Maya

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Magnificat
ha lesz rajta smooth vagy subdiv, akkor általában face kijelöl, extrude face, de nem húzom ki, hanem csak scale-elem, és pozícionálom. így egy síkban marad, mint ahogy eddig volt, de van kiinduló, kisebb face. Ezután split poly tool-lal felosztom annyi szegmensre, amennyire akarom, és bekötögetem a közeli vertexekhez, próbálva kézbentartani a topológiát, közben nézegetem, hogy hogy néz ki subdiv-ban, hogy észrevegyem, ha van valami él, ami beleront. A boolean-nal az a baj, hogy ha kivágsz a polyból egy felületet, akkor annak a vertexcsúcsait (szegmensszám) nem lehet hozzákötni a lyukas objekt eddigi vertexeihez... Ilyenkor még azt is megteheted (ezt is szoktam néha használni), hogy letörlöd azt a face-t, amibõl kivágtad, és append poly tool-lal újragenerálod... Szerintem nem volt érthetõ, ha tényleg nem, akkor szólj 😄

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

ibor90
Jójó rájöttem elõször megcsinálom teljesen készre s aztán jöhet a booleans.
De még mindig érdekel hogy milyen módszerrel modelleznél lyukakat vmi-re?

http://ibor90.webs.com ¡ ǝ ʌ ı ʇ ɐ ǝ ɹ ɔ ° ǝ q :)

ibor90
De ez csak egy kis csatlakoztó (tartó) lenne egy marsjáró roboton ez a darab már nem változik csak lyukakat akarok rá.

És akkor hogy oldanád meg? Addig splitteled amíg lesz rajta 20 lyuk ha mondjuk annyit kell? Vagy hogy érted a "kimodellezni egy lyukat". Szóval te mivel oldanád meg?

Magnificat
ibor90 : felejtsd már el a booleant... beleköp az egész modell topológiájába, olyan felületek keletkeznek, amik nincsennek kapcsolatban egymással, stb... és szar topológiából nem tud subdiv-et számolni... Tanulj meg kimodellezni lyukakat...
én booleanokat csak ott használok, ahol nem kell már semmit sem alakítani a modellen (pl tárcsaféknél a tárcsára a lyukakra megfelel a boolean, mivel arra a hengerre nem kerül már rá semmi). Boolean-nal modellezni effektíven nem lehet (legalábbis szerintem kizárt, annyira kusza topológiát csinál)

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

Magnificat
jártam már tán egyszer én is így... Próbáltad copy-paste-elni a modellt?

ibor90
Lenne egy kis bajom maya-ban booleans-al.
Mutatom.
Az elsõ simán polygon, a második csak simán a polyból convert subdive, a harmadik ha rakok rá egy bevelt.
sima
subdiv
bevel

Davidka
Nem, nincs lockolva.
Épp ez a fura... Hogy egy ablakban mindig mûködik, csa a többiben nem... Nagyon nem tudom felfogni, hogy mitõl van... Se lock, se semmi, frissen telepített maya és ezt csinája... Valami a gépemmel van? Nem hinném hogy az kihatna erre...

Magnificat
nincs lockolva az objekt mozgatása? (channel/layer editorban fent a számok fehér háttéren vannak? Ha más, akkor lockolva vannak)

sziasztok.
nagyon nagy problémám van.
egy maya-s animációt szeretnék x file formátumba konvertálni, de sehogy sem jön össze. próbáltam már egy csomó XExporter stb progit, de vhogy egyik se müködött. tud vki nekem ebben segíteni?? nem találok egy használható megoldást sem, pedig már régóta keresem a megoldást.
létezik egyáltalán????
thx a válaszokat elõre is.
Davidka
Ja, és még az is érthetetlen, hogy ha a maya indítása után elõször mondjuk nem a 3D-s nézetben, hanem a felülnézetben nyomtam meg a nagyítás opciót, akkor ott nagyíthattam, de a 3D-sben, meg a többiben nem... ez miért van? hogy iktatom ki? <#nemtudom>

Davidka
Sziasztok, lenne egy problémám.
Miután volt egy windows újratelepítésem, újra felnyomtam a mayát, de nem volt olyan, mint régen (a 6.5ös). Azt csinálta, hogy ha a 3D-s nézetben megnyomtam, hogy nagyítsam az adott tárgyat, akkor nem engedte a tárgyat nagyítani, vagy forgatni a többi, felül oldal, stb nézetben... szürke volt a pivot. letöltöttem egy másik mayát, a 8.5öst és ennél is ugyanaz volt a probléma. nem tudok rájönni, hogy miért csinálja ezt, de nagyon kényelmetlen így modellezni. tudtok segíteni?

hiftu
Miután beírtad az üzenetet, akkor is nyugodtan rábökhetsz, hogy <válasz erre>. Mûködni fog. 😄

😄😄😄😄😄😄😄😄😄 ÉN dettó így kezdtem. minden egyes lépésnél stop igazít aztán play 😄😄

válasz Bordy üzenetére

http://www.lantos3d.com Lantos Dávid alias 1mp3rator alias imp99

hiftu
Rudnyek: Jaja, a Maya eléggé szerteágazó program, ezért úgy oldották meg a menüket, hogy csoportosítva vannak az egyes legördölõ mezõben látható címek alá. Igy (viszonylag) kifér egy oldalra a menüsor.

Ahhh!!! Megtaláltam!!! Bocsi, csak végig rossz helyen kerestem...
Nem tudtam, hogy fennt baloldalt kell bemenni a polygonsba és amikor véletlenül rákattintottam, akkor beadta a mesh-t és aztán már megtaláltam a create poly. tool-t is. 😊
Helló! Na beütöttem a menü keresõbe és ott kiírta, hogy a Mesh->Create Polygon Tool. Szal, lehet hülye kérdés, de hol van a mesh???

Amúgy igen, az iparmûvészetihez kell...
bordy
normal map az szintén engem is érdekel, és van is egy tutor amiben használják de ha megkínoznának se tudnám hogy melyikben használják azt. nem lenne rosz tudni.
nekem az elsõ egy simplymayás star wars zûrhjó volt. hozzá teszem hogy lövésem nem volt hogy mitörténik, még a vertex pontokat is úgy probáltam elhelyezni ahogy az emberke, arrébb tette akkor stop és én is aztán play <#vigyor>

Magnificat
én megnéztem a simplymaya féle 18 órás Apache tutort félig 😄 De késõbb tanultam már annyit, hogy lássam, milyen hibákat vét néhol 😄

opsz most olvastam vissza a hozzászólásom és eléggé félreérthetõ szóval a lényeg h megnéztem egy profi tutor 4-5 óra egy modellezés és én is szeretnék ebbe beleférni mert a franc se nézne végig egy 12 órásat....

SAjna én még a normalmapos cuccról semmit nem tudok csak annyit h mire jó....ha van vmi cikk vagy ilyesmi Magnificat engem is érdekel 😊

Tuti h WW2-es repülõ ebbõl van a legtöbb tapasztalatom (az a kevés), én nem szeretnék 50 órás tutort 😄 De amit mondtam komplett lesz: modellezés textúrázás mapfestések stb.....

Phoenix007
>Forum tali mikor lesz váze?

Jah! Télleg! Oryon, mi van veled? <#vigyor3>

Burn the flamer! Kill the spammer! Purge the troll!

Forum tali mikor lesz váze?

Ha megfogod elszáll, ha megszolitod elfordul, ha utána mész, tied lesz

Magnificat
kard!... pl kardot remekül lehet csinálni még mikor kezdõ vagy, amikor haladó, akkor díszesebbet, amikor meg mégügyesebb, akkor jöhetnek a normal mappos zbrusholt pengecsodák... úgyis tanulni kell a workflow-t, mert manapság csak a maya nem elég a modellernek/textúrázónak... Én is most, illetve nyáron szándékszom megismerkedni a normal map készítésének pontos módszerével és buktatóival (valamennyire már csináltam normal mappot, de nem nagy számot, csak teszt jelleggel), nomeg a zbrusht kellene még jobban tanulni (bár nem tudom, a ZB3 valahogy egybõl viszonylag kézreállt, míg a kettõt az Istenért sem tudtam effektíven használni). De most vizsgaidõszak, meg igyekszek feljutni Peet-hez pestre...

Magnificat
-mirõl is lesz imp? videó? hanggal? megnézem!!! 😄

-amúgy engem is érdekel, mihez kellhet a maya felvételiként... iparmûvészetire? 😄

-szerintem ha valaki a kezdet kezdetén fejjel kezdi a modeller karrierét, az hamar belefásul és feladja... a folymatosság híve vagyok (én pl autóval kezdtem 😄 😛 😄) elsõ autóm
bár ekkor már volt némi tapasztalatom MAX-ban (pár hónap, és nagyon alap)

Hááát ez az énsem tudok jelenleg államilag finanszírozott helyet ahova az kellene....

Nahmeg elõbb cigisdoboz, wire-nézegetés, lámpabúra meg hasonló dolgok....
Bár én ezt személy szerint kihagytam én beleugrottam a közepébe de ezt embere válogatja 😛

A tutor ami ígértem el fog készülni csak per pillanat 1 hónapja leállt a gyártási folyamat 😛 vizsgaidõszak idõhiány miatt de ígérem elõbb utóbb (inkább utóbb), de meg lesz 😛

Sztem meg nem fejjel kellene kezdeni^^ de ez csak az en velemenyem.

the world is mine

bordy
sztem kell lennie. nem emléxem már hogy a 8-ban szét lett e variálva a menü de 8.5-ben a Mesh-ben van, vagy a help-ben a find menübe begépeled és kiírja merre van.
csak kivácsiságból, milyen felvételihez kell a maya?

Sziasztok! Én 2 napja kezdtem el foglalkozni a Maya 8.0-val, mer majd kell a felvételimhez késõbb...
Szóval olyan problémám lenne, hogy megpróbáltam csinálni egy fejet, de sehogy sem jön össze. Megnéztem tutorialokat, és mindegyiken úgy van, hogy csinálnak egy elöl és egy oldalnézetes rajzot és azt rakják be vhogy... Na én már itt elakadtam. Aztán nincs is olyanom, hogy "create polygon tool" - az lehetséges? Remélem tud vki segíteni! 😊
berlinboy6329
Na jah,ahogy néztem ott az árnyékok is rendben vannak(1. rész persze).Mindenestre kössz a válaszokat.

\"One kills a man, one is an assassin; one kills millions, one is a conqueror; one kills everybody, one is a god.\" /Jean Rostand/

Boba
Lerendereled az objectet olyan nezopontbol, ahogy a jatekban latszodik, majd rafeszited a kepet egy lapra ami mindig a jatekos fele nez es kesz. Igy 3d-snek fog hatni. Egyedul az arnyekok arulnak el a bibit. Nomeg, ha nagyon kozelrol van mutatva az objektum es/vagy nagyon nagy.

Phoenix007
Berlinboy, a StarCraft 1-et, vagy a 2-t mondod? Már csak a félreértések elkerülése végett...

Burn the flamer! Kill the spammer! Purge the troll!

Persze, FPS jatekokban a statisztikakat, energy barokat, uzeneteket stb
mind spriteokkal szoktak kiirni, csak ezekre ortogonalis projekciot kell hasznalni. Doom2-ben nem tudom hogy volt, de ugy remlik md2 kiterjesztesu "valodi" 3d-s modelleket hasznalt.
KILLER2
Aztán ennek van olyan változata is, ha jól tudom, mint amit én írtam.

Töltsük le az internetet!

Ket egymasra meroleges kepet szokas rajzolni es akkor forgataskor
se se tunik laposnak, de ezt billboardnak hivjak. (vagy egy kepet, es azt mindig lapjaval a mozgo kamera fele forditjak, ez is 3d-nek tunik messzirol).
lehet projectionnal pl kicsit korulmenyes eljaras de a vegen ra tudod fesziteni a kepet a modelra es kapsz egy fel 3d vmit.

the world is mine

KILLER2
Fogalmam sincs. De az se biztos, hogy jó tudoöm, hogy mik a spriteok. Azt tudom, hogy még anno Doom 2ben az ellenfelek meg hasonlók azok spriteok voltak.

berlinboy6329
Aham...akkor hogy oldják meg,hogy úgy nézzen ki,h van vastagsága?A Starcraft miatt kérdezem,mert ott is ilyenek vannak.

\"One kills a man, one is an assassin; one kills millions, one is a conqueror; one kills everybody, one is a god.\" /Jean Rostand/

KILLER2
Tudtommal a spriteok 3Dben elheylezett képek, azaz egyáltalán nincs semmi vastagsága, csak szélessége meg magassága. Olyan, mint egy plane.

berlinboy6329
El tudja vki magyarázni mik azok a spriteok/spiteok nem tom mik?Miben különböznek a 3d-s modellektõl?

Garou
Üdv!

A world3d-n olvastam, hogy az egyik arcot lebeszélték a Mental Ray-ról, helyette A V-ray-t ajánlották neki. Ez most a szokásos "minden szentnek maga felé húz"-effekt, vagy tényleg jobb? Ott fõ érvként a gépigényt is felhozták, ez mondjuk nekem is számítana, mert eléggé oldtimer a masinám.

Próbálta már valaki mindkettõt? Tényleg jobb (egyszerûbb, könnyebb, gyorsabb) a V-ray? Ha igen, akkor mondjuk a 6.0-ás Maya alá is felmegy? Értem ezalatt, hogy letö... megveszem, és plug-in-ként meg simán berakom, oszt' kész?

486SX 100MHz, kislemez meghajtó, 2 MBRAM, 160MB HDD

bordy
detto, sok szerncsét a 23 gigához 😄
nekem amúgy lejött csak még régebben és nem innét ez a csomag.

na senki se tudd a problémámra megoldást? maya csak az 1-1 részre olvas texturát uv-ban?

Magnificat
1 seeder... meg nekem innen amúgy sem szoktak jönni ezek a tutorok... mindenesetre sok sikert 😊

polgi
Na itt egy link ami kozelebb vihet a megfejtéshez. Ez lesz a kliens az oldalróllinkelve. De persze van neki saját .weblapja

Magnificat
egyenlõre nekem sem akar csatlakozni... Márpedig ha 100MBites nettel valami nem indul el, akkor ott valami nagy probléma van 😊
Mindegy, bennhagyom holnap reggelig...

Magnificat
megnézem... (bár nem szeretem a digital tutoros videókat...)
amúgy a bajoddal meg passz, néha én is így járok, sõt... de szerintem ez opengl/DX probléma...

polgi
.Itt egy a torrentspyról. Minõségi digital tutoros videók. Pont jó adag nyárra 😊 Valami spéci kliens kell hozzá meg is találtam, de a franc se tudja. Angoltudás nélkül nehéz eligazodni....
Plusz van egy olyan problémám, hogy amikor festeni akarok ilyet csinál. És ez eddig az összes gépen így volt.

Magnificat
nem hallottam még ilyen csomagról... küldessz linket? megnézem neked... Ha nálam nem jön, akkor senkinek sem fog 😄

polgi
Jah, és persze csatlakozom a starcraftot éltetõkhöz!<#vigyor4>

polgi
Nem tudjátok, hogy azt a 23Gigás Maya tutor csomagor milyen kliensel lehet letölteni?(Vagy inkább hogyan) Ott van minden torrentoldalon, de a mikrotorrent nem viszi. (Ha valakit érdekel az elõzõ növényes kérdés is megoldódott, érdekes midig az után találok válasz mután itt megkérdeztem(De azért vélaszoljatok ha tudtok😊