Maya

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

ibor90
viszont azt nem vágom hogyha 32 bitnél az xp már lát 3,5 gigát akkor azt a maya miért használ csak 1,5-et? és hogyha 64 bites van akkor miért használna többet?

http://ibor90.webs.com ¡ ǝ ʌ ı ʇ ɐ ǝ ɹ ɔ ° ǝ q :)

Magnificat
én már le se írom a történetem (meg lehet, hogy már megtettem 😄). ha mégis kellene, szóljatok 😄

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

Magnificat
display->grid options

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

Peetmaya
hát, nálam ez kb úgy volt, hogy mikor elõször megláttam a MAXot, azt mondtam, hogy ahh, 3d kell nekem nagyon zsír.
Aztán sokat hallottam mayaról, gondoltam kipróbálom
3x telepítettem fel majd töröltem le a maya 4.5-öt, mire végre sikerült egy kockánál többet csinálnom benne, aztán rájöttem, hogy jobban kézreáll, mint a max. Ez egy stabil és kitartó szerelem😄

Dávidka:
ha 32bites oprendszered van, akkor bizony lehetnek gondjaid a memóriával, nekem is voltak. Tekintve hogy a 32bites win csak 1500mb memóriát enged minden egyes processnek, így hiába van 4gb-od, amibõl amúgy is csak 3500-at látsz, a maya csak 1500-at fog használni.
Próbáld meg beállítani a memória limitet a render current frame parancs option boxában kb 1300-ra, aztán a mental ray performance settingsnél állítsál be egy mélyebb bsp tree-t (növel a depth értékét kb 20%-kal, a size értékét is kb ennyivel)
ha ez sem oldja meg, akkor váltsd le 64bites xp-re, nekem az nagyon bevált

Miért nem hívják a bajuszt szájöldöknek? :)

Mag: hogy lehet a grid színét állítani? 😄
rooney8
Hát nem nagyon fogott meg 😄 Mind1, azért még nem törlöm le a gépemrõl 😄

Vigyáznom kell magamra, mert bel?lem csak egy van, mások többen vannak, ?ket könnyebb pótolni.

ibor90
szerelem volt 1. látásra....még aznap elmentünk vegasba és "összekötöttük a életünk voalát" azóta is boldogan élünk és kezdjük egyre jobban megismerni 1mást, néha félreléptem és bepróbáltam a maxot és a modo-t de ez is csak megerõsített bene hogy nekem õ kell, habár az ázsiai szobalány (zbrush) néha beszáll a játékba...meg azért azt se feledjük hogy PS, I love U xD

Magnificat
azért foglalkozhatok vele, ha nem ilyen fanatizmussal láttam hozzá? 😄 nekem legalább 15 másodpercig is tartott ! 😄 plussz feladtam egy kis idõre, de gyorsan rájöttem, hogy nincs menekvés 😄

Garou
Rooney haver, nekem reggel fél héttõl fél nyolcig kondi, utána egész nap irányítgatom a csapatot az irodában, ez tart fél hatig, hatra vagyok otthon, tehát kezdõdhet a normális élet.

Mégis járok moziba, billiárdozni, bulikba, van barátnõm, modelleket ragasztgatok (épp egy Tiger Ausf B.-t), mindig van egy könyv az ágyam mellett, jó rég óta gitározom, úgyhogy szerintem teljes életet élek.

A lényeg: arra van idõd, amire akarod, hogy legyen. Ennyi. Nem idõd nincs, nem lettél fanatikus. Nekem tartott kemény tíz másodpercig, hogy megváltozzon az életem, mikor megláttam a Maya-t, szerintem ha nem ilyen fanatizmussal állsz hozzá, akkor hagyd tényleg, csak az idõd rabolod. Hobbira nem lesz jó, mert gagyik lesznek a képek a tudáshiány miatt, a munkaszerzés harcterén meg lenyomnak a mániákusok ugyanezért.

486SX 100MHz, kislemez meghajtó, 2 MBRAM, 160MB HDD

Magnificat
nekem más színû 😄 hosszú távon zavart a nagy szürkeség, alvarez sötét színbeállításaitól viszont felállt a szõr a hátamon 😊

ibor90
ó neked is ilyen köcsög színes a grid mint Alex Alvareznek? 😄

Magnificat
hát duál monitoron is rég maya-ztam már 😄

sajna bugos, de pár dolog azért jól használható (layer editor, outliner, amiben már ideje rendet tennem😄)... az attrib. editort meg a tool settingset meg úgyis ösztönbõl hotkey-en érem el, így annyira nem jó hogy ott van, de majd elválik...😄

rooney8
Tudom, nem rég még akartam de aztán rá kellett jönnöm, hogy nem olyan egyszerû... 😊 De nekem télleg nincs idõm 😊 Tegyük fel van 7 órám... 3órára hazaérek aztán mehetek edzésre rögtön, edzésrõl hazaérek 6-ra és még tanulni is kéne valamit... És a maradék idõmben oedig nem csak Mayazni szeretnék 😊 Majd ha idõsebb leszek lehet megint belekezdek... Vagy még nem tudom, lehet nem hagyom abba, majd elválik 😊

Vigyáznom kell magamra, mert bel?lem csak egy van, mások többen vannak, ?ket könnyebb pótolni.

Magnificat
részemrõl passz, nem értek a renderhez...

Magnificat
erõltetni nem lehet úgysem, és mint írtam is, a kitartás az egyik legfontosabb dolog a téren, szóval ha nincs ezirányban, akkor úgysincs értelme...

Davidka
ja, énis ezt akarnám csinálni, de nem tudom, h hol kell ezeket beállítani 😄 valami tipp, h merre keressem?

ibor90
háát legalább 1 lehetséges konkurencia mínusz 😊 jah és, hogyis mondam neked Rooney, sajnálom hogy ilyen ember vagy, mármint ez nem bûn hogy nem akarsz mayázni hanem az hogy szinte megse próbáltad, tehát még az elõzõ oldalon írod hogy bárcsak már te is olyan szinten járnál mint Bordy, meg stb, és aztán 1xcsak kész vége abbahagytad
az meg hogy nincs rá idõd....hát 1xûen röhej....másoknak munka mellett van ideje, neked 14-15 évesen nincs??? 😄DD ne viccelj már

Phoenix: köszi az infókat, szívesen vesszünk bármilyen ezzel kapcsolatos tanácsokat, instrukciókat, információkat a késõbbiekben is

rooney8
Ezt tegnap este döntöttem el, miután leírtad, hogy miért jó a 4 vertexes face... De azért kösz 😊

Azért nézd meg a beállításokat Maya-ban a memóriahasználatra vonatkozóan, gyakorta ez a probléma forrása.
ibor90
próbáld meg hogy nem ott renderelsz hanem mondjuk parancssorból vagy batch renderrel mayaból

Magnificat
mondanám, hogy ott valami gond van a modellel esetleg, és végtelen cikusba keveri a progit, de ha kisebben megcsinálja, akkor nem...

Magnificat
roflol 😊

Davidka
Nem, próbáltam, a második részt mikor elkezdi, megy egy kicsit és megin kiírja, h systam may have become unstable... 😞 <#nemtudom>

pfff..marad akkor a formaegyes autok ragasztasa papirsablonbol...

"A kreativitás titka az, hogy ügyesen titkold el a forrásaidat" (Albert Einstein)

Magnificat
akkor szólhattál volna hamarabb, nem tépjük a szánkat

Magnificat
nem lehet négy részletbe renderelni? mintha úgy emlékeznék, hogy lehet valahogy

rooney8
Ennyi volt a Maya... 😄 Nincs se idõm se kedvem rá :/

Davidka
hali, van 1 problémám és nem tudom mit csináljak...
a gond az, h lerenderelek 1 képet, mondjuk 1280*1024-ben és minden pöpec... de ha le akarom renderelni 2560*2048-ban, akkor nem megy... egyszerûen elmegy egy darabig, aztán kidobja azt, h: mental ray has occured a problem, system may have become unstable és lépjek ki... nemtom mi lehet a baj, a képen van pár elég nagy ps fájl, 4096-osak... esetleg lehet ez a gond? a másik, amire gondoltam, az az, h a memóriámmal lehet a gond, de tuti mayán belül kéne valamit állítsak, mer nem hinném, h az a 4 giga ram ennyitõl megadná magát... és csinált olyat is a gép, h 2560-as méretben elment a renderelés félútig, aztán megadta magát, 2000-es felbontásban már háromnegyedig ment és akkor adta meg magát... 1280-asnál meg ugye megy teljesen...
valami tipp?
a renderelésnél felhasznált memóriát hol állítgathatom?

Magnificat
pedig pont arra fele szeretnék elhelyezkedni kb 2-2,5 év múlva... mennyi a közeljövõ? 😄

Magnificat
köszönjük az infókat, ezekrõl én sem tudtam (de a crytek-et hirtelen el is felejtettem 😄)

Phoenix007
Üdv mindenkinek! Ritkán járok már erre a fórumra azon egyszerû oknál fogva, hogy régen nem Mayázok, most is csak azért jöttem fel, mert megígértem kicsit régebben, hogy szólok, ha a Storm helyzetét véglegesnek lehet mondani, és látom épp aktualitásra sikerült érkeznem. Namármost én a mai napon küldtem be oda a felmondásomat, nem tudom, papíron hány alkalmazottja van még a cégnek, de max 10, másrészt meg teljesen mindegy is, mert március óta az irodába sem lehet bemenni, ügyvezetõje sincs már a cégnek, tehát mostmár tényleg tökéletesen halott.

A többi játékfejlesztõ cégrõl: az Eidos nem vesz fel senkit, a 3D Brigádnál az oda átigazolt kollégáim nagy része egy hónapig sem bírta, a Black Hole-nál pedig kezdõdnek ugyanazok a tünetek, mint a Stormnál egy fél éve. A 60 emberbõl 20-at már kirúgtak, ez szombati infó, tehát elég friss. Nem nagyon lehet tudni, hogy mi a helyzet a DR-nél, meg a Most Wanted-nál, nem igazán jön onnan infó. A Crytek egyenlõre stabil.

Berlinboynak csak megerõsíteni tudom, amit a többiek mondanak, semmiféle papír nem kell, meggyõzõ referencia annál inkább. Igen, ha tehetséges vagy, felvesznek. Ha nem csak úgy általánosságban 3d-s modelleket, animokat, satöbbiket mutogatsz, hanem játékmodot, vagy legalábbis game-engine-ben a saját modelljeidet, akkor sokkal szívesebben felvesznek. Két "apróságot" tennék még hozzá az elõttem szólók tanácsaihoz. Egyrészt tanulj nagyon keményen angolul - már a Cryteknél is feltétel a nyelvtudás - másrészt ha a hazai játékfejlesztésbe akarsz bekerülni, akkor azt ne a közeljövõre tervezd. Mert most ugyebár felszabadult 120 játékfejlesztõ sok éves tapasztalattal, na meg akik még majd a Black Hole-tól szabadulnak, tehát sok esélyed nincs.

Szorri, hogy túl sok jó hírrel nem tudtam szolgálni, na de mondjuk a játékfejlesztésen kívül is sok területen kellhet a 3D grafikus, tehát nincs veszve semmi.

Burn the flamer! Kill the spammer! Purge the troll!

Magnificat
ha eléjük tolsz olyan képeket, amitõl leesik az álluk, akkor szó nélkül... portfólió a'zisten ilyenkor...

berlinboy6329
Thy a válaszokat.

1obi1:azért csak kell hozzá valami papir,hogy te ezt tudod nem,?csak ugy lazán felvennének ha tehetséges vagy?Kicsit valószinûtlennek tartom.Vagy tévedek?

\"One kills a man, one is an assassin; one kills millions, one is a conqueror; one kills everybody, one is a god.\" /Jean Rostand/

Magnificat
jó kérdés, mikor jó a tanfolyam... tényleg hasznos, átfogó és jó dolgokat tanít viszonylag gyorsan, de egyrészt gyakorlás gyakorlás gyakorlás és gyakorlás nélkül semmire sem jó... másrészt pedig aki 2-3 év alatt tanulja meg a maya-t, abban van kitartás, ami nélkül az egész további meló nem érne semmit... szóval részben a kitartás az, amit a tanfolyam nem ellenõriz... Ennek ellenére semmi rosszat nem mondhatok róla, egy srác, akit ismerek jár rá, és tényleg sokat tanult, és jópár dologban jóval felettem van (pl riggelésben, hisz sosem foglalkoztam vele 😄). Ennek ellenére nem fekete-fehér, hogy mikor éri meg elindulni rajta, és mikor nem (illetve ha milliomos-milliárdos vagy, mindenképp érdemes, de ha el kellene adni a házat érte, akkor lehet, hogy nem annyira 😄)

Szerintem csak tudás kell hozzá, nem a papírokon van a hangsúly hanem a referenciákon. Mindent meg tudsz tanulni otthon a gép elõtt, van elég tutorial a neten. Persze vannak méregdrága 3D-s tanfolyamok, ha meg tudod fizetni õket akkor jó, de szerintem felesleges.

Ha nagyon jó vagy és tapasztalt, akkor szerezhetsz jó melót is. Van elég lehetõség még itt Magyarországon is, csak rajtad múlik a dolog. De ahhoz hogy eltudjál helyezkedni, jó sok tapasztalat szükséges, minimum több éves.
Magnificat
hát erre Magyarországon szerintem nem könnyû a válasz... Függ attól is, hogy milyen irányban szeretnél 3d-zni. Elõször is oktatni csak tanfolyamon oktatnak a mesharray-nél jópárszáz ezer forintért. Hasonló szakok talán iparmûvészetin vannak, azok mellé tanulhatod meg vagy autodidakta módon, vagy mint említettem tanfolyamilag a programot. infós egyetemen grafikai dolgokat csak programozás oldalról közelítik meg tudtommal. legalábbis nálunk tuti. elhelyezkedni is kérdéses, ha ügyes az ember, reklámokhoz, látványtervezési dolgokhoz és hasonló munkákhoz hozzá lehet jutni, de szerintem nem stabilan... ugyanez játékfejesztésben... sajna a Stormregion becsõdölt, így kb ami maradt, az az Eidos Hungary, a 3D brigade és a Black Hole. Ezek általában keresnek munkatársat, de elég keménynek kell lenni, hogy az ember bejusson... Tanfolyamokon azt mondják szoktak lehetõséget biztosítani, hogy soron kívül kipróbálja magát az ember felvételinél (a mesharray ugyanis a 3d brigade-esekkel van nagyon jóban), de ez nem azt jelenti, hogy bejuttatnak, csak azt, hogy talán nagyobb figyelem jut a munkádra... Ettõl függetlenül szerintem ha piszok jó vagy, akkor portfólió alapján lehet esély... Vannak változóban dolgok, a Game Developer Forumon is mondták a 3d brigade-esek, hogy valami játékfejlesztési szervezetet akarnak létrehozni, hogy Mo-n is sok játék készüljön, mert van benne pénz... De részleteket nem tudok, illetve ennél többet se nagyon... Mindenesetre célszerû több lábon állni, hogy ha nem is sikerülne a grafikai oldal (nem vagy elég ügyes/nincs szerencséd/épp nem keresnek senkit), akkor is legyen valami mentõ ötleted addig...

berlinboy6329
Hi all!

Lenne egy kérdésem:hogy lehet az emberbõl 3d grafikus?

Mi kell hozzá?Egyetemeken vannak külön szakok amik erre irányulnak vagy külön tanfolamyokon kell megtanulni?

És ha tudnátok általános információkkal is szolgálni amit nem kérdeztem(mennyire/hol tudna elhelyezkedni stbstb...)

\"One kills a man, one is an assassin; one kills millions, one is a conqueror; one kills everybody, one is a god.\" /Jean Rostand/

ibor90
azt hanghatással vagy úgy hogy a környezetet is animálod és az is belassul tudod érzékeltetni rendesen

http://ibor90.webs.com &#161; &#477; &#652; &#305; &#647; &#592; &#477; &#633; &#596; ° &#477; q :)

Magnificat
elképzelhetõ, hogy úgy jobb lenne, meglátjuk...

schorby
A kameramozgással akartam érzékeltetni
meg a letöltött környezetbe akartam berakni 😊
csak még azért nem vettem meg a maxot
KILLER2
Szerintem jó lenne az az esés, csak kell hozzá környezet is, amint látszik hogy valósban lassított a jelenet, mert ez így tényleg lassú és nem is nagyon kelti a lassítás hatását.

Töltsük le az internetet!

Magnificat
de a lecsapás lassításával nem tûnik úgy, mintha sokáig esne, hanem olyan, mintha direkt lassan tenné le...

schorby
Ja emg ez ilyen 12 emelet magas
és a lassúsággal a súlyát méretét ábrázolom
schorby
mert az bullet time
ibor90
micsodaaa?? ez hogy is van most? he? 😄

http://ibor90.webs.com &#161; &#477; &#652; &#305; &#647; &#592; &#477; &#633; &#596; ° &#477; q :)

Magnificat
nah, ez már igen csak tetszik, egy hibáját látom, ami már animációs hiba... mégpedig azt, hogy nincs dinamikája a végsõ lecsapásnak... szerintem ennek gyorsabbnak, határozottabbnak kellene lennie, mert így csak egy gyors letétel, nem csapás... de amúgy minden elismerésem...

schorby
kb ennyit tok az animból kihozni
szerintetek érdemes a kamerával shadereléssel, rendereléssel szenvedni?
mert mondtátok hogy a kamera szar és rakjak fel fix kamerásat... raktam
de semmi reakció...
bordy
faszántos ez a cgfx shader cucc. high qualty nélkül is látom a normal mapot és így nem lassul be a view port sem és még az erõsségét is tudom állítani real time hihi. 😊

Magnificat
?

ibor90
???