Maya

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Alapvetoen szet szoktak bontani a munkafolyamatokat. modellezes, texturazas, animacio, shading/render peldaul. Van ahol egy munkafolyamatra van 20 ember. es akkor nem beszeltunk a scannelesrol az eloeffektezesrol, a komolyabb fizikai szimulaciokrol vagy a kompozitaalasrol....

Powered by Linux

Van benne vmi, bontsd le részegységekre és old meg õket sorban.

the world is mine

Magnificat
Berlinboy: NE TEXTÚRÁZZ, NE MODELLEZZ KARAKTERT...stb... én nemrég tanultam meg textúrázni (kb 3 éve mayazok)... Csinálj házat, és csináld addig, míg nem fog menni... Ne úgy csináld, hogy ha nem tudok összeadni, majd akkor inkább szorzok, ha az se megy, akkor differenciál egyenleteket oldok... Egymásra épül... Irány modellezni, polygon modellezés, projekt: ház építése... kívülrõl... ajtó, ablak, kémény, tetõ...stb... Ha megvan, akkor gyere vissza. És a tutorokból nem azt kell megtanulni, hogy azt az aktuális dolgot hogy kell megcsinálni, hanem, hogy hogy használ milyen tool-t, és mikor... Addig nézd, míg nem fog ez menni... Ha meg nem megy, hagyd a fenébe az egészet (nekem nem ba**tad fel az agyam, tiszta fejjel mondom 😄)

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

Boba
Sokat irtam ide... aztan kitoroltem, mert semmi ertelme.

Berlinboy... ezentul inkabb ignorallak. Csak felbaszod az agyam a baromsagaiddal.

berlinboy6329
Ja és textúrázáshoz annyit értek,mint az atomfizikához. :/

Annyit tok,hogy kell betölteni,és itt kimerül minden.UV mappolni se tok,meg csinálni sem photoshopban. :/ Túl sok a tanulnivaló nem tom,hol kezdjem,meg mit.Modellezés úgy ahogy megy,aminek van konkrét elképzelésem,azt megcsinálom,de mint pl a háznál is(emeletere gondolta)nem tom h kell annyi ablakot rárakni.Meg Fotorealisztikusságra szeretnék törekedni,de nincs elég Material hozzá.:/ Úgy kel alakítani vhogy.De még ahhoz se értek.Nem tom hol kezdeni,mert minden annyira össazefüggõ.

\"One kills a man, one is an assassin; one kills millions, one is a conqueror; one kills everybody, one is a god.\" /Jean Rostand/

berlinboy6329
Na ez az,hogy karaktermodellezést egyáltalán nem tudok.Még cssak 1 szörnyet kreáltam,azt is tutorral+képekkel.Embert még a határba nem láttam,hogy csinálják.Lemodelleznék szívesen akármit,egész nap,de nem tudok.pl várost is akartam,de már az épületek ablakánál megakadtam.Túl sok a tutorial túl kevés a hely,nehéz beszerezni õket,nem tudom befejezni,mett nincs elég memóriám,túl sokáig töl(5-10 min után sincs semmi)szal így nehéz.

\"One kills a man, one is an assassin; one kills millions, one is a conqueror; one kills everybody, one is a god.\" /Jean Rostand/

ezzel egyetértek...találj ki vmi projektet vagy vmi jó karaktert modellezd le textúrázd fel csontozd, animáld és a felmerülõ problémákat próbáld megoldani akár fórumon akár helpolvasással ne konkétumokat csinálj.
>>Berlinboy

http://www.lantos3d.com Lantos Dávid alias 1mp3rator alias imp99

Boba
1: masik progiban nincs paint effects... ez only maya feature.
2: a gepnek is megvannak a hatarai. Mit vartal, mi a maya... tetris?

Bocs Berlin de most oszinten... miert nem olvasgatsz inkabb? Miert akarsz kapasbol mindenbe belekezdeni... najo, nem hibaztatlak. Amikor en kezdtem akkor detto ugyan ilyen voltam. Majd szep lassan rajottem, hogy ez nem igy megy... minden lepcsofok az azelottire epul.

Es nem vicceltem akkor, amikor azt mondtam, hogy a maya helpjet kell olvasgatni. En nagyon sokmindenre jottem ra onnan... megtobb mindenre pedig a forumokbol. A tutorialokbol szerintem csak egy bizonyos szintig lehet fejlodni, utana mintha betanitott munkas kezelne. Inkabb problemakra keress megoldast, ne pedig konkret feladatra.

Ne azt nezd meg, hogy tolhatod at a kadat egy falon, hanem azt, hogy pl mik Mayaban a dinamika alapjai. Kezdetnek nem volna rossz...

berlinboy6329
A Mayán kívül más is ilyen szarul bánik a Paint effectsel?Csináltam 1 fát,aztán a másodiknál már nagyon lassú volt,a 3.nál meghalt egy idõre.aztán mikor hozni akartam elõ a Visort,az már 10 min.után se jött be.Szal,nem értem,milyen gép kell alá?768 MB DDR meg 2.4es proci nehogy már ne legyen elég.

Boba
"akor vhol el kell kezdeni"
El... pl nyisd meg a maya helpjet es olvass.

berlinboy6329
Hadd kérdezzem meg,hogy lehet animálni törést?Csak kíváncsiságból kérdezwm.Mittom én ha 1 kád teli vízzel esik és áttöri a Fapadlót,ami darabokra száll.Azok a darabok h keletkeznek?Le kell modellezni a darabokat?V vmi más tecxhnika kell?

Itt a kép is:Impact

És a videó 720p-sen meg low-Resben:Vidijó

Igaz 3d max,de....Én mayát használok,és ha egyszer eljutok ide(Álodik a nyomor)akor vhol el kell kezdeni.De ez a vid akárki akármit használ,akkoris brutál.Btw ismeri vki a zenét alatta?

Ja és 1 kérdés a végére:Hogy lehet feliratot megjeleníteni?Pl Megjelenik az h Directed by XY,aztán pl a betûkön átmegy vmi fény és ahogy balról-jobbra elmegy,eltûnnek a betûk is.Vagy például elfújja a szél és porrá válva elszáll.Ilyet hogy?

Boba
Hat aztat sokan nemtudjuk... (ez egy burkolt up)

design21 oldallal-al most mi a helyzet?

http://www.lantos3d.com Lantos Dávid alias 1mp3rator alias imp99

oryon
http://d21.uw.hu/

Aki akar jönni d21 talira, nézzen be ide és jelezze 😊

(Az oldallal, hibákkal, stb.-vel kapcsolatban engem kell keresni)

Oryon

Magnificat
biztos... 😄 Mintha a mi csapatunk programozóját hallottam volna 😄

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

Boba
Hmm... search-ot futtattam az agyamban... a Doom3 ezt ugy oldja meg, hogy ahol az eleket modositani kell, ott opacity mapot alkalmaz, így modositodnak az elek. (De ezt csak nagyon rogzitett kamera mellett lehet megtenni... egyedul a fegyverek modellezesenel alkalmaztak ezt ha joltudom)

Boba
Hat nemtom, hogy rendermanban mi van, de jatekok alatt a parallax mapping se nyul az elekhez. A Parallax mapping a blue chanel (normal mapbol) alapjan szamol heightmapot, az offset mapping pedig texturat is torzit. Elekhez nemnyul.

Aldaryn
Ehhez annyit, hogy a parallax shader kicsit átdolgozva az éleket is megoldja, gyakorlatilag tökéletes illúziót kelt. Nem is nagyon lehet itt már illúzióról beszélni, hiszen nemes egyszerûesééggel egy nem polygon alapú renderelésrõl van szó. Renderman fanok otthon érezhetik magukat. 😊

per aspera ad astra

Magnificat
Hát google-lel a háttérben 80%-ban értettem 😄. Most 8-as maya-ban nem tapasztaltam eddig, hogy lassú lenne... Mondjuk még nem is terheltem annyira 😊 Négyszögekre jelenleg is törekednem kell ha jól tudom, de eddig nem is gond... A trueform-ot nem is tudtam, hogy subD elven mûxött...

Boba
Hmm... en ahogy tudom elkerulom a maya subd modellezeset. De lehet, hogy a 8ban mar javitottak rajta, elotte nagyon lassu volt. Emellett igen limitalt is volt, hiszen 4szogeket kellett tartalmazzon ahhoz, hogy MR letudja renderelni, de azthiszem ezen mar javitottak.

Amit en csinalok az az, hogy szimpla lowpolyban modellezek (nagyon ritkan smooth proxy) de amugy neha ratolok egy smooth-t, majd undo ha mar kinezegettem magam, es dolgozok tovabb. Nekem ez jott be. Renderkor pedig szimplan hozzadom MR-ben az approx editorban a subd-t es kesz.

Jatekokban subd... volt mar ra probalkozas (8500, trueform n-patch-el) de kulon programozast igenyelt volna. (SeriousSamek tamogatjak pl, meg a return to castle wolfenstein is asszem)

Ami a bibi, hogy amugy ez nagyon jol mukodik 2 vertex TMU kell nekije. Mostanaban az megmar nem divat, mert rajottek, hogy 2 vertex TMU kicsit gazdasagtalan, jelenlegi cuccokon ha joltudom 1 van. (A gamer kartyakat mondom... es a TMU-t nem keverni a vertex shaderek szamaval es pipelinekkel)

Amirol Magnificat beszel az a normal mapping. Lenyegeben valoban ugy tortenik, amit O is mondott. Elkeszitenek egy lowres modellt ami a jatekba kerul, majd elkeszitik annak a kidolgozott highres valtozatat. Majd a highres modell normaljait es megvilagitasat raegetek, raszamoljak (bake-lik) a lowres modellre. Igy egy displacement szeru hatast kapunk (valos es korrekt fenyforras fuggo onarnyekok, jol kinezo kiemelkedesek, atfedesek - amire a bump nem alkalmas- es sokkal korrektebb reagalas a fenyekre) de mint a bump, ez sem modositja a targy korvonalait.

A fejlettebb verzioi mint pl a parallax mapping vagy az offset mapping pedig mar a texturakat is tudja torzitani, igy, ha a szeleket nem nezed egy az egyben displacement hatast kapsz realtime. (Matrox a G400al 99ben probalkozott real-time displacementtel majd a Parheliaval...)

Nah... beszeltem jo sokat, talan volt valami ertelme is. Ha nem, akkor lehet szidni, de csak finoman.😛

Magnificat
Nagyon kezdeti a dolog, a csapat többi része nagyon ért a dolgukhoz, én vgayok ott a legkisebb ember még, és még csak most kezdünk majd bele remélem a melóba... Eddig amit csináltam nekik, az egy sci-fi ajtó volt 😄
Sci-fi ajtó

egyébként nem erre halad a játékfejlesztés, szóval szerintem egyhamar nem lesz sudD alapú modell játékokban (ami most dívik, az az, hogy csináltan egy low poly modellt, meg ugyanarról egy high-t, majd a high map-ját leszámolják, és rápakolják a low-ra... vagy ilyesmi 😄)

Siker..megy a dolog!!

Akkor elég gáz hogy játékfejlesztésben nem lehet alkalmazni még a SubD-et.Gondolom egyszer el jut a játékfejlesztés, igaz nem értek ezekehez.
Lehet kérdezni, hogy ott miket modellezel zömében?Statikai vagy organikus modellek?
Magnificat

Magnificat
akkor feltöltöm mindjárt...

Amúgy egyetértek, képek, animok számára jó nagyon, csak sajna én emellett játékfejlesztési csapatban vagyok még benne, oda meg nem jó a SubD 😄 Marad a low poly + soften/harden, bár azokkal is meglepõen jó eredményeket lehet elérni látszólagos kerekdedség terén

Sorry Magnificat! De most is ugyan az a helyzet.
Én nem rég fedesztem fel a Poly és SubD vegyes használatának hatékonyságát modellezésben.Nagyon megkönyíti a modellezést és nem kell sok edge-vel dolgozni :-)
Magnificat
most szerintem minden kép megy... Próbáld meg újból... Ha mégsem, akkor felteszem másik helyre

Amúgy a modell poly alap, sudD-re konvertálgatva... Van, hogy SubD-ben állítok valamit, és így térek vissza poly-ba... mikor hogy... mindenesetre állandóan konvertálgatom, és ez lett belõle (a heggesztõ pl véletlenül alakult ilyenné, de bejött az alakja 😄 )

Magnificat
jah, sajna valahogy mindig behal az imageshack egy idõ után, és nem engedi csekkolni a képeket... feltöltöm máshova

Garou
Berlinboy szerintem jó, amit csinálsz, a végeredmény egész tetszetõs lehet majd.

Keress rá könyvekre, címekre a gugliban, és a borítóikat uv-zd rá a könyvlapra. Nem baj, ha nem nagy a borítók felbontása, a könyvek úgyis picik a képen, nem kell nekik 1024-es felbontás. Persze ha találsz, akkor hajrá.

A csukott könyv lapjait is egy texturával kéne megcsinálnod. Fehéres-sárgás kép, becsíkozod, és rárakod egy kockára a két borító közé... talán valami ilyesmi.

486SX 100MHz, kislemez meghajtó, 2 MBRAM, 160MB HDD

berlinboy6329
Hejj de rég jártam itt képpel.

Magnificat:Gratz!A hátulja nagyon tetszik.Azt hogy csináltad?Igazából az a része érdekelne,ami be van süllyesztve.

Én is csinálgatok 1 jó 2 hónap szünet után.Egyelõre textúrázgatok valahogy. :/ Tele van hibával,amit tudás híján nem tudok orvosolni:Köny txtúrát nem találok,csak az az 1 volt ami a képen van.Szemüveg keretet nem tom hogy csináljak.A könyveknek ugye oldalaik vannak.Azt nem tudom szemléltetni.Másodlagos okok,hogy nem tom mi volt még akkor.Muter szerint a szekrény túl modern.Ne rakjak petróleumlámpát a képre.Akkor mit?Elképzeléseim vannak,hogy telerakom a polcot is könyvekkel meg egyéb tárgyakkal, balról akarok fényt,és port is a szobába,amirõl fogalmam sincs hogy kell,a fiókot is meg szeretném tömni,meg az asztalra is még vmit.Na mind1 nem sorolom tovább milyen béna vagyok,itt a béna kép,ami elég kezdetleges,a fény is csak h lássatok/lássak vmit,textúra még nincs mindenhol. 😊:

Kis szoba,de csak az asztal lesz a jelenetben,az is van csak kész.

Hali sajna nekem nem mûködnek a linkek.Csak az a fánya béka jön be :-(
Egyedül csak egy link jött be a Wire sci-fi heggesztõrõl.
Pedig szivesen meg nézném a többit.

SubD-vel kezded a modellezést vagy Poly-val? Technikai modellezés végén nagyon jó szerintem mikor Poly-bol át Convertálom SubD-be és ott véglegesítem a modellt.Nem kell annyi él bekötést használnom mondjuk az éles elhatárolódásoknál.

Ha meg tudod mutatni másképp a többi képet meg köszönném!
Magnificat

Boba
Egy wiret is feltolhatnal, ugy konyebb volna itelkezni.

Magnificat
rossz link bocs...
jó link

Magnificat
Na, hogy én sem unatkozom... :
Próbálgatok valami, az eddigieknél 1 fokkal korrektebb fejet összehozni... Nem emberi fej lesz, és tudom, sok rajta a még markáns arcél (kislány arca a referenciakép, amin nincsennek markáns élek), ezeket kijavítom, most épp az "anatomizálás" és a javítgatás fázis van soron 😊
Fej

Sziasztok! Kérlek segítsetek nekem.....
Készítek egy kis rövidke animációt Maya-ban.... az enne a lényege hogy a minden három dimenzióba le lenne modellezve egyedül a figurák lennének 2d-sek.
Na most le is modelleztem mindent és most derült ki hogy nem tudom beimportálni a már elkészített figurákat..... Egy féle módon tudtam berakni képet ..... Valami Image Plane funkcióval de így nem tudom mozgatni a képet a térben....... HOgy oldjam meg ezt a problémát???
Kérlek segítsetek...
üdv. beni
Peetmaya
Berlinboy akkor kicsit mozgasd meg a fantáziádat és a Boba által tanácsolt lehetõségek segítségével gyûjtsél alapot ahhoz, hogy ps-ben textúrát gyárts a könyvenk. Gongolkozz, ne csak kérdezz!

Boba tök jó a kis anim, engem mondjuk nagyon zavar ez az ugrálás, kiszámoltathatnád folyamatosba az egészet, frankó lenne!

Miért nem hívják a bajuszt szájöldöknek? :)

Sziasztok!

Valaki tud nekem egy olyan linked adni ahol gumikerék minták vannak és felíratok texturázáshoz!
berlinboy6329
Nem akarok Harry Potteres regény 1 50-es 60-as 70-es évek beli kis szobába.Akkor meg nem tom mi hogy nézett ki meg milyen regények voltak.

Boba
Scanner? Fenykepezo? Photoshop?

berlinboy6329
Thx!

És könxvet h textúrázzak textúra nélkül?Mert nem hiszem,hogy könyborítókat csak így feldobnak a netre elejével hátuljával gerincével.

Boba
Spotnal hozzaadok egy lightfog-ot... szimplan katt a sakktabla szerusegre es kesz. Onnantol mar van asszem 4 beallitasi lehetoseg... probalkozz.

berlinboy6329
És könyveket h textúrázzak,ha nem találom pl a hátulját meg a gerincét(Az kellene fõleg)

berlinboy6329
Hogy csináltad az elemlámpa fényének az útját?Én spot lighttal próbálom,de csak az látszik hol a vége,az útja nem.Pont LMlámpát scsiálok,de nem tom kell a világítást megcsinálni.

Boba
Itt pedig egy kepkocka nagyobban...
Haaat... a renderert es a modellezesert en kerek elnezest.😄

Boba
Koszi szepen!😊 Sajnos nem a kiszamoltatassal van a gond... az animaciobol az inbetween-ek hianyoznak (koztes mozgasfazisok)... azokat vagy kezzel leanimalom, ami sok ido, vagy a gep legeneralja, aminek pedig az igazitasa es a tisztogatasa sok ido. Lustasag nagy ur... de majd valamit kifogok talalni, a kovetkezo proba mar remelem kicsit fogyaszthatobb allapotu lesz.😊

oryon
Aranyos lett, ha lesz idõd, esetleg teljesen kiszámoltathatnád 😊

Oryon

Boba
Sziasztok!

Gondoltam berakom az elso animacios tesztemet... tudom, hogy eleg ratyi, de ez is 8-10 oramba telt. 😞 Ne... ne kerdezzetek, hogy kozben aludtam-e a billentyuzeten.😛

Az animacioban nincsenek inbetween-ek, csak kulcskockak, ebbol jon ez a ...szaggatas szeruseg.
Maya + MR... a render kb 3 ora volt, 10 perc pofozgatas Digital Fusionban.

Itten van ni...
Kritikak johetnek, de csak ovatosan... megiscsak az elso probalkozasom.😉

mert ha nem akkor nem tamogatom meg egy kicsit se :>