Maya

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Magnificat
manapság a low poly kb 12-15k alatt van... ezek kb a next gen játékok karaktereinek a polyszáma (néhány 20k felett van, néhány pedig 10k alatt... pl anno a half life 2-ben alyx 7k körül volt, de az elder scrolls 4: oblivionban már ennek a duplájával szaladgáltak az emberek... az unreal tournament 3-ban a a cinematic low polyk (amik kissé magasabbak, mint ami játék közben effektíve vannak, de mivel engine-es a videó, így nem is beszléhetünk egetverõ magasságokról sem, ezek a játékban lévõ karik kissé magasabb polyszámú verziói... szóval ezek a karik kb 20k környékén vannak, ha jól tudom... rajtuk a textúrák általában 1-2 db 2k-s + 1db 1k-s szokott lenni (test kb 1-2 db textúra + a fej...) de persze ez meglehetõsen változékony...

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

Magni te nem low polliban utazol?Vagy ez a poligonszám még oda sorolható?Felment a 3.rész .Átküldtem a linket.

Ahogy látom szolnok nincs is messze Püspökladányhoz...

Engem is érdekelne-és fel is tudnám tenni.

ibor90
de megvan az is csak azt kicsit nehézkes lenne feltölteni ADSL-el...

http://ibor90.webs.com ¡ ǝ ʌ ı ʇ ɐ ǝ ɹ ɔ ° ǝ q :)

Magnificat
azt szokták mondani, hogy kész kép nincs, csak lejárt határidõ 😄
ha az ember késõbb visszanéz. úgyis tudna mit alakítani még a képeken, javítani itt-ott, emiatt én sem gondolom, hogy készre lehetne készíteni valamilyen képet is, vagy ki lehetne hozni a maximumot a dologból valaha is 😄 Emellett persze ez nem azt jelenti, hogy ne lehetne nagyon sokat beleadni egy-egy munkába, mielõtt publikálva lenne, ez persze teljesen ember kérdése... Én inkább olyan vagyok, hogy ha van egy jó ötletem, vagy épp contest, akkor nagy sebbel-lobbal belekezdek a munkába, csinálom, amíg bele nem unok (illetve le nem jár a contest határideje...) a "sufniban" van már rengeteg elkezdett projektem, tehát pl ha autót szeretnék, akkor tudnék folytatni vagy hármat (mustang, bmw m5, z4), de vannak karaktereim, kardjaim, komplett jeleneteim, stb... elkezdve... egy "befejezett" munkám van csak (ez sem leett befejezve teljesen optimálisra csak a határidõ járt le, ez pedig az Artistpub-os léghajó modellem volt, az lett bemappolva, és textúrázva ( ez utóbbi sajna nem lett minõségi sok helyen, de összességében nem voltam elégedetlen a végével...). Szóval nekem inkább több modellem van elkezdve, mint kevés befejezve, de látszik, ha tét van, vagy csinálni KELL, akkor biza csinálom is gond nélkül (a léghajót a vizsgák miatt csak késve tudtam elkezdeni, de a végén 3 nap alatt kb 4-5 órát aludtam talán összesen, ha jól emlékszem... 😄 ), de ha senki sem hajt, nincs tétje, csak saját örömömrõl van szó, akkor néha elfogy a kedv vagy új ötlet jut az eszembe (ez az gyakoribb), és akkor más készül...
schorby: azért ne mondd, hogy minden modellnek 600k poly felett KELL lennie 😊 lehet spórolni is a dolgokkal néha (bár tudod, elsõsorban a low poly modellezést szeretem, így a modelljeim legalább fele 12 000 poly alatt van mindennel együtt 😄 a másik fél túlnyomó részben kb 12k és 200k között van, és elég kevés a tényleg high poly (pl most a buszom 550 000 poly körül van, ebbõl:
a homoklánc: 4x~92 000 poly 😄
hátsó felnik: 2x~7000 poly
elsõ felnik: 2x~6300 poly
gumiabroncsok: 4x~16000 poly
a busz összes többi eleme (kaszni, alváz, tengelyek, lámpák, létra, benzintank, stb...) 65 000 poly 😄
szóval a modellem polyszámának 65%-ka a lánc (ami alig látszik, de ez van 😄) Ezért is nem teszem rá mostanában a renderhez a kerekeket, úgysem az változik mostanában, viszont visszafogja a rendert, meg a gép tempóját (és persze 35 megás .ma fileok helyett 20 megásokat gyárt...)

most, hogy vasárnap költözök vissza a koliba (édes 100MBit-es net, jövöööök 😄 😄), majd összeszedek már én is egy pár képet és modellt, amit eddig csináltam, hogy betegyem egy közös helyre (members rovatomba legyen már valami link is végre😄)

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

schorby
kösz
én úgy vok vele hogy ha jön ihlet akkor az végig jön, szal 1 hét mindig elég egy vmihez, általában
meg a gépem már 600000 poly körül megadja magát, szal nem egyszerû a dolog...
rooney8
Ez tetszik 😊<#eljen>

Vigyáznom kell magamra, mert bel?lem csak egy van, mások többen vannak, ?ket könnyebb pótolni.

én spec nem szeretek ilyen rövid távú projecteket csinálni én minden egyes alkotásomból a maximumot szeretem kihozni amit lehet. Ezért alkottam a 4 év alatt csak 4-6 modellt. A droideka elsõ vertexe is kb 2006-ban lett lerakva és most tartok az animálásnál.

http://www.lantos3d.com Lantos Dávid alias 1mp3rator alias imp99

schorby
Én a gépem miatt elõbb egy modelt csináltam régebben, csak téglatestekbõl.
És azt próbáltam animálni:
lambert
kis színnel
(most hogy megnéztem, nagyon teccik szal megpróbálok a mai tudásommal csinálni egy újat...lehet 😊)
Magnificat
engem elsõsorban a modellezés és textúrázás érdekel... nem kizárt, hogy próbálok majd csinálni valamikor egy karaktert, és azt becsontozom esetleg alap animmal is ellátom, de igazán nem vonz az ötlet...
meg a program minden részéhez úgysem fogsz tudni igazán profi, mûvészi szinten érteni sosem, ezt majd késõbb megtanulod 😄

rooney8
És nem is fogsz? 😛

ibor: A legutolsó nagyon tetszik, de a többi se rossz 😊

Vigyáznom kell magamra, mert bel?lem csak egy van, mások többen vannak, ?ket könnyebb pótolni.

ibor90
most hogy kérded felraktam õket ide: http://vimeo.com/user618887/videos
a legalsó 4 azok mostanában készültek a többi meg még az elején amikor még nagyon csak tanulgattam a maya-t

http://ibor90.webs.com &#161; &#477; &#652; &#305; &#647; &#592; &#477; &#633; &#596; ° &#477; q :)

Magnificat
te nem is tudod, hány jokere van egy embernek, pláne ha házigazda... a legütõsebbet (törlöm minden hsz-edet 😄) nem is játszottam ki, de nem is fogom 😛

rooney: sosem csináltam animációt (hacsak nem egy modellemet körbeforgató animációt, de ott csak a kamera forgott...) jah, meg csináltam egy-két részecskerendszerest is (generálódnak a gömbök, amikor leérnek a földre, pattognak, és minden pattanásnál pirosodik a kezdetben kék golyó, amíg nem lesz teljesen piros... mindez a részecskék miatt sokezerszer...

Doomista
óh értem már akkor 😊

Első a biztonság! - Avira Premium Security Suite megfelelő beállítással - más semmi.

rooney8
Egyébként ti már csináltatok animációt? (Hülye kérdés, biztos hogy csináltatok 😛) És ha igen, nem akartok nekem mutatni párat? 😄

ibor90
hehe alul maradtál és kijátszottad a jokert, de mindenkinek csak 1 jokere van....<#ravasz1>
ok részemrõl is vége

rooney: szívesen!

http://ibor90.webs.com &#161; &#477; &#652; &#305; &#647; &#592; &#477; &#633; &#596; ° &#477; q :)

Magnificat
na tudd hol a helyed... te itt csak vendég vagy, én meg a házigazda 😛
na off vége...

ibor90
ezt a még vmi-re írod? tehát ez lenne a következõ a bizonyítsam be a pirosjobbakéknél után?
nagynéném pszichiáter, ha kell elintézem hogy soron kívül beengedjenek
majd szólj ha kell ezenkívül még vmi <#mf2>

rooney8
Nekem biztos jó lesz 😊

Magnificat
keress egy jó orvost... 😊

ibor90
hát ez azthiszem egyértelmû....a piros a szivárvány 1. színe és a látható fény tartományán belül neki van a legnagyobb hullámhossza....egyértelmûen alázza a kéket
még vmi? <#hamm>

Magnificat
hát igen, az egyetlen magyarul elérhetõ szakirodalom 😊 bár sosem olvastam (és láttam párat ugyan az egyetemi könyvesboltban, de venni sem vettem... mire megtehettem volna, addigra már túlhaladt a tudásom rajta (legalábbis szerintem, biztos nem lehetek benne, hisz nem olvastam... 😄)... megesik 😛 😄)

Magnificat
most magyarázd meg, miért jobb a piros a kéknél 😛

rooney: szekrény... szék... asztal... esetleg kompletten a szobád... ezek egyszerû modellek (ennek ellenére sokmindent ki lehet belõlük hozni), szem elõtt vannak, körbejárhatod, és nem szaladnak el 😛

grafit: nem is toltam azért annyira sokat a zb-t, hogy megszokjam... ritkán és keveset használtam eddig, mert nem volt rá szükségem, illetve nem jutottam el addig, hogy effektíve dolgozzam benne, és az eredményt visszaküldjem a maya-ba...

ibor90
egy szoba belsõt
vagy amihez kedved van
de ha egy szoba belsõt megcsinálsz úgy hogy az úgy nézzen ki mint a képen, tehát addig csinálod amíg rá nem jössz hogy ott milyen technikával lehetne a legjobban megcsinálni
vagy még jobb ha vmi olyat ami ottvan elõtted, monitor, hangfal, egér, nyomtató, fényképezõ gép, akármi és akkor azt megtudod nézni közelrõl is hogy mi hogy merre megy

rooney8
Lécci adjatok valami ötletet, hogy mit modelzzek... Valami könnyût amit egy béna (najó, inkább kezdõ 😊 ) is meg tud csinálni<#whatever>

ibor90
látom nem tudlak meggyõzni...mindenki ott nehezíti az életét ahol akarja, én megpróbáltam...

Igen arra!Elõször én is nagyon megkavarodtam a zb ben -tulajdonképpen a szerencsétlenkedésem ,az ösztönzött hogy kezdjek foglalkozni a 3dvel ..Nagyon szokatlan volt a program...(akkor nemcsak én küzdök ezzel hogy még mindig nem szoktam meg teljesen.....:-)

rooney8
Igen már rájöttem... 😊 Amúgy már tudom hogy kell renderelni, úgyhogy fölösleges energiaveszteség volt, hogy leírtad 😄 😄
Igen a grid-re gondoltam, köszi...

ibor90: A válaszom: render 😄

Magnificat
insert edge loop alt + w (komolyanmeg kell néznem, mire van téve, mert annyira ösztönbõl jön, hogy nem tudom mit nyomok 😄), a merge meg "."

grafit: a végén alatt a sorozat végére gondoltál? a zb jó dolog, de érteni kell ahhoz is valamennyire a 3d alapjait... meg az irányítását sem sikerült még megszoknom teljesen, de már csak idõnként zavarodok bele, nem túl gyakran, mint régebben 😊

A digitutors új sorozatában egy dínót modelleznek uvnek textúráznak ..biztos a végén mozgatják is. :-) A zb nagyon nézegetem ,a gyurmázás közel áll hozzám.

ibor90
na igen de ha nem extrudálgacc, hanem mondjuk insert edge loop vagy merge meg ilyesmi

Magnificat
mivel nekem az extrude hotkey-e az s, így tökmindegy, hogy az s-et nyomom le minden extrudálásnál, vagy elsõnek az s-et, hogy extrudáljon, majd a g-t, hogy ismételgesse 😄

Magnificat
hát a zb-nek is megvannak a maga trükkjei 😊 persze igazánmagas részletességnél lehet ezt eljátszani, mivel a zb-ben való textúrázás azon az alapon megy, hogy minden polygon kap egy színt... tehát pl egy 1,04 millió polys modell rendelkezik annyi pixellel, mint egy 1k-s textúra (persze kérdés mikor mennyi látható belõle, de nem is ez a lényeg... összességében jó cucc)

ibor90
pedig így praktikusabb
a gridet nem kapcsolatom olyan gyakran, de pl ha extrudálgatok vagy splittelek vagy bármit amit többször kell egymás után csinálni azt így egyszerûbb mint mindig más hotkey-t nyomni vagy shelf-en kattingatni

Bocs!Nem akartalak kitúrni...
Ahogy láttam a zbrushban egybõl lehet a fotóról klónozni a textúrát mint a photoshop bélyegzõjével,ami azonnal megjelenik a modellen,és huzogatni igazítani is lehet ott helyben.

Magnificat
nálam nem! 😄 nálam alapból a grid-et kapcsolgatja, ha nem ez a maya alapbeállítása, akkor azért hiszem azt, mert mint említettem, kb a 7-es maya használata óta hordom magammal a komplett settingset, és ebbe benne értõdik az összes hotkey is 😊 nálam a g az grid már évek óta, és pont 😄

ja és ATI SSS demo jobb minõségben:
.MOV

Magnificat
ilyen felületeket csak nagy tapasztalattal lehet csinálni... egyrészt marhára érteni kell a rétegekhez (szín, specular (csillogás), bump (érdesség), és még ki tudja mi minden van rajta), emellett magához az anyaghoz is (pl a képen mivel bõrrõl van szó, SSS (SubSurface Scattering) is van, ami nem más, mint olyan bevonat, aminél a fény olyan, mintha belemehetne az anyagba magába. Ez ugye bõrnél kell, mivel a fény behatol a bõrbe, meg amúgyis a bõr maga áttetszõ, a színe az alatta lévõ pigmentekbõl, vérerekbõl és egyéb hasonlókból áll, de pl márványnál sem mindegy, mert csak egy szintig tud belehatolni a fény, és így látható, hogy mekkora is az alakunk (ha nagyon bejut, akkor úgy tûnik, mintha kicsi lenne a modellünk, míg ha alig jut be, akkor nagynak, sûrûnek látszik...)

lásd Ati X800 Subsurface Scattering Demo
ennek letölthetõ az ati oldaláról a nagyobb felbontású verziója is, de így is látható kellõképp szerintem (ja és imádom a zenéjét 😄). Természetesen a megoldás nem ATI találmány, csak az Ati implementálta talán elsõnek realtime grafikában (persze megfelelõ kártyával 😄)

ibor90
a g az elõzõ mûveletet ismétli meg....pfff...házigazda <#taps><#vigyor><#taps>

ibor90
bics egyszerre írtunk és az enyém eltûnt neked meg dupla lett <#mf1>
rooney: mi lett a válaszod, csak hogy biztos jóra gondolsz
a négyzethálót grid-nek hívjár, remélem így már menni fog
(most miattad leírtam még1x grafit <#ejnye1>)

Magnificat
na lássuk csak...
Schorby: nempofáááázik 😄 amúgy örülni kell, ha pörög a topic, inkább az, minthogy 2 hétig senki se írjon semmit...

rooney: a buszos képem render... (status line-on katt a "csapó" ikonra, vagy render menüállásban a render menübõl render->render current frame) persze javasolt fényeket is betenni elõtte...

négyzetháló eltûntetése (márha a grid-re gondolsz), akkor g betû, amúgy pedig display->grid

rooney8
Az 1. kérdésre megvan, már csak az kell, hogy azt a négyzethálót hogy tudom eltünteni? Tudjátok a fõ panelen...

ibor90
rooney én most lefagytam, erre nem tudok mit írni............vki? <#guluszem1><#conf><#merges2><#vomit><#ijedt>

rooney8
Ja és azt a négyzethálót hoigy lehet eltünteni ami ott van a panelon? 😊

A fenébe hogy lehet ilyen élethû textúrás felületeket csinálni...Ben Neall most jelenik meg a héten gnomon dvdje character texturing for production -és amint olvasom zbrusban textúráz-- link

rooney8
Hogyha én is akarok csinálni képet a modellemrõl, akkor azt hogy csináljam? 😄 Simán egy prent screen? Mert Magnificat-nek is úgy van, hogy fekete háttérrel...

ibor90
reméljük nem, de néha te is feldobhatnál vmi témát vagy rakhatnál vmi maya-val kapcsolatos érdekességrõl linket, vagy bármi, mert igaz Magni berakott a membersbe, de kb 1-2 naponta írsz és akkor is ilyesmit mint most vagy vmi hülyeséget/poént és akkor is ügyelve arra hogy nehogy több legyen 2 sornál.

schorby
Megint így lesz, hogy 1 hétig semmi, aztán 1 nap alatt annyi komment hogy az összes szemem kifolyik mire elolvasom?
ibor90
csak vicceltem a lopással 😉
egyébként én amit cisnálok a contestre robotot az meg eléggé hasonlít erre
vagyis csak próbálna, de közel sem olyan jó

Magnificat
egyrészt: igen, gyorsan írok, ebbõl adódik néha az elgépelés is (sajna a helyesírásomat nem foghatom erre... 😄)
másrészt te azt mondod, összelopkodás, én azt mondom ihletszerzés... nem másolok le pontosan semmit, mindenen alakítok valamit, amúgy pedig részben szinte minden ki van már találva, ráadásul a jóból lopni nem szégyen (csak ha szarul teszi az ember 😄)... szóval sokan kifejezetten forma-könyvtárat tartanak maguknak, hogy innen-onnan szakítva összehozzanak valami eredetit (mert ráadásul ha valaki cégnél csinálja, akkor biza ott idõre kell hozni mindent... nincs olyan, hogy nem volt ihletem 😄)

rooney: az MTS 1-et asszem 3 éve csináltam, az MTS 2-t két éve, az MTS 3-at meg talán tavaly nyáron... mindig nyáron készülnek... idén nyáron nem készült MTS...