Maya

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Thx mindent!
Magnificat
nagyrészt azonosak... néha verziók közt vannak kisebb átrendezések, de többé-kevésbé ugyanott találod õket (vagy rákeresel a súgóban a nevére, és megadja hol van)

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

Magnificat
maya 2009: kezdõknek szerintem jó a könyv... amikor lehetõvé vált számomra hogy megvegyem, akkorra nekem már nem adott újat, szóval nem is vettem meg, de kezdõknek szerintem remek lehet...

chosen: vagy másik tengely mentén duplikálod (nem a world tengely a releváns ilyenkor, hanem a modelled tengelye, amerre a mozgás manipulátor mutat, ha local-ra van állítva world helyett. ha freeze transformationt tolsz, akkor a local és a world tengelyirányok meg fognak egyezni, és így szerintem már azt kapod amit akarsz...

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

Köszönöm szépen!Lehet,hogy hülyeséget kérdezek,de ezt a könyvet használhatom a maya 2009 hez is?Mármint a kezelõfelülete ugyanaz,ugye?Remélem érted a kérdést?😄
Üdv!
Garou
maya 2009:

A könyv kezdésnek kitûnõ. De felhívom a figyelmed erre is:

Maya

486SX 100MHz, kislemez meghajtó, 2 MBRAM, 160MB HDD

magnificant:sajnos ez igy nemmüködik!ezeket probaltam én is,de akárhogy duplikálom, a duplikált test(tegyük fel h. 1kocsi ajtaja visszapillantoval) forditva lesz!szoval a visszapillanto a kocsí hátulja felé áll!rem. Érthetö a probléma😊
Köszönöm szépen a gyors választ sokat segítettél!Esetleg tudnál mondani vélemyény a boltokban kapható könyvrõl?A Maya A 3d világa!Érdemes megvenni?Vannak benne gyakorlatok vagy ilyesmik?
Elõre is köszönöm!
Üdv!
Magnificat
lol ez nem volt rossz 😄 bár nekem annyira nem jött be maga a robbanás, de egy játékmotorban nem is lehet feltétlen ennél jobbat még összehozni...

Magnificat
ilyen eddig is volt benne, hogy képeket ráfesthetsz a modellra (sõt uv-zni is lehet benne, bár azt nekem tutor alapján sem sikerült, annyira nem állt semmi kézre, és annyi féle hibát dobott...). Nálam inkább ott vannak a hibái, amikor egyrészt uv nélküli vagy zb által automatikusan kitalált uv-ra fest, az elég össze-vissza tud lenni... a ráfestés során sem érzek olyan eszköztárat a kezem alatt, amivel szinte pixel pontosan tudnék dolgozni, a képek módosításáról (szaturáció, hisztogramok, több textúra egymásra multiply-olása különbözõ layertípusok, pl lightness esetén), stb... lehet ezek mind benne vannak, csak én nem tudok róla, de számomra ezen toolok hiánya feleslegessé teszi ilyen szempontból, hogy zb-t használjak a célra... PS-ben precízebb és sokkal nagyobb eszközkészletem van rá.

A sok apró tool-t nem vonom kétségbe, sosem használtam egyiket sem olyan mélységben, ahol már olyan toolok kellettek volna, ami a másikban van, de az enyémben nincs... stabilitás tekintetében nálam stabil volt mindkettõ, a számtechteremben ahol dolgozom, ott nem ment a mudbox (2,8-as celeronok, 256 rammal, 2 éves windowsokkal és 9200SE vga-kal). fehér képernyõ, gondolom vga driver frissítéssel ment volna...

Garou
Már kint van a world3d-n is, de azért belinkelem:

Nuke

Peetmaya
azért az mondjuk vicces hogy nálam mudbox egyátalán nem mûködik jól. Legalábbis a textúra festés része. Ráteszek 1 db 2k-s map-et és már szaggat, ha csinálok egy második layert, akkor kiírja, hogy memória gondjai vannak (a modell nincs meg 1 milla poly sem!!) és nemkizárt a perceken belül szarrá fagyás sem. Ehhez képest zb nagyon stabil. Amúgy meg szerintem zb-ben sok sok sok olyan apró dolog van, pici toolok sokasága, ami mudboxból még hiányzik nagyon. Nem kételkedem benne, hogy ha mûködik normálisan, akkor core-t tekintve a mudbox egy elsöprõ fejlesztés, és marhajó meg minden, de zb sokkal összetettebb software, mégha picit bonyolult is a használata. Amúgy meg, hogy milyen ez a feature, amit most építettek bele, én csak annyit láttam, hogy kb 10-15 perc alatt betextúrázott minden modellt, ami ott volt elõtte. Persze az idõrõl foggalmunk nincs, mert rohadt gyors volt a timelapse, de hát ez vun.

Miért nem hívják a bajuszt szájöldöknek? :)

Magnificat
jah... hát gondolom sok egyéb feature is lesz benne, ez eddig olyan, amit nem használnék 😊 mondjuk a zb felépítése tudtommal jelenleg nem teszi lehetõvé a gpu használását, bár valami elkerülõ módon lehet megoldják valamikorra... azért a mudboxnál ez nagy powa... +5-10 milla polyt sikerült a zb-hez képest kiharcolni a gépbõl még felhasználható szinten...

Garou
Z-Brush4:

Ennél azért több kéne, hogy a nacimba rondítsak, és rohanjak beszerezni. Szerintem el van kissé maradva a Mudboxtól, és ugyan még nem tudjuk a végleges jellemzõket, de szerintem nem is fogja utolérni. Plusz ha jól tudom lassan béta stádiumba ér a Mudbox 2010. Nem mintha a Z nem lenne hiperpro szoftver, amivel nagy stúdiók váltják meg a világot naponta, de én örülök, hogy anno a Mud mellett tettem le a voksomat. Az pont azt tudja és úgy, ahogy én szeretném.

Úgyhogy csilli-villi szép, meg kávét is fõz már az egyik fícsör, de én ezt is kihagyom.

Jah, arra kíváncsi leszek, hogyan fogja zabálni az erõforrásokat. Itt nyilván nagyot akarnak dobni, mert ebben is húz a konkurrencia. Meglássuk.

Magnificat
zseniális tutor ez a Hollywood Camerawork VFX for Directors... a greenscreen része lehengerlõen érdekes számomra 😊

Magnificat
zbrush 4: én azért nem estem le a padlóra ettõl... okés, hogy elég sok manipulációs lehetõséged van a képekkel, de nagyságrendekkel kevesebb, mint pl ps alatt... meg amiket mutattak, azon feladatok jó részére nem is zb-t használnék. lehet vele pofás dolgoakt csinálni, de szerintem ez nem változtat a mainstream workflow-ján... kíváncsi leszek, mit alkotnak majd a fõ profilukon, a sculptoláson 😄
ha már itt tartunk, amúgy jóval hasznosabbnak tartom a mudbox kicsit idevágó fejlesztését: a 2009-es verzióban lehet real time specular-t festeni a karakteren (és számos világításfajtával tesztelni). szerintem ez hasznosabb, mint képeket böngészni böngészõ nélkül, meg mindenféle lényeges változtatási lehetõség nélkül (lehet hogy van, csak elkerülte a figyelmem) ráfesteni a modellre egy rétegben (lehet ez is máshogy van benne)... meg kíváncsi leszek a kezelésére, gondolom még kevésbé fog kézreállni nekem, mint az eddigiek 😊 Mindenképp figyelemmel kísérem azért a zb4 fejlesztését, biztos számos érdekes dolgot kitalálnak még 😊

maya 2009: FAQ-ot elolvasni a banner alatt... javaslat: egyenlõre eszedbe se jusson fej készítése, vagy bonyolultabb animálás... elõször meg kell futni a kötelezõ köröket a kezelés oltárán (vagy inkább körül 😄)

chosen: menüben (asszem modify vagy edit-en belül, de nem tuti) megkeresed a duplicate-et, és az amelletti négyzetre kattintassz... ott a scale mellett lesz 3 hely, ahova írhatsz, ezek az X, Y és Z tengelyt jelentik. Ahova 1 helyett -1-et írsz, arra a tengelyre tükrözni fogja (a pivot ponthoz képest, szóval ha a pivot a test beljesében van, akkor ahhoz képest fog változni, míg ha pl az origóban, akkor lehet nagyobb távban lesz a tükörtengely) kocsinál a kocsi középvonalában kell lennie az objektum pivotjának (hisz ha erre tükrözöd, akkor kerül a másik oldalra jó helyre az ajtó)

Sziasztok!
Egy nagyon egyszerû kérdésem lenne!
Hogy lehet a mayában tükrözve duplikálni egy testet?
Például egy kocsi ajtaját?

elõre is köszi a helpet😊
Peetmaya
öhöm, na ilyesmit várt az ember zb4-tõl😊
remélem lesz hozzá tutor is hamar, mert nem tûnik túl egyszerûen feltérképezhetõnek a kezelése... mondjuk zb sosem volt az

Miért nem hívják a bajuszt szájöldöknek? :)

Sziasztok.Segítségre volna szügségem!Én most kezdtem el tanulmányozni a maya nevû programot!Szóval kezdõ vagyok!De nagyon érdekelne a 3d szerkesztés,azon belõl a 3d s animácós filmek készítése!Nagyon alapszinten vagyok még,Nem is tudom hogy hol kezdjem el a tanulást.Nem tudnátok ebben segíteni,mármint hogy hogy kezdjek bele egy ember fej kialakításában vagí animálásában!A neten található angol tutorialokban nem sok mindent tudok meg sajnos!Lehet hogy bambának néztek de segítség kellene!Aki tud és rámszányja az idejét megköszönném!
Üdv mindenkinek.
Lelkes olvasótok, Peti
ibor90

http://ibor90.webs.com ¡ ǝ ʌ ı ʇ ɐ ǝ ɹ ɔ ° ǝ q :)

Magnificat
jó, azért szerintem nem kell minden bulidról írni 1-1 sort...

ibor90
hát a szerdai buli is ottvan! 😄

Magnificat
arra jó volt 😊 mr rulz 😄

ibor90
igazából csak kiakartam próbálni a roundcorners-t
mert amúgy ezek sima kockák és a shader miatt ilyen lekerekítettek az élei

rooney8
Akkor rosszul fogalmaztam 😊 Ebben az esetben nem jó...<#awink>

Vigyáznom kell magamra, mert bel?lem csak egy van, mások többen vannak, ?ket könnyebb pótolni.

Magnificat
jó az, csak meg kell tanulni használni 😊 eleinte nagyon nem használtam, mert nem értettem a mûködését, de azóta mióta belejöttem, igen kellemes végeredményeket tudok kihozni belõle...

rooney8
Köszi... De ez valóban nem jó 😊 Hasonlóan csináltam mint ahogy berlinboy...

Vigyáznom kell magamra, mert bel?lem csak egy van, mások többen vannak, ?ket könnyebb pótolni.

Wearwolfff
Ez a kocka marha dög lett szerintem. Ha rám hallgatsz üvegre csinálod és átvilágítasz rajta három különbözõ (vagy több) színû spotlámpával. Akkor már nem lesz nfr. Remélem érted mire gondolok. Az is lehet, hogy nem nézne ki olyan jól. Én csak elképzeltem a dolgot.

Már nekem is van galériám: wearwolfff.elementfx.com

berlinboy6329
24536:Hát örültem volna ha lesz belõle vmi..😞

24553:Na látom,már irtak is..Kb ugyanazt tudtam volna modani,mint Magni....Asszem ezt is õ mondta nekem még annak idején...Jobb az,ha kivágod az ablakot..Nem tom,majd kiigazitanak a probbak(nálam mindenki probb),hogy hogy kel.Én ugy csinálnám,h extrudálnám az egészet,és ahova ablak kell ott kialakitanám a 4zet formát cut faces toolal kitörölni a kapott facet és betömni a lyukakat a izével..Uristen de rég Mayáztam..Expand poly tool,v vmi ilyesmi neve van...

\"One kills a man, one is an assassin; one kills millions, one is a conqueror; one kills everybody, one is a god.\" /Jean Rostand/

Magnificat
az ilyen összeadások-kivonások boolean-okkal lehetségesek, de ezekhez megfelelõ topológia és hibátlan modell kell... értem ezalatt, hogy pl egy kockán átdugsz egy hengert, és kivágod belõle, lesz egy lyuk így benne, de amíg "el nem varrod" az éleket (tehát minden vertex kapcsolatban nem áll legalább egy vertexel a kockából is), tehát le nem tisztázod a topológiát, addig ha megpróbálsz újból boolean-ozni belõle, el fog tûnni mindkettõ (ez annak a jele, hogy nincs valami rendben a modellel) ha mindent szépen elvarrsz, akkor booleanozhatsz újra

rooney8
Köszi az ötleteket...
Még 1 kérdés. Azt hogy lehet megcsinálni, hogy egymásba húzok 2 objektumot és a nagyobból kivágja azt a részt, mint ami a kisebb? (Tehát ugye van a ház. És külön megcsináltam az ablakot, és azt szeretném, hogy a falra húzom az ablakot és akkor kivágja a házból azt a részt) 😊 Tudom hogy lehet, mert már láttam valahol, csak már nem emlékszek hogyan...

ibor90
nfr

http://ibor90.webs.com &#161; &#477; &#652; &#305; &#647; &#592; &#477; &#633; &#596; ° &#477; q :)

ibor90
csak jókedvû
ahhoz képest hogy egy nyugis kockulást terveztem tegnapra, este felhívtak h menjek be városba és teljesen jól jött ki minden, megismerkedtem új emberekkel, beszélgettem régiekkel meg sokminden...biztos jól álltak a bolygók vagy nemtudom 😊)

http://ibor90.webs.com &#161; &#477; &#652; &#305; &#647; &#592; &#477; &#633; &#596; ° &#477; q :)

Garou
Ezek szerint ittas voltál, mikor ezt írtad...

ibor90
😊

ibor90
kedd esti buli ruééez!! _DDDDDDDDDDD vóóóóhááááááááááááhéháhóóó :hûá

Magnificat
hát szvsz mellõzni szoktam a kiterjedés nélküli felületeket (kivéve ahol nagyon indokolt). itt azért nem dobná meg nagyon a polyszámot, de mégis elég hiteltelen tud lenni, amikor pl egy kocsinak vagy háznak papírból van a kasznija, teteje, stb... a nyílt felületeket is ha lehet kerülöm, legalábbis ha közvetlenül rajta van a renderelt képen (valamibe belerejtve már kicsit más, olyat mostanában már én is használok... 😄 ugye Peet?) Én itt a tetõt összemodellezném kicsit a hát falaiva, és így egybõl lenne vastagság is, és a zártság is megoldódna ott...

Wearwolfff
A tetõnek nem elég egyetlen planelap?

Úgy értem én keresnék jó tetõcserép textúrát ráraknám, majd ha nincs hozzá bump akkor elmentem fekete fehérben is, azt beteszem bumpnak. Renderelve viszonylag jól néz ki szerintem, és csak egy poligon. Kémény ezért nem árt, meg ereszcsövek. Én így csináltam anno téglafalat egyszer. Cseréppel is mûködnie kell. Persze ha alumínium pala a tetõ akkor nem szóltam.

Már nekem is van galériám: wearwolfff.elementfx.com

Magnificat
amúgy szerintem eddig azért annyira nem rossz 😊

schorby
Ln az ilyen ház dolgokban mindig ott akadtam el, hogy fû, meg fa...
amúgy a vegas is tolja az imidzs szekvenszet
rooney8
Nem haragszom 😊 Amúgy ez még csak beta ház 😊 Ez csak az alap. Az ajtókat - ablakokat is meg akarom csinálni rendesen. Akarok redõnyt, cserepeket, gerendát a tetõ alá (a lelógó rész alá, amit látni lehet majd). És még sok ilyen apróságot 😊 Csak azért raktam be, hogy megkérdezzem, hogy jó-e eddig 😊 De lehet újrakezdem, mert nekem az egész nem tetszik 😄

Magnificat
ne haragudj, néha megesik, hogy kicsit magamból és a többiek szintjébõl indulok ki 😊 tudom, hogy kezdõknek ez is sikerélmény már, én is emlékszem a hasonló modelljeimre (sõt a gagyibbakra is, ami alig volt valami, mégis ölte a gépet a sok hiba miatt 😄), és formailag jó is, csak a részleteket hiányolom, amiket te is meg tudnál csinálni szerintem. pl ajtó, kémény (ha van), a tetõnek lehetne vastagsága, stb... javaslom, ne fejbõl csináld, nézz képeket, és az azon látható formákat próbáld utánozni, hidd el, a templomom jó részén is a díszítés egyszerû kocka... ismételgetve... nézz olyan alakzatokat házakon, amiket te is meg tudsz csinálni... persze ezek mellett jó textúrával is fel lehet dobni a dolgokat késõbb, nem kell feltétlen mindent kimodellezni, de gyakorlás céljából akár azt is lehet...

rooney8
Akkor ezek szerint nem elég részletes a modell :S 😄 Keresgéltem gugliba ház modellezés tutorialt, de nem nagyon találtam :S Tõlem meg csak ennyi sikerült 😊

Magnificat
akkor oda nagyobb részletesség fog kelleni ezekszerint, mind modell mind textúra terén...

rooney8
Hát úgy tervezem, hogy lesz egy nagyobb utca (vagy 2-3 😊 ), és mintha egy ember végig gyalogolna rajta (jobbra balra nézelõdve). Egyelõre ennyi van meg 😊

Magnificat
a ház minõsége attól függ, milyen távolról lesz mutatva, milyen textúrával, és hány darab (mekkora variációszámmal, mert egy ház ismétlõdésébõl nem lesz élethû város). Ha távoli képen lesz házak százai mellett, akkor én lehet nem tennék rá ablakot és ajtót (csak textúrát), kivéve persze ha valami közelebbi kép is mutatva lesz belõle... de mindez egy "saját ízlés-látvány-cél-erõforrás-idõigény-stb" sokváltozós egyenlet... minden attól függ majd, mire fogod használni... van amire sok lesz még ez is, van amihez kevés...

rooney8
Igen, ezt már írtad régebben is. És igazad van 😉 Csak most nem volt kedvem még letölteni ezt a programot meg azt... stb. Egyébként vegas-ba is lehet, nem?

Na de a házról mondjatok már valamit 😊

Magnificat
pedig én drukkolok/drukkoltam nektek 😊

Magnificat
az bmp-kbõl készült uncompressed avi lesz... nincs rajta semmi tömörítés...
én hol tscc-t használok (nem minden progi tudja használni), ha nagy felbontás, de nem túl nagy képfrissítés kell, amúgy meg xvid-et viszonylag nagy bitrate-tel...

Magnificat
én kirenderelem képkockákba, és összefûzöm õket mondjuk fusionban vagy combustionban (esetleg pár effekttel együtt), xviddel tömörítve...
alapszabály:: a maya-t sosem engedjük videót gyártani...
-egyrészt nem igazán tudta/tudja kezelni a kodekeket (legalábbis amikor én próbáltam még régesrég). így végeredményként egy nagy file-t fogsz kapni.
-másrészt, ami ennél milliószor fontosabb: jobban kézben tartható, rugalmasabb képkockákba menteni, hisz javítható csak az, amit akarsz, kompozitálásnál fényévekkel több hatalmad van a manipulálásra, ha elront valamit a gép, nem kell komplett videót újrarenderelni, stb... teljességgel értelmetlen egybõl videót renderelni...

rooney8
Akkor ezt nézd 😄