Maya
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Szal ha te benne vagy, akkor tényleg toljuk össze a buksinkat aztán csináljunk egy jó tutort😄 Te egy max modellezõset én meg maya rendert😄
Rooneys na látod ez jó kérdés, sose volt olyan, hogy mentés utána akartam volna egy extrude-ot visszavonni, így erre nem tudok válaszolni. Lehet jobban jársz, ha picit megbuherálod az extrude mentén a tárgyat és kapod vissza az eredeti formádat. Nemtudom. A channelboxból ki lehet törölni, de tudomásom szerint az nem fogja a hatását megszûntetni.
Miért nem hívják a bajuszt szájöldöknek? :)
Ötödéven próbáltak belénk táplálni cad-et (valami kisebb cad progival), szóval az is kb egyszerre jött a max-al, csak nem jött be). Amúgy olyan 95--96 környékén már én is találkoztam 3d studioval (3ds rev4), asszem ez volt a MAX 1 elõtti verzió... Semmit sem tudtam csinálni vele, de unokatesóm babrált amúgy vele (én mondtam, hogy hagyja már a fenébe, inkább Prince of Persia-zzunk 😄). Meg emlékszem egy 2 lábú lépegetõ modellre, ami nagyon bejött 😄
Szóval hiába no, paraszt voltam, paraszt vagyok, de én is tudom, honnan jöttem 😄
[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user
Vigyáznom kell magamra, mert bel?lem csak egy van, mások többen vannak, ?ket könnyebb pótolni.
Magni: emlexem amikor kezdtem en a 3d-t (meg max elott autocaddel) nem volt meg net se csak a suliba😊 (93-94')
HaLoTt: no para nem kell engem szeretni csak mindig leirom amit gondolok es az neha velosebb mint a buksisimogatas...( ne felj attol sem ha nem valtozik a benyomasod konfliktus fuggo vagyok)😊))) es nem vagyok nagy asz csak van egy kialakult iratlan kodex amit szerintem illik kovetni.. kulonben is csak egy maxos vagyok😛
"A kreativitás titka az, hogy ügyesen titkold el a forrásaidat" (Albert Einstein)
Mert msot összejött megcsinálta mind a 2 CV és EP szerkesztõvel is, ezt nem hiszem el na megnyugodtam 😄 végre összejött (pedig midnent ugyan ugy csináltam)
Vigyáznom kell magamra, mert bel?lem csak egy van, mások többen vannak, ?ket könnyebb pótolni.
De még egyszer mondom ez tényleg nem így van.
viszont most olvasom hogy Zénóka nagy alalk 3d ben már megint irjátok, de most engem ez egyáltalán nem érdekels sokkal többre tartok itt pár embert akinek lehet ncisen akkora tudása mint neki és ezt tényleg nem kötözködés hanem hozzáállás miatt, bár lehet ez is csak egy hirtelen rosszul kialalkult szituáció volt de egyenlõre ez a benyomásom. Éppen ezért nem igazán hat meg h ki mekkora ász ebben a témában, fontos h hogyan viszonyulnak felém én megadom a maximális tiszteletet onnantol ha felém is tanusítják!
Ahogy Mag mondta õ pl tutoriálos én meg szeretem megkérdezni a hozzáértõbbeket mert kapásból olyan választ kapok ami után egyértelmûen tudom tovább csinálni ált. a dolgomat
Jah skacok, nem akar nekem valaki modellezni egy környezetet? Csinálnék én renderelõs tutorialt, de arra jöttem rá, hogy mocskosul nem szeretek modellezni😊
http://ibor90.webs.com ¡ ǝ ʌ ı ʇ ɐ ǝ ɹ ɔ ° ǝ q :)
Amúgy anno én sem kérdezgettem, csak felvetettem a kész gondokat, amikor valamit 2-3 nap alatt sem értettem, és akkor segítettek (bár én ide az SG-re már 10-bõl egy 2-3-as szinten jöttem, az elsõ segítségnyújtásokat és lépéseimet a Gamestar 3d Animálás fórumán végeztem, ahol Shades adott jó munkamódszereket, amikkel magamtól is csináltam dolgokat 😄 Én inkább tutorpárti voltam, azaz nem kérdezgettem, hanem tutort néztem, és csináltam a videó után pontosan azt, amit ott... Nekem ez bejött...
én is mindig polyt használok, de általában még subd-be se teszem át a dolgokat 😊 egyszerûen jobban szeretem a bevelt, a soften-hardent, mint a smoothot...
[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user
Amúgy szerintem szokjatok le arról, hogy subd-ben modelleztek. Poly objectre ha nyomtok egy 3-as-t akkor smootholt obj jelenik meg, ha 2-est akkor megjelenik a smootholt obj és körülötte a cage wire, 1-essel meg az eredeti poly. Ha kész a modell, akkor konvertálhatjátok subd-be, bánom is én. De modellezni polyban SOKKAL SOKKAL egyszerûbb. És ezzel a feature-rel, amit az imént említettem, gyorsabb is. Nem kell kapkodni a smooth undo között...
Zénóka, bár hülye maxos ( 😊 ) igen is elismert 3d-s a körünkben és úgy figyelj oda minden szavára, mintha õ szarta volna a spanyol viaszt. Másrészt igen is kötöszködtél vele, mert nem tetszett, amit írt. Mi a franc van veled? Egy hónapja se vagy tagja a fórumnak, már a második emberrel evszel össze? Iborral nem volt ennyi gondunk bazze😊 Bocsi Ibor😉
Erre gondolom majd az lesz, hogy jól megsértõdsz, és hogy én biztos milyen kurva jó vagyok, meg minden, de amikor én a 3d-t kezdtem, soha nem kérdeztem fórumon semmit, mert addig addig pöcsöltem egy-két dologgal, amíg rá nem jöttem, hogy hogy kell csinálni. Életemben vagy 2-3x fordultam fórumhoz, amikor már tényleg nem tudtam miért nem megy valami, akkor meg kiderült, hogy azért, mert bugos. Ezen a fórumon én nem azért vagyok, hogy segítsenek nekem, én akarok segíteni másoknak (csak Mag mindig gyorsabb😊 )!!!
Jelen fázisában én azt tudnám tanácsolni neked, hogy nézzed meg Mag videotutorjait, mert nagyon jók. Olvasd el a könyvet, pöcsöld ki, hogy mit hogy kell, szerezz egy kis alap tudást, és jöjj rá arra, hogy hogyan mûködik a maya. Én erre a fórumra elsõsorban nem úgy tekintek, hogy egy technikai segítséget nyújtó oldal, persze az is feladata, hanem inkább úgy, hogy megvitatjuk egymás munkát, alkotásokat, mitõl lehetne szebb, jobb, véleményt, kritikát alkotunk stb.
Úgyhogy megkérlek téged, hogyha kérdésed van, azt kultúráltan tegyed, ne támadj meg másokat azért, mert olyat írt, amit hirtelen nem tudtál értelmezni, vagy épp bal lábbal keltél fel. És utoljára kérlek téged, de tagoljad már normálisan a mondataidat. Msn-en elmegy, de ez egy fórum, próbáljuk már meg tisztán és érthetõen tartani a szövegállományt.
Köszönöm
Hagyd egy picit Mag, had olvassák el, aztán törölheted, elvégre én se voltam túl tisztaszájú ebben a hozzászólásban😊
rooney: hát igen, az animáció nem könnyû dolog... érted már miért mûvészet? 😄 mindent megcsinálni élethûvé kézzel (jó, van mocap manapság, de old school módon), hát érteni kell az emberi mozgáshoz, fizikához, stb.. .😊
De pl. ilyeneket, hogy 3 ember egymásnak szalad, vagy 2 ember bunyózik (vagy akármi mást) "kézzel" megcsinálni... Hát nem tudom 😄
eszembe jutott:
NaturalMotion Endorphin
de többet tanulsz, ha magadtól csinálod...
"A kreativitás titka az, hogy ügyesen titkold el a forrásaidat" (Albert Einstein)
Na mind1, nekem is lenne egy kérdésem. Hogyha csinálok egy animációt (pl. egy ember nekimegy egy másik embernek), akkor nekem képpontról képpontra le kell "gyártanom" az egészet, vagy lehet használni valami "fizikai" cuccost is hozzá? (pl. miután nekimegy azután már a gép kiszámolja, hogy hogyan kéne elesnie... stb) 😄 Remélem értitek...
amúgy a CV curve-ot is ugyanúgy kell kijelölni, mint az ep curve-ot, szóval ha ep-vel megy, akkor passz, hogy cv-vel miért nem, de mint a fentebb leírtakból látszik, mindegy is a kettõ közül, melyiket használod...
Talán ültess le valakit a környezetedbõl, hátha neki a leírások alapján megy, és meglátjátok, mit rontassz el... ennél többet tényleg nem tudok segíteni benne, mert mégcsak olyan sincs, hogy ne lehessen választható az EP curve-vel csinált görbe vagy a CV-vel készített, mivel mind a kettõ ugyanaz...
ennyi(remélem most már sikerül ezt lezárni vagy ne írjak ide egy darabig h megnyugodjanak a kedéjek?)
és sztem teljesen igaza van Zenokának mert ha ezt az egyszerû dolgot ilyen nehézkesen sikerül megoldani akkor majd hogy fogod megoldani mikor particleknél majd scriptelni kell vagy shadereknél összevissza kötögetni mindent...
én is most felraktam a mudbox-ot a Zbrush mellé mert abból van 64 bites, csak már elfelejtettem hogy mi hogy van és most fogom és újranézem a tutorját
meg most pl nézek már olyan tutort is majd ami nem konkrétan mayához van hanem pl max-al csinálja vagy xsi-vel..mert azt már áttudom ültetni mayába
szóval sztem rosszul fogod fel kicsit hogy mire van ez a fórum...ez nem helpdesk...ha tudunk segítünk mindenkinek de nem csinálhatunk mindent helyetted...én is mennyit keresgéltem neten, googliztam meg fórumokat olvasgattam (mert már kb mindent megkérdezett vki vhol egyszer)
És ha már egyszer találtam egy oylan közösséget ami ráadásul azért is van részben h megbeszéljék az emberek a problémáikat, akkor nem fogok googleban keresgélni oylan dolgok után amit sokkla jobban el tudnak nekem itt magyarázni, és nem arra megyek h vaalmit megtudjak és elfelejtsem, de szerintem ha már te anynira otthon vagy ebben a témában mint amennyire állitod, attól még neked is el kellett kezdeni valahol
köszi azért h hozzászoltál a dologhoz és nem kérek választ ezt egy lezárásnak tekintem, és nem kivánok tovább foglalkozni, ezzel a jobbra balra csúzlizással.
ha igen es ugysem tudtad ez megoldani hagyd a francba keres mas hobbi (nem banto szandekkal irom hanem jotanacs lehet a festeszetbe nagyobb jovod van es tobb sikerlemenyed lesz)
ha nem akkor elertunk a netes forumok legnagyobb problemajahoz ebben a temaban: nem fejlodsz mastol varod a segitseget igy pillanatnyi sikerelmennyel gazdagabb leszel de tudasban semmikep mert 2 nap mulva elfelejted amit mondtak
nem, nem arrol van szo hogy ne segitsenek egymasnak az emberek hanem arrol hogy ami problema abba es nem egy olyan csip csupp izevel mint amit 3 perc(!!!!!) googlizassal meglehet oldani....
es igen ertelmes logikaja van amire ra kell erezni mint pl a programozasnak..
attól hogy nem Maya-zik még eléggé otthon van a 3D-ben és mivel a Max és a Maya eléggé hasonlítanak sokmindenben így átlátja nagyjából hogy mi hogy mûködik a Mayaban
És mégvalami ami viszont nem teljesen világos ha megrajzolom oldalnézetben a formát mondjuk több mint 5 szög térben hajlania is kellene de entert ütöttem akkor az már csak egy térben rajolt vonal onnantol kezdve nem és annak hogyan jelölöm ki bizonyos pontjait amiket el kakarok mozditani?
Zenoka: Nézd a gimin már elég rég túl vagyok, és nem támadásként de eléggé rossz igyis megkérdezni a dolgokat, és h ennyire hiányos a tudásom iylen téren és akkor nem kell még iylen allacsonyito duma h "logikus gondolkodás".
Félreértés ne essék a többieknek nagyon köszönöm a segítõkészséget és nagyon hálás vagyok és örülök h iylen forumot találtam, csak tényleg az van h meg szeretném tanulni a dolgokat viszont sokszor elakadok és segitséget kell kérnem ami miatt már én érzem magam idegesitõnek mert tudom ha nagyon soakt kérdeznek az fárasztó idõ után, és erre ugy rátesz az ilyen kéretlen megjegyzés mint az elõbbi és még rosszabb feltenni a kérdést, ugy h tudom h itt sok ember van aki sokkal jobban ért a dologhoz...
hotkeyek kozott hol talalom meg az eger gombjait, pontosabban szeretnem ha nem az alt+ kozepso gomb mozgatna aaz ablakot, hanem az alt+jobb...
koce
tehát create polygon tool-lal nem lehet egybõl fejrazolni térbeli tárgyakat, mindig csak egy face-t lehet vele készítni. Egy összetett alakzat pedig sokok face-bõl áll, nem pedig csak egybõl... De már egy kockához is 8 face kell)
ne aggodj amint kezdodik a gimi nem lesz idod 3d-zni..
nah offolom magam a topicbol maradok olvaso😊
szerintem marha jó kis dolog.
Már nekem is van galériám: wearwolfff.elementfx.com
entert nyomsz
bezöldül
és most nyomsz egy extrudét
és perspektív nézetben kihúzod a térbe
és már van is egy kockád...
jah, és halott: ne támadj már rá mindenkire ok nélkül... teljesen higgadt, tiszteletteli módon mondta, hogy szerinte hol ronthattad el, ami tény, hogy elronthatod valahol, ezért nem megy... nem kell nekitámadni, mert csak segít, és semmi bántót nem mondott... de ezzel magadról állítassz ki bizonyítványt...
halott: hát a lényege az, hogy így tudsz bonyolultabb formákat is extrudálni relatíve gyorsan. mindegy hogy EP vagy CV curve-ot használsz, a kettõ közt tudtommal csak a megadási mód más. Tehát amíg a CV curve esetén Control Vertexeket adsz meg, amikkel vezérled a görbét, addig az EP curve-val olyan pontokat adsz meg, amin MENJEN ÁT a görbe, de ekkor is CV curve-ok jönnek létre, csak a gép csinálja õket úgy, hogy átmenjenek a letett pontokon. De akár CV, akár EP curve-ot használsz, a végeredményben ugyanúgy elérheted a CV-ket (Control Vertex) vagy azokat a pontokat, amiken átmegy (Edit Point). Tehát ugyanolyan görbét hozol vele létre, csak más módon. Egyszer azt mondod, kérek kakaót, másodszor meg azt mondod kérek tejet, és bele kakaóport... az eredmény ugyanaz, csak máshogy mondod el a gépnek, hogy mit akarsz...
Na megpróbálom leírni mozdulatról mozdulatra, gombról gombra...
A Create->CV Curve tool-ra kattintassz (Create menü, cv curve tool). Ekkor a kurzor egy célkeresztté változik, üzenvén neked, hogy készen áll letenni a görbe pontjait (mivel CV curve tool-ról van szó, így CV pontokat fogunk letenni). Elkezdessz kattintgatni a viewportban, hogy létrehozz egy görbét. Ha végeztél, akkor enter, ezzel kilépsz a pont letétel módból, és elkészült a görbéd.
Csináljuk egyszerûen: hozz létre egy polygon Plane-t (gondolom a könyv is kihangsúlyozta, hogy CSAK polygonális objekteket lehet extrudálni, legalábbis a polyExtrude-dal, tehát nurbs vagy subdiv alakokat nem). Szóval csináljunk egy poly plane-t (create->polygon primitives->plane). Ez egybõl létrehoz egy négyzetlapot, a méretét igény szerint növelheted a scale tool-lal (alapból R gomb). A move tool-lal (W) vidd a görbe elejéhez, oda, ahol elkezdted rajzolni a görbét (tehát nem arra a végére, ahol befejezted).
-Na akkor most jelöld ki a plane-t ha nem lenne (a plane körül zöld vonal jelzi hogy azt jelölted ki utoljára).
-Tartsd nyomva a shift gombot folyamatosan.
-kattints az egér bal gombjával a görbére. Ekkor a plane-ed fehér keretet kap, a görbe pedig zölddé válik.
-Edit mesh->extrude (régebbi maya-kban Edit Poly->extrude asszem).
Ekkor a plane-bõl lesz egy hasáb test, aminek a másik vége a görbe túloldalánál van. Na most kell a division értéket növelni, attól függõen, hogy mennyire girbe-gurba a vonalad. ha csak kevésbé, akkor a viszonylag szép követéshez elég a 12-16-20, ha nagyon kanyargós, akkor kellhet a 60-100 vagy bármennyi.
Azért csináltuk elsõnek plane-nel, mert itt nem kell face-t kijelölni, mivel összesen 1 db van neki, így a gép tudja, melyiket akarod extrudálni.
Kocka esetén:
-töröld a plane-nel készített verziót
-create->polygon primitves->cube
-Létrehoztad a kockát, most méretezd (scale) és mozgasd (move) úgy, hogy az extrudálandó face (mondjuk a felsõ) oda kerüljön, ahol eddig a plane volt, tehát a görbe elejére, ahol elkezdted rajzolni. Nem kell pontosan, ugyanúgy elég csak kbra.
-Most jobbklikk folyamatosan a kockára, és jelöld ki a Face módot. Ekkor a kocka minden face-én megjelenik egy kis pötty.
-Kattints bal gombbal az extrudálni kívánt face pöttyére. Ekkor elszínezõdik (ilyen piszkos-narancssárgássá vagy milyenné), tehát kijelölted. Most ugyanott tartunk, mint a plane kijelölése esetén.
-Most Shift folyamatosan nyomvatartva
-Bal kattintás a görbére. Ekkor a kijelölt face marad ugyanolyan színû, a görbe pedig zöld lett
-Edit Mesh->extrude
-ugyanúgy beállítod a division értéket...
Ennyi az egész... Tehát átmész az objekten face kijelölés módba, kijelölöd azokat a face-eket, amiket extrudálni akarsz (ha egy van, akkor egyet, ha több van, akkor a Shift-et nyomvatartva mindegyiket, amelyiket akarod, a shift ugyanis csak arra szolgál, hogy hozzájelölj a jelenleg kijelöltekhez...)
Ha kijelöltél minden face-t amit extrudálni akarsz, akkor Shift-et nyomvatartod, és kattintassz a görbére (hozzájelölöd a görbét az eddigiekhez). És végül extrude...
Ennél részletesebben nem tudom leírni, de más se fogja szerintem (azért aki tudja, segíthet 😊 )
cv curve tool al rajzolok vonalat azt nem tudom mellé kijelölni
És örülök h TE Zenoka nem mayazol és ennyire vágod a témát, mondjuk akkor nem értem hoygan magyarázol bele, áés akármiylen hiohetetlen a sorrendet követtem és miylen subdiv mikor itt csak polygonbol készített kocka van meg egy vonal? és extrudalas
hogy érthetõ legyen
1. csináltam egy kockát
2. csinátam egy vonalat egyszer EP curve tool al egyszer meg Cv surve toolal
3. a kockát kijelöltem átraktam facere , h kijelölhessem a felsõ lapot
4. miután megvolt a felsõ lap kijelölése lenyoma tartottam a shiftet és kijelõltem mellé a vonalat(az EP curve tool al csinált vonaalt ki is tudtam mellé jelölni a CV curve tool al csináltat nem és ezt nem értem miért)
5.edivisiont is tudtam adott esetben állitani amikor a dolog EP curve tool al sikerült
Kérdés :
Mag te mivel csináltál vonalat, térben h rajzolok magamnak normálisan allakzatokat te irtál egy modszert de azt h?
Ibor90 a képtutor érthetõ volt de ezt irtam is csak azt nem értettem nekem mért nem ment mert én VÉGIG CV curve tool al probalkoztam az elején görbét csinálni
a create polygon tool al egyseüen nem tudtam norm térben rajzolni és mi az h megrajzolom egyszer és áthelyezgetem a pontjait aztmeg hogyan?
vagy h megy ez? mert ep curve tool vonalat ha csinálok azt ki birtam jelölni mellé és ugy sikerült az extrudálás, tök jo h végig vitte a vonal mentén a division szám növelésének köszönhetõen jobban követte a vonalat mert egyre több facet hoztt létre de nem értem ezt mire leeht annyira használni