Maya

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

bordy
annak a megoldását nekem is elküdhetitek pm-be, biztos tudja valaki.

letöltöttem a shave and a haircut-ot, de nem tudom hogy kell aktiválni, mert amikor beütöm a pluginnál a loaded-et, mindig vmi internetcímet ír ki, meg egy hosszú számsort. Nem lehet vhogy máshogy aktiválni?
Mayer
oh, ne haragudj nem figyeltem az elõzményeket.

www.gaborhertelendy.com

Magnificat
megvan... a move axis local volt, nem world...

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

Magnificat
"vertexek közt (nem, nincs bekapcsolva a retain component spacing...)"
mint írtam, nem volt jó

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

Megnéztem és tényleg jónak tûnik, de honnan tudok szerezni ilyet?
Mayer
A move manipulátor attributtumai között : Move snap settings : Retain Component Spacing ne legyen bekapcsolva.

-m

www.gaborhertelendy.com

Magnificat
nem, az megy... azt akarom, hogy kijelölöm az 5 vertexet, aktívvá teszek egy irányt (pl y), majd középsõklikkel katt ahhoz a vertexhez, amihez oda akarom snappelni az adott irányon (tehát mindegyik vertex y irányban elmozdul annyira, hogy egy vonalban legyen y mentén a célvertexel...)
néha megy, néha nem... sajna mostanában nem 😞

Peetmaya
shave and a haircut
nagyon fasza kis plugin.

Mag azt szeretnéd, hogy pl kijelölsz 5 vertexet és point spannel mind az 5 vertex ugyan abba a pontba snappeljen?

Miért nem hívják a bajuszt szájöldöknek? :)

polgi
Csak úgy kíváncsiságból, rakd már be azt a fejet. Ahhoz meg hogy olyan hajat kreálhass amilyet elképzelsz érdemesebb tutorokat nézegetni, mind pár gombot megkérdezni, (de ha nagyon sietni akarsz akkor persze ott vannak a paint effects-es hajak, meg tölthetsz is le😉

Na, van már fejem, textúrám hozzá, de a kövi lépésbe megint beletört a bicskám... 😞 Ez pedig a haj. Hogyan kell olyan hajat kreálni, amilyet én szeretnék? Például megpróbáltam hosszú hajat frufruval, de fogalmam sincs hogy csináljam... Valami ötlet?
bordy
úgy nézz ki mindekinek meg vannak a kis hibái 😊
nekem a camera mozgatás szokott leállni és csak forogni tudok. 4-es felosztásra ki és vissza és megjavul.
a snap az nállam is megõrül néha, de csak annyiból hogy az egyik vertex snapelõdik oda ahova szeretném a másik meg mindenhova csak oda nem. tehát pl van szembe egymással 1-1 vertex és csak a bal megy a jobbhoz de a jobbot sehogy se tudom a balhoz vinni.

Magnificat
no akkor én is egy elõforduló hibával 😄
szóval miért van az, hogy néha meghülyül a snap? kijelölök pár vertexet, mondom snap to point, és megtartja a távot a vertexek közt (nem, nincs bekapcsolva a retain component spacing...) ha be van, akkor is ezt csinálja... ötlet? Elég szar így dolgozni, hogy egyesével kell snappelni a vertexeket...

polgi
Hál' istennek kerülõutakon mégis sikerült megoldani, még most se tudom mi volt a baj de többször nem fordult elõ. Remélem most már nem fog annyit poénizálni a maya mert csütörtökön leadás...<#gonosz3><#szomoru1><#awink>

NeverI
hello

lenne egy oylan kérdésem, hogy lehet egy lukas kép sequencát betenni texturtának (pölö png)?
tom be kell pipálni... de kiírja hogy ismeretlen file formátum (jpg-nél detto)...
remélem valaki tud segíteni. köszi elõre is

Peetmaya
elnézést, én olvastam félre😊

Ha jól tudom még mindig csak beta teszt van, de nekem a vray nem tûnt túl jónak maya alá. Sokan térnek át MR-re, én is ezt javaslom neked.

Polgi, az az igazság, hogy nem értem kristály tisztán mit szeretnél csinálni és hogy mivel van gondod.

bordy
cs:s-ben voltam brody régebben 😄
már baromira zavart hogy ugrált az ablak méret.
köszi

lybrahu
Sziasztok!

Az lenne a kérdésem,hogy létezik már v-ray plugin a Mayahoz?
Ha igen, hol lehet hozzájutni? a chaosgroup-on mintha csak demo-t láttam volna...
Elõre is kösz...

--" Az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz bort igyunk!!&#8482; " --

polgi
Na jó ezt felfogtam csak gondoltam hátha köze van, a kérdés az, hogy miért nem tehet textúrázni?

Peetmaya
Brody:

Animation preferences (script editor fölötti gomb, timeline jobb oldalán)
Interface->Open Attribute Editor: in separate window

Peetmaya
open script editor for details!!

polgi
ha subvidbe akarom konvertáni akkor meg ezt írja ki:
// Error: Command polyToSubdiv failed. Open Script Editor for details.

polgi
Berakok egy képet is, a ruha résszel szórakozik.
Csak távolról kell majd filmezni, tehát nem kell nagy minõség, de iyen hülyeségekkel fél napok mennek el...<#csodalk>

polgi
Egy polygon modellen próbálok textúrát cserélni. De ha a meglévõt UVmappal textúrázom akkor meg egyszerûen értelmetlen hülyeségeket csinál. És ez még azután is fennáll, hogy újramodellezem. Fogalmam sincs mert ugyan abban a projektben már van egy fej ugyan így modellezve és textúrázva.

bordy
2 alap dolog érdekel engem amire nem jöttem rá eddig még.
Tool Settings Hotkey és az ablakok beugrásra kapcsolása, tehát hogy ne oldalról jöjjön be pl. ctrl+a-ra.

3 dolog lett volna, de miután tudom már hogy mindig rájövök mikor benyomom így elöbb átnéztem és 1 meg is lett a 3-ból. 😄

Peetmaya
Polgi mivel kapcsolatban írja ki ezt a hibát?

polgi
Mostmár feladom. Mit jelent ez?:// Error: Error while parsing arguments.

ibor90
Bocs eléggé off, de muszály hogy mindenki meg tudja, MI VAGYUNK A BAJNOKOK!!!

http://ibor90.webs.com &#161; &#477; &#652; &#305; &#647; &#592; &#477; &#633; &#596; ° &#477; q :)

ibor90
BAJNOK LETT AZ OLAJ!!! Olé olé olé!!!

http://ibor90.webs.com &#161; &#477; &#652; &#305; &#647; &#592; &#477; &#633; &#596; ° &#477; q :)

Köszi! <#vigyor4>
Peetmaya
Az UV mapot akarod kimenteni igaz?
Azt UV snapshot-tal kell, UV editorban a polygons menü legalsó parancsa. A surface, aminek az UV mapjét mented el legyen kijelölve.

Oké felfogtam! Most viszont van mégvmi. Amikor megpróbálom átkonvertálni, hogy lehessen Photoshoppal módosítani, akkor sosem konvertálja át, mert azt írja ki, hogy nincs kijelölt surface, v mi, amikor viszont megint bejelölöm, és a convertre kattintok eltûnik a bejelölés és megint ugyanazt írja ki, tehát nem tudja vki, hogy hogy tudom megnyitni a textúrát photoshoppal??
Én azt nem értem, hogy hogy lehet betölteni a texturát az UV texture editorba...
Peetmaya
Szia Stracciatel!

1. Ha animot akarsz renderelni, akkor a filenév számozást kell átállítanod valami olyanra, amiben van #, ekkor jelenik meg az frame tól-ig beállítási lehetõség is. Animációt batch renderrel tudsz majd renderelni képszekvenciába.
2. Az UV texture editor automatikusan megjeleníti a kiválasztott objecten lévõ textúrát, a shadernél kell hozzáadnod egy file node-ot a color csatornához, és ott betölteni a képet, nem az UV texture editorban.
3. A lattice úgy mûködik, hogy két node-ot csinál, egy alap és egy módosított. A lényeg az, hogy ha a tárgyat kimozgatod az alap lattice térfogatából, akkor a kilógó részekre nem vonatkozik a módosítás. Amikor tükrözöd a szemet, ügyelj arra, hogy a duplikált szemen törölj minden historyt, nyomj rá egy freez transformationst és gyõzõdj meg róla, hogy a pivot point a tükrözõ tengelyen van.

Sziasztok, lenne 3 problémám Mayaban lécci segítsetek:
1. Nem találom a Render Globalst ahol elvileg van egy kis checkbox ami azt a célt szolgálja hogy Animációt és ne álló képet rendereljek. Hol találom ezt ha már nincs ilyen Autodesk Maya 8.0 ban akkor hogyan rendereljek animációt?
2. Az UV textrure editorban nem találom a load image menüpontot amivel filebõl tölthetem be a textúrát.
3. Elkezdtem csinálni egy tutorialt ahol Salty fokát kell megcsinálni, van egy rész ahol egy Lattice deformert rakok a szemére, deformálom, majd Duplicate Speciallel lemásolom (Scale -1 el hogy megforduljon), meg is fordul de mikor kicsit jobbra igazítom hogy szerencsétlennek ne az orrán legyen a szeme akkor teljesen szétfolyik. Nem kapcsoltam be a Parent checkboxot a Lattice felrakásánál mert akkor azt írja hogy:
Error: Wrong number of arguments on call to latticeAutoparent.
Ez miért van?

Peetmaya
Oryon rögtön budára? Te puccos😊 Örülök, akkor végre gyakrabban összefuthatunk majdan!

Real Flow az egy külön program, ami a folyadék, gáz és egyéb dolgok szimulációjára lett kifejlesztve, nagyon okos, nagyon jó, érdemes megtanulni. A plugin pedig készült maya-hoz max-hoz xsi-hez stb. (Sorry repvez, kis javítás😊

oryon
Mert még pár hétig államvizsgám+védésem lesz, elvileg (kopp kopp)... ezt a részt valahogy mindig elfelejtem.

Oryon

oryon
Mondjátok, hogy akartok és akkor lesz ... amúgy pár hetet tudtok várni? 😊 Mert elvileg felköltözöm budára és akkor könnyebben szervezek/mozgok én is.

Oryon

repvez
áramlás ,folyam stb..
De eben a formába a real flow nevü plugin tehnikájárol van szo ami a valos folyadék szimuláciohoz kell.
Remélem betöltötte ez az ürt az életedben 😄
plz vki fordítsa le nekem:
Real Flow Techniques

Esköszöm ha nem tudom meg úgy érzem vmi fontos marad ki az életembõl 😄
Igazából a Flow szóval nem tudok mit kezdeni

http://www.lantos3d.com Lantos Dávid alias 1mp3rator alias imp99

E maya 7-hez hasznaltam a maya7directx install-t, de mar nem tudom honnan van, es nem is talalom a neten, elkuldom, ha kuldesz email cimet (fel mega).
tudom de laptopról írtam én lustavoltam touchpad-al rákattintani a "válasz erre" gombra 😉

http://www.lantos3d.com Lantos Dávid alias 1mp3rator alias imp99

Na, naggyából sikerült a fej!! 😊 Kövi lépés rá a bõr...
De nem igazán értem hogyan kell. Importálni kell vhonnan??? Plz help! 😊
Magnificat
de mint mondtam, az az egyik legfontosabb, mihez akarod használni...
Tehát
-ha képhez, animációhoz megy, akkor (elvileg) használhatsz booleant (azért mondom, hogy elvileg, mert pl mental ray lehet, hogy így is kiakad)
-ha máshova megy a modell, pl. játékmotor, akkor tilos (kivéve, ha kijavítod pepecs munkával azokat a problémákat, amiket okoz)

Ha használhatod, kérdés, mit akarsz boolean-nal megoldani...
-ha smootholt vagy subdiv objektet akarsz belõle majd csinálni, akkor boolean megintcsak tilos.
-ha marad low poly, vagy a smootholtból vágod ki (ergo a boolean az utolsó mûvelet, amit a modellen csinálsz), akkor megintcsak lehet (elvileg, lásd fenn) használni booleant...

Végeredményében egyszerû: kerüld, mindent próbálj máshogy megoldani, illetve ha ezzel csinálod, és valami szar van, akkor tudd, hogy 90%, hogy a boolean az oka

ibor90
Köszi a válaszokat. Hát akkor ez végülis a helyzettõl függ, szval ha vmi nagy központi rész akkor érdemes szenvedni a splittléssel, de ha csak egy kis rész akkor meg lehet oldani booleans-al is.

Szia,
Nekem az egyik x exporter plugin mukodott, de tenyleg nem konnyu talalni,
Otthon majd utananezek melyik az. Ezzel egy keyframet ki lehet menteni
x formaban, de animaciot meg nem probaltam, valoszinuleg nem is lehet vele.
De ha ismered az x file felepiteset, akkor a szoveges x fileba be tudod
irni a megfelelo keyframe szekvenciat az egyes modellekbol, amiket csinalsz mas-mas keyframekrol, es ezt akar automatizalni is lehet. Megkerdezhetem mire kell? Jatekot irsz?
Peetmaya
Dávidka a channel box jobb oldalt inputs között válaszd ki az extrude face-t és nyomj egy t betût. A t a tool maipulatort hozza elõ, így tudod majd használni az extrude dolgait.

A nézeti balhézásra sokminden lehet a hiba, asszem vidkárty driver is lehet.

Ibor: boolean egy kalap szar, csak akkor használd, hogy tényleg nincs más megoldás. Lyukat modellezz úgy, hogy megcsinálod splittel a lyukad körvonalát, kijelölöd a lyuk faceét, beextrudálod pontosan a másik oldalig (1 tengelyes vertex snappel igazítod, vagy pontos értéket adsz meg neki), majd törlöd a face-t. A túloldalon meg némi split, face törlés, vertex snap és merge. Nem ördögnõs, csak bosszantó, hogy a maya 8.5 verziónál tart, és még mindig képtelenek voltak egy normálisan mûködõ booleant beleépíteni. Ha normálisan mûködne, én tök sokat használnám...

Davidka
Mégvalamit felfedeztem... hogyha monnyuk a jobb felsõ ablakom mûködik, akkor ott váltogathatom a nézeteket, persp, front, top, side és mindben fog mûködni a scale meg a rotate és a move is... csak a többi ablakokban nem... és mondom, frissen telepített maya, semmit nem csináltam vele és a 6.5ös is ugyanezt mûvelte...

Davidka
Nem próbáltam...
És most találtam egy másik hibát is... amikor egy polygon face-t extrude-olni próbálok, akkor nem jelenik meg az a kis ábra, ami szokott, hogy nagyítsam, forgassam, vagy mozgassam az új face-t... hanem nincs ott semmi és ha simán megnyomom a "w"-t, akkor tudom csak mozgatni... <#fejvakaras> mitörténik?

Magnificat
bár elõször is úgyis el kell dönteni, mit akarunk... A smooth hibája, hogy minden face-t 4 részre oszt, ergo ha egy síkban van egy face, akkor generál 4 face-t, szintén egy síkban, ami felesleges, hisz 1 polyval elérhetnéd, amit 4-gyel tettél... A subdiv ilyen szempontból jobb, de az meg csak animra-képre jó, játék nem eszi meg a subdiv modellt... szóval számtalan olyan deformitás van, amit sokkal könnyebb smooth helyett kézzel beszúrt éllel megoldani... Pl lapból ki van vágva egy henger, akkor a henger peremét kézzel is lehet lágyítani. Beszúrsz egy élsort a henger részébe, egyet meg a perem körül a lapra, magát a tényleges peremet meg scale-eled a kettõ közé...