Maya

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Magnificat
pff... nem semmi... szerencsére még lekopogom megúsztam az ilyeneket, de nagyon nem bántam meg, hogy anno beruháztam pár éve (2-3) egy 400-as Chieftec Smart GPS-400AA-101A-ba... Nem a legkeményebb darab, de büszkén és kitartóan támogatja már a harmadik gépem, amit hajt... Talán majd a phenom 2-höz veszek majd valami keményebbet (nem is az ereje miatt, mert 90% hogy vinné ez is a phenom + sok ram + erõsebb vga + 2-3 hdd + dvd kombót, ha a 400-as fsp-k is megbírkóznak a tuningolt maxos core 2 quad + 1db 1 magos és 1 db két magos ati vga, rakat ram és hdd kombóval..), hanem inkább azért, mert már azért nem mostani darab. Szóval én is mindig az mondom, mindenképp megéri beruházni egy normális tápba (nem valami gagyi, házhoz adottba, kivéve ha márkás a ház, pl az is chieftech, mert abban ha van táp, normális van), mégha nem is olcsó, hisz nem éri meg egy többszáz ezer forintos gépet egy cérnaszálra kötni hogy túléli-e vagy sem, és egy jó tápválasztással 2-3 gépre is megvehetjük akár a tápegységet (nekem a 2000+-os Athlon xp-hez lett véve, azután lecseréltem egy 3200+-os Athlon64-re, majd most az Athlon X2-t hajtja)... Persze a márkás tápok is el tudnak romlani, de jóval kisebb rá az esély, és ha el is romlanak, kicsi az esély, hogy valamit is vigyenek magukkal a többi alkatrész közül...

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

Garou
Az anyagon lehet javítani ugye, a textura viszont szerintem jó lett nagyon.

OFF:

Tegnap volt egy kisebb szívrohamom...

Hazaérek este, gép bekapcs (új masina, pár hónapos, elég bika, sokba került), kimegyek teáért, hallom, hogy nem hallok semmit, vagyis néma csend, nem megy a gép. Visszanézek, monitor megy, router megy, gép nem, de ég a NumLock. Mi a f*? Kikapcs -bekapcs, némaság, semmi. Fogom magam, letérdelek az asztal alá, behajolok a gépbe, mert nincs rajta az oldala, közben nyomom a bekapcs gombot... és erre 5 centirõl beledetonált a táp a pofámba! Akkorát durrant, mint egy ágyú, és közben sárgás "robbanás" fényeffekt jött ki a réseken! Tisztára mint valami béna amcsi vígjátékban! Asszony futott át a másik szobából, hogy mi van... Fél perc múlva (ritkásan terjengõ, feltehetõen nem egészséges füstben ülve) tértem magamhoz annyira, hogy elkezdjek filózni: mi van, ha megsült az új winyóm is, az egész gépem, és bukom a dolgaim nagy részét? Éjjel át a srácokhoz a cégtõl, és tesztelés, a gép és a winyó nem sérült!

Úgyhogy ma megvettem a legtökösebb Chieftech tápot, áramkiegyenlítõvel, minden extra szolgáltatással, hangja sincs neki, és hozzácsaptam egy Safetronic elosztót, szintén túlfeszültséglevezetõvel ellátva.

Tanulság: Új gép vételénél ne spóroljunk a házon+tápon, ha megtehetjük!

486SX 100MHz, kislemez meghajtó, 2 MBRAM, 160MB HDD

Blinn miatt....sima blinn van rajta....sss-t próbáltam tegnap de bugos 2008 alatt 😄
Egyszerûen nem tudok bumpot bekötni 😄 majd vmit kiokoskodok.

http://www.lantos3d.com Lantos Dávid alias 1mp3rator alias imp99

bordy
jjaa, nagyon fényes, mintha a vízbõl mászott volna ki épp. ám nagyon tetszetõs kis raptor.

Magnificat
az ízlésemnek túl tükrözõdik, emiatt nem igazán látom a szín részleteit, amit látok az viszont tetszik

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

Nah akkor egy basic tekszcsõõõr: 😄 hasa így elsõ nekifutásra idáig jutottam:

Azt gondoltam,hogy mayaban pozoltad,mivel keszült rig is a dologhoz.....De így is jo 😄

BodyPaintes dolog mûködött amit írtam?
dehogynem......😊 Szóval nem volt symmetry 😊

Az alap mesht- zb-ben pózoltam be és utána érzésre gyurkásztam, h naggyából szimmetrikus legyen.

IMP ez kezd zsíros kenyeres lenni!!
Egyre jobban tetszik,maga a pózt is jól eltaláltad.
Gondolom nem ebben a testtartásban zbrusholtad?

Toljad... :-)
Magnificat
Imp: nem semmi, kíváncsi leszek a véglegesre... akkor majd most én is éjszakázok 😊

ibor90

http://ibor90.webs.com ¡ ǝ ʌ ı ʇ ɐ ǝ ɹ ɔ ° ǝ q :)

Nah haladtam vele, a héten szeretném befejezni, mam ég belekezdek a textúrázásba.

Magnificat
na azért már ez kezd kicsit bonyolódni a hozzá nem szokott szememnek:

Magnificat
sajna win7 x64 alatt, a legújabb win7-es nv driverrel is lassabb a maya viewport, mint xp x64 alatt... sokkal jobb, mint az én régebbi win7-emen, de még mindig láthatóan lassabb

Magnificat
köszönjük

ibor90
néha kell egy kis változás 😊

Magnificat
ha valaki nem tudja, és érdekli esetleg, a GRUB (GRand Unified Bootloader) egy un. bootloader programocska (mint a neve is mutatja), ami nem tesz mást, mint operációs rendszereket indít. Ha elindítod a gépet, akkor a bios elsõnek leellenõriz dolgokat, és ha bootolásra alkalmasnak találta a gépet, akkor a beállított sorrendtõl függõ booteszközrõl indítja az os-t, mégpedig úgy, hogy átadja az aktuális eszköz elsõ 512-byte-jának az irányítást. Itt helyezkedik el a bootloader, vagy legalábbis az elsõ szakasza, ami átadja a vezérlést a végeles bootloadernek. Értelem szerûen így minden eszköznek lehet bootloadere, tehát ha elsõnek cd, másodiknak hdd, harmadiknak másik hdd van beállítva, akkor elsõnek ráadja a vezérlést a cd elsõ 512 bytejára, ami ha csinál valamit, akkor engedi (boot), ha pedig nem, akkor továbbadja, az elsõdleges hdd elsõ 512 bytejának. ha ott van bootloader, akkor indul, ha nincs, akkor tovább... bootloadere lehet hdd-nek, cd-nek, floppynak, usb-s eszközöknek, stb... A bootloader indítja magát az os-t. A windows xp bootloadere tudja indítani az xp x64-et vagy az x86-ot, de pl a vista-t már nem, mivel ott egy újabb bootloaderre váltottak a microsoftosok. A vista/win7 bootloadere el tudja indítani a vista/win7 mellett az xp-ket is. A grub egy open source bootloader, ami tud indítani gyakorlatilag bármilyen os-t, legyen az valamilyen linux/unix/bsd vagy windows, vagy osx, vagy bármi... Szóval ha most elindítom a gépet, bejön a grub, hogy melyik os-t szeretném indítani, a debian lennymet, az xp x86-ot, xp x64-et, win7-et vagy osx 10.5.2-t... kiválasztom, és már indul is. a lilo (másik linuxos bootloader)-n kívül más bootloaderrel nem lehetne mindezeket kényelmesen indítani.
Zanzásítva ennyi (nem egészen ilyen egyszerû, de a lényege kb ez...)

Amúgy a bootloadernek köszönhetõ az is, hogy ha mondjuk egy windows-os cd-t egyszerûen copyzol mondjuk hdd-re, és azt megint kiírod (tehát nem iso-ként mented le és azt írod ki, csak a rajta lévõ adatokat), akkor nem fog bootolni, mivel simán nem lehet az elsõ 512 byte-ot írni, és nem lesz a lemeznek bootloadere, ami indítaná majd a telepítõt a lemezrõl.

Na informatika óra vége 😄

ibor90
értem én ezt?

schorby
Jaja a GRUBbal nekem is mindig meggyûlik a bajom. Hejhe kis rotka a besnye...
Magnificat
érdekes, az új win7 x64 telepítõje marha lassan kezdte feltenni a dolgokat, csak "üresen" pörgött egy ideig, se a hdd-hez se a dvd-hez nem nyúlt sokáig... úgy gondoltam ez megintcsak az új alkatrészek miatt lehetett, a régi iylet nem csinált, de aztán amikor elsõnek lecsatoltam az új hdd-t, majd késõbb kivettem az új ramokat, kiderült, hogy lehet hogy a régi ilyet nem csinált, de az új már csinálja... szóval nem az alkatrészekkel volt a gond, hanem a telepítõ ilyen. mindenesetre feltettem, majd este tesztelem, az biztos, hogy a 6 giga ramot felismerte, és elég boldog vele, bár elég lassan futott le a windows pontozása is, de minden más amit próbáltam, az ment mint a szélvész... egyenlõre eljöttem dolgozni, és megkértem szobatársam, állítsa vissza a GRUB-ot nekem, mivel win7 telepítésnél felülírta a sajátjával...

Magnificat
átnézem majd a két hdd csatlakozását, mert kicsit úgy érzem, a második hdd ami mintha lassítana, bár tesztekben jól szerepel (úgy, ahogy kell neki, 75-85 mega közti átlaggal)

Magnificat
Maya-ban amit csinálok, abban még nem láttam javulást, amivel teszteltem, azt nem próbáltam 4 giga rammal. Azt látom, hogy többet bír megjegyezni, de más komponensek sebessége visszafogja az értelmét (értsd, hiába lehet sok poly mudboxban és zbrushban, amikor már a proci vagy a vga nem teszi lehetõvé, hogy úgy használd, ahogy kellene. Erre jó példa a mudbox, ahol a modell marha sok polyra felmehet, és nagyon jól is tudod sculptolni (memóriaigényes), de forgatni már akadozva tudod (gpu kevés). ZB esetén a proci gyengus már ehhez. Renderelésnél még nem teszteltem, de az a tippem, hogy gyorsabb nem igazán lesz, mivel ritkán renderelek 4 giga feletti igényû dolgokat. Amire viszont örülök, az a webalkalmazás fejlesztés segítése: a webszerver + fejlesztõfelület + virtuális gépen tesztelés jobban megy vele, hiszen ezek elég memóriaigényes dolgok... meg persze egyszerre több dolgot is tudok vele csinálni. Hamarosan, lehet még ma felteszek egy x64-es win7-et, ami ugye mindent ramba cache-el, és így ott elég sokat várok a memória mérettõl.

A page file-t vissza fogom kapcsolni, ugyanis a programok ugye ha kifutnak a ramból, akkor elég unszimpatikusan reagálnak erre, lásd a maya errort dobva kilép. szóval inkább legyen pár giga page file, max ha lassabban csinál valamit, mert mondjuk már swappel, akkor tudod, hogy határon dolgozol, de legalább nem okoz hibát ha elfogy (a windows tudja automatán növelni a swapméretet), ellenben ha nincs, akkor vége, nem tudja a gép folytatni a feladatot... Szóval vissza is kapcsolom nemsokára...

A win7 még épphogy béta, elvileg pár héten belül, max 1-1,5 hónap múlva jön az RC1, ami már a kiadásra tervezett verzió, amiben lényeges dolgok már nem változnak majd... most még egyenlõre a 7068-as van, ami már nagyon közeli az rc-hez azt mondják, így valószínûleg ezt teszem fel. Amúgy embere válogatja hogy mennyire éri meg feltenni, szobatárs még vár az rc1-re, sokan minden buildet feltesznek, mivel nekem egy 7-es buildszéria elejérõl van, vagy a 6-os végérõl, és tudom, hogy változtak azóta a dolgok, így váltok, de nekem speciel azzal se voltak gondjaim, egyedül a maya viewportja volt jóval lassabb, mint kellene, ezt majd megnézem ezzel is... Szóval éles munkára még nem használnám, de másodlagos rendszernek, olyanokhoz, ami nem megy x64-es xp alatt (van pár program), ahhoz szerintem nagyon jó (ha nem zavar, hogy augusztus vége környékéig használható elvileg a béta, utána nem tudom mi lesz, de akulcs és a béta elvileg addig tart). Nálam másodlagos rendszerként leváltotta a 32 bites gyorsra hackelt xp x86-ot, amikor valamihez nem kell vagy nem jó a 64 bit, már win7-et töltök be...

Hát azt nagyon várjuk Peet! 😉
Peetmaya
Schorby egyetértek Maggal, egy ilyen portfólió videóban a lassú mozgások sokkal többet mutatnak, mint ha rángatod a kamerát össze vissza. Azt viszont kiemelném, hogy pl ahogy a gitáron kúszott végig a kamera, az kifejezetten tetszett.
Alapvetõen te egy egész jó modellezõ leszel, figyelsz a részletekre és ez tök jó, az animációra, a renderelésre, fények, shaderelés stb. még némi gyakorlás szükségeltetik nálad.
Mindenesetre nagyon jó, hogy csináltad ezt a cuccot, gyakorlásnak, tapasztalatnak elsõosztályú és tényleg, csak így tovább, várjuk a további modelljeidet!

Aqa nincsmit. Nagyon rágják már a fülemet többen, hogy csináljak egy renderelõs összetett tutorialt. Sajnos idõ híjján nem tudom, hogy ez mikor fog megvalósulni. Azt tervezem, hogy a következõ látványter munkámat úgy fogom elkészíteni, hogy az egyik szobát a modellezett fázisból hogyan juttatom el a végleges shaderelt renderig. Szóval a tutor tartalmazza majd a shaderek beállítását, minimális szintû textúrázást, fények beállítása, renderelési trükkök, layer management, némi optimalizálás és minõségi beállítások.

Mag alapvetõen mayaban amúgy tapasztaltál a fejlesztések következményeként javulást, vagy érzékelhetõ különbség nincs a volt és jelen állapot között? Az érdekelne még, hogy rendereléshez ennek mennyire van köze, úgyértem, ha kikapcsolod a page file-t, akkor mennyiben változnak a dolgok.
Win 7 x64 amúgy mennyire béta verzió, mennyire megbízható, van-e értelme lecserélni az XP x64-et?

Miért nem hívják a bajuszt szájöldöknek? :)

Magnificat
kis helyzetjelentés a 6 giga ramról:

mudbox alatt nem sikerült kihajtanom mind, a szokásos gond miatt: nem mindig négyszerezi a polyszámot (nem értek hozzá, így nem tudom miért nem), és valahogy mindig 32-35 milla polyig tudok kimenni (felhasznált memória 3-3,5 giga), a következõ lépésre már nincs ram... próbáltam kb 60 millát visszaosztani négyesével, elvileg ki is jött, hogy ha 220 polys a modell, akkor 57 milla környékén kéne végeznie, de valahogy itt is 14 helyett 18-20 milla lett, és a következõ lépés épphogy nem fért be, tehát a polygonszámot, ami befér mudbox alatt, kb 45-50 millára teszem. Forgatni már akadozva lehetett, de amikor az ember utána sculptolni kezdett, azt gyorsan és interaktívan tette (20 fps körül)

zbrush alatt nem igazán sikerült 25 milla fölé menni, onnantól már elkezdte compactolni a ramot. ráadásul itt jóval jobban akadt is már, valszeg jóval prociigényesebb, és mint tudjuk, ugye itt nem segít be a videókari

maya alatt 27,5 millió poly fért be, mivel a rendszerem mindenféle progiknak köszönhetõen induláskor már kb 5-600 megát eszik, ami maya indításnál már 7-800, így a maradék hely lett csak hasznosítva, értsd lehet meglett volna a 28-29 milla is, ha takarítok elõtte a ramból... persze ekkora mennyiséggel már nem bír mit kezdeni a vga-m, de elhide-olni a maradékot, dolgozni úgy majd rendernél mindent unhide-olni, és még le is renderelni, ez tudta megenni a ramot, no meg persze, ha mellette van még egy ps, egy bridge, vagy bármi egyéb program...

jah, a page file ki lett kapcsolva (egyáltalán nem használhat hdd-t), tehát csak a ramba dolgozhat. Emiatt minden progi, ha ki akart volna lépni a ramkeretbõl, vagy hibaüzenetet küldött, hogy nem teheti (mudbox), vagy hibával kilépett (maya 😄)

Összességében jó cucc a 6 giga, csak épp az xp-t úgy alakították ki, hogy a lehetõ legtöbb erõforrást meghagyja üresen, és a lehetõ legkevesebbet fogyasszon. Win7 alatt akarta még kipróbálni, hisz a vista-val együtt egy másfajta megközelítést alkalmaznak, megesznek amit csak lehet, kihasználják az erõforrásokat a gyorsabb futásért, minek álljon ott üresen, és ha majd valakinek kell, akkor majd odaadja neki... Szóval win7 alatt is akartam tesztelni, de sajna csak 32 bites van fenn belõle, de majd köv héten feldobok egy 64 bites win7-et, és meglátjuk, mennyire örül a helynek 😄

tehát xp alatt nincs változás a 4 gigához képest kivéve ha több, sokat zabáló progit hajtassz együtt, vagy pl renderelsz olyat, ami több mint 4 gigát enne (sõt kicsit mintha bizonyos esetekben lustább lenne a gépem tegnap óta, nem tudom, lehet a ram, lehet a hdd miatt, de a legvalószínûbb, hogy csak behaluzom, mert eddig nem figyeltem a sebességet, most meg minden millisec-et elszámoltatok vele 😄)...

Na!😊 Kösz Peet, hogy csináltál egy ilyen állati király tutort! 😊 És kösz Mag, hogy segítettél!😄
Magnificat
peetnek köszönd

ÁÁÁÁ, kössz!! már mindenfélét találtam, és egy se ilyen volt!😊
Magnificat
peet light fog tutorja:
tutor

Ja, segítséget elõre is köszönöm.😊
Szóval mint itt a delfin alatt az a csík.

Itten-e..

nemértem. Miért ilyen a fog-om? Hiába próbálgatom mindig ilyen. Szóval, hogy a gömb alatt ugyanolyan világos, nem jelenik meg az a függõleges sötát csik, aminek szerintem meg kéne hogy jelenjen..😄 Értitek, ugye??😄
Magnificat
egyrészt nem vagyok annyira pénz bõvében, 5300 forint volt egy 2 gigás csík, ebbõl vettem kettõt, és a két 1 gigásat, ami helyére ment, eladtam, és fedeztem egy csík árát belõle...

a 192 giga ramot már tényleg nem tudnám kihasználni 😛 amúgyis csak 4 slot van a gépben, max 16 giga ram mehet bele...

most osztogatom szét a dolgokat a partíciók közt (kezd már tényleg sok partícióm lenni 😄 )

ibor90

schorby
Jóvanna, nem vok én terminátor vagy mi, vagy animátor... 😄
ezt kell elfogadni és szeretni ami van
Magnificat
nem az a bajom, hogy mozog a kamera, hanem hogy gyorsul-lassul össze vissza, aránytalanul...

jah, frissült az aláírásom 😊

schorby
Több részlet bemutatása volt a cél...
Magnificat
jó modellek, nagyon jó animáció, tetszik a zene (bár nem teljesen ideillõnek érzem), ami nem tetszik, hogy kicsit sötét, és bocs hogy ezt mondom, de borzasztó a kameramozgás 😊

schorby
Portfólió vedeóm (jútúbos)
Végre elkészült
a minõsége nem százas mert fg nélkül is átlag 25 perc per frame rederelés ment...
Magnificat
ööö... nem semmi, pláne a vége, amikor minden világosabban látszik....

Garou
Benjamin Button face

Amit a standard mocapos megoldás helyett kitaláltak, az valami elképesztõ.

486SX 100MHz, kislemez meghajtó, 2 MBRAM, 160MB HDD

ibor90

Magnificat
nah, holnap is kapok egy kis fizut, így úgy néz ki lesz memória csere (4x1 giga helyett 2x2 giga + 2x1 giga = 6 giga ram, a másik két ramcsíkot eladom...), veszek még egy hdd-t (750-eset valszeg), és próbálok keríteni egy 1 gigás 4830-ast normális áron... ez utóbbi nem "sürgõs" (egyik sem az azért). Azért még egy nagy hdd (1,5 TB össz hddkapacitás lenne) jól jönne, a 2 gigás csíkokra meg addig váltanék, amíg el tudom adni az 1 gigás csíkokat viszonylag értelmes áron... Úgy néz ki, lehet kapok még egy nagyobb volumenû megbízást, és abból már októberben lehet jöhet valami phenom II + alaplap + kicsit erõsebb táp + ház (ram, vga maradhat addigra)

Wearwolfff
Igen mert a 4. évadot különbözõ gazdasági szempontból két etapra vágták.10rész lement tavaly, 10rész idén. Én is sajnálom a végét, de tény, hogy a harmadik évadban már kezdett ellaposodni, de aztán a negyedikben felpörgött, csak hamar vége lett. De jövõre vagy mikor jön a 'The Plan' ami sok minden elvarratlan szálat még elvarr. Meg aztán már megszavazták a Caprica spin offot, Aztán nemsokára itt az új Stargate. Szóval lesz mit nézni. Egyébként a BSG 'kockáknak' még ajánlom a Dynamite kiadó képregényeit. Igen igen ki lehet vinnyogni, de ezek is sokat hozzátesznek az egész sztorihoz. Pölö a négy részes Zarek mini karakterépítés szempontból. És mielõtt megkérdeznétek az esetek többségében a sorozat írói is közremûködtek a történetek megírásában. Röviden megjegyezve, vannak képregények amiket még felnõtt fejjel is érdemes átlapozni.
--
Imp: ez a dínó nekem is marhára tetszik.

Már nekem is van galériám: wearwolfff.elementfx.com

Magnificat
ehh, haverjaim is emlegetik a bsg végét, és mint kiderült, nem is vagyok még így kb 1 év kihagyással se nagyon lemaradva, én a 4. évad közepéig láttam, és ez pedig a 4. évad vége...

ibor90
How i met az persze..az alap!! 😄
barney brutális
de én marshall-t is nagyon bírom...olyan bamba...nagy mamlasz 😄

Magnificat
a big bang theory is jó pár rész egyben, de úgy 3-4 után már iszonyatosan elkezd (rossz értelemben véve) fárasztani, annyira, hogy már elveszti a humorát... ami mostanában tetszett, az a How I met your mother... az aranyos és vicces, pláne Barney 😊 Ha kockahumor, akkor IT Crowd még mindig, mégha a 3. évad nem is olyan jó,. mint az elsõ kettõ

ibor90
ha már a kockáknál járunk 😊 mindneki nézze a The Big Bang Theory-t...állat nagyon
1részt mindenképp érdemes megnézni aztán ha nem jön be akkor is azt a 20 percet kilehet bírni

schorby
pedig ott jön az álatrész
hatalmas a történet, a zene az élmény...
Magnificat
spec én nem... az elsõ évad nagy rajongója voltam, a második kissé már untatott, a harmadikra hirtelen nem is emlékszem, lehet azt már nem is láttam végig (addig láttam, amíg meg nem találtak valami modern város romokat vagy mit valamelyik évad végén). onnantól nem követtem...