Maya

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

berlinboy6329
24531:5mp 200mb?😮

Sok az....Kb,mintha Decompressed AVi lenne..Én Vegasban szoktam WMVbe tömöriteni..Ha kellenek az adatok,h leirom..

24523:Még emléxel rá?😮

Azt hittem már mindenki elfelejtette.Még decemberben volt vmi halvány próbálkozás,azóta semmi. 😊
Csodálnám,ha lenne belõle vmi.

\"One kills a man, one is an assassin; one kills millions, one is a conqueror; one kills everybody, one is a god.\" /Jean Rostand/

rooney8
Köszi 😊

Még egy kérdés. Mivel szoktátok az animációkat tömöríteni? Mert egy 5 mp-es videó is 200mb 😊

És itt van egy (beta 😊 ) ház a készülõ városomba 😊 kép

Vigyáznom kell magamra, mert bel?lem csak egy van, mások többen vannak, ?ket könnyebb pótolni.

Peetmaya
nyomd meg simán a b betût amikor a move toolon vagy. ez kapcsolgatja a soft selection és a normal selection közötti üzemmódot. ha a b-t benttartod és középsõ gombbal vagy bal gombbal húzod valamerre, akkor megadhatod a fallof méretét a soft selectionhöz

Miért nem hívják a bajuszt szájöldöknek? :)

rooney8
Megint én 😊
Ez mitõl lehet? Valamit elállítottam?
Hogyha átváltok vertex vagy face "nézetre" és kijelölök egy elemet, akkor ilyen lesz... Tegnap még úgy volt, hogy csak simán kijelölte azt az 1 vertexet és nem volt semmilyen sárga vonal, meg ilyen szín meg olyan 😊

itt egy kép

Vigyáznom kell magamra, mert bel?lem csak egy van, mások többen vannak, ?ket könnyebb pótolni.

schorby
na megvolt
háromszög vonalai, pontjai, körei 😄
tételt elmondtam
feladat:
a, az ment
b, tudod egy háromszög súlyvonalait, szerkeszd meg a háromszöget
mondtam nekik hogy el se tudtam indulni (majd segítenek)
aszonnya akarsz még valamit mondani?
hát jutottak eszembe még szavak, csak egyik se odavaló....
szal összességébe, az irásbelivel együtt, olyan 80 % lesz
rooney8
A Digital sets 1 2 3 egész jónak néz ki 😊
Köszi

Garou
Mondjuk egy 4 méterszer 3 méteres kivetítõre mekkora felbontású filmeket szokás kivetíteni, hogy még normális legyen a minõségük? 4:3-as arány offkorsz.

486SX 100MHz, kislemez meghajtó, 2 MBRAM, 160MB HDD

Wearwolfff
Hát ilyen címmel biztos nem találsz. De ezek itt mind úgy ahogy városmodellezésrõl szólnak (amit csillagoztam azokhoz már volt szerencsém):

- Digital sets 1*-2-3
- Environment Creation for Production
- Digital Environment Workflow*
- Set Extension and Lighting Effects

Már nekem is van galériám: wearwolfff.elementfx.com

Magnificat
a jó minõségû és a szükségesnél kb 3x több referencia az egyik legfontosabb 😄

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

ibor90
volt itt még egy ilyen honfoglalásos animációs terv? azzal lesz vmi a nyáron?

http://ibor90.webs.com ¡ ǝ ʌ ı ʇ ɐ ǝ ɹ ɔ ° ǝ q :)

rooney8
Hát... Egyelõre szedem az információkat... Gyûjtök képeket házakról meg ilyenekrõl.
Meg keresek tutorialokat (pl. ház modellezés... etc), de egybe biztos nem lesz, hogy: "Így kell csinálni egy várost" c. tutorial 😄 A textúrázással én is gondba vagyok... :S (meg a többivel is 😄)

berlinboy6329
Hajrá....Magadtól?Tutor alapján?Lehet nyáron csinálgatok vmit majd megint...Most gyorsan rákerestem vmi tutorra de semmit se talál. 😮

nincs vmi modellezésre,meg textúrázásra?Alább láttam vmit,de pl,ha vmi fjúcsörösebbet akarnék kreálni,akkor azt,h,meg ugye a textúra...Ilyen gagyi vagyok az a baj..Nem megy úgy semmi,ha nem mutatják meg elõtte h kell.😞

Ha már láttam,mit hogy,akkor legközelebb magamtól is csinálok olyat ami merõben eltér a tutortól,de 100% ugyanúgy,mint a vidiben/leirásban.Magamba' meghalok :S

\"One kills a man, one is an assassin; one kills millions, one is a conqueror; one kills everybody, one is a god.\" /Jean Rostand/

rooney8
Utolsó mondat -> ?

rooney8
Amúgy most egy "kis várost" tervezek csinálni 😄 Ti már csináltatok ilyet? És ha igen, megmutatjátok 😊

Magnificat
hát az pont határeset 😊 már lehet ébren leszek

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

schorby
11 tõl mehet a drukk
😄
Magnificat
az nem is rossz arány 😊 Hánytól leszel? mert ha korán, akkor részemrõl nem tudok drukkolni 😄

schorby
szurkojjatok!
holnap matek emelt szóbeli
25bõl olyan 4 tételt tudnék elmondani 😄
azt kell húzni...
rooney8
Hálám üldözni fog 😊

Wearwolfff
Ja igen.
Az ötödik képen látszik, hogy az ablakok tulajdonképpen négy plane-lap, amire én tettem egy dielektriket, hogy elkülönüljön, de neked valami blinn textúra kell majd.

Végre modelleztem valamit, még ha csak egy egyszerû kis épületet.
De akkor is... 😊

Wearwolfff
Épületeket általában így szokás csinálni tudtommal . Ez persze csak az alapelv. Nem kell így kinéznie.

Ha üvegpalotát akarsz akkor a pilléreket keskenyebbre veszed, hogy szinte alig látszódjon.
Formán is váltogathatsz tetejét keskenyebbre veszed, alja szélesebb.
A tetõn levõ cuccokat mindegyiknél máshogy rendezed el, hogy ne legyen annyira egyforma mint itt.
Vagy tehetsz rá helikopter leszállót, kerítéseket, szögesdrótot, bármit...
A hátuljáról és az aljáról a poligonokat, amik amúgy sem látszanak a renderben eltünteted.

Röviden minden ilyen egyszerû épületet általában így ütnek össze.

VanBuuren
Igen én is azzal próbálkoztam ,rotate Y:1, Z:0.5
és 360 db testet duplikálni. Nem egy möbiusz szalagot kaptam hanem valami egészen mást. Amikor a téglatest egy face-ét extrudáltam egy kör mentén és adtam hozzá egy csavart akkor tökéletes volt az eredmény, de sajnos nekem nem egy felületre van szükségem hanem sok különállóra testre.

asus p5b plus,Intel Core 2 Quad 2.4GHz Q6600,2 gb kingmax 800Mhz, Asus GeForce EN7300GE 256MB,Samsung 400GB 7200RPM 16MB SATA2

ibor90
duplicate special

VanBuuren
Sziasztok!
Lenne egy olyan kérdésem ,hogyan lehetne azt megcsinálni ,h van egy téglatestem és azt egy kör középpontja mentén duplikálom 360-szor, vagyis az utolsó téglatest az elsõbe érkezik vissza, de eközben azt is szeretném ,hogy az elsõtõl kezdve minden egyes újabb téglatest 0.5 fokkal az elõzõhöz képest el legyen forgatva, vagyis az uccsó téglatest a Z tengely mentén már 180 fokkal lesz elforgatva?

asus p5b plus,Intel Core 2 Quad 2.4GHz Q6600,2 gb kingmax 800Mhz, Asus GeForce EN7300GE 256MB,Samsung 400GB 7200RPM 16MB SATA2

ibor90

rooney8
Üdv!

Nem tudtok valami oldalt, ahonnan kész felhõkarcoló modelleket tudok letölteni (vagy nagyobb épületeket)? 😊 Vagy valami módszert hogy hogyan tudnék én is csinálni magamnak? 😄

Magnificat
áhh, jelenleg nincs erõm, meg súl bõ is lenne... na majd meglátjuk 😊

ibor90

Sziasztok.Szeretnék segítséget kérni.Na most, már egy ideje maya 3d-vel foglalkozok.Se egy könyvet nem olvastam se egy tutorialt nem néztem meg.Magamtól jövök rá a dolgokra így eltudjátok képzelni milyen lassan haladok.Az lenne a kérdésem hogy miben különbözik a 3ds max program?Hallottam róla jót,rosszat.Gondolom ti mindkét programmal foglalkoztatok.Köszönöm a válaszokat és a türelmet.

Garou
Így van, és ezt azért lehet hasznos egy cégre nézve ismerni, mert sok nagy vállalat nem csak a boltban megvásárolható programokat használja, hanem sok sok mindent belsõ fejlesztésû software-ekkel oldanak meg. Itt akár egy komplett render engine-tõl, vagy részecske-szimulációs eljárástól kezdve pl a Mudbox-ig akármit el lehet képzelni. Sõt ha jól emlékszem a Mudbox is így kezdte, mert valahol (talán a WETA-nál) megunták a Z-Brush 2 bugjait, és írtak egy saját progit (Mudbox) erre a célra. Azt hiszem.

No, ha egy ilyen rendszert valaki ismer, sõt, ha ezt több cégre vonatkoztatva is ismeri, akkor az már olyan szintû szakember, hogy ha épp nincs válság, akkor egy év alatt több A kategóriás film készítésében is részt vehet. És ez mint tudjuk, jó dolog.

Magnificat
majd vasárnap megpróbálom neked részletesebben kifejteni, ha addig nem tennék meg, és még lesz erõm, de elõljáróban:
a pipeline ("csõvezeték") rendszer maga az a folyamat, ami szerint az emberek elkészítik a végsõ produktumot... Ennek elemei vannak, amin bemegy egy dolog, és a másik oldalán kijön egy változata... tehát pl egy pipeline az, hogy : karakter low poly-ban létrehozva maya-ban pár óra alatt, majd megy high poly szobrászkodásra még 1-2 napra, majd ennek a high polynak a legalsó részletességi szintjét új low polynak használva uv-zzák, és csontozzák... ekkor lehet hogy párhuzamosan elindul a modell animálódás útján is és textúrázáson is (külön ember végzi õket), persze folyamatos ellenõrzések mellett... tesztelik a motorban stb...
megint másik pipeline lehet, amikor egybõl high polyt csinálnak, és arra építik rá a low poly-t, ami majd a normal map-ot hordani fogja (olyan, mint egy bump, érdességi textúra, csak többet tud).

szóval összességében emberek, programok, folyamatok, határidõk sorozata. Az a folyamat, amin minden karakter átesik... Ha új karaktert kell valahova betenni, akkor ez a folyamat kezdõdik elõrõl...
Néha mondják, hogy gyors a karakter pipeline-unk, ami annyit jelent, hogy a karakter rajzolásának elkezdésétõl a játékban való szerepléséig nem telik el sok idõ, gyorsan kész van minden kellõ folyamat...
Szokták írni, hogy pl egy extra programmal miben változik a pipeline. Tehát pl ha MAX helyett XSI-t használunk pipeline-ban, akkor lehet, hogy más kimeneti és bemeneti formátumok, beállítások kellenek, hogy az elõzõ-következõ csõszakaszba (pl zbrush) jól illeszkedjen, és máshol ne okozzon zavart a rendszerben (pl egy xsi-max cserénél ne legyen extra gond a bevilágításnál, vagy épp az animálásnál, vagy lehessen egybõl a játék motorjába vinni a karaktert...).
Pipeline bõvítés az is, amikor mondjuk az ember csinál egy modellt, és azt be akarja uv-zni, akkor nem feltétlen a program (maya, max) uv-zó lehetõségeit használja, hanem egy külsõ progiét, amit erre készítettek.

Remélem megfogható, mire gondoltam, bár ez még nagyon leegyszerûsített változat, valójában jóval több apró kis munkafolyamat van, ahol variálódások vannak az egyes pipeline-ok közt... na mentem haza, holnap este leszek 😊 Jó hétvégét...

Sliders
Köszi a választ. Pontosan mit jelent az hogy: "Õk sok ilyen pipeline rendszerben jártasak, profik"
Mivel tudatlan vagyok, nemtom mi az a több pipeline rendszer. Erre kíváncsi lennék.

Garou
Ebbõl az következik, hogy van minden cégnél egy külön pipeline, amit eléggé kell ismerni az eredményes munkához, vagy legalábbis át kell látni.

Vannak bácsik, akik abból élnek, hogy nem fixen egy-egy filmes cégnél dolgoznak, hanem amikor már kezd égni a talaj, és csak pár hónap van a meló befejezéséig (nem a bemutatóig), akkor hívják õket erõsítésnek. Õk sok ilyen pipeline rendszerben jártasak, profik, és a szakma elitjét képezik. Mivel a fizut úgyis megkérdeznéd, õk mondjuk a magyar normál, tisztességes átlagfizetést megkeresik naponta.

Sok magyar dolgozik kint (relatíve), akik nagyon komoly produkcióknál is ott vannak. King Kong, Transformers1-2, Terminator4, Harry Potter, Alien vs Predator1-2, Narnia2, Star Trek - ezekben mind volt egy-két magyar a 3D részlegnél. De még lehetne sorolni. Pontos számot persze nem tudok, de itt-ott fórumokon néha elejtenek ilyen "Épp itt dolgozom most"-infokat is ezek a srácok.

Garou
Figy:

Lemodelleznek egy T-Rexet a Jurassic Parkba. Meg megépítik a makettet is mondjuk, lábtól felfelé.

Mikor a második részben a T-Rexek szétverték a kutatóbuszt, azok makettek voltak. Ahol az egész dögöt látjuk, az meg cg. Terminator hasonlóan, ahol félig látszik a robot lehet, hogy makett, máshol cg. Arnold bá' full cg a filmben.

I am Legend: a város cg szerintem, mikor kocsival megy, de ezt is keverik a valós felvételekkel.

Transformers pl: Egy csapat egy vagy két jeleneten dolgozik egész évben. Sok team dolgozik össze. Van aki a csapaton belül csak a modellezéshez ért, külön ember texturázik, külön emberek animálnak. A valós kameramozgást leszedik a megfelelõ programmal, átrakják pl Maya-ba, és kirenderelik. Ezek után külön arcok kompozitálják össze a cg-t meg a valós környezetet, rengeteg effekt utólag kerül bele. Néha a háttérre külön csapatok vannak, pl Karib Tenger-nél, ott a sziget asszem Vue-val készült.

Ez annyira nehéz munka, hogy egy ember csakis egy valamire van specializálva. Gyakran a bevilágítást is külön csapatok csinálják a jelenetekhez, vannak csoportvezetõ supervisorok satöbbi.

Nyilván az az eszement állat, aki megalkot egy Transformers modellt nem kicsit profi. Szóval a szakma elitje áll össze akár 100 fõs mozgalommá egy ilyen filmnél, és alkotnak csapatokat, mindenki megkapja a maga kis feladatát és azon molyol egy évig utána.

Sliders
Bocsi hogy megint beírok. De kapcsolódik ide. A komment témáját egy most látott film adta. Pontosabban a Terminator 4. Már régen kíváncsi voltam, hogy pontosan hogyan is készülnek ezek a speciális effektek az egész atmoszféra. Az odáig világos, hogy lemodelleznek ezt-azt ami szükséges de aztán hogyan tovább? Valahogy brutális élethû az egész.A bevilágítástól függ az egész?
Kis kutakodással láttam például legyártott terminátor maketteket is:
itt
Na most ha le tudják gyártani akkor ezeket hogy mozgatják, nem modelleznek mégsem?
A Romos Hollywood várost is modellezik? Anno az I am Legend c. filmben például a romos New Yorkot hogyan csinálják? Ti mint 3d guruk el tudjátok mondani mi ennek az egésznek a folyamata?
Hol lehet ezeket megtanulni? Egyáltalán egy ember megtud ennyi mindent tanulni? Ez a képalkotás amit látni lehet nagyon ámulatba ejtõ.
Ugyebár a legtöbb lemodellezett tárgy az túl steril, a filmekben meg elképesztõ hogy milyen durván néz ki egy-két tárgy. Feltételezem ez nem a modellezésen múlik? Tudnátok segíteni az egész felépülés mikéntje hogyan alakul?

Árnyékokkal egyetértek. Az AA hiány meg azért van mert a háttérkép minõsége vacak és hozzá kellett rontani a képet.

Javított:

http://www.lantos3d.com Lantos Dávid alias 1mp3rator alias imp99

ibor90
2. nézésre az árnyékok sincsenek teljesen rendben sztem

ibor90
háttérrel még kezdhetnél vmit...ez olyan fura..olyan mintha kevés lenne az AA de sztem csak a textúra miatt
amúgy a többi teccik

Nah egyenlõre lezárom ezt a projectet....most véglegesnek tûnik...talán még a hátteret mattepaintingel egyszer majd feldobom.

Az eredmény:

ibor90

jahmeg: "Olyan root jointot tolnék neki" 😄

jah ez Bence szövege 😄😄 múltkor mentünk Blahán mikor ezt beszólta 😄

ibor90
riggelném! 😄😄😄😄
hát ez nagyon naaagy! 😄

Peetmaya
Én múltkor a "hú de jó csaj, riggelném" kifejezést hallottam, az is tetszetõs volt😉
Gratu Mag a sikerhez😊
Amúgy nekem szakdogaírásnál nem jött jól a dolog, mert a szgépes játékok grafikai hátterérõl kellett írni, és azt meg elég száraz programozós szinten. Persze próbáltam beleültetni mindenhova a grafikai tervezés részét.

Miért nem hívják a bajuszt szájöldöknek? :)

Garou
Meg lehet frenkizni, hogy az "én renderidõm a leghosszabb a csapatban".

Ismerõsömék hivatásos katonák, egyszer valami fogadáson is voltak, ahol harci bemutatót tartottak. Utána az egyik segítõhöz odament egy csaj, nagy szemekkel:

-Te mit csinálsz a seregben?
-Áh, én kartográfus vagyok.
-Az mi?
-Ó... hát van ejtõernyõs kiképzés, meg gépfegyveres helységharc tréning...

Szóval sosem lehet tudni.

ibor90
és így hangzik a mondat folytatása:
mivel egy három emelet magas junkyard android-ot modellezek
😄

Wearwolfff
De ez a szöveg még jól jöhet:
Tudod én amolyan mûvészlélek vagyok. Volna kedved modellt állni nekem?!

Magnificat
nem azt mondtam, hogy minden helyzetben megmenti a hátsód, sõt csajozni sem lehet túl jól, ha dobálod a kiszemeltre a bevel, conform normal, turntable és hasonló szavakat, de meglepõen sok helyzetben jött jól, hogy ismerem a progit 😊

ibor90
ez jó ötlet! majd ha pl kihúzom a konszolidáció a 2vh. közt tételt akkor majd inkább mondom hogy de teccik tudni van egy program..na hát abba viszont nagyon jó vagyok egy 2esért 😄

Magnificat
huh... mindenkinek csak ajánlani tudom a maya-zást 😊 attól eltekintve, hogy tök jó embereket ismertem meg általa, és munkákat is kaptam, mert maya-zom, számtalan esetben, pl most is kihúzott a szarból 😊
Adva volt Multimédia Rendszerek tantárgy. Gyakorlata Maya, elmélete pedig látás, hallás, képrögzítés, megjelenítés, hisztogram + transzformációk, szûrõk, pont-pont, lokális és globális transzformációk, élkiemelés, képfelismerés, tömörítések... Szóval elég tág... Bemegyek vizsgázni, naná hogy egybõl szóbeli... az anyag 70-80%-kát vágtam, kivéve a matek részeket, és a hangtömörítést (utóbbit legalábbis nem teljes mélységében). Mond témát a tanár: Konvolúció... Ez persze pont az elmélet és a matek határa, Laplace és Prewit operátorok... Elmondtam amit tudtam, utána naná, hogy a mellettem lévõ, egyébként megbukott srác mondandóját folytassam a hangtömörítésrõl... Naná, hogy a srác mindent elmondott, amit én is tudtam, szóval a folytatása már nem ment... Még kérdezett a tanár pár dolgot, LUT, hisztogram nyújtás, medián szûrés, erózió és diletáció... Ezekre úgy ahogy tudtam a választ (mindet tudtam mi, csak nem emlékeztem minden kis nüansznyi értékre)... Szóval nagy nehezen megadta a kettest. Utána mondja: hallottam maga profi maya-s 😊 (gondolom látta a gyakorlati leadandómat) mondom ez erõs túlzás, de segítettem egy másik srácnak a témában szakdogához modellt találni, meg egy kis blendshape tutor... emellett csinálgatok ezt-azt...stb... Erre õ egybõl felajánlott komplex tervezés és szakdoga feladatot, hogy ha van kedvem, menjek hozzájuk... Az egyetem 3d-s modellje készül, külsõleg már sok dolog megvan, ehhez még jöhetne valami belsõ, vagy kameramozgás vagy hasonlók 😊 Mondtam, hogy köszönöm a lehetõséget, valószínûleg élni fogok vele... De még nem teljesen aktuális... Aztán amikor kérdezte, hogy miért nem, hisz bsc-s vagyok, mondtam, hogy kisebb akadályokba futottam a tanulmányaim során (szolíd mosoly)... végülis kb 5 év alatt végzem el a 3,5 éves egyetemet 😄 Szóval szerintem a maya miatt kaptam kettest a szóbelimre, de emellett kaptam komplex és szakdoga-téma javaslatot is... meg szívesen látnának 😊 szóval Maya Rulz foreva'