Maya

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Magnificat
szép modell... Este küldök majd egyet én is az enyémrõl 😊

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

Magnificat
Az extrude optionsában van egy bepipálható use selected curve for extrusion sor, azt pipáld be, ha nem lenne (btw nem is tudtam errõl a feature-rõl, köszi! lehet, hogy valamikor hasznos lesz 😄 😄)

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

nah közben felrakok egy képet min munkálkodok h vizualizálódjanak is a problémáim :😄

http://www.lantos3d.com Lantos Dávid alias 1mp3rator alias imp99

Magnificat
lol... elhatároztam, hogy nyáron kicsit elmélyedek a MEL-ben is... Régebben csináltam már pár scriptet,
de ezek fõleg másolással és összevágással készültek. Most megírtam elsõ olyan ötletemet, ami nem ilyen
volt! 😄 Csináltam egy kockát, aminek a színe a jelenetben való pozíciójától függött (X kitérésre pirosodott, Y-ra kékült, Z-re zöldült 😄 😄. Persze több tengelyen való elmozdulás során keverõdött a szín 😄 Jó, tudom, hogy ez olyan 2 perces munka, de akkor is tök poén 😄

Nah újabb akadály,.....nos 7-es mayában ha kijelöltem egy face-t és egy curve-ot és nyomtam rá egy extrudot akkor követve a vonalat kiextrudálta a felületet amit a kezdõponthoz illesztek...mostmeg nem csinálja :S

bordy
én arra láttam egy olyan módszert hogy a csóka kijelölte az éleket és a create-sets-quick select setsben megadot 1 nevet és azon elmentette a maya, aztán az edit-quick select setsben kiválasztotta azt ami kellet neki.

bridge az sztem tökk hazsnos tudd lenni, én szoktam használni kanyar kötéseknél meg ívelésekhez. nagyon szépen szabályosan meg lehet csinálni vele a dolgokat.

köszönöm mind2 hozzászólást....hát igen én is elég alap eszközöket használok..már megszoktam bizonyos kijelölési módszereket, és egyéb modellezési technikákat, de hátha talál az ember vmi olyat amivel pl egy 2 perces menetet le tud rövidíteni 10 sec-re.
Nekem a legtöbb gondok a kijelölés okozza, amikor vmi nagyszámú periódikusan ismétlõdõ részt akarok kijelölni.(pl cilindernél mondjuk minden 3. oldal edget)

Magnificat
A make hole egy objektben csinál egy face alakú lyukat (lásd súgó). Értelmetlennek találom, hisz egy face-t lehet megadni, mint alak, és egyetlen másikat, ami ehhez alakul...

Bridge: No ez már hatásosabb tud lenni, bár sosem használtam... csak egy objekten belül mûxik, és csak border edge-ek közt... nevébõl adódóan áthidalásra jó tud lenni, formailag nem azonos, de vertexszámilag azonos csatlakozási pontok esetén (súgóban egy sisaknál mutatták...)

bár hozzá kell tenni, hogy szerintem (amennyire láttam) a profik is csak az alap eszközöket használják, ezt szokták meg, és amennyire eddig tapasztaltam, mindenre elég is az a pár (extrude, append poly, move-scale-rotate...stb)

repvez
Mayaban még nem használtam,de minden másba már igen a bridge-t, gyanitom hogy itt se lehet külömb.
A lényege, hogy 2 polygont kijelölve ossze lehet oket kötni.Egy objektumon belül müködik, tehár ha 2 obj-ot akarsz akkor elötte ossze kell oket attacholni.
kéne egy kis help.....pár eszközt most vettem észre, hogy van az új mayában 😄
Az egyik a 'bridge' a másik a 'make hole'. Megnéztem helpet de nem sikerült kihá,ozni, hogy kell õket használni mert kattintok ide oda és nemigazán szeretne mûködni, mondjuk az angolom sem a legjobb 😄

Magnificat
tudni kellene elsõre, kb hány embert érdekelne... legalább 3 ember kellene azért a dobogóra 😄

Magnificat
Kicsit mókáztam, megnéztem, hogy hogy alakítsam a topológiát, hogy majd jól deformálódjanak a cuccok, szóval rádobtam egy 40 másodperces rig-et a modellem kezére, és beanimáltam (újabb 1 perc 😄)... mókás vége lett:
oops
Kicsit olyan érzésem volt, mint a Weta-soknak, amikor a renderfarm többtíz órája renderelt egy jelenetet, amikor visszanézték, látszott, hogy Gollam szeme kibukkant a fejébõl, és a haja is égnekállt 😄 Szóval a gépben lakozó ördög 😄

viccelsz? én most olvastam mi legyen a téma.....nemlehetne akkor vmi harátidõt adni a dolognak 😄??? csak h kicsit munkaszagû legyen a dolog😄😄

bordy
oké, majd ezek mindenében segíthetsz, én ebbõl többet már nem nagyon tudok kihozni sajna. a koszolásra vannak 5leteim, de hátha valami újat tudok meg 😊 a kocsinövelsét is megfogadom mert azt én is éreztem hogy valahogy nem 100as az arány, de nem voltam biztos teljesen benne.
7végén remélem lesz idõm ezzel foglakozni. most vizsgára kell készülnöm estére, aztán meg egy hf-t kell megírnom gyorsan. holnap is 2 vizsga lesz.

Peetmaya
Kissé félve kérdezem meg, de ki állt neki az ûrhajó modellezésnek?😄

Miért nem hívják a bajuszt szájöldöknek? :)

Peetmaya
fugafree nem egészen értem, hogy mit szeretnél, picit pontosabban, esetleg kép?

Brody szerintem túl pici az autó, én növelnék a méretén. A textúrákon valóban javíthatnál, összekoszolhatnád, ha nem tudod hogy kell, van pár apró trükk, amivel meg lehet oldani, szólj és segítek. Valamint!!! MR-jel rendereljed és használj valamilyen fényszimulációt, still image-eknél szinte kötelezõ. Bár szerintem elég lesz az ambient occlusion is. Ha kell, ebben is tudok segíteni.

Azt szeretném megkérdezni, hogy hogy tudok síkra egy téglatestet (nurbs) fektetni.
Amikor már ráfeküdne mindig ezt írja figyelmeztetésnek:
// Warning: Cycle on 'group2.worldMatrix<0>' may not evaluate as expected. (Use 'cycleCheck -e off' to disable this warning.)
Kiraly<#eljen> en az oszlopok meg a talaj texturajaval mokaznek meg amugy zsir ha lesz idod mentalrayel atom feluleteket lehet csinalni, a kocsin.

the world is mine

bordy
no, közelitek a véghez, még az anyagokkal akarok babrálni mert azokkal nem vagyok kibékülve teljesen, csak hát a tudás határt szab sajnos. tetején van 1 vagyis 2 pukli, azt majd lekalapálom még. holnap még 1 picit töklök vele aztán befejezetnek tekintem. addig is jöhetnek észrevételek. külsõ szemlélõ többet lát ugye.

polgi
Ok, ha lesz idõm nekiállok.
Ja és köszi Midas.

Nah erre kiv leszek <#nyes>

the world is mine

Peetmaya
nagyon jó
csináljatok ûrhajót, 1-2 személyes kis vadászt.
néhány követelmény, törekedjetek hi polyra. Semmi material, semmi textúra, csak a 3d modell. azzal modelleztek amivel akartok, bár mivel ez maya fórum... lehet poly, nurbs, sub-d, amit akartok.
valakinek van kérdése?😄

hehe.....jó ötlet...csakhát jah nekem is elég sok a meló....de ha jó a téma beszállok (mellesleg nekem a sci-fi jön be...😄)

Magnificat
nem hülye gyerek ez a peet... 😄 Zsûrizni szívesen zsûrizek, bár nem hiszem, hogy méltó lennék rá, de ha már így hívtok... 😄 Esetleg majd én is csinálok rá valamit, versenyen kívül (persze peet a cuccunk mellett 😄). Szóval ha van pár jelentkezõ, akkor részemrõl mehet 😄

repvez
Hát ha lehet egy javaslatom akkor akár lehet egy komplexebb modellen is bemutatni a dolgokat.És szépen sorba lehet haladni az alapokon.(referenciakép beállitás, lowpoly, high poly, texturázás, render)
Minden modositást ugyan azon a modellen.
Pl. egy repülögépet lehetne elkésziteni.
En pogi videojara gondoltam otletes a modelek egyszeruek de az otlet jo.
Nem rossz ez a contest gondolat sem sztem olyan kellene ahol az alap fogasok megragadnak.
Pl egy pohar nem nehez polyba meg nurbsbe. Aztan kesobb lehet vele meg szorakozni.

the world is mine

Peetmaya
Szóval az ötlet jó, de nincs rá ideje senkinek😄

na beszéljük akkor meg, hogy ki milyen jellegû modellezést szeretne, és szavazzuk meg, hogy mi legyen😄

Az otlet maga nagyon jo sztem

the world is mine

polgi
polgi
Végre sikerült feltöltenem az lesõ animációmat, remelem lassan belinkelik a world3dre.

polgi
Ja, hát gondolom velem együt mindenki ezerrel csinálja a dolgait, de részemõl nem vagyok semmi jónak az elrontója.<#wink>
"Részt veszek amiben részt kell venni" stb...

bordy
mondjuk ja. ilyenek nem jutnak eszembe ilyenkor 😄 csak olyanok hogy (nem fórum képes) 😄

idõre a hátáridõ az jobb lenne sztem, mint hogy mennyi idõ alatt készül el. ezt csak az egyébb elfogláltságok miatt gondolom így. de nem rossz 5let.

Peetmaya
Mag, te zsûrizel😊
Elsõsorban a kezdõknek gondoltam valami modellezési feladatot vagy ilyesmi. Mindenkinek le kellene modelleznie ugyanazt, és nézénk az idõt, minõséget. Mindenkirõl részletes véleményt írnánk és tanácsokkal látnánk el, hogy mit kellene másképp csinálnia.
Ha nem akartok semmi ilyet csinálni, szóljatok, hogy ne törjem magam!

Brody, ha nem mentett volna a maya a tempbe, akkor a régi mentésedbõl ki tudtad volna exportálni a shadereket és a legfrissebbe, amibõl hiányzik, beimportálni, így kb ott tartottál volna, mint amikor a hiba történt.
Ilyen nekem még nem volt, de amúgy megértelek, csinál néha furcsaságokat a maya.

Magnificat
szerintem peet majd nem fogunk kilátszani így is a munkából 😊 bár felõlem, de akkor nem ígérem, hogy résztveszek 😄

polgi
játék, kép vagy animáció irányába?

bordy
az a szerecsém most, hogy volt egy kilépése a programnak és a tempbe lementett egy jó állapotott már.

bordy
grrrr, néha felcsesz a programm a fasságával. elmentettem szépen a projectem, restartoltam a gépet és az összes material amit szépen beállítgattam már, faszán eltünt. üres a hypershade.
szerencse hogy több mentést csinálok, csak az a másik hátrébb vagyok jócskán már.

Peetmaya
akkor hajrá emberek, Magnificat két tutorja tökéletesen jó kezdõknek, nagyon részletes, tele sok jó tanáccsal, szóval harjá.

Kéne csinálni valami kis contestet nem?
Csak úgy a magunk szórakoztatására, valami oktató jellegû dolgot.
Mit szóltok?

Magnificat
nem voltál az, ámen testvérem 😄
Ezt bevezetem a többi fórumon is, ahol még csevegek 😄

Köszönöm Peet.
Szerintem nem voltál lehurrogó, de ha valaki annyira nem veszi a fáradságot, hogy utánna nézzen mit nem tud, mi érdekli, hanem egyböl megkérdezi, hogy hamar válaszoljon rá valaki, annak felesleges is elkezdeni bármilyen komplex program tanulását.A maya nak is és más programoknak is nagyon jo a helpje ( F1 :o) ) teljesen jól használható, pl sokkal jobb mint a híres magyar nyelvû maya könyv
Peetmaya
Szala, nagyon jó lett a model, mondhatom, hogy a szokásos😊
hány poly a low ver?

Tutorial jó dolog, lehet belõle tanulni. A bajom az, hogy senki nem veszi a fáradtságot, hogy utánanézzen a dolgoknak. Maya helpben benne van minden, ami kell. Én az FBIK-t onnan tanultam meg használni. Nem kerestem tutorialt, semmit, mert ott minden le van írva. Ajánlom a ti figyelmetekbe is, és még egy dolog, nem csak a maya miatt, hanem kb minden miatt, angolra szükség van, alapnyelv, tanuljatok!😊

Szerintem a fórum azért van, hogy segítsünk, ha elakadtok, nem azét, hogy mintha iskolában oktatnánk, lépésrõl lépésre fogjuk a kezeteket és helyettetek nyomjuk az egér gombot. Sorry ha nagyon lehurrogó voltam.

Magnificat
holnap reggel hazaköltözök, szóval lehet kicsit ritkábban leszek online... igyekszek egy hónap szélessávot intézni majd magamnak, a többi idõben marad a modem... no legyetek addig is jók (jó persze ez annyit jelent, hogy naponta olyan 2-3x fogom csak csekkolni a fórumokat, illetve a leveleimet, és ritkábban leszek msn-en is)

sziasztok
én is mutatok egy uj munkát, aki ismer, tudja, hogy real time ban utazom, tehát az egész estés render nem az én mûfajom, nemrég néhány ilyen és hasonló fegyvert, vagy fegyverként használható tárgyat csináltam egy játékba, tetszett a munka, volt most kis idõm így csináltam egyet magamnak is, amit legalább ki tudok majd rakni a portfoliomba, egyenlõre a highpoly van meg és hozzá a normal map es low poly verzio:
http://www.inext.hu/~szala/gun/
szerintem irj a supportnak
Magnificat
ROFLLOL

Met
LOL

\"If in doubt, flat out!\" Colin McRae

leszedtem a maya 8.5 trial verzioját, bereggeltem, de a mai napig nem jöt meg a softver key.
valaki volna szives megadni?

[email protected]
énse....de sztaki hasznos

polgi
Azért kellene videó mert sajnos még nem igen beszélek angolul. De mégis miért ne lenne alkalmas a tutorial a tanulásra?

Peetmaya
Polgi én most csináltam meg az fbik-t, maya help alapján. Nagyon egyszerû, értelemszerûen van leírva minden. Sose fogtok megtanulni mayazni, ha mindig a tutorokra támaszkodtok.

Dávidka, képet!