Maya

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Garou
Peet: Igen, mondjuk ezért fordul hozzád a jónép, ha render help kell. 😊

Én eddig amikor nagynéha használtam, akkor így oldottam meg, de így tényleg jobb...

486SX 100MHz, kislemez meghajtó, 2 MBRAM, 160MB HDD

Garou
Lenne egy kérdésem, mivel még sosem csináltam pont ilyet, ezért biztosra kell mennem, ugyanis némi tétje van a dolognak:

ArchCad 9 - ben lemodellezett épületek vannak lementve ennek a programnak a formátumába. Ezt én át tudom menteni Maya-ba? Színek, meg ilyenek nem érdekelnek, egy darab szürke meshre van szükségem.

Ha kell, át tudok ugrani a szomszéd Max-osokhoz, meg van Blender a háznál. Ha esetleg a Maya nem venné be egybõl, és kéne valami köztes állomás...

Szóval menni fog szerintetek?

Peetmaya
az eléggé overkill ha minden textúránál így csinálod, elég ha szimplán az exposure-ben a 2.2-es gammát 1-re állítod és a framebufferben állítod 0.454-re.

Miért nem hívják a bajuszt szájöldöknek? :)

Garou
Azért azt ne feledjük, hogy alapesetben a phisical sky eléggé furcsa kinézetet ad a képeknek, és ha nem akarunk elmerülni a beállítások finomhangolásában, akkor egy gamma correction node-ot kell csatolni a textura és a color csatorna közé. 0.454-es értékekkel.

Peetmaya
aztán a késõbbiekben amikor több lehetõséget, utólagos manipulációt akarsz majd, illetve animációban gondolkozol, rájössz, hogy a soklámpás módszer kifizetõdõbb lesz, de ez majd idõvel jön, addig is legyen könnyen, gyorsan sikerélményed, hogy fel ne add😊

Peetmaya
valami fura fény jön a kép bal oldaláról és világítja meg az ablak alatti felületet egyenletesen. az nagyon rosszul néz ki ott. Milyen lámpát tettél be oda? Arra figyelj, hogy ha azt a módszert választod, hogy sok lámpával világítod be a jelenetet, akkor a lámpák legnagyobb többsége árnyékot kell, hogy vessen (a visszaverõdõ lámpáknak jobb ha dmap shadowst használsz mondjuk 7es filter értékkel)
ha phisical sky-t használsz, akkor igazából nem kell foglalkoznod semmivel, beállítod a directional light-ot (sunlight) hogy merre mutasson és õ ebbõl kiszámol fényerõsséget, hátteret, aztán renderkor meg egy final gathert és csá. Ha szép eredményt akarsz ezzel a második módszerrel, akkor érdemes mia_materialt használni, mert abban van beépített ambient occlusion, ami szinte elengedhetetlen manapság bármelyik módszert is használod. FG-vel általában a fényszínszóródást tudják nagyon jól szimulálni, az occlusionnel meg az éles árnyékokat, pl rés a két szekrényajtó között, sarok, stb. Nagyon jól mûködik a kettõ együtt, kezdõknek érdemes ezen a vonalon elindulni.

rooney8
Köszönöm a kielégítõ választ 😊

Mutatok már egy képet, hogy hol tartok...
Amúgy ha zavar, hogy ilyen gagyi dolgokat mutatok, akkor szóljatok és nem fogok többet 😉

Vigyáznom kell magamra, mert bel?lem csak egy van, mások többen vannak, ?ket könnyebb pótolni.

Magnificat
hát a Mental Ray physical sun and sky-ja (render optionsban lehet csinálni) ilyen egy fényforrásos, magától megoldós fény, de max külsõ renderekhez szokták használni, nem is a leggyorsabb, és nincs is akkora beleszólásod a kinézetébe, amennyi néha kellene... A gyors, kézben tartható bevilágításokat több, olcsó fényforrással készítik...
amúgy nem ilyen egyszerû, köszönhetõen, hogy az életben a fény végtelenül összetett, számítógépen meg természetesen ezt nem lehet így számoltatni... mindenképp valami véges számításba kell beleönteni, pl az életben szinte milliárd és milliárd foton csapódik be mindenhova, pattognak mindenfele amíg el nem fogy az energiája, de számítógépeknél kénytelenek vagyunk pár (tíz) ezer fotonnal, csak pár pattanásig számolni, hisz senki sem akar éveket várni egy képre...

banfaiadam: szerintem ez csak valami segítõ leírás, a jointokhoz szerintem ennél több kell (bár lehet hogy ennyi is elég, nem értek az animációhoz, de akkor is kellene írni rá scriptet, hogy kinyerje az információkat).

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

rooney8
Köszi, így most már sokkal jobb 😉
És nincs valami módszer arra, hogy csak egy fényforrás van, és az olyan mint a nap... Tehát nem kellenek még külön fényeket ide meg oda berakni, csak egy "nagyot" ami mindent bevilágít 😊 Vagy ez nem ilyen egyszerû?<#miaz>

Vigyáznom kell magamra, mert bel?lem csak egy van, mások többen vannak, ?ket könnyebb pótolni.

banfaiadam

banfaiadam
Ezalapján tud nekem a maya jointokat csinálni?

Peetmaya
az ambient lightot felejtsd el, soha soha ne használd. Nagyon ritka esetekben kell, én még nem találkoztam ilyen esettel😊
inkább tegyél be több lámpát amivel megpróbálod szimulálni a fény visszaverõdéseit. valamint egy aoc passot érdemes lehúzni, azzal is szebbé tudod tenni a dolgot, az is szimulálja a diffúz árnyékvetést.
azt meg úgy tudod, hogy beteszel minden shader ambient color csatornájába egy mib_amb_occlusion node-ot.

egyelõre csak a max distance-t állítsad be olyan értékre, ami a jeleneted méreteitõl függ (max távolság ami még hat az adott felület pontra), pl milyen messze van az ablak a szekrénytõl. valamint a samples érték, ami az aoc minõségi beállítása. nekem 128-on már nagyon jó szokott lenni, test renderhez mondju 16 vagy 32.

schorby
Csak azt akartam irni hogy valahogy nekem ez már így tetszik, nemtom miért.
Amúgy én nem vok ebben pro, de szerintem azért nem elég a fény, mert egy szobában vagy több fényforrásvan, vagy a beesõ fény mindenrõl mindenre pattog, így majdnem minden felületre jut fény, ehez tehát vagy több fényforrás, vagy FG kell... majd a nagyok elmogyorózzák...
rooney8
Köszi, ezzel valóban jobb 😊
Egybõl volna is egy kérdésem... Az a problémám, hogy túl sötét a kép. Túl sok az árnyék, vagy túl kevés a fény, nem tudom... De ez így nem jó :S

Ez a kép:

És itt vannak a beállítások:

Magnificat
elvileg az sp1 és sp2-es vista már nem rossz, de ennek ellenére én is mellõzöm a vista-t... win7 és xp-k alatt nálam sosem volt gond...

próbálhatod kompatibilitási módban indítani, hátha...

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

Garou
Amióta Balmer bá' egy sajtótájékoztatón közölte, hogy a Vista félkész oprendszer tulajdonképpen, én inkább kihagytam. Rakj fel windows 7-et (RC verzió), legálisan tolhatod vele még fél évig kb. Persze biztos van egyszerûbb megoldás, de én ezt javallom.

Sliders
sziasztok! Van egy kis gondom. Maya 7 és maya 2009 valamiért az indulást követõen lefagy. Az atikmdag képernyõ beállítás felugrik a Windows Vista alatt, de aztán kész meghal a progi. Más is tapasztalt ilyet?
Újratelepítés nem segített. Please help

schorby
Én 4 éve próbálkoztam flessel, de nemtudtam értelmesen beépíteni a weblapba, szal azóta hagytam.
123
😄
ibor90
bocsánat! helyesen Jon Lajoie

http://ibor90.webs.com &#161; &#477; &#652; &#305; &#647; &#592; &#477; &#633; &#596; ° &#477; q :)

ibor90
jah amúgy nem esett szó a dologról itt a fórumon (szerencsére) de sztem elég is volt mindenhonnan halani h Michael Jackson meghalt nem hogy még itt is ezzel foglalkozzunk
természetesen nyugodjék békében!
viszon nem is ez a lényeg hanem inkább Jon Lajolie mondanivalója amiben szerintem eléggé sok igazság van
Jon Lajolie - Michael Jackson is dead

http://ibor90.webs.com &#161; &#477; &#652; &#305; &#647; &#592; &#477; &#633; &#596; ° &#477; q :)

ibor90
am ezt meg tom csinálni html-el 😛 😄

ibor90
fúúúúúúú! 😊))))

Magnificat

Magnificat
hát ha sikerül valami ari kis swf-et összehozni, lehet elkezdek gondolkodni én is valami saját honlapszerûségen (én is csak egy minimális html tudással rendelkezem, ha mellettem a kézikönyvem 😄) láthatóak a fenti oldalakról is, hogy mennyire vágom a témát 😄 de nem is ez a területem 😄 azért a flash jó móka 😊 haverékkal egy vicces kis TD-t akarunk csinálni 😊

ibor90
meg majd bannert is lehet alkotok már vmi újjat...vagy lehet hogy mostmár majd befejezem azt a tolókocsis robotot és kap vmi szép környezetet..még megtanulok addig matte paintingelni meg subdivet textelni és aztán majd akkor abból kompozitálok vmit bannernek 😄 de mivel sztem ebbõl kb nyár végére lesz vmi lehet hogy majd összedobok vmi nájsz nfr féleséget 😊

ibor90
hûha 😊))))
lehet majd akkor én is kicsit upgradelem a weboldalam mert már egy jó ideje nem nyúltam hozzá
majd keresek vmi jóféle lightbox szerûséget és azt belerakom..mert igazából addig terjed a weblap készítési tudásom hogy kis html meg talán néhány java cuccot beletudok rakni ha jó a leírás 😄

Magnificat
Peet: nem az a lényeg, hogy mi található meg a neten millió helyen (mindenhol egy csipet), hanem hogy össze tudnád foglalni nekik magyarul 😊 Én sem találtam fel a spanyol viaszt egyik tutoromban sem, mégis sokaknak hasznos volt, ahogy hallottam 😄

Imp: most készül a members rovat Flash változata... 😄 na jó, egyenlõre még örülök mint majom a farkának, mert végre sikerült gombot lenyomva szöveget kiíratni 😄 folyamatosan textarea-val próbáltam, de kiderült, rossz helyen keresgéltem 😊. Még jó, hogy vagy 4-5 nyelvet tanítottak nekünk (köztük Java-t), így gyakorlatilag 1 óra alatt már egész aranyos dolgokat csináltam 😄 Szóval lehet, hogy hamarosan lesz valami flash itt-ott 😄

Peetmaya
depth map shadowst inkább az elmosott árnyékok számolására használják. a kifejezett direkt fényeknek raytrace shadowst javaslok, mert sokkal szebb és precízebb az eredmény, mint dmapnál. A visszaverõdõ fényeknek is van azonban árnyékuk, viszont ezek szilumálására tökéletesen jó a dmap.
Mag régóta rágja a fülem, hogy csináljak egy bevilágítós tutort, de igazából annyi cucc van a neten, én is onnan tanultam meg, semmi újat nem tudnék írni.
ha részletesebben érdekel, hogy melyikkel mit hogy kell, akkor segítek természetesen, kérdezz bátran!

Köszönöm Mag!

http://www.lantos3d.com Lantos Dávid alias 1mp3rator alias imp99

rooney8
Üdv!

Valaki leírná, vagy mutatna egy tutorial-t, hogy hogyan lehet szép árnyékot elérni? 😊 Mert most próbálgattam, sikerült is összehozni valamit, de elég csúnyácska lett :/
Én a depth map shadow-al próbálkoztam. Végül is jó lenne, csak nem tudom hol lehetne állítani az árnyék "élességén" és az erõsségén....

Magnificat
jee... majd Garou képét is beteszem a membersbe...

a játékfejlesztõzsdirõl csak annyit, hogy anno a prohardver 3d studio-s fórumán is feldobták a témát. Nekem azzal volt velük kapcsolatban a gondom, hogy ötleteik vannak, de semmi sincs még csak elkezdve se kidolgozva. Anno írtam, amikor szoftvertechnológiát tanultam, hogy az akkori leadandónkhoz (tanulmányi rendszer) is milyen szintû ábrarendszer kellett (folyamat, állapot, funkciók, függvények, use-case, stb...), szóval akkor is azt mondtam, hogy amíg ilyen szintû kidolgozása nincs egy home projektnek, addig meg sem fordul a fejemben, hogy beszálljak... Legyenek középsulisok, egyetemisták vagy dolgozó emberek... Ha ELTE-sek csinálják, akkor nagyobb rá az esély, hogy esetleg meg is tudják oldani, de amikor néztem, olyan szinten csak az ötletelés ment, hogy még nem látom, hogy haladna is valamerre...

én most haverokkal/volt-leendõ szobatársakkal flash-t tanulunk, cél nyár végére valami flash játékalapot létrehozni (amit utána tudunk fejleszteni). meg modellezek, meg várok bizonyos concept-ekre 😛

Garou
No, szóval az elsõ projekt ELTE-s programozós érdekeltséggel bír, és a mailcímük valójában:

[email protected]

De a másik cím is él, és ugyanaz a srác kapja meg õket. Csak gondoltam leírom...

Garou
Ifjonc játékfejlesztõk figyelem!

Jelenleg 2 home játékfejlesztõs projektben vagyok benne, úgyhogy ami ezen felül jön, azt lepasszolom ide, hátha valakinek van kedve, meg ideje. Kettõ is akad most éppen:

Az elsõt ha jól emlékszem ELTE-s emberkék csinálják, de elég sok levelet kaptam mostanság, szóval ez nem biztos. A lényeg:

"Egy körökre osztott stratégiai játék készítéséhez építek csapatot.
A játékot szabadidõnkben készítjük, az értékesítésbõl befolyt összeget elosztjuk a csapattagok között.

Ez egy középkori fantasy világban játszódó játék, letölthetõ Java alkalmazás.

Ezen a fórumon dolgozzuk ki a játékot:
http://prohardver.hu/tema/tbs_jatek_kidolgozas/hsz_1-50.html

Itt találsz képeket a látványvilágról:
http://w1.uploadity.com/dw.php?id=1244994453

A játék térképnézete a Civilization: Call To Power és Wesnoth játékokhoz áll legközelebb.
http://www.uploadity.com/dw.php?id=1245153945%5D

Keresek a csapatba:

- Játéktervezõt
- Rendszertervezõt
- Java fejlesztõt
- Grafikust, textúrázót
- 3D modellezõt, animátort.
- Honlapkészítõt
- Hangeffekt és zenekomponálót

Jelentkezni a [email protected] címen lehet."

Õk elég komolyan veszik, amennyit leveleztem velük, meg igyekeznek is lekoordinálni a dolgokat. A projekt már megy, de írtak nekem többször is, hogy csináljam, szóval még javában keresnek vállalkozókat.

A másik csapat:

"Két dimenziós gémrõl van szó, és elég kis méretû figurák, valamint terep/tereptárgyak készítése lenne fontos. Kézzel rajzolt, vagy 3D-bõl kézzel átrajzolt figurák.
Az elején nem kell túlzásba vinni, egy-két figura, vagy fû/hegy/épület elég lenne. Ahogy haladunk a programmal úgy megjöhet a kedved is.

A célunk nem valami nagyon különleges program elkészítése, amivel szétvágjuk a világot, hanem alapvetõen ez a játék egyfajta tapasztalatszerzés. Az alkotás öröméért csináljuk amit csinálunk. A folyamatban való résztvétel dominál."

Ez akkor ilyen open source-feelinges dolog. Amit tõlem kértek, azok házikók, meg apró kis figurák, amiket õk megpróbálnak beilleszteni. Segítõkész társaságnak tûnnek õk is, meg elég lelkesek. Nem profik, de a lényeg itt a tapasztalatok megszerzése. A címük:[email protected]

Szóval aki akar, írjon nekik, nyilván bármi megtörténhet a befuccsolástól kezdve a Blizzard trónfosztásáig.

ibor90
látod van már Garou-nak is képe...csak hogy te örülj 😄

rooney8
Hát...<#szomoru1> Az a helyzet, hogy nem lett belõle semmi :/ Túl nagy fába vágtam a fejszém, úgyhogy inkább el se kezdtem (azon a házon kívül amit már mutattam). De majd idõvel, ha már én is olyan pro leszek mint ti, akkor valszeg majd belekezdek megint 😊

Magnificat
és láthatunk majd valamit a várososdiból? 😊

rooney8
A várososdit befejeztem, most elkezdtem a szobámat megcsinálni 😊
Egyelõre itt tartok: meg van az ajtó keret, az asztalom, és az ablak keretek 😄

Magnificat
valahogy megoldódott (többszöri újraindulás után egy új file-ban jó lett a lambert1, abba importáltam vissza az eredeti modellem)

Magnificat
valaki tudja, miért ment át a lambert1-em zöldbe? még új file esetén is... sajna drága a net, hogy sokat guglizzak rá... Peet?

Magnificat
értem... hát akkor is jó lenne 😊

ibor90
ahhoz nem kell VIP

Magnificat
jah és Garou... nem gondolkodtál még azon, hogy esetleg te is csinálj valami logo-t magadnak? vagy nem vagy VIP tag?

Magnificat
a bemutatkozással kapcsolatban két dolgot vetek fel. Az egyik, hogy az enyém alapján írtok egy hasonlót, magatokról, én pedig a meglévõt sablonként használva megcsinálom ugyanolyanra. Másik, hogy saját oldalatokra írom át a linket, és akkor mindenki a saját oldalát hirdetheti vele, mint ahogy Imp is csinálta...

nah, új maya könyv... bár gondolom nagyrészt a régi alapján készült, de legalább kapható 😄

Garou
Oh, köszönöm a megtiszteltetést!

Összerakok valami kis design a nevemhez én is hamarost...

Ezt a Maya-s könyvet már meg is rendeltem, elvileg hétfõn hozza a futár bácsi, majd írok róla. A másik is megvan, ezt sem hagyom ki. Meg mindenbõl lehet tanulni, kíváncsi vagyok rá nagyon.

Sziasztok!
Nem akarom reklámozni de megjelent az interbook kiadásában a Maya - 3D modellezés és animáció
Bolti ár: 6930 Ft
Kedvezményes Ár: 4505 Ft
egy egészen friss mayás kiadvány...lehet hogy be kéne szereznem.<#taps><#taps><#taps>

Magnificat
oops, régebben feladtam az extra-t, és ahogy nézem, nem a legfrissebb adatok lettek lementve, így nincs meg Ibor leírása sem... szóval õ is küldhet egy frissítettet 😊

Magnificat
módosult a Members rovat, bekerült Garou és Imp, utóbbi kérésére felkerült a nevéhez a link a honlapjához... kicsi késéssel, de megtörtént 😄

még mindig áll, hogy aki szeretné (jó lenne amúgy), írhat egy, Iborhoz vagy énhozzám hasonló szöveget a neve alatti oldalhoz, ha elkülditek priviben, akkor beillesztem (kéne valami normálisabb honlap is ezek helyett, de majd meglátom, nem értek hozzá 😄)

schorby
Köszi szépen, sajnos most elég bizonytalanná vált anyagi okok miatt, lesz e új gép, szal amit ez enged, lehet az lesz
hát próbálok iszonyat minimum polival dolgozni
22000 eddig
dehát a sok forgástest nagyon eszi...
Peetmaya
nagyon szép komplex modell lesz Schorby. Remélem textúrázva, shaderelve, renderelve háttérrel és animálva is lesz egy kis jelenetben😊 Ha a shaderekhez kell segítség, abban tudok majd tippet adni. Bár elég gyakran nem nagy ördöngõsség.

schorby
Most nem sikerült annyit haladnom, mert pihentettem pár napig, hogy kitaláljam a csatlakozást ahogy majd fel le és jobbrabalra is tud mozogni az aktuális rész.
Sikerült egy jó megoldást kiötölnöm, de egy napnyi munkám veszett el egy fatal errorral, mikor nem duplán hanem 3szor kattintottam egy edgére a szelekt edge túllal...

Na szal itt járok:
Egy kép 200k
Egy videó 950k