Maya

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Wearwolfff
Ez azért van mert valahol duplafész (vagy több) van négy vertexre. De le is írja neked ilyenkor mit kell csinálni. Mesh menü - Cleanup - ott pipáld ki azt, hogy nonmanifold, és futtasd le a modellen. Utána már engedni fogja a konvertálást. De szerintem csak utána kéne konvertálgatni subd-be mikor már össze vannak gyúrva az alkatrészek nem?

Már nekem is van galériám: wearwolfff.elementfx.com

igen a testen már én is gondolkoztam 😊 majd alkotok akkor még rajta
Peetmaya
Kezdõ, ha késznek érzed a modellt (nem lesz teste pl?) akkor elõször az UV mapokat lõjed be rajta aztán textúrázás és végül a csontozás. Ha zb-ben átgyúrod a dolgot, akkor lehet a basemesht le is kell majd cserélned, szal a csontozás csak ez után jöjjön.

Miért nem hívják a bajuszt szájöldöknek? :)

banfaiadam
Ezt mér írja ki amikor rá szeretnék nyomni egy modify-->convert--> polygons to subdivot???

Hai! Új vagyok itt, csinálgattam egy "sárkányfejet" Mayában és nemtudom hogy innen hogy tovább. Csontozzam vagy elõször textúrázzam vagy mit tegyek? Bármilyen tanácsot szivesen vennék. Persze a vélemény is érdekel 😊
Peetmaya
most nézem, neked basszus milyen magas a tálcád?😊

Magnificat
a test úgy nézem jó... nem látok sokszöget (4nél több), a vonalvezetés is szépnek tûnik... az ablak részen úgy nézem még nincs minden egybeépítve, így azt nem kritizálom...

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

banfaiadam
Ez topologiailag jó?

rooney8
Ja akkor ez nem is nekem jött? Azért csodálkoztam, hogy imax... Mondom nem is állítottam semmit 😄

Vigyáznom kell magamra, mert bel?lem csak egy van, mások többen vannak, ?ket könnyebb pótolni.

Magnificat
jah... vén 25 éves csont leszek lassan 😊 meg valahogy itthon nem bírok úgy éjszakázni, mint ahogy a koliban tudtam... túl vonzó ez az átkozott ágy... pedig még össze kell szednem némi szöveges flash tutort holnapra 😊

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

ibor90
öregszel 😄

http://ibor90.webs.com ¡ ǝ ʌ ı ʇ ɐ ǝ ɹ ɔ ° ǝ q :)

Magnificat
bocsi, nem figyeltem, ki mit írt és küldött, megtévesztett, hogy mindketten ugyanazt csináljátok 😊

Magnificat
még a 13-ashoz mondtam

rooney8
Jaa... Amúgy a kamerához nem is nyúltam... Csak létrehoztam egy új kamerát, beállítottam a helyére és render :$ De holnap majd megnézem azt is 😊

Vigyáznom kell magamra, mert bel?lem csak egy van, mások többen vannak, ?ket könnyebb pótolni.

Wearwolfff
görbüljek meg a három új képen már nem az van hanem az alap camera. De majd megpróbálok valamit összehozni. 😊

Magnificat
ne IMAX-ot használj, hanem valami normális angle of view-t és focal length-et

rooney8
Mire gondolsz?<#miaz>

Magnificat
a kamera beállításait mindenképp javítsd még legalább ki...

rooney8
Azt hiszem a nagyjával kész vagyok 😊 Már csak a kis részletek hiányoznak.
Végül is világítás terén maradtam a sun and sky-nál...<#szomoru1> Próbálgattam magamtól megcsinálni, de elég ronda eredményekre jutottam... Szval egyelõre jó lesz ez is 😊

És akkor pár kép:

Wearwolfff
Azóta újracsináltam a bevilágítást egy teljesen másik módszerrel. Ezzel sokkal egyszerûbb és merõben jobb eredményt is kaptam ugyebár. Ez is lesz a végleges megoldás azt hiszem.

És még kettõ:

render5
render6

A méretarányok eléggé zavaróak szerintem. Az a sütõ a harmadik képen mint ha 3x kisebb lenne mint az ajtó, perspektívától függetlenül. Meg az összhatás is fura.
Wearwolfff
Amikor elkezdtem ezt a dolgot, akkor még csak szó volt róla itthon, hogy valamit kellene építkezni a telkünkre a lepusztult romhalmaz helyett. Így rajzoltam egy arányos 6m*5m alaprajzot, és berajzoltam, hogy itt lenne az ajtó, itt az ablak, itt lenne a mosógép. De most mit tehetek róla, ha egyszer nincs annyi fantáziájuk, hogy nem látnak 3D ben egy alaprajzról. Szóval elkezdtem berendezni. 27 nm2 lakóterületre kell besuvasztani mindent.

Viszont arra figyeltem, hogy a mayában átállítsam a mértékegységet, szóval az nekem métert mutat és centit mikor melyiket akarom. milire nem megyek rá mert amúgy sem konceptart, de azért forint módjára a centimétert egészre, és félre kerekítem. De egyébként elvileg mindennek arányosnak kell lennie, mert mielõtt valamit elkezdtem modellezni elõtte elõvettem egy centit és lemértem az ágyamat, a polcelemek vastagságát, az ajtót a kilincset. Mint mondtam egy hangyányi eltérés lehetséges a kerekítés miatt.
Mondjuk a számítógépasztalt kép alapján csináltam, azt a nagy szekrényt meg fejbõl, de mindkettõ normális elemvastagságból tevõdik össze. A hûtõt is kimértem.

Szóval mindennek arányosnak kell lennie egyszerûen mikor rendereltem ezeket rányomtam arra, hogy imax. Azt akartam, hogy minél több részletet mutasson meg, kevés képpel. Különben renderelhettem volna még három képet. De a azért nem így fog kinézni szerintem se, mert mikor készen lettek már én is láttam azt, hogy ez így *zar.

Világításról meg annyit, hogy több képet is szeretnék majd róla több nézetbõl belülrõl is és kívülrõl is, különbözõ napszakokban. Zsúfoltság meg átláthatóság miatt a különbözõ renderek biztos, hogy külön jelenetben lesznek. A külsõ képeknél én is biztos, hogy phisical sunt fogok használni. Belülrõl most még csak próbálkoztam ezzel, de még sok tutort megnézek addig míg minden részlet belekerül, és már textúrázok és világítok. Az is lehet, hogy homlokegyenest máshogyan fogom csinálni. Addig fel is épülhet a holdbázis, és csúcsszuper masinát hozhat a húsvéti nyuszi, amivel már nem lesz gond az FG.

Röviden az IMAX miatt szar.

Magnificat
Ibor: mint írtam már párszor (sõt még meg is lettem szólva, hogy úgy mondom ezeket, hogy már sokszor mondtam 😄), a backface culling nem tesz mást, mint nem jeleníti meg azokat a face-eket, amiknek a normalvektora több mint 90 fokot zár be a kamera tengelyével. A double sided pedig nem figyeli a normalvektorok irányát, ha face-eltûntetésrõl van szó... Tehát BFC esetén ha egy face normalja pont a kamera felé néz (teljes terjedelmében látjuk a face-t), akkor mutatja, és mindezt még 90 fokon belül (amikor már csak egy vonalat látunk az egész face-bõl, mert pont merõlegesen áll a kamerával). Ha ennél nagyobb a bezárt szög (a face a "hátulját" mutatja nekünk), azt nem jeleníti meg.

így tehát mindkettõtöknek igaza van egy kicsit. Egy kockánál alapesetben a felénk közeli face-eket látnánk (hisz alapértelmezésként a normálok kifele állnak), ha invertáljuk a normálokat, akkor pedig a távoliakat látjuk, a közelieket nem (sims hatás). Ház belsejénél is ez a helyzet, ha csak egy face a fal (nem pedig egy rendes, kiterjedéssel rendelkezõ téglatest), utóbbi esetben ugyanis persze a falat is mutatni fogja, csak kissé csúsztatva, hisz a távoli face-eit látjuk, a közelieket nem. na ez így elég bonyoluitnak hangozhat, de értitek ti 😄

A 92-esben csak egy face vastag a fal, így normal vektor invertálással vagy eleve ilyen normal vektor iránnyal készítve a falat, el lehet érni ezt a sims-es hatást.

Wolf képét borzasztóra azért nem értékelném, de én is kíváncsi lennék arra, hogy méretarányos-e minden modell vagy sem... a kamera szögei is úgy állnak, ahogy jól esik (mégha nekem annyira nem is tetszenek, de ez van 😄). jogában áll akár halszem optikával is renderelni 😄 Azt meg nem feltétlen lehet elsõ igazi bevilágítási feladatként elvárni, hogy egybõl koncepció alapján rakja be a fényeket. Még nekem sem megy egyszerûen (ezért szeretem az AOC-ot, mert lehet az ügyetlenségemet rejteni a fake "fénnyel"), sõt normálisan még talán semmit sem világítottam be (mondjuk nem is vonz a kérdés 😄).
szóval szerintem borzasztónak nem tartom, csak van rajta bõven javítanivaló... 😊

Garou
Zseniális ötlet, zseniális megvalósítás:

District 9

486SX 100MHz, kislemez meghajtó, 2 MBRAM, 160MB HDD

Peetmaya
amúgy meg az, hogy melyiket rejti el, tõled függ, csak fordítsd meg a normalokat és azt rejti el, amelyiket akartad...

Peetmaya
Wolf volt egyátalán valamilyen koncepciód, hogy mi alapján fogod bevilágítani? ez borzalmas már ne is haragudj... A modellek sincsenek arányban semmivel, a mosógép túl kicsi, az ajtó vastag és alacsony, a kilincs meg inkább egy olyan nagy pick szalámira emlékeztet. ja és a kameraszögekrõl ne is beszéljünk, óriási perspektíva torzítások meg angle of view-k...

Ibor elvileg a viewport settingsnél van olyan, hogy backface culling és akkor minden objectre automatikusan érti a dolgot és rendernél nem változtat a beállításokon. de lehet ott is doubleside-nak hívák. Én azért a backfacecullingot mondom mert mr-ben így hívják. amúgy a backface - hátsó face, culling - selejtezés. Szóval a hátsó face-eket (ahol nincs normal, vagy negatív normal van) leselejtezi, ergo nem fog látszani.

ibor90
<#eljen>

http://ibor90.webs.com &#161; &#477; &#652; &#305; &#647; &#592; &#477; &#633; &#596; ° &#477; q :)

Wearwolfff
leteszel egy cube-ot. A normalokat állítsd át, hogy befelé nézzenek, majd a cubeshape attributumoknál, van egy olyan, hogy render stats és ott kilövöd azt, hogy double sided. Így belülrõl normálisan látod a falakat, de kívülröl nem. Szóval nem átlátok a fészeken, hanem nem látom a külsõ oldalt ahol nincs normal.

Lényegében ennyi.

ibor90
az nem pont az hogy a hátsó faceket rejti el?

http://ibor90.webs.com &#161; &#477; &#652; &#305; &#647; &#592; &#477; &#633; &#596; ° &#477; q :)

Wearwolfff
Ha már itt tartunk, a Capoeira Fighter 3-al ki tolt már? Hogy mit ki nem lehet hozni flash-bõl.

Egyedül csak az nem tetszik benne, hogy elfelejti a dolgokat. Pont és idõeredményeket, meg az elõhozott karaktereket. Szóval mindent elfelejt sajna. Tiszta Street Fighter érzés csak százszor jobb szerintem. Online játék de van letölthetõ verzió is ami uszkve 150mb. Még egy negatívum, hogy nincs joypad támogatás, szóval klavi. De csak nyolc gomb. WSAD GVHB (mondjuk én átraktam JNKM-re mert így kézenfekvõbb nekem)

WildGames Capoeira Fighter 3
Egyszer mindenképpen érdemes kipróbálni szerintem.

Magnificat
Köszönöm az észrevételeket, de azért nem most kezdtem programozni 😄 már vagy 4-5 nyelven tanultam szakközépben és egyetemen (C, C++, C#, Java, Pascal, Delphi, és egy kicsi Assembly és Fortran említés szintjén), ezt a flash-t is csak olyan 8-9 órája kezdtem (ebbõl olyan 3 óra volt ez, amit most mutattam)

a szöveg, mint írtam, txt-ben van (tehát nem a programba van építve), tehát csak a txt változtatásával változtatható a szöveg, nem kell újrafordítani az swf-et... még nem kezelem magabiztosan benne a több file-több ablak-több objekt felállást, egyenlõre ez még egy olyan megoldás volt, ami kb azt csinálja amit akarok. Amin igazán elakadtam, hogy hirtelen nem tudtam rájönni, hogy érhetem el a txt-bõl beolvasott adatokat késõbb, máshol (az adatrejtés elve alapján nem érhetõ el a cikluson kívül, viszont egyenlõre nem tudtam rájönni, hogy Event esetén meghívható-e visszatérési értékû függvény is, vagy csak void... nem akart visszatérési értékkel visszajönni sajna...).

amúgy a benne kellõ dolgok viszonylag szét vannak szedve function-okra, és úgy vannak meghívva (pl a felbukkanó ablak esetén is egyetlen függvény van, amiben beolvassa a szöveget, és megjeleníti így egy ablakban, a meghívása során pedig attribútumként kapja, hogy melyik file-t kell beolvasnia. Szóval egyetlen függvény kezeli az összes ember szöveges ablakát, nem pedig sajátja van mindnek... igyekeztem spórolni, objektum orientálni amit lehetett (az egész igazából olyan 4-5 function, plussz az Event handlerek... Amúgy alig tartalmaz elemet a library (ugyebár ami ebben van, azok számítanak, nem az instance-ok, azok már nem foglalnak sokat), szóval nem sok ez...

Wearwolfff
Néztem a flash-t szerintem kezdetnek nem is rossz. Pár építõ megjegyzés:

Flashben is van a textboxnak scrollozási lehetõsége, szóval bármennyi szöveg kifér. És jobban jársz ha a szövegeket egy szöveges txt vagy dat fileban tárolod amibõl aztán beolvassa. így nem töltõdik le a flashel csak ha szükség van rá. De lényegében a másodablakokat is tárolhatod külön fileban.
Az a lényeg mint a mayánál, hogy szedd minél kisebb részekre. Hogy mindig csak az töltõdjön le ami tényleg szükséges. Bár már szinte mindenütt nagy sávszél van, de mégis. Mondok egy példát:

Esetedben elég egyszer megcsinálni azt a leírásos ablakot mert ugyanúgy néz ki mindegyiknél. Elhelyezel rajta pár labelt meg egy textboxot. egy becsuk gombot és annyi. Az adatokat meg kiszedi egy dat-ból. De a becsuk gombot is tedd külön fileba, így elég csak egyszer leszedni, és a végeredmény is jóval kevesebb tárhely. A lényeg, hogy ami többször is elõfordul azt elég egyszer megcsinálni, és mint a php-ban include-olni, csak más parancsszóval. Ráadásul egy szöveges állományt jóval könnyebb módosítani, mint átszerkesztkeni minden flash ablakot, majd újrafordítani az egészet.

Ha tényleg full kezdõ vagy csak azért mondtam, hogy így lenne ildomos. Ha így csináltad akkor becipzározom a számat.

Mondjuk amikor elkezdtem ezzel foglalkozni akkor én a Macromedia Flash MX 6-al szórakoztam. Ez nem engedett csak egy szintet beilleszteni, de úgy tudom a mostaniak már képesek rá. Aztán egyszerûbb volt késõbbiekben mayázni mint holmi script-nyelvet megtanulni. De aztán rá kellet jönnöm, hogy ott is ott a mel (legalább a python-hoz értek egy keveset).

Magnificat
egy AOC feldobná szerintem...

Wearwolfff
Akkor röpke fél óra alatt ki is rendereltem három képet. De szerintem még olyan semmilyenek világításilag.
Az árnyékok összevissza, és a polcoknál nem is látszik semmi szóval oda elkelne még pár fénylámpa.
De úgyis majd külön layerre megy szóval ha nem lesz tökéletes akkor kijavítom valahogy.

Ráadásul még olyan üres. Hol van még belõle az élet. Kéne még két szék, ruhafogas, pécé, kislámpa, csillár(de ez egy olyan csavart hármas spot lesz asszem) Az oldalsó ablakok sincsenek még készen ezért olyan amilyen. Az a sok mütyür a polcokra, könyvek céde meg dévéde. A fürdõszobába még bele sem kezdtem. Ezzel el fogok molyolni még egy nagyon jó darabig azt hiszem.
Ráadásul külsõ rendert is akarnék róla. Szóval ott lesznek majd a kerti munkálatok...
Még nincs textúra szóval nem látszik, hogy fából van de ez faház. Azért ilyen vékony a fal.

render 1
render 2
render 3
kívülrõl

schorby
Meg fixre csináld a méretét, mert csúnya ha nem 100%-os...
Magnificat
nah, ügyködtem kicsit a members flash-en 😊

sg members

Egyenlõre a logók mennek, ha valamelyik fölé mész, akkor kiírja középre a nevet és a "rangot" (ezúton közlöm, hogy aki amit kér, az kerül be, most ne én adjak már rangokat 😄 😄). Ha kattintotok egy logóra, akkor bejön egy ablak, benne leírással (ha nem jön be azonnal, várni kell). Nálam már meg van egy szinten írva, a tietekét meg megintcsak ha elkülditek, beírom (az odavaló információkat txt-bõl olvastatom be, istencsászár 😛). Ha ismét az ablakra kattintotok, visszalép... Leghamarabb még annyit kell csinálni, hogy a betûket embeddelni kell, mert ha nincs meg nektek, nem olyan lesz, mint szándékoztam... meg nem ártana valami töltõképernyõ, ami esetleg mindent betölt egybõl (nem nagy, mindennel együtt kb 30k😎

Peetmaya
backface culling

ibor90
ez milyen fícsör hogy a felõled lévõ fészeken átlácc? olyan sims-es fíling

Peetmaya
az a holdfényes szoba nem egy asztal volt gyertyatartókkal meg gyümölcsöstállal?

Wolf így innen nem látszik semmi, legalábbis hogy minek hogy kéne lennie, renderen látjuk majd, hogy ha valami nem stimm, úgyhogy tessék tolni!

Garou
Hupsz, erre kíváncsi leszek.

Magnificat csinált egy tutort jó régen, ha jól emlékszem, amiben holdfényes szobát csinált meg egy rakat point light, meg sima ray trace segítségével. Legalábbis õ volt, azt hiszem...

Szóval ki lehet ezt trükközni, Peet is mutatott itt különbözõ fake megoldásokat, amik teljesen profik voltak.

486SX 100MHz, kislemez meghajtó, 2 MBRAM, 160MB HDD

Wearwolfff
Én jelenleg így próbálom megoldani. Hat nagy spot bent a falaknál. Három kintrõl.
De szerintem ezt végig kell zongorázni a fürdõszobában is, mert ott is van egy kis bukóablak.
Igen meg lehetne csinálni fg-vel is, de én egy egyhetes celeronnal mit pattogjak fotonilag?
Vagy tényleg sok lenne a lámpa?

Wearwolfff
eh jó. Úgy értettem fehér. #ffffff De igazad van az is egy szín.

Peetmaya
jah Wolf, azt had kérdezzem már meg, milyen az a lámpa, amelyiknek nincsen színe?

Peetmaya
valamint a masterclassban van az efficient cinelighting. A lightig a hallway az jó, érdemes használni, az archviz sem rossz, de azt inkább csak still rendereknél javaslom. Ha animálsz, akkor érdemesebb a hallway-es technikát használni.

Amúgy meg az, hogy bedobálsz sok lámpát eszetlenül, nem fog sehovase vezetni. Tessék szépen logikusan végigmenni rajta, hol a fõ fény, mit világít, az a fény hova verõdik vissza, milyen szórt fényt eredményez stb. Ne félj attól, hogy a képed túl világos lett, sötétíteni minõségrontás nélkül lehet, világosítani már kevésbé. Az egyetlen hiba, ha túl világos, hogy beégnek a színek, de te ettõl még messze vagy a képednél. Amúgy a képeden most meg nincsenek direkt fények. Irányítsd úgy a sunloghtot hogy bevilágítson az ablakon. Amúgy azt sem értem még, hogy miért ilyen a háttered, sokkal kékebb szokott lenni... Bár igazából minden szögben más színeket kever ki, nem rossz része ez a sun&sky az mr-nek.

Wearwolfff
Szerintem próbáld meg inkább úgy, hogy bent a szobában legyen négy spotlámpa, de akkorára nagyítva amekkora maga a fal. Intensitit vedd le nagyon kicsire, és ne legyen színe. Odakintrõl elég egy az ablakon be, olyan nagyon halványsárgás színnel.. A sötétebb sarkokon, szekrényközben ilyesmik, célszerû betenni egy point lightot alacsony intensitivel deríteni. Illetve ha több ablak van akkor mindegyiken világítson be egy spotlámpa, de ugyanolyan szögben álljon, illetve egy kicsit észrevétlenül elcsavarva.

De egyébként a Gnomonology-nak vannak nagyon jó kis bevilágítós tutorjai. Nem is olyan rég láttam õket. Ilyen címmel, hogy 'Lighting a Hallway' 'Archwiz rendering' 'Outdoor lighting'

rooney8
Ilyen ezzel a sun and sky-os cuccal + final gather-el... Ez meg már túl világos, nem? 😊

rooney8
4 spot light van... 2 darab kint az ablak elõtt, 2 darab bent a szobában (bal oldalon, a két sarokban). Csak a 2 kintinek állítottam be ray trace shadow-ot...
Lehet akkor maradok egyelõre annál phisical sky-os cuccnál 😊

annak erdemes utana nezni hogy obj exportalasnal nem cseszi e szet ugy a materialokat mint 3ds exportalasnal.. mert ott csinal egy olyat az archicad hogy kb 2ezer materialt hoz letre hiaba ugyanaz a neve aa materialnak meg tulajdonsaga..erre van maxos script.. szoval lehet erdemes archicad->3dsmax->maya-t tolni...

"A kreativitás titka az, hogy ügyesen titkold el a forrásaidat" (Albert Einstein)

Peetmaya
elsõ utánalesésre dwg dxf és obj (obj-t javaslom) az, amit az archicad tud exportálni és a maya felismeri. Obj az ugye az alap maya object típus, úgyhogy ebbe exportáld és még a maxosokat se kell csesztetned😊

Peetmaya
én most a rendermanban fogok nagyon elmerülni, ugyanis végre van rfm 3.0😊 mondjuk a studio jobb lenne, abban van slim, és azt is meg kéne nézegetni egy picit (bár nagyiparban állítólag azt se nagyon használják)

milyen fileformátumokba tud kiexportálni ez az archcad?