Maya

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

youth
Oké, köszi!

Youth

ibor90
nagyon szépen köszi!
a speculatr megpróbálom magamtól, de azért megköszönném ha azt is leírnád mert érzem hogy nem fog sikerülni 😄

http://ibor90.webs.com ¡ ǝ ʌ ı ʇ ɐ ǝ ɹ ɔ ° ǝ q :)

ibor90
ok bocs, csak segíteni próbáltam, de ígérem nem fog elõfordulni újra, mármint nem az hogy segítek hanem hogy ilyet linkeljek 😊

youth
Hát annyira nem vagyok benne a jogban, jobb a békesség. Amúgy szerintem, attól még, hogy nem kaphatod, nem terjesztheted.

Youth

ibor90
ok! de a múltkor is megkérdeztem, és az volt a válasz hogy mivel már sehol nem lehet megszerezni, így senkit nem károsítok meg vele tehát lehetett. De akkor ha azóta változott a dolog akkor bocs!

youth
Szia Ibor90!

Örülök, hogy ilyennel is rendelkezel, de a fórum és a te érdekedben töröltem a hozzászólásodat. Ugyanis a warezolás itt nem megengedett, topik bezárást von maga után. Privátban azt csinálsz amit akarsz, de itt a fórumon tilos! Lehet persze, mert új vagy és a banneren sincs semmi erre utaló, intézkedem...

További szép napot!

Youth

Peetmaya
A bump egy kicsit nehézkes, de ha 3x megcsinálod, utána már menni fog rutinból:

Miért nem hívják a bajuszt szájöldöknek? :)

Sziasztok!
Jó két éve elkezdtem ugyan Mayázni, de nem jutottam túl sokra kitartás, és megfelelõ tutorialok hiányában. ám eddig bírtam😊 Korábban Magnificat segített msn-en, örömmel látom, hogy most is errefelé van, gondolom, már mindent tud a polygonokról, amit lehet.
Szóval annyi lenne a kérdésem, honnan tudok kezdõ és nagyon, és még annál is kezdõbb, gyakorló és még többet gyakorló (amíg csak beidegzõdés nem lesz) tutorialokat leszedni?
Köszi
ibor90
és a mia_materialnál a speculart és a bumpot hova tudom berakni?

ibor90
de sikerült! a sima spot light beállításainál van olyan hogy "Shadow map override" ott sikerült megcsinálni, én is most jöttem rá.

Peetmaya
Ja igen. mib_spot light sose fog elmosott árnyékot csinálni, használj area lightot, scaleld le picire és mib_arealightot adj hozzá, elvileg azzal is kell mûködnie. Persze ezzel a renderidõt nagyon megnöveled, de lesz szép elmosott árnyékod😄

Peetmaya
Kanna perforációra javaslom a disp mapot sûrû modellezés helyett. Az árnyékelmosást nemtom, próbálj nagyobb értéket, de amúgy így hirtelen gõzöm nincs, nekem mûködött ha jól emlékszem.

A kanna shadere sokkal jobb lett, próbáld ki mia-val. Amúgy a mia szerintem egyátalán nem bonyolult, beállítasz pár alap presetet, aminek az értékeit csak ki kell másolnod, aztán annyi.
onnantól meg pici módosítások kellenek, hogy a saját ízlésednek megfeleljen. Nagyon gyönyörû élethû shadereket tud...

A light fog lehet erõsebb, az szép!

ibor90
újjab render:
változás:
-levelek a földön
-lánc shadere
-kanna kapott specular mapot is

[/img]

Hát igen igazad van a fa nem túl kidolgozott és nem is tartott túl sokáig megcsinálni, jó nem 5 perc volt de nem is több órás munka, viszont nem szeretném olyanra csinálni mint egy igazi fa, ez nekem így bejön. Hogy is nézne ki egy vasfa girbe görbe, vékony, görcsös kis ágakkal?
A kannára volt terv hogy rakok "perforációt", de aztán nem volt kedvem szenvedni, mert ha már van perforáció akkor az olyan legyen mint amilyen valójában is van azaz ilyen és ahhoz splittelni kellett volna egy csomót hogy sikerüljön. Úgyhogy inkább egy ehhez hasonlót próbáltam csinálni csak vasból.
A termésre meg még nem jött ihlet.
Az árnyék kérdésre még mindig várom a választ.
A mia_materialt megnéztem, és elég jó, viszont elég bonyolult is egyben, de majd jobban beleásom magam 1x ha ráérek.

ibor90
ezzel az a probléma hogy van egy halvány light fog (nem tom látszik-e) és az volume light-al van csinálva, úgy ahogy a tutorban írtátok úgy csináltam tehát a lámpa egy mib_light_spot, ahol nem igazán látok sok lehetõséget erre hogy elmossa az árnyékokat, én is állítgattam a light angle-t aztán furcsa volt h akárhogy állítom ugyanolyan lett.

Peetmaya
ja igen, és egy picit, csak picit, mossad el az árnyékokat (light angle ha raytrace-t használsz)

Peetmaya
Ibor
tulajdonképpen a mia material mindent meg tud csinálni, amit az építészetben felhasználnak. architectural shader. A fa anyagtól az üvegen át beleértve minden fémet. Bele van építve az összes photon shader is, amit hazsnálni kell ha GI-t használsz vagy causticsot. Szóval univerzális és brutálisan élethû. A beállításairól nézd meg a maya helpet, le van írva minden, hogy milyen alap beállítások kellenek egy-egy tipusú anyag elõállításához. Ha valami nem megy, kérdezz bátran.

Amúgy a mapolás egy konstant értéktõl való eltérés beállítására jó. Ha beállítod hogy a specular legyen 0.3, akkor az egész felületen ennyi lesz. Ha fogsz egy mapot, ahova ráteszed a rozsdás felületet grayscaleben. Ahol a rozsda marta, ott sötét, kb 0.05-0.1 körüli értékeket vesz fel a mapod, ahol meg megmaradt a fémes polírozott felület, ott nyilván lehet akár 0.6-0.7 is, anyagtól függ. Mindig az a mérvadó, amit egyébként constansként beállítanál, a map pontosan azt az értéket kell hogy tartalmazza, csak tudod variálni az UV alapján, hogy mely részein legyen kevésbé csillogó. Másik jó példa erre egy üveglap, amit összemaszatolsz az ujjaddal, ha nagyon zsíros volt. Ott csillog az üveg 1000L, ahol nincs maszat, de ahol megfogtad, ott foltos lett, nem is lehet rajta átlátni, és a csillogása is szétszórtabb, diffúzabb lett.

És végszóként, igen, ez egy fiatal fa, de nekem akkor is túl elnagyoltnak tûnik a törzse, mintha kb 5 perc lett volna lemodellezni. Nem jó ha egy modellen ez látszik, mégha annyi is volt...
apró göcsörtöket, természetesebb ágkövetéseket stb. Keress rá pl Bonsai-okra google-on, vagy nézz meg odakint pár fát, hogy hogyan kanyarognak az ágaik.
A kanna oldalára tehetnél valami perforációt, szoktak tenni, attól ellenállóbb lesz a behorpadásnak, valamint a te esetedben érdekesebbé teheti a felszínt. Na de sokat rizsáztam mára, remélem volt közte használható is.

bordy
kb a spec-t is úgy kell fehér fekete. fehér fénylik, fekete nem., vagy 50%-os szürke se, hmm, ebben most nem vagyok biztos.

ibor90
nincsen sértõdés..és köszi!
-a fára rozsda? de hát ez még egy kis fiatal bébi vasfa, még idén nõtt ki ne legyen má rozsdás szegény 😊
-a földre a faleveleket megfontolom, nem rossz ötlet
-én virágokat virágokat akartam, de aztán nem lett belõle semmi, a termést lehet h megcsinálom, de az inkább csak a földön lesz (ilyen kis rothadó) mivel hogy a levelek sárgás barnák, ami ugye jelzi h õsz van.
-a talaj nem lesz hullámos, ez nekem pont így tettszik, nem tudom megmagyarázni h miért
-a mia materialt megfogom nézni, a múltkor is ajánlottad, de már nem emléxem hogy mire jó
-hûha! a speculart? a bumpot még megoldom úgy hogy simán feketefehérre csinálom a diffuse-t és egy kicsit állítgatom, de a speculart azt hogy?
ha nem is úgy hogy kimappolom, de a blinn beállításainál állítani fogok a tartály anyagán, hogy kicsit fémesebb legyen, meg lehet hogy feljebb veszem a bumpot is egy kicsit.

Peetmaya
nem szeretek véleményt írni egy képrõl, mert túl kritikusnak tarthatnak, én inkább lesz belõle sértõdés, mint építõ jellegû dolog...
mindenesetre azért megpróbálkozom vele:
a modell jó, bár a fa ágak, törzs nincs kidolgozva. Jól állna neki némi rozsta szintén...
a földön lehetne pár elszórt falevél, tehetnél a fára termést, szintén a földre is. A talaj túlságosan sík, lehetne hullámosabb, vagy valamilyen környezete...
akár kompozitálhatnád valami fémhulladékgyüjtõ képére vagy hasonló😄
továbbiakban pedig látom a shaderekkel még mindig hadilábon állsz. Próbáld ki a mia materialt, nagyon hatásos. Mapolnod kéne a speculart is, ne csak a color+bumpot. különös tekintettel a fém kanna shaderére. olyan mint valami festett mûanyag.

Na remélem nem voltam túl negatív. Várom a fejleményeket!

ibor90
Na kb elkészültem a "vasfával". Várom a véleményeket, tanácsokat (ha van).

ibor90
ok nem szóltam..megcsináltam újra és most mûrödik o_O
biztos vmit elnéztem az elõbb

ibor90
kérdés: Egy girbe-görbe lácot (lényegében a fa ágaira lenne feltekeredve) hogy tudnék megcsinálni?
Próbáltam úgy hogy: curve-->láncszemet rárakom motion path-al-->beállítom hogy minden frame-nél elforduljon 90 fokkal a láncszem-->utána animation snapshot--és elvileg jó...de mégse mert, mivel a curve mindenfelé tekeredik ezért a láncszem fordul rajta a tengelye körül is és úgy már nem 90° lesz a láncszemek közt.
Megköszönném ha vki tudna segíteni.

bordy
majd ha idõd engedi magni nézegesd a crysis-nak a sandboxát(szerkeszõjét). van wf is. van mit elnézni belõle 😊

nem tud vki segíteni, hogy hogyan tudnék hegyet csinálni? <#rinya> próbáltam nézni már egy csomó tutort de egyik sem jó.... Plííííz!!
Magnificat
én szintén...

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

Garou
Kirk!

Szerintem publikáld a world3d.hu-n. Simán megüti azt a szintet, amit már bárki elõtt fel lehet vállalni. Egyébként gratulálok, remekül sikerült!<#worship>

486SX 100MHz, kislemez meghajtó, 2 MBRAM, 160MB HDD

A #18705-ön lévõ linkre beraktam még egy rendert hdri világítással (az alsó kép). 8 órát renderelt a gépem, ezért szerintem befejezettnek tartom a projectet.
Magnificat
szerintem egyszerû középsõ gombbal megy... legalábbis nekem... csak rá kell kattintani a növelendõ paraméter NEVÉRE (nem az értékre)
ui: bár ahogy nézem, megy az az értékkel is...

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

ibor90
ez pontosan így van 😄

http://ibor90.webs.com &#161; &#477; &#652; &#305; &#647; &#592; &#477; &#633; &#596; ° &#477; q :)

Ha olyat akarok, hogy az egér mozgatásával növeljem vagy csökkentsem valamelyik értéket a Channel Boxba, arra hány billentyûkombináció van? Mert egyszer mûködik a Ctrl+középsõ egérgomb, egyszer meg nem. Most hogy van ez???

GibsonSG

Elkészültem a gitárral. Sajnos nem tökéletes, amit nem tudok miért csinál, az hogy némelyik nézetben nem renderel le 1-2 textúrát (pl. potméterek).
Még hdr világítással akarok egy képet csinálni, esetleg némi környzetettel. Aztán belekezdek egy új projectbe...
Magnificat
tudom tudom, de el vagyok havazva az egyetemmel (van 1-1 leadandó programom C-ben, C++-ban, C#-ban és Java-ban...) Ebbõl egyik sincs kész, a C szépen alakul, de azt csak órán lehet írni (méréstechnikából kell mérõprogramot írni), c#-ból még hülye vagyok, de nov. 16.-án lesz egy Fejlesztés .NET környezetben 8 óra alatt c. Microsoft elõadás az egyetemen, ahol valszeg tanulok is valamit majd, nem úgy, mint a tanártól... Java a szoftvertechnológia leadandóhoz kell, ahol egy Iskolai nyílvántartó rendszert kell írni 7edmagammal, míg c++-ban (számítógépi grafika) egy opengl-es feladatot kell csinálni, ami nálam egy OBJ beolvasó, megjelenítõ progi lesz. Ez utóbbi még érdekes is, a tanártól is sok olyat tanultam, amivel napmintnap találkoztam maya-ban, de nem tudtam hogy miért meg mi is az (clipping, triangulálás, cleanup, nurbs, rendering és még sok más). Remélem majd ha beviszek valami áll-leejtõ obj modellt, akkor zokszó nélkül megkapom rá a megajánlott jegyet, nem lenne kedvem vizsgázni belõle 😄

Magnificat
amúgy 2008-ban (lehet, hogy volt már 8.5-ben is) van a hypershade-ben egy un. container, próbáld azzal (az mintha hasonlókra lenne megoldás 😊)

Magnificat
köszönöm köszönöm 😊 23 lettem 😛

Boldog születésnapot utólag is!
Tartozol egy UV-mappinges videóval is, nem felejtünk.
ibor90
áááááááááá...nincs vkinek egy jó textúrázós meg uv mappolós videója?
mert má meghalok, egy falevélre akarok bump mapot, UV mappoltam szépen, PS-be megcsináltam a bumpmapot aztán mayaba ráadtam minden ok, na aztán átrakom subdivbe és minden szétcsúszik, aztán próbáltam az approximation editorral is úgy is szétcsúszott, próbáltam hogy csak simán a poly-t smootholom és persze úgy se lett jobb.
szval eltudná vki magyarázni hogy hogy kellene megcsinálni? vagy a tutor is nagyon jó

http://ibor90.webs.com &#161; &#477; &#652; &#305; &#647; &#592; &#477; &#633; &#596; ° &#477; q :)

uppps... bocsi!!<#vigyor5>amúgy már megy... Azér köszi!
a virtual dub tényleg nagyon jó ehhez. Csak megnyitom az elsõ képet, és megcsinálja az egészet...

ibor90
Boldog Szülinapot Magni!

rudnyek: Nem jó helyen kopogtatsz! Itt NO WAREZ van. (hehe ezt pont én mondom) Amúgy a crack leírásában mindent jól írnak, ha azt pontosan úgy csinálod akkor menni fog 😉

Virtual dub az elegendõ hozzá, és csak pár mb.
Peetmaya
Boldog szülinapot Mag!!😊)

mitlageri próbáld ki a quicktime pro-t
az csinál szekvenciát mov-ba.

Hogy lehet a Mayaból kirenderelt állóképekbõl könnyen és gyorsan videót csinálni? Próbáltam Premierbe, de ott nem akarta sehogyse az 1 frame/image-t, kézzel meg kemény lenne mindegyiket 1 képkockára összehúzni.

helló! Régebben megvolt a maya, csak aztán újratettük az xp-t. És még csak most szedtem le és telepítetem fel a mayát, csak most 8.5-öt és eddig a 8.0 volt. Nos a licence-szel már akkor is szenvedtem, de sikerült valahogy megoldanom, de azóta totál elfelejtettem, hogy hogy kell... 😞 Tudna segíteni vki? Lécci lécci!! 😊
Garou
Hepi Börzdéj Magnificant!<#bohoc>

Öhm... Tudna valaki segíteni? A Hypershade-ben szeretném kissé rendszerezni az anyagokat. Mondjuk külön könyvtár kéne a szoba anyagainak, meg külön a tárgyaknak, hogy ne mindig 40 shaderbõl kelljen bogarászni. Van ez a Tab metódus, de nem tudom rendesen belõni. Az összes anyag látszik az összes tab-ban. Elõre is köszönöm, ha valaki segít!

486SX 100MHz, kislemez meghajtó, 2 MBRAM, 160MB HDD

bordy
bóódóóg szülinapot Magni <#pias>(már ha télleg ma van)

véletlen kiszurtam a fórum fõolalon a neved 😄

Akkor kollégák vagyunk.<#smile>
Magnificat
NTD a zisten 😄

Peetmaya
hát én még nem láttam, de ez egy rakás szar volt😊
narancs tetves és dugó messze megelõzi😉

ibor90
Ez nem macska hanem egy robot vagy mi és annak nem retinája van meg ilyesmi hanem egy kis kamera szerûség a szeme és akkor vagy mindkettõ világítson vagy egyik se, de amúgy meg tök mind1.

Egyébként elnézést kérek a vulgáris kifejezésért. Ezentúl megpróbálom mellõzni az ehhez hasonló trágár megfogalmazást. 😄

Amúgy meg nem tudom ismeritek-e az idézett szöveg forrását, ha nem akkor itt egy LINK. Akit érdekel nézze meg akit nem az meg ne. (szóval trágár, igen, szóltam elõre, jah és már elég régi)

schorby
bocs