Maya

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

schorby
LE
bordy
olyan ritkán kérdezek már, de most itt a lehetõség így hát meg is teszem :D

Lamina face, nonmanifold geometry. ezek mik is pontosan? Ilyenkor mit nézz?

ibor, ha érettségin még nem vagy túl és majd mész, akkor ott majd azért ne így írj, mert ott viszont biztosan értékelni fogják neked ezt az írás módot. itt most nem arra gondolok hogy fönt vagy fent.
ezt csak úgy mondom. nekem tök 8 hogyan írsz. külföldieket is megértem mikor magyarul próbálkoznak. :)

Magnificat
nem nagy ügyet csinálok belõle, csak szépen kértelek. A az én mottóm, hogy lehetõségeinkhez képest azért próbáljunk már meg helyes magyar beszédet alkalmazni (sõt én személy szerint próbálok minél változatosabban is fogalmazni, ha sikerül :D), mégha én is vétek néha a dolgok ellen (pl, max, stb...) Ha továbbra is így beszélsz, akkor így beszélsz, nem tehetek/teszek ellene semmit, csak szépen kértem a társaságot :) Az még nem erõszak, és nem jár következményekkel a be nem tartása. Az pedig, hogy felemel vagy fölemel, az teljesen más tészta, az tájszólás kérdése. Nem is ezekkel van a bajom, sõt még a vok-szerû dolgot is folyékonyan olvasom, egyedül ezen akadt meg a szemem. De még egyszer mondom, ha te így, akkor így, attól még ugyanannyira tartalak, és ugyanúgy szívesen látunk itt :). Utolsó kérdés a témában: Beszédben is lehagyod néha, vagy csak írásban?

Nah, technikai kérdésedre a válasz: normal irányt a reverse parancs segítségével lehet fordítani, a border edge-et pedig a Custom Poly Display-ben álltok be (jó vastagra, hogy lássam, hol a probléma)
Sikeresen összeépítettem az ablakot, az oldalfalat, a hátfalat és a tetõt, a topológia még nem végleges persze, a legvégén fogom majd még átnézni, hol lehetne háromszögekbõl négyszögeket csinálni. Ennek most a lényege az, hogy a kijelölt terület (ezzel bajlódtam most) Cleanupra nem dob ki hibát (Amiket keresek vele: négyszögnél több szögek, Lamina face, nonmanifold geometry, 0 hosszú él és 0 méretû face-ek)
wire

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

ibor90
a másik meg hogy nem értem hogy mért kell ekkora ügyet csinálni ebbõl....ha nekem így esik jól így írom, senki nem mondta hogy elmvárom hogy más is így írjon
ha vki fölemelt mond és én úgy szoktam meg hogy felemel attól még nem állok le vele vitázni hogy mégpedig úgy írjon ahogy én akarom
vagy van falusi ismerõsöm aki tájszólással beszél és még 1x se hoztam fel neki hogy próbáld így mondani vagy úgy
tehát én is megkérlek tisztelettel hogy ameddig senkit nem sértek vele addig had írjak és fogalmazzak úgy ahogy én szeretnék, és ne érts félre nem haragszok teljesen barátként mondom neked
ez már majdnem olyan hogy: "légyszives vegyél zoknit ha ide írsz mert engem zavar"
nem azért írtam ezt hogy megsértõdj vagy megharagudj, én olyan vagyok hogy inkább elmondom amit gondolok még ha esetleg meg is sértõdik rajta az illetõ mert én ilyen vagyok és kész
peace

http://ibor90.webs.com ¡ ǝ ʌ ı ʇ ɐ ǝ ɹ ɔ ° ǝ q :)

ibor90
nem mindig direkt van, van hogy észre se veszem már hogy miközbe beszélek 1-2 szótag lemarad mert az már úgyis belevolt integrálva a szóba hála a készítõknek :D

hogy állítod a normal irányt meg a border edget?

Magnificat
tisztelettel megkérhetnélek arra, hogy mellõzd ezt a szótagkihagyást? lehet hogy csak számomra, de eléggé idegesítõ olvasni (az agyam tiltekozik, hogy nem pontos amit olvas, de aztán rájövök, hogy megint csak így lett írva). Szóval ha nem túl nagy probléma, mellõznétek?
Köszönöm

Én idõközben kezdek belejönni, már egész értelmes módon kattingatok összevissza :D Mennyivel egyszerûbb lenne egyébként, ha nem lennék felépítésileg maximalista (a topológiám nem mindenhol jó még egyenlõre, de mániákusan varrom el a face-eket, hogy mindenhol quad/tri legyen, jó normálvektor irányokkal, hogy sehol semmi szakadás ne legyen, border edge csak tényleg a határokon legyen...)
Viszont rájöttem, tök jól lehet modellezni Lajkó Félixre, 3rd and the Mortalra, Morcheeba-ra, és Loitumára :D (általában más zenére teszem ezt, de ezekre is jó mint rájöttem :D)

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

ibor90
nekem meg jött még1 király ihlet, úgyhogy a konnektor után azt megcsinálom és csak utána kezdem el a robot a kontesztre

Magnificat
jééééééééééézus mária...
Azt tudtam, hogy vannak napok, amikor nincs kedvem modellezni/nincs ihlet. Azt is tudtam, hogy vannak, amikor nem tudok modellezni. De eddig olyan nem fordult elõ, hogy végre lenne kedvem modellezni, erre ANNYIRA béna vagyok modellezés téren, hogy hihetetlen. Még kezdõnek is gyenge vagyok most :S A busz hátulját foltozom össze, hisz több darabból modelleztem ki, de már a hatodik módon kötöm össze a tetõvel, extrudálok, merge-elek, alakítok itt-ott, de nem látom a formát :S Komolyan mondom, csak röhögnétek itt mögöttem, ha látnátok ezt a balf***oskodást :D Ilyenkor szoktam általában feladni, és majd csinálom otthon, de MA NEM! :D ma addig gyûröm, amíg jó nem lesz :D bevetem minden TUDÁSOM, hogy pótoljam a SKILLT mára :D

ibor90
nah végül nem kellett teljesen elõröl kezdenem, csak adtam rá egy cleanup-ot és aztán eléggé átalakítottam a topológiát, most nem mappolom ki inkább megyek GRID-elek egyet de remélem hogy jó lesz mosmá

nem, mégsem az.

Ezt nézd meg, azt hiszem ez vmi olyasmi, még átolvasom alaposan:

http://64.233.183.104/search?q=cache:Qs8aHkuRJ04J:www.arch.ttu.edu/resources/FAQ/3D/net_render_max_animation.asp+3d+grid+render&hl=hu&ct=clnk&cd=5&gl=hu&client=firefox-a

Szóval elvileg lehetne olyat csinálni, mint a Seti, csak renderelésre? Egy csomó 3D mágus feltenné a klienst, és egymásnak lehetne idõt spórolni?
Elvileg lehet ilyen?

bordy
én viszont tudtam haladni szerencsére, plusz bele kezdtem egy másikba is, de azt nem tudom mikor fogom mappolászni. nagyon nincs kedvem ahhoz.

kicsit kiakasztott a sok renderelgetés az elmúlt idõben <#buck>

ibor90
picsába!
nem tom mi baja van de vmi nem volt okés a topológiával, kijavítom, erre meg teljesen elromlik, pl textúrát ráadom és csak a modell élei látszanak
na mind1...nem adom fel, holnap megcsinálom újra, ha akkor se lesz jó akkor hagyom

http://ibor90.webs.com &#161; &#477; &#652; &#305; &#647; &#592; &#477; &#633; &#596; ° &#477; q :)

Magnificat
ilyen effektre már régóta volt példa, kezdve talán a Rodger nyúlnál. Ezenkívül ami filmet manapság látsz, jó eséllyel kiigazított háttérrel találkozhatsz. Szinte minden autós reklám (én 90%-ra teszem), jópár éve CG, nemcsak akkor, amikor robottá változik vagy kígyóvá, hanem akkor is, amikor csak az úton kell furikáznia, és semmi egyéb nincs maga a reklámban. Van, amikor elkészítik, néha még az autót sem gyártották le addigra.

A grides renderelõs progiról nem hallottam eddig.

Azért választottam buszt, mert ha valaki poszt-apokaliptikus idõkben sivatagban járná az útját, nem egy kis kocsit választana... Ez ugrott be :) Ha elkészül (valaha, mert ma sem haladtam vele, és már nem is fogok, mert ragad le a szemem), a portfóliómat szándékozom bõvíteni/elkezdeni vele.
nem eladásra készül.

Nekem bejött a FF. Persze a Wall-E most a nagy kedvencem. Az a csúcs, hogy a 3D filmeben az elnök valós ember meg az elején a reklámban az emberek tényleg emberek. Ezt jól összevariálták :)
Szóval olyanon gondolkodok mint a Seti, csak renderelésben.
Miért pont buszt válaszottál? És ha elkészül mi lesz vele? Mi a végcél?
Láttam olyan oldalt ahol ezeket árulták. Kólásdobozt, sakkáblát, minden egyebet, még embereket, nõket is láttam. Töltöttem le egy csomó ingyenes dolgot gyakorolni meg nézegetni merre hány méter.

Magnificat
ehhez kapcsolódik kicsit, hogy most néztem meg megint sokadszorra a Final Fantasy: Spirits Within-t, és ahhoz képest, hogy 7 éves, beszarás hogy máig hogy néz ki... Az arcok és az arcanimáció sokat fejlõdött mondjuk azóta, a bõröket is némileg szebben meg tudják csinálni, de ezt leszámítva állborító máig a film kinézetileg (történetileg meg akinek bejön bejön, akinek nem nem, én a történet ellenére bírom a filmet :) )...
Azért nem voltak rosszak (a képarányt sajna kézileg korrigálni kell)
egyik
egyik
egyik

és persze

Az csak 2739 év

Megnéztem a Kungfupanda hogy készült.
24 millió "renderóra" jött össze... Ez azért durva. Még a hegylakó se állna neki egy géppel....

ibor90
window blinds 6
nem tom hogy benne van-e alapból, de a wincostumise-ról lehet letölteni hozzá egy pár 1000-ret
amúgy nem ingyenes progi de ezt sztem megoldod
ja meg az ablakok is mások csak a mayánál meg PS-nél kiszedtem hogy azokat ne báncsa mert nem szeretik

http://ibor90.webs.com &#161; &#477; &#652; &#305; &#647; &#592; &#477; &#633; &#596; ° &#477; q :)

Peetmaya
Ibor, ez stylexp amit használsz, vagy honnan van ilyen témád? Esetleg valami fekete verzió nincs belõle?

Miért nem hívják a bajuszt szájöldöknek? :)

ibor90
csináltam most egy ilyet, azthittem hogy egyszerû lesz de 2 órába telt megcsinálni és majd még akarok egy csavart a közepébe
aztán le lesz textúrázva meg minden és az a lényeg hogy fémbõl lesz és így ilyen kicsit morbid vagy groteszk hatású
meg rá lesz írva vmi király szöveg disp vagy bump mappal
konnektor

!!!!!!!Köszi Magnificat!!!!!!!
:))))))))

ibor90
na jó talán nem annyira érthetõ, mármint érthetõ csak elég bonyolult, ha vki megcsinálja mentse már ki egy mel script-be és küldje el köszi :)

ibor90
ittvan egy (hogy is fejezzem ki magam) elképesztõen érthetõ és átfogó tutorial hogy hogyan kell ezt a kerék dolgot megcsinálni úgy hogy forogjon pörögjön kanyarodjon guruljon
http://www.youtube.com/profile_videos?user=LostPencilAnimation

ibor90
én :)

Magnificat
hát spec én nem indulok rajta :) Valaki?

Magnificat
Na kb 10 perc scriptelés (meg háromnegyed óra tökölés a felvétellel és az általam is feltölthetõ méretûre tömörítés) után erre jutottam:
Wheel.avi (0.5MB, XVID)

Ratyi minõség, de a lényeg látszik, két lokátor, a középsõ a mozgásért és a kerekek gördüléséért felel, az elsõ lokátor pedig az irányért. mondjuk kis csalás van a dologban, ha az elsõ lokátor nem elõre néz, akkor bukó a forgás, de ez csak a nem túl szofisztikált script és matektudásom miatt van :) Viszont elõre-hátrahaladásnál pontosan annyit fordul, amennyit kell (megtett út és a kerület hányadaként)

ibor90

Magnificat
szépen alakul...

én is lehet megpróbálom megcsinálni a saját elképzelésem alapján :)

bordy
ha már témánál vagyunk én pont azt próbálom majd ki.

ezen:
wip

van egy rendes autodeskes írásom róla. szal majd meglátom hogy müxik.
egyébként csontozzák.

Magnificat
jah, kicsit buherálni kellett a méretarányokon, mert ugyan a kerék méretét vettem alapul (megnéztem mekkora kereke van egy busznak, és ahhoz igazítottam a nézeti rajzokat is, és a buszt is), ennek ellenére kb feleakkora lett a busz, mint kellene. Nem gond persze, groupoltam az egészet, és felscale-eltem...

a referencia most az ember :) HL2-bõl kilopott Alyx modellt állítottam be, pontosan 1,85m magas :) Ehhez viszonyítottam a buszt most, legalábbis hogy állva beférjen az ajtón, Az ablakon kinézve a feje ne foglalja el az egész ablakot, a tetõn is jól mutasson, és a "kormány mögött" is :) Ez kb most helyes, bár csalóka pl a motorháztetõ, mert 2 m magas az orra :) Ez azért van, mert eleve magasított a busz :) Így most a busz teljes magassága picivel több, mint 3 m, de 50 centis hasmagassággal...

Magnificat
Nem animációnak készítem a modellt, csak álló kompozíciónak (õ motívum a busz a sivatagban, esetleg a háttérben 1-2 romos épület sziluettje). Szóval állókép lesz. Ennek ellenére a forgó kereket elég könnyû megcsinálni, igazából sok módon megcsinálhatod. animálhatod kézzel, ez a lassú, szerintem amatõrebb megoldás, de pl ami most az eszembe jutott, könnyen megcsinálhatod scripttel is (pl a busz aljához leteszel egy lokátort, aminek rögzíted a pozícióját. Amennyivel több az elmozdulás koordinátája (számolható mondjuk vektoriálisan, és akkor nem kell hogy csak egyenesen haladjon), szóval a megtett táv szerint kiszámolható, hogy az adott kerékátmérõvel mennyi fordulatot kellett tennie, hogy megtegye a távot, aminek a forgási sebessége meg ugye a forgás mennyisége és idõ szerint alakul. Amit ezzel egyedül bonyolult megcsinálni, az a kanyar esetén a fordulás, de ez is scriptelhetõ, csak már nem annyira pofonegyszerû, el kell gondolkodni, melyik irányba való elmozdulásnál hány fokkal térjen ki a kerék. Szóval ez még viszonylag egyszerûen automatizálható scripttel.

gépek összekapcsolódása: te szerintem a grid rendszerekrõl hallottál, aminek az a lényege, hogy vannak programok, amikkel be lehet kapcsolódni számítási feladatokba, hogy a géped fölös kapacitását jó célra használd. Ilyen a seti@home, foldit, meg sok más. Ez csak akkor mûködik, ha a megfelelõ programok lenn vannak a gépen, engedélyezve vannak, és kiengedve a netre. Kézzel kell elindítani, vagy be lehet tenni képernyõvédõnek, Egyetemen nálunk minden gép (többszáz) ilyen grid része, de ez kötelezõ is, sok egyetem úgy kapott kedvezményes gépet, hogy a grid tagjainak kell lennie. Ez gyakorlatilag annyiból áll, hogy a gépeket nem szabad kikapcsolni, és a fölös kapacitást használhatják más egyetemek, itthoniak vagy külföldiek. Ennek ellenére ha oktatnak rajta, észre se venni, hogy leválik a hálóról (ad-hoc háló), és fennakadás nélkül használható a terembõl, vagy hálózaton át (én rendszeresen a koliból jelentkeztem be a benti gépekre, és azokon írtam a leadandóimat, mert lehet hogy nálam a saját gépemen futna, de úgyis az a lényeg, hogy a bentin fusson, akkor már inkább távoli gépeléréssel az kolis ágyamból fekve programoztam az számtechteremben megbújó szerveren a progimat :D)

ibor90
és elmondanád hogy hogy? azt kérdezi hogy magától forogjon a kerék úgy ahogy mozgatja a kocsit...ez engem is érdekelne Mr. Animátor XD

Lehet, hogy ez is túlhaladott már. NEM WAREZ KÉRDÉS!!!
Létezik már olyan program, (pl a Torrenthez hasonlóan mûködve és összekapcsolva gépekt), ami virtuális renderfarmot hoz létre? Vagy weblap, vagy hasonló? Tehát ha pl 800 embernél fut egy adott hálózati progi, akkor ez egy renedrfarmhoz hasonlóan mûködhet? 15000 felhasználónál is, és így tovább?

schorby
igen :)
Tényleg Magnificat! A buszod kerekei forognak? Vagy csak ott vannak?
Persze a kép szépségének szempontjából talán ez nem fontos. Inkább csak az érdekelne, hogy megoldható gondolom az is, hogy ha olyan vmit akarok építeni, aminek forog a kereke( jajj de amatõr vagyok még.... :( ) ha mozgatom a térben, ergo nem kell után mozgatni, hanem halad a tárgyal együtt, mint egy igazi kocsi.

Hallottam vmi progiról, ami a nethez kapcsolódó gépeket használni tudja számolásra. Pl én csak 20 százalékát használom, akkor a maradék teljesítménnyel más tud dolgozni.
Ez legális egyáltalán? Mármint ha én mások gépét használom?

Naggyából lambert, phong és blinn shadert használtam csak, mert ehhez nem értek, és még nem is találtam hozzá megfelelõ oktatóanyagot

ibor90
én meg akkor high poly lámpát normal és disp mappal, textúrázva, mindenféle részecske effektekkel és gi + fg + DOF + AO meg amit még tudok de kihagytam ;)

Magnificat
én meg akkor azt mondom, low poly lámpát a népnek normal mappolva :D

Peetmaya
én a renderhez jobban értek, mint az animhoz, szal én azt mondom kell gi meg fg meg anyámkínja:)
Milyen shadereket használtál?

inz
hy
ez nagyon jó lett elsõre! némelyik ugrást nagyon eltaláltad, teljesen jó!
szerintem egy picit lehetne gyorsabb az animáció, de az majd úgyis kialakul :)
/gi fg anyámkínja se kell szerintem, inkább feküdj rá az animra (még jobban :) )

gratu még1x

x

Érdekelne minden, mert szeretnék egy újabb rendert csinálni, és elõtte javítok egy pár dolgon. Nekem kamera mozgásból csak a leesés utáni nem tetszett, de az nagyon nem. Nem is tudom hogy csinálhattam úgy, már módosítottam. Jah meg a kupa lelökés elõtti értelmetlen kamera ugrás.

Peetmaya
Mitlageri nagyon tetszett a lámpás cucc. A mozgások néhol nagyon cg-sek voltak, néhol nagyon eltaláltad. Volt 1-2 fura kamera jelenet, volt 1-2 nagyon jó. Az alap ötlet viszont zseniális, nagyon tetszett, az intrón betegre röhögtem magam:D Meg persze a video végén a csattanó is pont jól lett tálalva, nem volt elhúzva, nem volt túldramatizálva. Szóval én úgy látom, hogy tehetséged van a dologhoz, viszont technikai problémák vannak még a jelenettel, nem is kevés, ezekre akkor térek ki, ha érdekel téged.:) Mindent összevetve gratulálok, elnyerted a tetszésem:)

Magnificat
kis alakítás: az oldalára csináltam csomagrekeszt, benne két palackkal. lehet más kerül bele, de tutira lesz ott nyílás, mégpedig eléggé lestrapált ajtókkal (horpadt, hajlítgatott)... pontosan még nem tudom milyen lesz.
emellett variáltam az orrcsövek vastagságán egy kicsit,de a heggesztési varratok még mindig nincsennek rajta.

kép1
kép2
kép3

lassan el kell kezdenem mappolni még 1-2 viszonylag végleges dolgokat, mert nem akarok minden mappolnivalót a végére hagyni, mert marha unalmas lenne 3-4 napig csak azt csinálni... inkább kicsit modellezek, kicsit mappolok...

ibor90
"It is not enough to do your best; you must know what to do, and THEN do your best."
-- W. Edwards Deming
;)

...sic itur ad Astra...
Több mint ezer éve mondta ezt egy bölcs római, azt jelenti:
"...így jutunk a csillagokhoz..."
THX :)

Magnificat
amúgy nekiesnetnek nyugodtan, engem aztán tényleg marhára nem zavar :) segíteni fogok neki szóban(!) amíg bírok (és van türelmem), az emberekre bízom, ki mivel tölti az idejét :) Idõvel úgyis rájönnek, mire képesek, és ki tudja, lehet nekik sikerül (bár még nem láttam ilyen embert :D), és megváltoztatják a véleményünket a témában (bár ezt kétlem :D)

Magnificat
amíg a gépek dolgoznak egy jeleneten, az emberek dolgoznak a következõn... így nem tart végtelenségig a dolog...