Maya

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Magnificat
helyes! benne lennék 😛

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

Phoenix007
Lol, hogy még itt is elõjön a MAGUS téma 😊 Én mondjuk nem játszottam soha, de sok embert ismerek a csapatból, akik írták/rajzolták. Na és mit szólnátok egy MAGUS világában játszódó PC-s/konzolos játékhoz? Esetleg felvethetem ötletként itt a vezetõségnél 😊

Burn the flamer! Kill the spammer! Purge the troll!

Nyers
Kösz, megy a dolog! <#eljen>

My Life for Freedom!

Boba
Magus rulz.😛

Magnificat
No sikerült egy kis lelket öntenem a fényképezõgépembe, amibõl teljesen elszállt egy hete a fókusz, és noha még mostis nagyon gány, azért valamelyest sikerült szétszednem, és visszaállítgatnom... Majd szenvedek még holnap vele, csak már lemerült az elem az állandó próbafotózásoktól...
Szóval valami hasonló modellt szeretnék csinálni:
hasonlót
és kis ilyen beütéssel:
kicsit ilyet is

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

Magnificat
arra biztos jó, bár a topológia, amit csinál, nem feltétlen lesz az, amit csinálnék kézileg... Mondjuk lehet gyorsabb lett volna a tegnapi vállrész is nurbs->poly konverzióval, legalábbis vagy 4-5x nekimentem, hogy jó kezdeti topológiát érjek el primitívekbõl (próbáltam kockából, negyed gömbbõl, hengerbõl, de a végén a jó öreg, legjobb, de lassúcska plane + élextrude maradt 😄)...

Jo az ha le akarsz masolni vmit aztan lehet belole polyt 😊)

the world is mine

Magnificat
jah, és amúgy utálom a nurbs-ot... XD sosem tudom, mi miért történik benne... A jõ öreg poly modellben minden pont közt egy egyenes van, és emiatt az egyszerûsége miatt imádom 😄

Magnificat
nem érdekel az off, a normál "szakmai" duma nem pezsdíti mindig fel az embereket, meg amúgyis foglalkozunk mi a Mayaval is eleget, meg segítünk az embereknek, ha tudunk, szóval nem megy a topic rovására (szerintem, pláne, hogy conceptekrõl (is) beszélünk ugyebár 😄)
De elõbb a "munka" 😄
Nyers:
A Nurbs cylinder optionsában (create->nurbs primitives->nurbs cylinder (kis kocka mellette)) meg lehet adni, hogy befedje-e a hengeredet (caps: none). Ezzel kipróbálva nekem szépen ment a sculpt geometry tool, minden fagyás nélkül. Az össze-vissza konvertálgatással mindig vigyázni kell, nagyon nagy galibákat tud okozni a modell struktúrájában... A S.G. Tool nálam a seamnél (a vágásnál) is mûxik, igaz, én konkrétan 8.5-öt használok... Lehet, hogy a 8.ban van valami bug ezzel kapcsolatban, nem tudom...

Peet: Játszani valszeg nem fogunk tudni együtt, egyrészt messze vagyunk egymástól, másrészt tényleg nem játszottam legalább 5 éve 😄 MAGUS-os karit sosem próbáltam (eddig) lemodellezni, de szórakoztatónak tûnik (csak sajna mostanában jutok megint oda, hogy nekikezdhessek, egész nap mással kellett foglalkoznom...) Én általában Íjászokat játszottam, Ereni erdõjárót (ha jól emlékszem), harcosból kiképzett íjászt, dorani mágust (ez volt a 14-es szintû), tûzvarázslót, Arel papot (másik kedvenc), és barbárt (õt a nagyon de nagyon alacson IQ-jáért, illetve a benne rejlõ szerepjáték lehetõségért imádtam)... de a tolvajon és a boszorkányon kívül szinte mindent kipróbáltam. Mesélésnél kicsit egyben kellett tartanom a többieket, amikor egy Tooma pap (törpe), egy Khál barbár 6-os IQ-val 😄, két kardmûvész, ikerharccal, és olyan chi harccal, amibõl ki se akartak jönni... Szóval korlátozni kellett õket, mert túltápolták magukat gyorsan (de hihetetlen nagyokat játszottunk, röhögtünk állandóan 😄) Rúnám sajna csak vagy kettõ van, nem volt rá soha pénzem, meg nem is szólt sok arról, amit olvasni akartam... MAGUS könyveket felváltva vettünk, csodálatos regényeik vannak (most akarom majd elkérni megint a Véridõt). Mi toltunk MAGUS mellett Star Warsot (mindig én meséltem, mert nekem van hozzá könyvem 😄), Ars Magica-t, MAGUS kártyajátékot, Shadowrunt csak akartunk, sajna sosem volt rá lehetõségünk...

Nyers
Régi tutort nézek, és elõjött ez a probléma - motorbicikli test.
A megoldás az, hogy mindig elõre gondolkozva arra forgatjuk a testet, hogy az eredeztetõ isoparm olyan helyzetbe kerüljün, ami nem nagyon látszik és nem is dolgozunk nagyon ezen a részen. Általában lefelé nézzen és szimmetriasíkkal egybe essen. Így elegánsan kikerültük a problémát 😊 Kár, hogy csak most jutott eszembe.
Bár a Sculpt Tool-os fagyásra ez nem megoldás, ide-oda konvertálással megy csak az.

My Life for Freedom!

Peetmaya
Nyers érdekes probléma, még sose találkoztam ilyennel. Mit akarsz lemodellezni? Hátha van megoldás, és kikerülhetõ a probléma.

Miért nem hívják a bajuszt szájöldöknek? :)

Peetmaya
Mag mi most akkor offolunk durván😊
Mi is évekig játszottuk, de idõ és kalandötlet híján csak hétvégenként, de akkor 10-12 órát is egyhuzamban. Viszont a legdurvább karakterem is csak 6. szintû volt. A kedvencem viszont még csak 2. szintû, toroni varázsló, nekiláttam már 3d-ben megcsinálni, de a páncéljánál elakadtam, ki kéne találnom rá valami frankó motívumot. Amúgy könyvek, leírások, runa, stb terén mi is fel vagyunk fegyverkezve druván. Lehet egyszer össze kéne ülnünk játszani?😊😊😊

Nyers
Sziasztok, segítséget szeretnék kérni 😊

Régi mayában a nurbs cylinder nem volt befedve, alul-felül nem volt lezárza. Amit most használok (8.0) abban meg ad rá tetõd és alsót is, tehát egy teljesen zárt hengert kapunk. Visszaalakítottam az új cylinder-t, vagyis letöröltem a tetejét és az alját.
A probléma az, hogy Sculpt Geometry Tool-t ha használni akarom erre az objektumra akkor fagy az egész maya. (Fatal Error. Attempting to save in C:/... .ma) Trükközvén, hogy SubD-re konvertálva és utána vissza NURBS-re, akkor megint engedi a Sculpt-toolt. Ilyenkor meg az a gond, hogy annál az erõsebb vonalnál, ahonnan eredezteti a NURBS a hengert, amikor abban a körzetben dolgozom a tool-lal, akkor az a vonal nem marad egyben, szétválik.
Gondolom megbolygattam az objektum lelki világát a törléssel, de lehet-e ezen segíteni, meg lehet-e oldani, hogy ne váljon szét a cucc?
Köszi

My Life for Freedom!

Magnificat
évekig nyomtuk haverokkal anno (olyan 5-7 évvel ezelõtt), volt, hogy napi 5-8 órát, minden hétköznap... 😊 Meséltem is, játszottam is 😊
Néha teljesen komolyan játszottunk, néha pedig "módosított" szabályrendszerrel (értsd: ami tetszik, csak a hangulat a lényeg 😄)
Legjobb valódi szabályrendszeri karakterem egy 14-es szintû varázsló volt, amit szabályosan vittem fel addig, hónapok alatt 😊
Mondjuk nekem nincs sok könyvem (illetve valahol gépen már van), csak az elsõ törvénykönyv, de haveromnak minden megvan, titkos fóliánstól, új tekercseken át, papok paplovagok kiegészítõkig minden... De mindig inkább a régi szabályok alapján toltuk, az új (a titkos fóliánsos) nem tetszett, a D20-asat meg annyira nem ismerem, nem toltuk...

bordy
hihi nekem is van egy ilyen karakterem concepten, az is valami ilyen magus játékszerûbõl lett nyúlva, terveim közt van legyártani. csak el is kellene jutni oda. köv hónapban talán neki lendülök vagy hónap végén. õ egy harcos tündi nõci lesz. 😊

Peetmaya
Mag te ismered a magust?😊 és játszottál is már, vagy scaka képeket használod belõle refként? Ezekszerint inkább fantasy beállítottságú vagy?

Sztem jo lex 😊

the world is mine

Davidka
Köszi!
Annyira kétségbeestem tegnap, h az eszembe se jutott, h tutorialt is kereshetnék a neten 😄 szóval köszi! 😊 végül sikerült megoldanom

Magnificat
Mivel nem sok ötletem volt, hogy csináljak fejbõl kommandóst, ami tetszik is, így nem kommandós lesz, hanem lovag 😄
screenshot

A modell eddig 928 poly, mellvértestõl, vállpáncélostól, csattostól mindenestõl. cél ismét 6-8k poly maximum... Monduk itt a fejre el fog menni sok gyanítom...

röprender
Itt egy röpke render róla, a közelebbi a low poly verzió, a távolabbi a subD verzió, kb így nézne ki, ha most beimportálnám ZBrush-ba...

Az emberkét nem én csináltam, de az a baj ezzel a lovaggal, hogy ahogy elképzelem, egy teljes low poly arcot kell majd csinálnom hozzá (a sisakját a kezében akarom majd, hogy tartsa, a másikban meg a kardját... vagy valami hasonló). Az elõzõ mariner-es próbálkozásban az volt a jó, hogy legalább csak az arc felét kellett modellezni, a szeme a sisaktól úgysem látszott volna... De most tökre élvezem ezt a lovagot, és legalább már tudom, hogy mit fogok rajta csinálni, és hogy mihez használok majd ZBrusht... (meg van referenciaképem, továbbá szinte concept artom is (MAGUS Elsõ törvénykönyv, 39. oldal, Lovag , bár a 61. oldal Ranagol Paplovagja is majd rajta lesz egy kicsit )

Magnificat
be kell mappolnod a modellt, mert ez még a primitívjeibõl örökölt UV-t próbálja használni... Keress tutorokat a témában, mert részemrõl nem tudom csak így szóban elmagyarázni... Amúgy a Create UVs és az Edit UVs menüpont kell neked a polygon menüsorból... Gyakorlatilag neked kell a felsorolt eszközökkel, projekciókkal lefedni a modell részeit, majd ezt az UV texture editorban berendezni a 0:0 - 1:1 négyzetbe, és ezt kimenteni az itt található UV Snapshot segítségével... Ezután már tudni fogja a program, hogy a modell melyik területet hol található a textúrán...

Davidka
Na, egészen pontosan ez a problémám.
Kijelölöm az objektumot.
(Rendering): Texturing/Create PSD network
csinál egy PS fájlt, ami igen fura, egészen konkrétan van rajta pár csík keresztbe kasul.
tesztnek rajzoltam egy piros bumszlit a PSD fájlra, majd visszatöltöttem textúraként és ez lett...
Namost nem értem, h mér rakta kb az összes face-re azt a piros kis pöttyöt... én azt akartam volna, h 1 piros pötty legyen az egész objektumon... máshol így csinálta. azér problémázik velem mer túl bonyolult az objektum? mit tudtok tanácsolni, h egy normális wireframes PSD fájlt kapjak, amit tudok textúrázni?

A probléma:

Davidka
hali, textúrázással kapcs lenne 1 kérdésem:
hogy tudok photoshopba átvinni 1 olyan képet, ami az adott testem kiterített verziója? szóval egy nagy wire-rács

bordy
ja, aszzem vágom miez most már én is. talán volt valamelyik mûsorban is szó róla. fókusz vagy aktív, nem emléxem már.

sajoati
egy virtualis vilag (secondlife.com 😊 ). minden cucc benne (par alap texturan, objektumon kivul) user-krealt.

mivel az SL L$ es az USA $ szabadon valthato (most valahol 1USD=265L$-on van az arfolyam), ezert megfeleloen kapitalista is az egesz, a foldtulajok, top tervezok szepen keresnek vele.

emellett azt csinalsz benne, amit akarsz. 😊

Endure, in enduring grows strong...

Peetmaya
lehet nagyon fish vagyok, de nekem gõzöm nincs mi az a second life

Met

\"If in doubt, flat out!\" Colin McRae

Peetmaya
sajoati neked ez miért is kell? ha már az elméletet letisztáztátok😊

sajoati
bocs, lemaradt:

DAVID laserscanner

elvileg OBJ az output.

SL-ben ez uj feature, eddig valoban... kocka, gomb, stb. un. primitive-ek v. prim-ek voltak az epitoelemek, igazabol 3rd party sw-vel nem is lehetett nagyon modellezni benne. (Blenderhez volt exportere.)

de a sculptie-k, amik tkp. egy gombre rahuzott displacement mappel biro prim-ek mindent megvaltoztatnak, hiszen nem (akar (az SL limitalt eszkozkeszletevel) agyon-tweakelt) alapelemekbol epitkezhetnek az emberek, hanem szinte barmit eloallithatnak pl. Mayaban, stb.-ben.

igazabol a legjobb az lett volna, ha ez a "fejbeviteles" projekt automatizalhato, szerintem egy L$1000-2000 siman elkerheto lett volna egy ilyenert. na mindegy. :-)

sajoati
ezt nezzetek meg, ha esetleg erdekel:

Hamarabb kesz lesz a modell ha te megcsinalod mint a scenner. Mivel a scennertol csak egy halom xyz kordinatat kapsz nem pedig egy modelt pl obj stb.
De ha ismered az mb file folepiteset mar gyerek jatek modelt varazsolni belole 😊)

the world is mine

Magnificat
innen is látszik, hogy fogalmam sincs, mi a 3D scanner outputja... 😄 valaki már leprogramozta...

Amúgy a second life nurbs alapú modellt használ? nem poly alapút?

sajoati
koszonom a valaszokat, bocsanat, ha zavaros voltam, de elmondanam kb. mi lenne a lenyeg. (es telleg elmeleti sikon kerdeztem. 😊 )

vannak normalis emberkek, normalis fejjel, irl. ezeket beszkennelni, amit neztem cuccot, az tud Maya-be, 3DS-be exportalni.

a fejet pedig Mayaban fel kene texturazni az ipse rendes arc texturajaval, majd az egeszet visszabutitani olyan formatumra, amit a Second Life meg tud erteni. Ezek pedig az SL sculptie-k lennenek, amik ha jol tudom max 64 vagy 128 slice-os NURBS gombokbol (meg talan egyeb testekbol) allhatnak.

de valoszinuleg ez a referenciakent hasznalat lesz a megoldas, koszi az otletekert, ui. nem latok eselyt arra, hogy valaki ilyen konvertert leprogramozzon. :/

szia,
A 3d scanner nem tudom pontosan milyen outputot ad, valoszinuleg allithato, de biztos hogy mayaba kozvetlenul importalhato. Attol fuggoen milyen a scanner vagy egy rendezetlen halot kapsz (ami persze formailag teljesen jo) vagy egy szebbet, ha te jelolod ki a vertexeket scribe toolal. Barmelyiket is hasznalod, utana a felszinre rajzolhatsz nurbs patcheket (make live utan) vagy ha jol tudom konvertalni is lehet automatikusan, de ez valoszinuleg Neked nem jo. A lenyeg hogy csak referenciakent szolgal a bescannelt modell, nyilvan anelkul is modellezheted.
Magnificat
Mitlageri: elsõre egész csini modell, persze számtalan hibával, fõleg shader és bevilágítás téren, de elsõre mindenképp dícséretes. Ha esetleg küldessz egy wireframe képet is, több véleményt tudunk majd adni... (jah, és a lámpa elég rosszul sikerült a többihez képest, azt szerintem csináld újra)

Sajoati: Isten látja lelkemet, meg akartalak érteni, de nem sikerült 😄
"Tegyuk fel, hogy az osszes eszkoz hw, sw formajaban rendelkezesemre all a lenti problema megoldasahoz"
Gondolom ezzel csak annyit akartál mondani, hogy elméleti síkon vagy kíváncsi az egészre, hogy hogy menne ez a 3D scannelés + sw utómunka... Lényegében passzolom, de szerintem komoly munkához ez esetben még neked kellene megírni/megíratni a szoftvert, ami átkonvertálja a 3D scanner által készített képet valami maya által ehetõ formátumba. A gömbös slice-os, meg a textúrás kérdésedet egyáltalán nem értettem :S Arcból textúrát lehet csinálni, Photoshop tutorok is szólnak róla, hogy kb hogy kell kinéznie a végeredménynek. Itt elsõnek bemappolod a fejet, és annak a UV layout-jára ráigazítod, rámontírozod a fotót...

Hi

Pár hete kezdtem foglalkozni a Mayaval, és egy video tutorial után nekiláttam elsõ önálló munkámnak, ami szerintem egész jó lett így elsõre.

Met
persze persze, ha tudnak segítenek neked, csak gondoltam beszólok me' mé' ne 😊)))

OFF ott nem nehéz fast lapot összehozni 😛

sajoati
meg tudom, hogy szokatlan a dolog, de en is segitek barkinek, barmiben, gondolom itt is hasonlo a mentalitas. 😊

/OFF egyebkent meg nekem is volt degaban egy fastest lapom, sot egyetlen gyozelmem is ott. 😊 csak eszembe jutott a szignodrol 😊)

sajoati
hella!.. nem, csak .. annyira nem akarom leloni a poent.. majd ha kesz lesz.. persze a lenyeg az lenne, hogy a modell felbonthato legyen pl 32 slice-os gombre, mert ahova megy, oda nem lehet beimportalni csak ilyen viszonylag primitiv ojjektumokat.

a 3d szkennert vagy hazilag gyartom le (lehet ilyen primkot gyartani 😊 ), vagy egy kinti "kollega" megveszi.

Met
el vagy te tévedve 😛 😄

sajoati
Sziasztok, furcsa keresem, kerdesem lesz, ne flemeljetek miatta lecci. 😊

Szoval. Tegyuk fel, hogy az osszes eszkoz hw, sw formajaban rendelkezesemre all a lenti problema megoldasahoz. Milyen eszkozok kellenenek sw tekinteteben (hw-t nem kell irni).

Emberi arc beszkennelese 3D-s scannerrel, majd ennek beimportalasa Mayaba, illetve a modell feldarabolasa meghatarozott egysegnyi slice-bol allo NURBS gombszarmazekra. (Talan lehet mas is, mint gomb, ez egyelore nem tiszta.)

Tudom, hogy a vege valami butan kinezo verzio lenne (ami nem is baj), de erdekelne, hogy milyen lepessor vezetne el idaig.

A 3D scannerrol jelenleg nemtom, milyen outputot ad, de lehet, hogy valamelyikotok kapasbol vagja ezt a temat is.

Ha viszont nem jarhato ez az ut, egy fej modellt kellene gyartani gondolom, es arra rafesziteni a texturat... Szoval egy masik kerdes, hogy egy valos emberi arc-bol Maya modellre feszitheto textura kb. milyen eszkozzel hozhato letre.

Ha mondjuk PS vagy PSP, akkor azon belul? Illetve nem tudom, kepes-e a Maya a rafeszitett texturat mappolni, de gondolom nem, mert csak material adhato meg az objektumoknak. (?)

Magnificat
lol... passzolom miért lett olyan a link, amilyen, de köszi repvez 😄

Peetmaya
A kisujja nagyon vékony, azon még dolgozzál egy picit, amúgy szépen haladsz vele!

repvez
"Not found"...basszus pedig amikor elolvastam a bevezetõt olyan jól felvezetted h szinte görcsölve kattintottam a linkre...😄 aztán ez...

http://www.lantos3d.com Lantos Dávid alias 1mp3rator alias imp99

Magnificat
egyedül vagy vele 😄... lehet, hogy valami telepítési hibád volt...

no postolok már valami képet is, hogy mivel szórakozok mostanában... az utóbbi 2-3 éjjel termése (max 4-5 óra munka összesen)
Mariner

Ez eddig csak a blokkolt modell, még semmi részletet nem tettem rá...
A kézfejet holnap átdolgozom, nagyon nem vagyok vele elégedett, bár beriggeltem, és ahogy néztem, a topológia jó lenne, csak majd dobok rá kicsit több részletet... A sisak egyenlõre okés, az arc is megfelel egyenlõre, páncél még tervezés alatt, a gatya topológiája sem rossz, csak nem illik a páncélhoz, ergo holnap azt is áttervezem... Sajna még magam sem tudom pontosan, mit szeretnék... Eddig olyan 2500-3000 poly körül van, a végleges low polyt olyan 6-8k-ra tervezem... erre jönne majd rá a displacement, diffuse, spec map, riggelném, és kipróbálnám majd a motorunkban... de elõtte még soksok meló lesz a modellel.

ja, mentségemre szóljon, elsõ teljes low poly kari próbálkozásom

nah franko mar meg is talaltam egy hibat....mental ray nekem 85 nél nem müxik :S nem tudja betölteni a openexr.dll-t

Magnificat
no hagyom mára a mel-t... addig jutottam, hogy saját ablakot csináltam, pakoltam bele csúszkákat, rádiógombokat, gombokat...stb, amivel vezérelhettem a kijelölt objekt értékeit (bármi is legyen az az objekt), pl x-y-z mozgatás, színek RGB komponensei, láthatóság...stb

hehe...megvan mi volt a hiba...az új maya-ban két kattyal lehet vmit letenni. és meg csak 1 kattyal csináltam és ez nem tetszett neki 😄

Köv 1M Dolláros kérdésem: Most megvan a cipõfûzõm és hogyan lehet csavarni az egyes curve pontokat mert így nem fekszik fel a nyelv-re a fûzõ kicsit hülyén néz ki. Maya 7ben volt rá vmi tool de itt ugye ez sincs 😄

bordy
nem lehet hogy fordítva van? reverese curve directiont probáltad?

be van pipálva mégsem müxik csak elkékül a felület meg a curve is...nah mind1...próbálkozok mindenképp majd rájöbök mert a cipõfûzõt kissé nehézkes lenne be illeszteni 😄 a curve helyrerakásával is majdnem 2 óra elment...
köszi..