Maya
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Ami neked kell az valamilyen képszerkesztõ program a textúra, boump és normalmap rajzoláshoz.
De a normalmaphoz kell neked hozzá mondjuk nvidia normalmap plugin, de az csak photoshophoz van úgytom.
Ha már vágod a Maya modellezést, akkor zBrush vagy Mudbox.
Valamint egy kompozitáló program sem árt, de ezt majd csak a végén ha már profi leszel. A Combustion az Autodesktõl, vagy adobe Aftereffects. De van még szerintem.
Már nekem is van galériám: wearwolfff.elementfx.com
mit próbáltál modellezni? megrendeltem a 3d és animáció modellezés könyvet azt a mayasat remélem tényleg szuper lesz aki mayaval foglalkozik vagy oszeretne annak mivel érdemes vagy kell még megtanulnia dolgozni tehát pl ilyen flash készhités egyéb ilyen téma? mert most látom irtad h pl mit készitesz nagyvonalakban...
Amúgy igen, egyetemista vagyok már egy ideje (és még leszek is minimum 1, de inkább még 2 évig 😄). A kólásüvegben szigorúan kóla volt, mellette ásványvíz volt, a mérleg pedig csak úgy ott van (nem érdekel a súlyom, ez meg is látszik 😛)
tegnap próbáltam modellezni, de rémes, hogy mennyire nem ment (néha van ilyen), így ma is inkább olyan dolgokat csináltam, ami ment (rajzolgattam egy kicsit a flash játékunkat, és sprintelek befejezni a Battlestar Galactica 4. évadát, ma olyan 5-6 résszel végeztem eddig, de még csak a 15. jön... mindenkinek csönd, aki már látta, nem vagyok rá elõre kíváncsi 😄
ma még folytatni kellene a rajzolást, és maya-zni is kellene, de majd meglátjuk...
[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user
azonkívûl megrendeltem azt a maya könyvet holnap elméletileg megkapom, és akkor azt modntátok faq ban van valami magnificat abból lehet sokat tanulni...
és amgy magnificat te még egyetemista vagy vagy h müxik ez nálatok? mert láttam ott a nem felfirkált diákigazolványt is... a képen a pepsis üveg benne a narancslémaradvánnyal sem volt említésre méltó alatta meg a mérleg dolgozik rendesen a palack +narancslé sulyon...
😄😄
Vigyáznom kell magamra, mert bel?lem csak egy van, mások többen vannak, ?ket könnyebb pótolni.
Miért nem hívják a bajuszt szájöldöknek? :)
rig kép
másik, feliratozva
[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user
amgy megkaptam egyik ismerõsõmtöl a maya 2008 at nem tudom ez mit takar ennyit ír ki amikor elindítom, szóval mot már elmondhatom magamról h láttam a programot megnyitva sokat nem tudtam kezdeni azon kivül h csináltam pár gömböt meg téglatestet és ráj9öttem h a jobb klikket lenyomva tarto makkor beugrik valami menü, oldalt lehet forgatni a képet a kis kockán. Szóval kb semmire nem jutottam elsõre h lessz ebbõl bármi tárgy is nekem ez egyenlõre homály..😄
És mégegyszer köszönet az elnézésér Peet tõl is és tényleg rendes segítõkész társaság van itt..😄
Mag köszi a bókot, de a tudásom közel sem mérhetetlen.
Garou a fekvõtámaszokat meg inkább hanyagolom, agytornában jobb vagyok😉
ezt érdekesnek fogjátok találni 😄
már akkor lézerscannelték a t-rex-et (!!!!!!!!). Softimage-et használtak (gondolom valami elõ-XSI volt)
a making of dvd-rõl írták
A végsõ kép elkészítésénél (renderelés) már sok proci és ram kell... Gyengébb géppel is megy, egyszerûen csak gyorsabb géppel gyorsabban végez. Peet négymagosán értelem szerûen kb 2x gyorsabban készül el a végsõ kép, mint az enyémen (kicsit gyorsabban, mert magasabb órajelen megy a procija, mint az enyém...). Ramból meg javasolt legalább 2 giga, de nem hiszem, hogy ilyen géppel pont a kevés ram lenne a probléma... 4 giga jól jön (legalább nem fogysz ki olyan könnyen renderelésnél), de természetesen csak 64 bites OS esetén (6 giga ramom miatt természetesen én is 64 bites XP-t használok, munkára jobbnak tartom).
Én is TFT-t használok egy ideje (22-est), régebben két 19-es CRT-m volt (szerettem õket, de már végüket járták), az elõtt meg egy 21-es és egy 19-es... Mivel pénzem mégsem lett két 22-esre, így csak egyet vettem (meg pár mást), de a jelenlegi gépem teljesen alkalmas olyan dolgok elkészítésére is, ami messze túlmutat a tudásomon, szóval max majd procit fejlesztek négymagosra, hogy gyorsabban rendereljek, meg vga-t cserélek játékra... Régebben amúgy én is 1,6GHz-es Athlonon toltam 512, majd 1 giga rammal és radeon 9600XT-vel. Az is elég sokra elég volt, inkább a tudásom volt a határ, nem a gép 😊
A Jurassic Park 93-as tudtommal... Amúgy annyit találtam hirtelen, hogy képkockánként olyan 2-4 óra volt a render (emlékszem, hogy ari kis megsárgult renderfarm volt, sok össze-vissza géppel, nem volt túl rendezett látvány), és olyan 1 óra a kompozitálás. Gépek terén úgy rémlik, hogy a renderfarm az PC volt, de a workstation-ok amin dolgoztak, azok SGI munkaállomások voltak (de ez lehet már másnál volt, nem ennél)
ui: megnézve igen, SGI munkaállomásokkal dolgoztak a Jurassic Parkon, ekkor már 64 bites R4000-res RISC procikkal voltak szerelve!!! valszeg SGI Indigo-k voltak....
btw SGI: Ilyen Octane 2-t szedtem már szét az egyetemen, sajna nem volt lehetõség használni is õket, mert nem mûködött az, amit néztünk... 😞
Gépbõl meg én egy P4 - 1,5Ghz -en, 512 RAM-al, és Ati 9600xt-vel gyûrtem két évig, úgyhogy ezen se görcsölj, a mai átlag gépeken tök jól elmegy, fotoreál "T-Rex végigkerget a falun" animációhoz meg úgyis renderfarm kéne...
Tényleg a Jurassic1-et hogyan hozták össze? Ezen mostanában tök sokat agyalok. Gondolom volt egy Studio Max 4.1-ük kb, de milyen vasak, milyen render engine, és azokon a gépeken (90-91-ben!!) hogyan hoztak össze ilyen látványt? Én nem tudom ki csinálta meg cirka 20 éve a Jurassic Park cg õslényeit, de kb egy szobrot megérdemelne. Hogyan világította be fotoreálra? Hány poly volt a T-Rex, meg a raptorok? Milyen renderfarm volt? Ezekre tényleg kíváncsi lennék, az én 486-osom kb 94-es évjáratú, amikor a JP készült még vadul C64-eztem, szóval megnézném az akkori workstationöket. Oda tényleg kellett a zsenialitás gén, mert szerintem az a géppark ma csak kávét szolgálhatna fel pl a WETA-nál.
486SX 100MHz, kislemez meghajtó, 2 MBRAM, 160MB HDD
procibol core 2 duo e6400 2,13ghz van 3ghz ig tudom felhuzni ha ezt esetleg mnegköveteli a progi és a vga teljesitményén is kb 20% ot bírok még huzni...
Nekem fx5200 alatt az volt a gond, hogy ha a videódban levõ értékekkel állítottam be a refképet (pölö: 1.432*1.100) akkor már úgy 8000 polinál nagyon szaggatott közelítésnél. Merthogy túl közel voltak a vertexek egymáshoz, szóval Ilyenkor az egészet group-oltam és scaleltem, a vertexek szétmentek és jó volt.. Azóta már az elején megtoldom egy tizedesjeggyel a refet..
Érdekes, hogy régebben (amikor elkezdtem két monitort használni) az volt a gond, hogy a jobb oldali (a windowsnak jobb oldali) monitoron nem volt hajlandó viewportot frissíteni (írtam is róla anno), így két monitorral csak úgy lehetett maya-t használni, ha a bal oldalin (legyen az 1-es vagy 2-es számú, mindegy) volt a maya, a másikra max az egyéb ablakokat húzhattad át (nem gond, általában úgyis referencia képeket tárolok rajta modellezés alatt).
Szóval érdekes (de már régebbrõl is tapasztalt probléma), hogy csak a windows-ban baloldalinak beállított monitoron hajlandó csak hibátlanul menni. Probléma csak ott van, hogy megint csak jobb oldalt tudom tartani a fõ monitoromat, tehát megint úgy kell beállítanom, hogy a fõ monitorról jobboldalt kell kimenni, hogy a fizikailag bal oldalon lévõ kisebb monitorra átmenjek... No meg geforce-ok esetén ugye ott vannak azok a beállítások, amik nélkül elkezdenek vibrálni, ugrálni a viewport beli dolgok... De ez az állandó trouble shooting... már néha bosszantó... Csak ne lennének ennyire drágák a FireGL-Quadro karik... Bár lehet, hogy hamarosan beruházok egy ati kártyára, és akkor hátha ismét jó lesz, mint régen a radeon 9600-asom idején...
én a cgtalk.com / cgsociety.com-on szoktam nézni, igen jó képeket találtam már ott... bár ezek inkább csak festmények, mint 2-3 nézeti ábrák, de ki tudja, lehet hogy van az is...
vagy esetleg gameartisans.org
Mondhatnók Garou-val egyszerre kezdtünk el gépelni, csak nekem tovább tartott.
De ha már a kérdéseknél tartunk nem tud valaki valami olyan oldalt ahova a rajzolók felteszik az ilyen olyan karaktereik és szörnyikéik refképeit?? Olyan fantasyra gondolok. Gnómok, törpék, elfek, manók, insectek, ilyesfélék. Ezidáig sikertelenül keresgéltem.
Van, akinek trialja van, van aki nyert egy régebbi verziót, és vagyunk páran, akiknek céges programjuk van...
Garou-val annyiban nem értek egyet, hogy egy könyvbõl sok dolgot meg lehet tanulni, de a haladóvá váláshoz még marha sok seggelés, gyakorlás, egyéb dolgok olvasása, megfigyelés, kifigyelés, stb... kell 😊 Szóval szerintem egy könyvbõl nem lesz az ember haladó, még akkor sem, ha gyakorolgat valamennyit. Sokat kell gyakorolni, és sok egyebet is meg kell tanulni mellette (persze ez terület függõ, de más az igény egy haladó játékmodellernél, egy haladó épület-rendernél, és más egy haladó film-effektesnél). Persze ez a haladóság eleve tág fogalom, pl én magamat talán az alapokban és a modellezésben tartanám haladónak, de számtalan olyan terület van, amire max rálátásom van, tudom hogy mûködik, vágom az elméletét, de azért még sem tudnám megfelelõ szinten nyújtani egyenlõre a haladó szintet.
Ennek ellenére én is ajánlom azt a könyvet, bár az elõzõt sem olvastam, de biztos jó 😄 Emellett ajánlom magamat is (mármint a videómat, ha elérhetõ még), a link megvan a faq-ban.
Jah, én szenyó csináltam még vagy 3-4 évvel ezelõtt pár, pár órás magyar videó tutort 😊 Bár most is készülök, mert úgy néz ki, lehet hogy oktatni fogok 😊
werewolf:
Jó, hagyjuk már szegényt, innentõl tényleg maradjunk annyiban, hogy ha kérdez, akkor majd válaszolunk 😊
btw Halott, mennyire vagy otthon az angolban? mert akkor úgy ajánlunk, ha van mit, hogy tudsz-e angolul vagy sem. jó elõre tisztázni (bár bevallom el fogom valszeg felejteni 😄)
wwolf hsz-bõl annyit én is mindenképp kiemelnék, hogy sosem szabad túl nagy feladatot magad elé tûzni. Elsõnek csak tanuld meg a progi használatát valamilyen szinten, aztán csinálgass valami olyan tárgyat, ami elõtted van (kés, szék, asztal, monitor, szekrény, stb...), ezek jórészt felépíthetõk egyszerûbb alakokból is (bár a könyv gondolom komplexebb dolgot mutat be, az én második videómban is egy felnit modellezek). Szóval ne kezdj neki egybõl egy autónak vagy embernek (én elsõnek autót modelleztem, és hát olyan is lett 😄 bár hozzá kell tenni, hogy elõtte volt egy félév tapasztalatom már 3d studioval is 😄). Szóval már csak elrettetntõ példaként emlékszem rá... De majd szép lassan megtanulod használni, mire kell figyelni, trükköket, módszereket tanulsz, és ha elég kitartó vagy, akkor menni fog az 😊
most én is csinálgatom a kocsimodellem (miután ki test drive unlimited-eztem magam, mindig megjön a kedvem), de a templomomat is heggesztem 😊 szóval majd linkelek már valamit, hogy miket alkottam mostanában (mégha alig változott is valami 😄)
Banfaiadam: már most javaslom, hogy nézz valami anatómiailag helyes ember-modellt, mert sok csalódástól megmented magad, ha egybõl megpróbálsz figyelni az anatómiára (anélkül pedig sosem lesz élethû sem ember sem más, de még sculptolni sem lehet annyira jól)
Jó lesz, szerintem a háromszögekbõl csinálj szépen négyszögeket, ha késõbb animálnád, vagy sculptolnád a modellt, jobb lesz.
Továbbá küldtem neked privát üzenetet, majd csekkold!
Elõször: Mint minden program mögött a Maya mögött is áll egy cég amelyik kiadja. Ezt általában be szokták építeni a nevébe. Lásd 'Autodesk Maya, Autodesk 3DsMax, Adobe Photoshop, Macromedia Dreamweaver, etc.' Szóval elég csak a program nevére rákeresni valamelyik internetes keresõben és ki is böki neked látod? Rögtön az elsõ helyen landolt a megfelelõ találat. De ha nem vagy tisztában a kiadóval akkor keress rá ezekkel a szavakkal mondjuk Maya 3D. A kiadók honlapján minden esetben letölthetõ a kipróbálható változat, már ha van nekik kipróbálható.
Másodszor: Nézd meg Magnificat videókat elsõ blikkre egymás után Az elsõt és a másodikat. A linkjeit megtalálod a Faq-ban.
Harmadszor: Ha ezeken túl vagy akkor széjjelebb nézhetsz külföldi általában angol nyelvû nagyon jó videók háza táján. Részletek szintén Faq. Bár én ezt még csak annyiban egészíteném ki, hogy a youtube-on és más megosztóoldalakon is rengeteget találni. Bár ezek képminõsége igencsak tré, de a lényeget kilátod..
Negyedszer: A programhoz nincs magyar nyelvû file. soha nem is lesz. Ha valaki mégis csinálna hobbiból, az irtó feleslegesen dolgozna, mert a videók angol nyelvûek, és így marha nehezen tudnád beazonosítani, hogy éppen mit hova kattolt csak ha perfekt angol vagy, ebbõl adódóan minek fordítás.
Ötödször: Célszerû a Photoshopot is angolra állítani a fentebb említedd okok miatt.
Hatodszor: Ha elsõnek valami csúcsszuper verdát, vagy embert akarsz csinálni akkor ne tedd mert úgyse fog sikerülni. Senkinek se megy csak jó sok gyakorlás után. Ha mégis emberre vágysz akkor javaslom használj mondjuk Poser-t.
Új Maya könyv
Ez ott kezdi, hogy mire kattints, hogy betölts valamit, meg melyik gomb mit csinál, a végére lesz egy animált gõzmozdonyod, meg rétegelve is tudsz renderelni. Továbbá megtanulod a program kezelését, és onnét már csak rajtad múlik. A technikád finomítása persze évekig is eltart, de ez benne a szép.
Kezdjük azzal, hogy Peet-nek negyven fekvõtámasz... ehh, legyen ötven. <#beka3>#beka3>
Nézd, ez egy olyan program, amit nem fogsz pár hónap alatt kiismerni, mert elég nehéz, tehát ugyan már az elején is lehetnek sikerélmények, de Transformerst idén még nem fogsz csinálni, az tuti. Szóval ha van benned elhivatottság, akkor hajrá.
Most jelent meg az új Maya könyv, vedd meg, hat darab ezrest röhögve megér. Nekem megvan, mert kíváncsi voltam, és mondhatom, azzal az egy könyvvel szinte mindent megtanulhatsz, ami a haladóvá váláshoz kell. Benne van tényleg sok minden A-tól Z-ig.
Magyar tutor kevés van, ez a szenyó Magnificat csinált párat, amit le is lehet tölteni, javasolnám azokat.
Angol oldalakon meg számtalan van, beírod, hogy Maya Tutorial, aztán lehet böngészni, kb mi is így csináljuk. Illetve a Gnomon és a DigitalTutors remek kis dvd-i, amik rendesen belemennek egy-egy témába:
Digital Tutors
Gnomon
Meg töltsd le a trialt, és kattintgass. Free modellek, meg fizetõsek emerre, amikkel majd tudsz gyakorolni:
Turbosquid
Szintén free modellek, meg anyagok itt:
Highend3d
Véget vetvén a beszólogatásnak (legalábbis részemrõl), vagy maradsz, viselkedsz, és ugyanúgy segítünk mint a többieknek szoktunk, vagy keresel más helyet, részemrõl teljesen mindegy. És ne is kezd, hogy lenézõek vagyunk, mert nem... Csak arra buzdítunk mindenkit, hogy elõbb próbálják meg maguk, és csak utána kérdezzenek (ezzel õk is, és mi is jobban járunk, õk jobban megtanulják, nekünk meg nem kell olyanra válaszolni, amit az illetõ is tudna már)
azért ez ott a rules végén megtalálható ne szégyelljem de ha kérdezek ilyen stilusban válaszol, google ban rákerestem de mivel nem találtam csak ezt a topic -ot láttam a legértelmesebbnek gondoltam itt biztos segÍtõ kezekre akadok. És nicsnen harag de google val nem sokmindenre jutottam és szerettem volna a progit is kipróbálni legalább . És mint írtamm ár körül szoktam nézni és olvasni sajnálatos módon ez itt most nem ugy jött le ez az én hibám is de azért igy nem szoktam én sem emberek nek reagálni
"ezekszerint a warezmentesen tartandó feliratot se láttad meg, illetve a FAQ mellett a rulest már feleslegesnek vélted elolvasni, igaz?
a nem látom a fától az erdõt dolognak is van azért egy határa."
...
nem tudom ezután mit merjek kérdezni még én teljesen ujjként el szerettem volna indulni eben a témában, mert érdekelnek az animációk stb és ezek után h merjek kérdezni h majd biztos oylan válasz lessz rá rögtön hogy ezt nem vetted észre ott ülsz a monitor elõtt és a falat bámulod közben vagy mi??? még a hülkye is látja h hova kellett volna kattintani... igen de ha akakdnak oylan helyzetek amikor vaalki tényleg ninc sen adott téren a toppon akkor nem ott kezdõdi ka segítség nyújtás h a rövid tömör válasz közepedte földbetiprod a tudatlanságáért sztem...
Ne érezd magad szarul emiatt, csak legközelebb nézz körbe, mielõtt kérdezel (nyugodtan kérdezhetsz, csak nézz körbe elõtte 😄) Nincs harag remélem azért 😊 Amúgy a topicban legalul van egy keresés a témában rovat, ott ha rákeresel pár szóra, akkor gyorsan megtalálhatod, ha felmerült...
A program egy olyan 800k-1,3 millás program, szóval ingyen nem lehet leszedni a teljest, 30 napos verzió tölthetõ a honlapjáról...
Peet: mostantól csak kedvesen 😛
a nem látom a fától az erdõt dolognak is van azért egy határa...😊
addig, amíg nem volt FAQ, addig rendszeresen kaptunk ugyanolyan, gyakran megválaszolt kérdéseket, amiket senki sem olvasott vissza (pedig nem kellene sokat keresni), ezért összeszedtük (szedtem) egy helyre, hogy csak egy kattintást kelljen nyomni... Ezekszerint még ez is sok egyeseknek...
azért itt legy link is, hátha még így sem találnád
FAQ
Maya val szeretnék foglalkozni és a kérdésem az lenne a hozzáértõktõl, hpgy hol találok jó anyagokat indulásnak többnyire magyar leírásokat egyebeket amivel el tudok indulnia programban?
Köszönöm mégegyszer!