletti ambient occlusion-el renderelni, ami nagyjából égszínkék, és betenni egy pirosas sárgás erõs fényt szembõl jó távolra, oda, ahol a nap van. Lehet nem fél perc lesz egy render, hanem 10, de sokkal többet fogsz rajta látni, jobban kiemeli a részleteket.
Köszi

akit érdekel egy rovid anim
ha nincs plug-in-om (mert PLE-t hazsnálok) részecskékkel hogy lehet megoldani aterítõt?
A maya cloth tutorialok között pont van egy terítõ példa. Azt nézd meg.
és sima caustic a render hdri világitással
asus p5b plus,Intel Core 2 Quad 2.4GHz Q6600,2 gb kingmax 800Mhz, Asus GeForce EN7300GE 256MB,Samsung 400GB 7200RPM 16MB SATA2
asus p5b plus,Intel Core 2 Quad 2.4GHz Q6600,2 gb kingmax 800Mhz, Asus GeForce EN7300GE 256MB,Samsung 400GB 7200RPM 16MB SATA2
Nehéz egy ilyet meg csinálni?
Szép lett amúgy!
Balika ruhaszimuláció. Mayaba építet cloth plugint ajánlanám figyelmedbe, vagy létezik egy Syflex nevû plguin még, ez egy fokkal jobb hatásfokú (értem ezalatt, hogy gyorsabb, szebb, és egyszerûbb).
Vagy lemodellezed.
http://lekonel.fw.hu/Gomb.jpg
Már el is értem a célomat, köszi Magnificat!!!
Csak egy bibi van. Megvan a negyed gömb, meg az abból kivágott egy cikkely, de azt pedig ha duplikálom, nem teszi egymás mellé, marad köztük egy rés...
Hogy lehet a mayában egy asztalról lelógó terítõt készíteni?
de köszönöm szépen!!
hehe fél ötkor kezdtem... 😊 nem, nem nyultam. ha benyomon a staggert vagy mi a túrót akkor már normálisan áll, de nagyon gányul nézki... egyébként semmi nem használ neki... végig nyomigáltam ottan mindent 😊

A placement node beállításaihoz nem nyúltál?
Ez érdekes probléma, nálam még sose fordult elõ.
gondolom 7 es maya, változtass a textura méretén, pl 2048*2048,1024*1024 stb
és nem tudom mitöl lehet ez... (azaz van egy függõleges deszka sorom és azt ha rárakom bármilyen modellre akkor eltorzítja)
valaki tudna ebben segíteni?
Vank valkinek konkrét megvalósítási ötletjavaslata 1 pohár mozgó-kilöttynõ vízre, esetleg némi hab is lehetne a tetején. Én RealFlow-ban gondolkodom ,de sajnos eddig nem sikerült semmi használhatót kreálnom, az nagyon fonbtos ,hogy a víz már eleve a pohárba legyen ne follyon bele. Ha valaki tudna röktönözni egy kis tutoriált vagy valami oldalt ahol erre a megoldásra van tutor azt nagyon megköszönném. A nextlimit realflow fórumjába is próbáltam regisztrálni ,de nem küldik az aktiváló kódot...