Maya

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Magnificat
én is úgy vettem ki a hivatalos brosúrából, hogy a 2010-es verzióból már csak 1 típus lesz, nem lesz külön complete és unlimited, viszont különbözõ Suite-ek lesznek, amik drágábbak, viszont gondolom egyebek is lesznek benne. Augusztus során jön ki a maya 2010, 3500$ az alap maya-ért, 895$ a 2009-rõl való upgrade-ért. 4995$ lesz a Maya Entertainment Creation Suite (?!), és 4795$ a Real-Time Animation Suite (Gondolom ezeknél van az árban mocap szoftver is, vagy hasonló...)

Köhöm: A maya 2010-be beépítették a piacrók kivezetett Autodesk Toxic-ot 😄 Szóval ez a Maya Composite... Matchmover... 5 MR Batch render node... Autodesk Backburner (ez eddig csak MAX-ban volt nem? nekem úgy rémlik, mintha ott használtam volna anno, de szerettem nagyon)

Nah a Suite rendszer:
Autodesk Digital Entertainment Creation Suites
Maya 2010 Real-Time Animation Suite : Motion Builder 2010-el
Maya 2010 Entertainment Creation Suite: MBuilder 2010-el és Mudbox 2010-el

A Autodesk Subscription 600$ évente, ezzel elérhetõek frissítések, tananyagok, technical knowledge base (nem merem erõsebb supportnak fordítani, mert így is elég kemény supportja van az Autodesk-nek)

Szóval arra indultak el, hogy egy szoftveren belül a lehetõ legtöbb dolgot lehessen megcsinálni, és sokaknak ne kelljen megvenni sok drága szoftvert, hanem (mégha nem is olyan szinten, mint sok drágával) "olcsóbban" is el lehessen végezni a CG dolgok jó részét. Ezenkívül amúgy sok helyen olvastam, hogy a userek jó része nem új feature-öket akar, hanem a jelenlegiek jobb integrálását, és gyorsítását. Ezzel egyetértek, az új feature-ök egy részére még rá se néztem, szerintem most hirtelen, 1-2 verzió alatt megfelelõ mennyiségû cucc került bele, és nem érzem, hogy valami is gátolná a "kiteljesedésemet", magamat kivéve persze 😄 Szóval én így egy cikk alapján nem hiányolok belõle semmit, eddig sem a szoftver volt a visszatartó tényezõm 😄 Az meg, ha gyorsítanak rajta, és (igen, recesszió van) ár/érték szempontjából javítanak a programon, akkor nekem egy szavam sincs 😄

mondjuk a 2000$-os complete-et sajnálom, így 3,5k a nyitási ár, ami kemény, de emlékszem még 6-9000$-os maya-kra is...

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

Sziasztok!
Jon lassan a Maya 2010. Kisse koran... Jol olvasom, hogy a 2009-es Complete es Unlimited verziobol gyurtak egy "uj" verziot?
En ugy latom, hogy a Maya Composite, es a kamera tracking ficsorokon kivul semmi uj nem lesz benne.
Mondjuk en el vagyok igy vele, csak hat szerintem ez keves. Habar, recesszio van, vagy mi...
Magnificat
én annyira gyakran mentek, hogy néha ctrl+s->forgatok kicsit a modellemen, hogy máshonnan hogy néz ki->ctrl+s->zoomolok, leteszek egy plane-t, irányba fordítom->ctrl+s->vertexet mozgatok, de 2-3 extrude után megint mentek 😊 egyedül a templomnál nem csináltam már ezt, mert túl sokáig tartott egy mentés (10-15 sec), így inkább minden objektbõl csináltam egy másolatot alakítás elõtt, alakítottam, majd max töröltem a régit (de inkább csak beraktam a backups layerbe, így ott sok olyan alakzat van, amit több helyen is felhasználtam). De most, hogy felgyorsítottam a mentést (1-2 secre), így már megint észrevettem, hogy sokat mentek 😄

ma sajna nem fog sokat haladni a templom, már ha halad, mivel rámszóltak, hogy jó lenne, ha a flash játék grafikáját is gyártanám már 😄 A többiek nyaraltak, és ez alatt én sem csináltam azzal kapcsolatban sokat 😄

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

rooney8
Na igen... Pedig még mondtam is magamban, hogy azért el kéne már menteni 😄

Vigyáznom kell magamra, mert bel?lem csak egy van, mások többen vannak, ?ket könnyebb pótolni.

Amgy láttam a world3d.hun is
..
Huh hát a steve vai-s hasonlat eléggé vicces volt de találó..:d .
Wwolf neked ez egy kész munkád a gitár plussz erõsitõ? vagy még nem? vagy miylen szinten vagy nem tudom? de ha kész munka akkor hozzáfûznék pér dolgot
Magnificat
hát én nem nézem rendszeresen, de elképesztõ emberek vannak azért ott... 😊 bár beregeltem már régebben, sõt hozzá is szóltam! 😄 kb 3-4-et pár kevésbé szignifikáns esetben 😄

Garou
Hát ja, a cgblog az a fórum, ahová olyanok is irkálnak, akik pl a Terminator-Transformers-Star Trek- The Knowing stb filmeken is hegesztettek, meg ugye a Digic-tõl is kommentelnek páran. Kb egy-két éve napi szinten lesem õket, de még a regisztráláshoz sem volt arcom, nemhogy hozzászóljak valamelyik témához. 😊

Kb, mintha hobbigitárosként találkoznék Steve Vai-al. Mit mondasz neki? "Fasza az új album"? Inkább csak olvasom õket, meg igyekszem tájékozódni a leesõ morzsákból.

486SX 100MHz, kislemez meghajtó, 2 MBRAM, 160MB HDD

Magnificat
Nem értitek 😊 Megnyílt az egyetlen magyar utómunka és 3d oldalUK 😊 Szóval nincs több magyar utómunka és 3d oldaluk, amit fenntartanak, ez az egyetlen 😄
Nem tudom, nekem ez a kiírás, meg ez az egész (az oldalt még nem láttam eddig) olyan "16-18 évesen csináljunk valami nagyszabásút" jelleget mutat, persze lehet tévedek, bár ez az uw.hu is erre utal 😊
Az ezzel foglalkozó oldalak meg már vannak, amiket lent is említettetek. Jelenleg én is inkább world3d.hu és fórumok pártján vagyok, itt az sg-n vannak jó maxosok a max-os topicban (nem figyelem az ottani eseményeket, de úgy tudom, ott több profi van, mint nálunk 😄). Ha meg profikra vágyok, akkor vagy cgblog, vagy hardwired, utóbbin valami "3d animálás, Shogun mester taníts minket" néven van...

Mindezek ellenére én is sok sikert kívánok nektek, reméljük sokféle emberetek lesz 😊

Garou
Jó a kezdeményezés srácok, de ahogy Werewolf is mondta, van már erre fórum, nem is egy (pl design21.hu, meg az artistpub is, de a blender.hu oldal is jöhet ide.).

A magam részérõl sok sikert kívánok, mert egész ügyesek vagytok, mondjuk a tipográfia terén van még mire gyúrni, meg az uw-ról ahogy tudjátok takarítsátok el az oldalt, mert nehéz úgy sajnos komolyan venni. Ezt most mint webfejlesztésben dolgozó emberke mondom nektek.

A legnagyobb problémát az fogja szerintem okozni, hogy látszik a kétségtelen tehetség és lelkesedés ellenére a tapasztalatlanság. Így egy kezdõ inkább olyan portált választ, ahová profik is járnak, a profik meg nem érzik túl gyakran szívügyüknek, hogy felkaroljanak egy új site-ot. De mindent bele, mert amit láttam - a webdesign kivételével- az tetszett!

Wearwolfff
Nem tudom, nektek miért nem jó a world3d.hu ???
A leírtak alapján dettó ugyanaz mint a tiétek és az is magyar, szóval nem ti voltatok az elsõ magyar cg oldal.

rooney8: mekünk az infótanár véletlenszerûen néha lekapcsolta a biztosítékot. Akkor mindenki azt hitte szemétkedik. Késõbb mindenki rájött miért... 😊

Már nekem is van galériám: wearwolfff.elementfx.com

rooney8
Új Project-be kezdtem bele... Ferrari F40
Nem tudom mi fog kisülni belõle... 😄 Már az elejét elkezdtem modellezni, de jött egy áramszünet :@ Kb. 1 órás munka veszett oda. Majd estefelé újra elkezdem...

Vigyáznom kell magamra, mert bel?lem csak egy van, mások többen vannak, ?ket könnyebb pótolni.

Sziasztok Mocsári Ádám vagyok!

Megnyílt tudomásommal ez egyetlen magyar Utómunkás és 3D-s Oldalunk. Amit barátommal Készítettünk. Szeretettel várunk mindenkit aki az Animációval ,Effektekkel, Utómunkával és 3D modellezés, VFX kapcsolatos videókat és tutoriálokat és képeket szeretne látni. Lehetõségetek van arra is hogy saját munkátokat vagy tutoriálotokat tegyük közzé.Akármilyen utómunkás vagy 3D modellezõ programmal csináltad. Valamint minden olyan embert várunk aki nem a másik lehúzást nézi szemelõt hanem segítését. Az oldal még nincs teljesen kész és még valószínûleg nem ez a végleges helye.
Lehetõség van a vidókhoz és tutoriálokhoz hozzá szolni és kérdezni a készitõlyétõl. Valamint a Blogokhoz Hozzá Szólni.
Az oldalt azért hoztuk létre hogy össze hozzuk a magyar animáció készítõket és az utómunkás tábort.
Várunk mindenkit szeretettel.
Tisztelettel Az ATOMIC MEDIA TEAM Nevében

www.atomicmedia.uw.hu
ibor90
😊

http://ibor90.webs.com ¡ ǝ ʌ ı ʇ ɐ ǝ ɹ ɔ ° ǝ q :)

Wearwolfff
De komolyra fordítva a szót, ezt alkottam a minap, bár nem lett egy igazán jó render. Már csak megfelelõ helyett kell nekik találni a kis házikómban.

Wearwolfff
És, hogy én is eláruljak egy fontos infót a cégé világából: fontos infó 😄

És még két fontos infó a pécé világából: infó 1 | infó 2 <#nezze>

Magnificat
nah, átpakolgatom a rég használt dolgokat reference-ekbe
Kezdõknek zanzásítva:
A Reference (File->Reference Editor) olyan maya jelenet (scene), amit bepakol a jelenlegi scene-be (mintha csak beimportálnánk), de csak egy "linkszerûséget" tesz be. Legnagyobb elõnye, hogy ha változik valami a referencia file-ban, akkor automatikusan mindenhol frissül, amiben benn van a reference file. Tehát pl van egy kezdetleges embermodell, amit egy munkatárs megcsinált. Ha te használni akarod, akkor beteheted referenciába a jelenetedben, pakolgathatod, használhatod (pontosan nem tudom milyen szinten, gondolom max elhelyezgetni és animálni lehet, de pl vertexet tologatni nem, de majd kijavít aki tudja pontosabban). Viszont amíg te használod a kezdetleges modellt, addig a munkatársad nyugodtan készítheti a végleges, durván kinézõt, és az könnyen frissíthetõ pl az én file-omban (illetve mindenkiében, aki használja), sõt ha én pl 80 darabot használtam belõle, akkor mind a 80 lecserélõdik a legfrissebbre. Tehát a lényeg, hogy lehetõvé teszi, hogy többen is dolgozzanak egyidõben egy jeleneten.

Nálam ez most azért jó, mert jópár dolog már/jelenleg nem változik a scene-emben (forma modellek, tartalék elemek, és pár olyan rész, amin jelenleg nem akarok alakítani, amíg a többi nincs kész), ez kb a jelenetem fele, olyan 30-40 megányi. Ha mentek, akkor ez a fölösleges 30-40 mega is mindig lementõdik (szeretek sok, számozott mentést tartani, de egy mentés 60-70 mega, ebbõl 30-40 úgysem változik, tehát feleslegesen mentõdik le újra és újra). szóval így mindig elég csak vagy 20-30 megát menteni, mivel a maradék 30 nem változik, így helyet spórolok.

jah, amúgy a file->optimize scene size is csodákra képes méretspórolásban, ha az ember kissé hagyagon kezelte a jelenetét...

Magnificat
nah kissé rendbetettem a templom scene-emet, elnevezgettem dolgokat, combine-olgattam, stb... 84 megáról 66-ra esett a mérete 😊 Kíváncsi voltam, hogy hogy lesz kisebb a méret és gyorsabb a mentés-betöltés, ha sok de kicsi objekt van, vagy ha összecombine-olom õket... sajna nem lett gyorsabb a betöltés/mentés... legalább 10-15 sec egy mentés, ami kezd már eléggé kellemetlen lenni 😊

Magnificat
jah, egyszer már én is elindulok valami nagyobb contesten is... eddig csak az Artistpub Steampunk modellezés contestjén indultam, mint itt Schorby és Ibor is... Õk high, én low polyban dolgoztam, és nagyon tetszett amiket csináltak...

Garou
A madár úgy jött, hogy gõzgépes cuccost kellett csinálni. Mondom akkor repüljünk, mert a többség úgyis földi jármûvet csinál. Plusz kikötés volt, hogy mitológiai alak/állat legyen. Így lett a Thunderbird az indián mitológiából. Ezek ilyen óriás madarak, amik a viharfelhõk felett repülnek, és a szárnycsapásaikkal csinálják a mennydörgést.

Gondoltam mivel mindenki tisztán gépben gondolkodik úgyis, mekkora lenne már, ha ez az állat tényleg "létezett" volna a Steampunk univerzumban, csak mondjuk már kihalt. A csontjait viszont megtalálták, és a csontvázra építették fel a gõzmeghajtást.

Csináltam egy kb csontvázat, pár csigolyát (mivel hiányos a csontváz mondjuk) fém protézissel helyettesítettem, meg elkezdtem gondolkodni, hogy is mûködne egy ilyen gép. Mi kell hozzá, mi mozgat mit, ilyesmi. Gépészmérnök fateromat megkérdeztem a hidraulika felépítésérõl, és nekiálltam. A végén raktam rá csomagokat, irányító karokat, járólapokat, csöveket, ezeket számomra logikusan elhelyeztem, részleteztem, és annyi.

Kevés volt rá az idõ, mert melóztam is mellette, pl a pilótákra volt két-három nap, közben téli ünnepek, a végén meg behalt a rendernél a gép, szóval sok minden összejött, sok mindent tanultam belõle. Újra kéne csinálni, már sokkal jobb lenne, de majd ha lesz egy erõsebb vasam. A csontváz részt mindenképpen újra kell texturázni, meg jobb bevilágítás, elrendezés, és háttér kéne neki, akkor tényleg büszke lennék rá. Majd egyszer...

Rendben, mostantól igyexem az írásjelekre figyelni csak nálam ez olyna elhanyagolódoitt, mnertt amikor msn be írok akkor midnig entert ütök, és ugy tagolodik aminek kell
mármint aszerint bontom😄 még csak olvasgatok a programhoz hozzá sem nyultam, de a madár egyszerüen nem tudom mibõl jött mert iylen részletességgel stb egy fantázia viáléágba kurva jol megállná a helyét.
Magnificat
Jah, abban egyetértek, hogy kérleg Halott próbálj már meg írásjeleket, pontot, vesszõt, nagybetûket használni, és tagolni (bár utóbbiban én sem vagyok otthon néha 😄)

Az a templom, amit láttok, az 5 év tapasztalatának (abból persze sok kihagyott idõnek) csúcs-összegzése... Szóval még én is nézem itt-ott, hogy basszus, ez hogy sikerült ilyen jól vagy épp rosszul. Néha nekem is megy, néha 1 óra munka eredményeit úgy dobálom ki, mert zéró lett... szóval nem kell úgy nézni, hogy ez tõletek még milyen messze van, mert ez még csak seggelés kérdése... Ami kell hozzá, az idõ, és soksoksoksoksok kitartás... meg persze kreativitás, bár én ez utóbbit inkább azzal pótolom, hogy képekrõl modellezem 😄 meglátok egy jó rajzot, vagy épp egy létezõ dolgot (pl kocsit), azokhoz gyûjtök anyagokat, és csinálom. És ez a lényeg, csinálni kell... hetekig, hónapokig... hajrá hajrá

Peetmaya
Halott néha úgy kell elemezni egy-egy hozzászólásodat. Szinte minden egy mondatban írsz le és néha nehéz egybõl rájönni, hogy az adott dolgot vajon külön mondatban akartad írni, vagy az még az elõzõ gondolatmenet része.

Ne kezdjetek aggodalmaskodni már most azon, hogy vajon hogy fogtok olyanokat csinálni, mint amiket találtok neten. Ez egy hosszú folyamat, de nem lehetetlen. Egy idõ után csak a kreativitásotok szab határt annak, hogy mire lesztek képesek. Még csak ügyesség sem kell hozzá, csak sok gyakorlás. A tutorok persze sokat segítenek, de a tapasztalás útján megszerzett tudással igazából semmi más nem ér fel. Szóval hajrá!!

Miért nem hívják a bajuszt szájöldöknek? :)

rooney8
Kösz mindenkinek a tutorialokat.

Nyugi, kb. én is így vagyok vele, hogy húbazmegeztmeghogy... 😄

Na üdv
most tartok ott a könyven h jönni fog a kezelõfelület eddig átvettem az iylen bevezetõ részt amiben leírták h mi köze a müvészethez a filmezéshez meg h majd mirõl fognak szolmni a különbözö részek, meg h mi a CG és amit belinkelt videot Roonye8 az is nagy9n klassz volt de egyenlõre azt sem tudom elképzelni h hogyan megy egyilnyem folyamat méág ngyon távolniak tünik és lehetetlennek számomta a madarat el sem tduom képzelni h mi szeritn lett összehozva iylen részletetsen, de egyszerüen az nagyo ntetszik a fdantasy-t amgy is nagyon kedvelem és ezért tetszik annyira még plusszba a templom meg csak jol épül annyira nem vagyok vallásos de az elemek szépek rajta..😄
Magnificat
nah mai haladás

az alsó ablak le lett váltva egy kettõs, vékony ablakra, fölötte az átlós tetõ és a függõleges rész közé került egy díszítõ elem, és a két ablak közé került egy kis díszítés, de egyrészt a kétfelé ágazásnál még nincs egybeépítve a két darab (csak tükrözve, ezért van egy "x" a mintában), másrészt amúgy sem tetszik teljesen, szóval lehet kitalálok majd valami mást helyette...

jah, az ablakokon majd lesz valami díszüveg, de majd csak a textúrázásnál... ejj de jól fog kinézni textúrázva, azzal a sok koszos, enyhén koszos kõvel... csak ne kellene mappolni elõtte 😄 na az szívás lesz 😄

Magnificat
WB

ibor90
nah visszatértem 😊

http://ibor90.webs.com &#161; &#477; &#652; &#305; &#647; &#592; &#477; &#633; &#596; ° &#477; q :)

Wearwolfff
Meg aztán ezek is itt vannak. 😊

http://www.floze.org/2008/07/six-tuts-on-light-and-shade-part-i.html
http://www.floze.org/2008/07/six-tuts-on-light-and-shade-part-ii.html
http://www.floze.org/2008/07/six-tuts-on-light-and-shade-part-iii.html
http://www.floze.org/2008/07/six-tuts-on-light-and-shade-part-iv.html
http://www.floze.org/2008/07/six-tuts-on-light-and-shade-part-v.html
http://www.floze.org/2008/07/six-tuts-on-light-and-shade-part-vi.html

Peetmaya
Cube már vagy 2 hónapja bedõlt amúgy, van ismerõsöm a gárdában, õ mondta, hogy már nincsenek elég régóta. Azóta valami más néven páran újraszervezõdtek a cube-tól egy másik cégnél, de nem tudom a nevét.

Miért nem hívják a bajuszt szájöldöknek? :)

Garou
Interior

Csekkold ezt is Rooney8

Magnificat
Gnomon Master Classes - Efficient Cinematic Lighting... Peet is ezt fogja gyanítom ajánlani, a legjobb bevilágítós tutor, amit eddig láttam...

rooney8
Nincs valakinek valami jó kis tutorialja bevilágításról? Gugliba keresgéltem, de nem nagyon találtam...
Asszem ezt Peet írta... Valami ilyesmi jó lenne, csak kicsit részletesebben

schorby
Na re (nem voltam egy jópár napig).
ezzel az animmal csak a hossza a baj, engem is mindig felébresztettek az órák miközbe néztem 😄
a templomhoz madárhoz annyit tok hozzászolni, hogy én 45ezer polinálszünetbe raktam emrt már nem birta a gép a pillangót. amúgy nagyon tetszik mind2...
Visszaolvasáshoz meg semmi erõm, mármint a hosszúakhoz...
rooney8
Ezt már láttátok? Nekem nagyon tetszik 😄

Magnificat
a cube effects május 13-adikai infó alapján még ment...

Magnificat
örülünk, hogy mindennapivá válsz... minél többen vagyunk, annál jobb 😊 mi is mindennapiak vagyunk, nem kell félni 😄

Garou madarától én is ugyanúgy el vagyok képedve, mint te 😄 Remek ötlet remek megvalósítással...
Elvileg magyarázok fogalmakat a tutoromban, sõt 99% hogy a könyvben is el lesz magyarázva, de ha valami mégsem érthetõ, szólsz és elmagyarázzuk...

Garou: az a baj ezekkel a marha részletes modellekkel, hogy egy képen esélytelen megmutatni 😄 Egyszerûen annyi részlet van, hogy nehéz teljes valójában bemutatni (nem véletlen, hogy 1-2 hónapja linkeltem egy 8000x9000-res képet, na azon már észrevehetõek voltak részletek 😄) Amúgy miért beszélsz magad ellen? Azért a Digic talán Mo. legtapasztaltabb és legjobb magyar CG cége (legalábbis azok közül, akiknek ismerem a munkáit)... Amúgy nem hallottam, hogy a Cube Effects bezárt volna, bár nem hallottam mostanában semmit róluk

Na mai haladás: a középsõ traktusban megcsináltam olyanra a "korlátot" amilyen perpill tetszik, és csináltam a lenti részt is, de ez nem teljesen tetszik... valszeg holnap újracsinálom, vékony, magas ablakokkal, és több sima falfelülettel... túlságosan elvonja szerintem a figyelmet a felsõbb részekrõl...
mai haladás

Garou
Nézd a véleményed ugyanúgy érdekel, mint bárkié, ez nem egy fanyalgó elitista fórum, úgyhogy nyugodtan írd, amit gondolsz! 😊

Köszönöm a dícséretet, a madárral csak annyi egyébként a probléma (túl azon, hogy jobban is lehetne texturázni), hogy a beállítás és az árnyékot vetõ "felhõk" miatt alig látszik valami. Majd ha 8 magos gépem lesz, akkor újra elõveszem, és megpróbálom jobbra csinálni.

A könyvhöz hajrá!

Ja igen, kicsit magam ellen beszélek (illetve nagyon), ezt a két videot a Digic csinálta, ami egy pesti cég:

AC2

Mark

Sõt, ezt is õk csinálták:

Secret World

Meg ezt is:

DarkSiders

Jut eszembe, ha már itthoni cégek: arról hallott valaki valamit, hogy a Cube Effects bezárt? A Hellboy 2 után ezt így hogy? Vagy csak pletyka?

Megnéztem a madarat rendesbe baszottul jó egyszerüen el vagyok képedve komolyn nagyon tetszenek nbagyon ügyesek vagytok bár ez eléggé semmit érõ egy kezdõ elötti fázisu ember szájábol de nekem e nagfyo ntetszenek az iylen dolgok ...
és fogalmakrol meg egyebekrõl semmi lövetem ncisne még modnjuk valahol el kell kezdeni de ennyire az elejérõl ez nem tetszik h iylen hülye vagyok még hopzzá😞
Huh olvasom itt a mai eseményeket bocsánat hiylen mindennapivá válok itt lassan a hozzászolásaimmal, nekem az a templom nagyon tetszik egyzseüen egyenlõre el nem tudom képzelni h hogyan jutottál el oda de nagyon érdekel nmegvan a maya 3d animáció és modellezés könyv tetszik nagyon annak allapján elkezdek majd menni elõre már nagyon kiv vagyok csak msot érkeztünk meg próbárol és rohadt fáradt vagyok uh holnap állok neki, pontosan nem tudom miylen madarat kellett volna nézni de a darab képeket láttam azok tetzsettek láttam ott egy lábat oldalat stb érdekes..
jó lenne már kicsit többet konyitani a dolghoz merrt nagyon zavar h ennyire gyengén tolom az egészet
Magnificat
btw nem semmi ez a madár... nagyon bejön, minden tiszteletem 😄

Magnificat
hát a sok az tudod hogy viszonylagos... pl játékba már így is 10x vagy 100x több, mint kellene 😄 nagy animba, ahol távolabbról van mutatva a templom, ahhoz is sok, közelikhez meg még nem elég 😄 A végsõt én is olyan 1-1,5 millára saccolom...

Garou
Az sok?<#vigyor>

Nézd meg ezt! Ötmillió és hatosszázezer poly! Elég sokat tanultam belõle, csak ugye nem sikerült a vége, de egyszer majd még elõszedem, és rendberakom. Azóta már tudom, mit hogyan kéne spórolni, jó kis lecke volt, sima raytrace-el is csak darabokban renderelte ki. Úgyhogy fiaskó, tanulságokkal:

Steampunk madár

Magnificat
jelen esetben, félbevágott és félkész középrésszel, csak nagyban felvázolt hátsó traktussal, backup objektek nélkül 335 765 triangle, embereket bekapcsolva 525k (van jópár belõlük 😊 ). mivel a középsõ traktus jelenlegi állapotában 134k, így ha azt duplikálnám a túloldalára is, akkor értelem szerûen olyan fél milla lenne emberek nélkül... és még hol a vége 😄 ráadásul az egész díszítésre még jön egy normal map díszítés-réteg, szóval még extra csicsa 😄

Campo
Bocs hogy így ide tolakodok de vállalkozna- e nekem .obj-bõl .i3d-be konvertálásra?

Rossz az aki rosszra gondol. De hülye aki nem.

Wearwolfff
Bár végül is igaz, hogy nem a 3D filet hozod össze vele, hanem egy vektorrendert, de ha mayában meganimálod akkor ki tudja menteni a mozgást is vektorban, amit be tudsz rakni a flashbe, és be tudod programozni. Mint mikor c-ben dolgozol mondjuk csontokkal, addig flashben vektorokkal. Ha jól vágtam le a dolgot.

De igazad van renderként megy a dolog, ha te is erre gondoltál.

btw: jelenleg mennyi a templom összpoliszám???

Wearwolfff
Lehet csak vektor renderer kell hozzá és valami vektoros formátumban menteni.

De spec erre gondoltam itt. (mondjuk már beszereztem, de még nem lestem bele, csak úgy levontam a fejezetcímekbõl.)

Magnificat
btw Peet: melyikben is maradtunk az ablak körül lévõ kõ-minta-sûrûségbõl? a nagyobb, de ritkább, vagy a kisebb, de sûrûbben? Bár most már mégnagyobb szabadságom van, tekintve, hogy áll az animkészítés, így ismét 100%-ban az enyém a modell, nem csak 95%-ban, mint eddig, de azért egyeztetek, ki tudja, mi lesz még 😄
Jah és a The Last Blonde in Space? azzal mizu?

Magnificat
Kapcsolatban vagyok egy-két céggel, akiknek készítettem már látványterveket.
Sok modellem volt már, organikus, nem organikus, low poly, high poly, mindenféle 😄 végülis a kb 5 év alatt volt rá alkalmam 😊

a második kérdésedet nem igazán értettem (lemaradt egy vesszõ vagy pont vagy bármi). A barátaimmal (akik egyúttal szobatársaim is a koliban, de kettõjükkel már általános iskola elejétõl osztály/csoporttársak-haverok vagyunk) flash játék készítésébe fogtunk, mivel párunknak voltak jó ötletei (régi stílusok feljavításában, saját ízlésünké formázásában, illetve új stílusokban is). Szóval nyár végére, egyetem-kezdésre reméljük elkészülünk az elsõ játékunkkal, egy Tower Defense játékkal. A motor már megvan, tehát az ellenek utat követve jönnek, mennek, a tornyok lõnek, a hp fogy, van hatótáv, pénz, menü, stb, már "csak" fel kell tölteni content-tel, tehát el kell készíteni az összes grafikai elemet, gombokat, ellenfeleket, tornyokat, pályákat, menüelemeket, minden egyes rajzot, ami tekintve, hogy egyedül csinálom (elvileg segítenek ketten is, gyakorlatilag nem értenek a Photoshophoz), szóval így sok munka. Ráadásul sajna rajzolásban is antitalentum vagyok, de ez van... Amit lehet, kipótolok maya-ban, tehát pl egy pár helyen tekercseken lesz a felirat a játékban, és inkább lemodelleztem egyet 2 perc alatt maya-ban, és lerendereltem Ambient Occlusionként, és erre festek, mintsem kézzel kelljen rajzolnom egy megközelítõ minõséget 😊 Igazából a méret csökkentés miatt, nomeg a scale-elhetõségért nem lenne rossz flash-beli vektorgrafikát használni, de egyrészt nem szeretem és nem is értek túlságosan hozzá, másrészt pedig amúgy is erõsen meg lenne kötve a kezem vele (az egyszerre használható színátmeneteknél, árnyékoknál, effekteknél, stb...) Szóval maradtunk egyenlõre a pixelgrafikánál (mint sokan mások 😄) Szóval majd lesz ilyen játék, szólok ha készen lesz 😊 természetesen eladásra megy. Ha lesz belõle pénz (elvileg lesz, mert már tárgyalva van), akkor alapítunk egy vállalkozást, és írkálunk suli mellett játékokat... Akkor már valszeg gyorsabban fog menni, most még ismerkedünk mindennel 😊

A maya modelleket amúgy szerintem csak renderként lehet összehozni flash-el, más módszert nem ismerek rá... nem hiszem, hogy be lehetne importálni 3d-s fileokat flash-be, de lehet hogy tévedek.

werewolf, szerintem ne keverd bele most neki a bumpot, normalt, mudboxot, zbrusht, stb... nem hiszem hogy erre lett volna kíváncsi, de majd kifejti részletesebben a kérdését, és majd úgy válaszolunk...

nah hogy ne csak a szám járjon, ma foglalkoztam olyan egy órát a templommal, kb 2-3 dolog változott rajta 😄
Változás 1
Változás 2
Változás utáni össz-render

ami változott, az az elsõ képen az ablak elõtt látható "kerítés", ennek a méretén még alakítok, így nem 100%-osan tetszik, de jobban bejön, mint az elõzõ... valószínû, hogy kisebb lesz a minta, és jócskán nagyobb a keret, ami körülötte van (csak most nagyítóval látni csak...)
a másodikon középtályt megváltoztattam a mintázatot, lecseréltem a szimpla kockaköveket, és betettem ilyen köztes elemeket is, amik kissé feldobják az ottani részt... ezzel teljesen elégedett vagyok (igaz kb 3 napja csináltam, azóta nem volt jó ötletem 😄) A harmadik kép pedig csak egy összesített render a jelenlegi állapotról (mivel más nem változott, így még mindig áll, hogy a hátsó részek még csak minimálpoly, formai tesztek, az elején lévõ részletességre törekszem majd hátul is)