Maya

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

rooney8
Nem hiszem h ebbõl lesz sok... Ez még csak próba ház. Azért is lett ilyen kicsi. Itt még csak "tesztelem" a dolgokat... stb. 😊

Ház lenne 😄 Amúgy írtam még az elején, hogy ez télleg nagyon kicsi lett... 😊 De mondom, ez még csak próbaház

Vigyáznom kell magamra, mert bel?lem csak egy van, mások többen vannak, ?ket könnyebb pótolni.

berlinboy6329
Régebben is néztem már a házadat,mikor linkelted,akkoris néztem már,de gondoltam nem slok,hátha megteszi más..De nem tette,v legalábbis nem láttam..Ez az épület milyen feladatot lát el?Ház lenne?Fészer?Kerti budi 😊?

Csak,mert háznak szerintem hihetetlenül kicsi,nem?

Ám mi mehetne még rá....Fa,fû,bokrok,ilyesmi...Vannak progik,amik egész élethû növényeket tartalmaznak,ki kell exportnálni,majd Mayába be.

\"One kills a man, one is an assassin; one kills millions, one is a conqueror; one kills everybody, one is a god.\" /Jean Rostand/

Magnificat
+1 😄
amúgy mondom, nézz képeket, és hátha arról látszani fog még valami részlet... amúgy ebbõl lesz akkor soktíz-sokszáz?
http://www.buttscountyhistoricalsociety.org/school.jpg
http://lh4.ggpht.com/resourcesforlife/R9hbF7PUDII/AAAAAAAADyA/Hwdp3taiUmI/s400/DSC01100.JPG
http://farm4.static.flickr.com/3236/2667638411_657bf6a1fb.jpg
http://www.thegeminiweb.com/babyboomer/wp-content/uploads/2006/10/tinyhouse1.jpg
http://k53.pbase.com/u46/tomas_cermak/large/29769024.IMG_3922.jpg
http://www.cadc.auburn.edu/soa/rural-studio/outreach2007/wp-content/uploads/_images/dinah/DSCN1619.JPG
http://www.twinsoup.com/uploaded_images/pink-house-724124.jpg

jah, meg tennék bele némi véletlenszerûséget (a kerítés lapjai ne legyenek mind ugyanolyanok, legyen kicsi eltérés, kapu legyen kicsit hangsúlyosabb, elkülönültebb, esetleg látszódjon, hogy milyen része is nyílik... ne legyen ennyire tökéletes minden szerintem...)

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

Wearwolfff
De a tartálykocsi azért repült, mert becsapódott egy bazi nagy ûrkavics és a lökéshullám repítette el szerencsétlent a ház felé...

Már nekem is van galériám: wearwolfff.elementfx.com

schorby
Egy tartálykocsi, ami épp felrobban, ahogy belerepül a házba, és a kereke beleszáll az ablakba, mindenfelé üvegszilánk repül, egy belecsapódik a kamera lencséjébe, és az megreped....
De egy sima járda is jöhet.
egy bringa nekidöntve a kapunak, hinta esetleg, egykét gördeszka ittott, kutyaház a sarokba... ilyesmikkel életszerübb lenne... aztán mehet az uv meg a textura😄
rooney8
Kémény... már megint elfelejtettem 😄

Vigyáznom kell magamra, mert bel?lem csak egy van, mások többen vannak, ?ket könnyebb pótolni.

Wearwolfff
Kémény, meg egy postaláda a kapuhoz. 😊

rooney8
Szerintetek még mi kéne rá? (textúrán kívül)

schorby
Most virágzott a tisza errefele. Nézte valaki? nagyállat volt, rengeteg, már rég nem volt ilyen sok.
rooney8
Na ennek az elsõ felével sikerült... Köszi 😊

Wearwolfff
Bár ezért is jó a maya. bizonyos dolgokat többféleképpen is meg lehet csinálni.
Csak rajtad áll, melyiket használod.

rooney8
Huhh... Még párszor átolvasom amit írtatok, mert ez így most kicsit homály 😊 Azért köszi 😉

Wearwolfff
ööö... már melyik? a bridge vagy a curve?
Mert a curve módszerrel én eddig csak csövet, drótot, kötelet, meg egyszer síneket próbáltam és ezekkel nem volt gond. Ezekre is van kitalálva nem?

Még nem próbáltam, de gondolom curve mentén duplikálni is lehet, mondjuk egy dominósort, vagy villanyoszlopot bizonyos útvonalon azonos távolságra. Én piszokul szeretek curve-ot használni.

Magnificat
jah, én is így szoktam

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

ibor90
vagy alapból curve-vel csinálni a csövet például?
mert én általában úgy csinálom
curve+egy köralakú curve és extrude de a NURBS-nél és aztán convert to poly esetleg

http://ibor90.webs.com ¡ ǝ ʌ ı ʇ ɐ ǝ ɹ ɔ ° ǝ q :)

Magnificat
csõnél még okés, komplexebb alakoknál tud már nagyobb gond lenni az általad említett megoldás...

Magnificat
basszus, hogy ezt én eddig még nem láttam... zseniális...

Wearwolfff
Erre van egy tök egyszerû módszer, elõször csinálsz egy egyenes csövet, majd egy másikat is a megfelelõ szögben elforgatva. Ezután össze combine-olod õket egy objektummá, majd kijelölöd a csatlakoztatni akart oldalak faceit, és 'bridge'. Állítsd arra, hogy használjon curve-t, majd be tudod állítani azt is, hogy a toldalék hány elembõl álljon. Akkor elõfordulhat galiba, ha az egyik elemet elõtte elforgattad, szóval a két csõ vertexei nem állnak ugyanabban a szögben. Próbálgasd elõször két hasábbal.

De van egy másik módszer is, ha az a szerencsétlen csõ többször is irányt vált. Akkor célszerû ha egy sima curve vonallal meghúzod a csõ útvonalát, majd leteszel egy rövid kis hengert a vonal egyik végéhez, úgy hogy a vonal pont kábé középre essen. Majd kijelölöd a henger alján levõ faceket, amerre majd extrudálni fogod, shift+selectel hozzájelölöd a vonalat. És rányomsz az extrude-ra annak tulajdonságainál addig növeled az extrudálás számát amíg olyan eredményt nem kapsz ami megfelelõ. Ha véletlenül valami torz akármit kapsz, akkor vonogasd vissza, a curve menüben keresd meg azt hogy 'change curve direction'. És extrudálj megint. akkor jó lesz. Így célszerû csinálni elektromos vezetékeket is, hullámvasút síneket, meg mindenféle másra is jó.

Eh... nem tudom érthetõbben megfogalmazni.

Magnificat
én is a bend-et javaslom (nonlinear-on belül van). ott kapsz egy vonalat, aminek a dõlésével lehet kanyart tenni az objektbe, a pozíciója határozza meg, hogy honnantól, és ha 0-tól 1-ig megy, akkor csak egy oldalasan, ha -1-tõl 1-ig, akkor mindkét oldalát kanyarintja (kifli forma)

ibor90
mondjuk jobbklikk>vertex>kijelölöd>elforgat???
ha mégse akkor bend? vagy vmi más egyéb deform-al

rooney8
Üdv!

Van valami jó módszeretek arra, hogy egy csövet hogy tudnék a legegyszerûbben meghajlítani?
Úgy mint pl. ezt:

Peetmaya
egyébként ezek a dolgok benne vannak Mag elsõ három tutorjában, a kezdõk tényleg nézzék végig basszus, mert olyan kérdéseket tesztek fel sorra, amit õ abban a tutorban nagyon részletesen elmagyaráz.

Miért nem hívják a bajuszt szájöldöknek? :)

Peetmaya
maya-ban tükrözni tárgyakat úgy kell, hogy kijelölöd, ctrl+d-vel csinálsz egy sima másolatot, majd elmész a channel boxban jobb oldalt a scale-hez, és eldöntöd melyik tengelyre tükrözöd, ott beírsz egy negatív értéket. Ha alap állapotban van a scale érték, tehát xyz 1 1 1, akkor mondjuk x tengelyre tükrözve scale x legyen -1. viszont ha már módosítottad a scale értékeket, akkor a tükrözéshez az ott lévõ szám -1x-esét kell beírnod. Vagy elõtte nyomhatsz egy freez transformationst (modify menü). Amúgy meg modellezési fázisban érdemes gyakran törölni a modell construction history-ját is (edit-> delete by type-> delete history)

Miért nem hívják a bajuszt szájöldöknek? :)

áhh nah végre😊
tudtam én, hogy a mirorr geometry-nél volt valami hiba hogy ott nem ment😄 a merge be volt kapcsolva😊
mostmár minden okés😊
nagyon köszönöm a segítséget😊
örülök hogy rátaláltam erre a fórumra😊
Wearwolfff
Mielõtt duplikáltál törölted a history-t. ('delete by type history') Néha be tud zavarni.

De ha nem megy akkor nem értem miért erõlteted a duplicate specialt. Miért nem nyomsz rá arra, hogy 'mirror geometry' ??? Persze az is a pivothoz mérten tükröz, és nem árt beállítani melyik tengely mentén tükrözzön. Van mellette még egy olyan opció, hogy mergelje össze az eredetivel, de az neked nem kell. Ha véletlenül nem két külön kijelölhetõ elem lenne a végeredmény, akkor kattolj arra, hogy 'separate' és már meg is vagy.

De tényleg, ha simán duplikálod ctr+d vel, majd center pivot, végül a neked kellõ tengely mentén a dobod közepére tolod a pivotpontot, ami ahogy néztem egy 'snap to vertex' el pofon egyszerû, akkor már tényleg elég csak elforgatni 180 fokkal.

rooney8
Hy!

Tudtok valami jó módszert fû készítéshez 😊 Most ezt próbálgattam, de nem lett túl élethû :S

schorby
Második tengelyen (y) forgatod 180-nal?
rooney8
De én úgy gondoltam, hogy duplikálod és utána 180 fokba 😄 (mondjuk ez ugyan az mintha duplikálásnál állítasz be 180-at 😮 😄)

Magnificant:
igen jól látod, az a kilógó dolog a lába, amit ha duplikálok nem jó irányba néz!
csak azért van kijelölve az egész, hogy jobban látszódjon hogy mirõl is van szó!😊
180fokba duplikáltam én már mindenhogy de sehogysem akart elõre nézni az a támasztó láb😄 :S
Wearwolfff
Ha teljesen sík akkor miért ne álljon egybõl. Maximum egy középvonal, ha az egészet valamerre duplikálni akarod, de a végén azokat is törölni lehet. Én azt vallom, hogy mindig mindent a lehetõ legkevesebb poligonnal hozzak össze, persze azért ez nem minden esetben sikerül.

De vegyünk egy csempézett falat. Te lemodellezheted a csempedarabokat és kimakettezheted az egészet, hogy a fugáknál kicsit bemélyíted, de mi értelme lenne. Fölösleges munka és erõforrás. Ha az egész egyetlen face ugyanúgy meg lehet csinálni a fugákat textúrával és bump mappal. De ha kedved van hozzá akkor modellezd ki, csak szerintem hiperfelesleges az ilyen.

schorby
Azt mondjátok meg, ha egy sík felületen vannak fészek, akkor az is 4 oldalú legyen, vagy olyankor lehet kivételezni, mert sokszor rengeteg fölösleges fészt jelent...
Most láttam a zb4-nek a videóját...nem tudom miért de van egy olyan "bruce branit world builder" feelingje az egésznek 😄😄😄 bár lehet ezzel csak én vagyok így.

http://www.lantos3d.com Lantos Dávid alias 1mp3rator alias imp99

Wearwolfff
Egyébként most én is egy faházikón dolgozom. Mondjuk még nem látszik rajta, hogy fából van. Úgy tervezem, hogy egy mozgó kamera bejárja az egészet. Elõször belülrõl körbenéz, majd kívülrõl körbejárja a házat. De most valahogy, ezzel a tízezer poligonnal is beszaggatott nekem. Bár én úgy sokallom ezt a számot, szóval lehet, hogy az ajtó meg a kilincsek, szekrénygombok, ágy, majd le lesznek cserélve egyszerûbb elemekre, amik aztán kapnak dispplace mapot. A tûzhelyet, meg a hûtõt is szögletes most, de erre való a roundcorners.

Igaz, hogy a külsõ dolgok egy másik sceneben lesznek, de így is sokallom ezt a számot, mert a mütyûrök még hiányoznak belõle. Ilyenek, hogy lámpák könyvek, cédék, dévédék, virágok. Egy két ruhaféle, hogy tényleg úgy tûnjön laknak is benne. Még a fürdõszoba sincs kialakítva, egy két szék is kéne még.. És már csinálgatom vagy fél éve...

Reagálok én is vmit.

Egyesülést Ibor nem tudom mire alapoztad, mert ha vmi szoftver gazdasági analizátor lennél azt mondom oké. Én most voltam leonardo nyíltnapon és ott beszéltek a szoftverek üzletpolitikájáról és nagyon nem ez az irány.

Legalitásról meg annyit, aki egy kicsit is komolyabban tolja és iparban, biztos, hogy legális van neki, még ha csak maya 6-os akkor is 😉

ibor90
aki legálisat használ innen a fórumról az sem hiszem hogy saját pénzbõl vette meg, a cég adta vagy a cége miatt vette max

Magnificat
ezt meg sem hallottam... lehet te kivétel vagy, de itt jópáran azért legálisat használunk

ibor90
mert a maya is milyen sokba került itt mindenkinek amúgy....😄

ibor90
pedig hidd el ez így lesz...

Magnificat
miért van kijelölve minden? mit is látok? tehát van a dob teste, és a túloldalára akarod a lelógó cuccot duplikálni?

rooney8
Az csak annyi, hogy 180 fokban el kell forgatni az y (vagy x vagy z 😊 ) tengely mentén... Nem?

rooney8
Régebben meg volt az a 3. tutorial, csak túl hosszú volt és nem volt kedvem megnézni<#miaz> Idõközben meg sztem letöröltem, mert most meg nem találom sehol... Na mind1, majd keresek ilyen uv-s tutorialokat 😊

Ja és szerintetek a tetõt hogy csináljam meg? :S Csináljak cserepeket (bár megpróbáltam és elég fura végeredménye lett 😄) vagy majd elég lesz valami textúra és amit mondott wwolf (bump)?

hát ez nem megy😄
ilyen még eddig nem volt!
MAGNIFICANT kérlek segíts! mellékelek egy képet!
a test freezelve, center pivot rányomva, mégis rossz irányba áll a dolog!

Magnificat
alakul... amúgy a 3. tutoromban megmutatom, hogy kell uv-zni, vagy nézel egyéb tutort róla... ezt sima planar mappingokkal be lehet uv-zni...

rooney8
Ház v2.0 😊 Még mindig nincs kész. Még a tetõvel kéne szarakodnom + textúra...
Jaj, a textúrával hogy fogok boldogulni...!? :S 😊 kép

Magnificat
ezt kétlem... nem így mennek a dolgok... a maya megvásárlása után az autodesk nemhogy nem összevon programokat, hanem több programot árusít, mint valaha... link
pl Autodesk Ecotect Analysis

Wearwolfff
Megõrültél??? Ultimate 3D Szoftver??? Az vagy tizenötmillióba fog kerülni!!!! <#wow1>

ibor90
nekem is jobban bejön a Zbrush
Mudbox nálam is vicceskedik hogy nem elég a memória meg belassulgat mint az állat..szval még fejlesztgessék csak.....
9,5 év múlva úgyis egyesülni fog az öszes 3d-s cég és kiadják az ultimate 3d programot ami mindent tud és minden létezõ programból beletolják a legjobb dolgokat aztán nem lesz gond hogy ezt vagy azt tanulja meg vki 😉

http://ibor90.webs.com &#161; &#477; &#652; &#305; &#647; &#592; &#477; &#633; &#596; ° &#477; q :)

Magnificat
érdekes amúgy... nálam egyik maya sem volt instabil (amint megtanultam élni a nyûgjeivel, de ezek fõként nvidia driverbõl adódtak)... jó, a mudbox-al túl mélyrehatóan még nem foglalkoztam, de a kis doodle-jeimet jól tûrte a zb és a mud is...

Annó ahogy maya mellett döntöttem pusztán azért mert kézreáll, így vagyok a mudboxal is. Vhogy jobban bejön. De sajna tény mégis zb-t használok mert mud egyszerûen nem megy el komolyabb munkáknál a gépemen. A dinó-t is zb-vel csináltam 4 milla polyt sikerült kipréselnem belõle egy 4 éves géppel 😄
Ráadásul ezután még textúrát is tudtam rá festeni.

Számomra egyre fontosabb a stabilitás, mert utálom mikor maya félóránként leakad vagy mud kifagy mert rányomok még egy dubdivet. Ilyenkor inkább a stabilabb szoftvert fogom választani és nem a kézre állóbbat.