Maya

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Peetmaya
Zénó persze hogy jó, max átkonvertáljuk obj-be és uccu maya-ba. Az még az UVkat is átviszi😊
Szal ha te benne vagy, akkor tényleg toljuk össze a buksinkat aztán csináljunk egy jó tutort😄 Te egy max modellezõset én meg maya rendert😄

Rooneys na látod ez jó kérdés, sose volt olyan, hogy mentés utána akartam volna egy extrude-ot visszavonni, így erre nem tudok válaszolni. Lehet jobban jársz, ha picit megbuherálod az extrude mentén a tárgyat és kapod vissza az eredeti formádat. Nemtudom. A channelboxból ki lehet törölni, de tudomásom szerint az nem fogja a hatását megszûntetni.

Miért nem hívják a bajuszt szájöldöknek? :)

Magnificat
jó, hát nem mindenki kezdhetett "hatvannyócban" 😄 én még szüzies, naív állapotomban vagyok 😊. 2003-2004-ben voltam szakközépben ötödéven (multimédia-fejlesztõ), és annak második felében, tehát 2004-ben kezdtem 3d-vel foglalkozni, akkor még egy fél év MAX-al, amikor nekiestem, hogy 0 tudásból (március) összehozzak egy 6 perces zenés ûrcsata-videót színes-szagos effektekkel, május végére 😄 Összekapartam egy csomó html tutort, amit csak modemes nettel el tudtam érni (nagyon megtetszettek a curve "bordákra" feszített loftolt felület, persze a bordákat, amik a modell keresztmetszetei voltak, duplikálnom kellett, és mindent alakítanom, mert amikor magamtól próbáltam másik curve-ot csinálni, nem értettem, hogy miért loftol összevissza (mit sem tudtam még akkor curve irányokról, vagy azonos CV számról 😄). Szóval több ilyen "ahogy sikerült úgy sikerült" alakot dugtam egymásra, dobtam rájuk textúrát (azt sem tudtam mi az a mappolás, de feltaláltam magam: ha pl egy kis jelet akartam a hajó oldalára, akkor kivágtam azt a darab nurbs alakot, amire a textúrát akartam, és arra tettem külön 😊 így nem egy textúra volt a modellen, hanem vagy 20, abból volt, hogy nagy felületeken volt 128x128 pixeles, és kis területen pedig egy összenyomott 1024x768-as 😄
Ötödéven próbáltak belénk táplálni cad-et (valami kisebb cad progival), szóval az is kb egyszerre jött a max-al, csak nem jött be). Amúgy olyan 95--96 környékén már én is találkoztam 3d studioval (3ds rev4), asszem ez volt a MAX 1 elõtti verzió... Semmit sem tudtam csinálni vele, de unokatesóm babrált amúgy vele (én mondtam, hogy hagyja már a fenébe, inkább Prince of Persia-zzunk 😄). Meg emlékszem egy 2 lábú lépegetõ modellre, ami nagyon bejött 😄
Szóval hiába no, paraszt voltam, paraszt vagyok, de én is tudom, honnan jöttem 😄

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

rooney8
Lenne 1 kérdésem. Extrudáltam egy modellt, majd elmentettem. Most megnyitottam és vissza szeretném vonni az extrudálást? :S Meg lehet valahogy csinálni? A chanel box-ban látom az input-nál, hogy ott van az extrudálás, de ott nem lehet törölni, nem?

Vigyáznom kell magamra, mert bel?lem csak egy van, mások többen vannak, ?ket könnyebb pótolni.

ha maxba jo csinalok neked en kornyezetet😊

Magni: emlexem amikor kezdtem en a 3d-t (meg max elott autocaddel) nem volt meg net se csak a suliba😊 (93-94')

HaLoTt: no para nem kell engem szeretni csak mindig leirom amit gondolok es az neha velosebb mint a buksisimogatas...( ne felj attol sem ha nem valtozik a benyomasod konfliktus fuggo vagyok)😊))) es nem vagyok nagy asz csak van egy kialakult iratlan kodex amit szerintem illik kovetni.. kulonben is csak egy maxos vagyok😛

"A kreativitás titka az, hogy ügyesen titkold el a forrásaidat" (Albert Einstein)

Ez hihetetlen komolyan MOST sikerült megcsinálta mind a 2 vel lehet h bugos volt a dolog elõzõleg vagy ebben nem akkadnak iylen menet közbeni bugok?

Mert msot összejött megcsinálta mind a 2 CV és EP szerkesztõvel is, ezt nem hiszem el na megnyugodtam 😄 végre összejött (pedig midnent ugyan ugy csináltam)
rooney8
Hát akkor asszem én még egy ideig nem animálok 😄 Még modellezni se tudok normálisan (meg úgy kb. semmit se 😄), nem hogy animálni<#idiota>

Vigyáznom kell magamra, mert bel?lem csak egy van, mások többen vannak, ?ket könnyebb pótolni.

Hát nem tudom ennyire szerencsétlenül még egy helyen sem jöttem ki, mint itt, hihhetetlen , hogy próbálnék vigyázni mert tényleg tetszik a közösség nagyrésze, erre mindig valami balul sül el, és nem sértödtem meg egyszerûen sajnálom h igy alalkult. Ez tiszta peches valójában egy teléjesen segíõkész ember vagyok és ráadásul egyáltalán nem sértõdõs de ahogy így visszanézem a hsz eket mintha tényleg egy rohamos alak lennék😄
De még egyszer mondom ez tényleg nem így van.

viszont most olvasom hogy Zénóka nagy alalk 3d ben már megint irjátok, de most engem ez egyáltalán nem érdekels sokkal többre tartok itt pár embert akinek lehet ncisen akkora tudása mint neki és ezt tényleg nem kötözködés hanem hozzáállás miatt, bár lehet ez is csak egy hirtelen rosszul kialalkult szituáció volt de egyenlõre ez a benyomásom. Éppen ezért nem igazán hat meg h ki mekkora ász ebben a témában, fontos h hogyan viszonyulnak felém én megadom a maximális tiszteletet onnantol ha felém is tanusítják!

Ahogy Mag mondta õ pl tutoriálos én meg szeretem megkérdezni a hozzáértõbbeket mert kapásból olyan választ kapok ami után egyértelmûen tudom tovább csinálni ált. a dolgomat
Peetmaya
tutor az fontos dolog, nemhiába van vele a net elárasztva. Én is folyamatosan nézek tutort, rengeteget, amennyit csak tudok. De az elsõ 3-4 tutor után rájöttem, hogy nem lehet ezeket úgy nézni, hogy lépten nyomon követed a dolgokat, amiket csinál, eleinte jó, kezdõ fázisban. Késõbb viszont jobb az, hogy megnézed a tutort, ötletet kapsz, mit hogy merre, és ha valami nagyon technikai van (ezért tud nagyon jó lenni egy-két digital tutorials tutor, mert leckékre van bontva), akkor megnézed az odavágó részt még1x és az alapján megpróbálod megoldani a saját feladatodat.

Jah skacok, nem akar nekem valaki modellezni egy környezetet? Csinálnék én renderelõs tutorialt, de arra jöttem rá, hogy mocskosul nem szeretek modellezni😊

ibor90
hát köszönöm szépen 😊))

http://ibor90.webs.com &#161; &#477; &#652; &#305; &#647; &#592; &#477; &#633; &#596; ° &#477; q :)

Magnificat
Peet: nem törlöm, mert jogos (és hozzád képest egész finoman fogalmaztál 😄). Amúgy egyetértek veled, csakhát én is olyan vagyok, hogy inkább magyarázok, osztom az észt, addig sem kell a saját dolgaimmal foglalkoznom 😄 sajna hiba, de az enyém 😄
Amúgy anno én sem kérdezgettem, csak felvetettem a kész gondokat, amikor valamit 2-3 nap alatt sem értettem, és akkor segítettek (bár én ide az SG-re már 10-bõl egy 2-3-as szinten jöttem, az elsõ segítségnyújtásokat és lépéseimet a Gamestar 3d Animálás fórumán végeztem, ahol Shades adott jó munkamódszereket, amikkel magamtól is csináltam dolgokat 😄 Én inkább tutorpárti voltam, azaz nem kérdezgettem, hanem tutort néztem, és csináltam a videó után pontosan azt, amit ott... Nekem ez bejött...

én is mindig polyt használok, de általában még subd-be se teszem át a dolgokat 😊 egyszerûen jobban szeretem a bevelt, a soften-hardent, mint a smoothot...

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

Peetmaya
meg tudnád mutatni poly módban is? úgy sokkal inkább szembetûnõbb a probléma oka.
Amúgy szerintem szokjatok le arról, hogy subd-ben modelleztek. Poly objectre ha nyomtok egy 3-as-t akkor smootholt obj jelenik meg, ha 2-est akkor megjelenik a smootholt obj és körülötte a cage wire, 1-essel meg az eredeti poly. Ha kész a modell, akkor konvertálhatjátok subd-be, bánom is én. De modellezni polyban SOKKAL SOKKAL egyszerûbb. És ezzel a feature-rel, amit az imént említettem, gyorsabb is. Nem kell kapkodni a smooth undo között...

+van, koszi, a bridgelt elek kozotti lyukakat fill hole-lal tolottem be
Peetmaya
wow gyerekek, itt aztán viharzik jobbra balra minden. Valószínûnek tartom, hogy Mag ezt a bejegyzésem törölni fogja, mert mostmár aztán irgum burgum.

Zénóka, bár hülye maxos ( 😊 ) igen is elismert 3d-s a körünkben és úgy figyelj oda minden szavára, mintha õ szarta volna a spanyol viaszt. Másrészt igen is kötöszködtél vele, mert nem tetszett, amit írt. Mi a franc van veled? Egy hónapja se vagy tagja a fórumnak, már a második emberrel evszel össze? Iborral nem volt ennyi gondunk bazze😊 Bocsi Ibor😉

Erre gondolom majd az lesz, hogy jól megsértõdsz, és hogy én biztos milyen kurva jó vagyok, meg minden, de amikor én a 3d-t kezdtem, soha nem kérdeztem fórumon semmit, mert addig addig pöcsöltem egy-két dologgal, amíg rá nem jöttem, hogy hogy kell csinálni. Életemben vagy 2-3x fordultam fórumhoz, amikor már tényleg nem tudtam miért nem megy valami, akkor meg kiderült, hogy azért, mert bugos. Ezen a fórumon én nem azért vagyok, hogy segítsenek nekem, én akarok segíteni másoknak (csak Mag mindig gyorsabb😊 )!!!
Jelen fázisában én azt tudnám tanácsolni neked, hogy nézzed meg Mag videotutorjait, mert nagyon jók. Olvasd el a könyvet, pöcsöld ki, hogy mit hogy kell, szerezz egy kis alap tudást, és jöjj rá arra, hogy hogyan mûködik a maya. Én erre a fórumra elsõsorban nem úgy tekintek, hogy egy technikai segítséget nyújtó oldal, persze az is feladata, hanem inkább úgy, hogy megvitatjuk egymás munkát, alkotásokat, mitõl lehetne szebb, jobb, véleményt, kritikát alkotunk stb.

Úgyhogy megkérlek téged, hogyha kérdésed van, azt kultúráltan tegyed, ne támadj meg másokat azért, mert olyat írt, amit hirtelen nem tudtál értelmezni, vagy épp bal lábbal keltél fel. És utoljára kérlek téged, de tagoljad már normálisan a mondataidat. Msn-en elmegy, de ez egy fórum, próbáljuk már meg tisztán és érthetõen tartani a szövegállományt.

Köszönöm
Hagyd egy picit Mag, had olvassák el, aztán törölheted, elvégre én se voltam túl tisztaszájú ebben a hozzászólásban😊

Mitol ilyen a hallo? A hupli egyik oldalan van az alap poly az lett tukrozve jobb oldalra, es bridge-vel osszekotve a szembenallo elek. Dupla elek lennenek?

Magnificat
tudtommal nem

rooney: hát igen, az animáció nem könnyû dolog... érted már miért mûvészet? 😄 mindent megcsinálni élethûvé kézzel (jó, van mocap manapság, de old school módon), hát érteni kell az emberi mozgáshoz, fizikához, stb.. .😊

na meg egy, ha kivalasztok egy mesh-bol adott face-eket, el lehet hide-olni, h ne zavarjon a szerkesztesben?
rooney8
Ezt ismerem, meg is van, csak érdeklõdtem, hogy maya-ban is van-e ilyen 😊
De pl. ilyeneket, hogy 3 ember egymásnak szalad, vagy 2 ember bunyózik (vagy akármi mást) "kézzel" megcsinálni... Hát nem tudom 😄

Magnificat
lol

Magnificat
volt rá amúgy valami progi, illetve próbáltam már olyat, aminél a mozgást az ember viselkedésébõl számolta ki, tehát ha kap egy lökést fejre, akkor hátraesik, közben leteszi a kezét hogy tompítson, stb... hirtelen nem jut az eszembe a neve, de abban a kólareklámban is volt, aminél az ember kezén-lábán volt valami golyószerûség, és lefele bucskázott a felhõkarcoló külsején...

eszembe jutott:
NaturalMotion Endorphin

de többet tanulsz, ha magadtól csinálod...

lassan felnotte (marmint 3dzeshez valo hozzaallasban) nyilvanitalak😊😊

"A kreativitás titka az, hogy ügyesen titkold el a forrásaidat" (Albert Einstein)

esetleg lockolni a tengely kivalasztast, h ha uj vertexet jelolok ki, akkor is megmaradjon, h az x tengelyen szeretnem mozgatni
ibor90
hát jobban jársz ha te "gyártod le" az egészet, mert ahhoz hogy az tökéletesen mûködjön úgy dinamikával, sokkal többet kell szenvedni

http://ibor90.webs.com &#161; &#477; &#652; &#305; &#647; &#592; &#477; &#633; &#596; ° &#477; q :)

rooney8
1 kérdésen ennyit rágódni... 😄

Na mind1, nekem is lenne egy kérdésem. Hogyha csinálok egy animációt (pl. egy ember nekimegy egy másik embernek), akkor nekem képpontról képpontra le kell "gyártanom" az egészet, vagy lehet használni valami "fizikai" cuccost is hozzá? (pl. miután nekimegy azután már a gép kiszámolja, hogy hogyan kéne elesnie... stb) 😄 Remélem értitek...

oké köszönöm a segítséget
van vm olyasmi, h ha rogzitek egy tengelyt akkor a gizmot ki kapcsolhassam, mert ha pomt egy masik tengelye fele varialok, akkor a rogzites megszunik es nem oda snappel amerre szeretnem...
Magnificat
amikor elindítod a cv curve toolt vagy az ep curve toolt, akkor ugye letehetsz Control vertexeket (CV esetén) vagy olyan pontokat, amiken a curve átmegy (EP esetén). Ha enterrel véglegesíted, ugyanúgy van lehetõséged késõbb módosítani, a jobbklikket nyomvatartod a görbén, és kiválasztod a Control Vertex pontot (akkor azokat az elemeket módosíthatod, amit a CV módban tettél le), vagy az Edit Point pontot (ekkor pedig az az EP curve mód pontjait kapod). Mivel nincs különbség EP és CV curve között, ha EP curve tool-lal tetted le a görbét, ugyanúgy hozzáférhetsz a CV pontkohoz, mintha azzal csináltad volna, és fordítva... Amúgy utólag is hozzá lehet adni pontokat, de errõl késõbb biztos írnak 😊

amúgy a CV curve-ot is ugyanúgy kell kijelölni, mint az ep curve-ot, szóval ha ep-vel megy, akkor passz, hogy cv-vel miért nem, de mint a fentebb leírtakból látszik, mindegy is a kettõ közül, melyiket használod...
Talán ültess le valakit a környezetedbõl, hátha neki a leírások alapján megy, és meglátjátok, mit rontassz el... ennél többet tényleg nem tudok segíteni benne, mert mégcsak olyan sincs, hogy ne lehessen választható az EP curve-vel csinált görbe vagy a CV-vel készített, mivel mind a kettõ ugyanaz...

ibor90
😄😄😄😄😄😄 nyugi már senkinek nincs senkivel problémája...kérdezz nyugodtan

oké, sztem ezt a témát kár továbbragozni és igen hihetetlen h elkaadtam az elején amikor még seholnem tartok éás nem rendelkezem elég tudással ez tényleg megdöbbentõ, hát sztem nem én mindig midnenkinek segitettem mindenben akármennyit kérdezett... most más táren persze és én is googleztem össze egy como mindent meg szedtem lée tutorialokat de msot elkezdtem ezt a Maya 3d modellezés és animáció cimü könyxvet és miel vaalmit nem irtak le teljesen érthetöen gyors godnoltam megkérdezem mert nem gondoltam h ekkora dologrol lenne szó aminek ekkora feneket kell keriteni, de rossztul gondoltam elnézést. az én hibám h elhatároztam a könyv alalpján végig megyek és utána veszem majd a tutorokat és ha a könyvben vaalmin elakadok akkor majd itt megkérdezem ez tényleg nagyon riossz ötlet volt, majd ezentul ha teszek fel kérdést akkor tényleg csak az válaszoljon akinek nem jelent problémát a többi meg el se olvassa és máris ne lessz belõle ekkora történet. Tényleg mégegyszer elnézést kérek azoktól akiknek ez problémát jelent.
ennyi(remélem most már sikerül ezt lezárni vagy ne írjak ide egy darabig h megnyugodjanak a kedéjek?)
ibor90
attól hogy valaki nem ír rendszeresen ide még lehet hogy olvasni szokta...sokan vannak így...én is néha ránézek a max-os topikra..mondjuk mostanában csak ritkán és csak végigpörgetem hogy raktak-e be vmi képet
és sztem teljesen igaza van Zenokának mert ha ezt az egyszerû dolgot ilyen nehézkesen sikerül megoldani akkor majd hogy fogod megoldani mikor particleknél majd scriptelni kell vagy shadereknél összevissza kötögetni mindent...
én is most felraktam a mudbox-ot a Zbrush mellé mert abból van 64 bites, csak már elfelejtettem hogy mi hogy van és most fogom és újranézem a tutorját
meg most pl nézek már olyan tutort is majd ami nem konkrétan mayához van hanem pl max-al csinálja vagy xsi-vel..mert azt már áttudom ültetni mayába
szóval sztem rosszul fogod fel kicsit hogy mire van ez a fórum...ez nem helpdesk...ha tudunk segítünk mindenkinek de nem csinálhatunk mindent helyetted...én is mennyit keresgéltem neten, googliztam meg fórumokat olvasgattam (mert már kb mindent megkérdezett vki vhol egyszer)

Nézd olvasok egy maya könyvet nevezetesen msot kepzdtem az egészet teljesen az elején vagyok és mivel olyan problémába ütköztem amit nem tudtma a leirás alalpján megcsinálni, ezért kérdeztem, de ez le is van írva és nem is kell neked válaszolni a dologra, szerintem hagyjuk egymást nem érdekel h te meddig jutottál vagy meddig nem, tartsd meg magadnak engem egyáltalán nem érdekel, csak akkor tényleg ne az legyen h akármiylen formában osztod a dolgot nem tudom mennyire követted figyelemmel, a hsz eket. De irtam is , hogy félre értettük egymás t a többiekkel mert nekem silerült megcsinálni csak az egyik eszközzel igen a másikkal meg nem. De ezt az elõbb is leirtam amire várom a választ h mért van.

És ha már egyszer találtam egy oylan közösséget ami ráadásul azért is van részben h megbeszéljék az emberek a problémáikat, akkor nem fogok googleban keresgélni oylan dolgok után amit sokkla jobban el tudnak nekem itt magyarázni, és nem arra megyek h vaalmit megtudjak és elfelejtsem, de szerintem ha már te anynira otthon vagy ebben a témában mint amennyire állitod, attól még neked is el kellett kezdeni valahol
köszi azért h hozzászoltál a dologhoz és nem kérek választ ezt egy lezárásnak tekintem, és nem kivánok tovább foglalkozni, ezzel a jobbra balra csúzlizással.
nah akkor egy jotanacs egy olyantol aki bar nem mayazik de egesz otthonosan mozog a 3d-ben (ebbol is keresi az internetre valot) alapdolgokat kerdezni az egyik legpimaszabb dolog szerintem azert mert itt vannak segitokesz emberek (nem en persze) tudni kenne hasznalni a sugot es a googlet. vegigolvastad a beepitett sugot vagy akar egy maya konyvet 2-3 szor?
ha igen es ugysem tudtad ez megoldani hagyd a francba keres mas hobbi (nem banto szandekkal irom hanem jotanacs lehet a festeszetbe nagyobb jovod van es tobb sikerlemenyed lesz)
ha nem akkor elertunk a netes forumok legnagyobb problemajahoz ebben a temaban: nem fejlodsz mastol varod a segitseget igy pillanatnyi sikerelmennyel gazdagabb leszel de tudasban semmikep mert 2 nap mulva elfelejted amit mondtak
nem, nem arrol van szo hogy ne segitsenek egymasnak az emberek hanem arrol hogy ami problema abba es nem egy olyan csip csupp izevel mint amit 3 perc(!!!!!) googlizassal meglehet oldani....
es igen ertelmes logikaja van amire ra kell erezni mint pl a programozasnak..

ibor90
Zenoka is csak segíteni próbált nem kötözködni
attól hogy nem Maya-zik még eléggé otthon van a 3D-ben és mivel a Max és a Maya eléggé hasonlítanak sokmindenben így átlátja nagyjából hogy mi hogy mûködik a Mayaban

Szóval ha Ep curve vel csiélok vonalat akkor meg tusdom csinálni ha a másikkal akkor nem és ha ráadásul mind a 2 ugyan az akkor nem értem miért nem enged abban az esetben kijelölni...
ÕÕ szerintem félreértjük egymást, mert én meg tudtam csinálni vuszont köszönöm a fáradozást és a részletes leírásat én azt akakrtma kérdezni ami részben megválaszoltatok h CV és az EP curve tool az ugyan az csak kicsit más megközelitésben de akkor ha CV vel csinálom a görbét akkor bem lértem miért de nem engedi kijelõlni, amikor a lapon vagy kockán már kijelöltem az adott oldalt kocka esetében ugye facekre bontva mondjuk a felsõ lapon.

És mégvalami ami viszont nem teljesen világos ha megrajzolom oldalnézetben a formát mondjuk több mint 5 szög térben hajlania is kellene de entert ütöttem akkor az már csak egy térben rajolt vonal onnantol kezdve nem és annak hogyan jelölöm ki bizonyos pontjait amiket el kakarok mozditani?

Zenoka: Nézd a gimin már elég rég túl vagyok, és nem támadásként de eléggé rossz igyis megkérdezni a dolgokat, és h ennyire hiányos a tudásom iylen téren és akkor nem kell még iylen allacsonyito duma h "logikus gondolkodás".

Félreértés ne essék a többieknek nagyon köszönöm a segítõkészséget és nagyon hálás vagyok és örülök h iylen forumot találtam, csak tényleg az van h meg szeretném tanulni a dolgokat viszont sokszor elakadok és segitséget kell kérnem ami miatt már én érzem magam idegesitõnek mert tudom ha nagyon soakt kérdeznek az fárasztó idõ után, és erre ugy rátesz az ilyen kéretlen megjegyzés mint az elõbbi és még rosszabb feltenni a kérdést, ugy h tudom h itt sok ember van aki sokkal jobban ért a dologhoz...
ibor90
laptop miatt kellett vna?

<#schmoll2> azert kosz
Magnificat
tudtommal sehol, a billentyûzet egyes gombjait (még ott sem mindet) engedi csak hotkey-nek beállítani, vagy állítani rajta. Az egér tabu...

hali

hotkeyek kozott hol talalom meg az eger gombjait, pontosabban szeretnem ha nem az alt+ kozepso gomb mozgatna aaz ablakot, hanem az alt+jobb...
koce
Magnificat
amúgy ha a könyv pár része nem érthetõ, nézd meg a tutoromat (MTS 1 és 2), hátha kiegészíti a könyvet...

Magnificat
a create polygon tool, mint a nevébõl is adódik, polygont, sokszöget gyárt. 1 darab face-t, bármennyire is sok pontot teszel le. Ebbõl ne akarj kockát csinálni, a kockához több face kell. ahogy kiveszem, az a gond, hogy egy darab create polygon tool-lal nem tudsz pl kockát csinálni a térben... Ez azért van, mert nem is lehet 😊 A CPT (így rövidítem mostantól) arra való, hogy pl oldalnézetben megrajzolj egy bonyolultabb formát, majd enter (ekkor kapsz egy síklapot, ami olyan, mintha egy fémlemezbõl lett volna a dolog oldalnézeti képe kivágva). Ezt extrudálni kell, ha térbe akarod kihúzni. Tehát ha pl rajzolsz egy ötszöget oldalnézetbõl, majd enter (befejezed a CPT használatát), akkor utána mondjuk perspektivikus nézetben nyomsz rá egy extrude-ot, és máris kihúzhatod térben... és akkor kapsz egy térbeli, ötszög alapú hasábot. Ugyanígy amit Schorby is mondott, ha oldalnézetbõl CPT-vel rajzolsz egy négyzetet, majd enter (befejezed a rajzolást), akkor perspektivikus nézetben ha nyomsz rá egy extrude-ot és kihúzod az x tengely mentén, akkor kapsz egy kockát, vagy téglalapot, attól függõen, mennyire húztad ki...

tehát create polygon tool-lal nem lehet egybõl fejrazolni térbeli tárgyakat, mindig csak egy face-t lehet vele készítni. Egy összetett alakzat pedig sokok face-bõl áll, nem pedig csak egybõl... De már egy kockához is 8 face kell)

valoszinuleg ugy magyarazok bele hogy van egy ertelmes logikaja ennek az egesz 3d-s izenek...
ne aggodj amint kezdodik a gimi nem lesz idod 3d-zni..
nah offolom magam a topicbol maradok olvaso😊

Wearwolfff
és hogy az is meg legyen válaszolva, hogy mi az értelme vagyis, hogy értsd mire lehet használni: hát például ilyen pofonegyszerûen lehet létrehozni egy girbegurba kábelhuzalt, locsolóslagot, kötélzetet, szerpentinszalagot, hajtincset és itt még sorolhatnám, hogy mit még... 😊
szerintem marha jó kis dolog.

Már nekem is van galériám: wearwolfff.elementfx.com

Magnificat
írtam, hocs csinálja plane-nel, mert ott nem kell semmit se kijelölni 😊 az esetek felében úgyis plane-nel csinálom, vagy pl a henger lecsapott tetejével 😊

schorby
Próbáld ki hogy csinálsz create polival egy négyzetet side nézetbõl
entert nyomsz
bezöldül
és most nyomsz egy extrudét
és perspektív nézetben kihúzod a térbe
és már van is egy kockád...
Magnificat
görbét, mint írtam, mindig úgy rajzolunk, hogy megrajzoljuk mondjuk oldalnézetben, ahogy szeretnénk. Enter, ekkor befejeztük a rajzot. Aztán átváltunk mondjuk elõlnézetbe, és elmozgatjuk a pontjait a kívánt helyre abból a nézetbõl is. Ha egy pont két nézetbõl, tehát monjduk elõrõl és oldalról a megfelelõ ponton van, akkor térben is jó helyen van (elõlrõl koordinálhatod x-y, oldalról pedig y és z tengely mentén, tehát térben helyre kerül már két nézet alapján is...)

jah, és halott: ne támadj már rá mindenkire ok nélkül... teljesen higgadt, tiszteletteli módon mondta, hogy szerinte hol ronthattad el, ami tény, hogy elronthatod valahol, ezért nem megy... nem kell nekitámadni, mert csak segít, és semmi bántót nem mondott... de ezzel magadról állítassz ki bizonyítványt...

Magnificat
nem tudom, nálam természetes, hogy a görbét utoljára jelölöm ki 😊

halott: hát a lényege az, hogy így tudsz bonyolultabb formákat is extrudálni relatíve gyorsan. mindegy hogy EP vagy CV curve-ot használsz, a kettõ közt tudtommal csak a megadási mód más. Tehát amíg a CV curve esetén Control Vertexeket adsz meg, amikkel vezérled a görbét, addig az EP curve-val olyan pontokat adsz meg, amin MENJEN ÁT a görbe, de ekkor is CV curve-ok jönnek létre, csak a gép csinálja õket úgy, hogy átmenjenek a letett pontokon. De akár CV, akár EP curve-ot használsz, a végeredményben ugyanúgy elérheted a CV-ket (Control Vertex) vagy azokat a pontokat, amiken átmegy (Edit Point). Tehát ugyanolyan görbét hozol vele létre, csak más módon. Egyszer azt mondod, kérek kakaót, másodszor meg azt mondod kérek tejet, és bele kakaóport... az eredmény ugyanaz, csak máshogy mondod el a gépnek, hogy mit akarsz...

Na megpróbálom leírni mozdulatról mozdulatra, gombról gombra...
A Create->CV Curve tool-ra kattintassz (Create menü, cv curve tool). Ekkor a kurzor egy célkeresztté változik, üzenvén neked, hogy készen áll letenni a görbe pontjait (mivel CV curve tool-ról van szó, így CV pontokat fogunk letenni). Elkezdessz kattintgatni a viewportban, hogy létrehozz egy görbét. Ha végeztél, akkor enter, ezzel kilépsz a pont letétel módból, és elkészült a görbéd.
Csináljuk egyszerûen: hozz létre egy polygon Plane-t (gondolom a könyv is kihangsúlyozta, hogy CSAK polygonális objekteket lehet extrudálni, legalábbis a polyExtrude-dal, tehát nurbs vagy subdiv alakokat nem). Szóval csináljunk egy poly plane-t (create->polygon primitives->plane). Ez egybõl létrehoz egy négyzetlapot, a méretét igény szerint növelheted a scale tool-lal (alapból R gomb). A move tool-lal (W) vidd a görbe elejéhez, oda, ahol elkezdted rajzolni a görbét (tehát nem arra a végére, ahol befejezted).

-Na akkor most jelöld ki a plane-t ha nem lenne (a plane körül zöld vonal jelzi hogy azt jelölted ki utoljára).
-Tartsd nyomva a shift gombot folyamatosan.
-kattints az egér bal gombjával a görbére. Ekkor a plane-ed fehér keretet kap, a görbe pedig zölddé válik.
-Edit mesh->extrude (régebbi maya-kban Edit Poly->extrude asszem).
Ekkor a plane-bõl lesz egy hasáb test, aminek a másik vége a görbe túloldalánál van. Na most kell a division értéket növelni, attól függõen, hogy mennyire girbe-gurba a vonalad. ha csak kevésbé, akkor a viszonylag szép követéshez elég a 12-16-20, ha nagyon kanyargós, akkor kellhet a 60-100 vagy bármennyi.

Azért csináltuk elsõnek plane-nel, mert itt nem kell face-t kijelölni, mivel összesen 1 db van neki, így a gép tudja, melyiket akarod extrudálni.

Kocka esetén:
-töröld a plane-nel készített verziót
-create->polygon primitves->cube
-Létrehoztad a kockát, most méretezd (scale) és mozgasd (move) úgy, hogy az extrudálandó face (mondjuk a felsõ) oda kerüljön, ahol eddig a plane volt, tehát a görbe elejére, ahol elkezdted rajzolni. Nem kell pontosan, ugyanúgy elég csak kbra.
-Most jobbklikk folyamatosan a kockára, és jelöld ki a Face módot. Ekkor a kocka minden face-én megjelenik egy kis pötty.
-Kattints bal gombbal az extrudálni kívánt face pöttyére. Ekkor elszínezõdik (ilyen piszkos-narancssárgássá vagy milyenné), tehát kijelölted. Most ugyanott tartunk, mint a plane kijelölése esetén.
-Most Shift folyamatosan nyomvatartva
-Bal kattintás a görbére. Ekkor a kijelölt face marad ugyanolyan színû, a görbe pedig zöld lett
-Edit Mesh->extrude
-ugyanúgy beállítod a division értéket...

Ennyi az egész... Tehát átmész az objekten face kijelölés módba, kijelölöd azokat a face-eket, amiket extrudálni akarsz (ha egy van, akkor egyet, ha több van, akkor a Shift-et nyomvatartva mindegyiket, amelyiket akarod, a shift ugyanis csak arra szolgál, hogy hozzájelölj a jelenleg kijelöltekhez...)
Ha kijelöltél minden face-t amit extrudálni akarsz, akkor Shift-et nyomvatartod, és kattintassz a görbére (hozzájelölöd a görbét az eddigiekhez). És végül extrude...

Ennél részletesebben nem tudom leírni, de más se fogja szerintem (azért aki tudja, segíthet 😊 )

õ látom közben voltak leírások a képtutor ha mér itt tartunk megköszöntem és jo volt de leirtam h mia bajom h nem értem ha
cv curve tool al rajzolok vonalat azt nem tudom mellé kijelölni

És örülök h TE Zenoka nem mayazol és ennyire vágod a témát, mondjuk akkor nem értem hoygan magyarázol bele, áés akármiylen hiohetetlen a sorrendet követtem és miylen subdiv mikor itt csak polygonbol készített kocka van meg egy vonal? és extrudalas

hogy érthetõ legyen

1. csináltam egy kockát
2. csinátam egy vonalat egyszer EP curve tool al egyszer meg Cv surve toolal
3. a kockát kijelöltem átraktam facere , h kijelölhessem a felsõ lapot
4. miután megvolt a felsõ lap kijelölése lenyoma tartottam a shiftet és kijelõltem mellé a vonalat(az EP curve tool al csinált vonaalt ki is tudtam mellé jelölni a CV curve tool al csináltat nem és ezt nem értem miért)
5.edivisiont is tudtam adott esetben állitani amikor a dolog EP curve tool al sikerült

Kérdés :

Mag te mivel csináltál vonalat, térben h rajzolok magamnak normálisan allakzatokat te irtál egy modszert de azt h?

Ibor90 a képtutor érthetõ volt de ezt irtam is csak azt nem értettem nekem mért nem ment mert én VÉGIG CV curve tool al probalkoztam az elején görbét csinálni
jah és ha a persp nézetben mondjuk rajzolok egy kockát pl sajátkezüleg vonalakbol mint ahogy régen tanulták az emberek füzetben rácsos lapra akkor ha ott elforgatom kicsit a nézetet látom h ez nem is térben van hanem rajta a négyzetrácson egy sikban és ezt h csinálom meg térben?

a create polygon tool al egyseüen nem tudtam norm térben rajzolni és mi az h megrajzolom egyszer és áthelyezgetem a pontjait aztmeg hogyan?
Ja CV curve tool vonalat nem tudom kijelölni mellé csak az ep curve tool vonalat????
vagy h megy ez? mert ep curve tool vonalat ha csinálok azt ki birtam jelölni mellé és ugy sikerült az extrudálás, tök jo h végig vitte a vonal mentén a division szám növelésének köszönhetõen jobban követte a vonalat mert egyre több facet hoztt létre de nem értem ezt mire leeht annyira használni
ibor90
de nem értem h most a képtutorból pl mi nem volt érthetõ? ha úgy csinálsz mindent akkor mûködni fog