Maya
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Az ok hogy valamennyire megértem és ki tudom bogozni néha a szövegeket de ez édes kevés.
Az meg úgy van hogy emlékezzünk hogy a foci hogy indult kikapcsolódás hobbi amin pénzt is lehetetett szerezni ma már 100% üzlet és a pénz körül forog az egész.
Az informatiak ezen ágaivla is be fog következni mindez sõt már szerintem most is az van és akkor és akkor nem csak iylen drága hobbi lezs pl a 3d-zés sem.
Deadliest Project LIVE acc:DPmurdeer
http://ibor90.webs.com ¡ ǝ ʌ ı ʇ ɐ ǝ ɹ ɔ ° ǝ q :)
Meg amúgy is általában a programokhoz a neten sok millió tutorial van csak ezek általában fõleg angolok.
Most ha én angolul elérem ingyen akkor magyarul miért fizessek érte?
Mert ha valaki nem tud angolul és érdekli a program akkor nem tud mit csinálni.
Már nekem is van galériám: wearwolfff.elementfx.com
[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user
Peet leírt mindent.
Talán még annyit, ha játékot fejlesztesz, az nagy beruházás, saját zsebbõl kell állni a fizetéseket egész idõ alatt, azután ha kész, és eladnak eleget akkor van pénz, ha nem, akkor cumi. Két játékba beleölsz egy vagyont, és ha nem sikeres, akkor roló. Nagy vonalakban. Webes dolgokban, építészeti látványtervekben meg egyéb kreatívok esetében lásd lejjebb.
486SX 100MHz, kislemez meghajtó, 2 MBRAM, 160MB HDD
[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user
Sliders, annyira rosszul látod ezt az egészet. Nem azért fizetnek sokat egy alkalmazottnak, mert jó renderman, mr, maya szakértõ. Ezek csak eszközök. Azért fizetnek nekik sokat, mert baromi tehetségesek, gyorsan dolgoznak, jó látásmódjuk van, az, amit csinálnak végeredményben gyönyörû lesz és jó csapatjátékosok. Hiába tanulsz meg maya-zni, ezeket azzal még nem tanulod meg. Az, hogy hogyan kell maya-ban lemodellezni egy autót, nem nagy kunszt megtanulni, de az, hogy tudjad, hogy minek hogyan merre kell csatlakoznia, hogy egy jó topológiát csinálj, már látásmód kell, hogy mi lesz szép az adott karakteren stb. Nézd meg a blizzard álláshirdetéseit. Alapvetõen 3 év szakmai gyakorlatot igényelnek, ez csak annyi, hogy rutin szerûen kezeld a szoftvert, de mellette csomó grafikai érzékre vonatkozó dolgot is követelnek, tudjál rajzolni, legyen jó forma, arány, színérzéked és a többi, és a többi....
A cégek meg általában nem munkánként vesznek fel embereket, hanem fixen fizetik õket. Így a bevételt nem tudják úgy kalkulálni, hogy ennyi megy el fizetésre, ennyi meg rezsire, a maradék adó és bevétel. Jön a munka, megnézik mennyi energiát fektetnek bele, ezt felszorozzák az árrésüknek megfelelõ arányszámmal és megcsinálják annyiért. Ha nincs munka, akkor viszont nincs bevétel sem, és az alkalmazott csak lébecol és nem csinál semmit. Dartsozik a fõnökkel és várják, hogy berepüljön egy megbízás az ablakon. Általában innen ered az, hogy le kell húzni a rolót, és mostanság Mo-on elég sok cég jutott el ide, mert itthon ennek az iparágnak minimális piaca van ami már eleve túl van telítve. Amúgy meglepõdnél mennyien maya-znak vagy 3dmaxoznak vagy akármi....
Amúgy meg itt mindenkinek jogtiszta a szoftvere, elméletileg mi nem warezolunk, úgyhogy hagyjuk már ezt a témát és inkább szúrjatok be pár képet, amit ki lehet vesézni, hogy ki mit merre hogyan miért stb.
Miért nem hívják a bajuszt szájöldöknek? :)
Azért a felnõ egy olyan generáció hát nem tudom. Azok azért nem hiszem hogy olyan sokan lesznek. Valóban van pár aki maxozik meg ilyenek de hogy kompletten 3d-zenek és nem hagyják abba. Az ember életében annyi minden van ami onnan elveszi a figyelmet. Suli, nõk, bulik, baráti körök átformálják az ember gondolkodását. Én nem venném 100%-ra hogy hamarosan majd vérprofi Pistikék fognak kijönni. Ahogy az IT-sekbõl is termelik ki a sok (szak)embert azoknak a nagy része is elhullik. Még ma is hiány van a jó szakikból. Illetve azt sem hiszem hogy itthon több száz ember Maya-zna és Zbrushozna meg ilyenek. De lehet tévedek.
Egy szóval sem mondtam hogyha azt a kombót megtanulom akkor már jön a csillagászati fizu, de szerintem aki ilyet tud és jó renderman szakértõ az már eleve nem kereshet rosszul. Egy jó szakember nem fog munka nélkül maradni.
Egyre több reklám, film mesefilm igényel 3d-s bedolgozást, így nem hiszem hogy túlkínálat lesz. Középszerûbõl mindig több van mint profiból. De ha csak azt nézzük hogy artistpubon meg itt hányan publikálnak munkákat ill. world3d-ben hát azért akkora tábor nincs itthon. Vagy ha csak itt a kommentelõket vesszük.
A Cégek elsõsorban ezeket az oldalakat járják és ha jó a referenciád megkeresnek. Szerintem.
Van abban is valami hogy aki ott tanít érdeke hogy propagálja a dolgot. De ha csak az õ fizuját nézem ami nem kevés és nem a sulitól kapja (azt) akkor van alapja amit mond. Ha neki sikerült másnak is sikerülhet. Itt a nagy fizuk alatt nem a tömegeket értettem hanem azt aki van olyan szinten.
Mellesleg õ mesélte hogy a cég megszûnések és valahol máshol ugyanaz a csapat újra együtt dogozik nem túlságosan meglepõ ebben a szakmában.
Te mint középvezetõ mond el nekem: Ha van egy projekt. Van egy megrendelõ akivel tudatják hogy amit akar az ennyi lesz. Gondolom az összegben benne van minden + a haszon is. Az emberek fizuja meg egyéb költségek. Akkor hogy lehet az hogy vannak cégek amik mégis lehúzzák a rolót? Két dologra tudok gondolni. Az egyik ami oly jellemzõ ránk, hogy azonnal akarunk meggazdagodni és kicsit csalunk itt-ott. Vagy pedig a vezetõség hülye hozzá. (általánosságban)
Azzal egyetértek, hogy a kiváltságok bosszantóak és idegesítõek tudnak lenni, de nem érzem, hogy az és ez ugyanaz a kategória lenne. Tehát hogy pl feszélyezve érezné magát a mezei ember azért, mert XY tud UT3-azni, õ meg nem... Ez azért nem elnyomás 😊
Abban én is egyetértek, hogy az emberek többsége a jelenlegi szabadságával sincs tisztában, vagy azt hiszik, hogy hû de el vannak nyomva, vagy azt, hogy mindent lehet, és minden úgy van, ahogy gondolja. Erre elég csak az apámat felhoznom példaként. Tisztelem, becsülöm, szeretem, de kb megragadt a 80-as években, pedig azóta már nagyon sok minden máshogy van.
A wareznek nem is annyira könnyû utánanézni, arról nem is beszélve, hogy mekkora erõforrásigénye lenne mindenkit végigkutatni, mekkora lenne a "haszna", és persze hogy a kutató hatóságok sem szentek ilyen tekintetben.
Azon meg lehet filozofálgatni, hogy az okoz-e nagyobb kárt, hogy valaki lewarezol egy PS-t, és grafikusként megveszi, vagy azzal, hogy még 800 000 ember lewarezolja, ebbõl 100 csinál olyan munkát vele, amiért pénzt kap, aztán abbahagyja... Ahány ember, annyi oldal, lehetõség és eset, így elemezni szerintem reménytelen.
Szóval tény, hogy alapvetõen a nagyhalakra mennek az ellenõrzések, mert ott lehet a legnormálisabb eredmény-költség értéket elérni kutatás terén, de ez még nem teszi sem szebbé, sem jogosabbá a warezt.
Nah részemrõl off vége...
A warez szerintem nem a kitolásról szól, hanem az emberek nem akarnak 4-5 ezret adni egy cd-ért, fõleg, hogy nem élek valami jól. De pl a pár ezer forintos játékokat rendszeresen megveszem, mert nincs szívás a patch-ekkel, meg lehet tolni a multit. De ez egy olyan téma, amivel könyveket lehetne megtölteni.
Meg ugye a kis Béla nem tudná megvenni a PS-t, mert nincs rá pénze, de letölti, használja, és késõbb grafikus lesz egy cégnél, akik viszont megveszik neki a ps-t. Most akkor az Adobe nyert egy vásárlót és egy munkaerõt pluszba. Ilyenkor ki károsított meg kit? Ezt lehetne elemezgetni, de már megint offolunk, sorry...<#kuss>#kuss>
De ezt tudják õk is, mert fel lehetne lépni ellene aztán keményen is. Gondolok itt véletlenszerû házkutatásokra, aztán ha találnak nálad valamit akkor máris kapod az injekciót és pápá.
Csak rohadtul félnek a következményektõl és a világlázadástól. Ugyanazok vannak hatalmon csak most nem királyoknak és császároknak hívják õket, hanem milliárdosoknak ás iparmágnásoknak, meg olajsejkeknek. Ezek irányítják a világot nem a parlament, mert ezek elõtt még a parlamentnek is meg kell hunyászkodni, gondolj csak a mostani úgynevezett válsághelyzetre, azt ki csinálta... khöm.
hát nem mi de mi szívjuk meg, csak mert nekik nem elég az a százmilliárd euró és Dagobert módjára még többet akarnak. Meglátásom szerint a warez enyhíti egy kicsit ezt a stresszt.
Ezért kerül a maya közel egymillióba mert aki üzletszerûleg használja az kifizeti mert ki kell különben nem dobhatná piacra a termékét. De tudják azt, hogy a mezei paraszt úgyse tudja megvenni.
Van aki játszik, van aki 3Dzik, van aki 2Dzik, van aki kábeltévézik, van aki gitározik. A lényeg, hogy lekössük magunkat amíg szívják a vérünket és ne szabadságharcoljunk.
Összegzésképpen a hatalomnak mindíg meg kell hagynia egy olyan lehetõséget amivel a paraszt azt hiheti, hogy most jól kitolt a mindenkori hatalommal, különben lázadás lenne. Ilyen az emberi természet. Lehet, hogy most túl messzire mentem úgyhogy nem folytatom a témát.
De legalább leírta valaki.
Oh... ja és majd elfelejtettem légyszives mindenki aki ezt elolvasta utaljon át nekem kerek négy forintot, (ami a kerekítés szabálya szerint öt) mert az igazságnak ára van. 😄
Az évi teória és filozófiaórának amivel sokan lehet, hogy nem értenek egyet vége.
Most mentem az APEH-ba, dél fele jövök
Vírusírtó és tûzfal kombójára évek óta ingyenes progikat használok (ált. Commodo + AVG Free)
Ez bizonyos gondolati sémákban részben olyan , mintha azt mondanád, azért lopok Porsche-t meg Ferrarit, mert ki engedheti meg magának, hogy ilyet vegyen? Ráadásul gyûjtöd õket, mert egyik kicsit gyorsabb, másik jobban gyorsul, harmadiknak pedig szebb a színe...
(még1x kihangsúlyozom, a felhozott példának csak arra az aspektusára utalok, hogy vannak drága jó dolgok, de nem engedheted meg magadnak, így tisztességtelen/illegális eszközökkel szerzel magadnak, mondván kinek van erre pénze, és le is van tudva... tudom, hogy a szoftver jogvédelme, és eleve léte is más, mint egy fizikai tárgy, pl "lopásnál" nem tûnik el az ellopott helyrõl, csak másolódik, így kicsit más módon kell megfogni a létezésének alapjait)
Gépet sem kötelezõ venned, annyi jó dolgot csinálhatsz még emellett is, ha pedig mindenképp netezni akarsz, eljárhatsz internet kávézókba (jah, hogy drága? ez van).
Egy szó mint száz, ez az egész egy olyan hobbiról szól, ami drága. Ha nem is nézzük a "munkaprogikat", akkor is erõsen opcionális az egész... Nem lételem. Aki nem engedheti meg magának, az nem engedheti meg sajnos, ez ilyen (és itt sem arról beszélek, hogy ki mit engedhet meg magának, hanem arról, hogy legalább ne tartsuk enyhítõ körülménynek azt, hogy nincs rá pénzünk, mivel ez nem megélhetési kérdés, hanem hobbi...) Ha hobbi, lehet olcsóbban és drágábban is csinálni, nem kötelezõ a legújabb vga-kat is megvenni, hogy játszhass a legújabb játékokkal. Ha játszani akarsz, az súlyos pénzekbe kerül, akár akarod akár nem, ha nem tellik az újra, marad a régi, és játszol a gyerekeiddel (ami mellesleg sokkal jobbat tud tenni a családdal, mint egy új játék, legyen az warezolt vagy sem 😄) Hollandiában is 90% körül van a warezolt cuccok száma a fiataloknál, náluk tuti nem pénzügyi okok miatt teszik, hanem mert megtehetik. És nyugodj meg, te is warezolnál akkor is, ha lenne annyi pénzed, hogy havi 2-3 filmet és 2-3 játékot megvehess, hiszen ha ingyen hozzájuthatsz akkor minek fizess? Ilyen az ember mentalitása, ezt be kell látni. Ilyen volt, ilyen lesz (és akkor is mondanád, hogy jajj, mert hogy kinek van pénze havi 20 játékra, ami megjelenik 😄)
tutor: miért kérni érte pénzt? egyrészt mert én sem vagyok jótékonysági egylet, nekem is ennem kellene, számlát fizetni, stb, másrészt az én idõm-energiám is pénz. Az általam gyártott tutorok 1-1 nyár alatt készültek, szóval 1,5-2 hónap per rész. szóval van munka benne bõven. és mint ahogy az életben van: a munkának ára van, mégha ezt saját okaimból nem is róttam a "vevõkre". Vagy ha azt mondanák, hogy menj el 1,5-2 hónapig segíts egy vadidegen embernek nyáron ingyen mondjuk betonozni, vagy fûszálat számolni, zokszó nélkül megtennéd?
Nekem aza két dolog kapta meg a szemem, hogy sztem angol nélkül nem tudsz mihez kezdeni az informatika semilyen területén. Szerintem.
A másik hogy úgyse tudod megtanulni ha nem magyar.... sztem talán ha a nyelvet megtanulod akkor egy lépcsõvel feljebb vagy és szépen haladhatsz tovább... miez hogy úgysem tudom?
jó ezekbõl is van ingyenes rahedli.
Elõre is bocs ha valaki nem ért egyet de ez a leírás egy átlagfelhasználóról szól, és nem egy fanatikusról akinek csak egy program ketyeg a gépén. aztán ha nem tetszik legfeljebb törlésre kerül...
vegyük a gépet magát,
egy oprendszert,
egy maya
egy photoshop (írhattam volna corelt is, de az összes nagynevû tutorban mind ez van)
egy zbrush vagy mudbox
egy videóvágó vagy kompozit program vagy mindkettõ
egy Propellerhead Reason ( hogy zenét is tudjál szerezni az animodhoz)
egy Microsoft Office irodai programcsomag (igaz van ingyenes is, de mindenütt ebbõl tanítanak szal jó lehet)
mindenekelõtt:
egy vírusírtó (mondjuk akármi nem akarok reklámot)
egy tûzfal (mondjuk Comodo)
vitatkozhatnánk azon is, hogy van ingyenes vírusírtó is de az írtásért mindíg is fizetni kellett. Az ingyenes verzió nem ismeri fel azt a vírust amit a fizetõs vírusírtó cégek megfizetett vírusírói írnak. és vannak olcsó videóvágók, de ezek tudása igencsak gyér, vagy épp célprogram egy adott feladathoz.
kellhet még:
egy sportjáték (mondjuk focis)
egy autóversenyzõs (kinek mi de sokaknak egy cím ugrik be)
egy stratégiai
egy kaland
egy verekedõs
egy olyan háborús játék ami 20ezerbe kerül de 20perc alatt végigviszel..
Ehhez végy még hozzá rengeteg zenei cédét és Film DVD-t.
Valamint azt se felejtsük el, hogy reális esetben kétévente ki jön egy állítólag tökéletesebb verzió mindenbõl amirõl aztán két hét alatt kiderül, hogy a régebbi stabilabb volt, és nem minden esetben adnak neked kedvezményt arra, hogy kedvezményesen upgradelj.
Én nem biztatok senkit sem arra, hogy warezoljon sõt egy gusztustalan dolog mert emberek vért izzadtak míg összehoznak egy szuper mayát. És még nem volt szó szívrohamnyi rezsikrõl, internetszámlákról, és kábeltévérõl meg mobiltelefonokról, mert ha a fõnõköd nem ér el akármikor nem is alkalmaz. És még nem volt szó randiköltségekrõl sem, már ha egyáltalán akarsz nemi életet élni. De a másik módszernél is fizetni kell érte.
DE KINEK VAN ENNYI PÉNZE KÖNYÖRGÖM!!!!
(pláne ha van úgy hatvanezres lakástörlesztõd is. rokefellernek vagy rócsildnak biztos)
Miért nem hívják a bajuszt szájöldöknek? :)
szerinted mennyi idõbe/munkába telik megcsinálni egy tutorialt? nem 5 perc...
-elõször is neked is megkell tanulnod tutorokból/másoktól/helpbõl bogarászva/próbálgatással azt a bizonyos apró részét a nagy hatalmas programnak olyan szinten hogy tényleg mindent betudj mutatni/elmagyarázni úgy hogy egy kezdõ is megértse
-összekell szedni hogy mi minden tartozik a témához..nehogy vmit kifelejts, szoktak lenni ilyen gyakran felmerülõ problémák..azokra megoldást keresni hogy aztán a többieknek már ne kelljen....pl hogy a rákba jöttek rá a Digital Tutors-nál mikor még nem mentek jól a mia_x shaderek hogy "de ha csinálsz egy ilyet és ezt meg azt a nodeját ide meg oda kötöd akkor jól fog mûködni"? hát biztos gondolkoztak kicsit
-kell vmi koreográfia
-el kell tervezni hogy min akarod azt a sokmindent bemutatni
-felvenni a videót...de nem biztos hogy elsõre úgy fog az sikerülni hogy azt már vihetnéd a boltba a polcokra...szval többször nekirugaszkodni ugyanannak elõrõl...(ezt akinek van néha fatal errorja az tudja milyen rossz érzés)
-meghát érthetõen, lehetõleg választékosan beszélni mellõzve az izé típusú szavakat ami néha akaratlanul is becsúszik és akkor újravenni megint a részt egyetlen elszólás miatt...
-újranézni többször
-eszedbejut hogy valamit kihagytál...na akkor azt hogy s hova rakd bele...stb problémák közbejöhetnek
-másrészrõl meg elvileg a programja mindenkinek jogtiszta....de ha már videózod magad hogy épp használod és ráadásul ezzel te pénzt is szeretnél keresni akkor meg fõleg...és nem olcsó mulatság sem a maya, sem a többi program ami még kellhet hozzá...videórögzítõ, PS, videószerkesztõ...esetleg egy eredeti op rendszer stbstb...és ezeknek az ára elõször visszakell jöjjön és csak utána lesz profitod
na és ha megnézed pl a Digital Tutors-t vagy a Gnomont, vagy fõleg a Gnomonology-t akkor láthatod hogy nem kérnek olyan hatalmas összeget egy-egy tutorért
meg mivel ott a warez...ezért legtöbben ingyen lefogják tölteni és csak töredék az aki tényleg megfogja venni
szóval szerintem igenis kérjen érte pénzt aki összehoz egy igényes/profi oktatóanyagot
amúgymeg mondj nekem egy olyan dolgot aminek az oktatásárét nem kell fizetni....
táncoktatás, önvédelmi oktatás, autóvezetés, nyelvtanfolyam, stbstbstb...semmit nem fognak ingyen csinálni.....az a néhány aki meg igen azt megkell becsülni de attól még ilyet mondani hogy nem szép dolog...hát gondold át még1x
Az a baj ha valamit szeretsz csinálni nem biztos hogy meg is tudsz élni belõle.
Persze szép dolog ha valaki úgy kezd neki valaminek hogy õ rajong azért, de ha nem tud belõle megélni akkor nincs más választása mint váltani.
Engem pl érdekel ez a modellezés meg még a programozás is meg ezen kívül sok minden de tudom hogy valószinûleg ezek csak oylan szinten maradnak hogy érdekel de megtanulni nem fogom tudni õket.
Mert én pl ha valamibõl nicsn magyar anyag akkor én meg is haltam.
Jó dolog így álmodozni pl miylen jó is lenne ha majd 30 éves koromba a modellezés vgay a programozásból élnék meg 300-400 ezer forintokat keresve.
Meghát pl játékokat csinálni céget alapítani stb .Álmodozni lehet róla megvalósítani már szinte lehetetlen fõleg ha az ember ismeri is magát annyira hogy tudja azt hogy ezeket õ nem tudja elérni soha.
Akik meg pl ingyenesen tutorialokat ráadásul elég terjedelmeseket készítenek akár a kezdõknek is azokat becsülni kell .
Mondjuk én nem tudom a tanfolyamok milyen árban vannak de gondolom drágák .
Persze tényleg az a legjobb ha valaki szeret valamit csinálni és abból él meg, de ehez kell a tehetség,munka meg miegymás is.
A tutorialoknak meg akit érdekel a dolog és kezdõ abszolút a témában azokanak jól jön fõleg ha ingyenes bár tutorialért én nem tartom szép dolognak hogy pénzt kérjenek érte.
(most nézve már csak a 2. legrosszabb, a legrosszabb a Xuxinha e Guto Contra os Monstros do Espaço, de ez csak 89 szavazat alapján, míg a Kis Vuk 2665 szavazattal 1,7-es. Jah, és a 40. a minden idõk legrosszabb filmjei közt...)
Nem is beszélve arról, hogy ugyanúgy mint másból, ebbõl is keleten, india és kína környékén tudnak nagyon olcsón gyártatni...
Marad kb a tv és az illusztrálás (de ez is inkább 2d)... Persze lehet jó reklámmelókat is szerezni, de ezekbõl megélni, pláne sokszáz ezret keresni nem nagyon lehet. Oktatóként is gondolom sokszáz-ezres tanfolyamokon "csavarják ki" az emberbõl a 3-500k-s fizut...
Amúgy dolgoztam már be cégbe grafikákon, de nem élek meg ebbõl (amúgy is egyetemista vagyok még mindig). Fõ bevételi forrásom egyetemi munkák, és diákhitel... Jelenleg saját projekteken dolgozom, és lassan össze kellene kalapálni majd egy Reel-t, bemutatva néhány mûvemet...
Régebben (az MTS 1, 2 és 3 közt 1-1 év volt talán, tehát 3 év alatt készültek el, nyaranként) azért készítettem tutorokat, mert részben untam mindig ugyanazokat magyarázni, amiket ráadásul csak úgy fórum vagy MSN alapján nem is lehet... Egyszerûbb megmutatni. Másrészt volt idõm, energiám (most így végzés felé haladva, dolgozva, stb... egyre kevesebb fölös van). Emellett nem utolsó sorban valamelyest kezdtem már érteni azokhoz a témákhoz az alapszintnél egy hangyányit jobban, épp annyira, hogy "oktassak" egy kicsit. Az MTS 1-2-3 során viszont kb ellõttem a "szakterületemet", a modellezést és valamelyest az UVzást... nem csinálok olyanról tutort, amihez nem értek, így ennél több MTS valószínûleg nem fog készülni egyhamar...
Elképzelhetõ, hogy megadatik, hogy én is oktassak egy, remélhetõleg belátható idõn belül megjelenõ megengedhetõ árú dvds oktató tanfolyamon. A 6.5 és a 2008-2009 között azokban az alapokban, amiket bemutattam, változás igazán nincs, az elmélet a lényeg. Szerintem 95%-ban még mindig aktuális, használható és emészthetõ az anyag az újabb rendszerek mellett is... Pár dolgot máshol lehet találni, de még nagy átnevezések se voltak, csak átszervezések...
a felsorolt területeken, ncloth, realflow, stb... nincs olyan mértékû tapasztalatom és tudásom, hogy nyugodt lelkiismerettel "oktathassam".
Ha minden jól megy és lesz kellõ fizetõsképes igény, akkor remélem lesz magyar nyelvû, korrekt áron beszerezhetõ anyag, nem is olyan sokára 😊 De hogy mik kerülnek bele, milyen területek lesznek lefedve és mikorra, az még kérdés...
Figyelj, én évek óta vagyok a szakmában, és középvezetõ is vagyok, egy indurka pindurka rálátásom van a dolgokra.
Aki abból él, hogy a Maya-s tudását adja át másoknak nyilván mindenkinek azt fogja mondani, hogy ez itt a tejjel-mézzel folyó Kánaán. K*vára nem...
Most komolyan becucliztad, hogy megtanulod azt a "kombót" és utána hátradõlsz, és ennyi? Jöhet a fél milla, meg attól felfelé havonta, mert ez így megy? Nem, ez néha megy úgy is, meg sokszor úgy is, ahogy a Storm is beleállt a földbe. Ja, az a rakás pro arc most valahol melót keres, tehát ellenfeleid a mesés fizukért folyó versenyben....
Hogy jól keress profinak kell lenned. Ahhoz meg véres pisi kell, mert van benne meló, fõleg, ha egy komplett workflow-t akarsz megtanulni.
Az meg csak úgy megy, ha imádod, rajongod azt, amit csinálsz. A lovetta lebeg a szemed elõtt? Felejtsd el, ez akkor nem neked való. Itt -szerintem- senki nem elsõsorban a pénzért kezdte, szép is jó is ha van, de aki ezért áll neki, örökre középszerû marad.
"Egyre nagyobb igény lesz 3D grafikusokra"<#eplus2>#eplus2> Elárulom, NEM vagyunk hiányszakma. Felnõ egy Ibor féle generáció, akik már 16-17 évesen tolták , mint a meszes, emellett a 30-40 évesek is talpon akarnak maradni, itt nemsokára olyan túlkínálat lesz, hogy ihaj.
Téged csak a pénz hajt szerintem, különben eszedbe sem jutna ilyeneket kérdezni full kezdõként. Ez így reménytelen. Sokkal több, teljesen másféle tûz kéne, hogy hajtson ahhoz, hogy legyen erõd kijárni az utat, és megtanulni a szoftvert, kialakítani a stílusod. Ide alázat kell, a 3D szeretete, és nem az, hogy "lehet-e ezzel fél milla körül keresni havonta". Hát így nem. Tudod, mikor valaki csak azért megy el karatézni, hogy leverje a többieket a tízórai szünetben.
Nem akarlak megbántani de szerintem rosszul állsz hozzá, és csak magaddal szúrsz ki. Písz.
Na még egy Prison Break, oszt' elfogy a söröm...<#pias>#pias> Reggel nem lesz fani felkelni...
Anno nekem egy szakmabeli azt mondta aki oktat is Maya-t egy jó nevû iskolában hogy aki ezt megtanulja annak mindig lesz munkája. Õ A zbrush maya + renderman kombót ajánlotta. Azt mondta, hogy egyre nagyobb igény lesz a 3d grafikusokra és azt is mondta hogy nagyon sok az olyan aki megáll egy szinten majd kihullik. Sok az olyan is aki nem szeret dolgozni. De olvasgattam a stormregionnal kapcsolatban is. Tényleg ebben a szakmában ennyire kiszámíthatatlan hogy kapsz-e fizetést vagy sem? Nem értem miért? Ilyen nagy produkcióknál sem tudnak fizetni, ez egy vicc.
Neked ez a profilod? Ebben is dolgozol? Átlagban mennyi az átlag mert anno nekem azt mondogatták hogy a 3d grafikusok nem keresnek szarul. Tehát a nettó 250 és felfelé.
A külföldiek sem keresnek itthon maya-sokat gondolom olcsóbbak vagyunk mint általában máshol.
Tudom magánügy. De anno a 6.5-ös mayanal mi vezérelt abban hogy készíts tutorialokat? Valaki fizetett értük? Azt írtad ingyenes oktatóanyagot nem készítesz jelenleg. Ezekszerint készítesz csak pénzért? Vagy vannak megvásárolhatók? Szerintem sokan örülnének egy upgradelt 2009-es mayas oktatóanyagnak magya szinkronnal feliratozva más nyelvekkel. Például az új ncloth meg modellezés realflow integráció mayahoz. Modellezés, animáció mudbox, zbrush export import, bumpmap (lehet nem így írják) meg ilyenek. Hogyan rendereljünk képenként amit aztán kompszitáló sw-kben tudunk tökéletesíteni vagy PS-ben. Én értem hoyg ott van a Simply meg a digital tutors a kezdõknek de ott pl arra nem hajlandóak hogy a billentyûkombinációkat mondják vagy kiírják. így az ért nehéz. Te pedig kiírtad õket. Szóval égetõ lenne egy jó kis anyag hozzá. Mondjuk lefedve a teljes maya-t :d
Egy magyar Maya workflows - The Good the bad and the ugly-nak örülnénk :d
De a kérdésem arra irányul hogy pénzért tervezel? Vagy idõvel majd?
the world is mine
ha majd kész lesz átküldheted a véglegest és bevilágítom én is 😄
meg ez még az emelet sor
a talajt csak úgy odaraktam
csak sajna már angyon a gépem határán vok

sliders: Perpill nem tervezek ingyenes oktatóanyagot maya-hoz... A maya3d megy magától, összvissz csak annyi történt, hogy átköltöztek egy támogatással szerzett szerverre, és nincs helyük hostolni a videókat...
Az pedig, hogy mennyit lehet keresni 3d-zéssel, az nagyon sok dologtól függ. Nagyon sokat függ az ismeretségi körtõl, mennyire tehetõs projektekben tudsz részt venni, mennyire ismernek/ismersz embereket. No persze nagyon fontos, hogy elég jó vagy-e ahhoz, hogy meg is felelj abban a projektben, sebesség, pontosság, rugalmasság, ár... no meg szerencse. Freelance szinten nem tudom mennyire lehet belõle rendesen megélni, Mo-n szerintem cég mint háttér nem árt. De ezt majd kifejtik azok, akik már céget vezetnek, vagy többet dolgoztak be 😄 Amúgy nehéz megélni belõle, mivel viszonylag kicsi a felvevõpiaca. Persze ez attól is függ, kiknek mit gyártassz (filmek, játékok ritkák sajna). Azt, hogy 490-560-at hol hallottad mostanában, az jó kérdés, minden játékfejlesztõ cég kb becsõdölt, nem fizet, stb... ekkora stabil fizetést cégtõl nem hiszem, hogy pár cégnél több helyen tudnának ajánlani, de nem is tudnék most ilyen nevet egyet sem Mo-n. Külföldön több munkalehetõség van a témában, de nem tudok konkrétumokat...
Másik kérdésem hogy mennyit lehet keresni 3d-zésel? Nekem anno azt mondták hogy a havi netto 490-560ezer nem olyan nehéz. Ez igaz?
Elsõ rész:
http://dl.getdropbox.com/u/1196756/MTS/1/MagnificatMTS_1.links.txt
majd a többi is érkezik idõvel.
mert én a rapidról nem tudok letölteni.
De majd ha az illetékes visszatér a közeljövõben, remélhetõleg majd fel lesz tüntetve.
Vagyis a válasz nyilván ott van a FAQ menüpontban.
Ami magyar fodításban GYIK -ot jelent azaz Gyakran Ismételt Kérdések.
De most tényleg... én mikor egy vadiúj fórumra vagy weboldalra tévedek,
mindíg elolvasom a FAQ-ot (GYIK) ami egyébként tudomásom szerint benne is van
a netikettben. Tényleg nem értem, hogy egyes felhasználók miért nem így járnak el.
Tényleg Magnificat írd oda zárójelben a tutor series után, hogy magyar nyelvû (három felkiáltójellel).
Vagy ne tutor series legyen, hanem Tutor Széria...
Igen azt gondoltam hogy nem ilyen egyszerû ráadásul én még most kezdek megismerkedni mi is az a modellezés meg stb.
Csak mostanra jutottam el odáig hogy már néhány játékban próbálkoztam modingolással.
Az a baj hogy én angolul nem tudok és ezért inkább olyan programokat keresek amihez lehetõleg van magyar leírás vagy legalábbis tudok segítséget kérni.
Tudnátok adni olyan tutorialt ami lehetõleg magyar és a maya alapjait mutassa be?