Maya

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Boba
Hmm... ne ertsd felre a posztomat, nem helyre akartalak rakni. Csak mondtam, hogy 3d-s grafikaban korral, raforditassal toltott idovel jonni felesleges... csak a vegtermek szamit. Amugymeg nem szar, ne hagyd abba... 1.5 honap utan ez marha jo. Sokkal jobb, mint amit en akar 1.5 ev utan csinaltam... en komolyabban 1-2 eve nyomom.

Boba
Meg jo sokat kellene ra modellezni, es csak mindezek utan tovabb lepni. Bar 1.5 honap utan ez is igen szep eredmeny. A 18 evesseg meg... berakok egy modellt amit en 17 evesen csinaltam. Igaz, nem 1.5 ev utan, de ez volt az egyik modell amivel Mayaban ismerkedtem. Jo regota nemvettem elo, erot kene vegyek magamon es texturazni.
Itten meg az en tankom van.
(Viszonyitaskepp ez 17 eves koromban keszult, amit ugy fel eve elovettem es par hibajat kijavitottam. Most 19 vagyok.)

berlinboy6329
Két kérdés textúrázás terén:

1) Extrudeolt testeken mikor ráhúzok 1 textúrát,miért mosódik l a textúra és lesz csíkos ott,ahol extrudeoltam a testet.

2)Megjelenik textúrázás után 1 fehéres színû átlátszó szúnyogháló-szerû háló.

1)Hogy lehet kijavítani(Ha kilehet)
2)Mi ez?

\"One kills a man, one is an assassin; one kills millions, one is a conqueror; one kills everybody, one is a god.\" /Jean Rostand/

A textúrázás valóban segítene rajta, de elõbb a modell felépítésén kellene finomítani. Ennek az izének elvben meg kellene állnia a saját lábán. De ahogy elnézem, szerintem simán orra bukna. Vagy ha mégis valahogy egyensúlyban lenne, akkor meg a lábai roskadnának össze, vagy süllyednének a talajba...
Attól, hogy nem használsz tutorialt, még érdemes a netrõl néhány referenciaként használható képet leszedni. Az animék, mangák teli vannak lépegetõkkel, óriásrobotokkal. Ha ez a téma érdekel, akkor érdemes megnézni néhányat ezek közül a képek közül.
Persze az is elég lehet, ha végig gondolod, ha ez egy mûködõ dolog lenne, akkor hogyan kellene mûködnie és e szerint lenne érdemes felépíteni.

Magnificat
textúrával lehet még részletet adni bele... meg csövek, drótok, ilyenek...

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

berlinboy6329
Ja,és mind 1,5 hónap után <18 évesen,magamtól tutor nélkül.

\"One kills a man, one is an assassin; one kills millions, one is a conqueror; one kills everybody, one is a god.\" /Jean Rostand/

berlinboy6329
Bazz. A sok lépegetõbõl már galériát nyithatnék.

Vélemény?(Szr,hagyd abba,béna vagy.)

És a #16084-rõl?(Az is sz*r tudom 😊 )

Hogy lehetne részletgazdagabbá tenni?

Magnificat
a textúrával az volt a gondom, hogy hatalmasnak kellene lennie... ezért festettem csillagokat a gömb belsejébe... de a részecskés nem hülye ötlet, csak az lehet, hogy nem hozna olyan eredményt... passz...

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

Mayer
Nem mer' lustulok de talán hétvégén ^^

www.gaborhertelendy.com

Boba
Nem minden particle latszik software renderben. Hardware renderrel probald.

berlinboy6329
Próbáltam vizet csinálni emitterrel.Tutorral csinálta,és renderben nem látszott.Miért?

Boba
Vagy a legrender hatekonyabb megoldas generalni egy texturat es egy nagy gomb feluletere rahuzni, ami vegigveszi a jelenetet.

Phoenix007
Starfieldet nem lehet részecskékbõl csinálni? Csinálsz egy jó ritka particle gridet (3D-ben persze) turbulence fielddel kicsit megkavarod, ésatöbbi. Nekem ez jutna elõször eszembe.

Mayer: van valami elõrelépés az autóval?

Burn the flamer! Kill the spammer! Purge the troll!

Magnificat
nana... kérlek nem ennyibõl szûrni le, hogy melyik milyen... MAX-ban sem kell mind a négy nézetet egyszerre nézni, illetve maya-ban is lehet... ez semmiképp sem különbség. Paint effektekbõl én is csak a csillagokat használtam, ûrbeli jelenetben ugyanis nem találtam semmi olyat, mint a MAX-ban a starfield... szóval arra jó volt nagyon... Bolygót pedig gömbbõl... gömböt leteszel, arra rá textúrát, én atmoszférát egy kicsit nagyobb gömbbõl szoktam csinálni, a bevonatot invertálom (a gömb belsejében legyen, ne kint), és adok neki valami volumetrikus színt és átlátszóságot... vagy hasonló (pl felhõknél)

BTW MAX: sok modifier + hát így könnyû? A modifierek nagyrésze a Maya-ban is benne van, és ettõl még nem lesz semmi könnyebb itt vagy ott...

csicsiás mintát én textúrára tennék (spec, bump, diffuse)

berlinboy6329
Na,ránéztem már a Maxra,hogy milyen.Eszméletlen sok minden van benne,ami az objektumokat illeti.Mindenfajta torzítás lehetséges a lerakásakor,külön lépcsõket raktak bele,1szóval hátígykönnyû!

Maya sokkal jobb,Nem kell 4 nézetben sznvedni,megtalálom a Channel Boxot meg minden.Ez nagyon bonyolult meg csúnya,meg nehéz.Maya jobb.Lehet h nehezebb kialakítani a dolgokat,de nekem könnyeb.Ki mit tud jobban,azt kedveli.

1 kérdés:Csicsás mintákat hogy lehet 1 tesbe vésni vagy kiemelni?De elszöris h kell megcsinálni?Pl kardra vmi csicsát,sok vonalat egymásra paklni hogy lehet?Jézus nem tudok írni <#wilt>

berlinboy6329
Akkor realisztikus.Paint effectsnél nézegettem már azokat is,amik eleve ki vannak a Shelfeb pakolva,ott a Galaxy Brush nagyon durva.Bolygót hogy lehet csinálni?Vagy az már utómunka Photoshopban?Atmoszférával,meg textúrával meg mindennel.

BTW,Tud vki adni-lehetõleg magyarul-linket,ahol a modellezésrõl vannak leírások,Pl milyen mapok vannak mire jók satöbbi.(Még jó h ma nincs iskola >😉 )

Magnificat
hát én nem csak a hajára lennék kíváncsi, hogy hogy készült... a modell részét kb vágom, hogy csinálta (csakhát így megcsinálni...), de a többi... amúgy nem real time, hanem realisztikus 😄 Nálam az ilyen képek az esetek 90%-ban a szemeken, illetve az ajkakon buknak le... De ez ezekben is minden általam eddig látott képnél élethûbb... Jelenleg nekem ez a kép a csúcs a realisztikus nõ témában...

Amúgy a paint effect-ekkel lehet csinálni füvet normálisan is (én is próbálkoztam anno, alapbeállítások mellett)de nekem nem csinált 2 perces várakozási idõket... Az meg, hogy gépigényes, ezt lehetett tudni eddig is 😄 Azért nem használtam, mert a jelenlegi tudásommal nem tudtam belõle semmi élethû dolgot megcsinálni...

berlinboy6329
Én egyedül a hajára lennék kíváncsi,hogy készült.

Nézegettem a Paint effectseket Mayában mit tudnak,próbáltam tutor alapján fotorealisztikus füvet csinálni,de alig rajzolok néhány csíkot,2 percre ugrik a válaszidõ.Be akarom állítani a fû színét,tulajdonságait,2 perc változtatásonként.Ilyet NEM LEHET CSINÁLNI!Nics az a hülye,aki füves,fás terepet csinálna,mert nem lehet!Hacsak nincs rá más megoldás mert akkor érdekelne.De így!Áhh...

berlinboy6329
Jaja,ez már nem új kép.Én is lttam már CGTalkon.Elõször azt hittem,mivel nem vagyok jártas a fejlécben lévõ képekben.(Ott ahol ki van rakva pl a skeetch of the week,mwg egyéb újabb képek.)Ott volt ez a kép is azt httem õ csinálta.Nagyon durva.Egyedül a ruhája nem real-time,azon látni kicsit,de a többi <#wow1>

Áhh ezt a képet én ma láttam cgtalkon eszméletlen brutál......NOCOMMENT

http://www.lantos3d.com Lantos Dávid alias 1mp3rator alias imp99

Mayer
látod látod vannak még iylen tehetságtelen emberek ^^

Phoenix: megjött hpzzá a kedvem, lehet belefogok majd. Köszi a tippet.

Áki: Szép lett, csak mert még személyesen nem beszáltünk ^^

www.gaborhertelendy.com

Magnificat

Boba
A maya preferences reszeben lehet szineket allitani, illetve Maya alkalmazkodik a windowsban beallitott szinekhez. A shelfek elrendezese a shelf editorban tortenik... jobb klikk hosszan a shelf sor elejere es ott a shelf editor... vagy ezt is megkeresed valahol a preferencesben.

berlinboy6329
Hi all! Lenne 2 kérdésem:

1.nincs vkinek image plane-ja a Gnomom head Surfacing tutorialhoz?

2:Elég sok Gnomonos videót láttam,és volt,ahol fekete volt a kezelõ felület és a jobb egeres móka is,és a shelfen is máshogy voltak elrendezve az ikonok.Ezt hogy lehet megcsinálni?

Magnificat
pedig kelleni fog szerintem...

maya PLE honnan tudnám leszedni magyar oldalróL?

mert nem akarok regelni autodeskéknek 😮

REAL MADRID

Boba
1: a proginak igenis tobb fajlal kelljen csak dolgozni, ugyanis lenyegesen memoria takarekosabb. Ha nem konvertaljuk *.map-a a fileokat akkor a, nem tudja "on demand" behuzni a texturakat - szoval csak akkor lesz a memoriaban, amikor epp azzal szamol... a tobbi file texturat rezzenestelen arccal bepakolja a render elejen, ezzel feleslegesen noveli a render memoria igenyet- b, a nem map file-okat nemtudja szetvalasztva renderelni.
2: ha tobb reszben van a textura akkor a, lenyegesen jobb minoseg erheto el (jelen esetben csak 2 reszer van osztva a karakter, fejre es testre), 2 darab 4k-s textura mehet a testre es a fejre kulon kulon. b, igy konyebb dolgozni vele, es konyebb kirenderelni is.

Peetmaya
miért akarsz több textúrát rátenni egy meshre? rakd össze 1 textúrába azt amit akarsz, így nem kell több file-al dolgoznia a programnak.

Miért nem hívják a bajuszt szájöldöknek? :)

Boba
Hja es tobb shader rapakolasa modszer nem er.😛

Boba
Arra jo elvben, hogy 1 objectre a mesh szetvagasa nelkul lehessen tobb texturat rapakolni. Ha van masik modszer akkor pls mondd mar, mer en az UV Sets-ekkel nem keveset szopok.

Peetmaya
Az UV seteket mire használjátok áruljátok már el nekem!

Magnificat
igen, újjítások lényegében praktikus kis apróságokban vannak (innen is látszik, mennyire jó progi is, hisz nagy dolgokat nem kellett változtatni 😄), nekem pl bejött az UV szerkeztõben ez a "sötétebb a material, ha átlapolás van" cucc, illetve ami a kedvencem: shellek ütközése... 😛 nem kell megint vacakolnom, hogy most érinti-e egymást, vagy nem... 😄 De jó nagyon a többi is...

Boba
Igen.

azaz ingyenes?

REAL MADRID

Boba
Akkor egyértelmû sztem, hogy az újabbat kezd el tanulni. Vagy amihez hozzájutsz... Maya PLE-bõl mégcsak 7 van asszem.

nincs

most ismerkedek vele O_o FD:

REAL MADRID

Boba
Nincs benne sok ujitas? A fene tudja... en olyan ujjitasokat talaltam benne, amik nagyon aprosagnak tunnek, de komoly munka alatt iszonyat sok idot sporolhat meg vele az ember. Csak egy apro pelda... vegre nemkell menuben turkalni ahhoz, hogy UV sets-ek kozott valtani lehessen, 1 klikk az egesz. De nagyon sok ilyen kis apro ujitas van, amik nagyon jok... en egyertelmuen a maya8at ajanlanam (MR is jobb lett), hacsak nincs valami ami a maya7hez kotne.

hali

olvastam hogy a 8 as maya bugos és sok ujítás nincs benne a 7 hez képest

akkor azt szeretném tudni hogy 7 v. 8 ? 😊

REAL MADRID

youth
<#puszis> hehe. Expora mesz? Lehet penteki napon ott leszek, felmegyek Pecsrol reggel vagy mikor aztan delutan-este meg megyek haza. Az eloadasok annyira nem mozgatnak mar mert ugyse tudom kihasznalni az ujjitasokat, vagas, extrudalas meg a move tool aztan nagyon nem hasznalok mast 😊 jo lenne talizni! marhogy nem veled...
Akos

Youth

Aldaryn
"Azért a textúrázásra kíváncsi lennék hogy lett ennyire szép 😊"

Szerinted?? Profi a srác. Ennyi.

per aspera ad astra

repvez
igen az lenne az,de azokat a müveleteket a hotkeyes menün kivül még nem találtam meg és fogalmam sincsen hogyan tudnám onnan átvinni öket.Ma tettem fel elöször Mayat.Eddig max, rhino és wings progikat probáltam.
Boba
Szvsz neked a marking menuk kellenek. Annak nezz utana...

repvez
jobban szeretem ha látom hogy mi mire valo a gyorsbillnél meg mindent fejbe kell tartani hogy mit mire tettem rá.
window/settings.../hotkey

berlinboy6329
Na.Megcsináltam 2 videó tutorialt.2 olyat,ami lépegetõs volt.Aztán úgy éreztem,eljött az idõ,hogy a technikákat felhasználva alkossak 1 teljesen saját,mindenféle sgítség nálkül.Ez lett belõle:XSO-421

Véleményeket várok,hogy tanulhassak,hisz másfél hónap még nagyon kezdõnek számít,fõleg ezen a téren.Mondjátok mi nem jó,béna vagyok hagyjam abba,meg ilyesmit. 😊

gyorsbillentyû...

repvez
tudátok abban segiteni hogy a mesh edit kategoria elemeit feltudjam tenni a fö kategoriák közé?És hogy hogyan tudom az egér menüjét testreszabni,hogy azok a dogok legyenek ott amit gyakran kell használni(weld,extrude,scale, move stb..)
tudom google megy egyéb,de nem érteni az angolt.
berlinboy6329
Nurbsöt csak a szörny ínyére akartam,hogy majd ha konvertálom,akkor az Isoparmokat úgy elhelyezni fent és lent,hogy illeszkedjen a közepére,aztán Curvé alakítani,majd a fogakat az mentén duplikálni,motion path meg minden alkalmazása után 1 animation snapshottal,és ezért kellene,hogy 1 darabban legyen a Nurbs felszín.De már valahogy sikerült mint látod.#16075

Boba
Koszi szepen, ezt mingyart meg is fogom lesni!😊

Igazandibol en amiatt is akarom passokra bontani a rendert, hogy kitudja szamolni a gep. Nomeg jo sok layerre... a fenyek nekem is fontosak, illetve csak ambient occlusion kene. MR ebben igen gyors... de ha van displacement is, akkor mar meghal. Na mind1, majd lesz ami lesz... addig is kiprobalom ezt a render passest PrManban, thx!

Peetmaya
Boba, prmannál van a renderglobalsban egy olyan fül, hogy passes. Azon belül az Output sornál azt írja, hogy rgba és mellette egy nyíl. az rgba a beauty pass tulajdonképpen, amin minden rajta van. Ha lenyomva tartod a nyílon az egér bal gombját, eljön két lehetõség, hogy a létezõ passek közül melyik beállításait akarod módosítani, illetve a create, amin belül vannak a többi passok. A diffuse pass sajnos nem mûködik jól, beleteszi az árnyékokat is, errõl a renderman fórumon is írtak, hogy ez egy bug és majd a köv verzióban kijavítják. A projectdir-en belül csinál magának egy prman könyvtárat, batch renderrel kell renderelned és egy renderelés alatt megcsinálja az összes layert, nem olyan bután, mint a régebbi MR-nél vagy a maya softnál.

Én amúgy nem merültem el annyira MR-ben, rendermant tanultam meg viszonylag tûrhetõen, de azon is volna még mit csiszolni. Amúgy meg nekem nagy szükségem van a fényszimulációra, szóval rm sajnos csak csínnyán jöhet szóba, bár a a finalrender textúrába égetõs GI-ja sokat segít😊 Mondjuk most fõsuli miatt nincs idõm semmire, úgyhogy az igazság az, hogy nem is csinálok 3d-ben semmit szinte😞

Berlinboy, miért akarsz te polyt nurbs-be konvertálni? Ezt általában fordítva szokták az emberek. Amúgy ilyen organikus modelleket éremesebb polyban csinálnod. Könnyebb modellezni, könnyebb textúrázni és könnyebb majd animálni is. (ha animálod és mégis nurbsnél maradsz, úgyis kelleni fog egy lowpoly wrap deformer, szóval szerintem inkább maradj a subd-nél az tulajdonképpen poly)