Maya

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

hiftu
TIPP:
Lehet, hogy csak én vagyok nagyon béna, de ma is sikerült rájönnöm valamire. Eddig az edge loopot úgy csináltam, hogy kijelöltem az edge-t, aztán menü, megkeresetem, rákattint. Oké... Elég macerás.
DE most már tudom, hogy ha kijelölöm az edget, akkor csak CTRL+jobb egérgomb és fel is jött a megfelelõ marking menü, aztán már csak választani kell. Sõt most kipróbáltam SHIFT+jobb egérgombot...
Azt hiszem sikerült feltalálnom a spanyol viaszt...
(Bocs azoktól, akik mindezt tudták...)

hiftu
Igenis! <#falbav>

hiftu
Gondolkodtam és rájöttem egy hibára a gondolatmenetemben.
Ugye irtam, hogy jó lenne polykra egy edge loopot odébbtoló tool, ami nem változtatná meg a modell alakját. Szóval ez csak akkor mûködne, ha az adott edge loop mindkét oldalán a szomszédos oldalaknak ugyanaz a normálvektora, mert különben (manuálisan már kipróbáltam) a két lap törésvonalánál nem lesz edge, tehát kicsit hibás lesz az objektum struktúrája....
Remélem érthetõ voltam megint....

Hát sajna minden idõmet elveszi a tanulás... majd csak máj.25-tõl leszek újra aktív.

Magnificat & Peet Grat a tutorhoz, teljesen korrekt és egyértelmû, ilyennek kell lennie egy tutornak 😊

<#eljen>

http://www.lantos3d.com Lantos Dávid alias 1mp3rator alias imp99

Boba
"ha kérdésetek van, forduljatok a szembe látható téglafalhoz, köszönjük!😊"
Ez nagy!<#idiota>

Magnificat
hiftu: passz, nekem is kellene 😄
ibor90: már megcsináltam, peet még alakít rajta kedve szerint...

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

Peetmaya
A fogos tutorial elkészült itt tudjátok megnézeni. Ha kérdésetek van, írjátok ide.

Miért nem hívják a bajuszt szájöldöknek? :)

hiftu
Mayaban van olyan polygon tool (esetleg plugin) amivel egy edge loopot tudok úgy mozgatni, hogy a modell alakja nem változik, csak az edge-t tolom odébb? Remélem érthetõ.

ibor90
Hogy áll a light fogos tutorial???

http://ibor90.webs.com &#161; &#477; &#652; &#305; &#647; &#592; &#477; &#633; &#596; ° &#477; q :)

Magnificat
Hát árnyalásról annyit, hogy benne van a kolis szerzõdésben, hogy egy hetet kikérhetik alólunk a szobát évenként. Nálunk meg odaszervezték az OTDK-t (valami országos diákkonferencia ha jól tudom), emiatt minden koli négyágyas szobáiból ki kellett költöznie a diákoknak (kivéve a végzõsöknek, õk maradhattak). Szóval majd vasárnap, hétfõn vagy kedden lehet beköltözni a koliba megint (szerdán meg már zh-zok is)

btw megint rá vagyok szorulva a modemes netemre, csak épp szarul mûxik... csatlakozni tud, el is kezdi tölteni az oldalt, de nem jelenik meg, csak ha kihúzom a vonalat vagy megszakítom kézzel a netet... Akkor hirtelen bejön. Elég kényelmetlen, és nem is minden oldallal van ez, ahogy néztem valami szokásos reklám vagy analitikus oldalra való bejelentkezéssel van kapcsolatban (értsd: amikor behozol egy oldalt, sok másik oldallal is kapcsolatba lép, mint pl a reklámok oldalaival, illetve pl a google analytics oldalával (gondolom ez statisztikát gyárt), és ezek közül valamelyik velem nem szimpatizál... De akkor mondjuk az email-em miért nem jön? :S no mind1, igyekszem azért naponta 1-2x csekkolni az oldalakat és leveleket

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

hiftu
Csak ugy kiköltöztetnek vagy árnyaltabb azért a dolog?

Hello
Egy elég kínos kérdéssel fordulok hozzátok. Régebben csinálltam egy animációt itt a kép róla, ami egy bolygó körül forgó kis színes meteorokat ábrázolt. Csak sajnos mivel már nagyon régen csinálltam, a mentések azóta rég törlõdtek. Viszont a meteorok, hogy hogy csinálltam kellenének belõle.
Odáig tudom, hogy particle-t rendeltem egy forgó körhöz. De hogy azok hogy lettek színesek, azt már nem.
Légyszives segítsetek. Köszi.
ibor90
Ja ha megnézed azt a szivet (#17313. hozzászólás), amit felraktam abba pl olyat akarnék hogy középrõl a repedésen szûrõdik ki vmi fény (light fog) csak ezt nem bírtam megcsinálni mert mindenhol átjött rajta a light fog nem csak a nyíláson. Ezt is bele tudnád rakni abba a tutorialba vagy ha egyszerû akkor le tudnád írni ide. Thx!

http://ibor90.webs.com &#161; &#477; &#652; &#305; &#647; &#592; &#477; &#633; &#596; ° &#477; q :)

Magnificat
No ma ki kell költöznöm egy hétre a kollégiumból országos diákkonferencia miatt... Köv. vasárnap vagy hétfõn költözök vissza, ezalatt az idõ alatt nem leszek netközelben (azaz max éjszakénként egy picit, betárcsázós net rulz). Szóval addig legyetek jók

Mental ray es light materialt kéne hozzá renderelned, vannak errõl valamerre tutorialok is ibor.
Van ott minden mentalnal nézz körül😊

Ha megfogod elszáll, ha megszolitod elfordul, ha utána mész, tied lesz

Magnificat
kicsit húzódik, mert nekem kell megírnom

ibor90
vagyishogy van rajtuk light fog amint látjátok, csak ugye a dolgok mögött ugyanúgy van ligthfog mint máshol pedig az árnyék miatt ott nem kéne legyen.

ibor90
Itt van két kép amiken most dolgozok. Csak mutatom hogy ezekhez kellene a light fogos cucc.

Broken Heart

Fender

Magnificat
már gyártja... én átteszem normális html-be, és hostolom... hamarosan megkapjátok

ibor90
Az király lenne ha csinálnál hozzá tutorialt, de nekem csak írd le légyszi gyorsan hogy hol van az a volume samples mert nagyon kellene. THX!

Magnificat
megoldjuk

Peetmaya
hûûû látom itt sokakat érdekel ez a volume cucc, akkor ha lesz egy kis idõm, összedobok egy tutort. tud valaki tárhelyet biztosítani neki?

Mag az alapbeállítások sose adnak production minõséget, ez alapján ne ítélkezz.

ibor90
Nem az elejét én se értettem 😄
A volume samples-t meg nem találom.

hiftu
ibor, ha te értetted, akkor megosztanád velem a részleteket?
kösz

ibor90
Peet köszi. de nem találom sehol azt a volume samples-t.

Boba
Ooo... Te valamit elneztel, vagy valamit elneztel?:S Tenyleg nem kotozkodesbol mondom, de 3delight alap install utan olyan AA-t, displacementet, dofot es motion blurt hoz, amit szinte sehogy se lehet reprodukalni maya softtal.

hiftu
Peet:
Arra a volume fogra én is kiváncsi voltam, de sajnos nagyon rövid a megoldásod. Lehetne ebbõl a pár mondatból kicsit hosszabb szöveget generálni, hogy még az idióták (lásd Én <#crazya>) is megértsék?
Persze nem kötõszavakkal való feltöltésre gondoltam, hanem butagyerek felhomályosító magyarázatra. (Pl, mint jelent az, hogy használj cube-ot transmat mr shader node-al.)
Köszi

Magnificat
a nem renderel szépet alatt annyit értettem, hogy alapbeállításokkal rosszabb képet kaptam, mint maya soft-tal... Az teljesen más dolog, hogy ezzel is, mint mindennel, lehet szépet renderelni. Beállításokat még nem találtam/állítottam... Majd belemélyedek késõbb

Peetmaya
a nem renderel szép képet kifejezést nem szeretem. maya softal is lehet gyönyörû rendert készíteni.

Lekonel, ez egy igencsak félkész munka, de kezdetnek nem rossz. A modellek jók, találj ki a csésze alá asztalt, konyhapultot bármit, és legyen háttér is. Az üveghez használj causticsot, eszméletlenül fel fogja dobni.

ibor milyen renderert használsz?
Ha MR, akkor light fog helyett használj inkább egy cube-ot transmat mr shader node-al
ez egy volume fog-ot hoz létre és marha gyorsan rendereli valamint nem lesz probléma a fog árnyékolással. használj phisical light-tot a light mr shaderénél.
ha ez a megoldás túl bonyi, akkor asszem neked a lightfognál a volume samplest kell felhúznod, ez valahol a samplingnél található meg a render globalsban asszem.

Magnificat
nem, nem, eddig még nem néztem a súgóját meg a howto-kat, azért mondtam, hogy majd utánanézek tutornak (a sajátjára gondoltam). A license-el meg az a baj, hogy azt hittem, le is fog futni, és nem áll meg... de megállt, de nem tudtam, hogy ez a jó... oks, ennek mindig mennie kell, így már nincs vízjel sem...

Boba
1: licenszeles bennevan a help file-ban... megnezed a hostid-d, kapsz license filet, berakod a 3delight mappaba, a rendermn.ini-t atirod ahogy azt kell (a hostname az a szamitogeped neve) majd a start menu alatt elinditod a license-t (nem a backgroundos verziot) es kesz, mennie kell.

2: Hogy erted, hogy nem renderel szepet?:S Nezd vegig a howtot, a hozza adott helpbol az alapokat kilehet nezni minden gond nelkul. Szerintem tok egyszeru a kezelese, es minden szinte adja magat... igaz, en mar hasznaltam mas renderman compliant render engineket is.

3: Orthografikus nezetbol sajna meg nem probaltam, igy azt nem tudom.

ibor90
Hy! A light fog-gal szenvedek és kéne egy kis segítség. Az a baj hogy nem takarja ki a fényt....
Na mind1 jobb ha rakok képet. Gondolom vmi beállítástól függ de melyiktõl???

Magnificat
hát nekem ez a 3delight egyenlõre nem megy (majd szakest után nézek tutort hozzá 😄). Tehát elindul (bár a license-t még nem fogadta el), de nem csinál szép képet... ja és csak a perspektív kamerát használja renderre?

Boba
Nya szinesitenem kicsit a topicot. Ma eccaka felraktam maya ala 3delightot es muszaj volt valamilyen kis gyors jeleneten kiprobaljam, hogy mit tud. Renderman compliant rendererrol van szo, szoval a displacement + dof adott volt, meg motion blur kellett volna ra!😊

A kep cime : A kis barna ize... 😊

hiftu
Jó lett a üveganyag. Egy kis kritikával szeretnék élni. Nem szakmai, inkább mûvészeti. (Vagy hogyan mondjam, nem vagyok abban sem spíler.)
Szóval a fájlnévbõl arra következtettem, hogy ez egy csendélet szeretne lenni. (Ha ez valóban így van, akkor) Viszont rosszul helyezted el a képen a csészét. Mivel kilóg lent és jobb oldalt is, így nincs szabad hely a szemnek körbenézni, áttekinteni a tárgyat, ezért kissé zaklatottabb, feszültebb benyomást kelt. Ez pedig szerintem nem vág össze egy csendélet nyugalmas és finoman elegáns békéjével. Nem tudom, hogy direkt alkalmaztad-e ezt a technikát. Általában inkább mozgalmas témához vagy direkt feszültségkeltéshez alkalmazzák ezt. Ha azonban csak dinamikus benyomást akarsz kelteni, akkor inkább döntsd meg oldalra a horizontot.

Magnificat
vagy mégsem, mert az fw úgy néz ki nem támogatja a közvetlen képlinkelést 😊 de kimásolva a linket megnéztem...az anyagok jónak tûnnek, csak túl sötét minden rajta

Na sziasztok végre betduom vágni😊

Ha megfogod elszáll, ha megszolitod elfordul, ha utána mész, tied lesz

Magnificat
köszi, kipróbáltam pár nappal-héttel ezelõtt, sajna nagyon alfás volt, alig mûködött, és olyan szarvas hibái voltak, hogy teljesen használhatatlan volt számomra... Bár ahogy látom sokat javítottak már rajta (pl vicc, hogy a photoshop 7 devkitjével csinálták, nem is próbálták szinte ki CS és CS2-vel, de ajánlják hozzá... majd minden másik gépen nem mûkszött... Meg még mindig nem csinálták meg úgy, hogy pl felismerje a maya-t, ha nem a c:\ alá teszem, nem is szereti... És nem lehet megadni neki, hogy hova tette...

bordy
hmm, gondoltam hogy lesz valami ilyen hozzá. lehet hogy ezekután nem kell uv-zni ? 😄

hiftu
HIR:
A most megjelent PhotoShop CS3 Extended verziójához készített plugin segítségével lehetséges a nagyobb 3D alkalmazásokban (Maya, Max, XSI, stb..) készített objektumokat importálni és 3d-ben az objektumon megfesteni a texturát. Az alábbi honlapon szemléletes video mutatja be a használatát. A plugin 30 napos kipróbálásra ingyenesen letölthetõ.
Lásd: www.electriciris.com

bordy
én még a naciján javítanék a gyûrûdéseken, 1-2 enyhe gyûrõdést látok de az szerintem kevés. térdénél meg a 2 láb között smootholnék vagy scratchelnék mudba oda 1-2 vonalat még(gondolom valami merev bõr cucc az úgyhogy nem sokat). palást meg a keze az jó. meg forgásból látom hogy lapos a naci teteje. szerintem kicsitt elõre lehetne doboritani is a dolgot.na nem a szerszámra gondolok most itt 😄 hanem csipõbõl le középre, ilyen enyhe V alak vagy mi, na biztos tudni fogod mit akarok modnani.
amúgy farnkó, szeretnék már ilyen szinten tudni 😛

Boba
80192 az termeszetesen 8192.😊
Kis erdekessegkepp, a projectnek a mappaja kozel 10giga, csak a karakter textura mappaja 2 giga. (Hogy a tobbi 8 mikre nem megy el, a fene se tudja... kikell majd tisztogassam)

A vegso kepen majd lesz normalmap is a karakteren, a bumpmap mellett. Keszen van az is, csak meg nem tudtam osszeegyeztetni a bumppal, valahogy majdcsak megoldom layered texturakent (Csak azt MR nem igazan kezeli jol).

Boba
Maya + MR. A karakteren fast_skin shader, az osszes tobbi sima maya blin shader. Semmi bonyesz nem volt... mayaban lowpoly, majd 1 smooth, utana mudbox, majd bodypaint, majd ezt visszadobtam mar texturakkal mayaba. A karakteren 80192*4096os diffuse/bump/specular textura van, a tobbi targyon pedig meretaranyosan, a legkisebb az 512*512 es a csizman talalhato.

MR-ben szinte semmit se allitottam, szinte minden alap. Az aa-t vettem kicsit elesebbre, illetve a textura filterezest kellett levenni az alap 1.0-rol 0.01re mert alapbol a mr sajna elegge elmossa a texturakat.

GI, es raytrace eljaras (az arnyekokon kivul, amik raytrace arnyekok) nincs a kepen. Egyedul a szem kulso, atlatszo de tukrozodo retegen lathato reflekcio, 2 vagy 3 feher lapot tukroz csak.

A passokkal jelenleg nem szorakoztam, majd a vegso kepnel lesz komolyabb kompozitalas. Az animaciot digital fusionban fuztem ossze, enyhe szinkorrekcioval, hogy kicsit jobban "olvashato" legyen a karakter, ne legyen annyira sotet minden.

Mivel és hogyan lett renderelve?

http://www.lantos3d.com Lantos Dávid alias 1mp3rator alias imp99

Boba
Tul sok minden nem latszik. Kicsi a monitorom felbontasa (1360*768) ezert eleg zsufolt a wire.

Wireframe

Ez nem a vegleges alakzat, mert erre meg ranyomtam 1 subdivide-ot, es azt mudboxban tovabb modositottam, szoval ez csak a kiindulasi forma volt. Ez 35ezer poli.

Peetmaya
azért egy wire-t dobhatnál nekünk, hogy addig is cincálgathassuk 😉

Magnificat
helyes helyes, várjuk 😄

Boba
Koszonom szepen!😊 Majd meglassuk, hogy mi lesz... majd a project vegen lehet osszedobok valamit😊 Egy olyan making of videot mindenkepp tervezek, ahol wire, shaded, rendered passokat megmutatom kulon-kulon.

oryon
Már mondtam neked, h szép lesz, szal hajrá ... viszont ennyivel nem úszod meg: wire-t és rövid leírást a készítésrõl! 😊

Oryon

Boba
Nekem ugyan azon a gepen kb 4szer lasabb a maya vistan.