Maya

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

én meg úgy oldottam meg h alapból invertálom a normalokat; vmiért obj-be fordítva van....

http://www.lantos3d.com Lantos Dávid alias 1mp3rator alias imp99

😊😊
Nekem is volt ilyen, ezt kérdeztem is Mag -tól msn -en. A normalok is jól álltak pedig. Végül megoldottam úgy, hogy az objektumot feldaraboltam (extract) majd egyesítettem (combine) utána jött az export, és jó lett.
bordy
én csak olyat tapasztaltam hogy a bal oldal fordult ki. pl. bal szem. de azt is zbrushnál.
csak azt a részét fordítottam meg és úgy szedtem ki. az bejött nekem. de úgy egyébként nem. max-ba vittem át jó volt. crysisba vittem be az is jó volt.

Sziasztok! Évek óta használom a Mayát de most beleszaladtam egy problémába. Egy játék számára csinálok modelleket de sok esetben tapasztaljuk,hogy a maya alatt megszerkesztett modell egyes részei (rosszabb esetben az egész) egyszerûen "kifordul" exportálásnál. Gyakorlatban mindegy,hogy miyen formátumba exportálok (max,3ds,obj,x) Találkoztatok-e már ilyennel és ha igen akkor mi a megoldás? A segítséget elõre is köszi.

Magnificat
hát ööööö 😊

készült vagy 1,5 órán át 😄

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

schorby
Én meg most re sátrazásból
kicsit egybeesés...
Mag... én lustavok ilyen kodeket keresni szal majd növelem anézettséged
(ezt csak azért írtam hogy ne legyen full off, ahogy pl ibor is megoldotta, de nekem nem sikerült értelmeset utána írni)
Elképesztõ ez az nparticles-ös videó. Bár ha az ottani quad-core gépeken így akadozott a real-time fizika, inkább bele se merek gondolni, hogy az én pentiumomon hogy menne.
ibor90
re sátrazásból

Bordy: kösz a linket az nparticles-hez
ja és a tud történni nem = tudni-val 😄 annyira azé ne rövidítsünk

http://ibor90.webs.com ¡ ǝ ʌ ı ʇ ɐ ǝ ɹ ɔ ° ǝ q :)

bordy
na ez jó. mi a fene tudni egy scene fájlal egy este. nyitnám meg az audimat erre egyfolytában fatalozza. nagyszerû. <#szomoru1>
tegnap még jó volt mielõtt bezártam volna. imádok 2x megcsinálni ugyan azt.

bordy
megpróbáltam kipróbálni ezt az importons and irradiance particles. remélem jobban fg menni az mr7-ben mint most. de lehet én csináltam valamit rosszul. lényeg hogy le lassúlt az egész mayám a test scenektõl.

Peetmaya
awesome

Miért nem hívják a bajuszt szájöldöknek? :)

bordy
sigg 08-as nparticle demó. van benne pár jelenet amit a streamelt adáson nem lehetett látni.

nparticle1

nparticle2

Magnificat
jó, nincs semmi gond, én is mindig keresek új módszereket, amikkel lehet gyorsulni, vagy egyszerûbbé tenni dolgokat...
én mindenesetre csináltam egy röpvideót, hogy én hogy csináltam...
bocsi a rossz minõségért, de ezen kellett spórolni, hogy fel tudjam tölteni... TSCC kodek, 256 szín 400.251-es felbontás , de a lényeg szerintem látszik

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

bordy
ha azokat is hozzá veszem az is 15 perc kb összeségében 😄
de mint mondtam engem a technika érdekelt hogy megcsinálható e mayában.

Magnificat
de megvan!... ennél körülményesebb módon én még nem láttam senkit házat csinálni...
2.5 perc alatt megvan az elsõ vonaltól az extrude-ig? no persze ez igaz, azt leszámítva, hogy neki így minden fala egy plane vastagságú (tehát 0) lesz, és amikor az ajtókat heggeszti be, akkor építi át õket kétoldalasra... szóval a következõ 4 videó (d1_s2_l4_windows_doorsA-D.avi) is arról szól, amit én itt csináltam 😊

bordy
klassz. most már rendezd is be, és kérjük a látványtervet 😄
a figura az elsõ curve pont lerakásától számítva az extrudig 2 és félperc kb. de az jóval egyszerûbb forma azért mint láthattad, mint ez. 😊

Magnificat
a MAX game dev 2 és 3 van meg, ahogy nézem...

Magnificat
elõkotrom és belenézek...
azért mondtam, mert tesztjelleggel leszedtem az elsõ alaprajzot, amit találtam, és megnéztem, a jelenlegi tudásommal mennyi idõ megcsinálni...

8 perc alatt készült el az alaprajz (mellette hellraisert nézek 😄) , utána 6 perc alatt kiextrudáltam felfele, és kialakítottam az ablakokat oda, ahol az ábrán voltak... tehát kb 15 perces meló... vonalakkal gyorsabb vagy lassabban sikerült?

bordy
abban.
max game dev. serias - volume 1 - game environments and assets (dvd1)

Magnificat
azért írtam, mert ha veszünk egy hétköznapi lakást, legyen az panel vagy családi ház, azt a peet és én által javasolt módszerrel a legegyszerûbb szerintem... legalábbis arra gondolok, hogy nézed felülrõl az alaprajzot, és azt pl create polygon tool-lal megcsinálod... de persze ahogy jól esik, nem akarok túlzottan beleszólni, csak nem értettem a nurbs-os dolgot sem már... ez a max game dev 1-ben volt? mert ha megvan (késõbbiek tuti megvannak, az elsõ kérdés), akkor belenézek...

bordy
az mindegy. hány emeletes házat láttam már játékban amiben még lépcsõ se ment fel 😄
vagy volt rajta 7 ablak kintrõl azt alig találtam bent 😄
a technika volt a lényeg most, az mindegy hogy nézz ki.

Magnificat
ebben akkor van egy téglalap és egy L alakú szoba?
mert csak ilyen lakás nincs a világon... ilyen vastag, félszobányi falat sehol sem töltik ki betonnal... inkább úgy nézném ezt az alaprajzot, mint minden vonal egy fal (vastagság nélkül mutatva, csak azt jelezve, hogy ott fal húzódik), mert akkor a bekarikázott helyek akár elõszobák is lehetnének (de persze ekkor így üregesek), az L alakú, és a tégnalap pedig egy-egy szoba (csak nem tudom miért nincs csak egy vonal közötte akkor... Szóval érted mire akarok kilyukadni, ilyen lakást így ahogy 3d-ben meg van valósítva, nem tudok elképzelni, hisz a szinte ugyanannyi kitöltött betonfelületnek kellene lennie benne, mint amennyi szobának (tehát a lakás területének csak a fele szoba, a maradék tömör beton? :S

amúgy házalapot lehet szépen csinálni create polygon toollal is... és azt kiextrudálod...
magyarázatkép

bordy
hehe, igen tudom. de ezt mind 2-3 lépésbõl csinálta a videón és azt próbáltam. nézd meg mennyivel egyszerûbb. ha lehet valamit egyszerûbben csinálni akkor miért ne úgy csináljam ha tudom. meg kellet néznem hogy van e mayán belül is lehetõség valami ilyesmire.
amúgy poly-t is lehet extrudálni curvbõl. tégy le egy görbét, surface-extrude, polyra nyomd át és már jön is a poly fal 😄 nem gondolod hogy nurbsbõl akarnék csinálni házat gamiba 😄
lényeg ott volt hogy volt egy rajza a figurának a ház körvonalról (felülnézet) és a falak elhelyezkedésével benne amik a szobákat és folyosókat alkotják. na ezt körbe nyomatta 3db curvel, azokat össze attachelte egy curve meshé és fel extrudálta simán. ráadásul rosszul mondtam az elõbb, amount az csak extrud érték volt amit állított és egybõl felhúzta a normális falat, ott ahol nekünk még loftolgatnunk kellene.
nézd meg ha megtalálod. egyszerûsége miatt akartam megcsinálni azt, hogy hát ha megy itt is.
itt mayában sajna úgy müxik ahogy írtad. curve aztán azt duplicat, be vagy ki scale, loft, extrude.

peet: rosszul írtam az elõbb. én hibám.
amúgy azért lényeg ez mert játékban 2 fal kell hogy legyen mert egy felületnek egy normálja van, és ha csak egy van belõle akkor át látni a másik szobába míg a másik szobából nem látni át. mint ha be kapcsolnád a back face cullingot vagy mit. látványtervezésnél mindegy a rendernek viszont, ott lehet sima cube valóban 😊

na de itt egy kép hogy mirõl zagyvázok itt én. 😄

Köszi az észrevételeket, javítok rajta 😊

30 napja még nem vagyok regisztrálva, szal elmondhatjátok nekem 50x is nem tudok addig linkelni, már kevesebb mint 4 óra van hátra 😊
Peetmaya
Bordy, egyet kell értenem Mag-gal, ha szobabelsõket modellezel, én a falakat polyból csinálnám, csináltam. Azzal a legegyszerûbb, hiszen sík lapok. A legegyszerûbb szoba egy poly cube kilyukasztva egy helyen. Amúgy mi az hogy az extrude-nál nem tudsz vastagságot adni? Ezt nem értem kristálytisztán.

kbencee nagyon szépen haladsz vele, de nekem a válla, kézcsatlakozása még picit furának tûnik. Szélesebbre venném a vállát, ekkora izomzathoz azért az dukálna... A kézfejnél meg nem látom a bõr alatt az izületeket, pedig azt jó volna. Valamint PLS, tanuld már meg hogy kell használni az url beszúrását itt a fórumon, ANNYIRA EGYSZERÛ. Ez mindenkinek szólt persze (kinek nem inge, ne vegye magára)

Magnificat
megvan 😊

amúgy hapanellakásról van szó, akkor nem értem miért nem polyból csinálod, azzal a legegyértelmûbb (bár én pár íves alakot is azzal csinálnék...) Emellett megrajzolod a körvonalat, lescale-eled kisebbre (fal külsõ-belsõ vastagsága), ezt duplikálod felfele, és loft felfele is, meg akár a tetejét is lezárhatod így, mivel scale-elted, így a CV-k sorrendje pontosan ugyanaz maradt, így semmi csavarodás sem jelentkezne...

bordy
illetve ha ez meg van neked (3dsMax Games Development Series Vol. 1 DVD 1) akkor meg tudod nézni 😄

bordy
jaja.
ki akartam próbálni valamit ami maxban müxik. szoba alapot felrajzol. ház külsõ + szobák és azt ki extrudálom. csak ott a bibi míg maxban van amount érték, addig ez mayában nincs. azzal vastagságot lehet adni a falnak. így marad mayában az alap össze loftozása és úgy fel extrudlálás vagy külön extrudálom ki vagy be.
22 megás videjót fel tudok tenni róla hogy pontosan mit akartam ha nagyon érdekel, de gondolom azt nem bírnád megnézni.

Haladtam vele egy keveset.
Kézfejét még csak naggyából részleteztem, egyenként, mert az a baj hogy nem szimmetrikus, nem tudom hogy miért. A lábfejével sem állok valami jól, így azt még nem mutatom 😊

http://www.thelegacy.extra.hu/wolfman_wip4.jpg
Magnificat
hát ha ez az isteni tehetség mélyben is marad, akkor biza nem sokat ér... Ez olyan, mintha azt mondanám, hogy a világ legjobb szobrásza, költõje és festõje vagyok egyszemélyben, de nem mutatom meg bibibí...

bordy: most ezzel pontosan mit csinál? a parent tudom mit csinál, a -s kapcsolót azt nem, ezzel a curve 2 shape node-ját odaadod a curve 1-nek is? tehát a két kör közös shape noddal rendelkezik majd... ez pontosan mire kell neked? példát 😊

sejtem egyébként, milyen dolog lesz belõle, de nem tudom, mire kell neked...

bordy
parent -s -add curveShape2 curve1;

ennyi. 😊

ibor90
de megis mondod?

http://ibor90.webs.com &#161; &#477; &#652; &#305; &#647; &#592; &#477; &#633; &#596; ° &#477; q :)

bordy
éljen sokáig a cg talk hehe.

pl leteszel 2db nurbscirclet. mind 2 zárt karika ugye. na de azt a kettõt kellene egyé tenni.
mostmár meg van, úgyhogy nem érdekes.

ibor90
igen és? hogy akarsz másképp két curvet összekapcsolni minthogy a végeiket összekötöd?
ja vagy hogy két külön curve de egyként viselkedjen?

http://ibor90.webs.com &#161; &#477; &#652; &#305; &#647; &#592; &#477; &#633; &#596; ° &#477; q :)

bordy
az más. az a két véget csatolja össze.

ibor90
még poénból sem tudod felmérni milyen jó is vagyok valójában 😄
na jó csak viccelek, nem vagyok én ilyen beképzelt (tavaly még az voltam de már tökéletes vagyok), de tényleg több rejlik a felszín alatt mint amennyit láttok (tehát van sok durva amit megtudnék csinálni ha nem sajnálnám rá az idõt és az energiát)

ibor90
attach curves? nem indítok mayat de sztem az

bordy
szerintem még korán van nekem vagy nem tudom.

pl 2 db curvot hogy a fészkes fenébe lehet össze csatolni? mint polynál a combine.
group nem megoldás.

Magnificat
lehet, hogy valami szörnyeteget szabadítottam el ezzel az ötlettel? hát majd lecsapuk, ha már nagyon elfajul a helyzet...

ibor: még poénból sem vagy olyan jó, mint hiszed 😊 szóval tudd a helyed 😄

ibor90
azé ne legyél már ilyen kislány b+! 😄
így megtudod hogy mit gondolnak rólad a többiek és nem azt hogy te mit gondolsz magadról...tehát sztem azt ami nem sértõ azt nem kellene piszkálni...
vagy azzzal van bajod hogy: "a másik"? hát igen azért vagy te a másik mert
1. 18635x kevesebbet írsz ide a fórumra mint én
2. ugyanannyival jobb is vagyok 😛
3. idõsebb vagyok
4. szebb is
5. az egyik szemem sötét barna a másik meg világosbarnászöld 😄

Magnificat
ó most mit írjak rólad? ezért is gondoltam, hogy mindenki más dobjon össze az aktuális embernek neveket (hátha mûködni fog a rendszer), mert egyrészt hátha nincs sértõdés, mivel vagy elfogadja, vagy sem, másrészt lehet ugye több ilyen jelzõje is az embernek, és akkor sincs gond, ha valakinek nem jut eszébe a másikról semmi, mert több ötletbõl hátha születik valami 😊

schorby
Jaja
javaslós az teccik
ez nem annyira : A másik termékeny
😄
ja és egy portfólio link is jó lehet.
ibor90
ok ez így jó lesz
sztem is jó a mindenki javasol egyet a másiknak módszer

Magnificat
akkor mindenki írjon magáról cuccot, hasonlóan mint én, és ezeket beteszem egy olyan html-be, mint az enyém, és felteszem a többi mellé... és akkor nincs vita...
a [email protected] lehet küldeni ezeket a cuccokat...
akkor legyenek azokra a kérdésekre válaszok, amik nálam, emellett aki még valamit hozzá szeretne tenni, az nyugodtan hozzáteheti, csinálhat több alcímet (mint nálam a "pár szó magamról"), ahogy jól esik...

meg akkor lehessen avatar-aláírást javasolni másoknak, vagy mindenki magának találjon ki valamit? én az elõbbi mellett vagyok...

ibor90
ja akkor értem már mire gondoltál hogy a te képed már megy...igen ilyesmire gondoltam

felõlem csinálhatsz, csak az úgy már más..tehát kellene vmi szabály így egymás közt hogy ne weboldal legyen belõle hanem egyforma adatlap amikben csak a tartalom különbözik...szerintem ennek így lenne értelme

Magnificat
ööö... ha az enyémre kattintassz, láthatsz egy adatlapot, ami bejön elvileg. én elsõ körben ilyenre gondoltam, amiket írtál, azoknak egy része benne van...

emellett csináljunk neki egy saját extra tárhelyet, amit bármelyikünk elérhet? mert ez ugye most jelenleg nálam van, és azt csak én érem el szerkesztésre... nem tart sokból csinálni...

ibor90
sztem nem kell nagyobb kép..így mindenkit fellehet könnyen ismerni az avatar alapján
és szerintem a képekre kattintva mindenkinek lehetne egy saját adatlapja ahol írhat magáról amennyit és amit szeretne.
lehetne ilyen hogy milyen témában tudok segíteni, meg erõsségek, ki mikor kezdte, milyen programokkal, mire büszke, stb

Magnificat
Itt tiszta volt nagyon az ég, de sajna nem volt teljes holdfogyi (az felsõ negyede-ötöde látszódott...), de azért bejött erõsen... Ennek ellenére én a teljes napfogyatkozást jobban bírtam (az a balaton partján kísérteties volt, 100%-os, és hihetetlen élmény 😄)

nah, kicsit alakítottam a html-eken ,nem szövegileg, kapott a faq tartalomjegyzéket, emellett egy kezdetleges members oldalt, ahol egyenlõre az én avataromon mûxik a link, ahol írtam magamról némi cuccot... Akinek van ötlete, mit írjunk még bele, vagy mit inkább ne, ami látszik most, az nyugodtan szóljon... Esetleg kerüljön be egy kép is az illetõrõl (nem fotóra gondoltam, csak valami nagyobb avatar-ra, ha valaki kér... )
FAQ
RULES
Members

A members alatt az avatar aláírások ha valakit bántanak, elnézést kérek, hirtelen ezek ugrottak be (ne is kérdezzétek miért), kívánság szerint változtatom persze... Esetleg adhatunk egymásnak ilyen "tulajdonságnevet", akár többet is, persze az aktuális illetõ beleegyezésével (ergo senki sem kap olyat, amilyet nem akar...)

Peet: említettél stilisztikai és irodalmi vétségeket. kérlek megmondanád, hol találtál? mert félek nekem ez a szöveg olyan, mint az elõzõ textbox-gif, nekem nem félreérthetõ, de ha nektek az, mutassatok rá, és korrigálom...
Jah, és már nem word-ben készült... találtam rá megfelelõbb programot a gépen (jó dolog ez a campus)

Peetmaya
hát igen, van pár evermotionös modell. Az export eleinte kellemetlen volt, végül max-ból obj-be tettem át a modelleket, néhány UV teljesen elbarmolódott, de túlnyomórészt minden ment jól. A shadereket teljesen újra kellett kreálnom, egy két bútor nem is az eredeti textúráját kapta.
A render amúgy mental ray-el készült maya alatt természetesen, néhol GI+FG, néhol pedig csak FG. A legjobb eredményt amúgy FG+aoc-cal értem el, már csak a minõségi paramétereket kell felljebb húzni valamint valóban, picit világosítani az egészen, hogy megfelelõ legyen.

a holdfogyatkozást én csak félig meddig látom mert nálunk felhõs az ég sajna😞

ibor90