Maya

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

meg egy egy negyzet facenek a haromzsogeit at lehet forgatni? Ugy ertem a nem lathato elet
mayaban is lehet olyat csinalni, h ugyanazon a meshen belul bizonyos face-eket kulon uv-zni, meg anyaggal bevonni, ugye?
auto szelvedo, akkor kell a vastagsag..
koszi
Magnificat
papírból jóval nehezebb lett volna 😊

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

Magnificat
attól függ, mennyire pontosra akarod, és hova... Ha csak távolban lesz egy üveg, ami ráadásul nagyon csillogó, de nem nagyon látni át rajta, oda nem feltétlen kell vastagság (megintcsak mondom, van amikor kell, van amikor nem). Viszont ha át is látni rajta, ráadásul nem egy kis terület a végsõ képen, hanem nagyobb, akkor oda már tudtommal mindig kell a vastagság, hiszen vastagság nélkül nem tudja többször megtörni a fényt, ami pedig szükséges az üveg élethûségéhez (Amikor a fény belép az üvegbe, akkor megtörik egyszer, és amikor egyszer kilép annak anyagából, akkor még1x). Ha csak plane az anyaga, akkor nem tud többször megtörni...

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

ja igen, ablak uvegenek eleg a plain? vagy kell vastagsag is?
aaa magni, ezt papirbol hajtogattad... 😊
Magnificat
ne spammelj ennyit, nem gyõzlek törölni 😄 eddig még sikerült titokban tartanalak (értsd rég láttalak 😄) a többiek elõtt, de ha így spammelsz 😄 amúgy miért vagyok beteg? ha tetszik, akkor köszönöm, ha nem, akkor... 😛

Beteg.....😄😄😄: gumiszobát neki ! 😄

http://www.lantos3d.com Lantos Dávid alias 1mp3rator alias imp99

Magnificat
jah, és még teteje is csak rá van dobva, az ívek és a tetõ között még lesz köztes elem, csak már fáradt vagyok megcsinálni... Az ívben lévõ szürke rész még nem tudom, hogy üvegablak legyen, vagy valami ajtó vagy fa zsalugáter bezárva...

amúgy 585 405 poly emberek nélkül (emberekkel ~820k)

Magnificat
Hi all
na csináltam tegnap és ma a templomot, és mivel beugrott egy meló, így passz, hogy mikor fog továbbhaladni... Azért jelenlegi állás:
félkész oldalsó kistorony magában
félkész oldalsó kistorony környezetben
full render a jelenlegi dolgokkal

ezek alapján kissé kicsinek tartom a méretét, így majd megnövelem... a torony felénk mutató része van kész, a templomfelõli még nincs (az valamennyire más lesz, mint a túloldal, így nem készült még el...

konvertaljuk at maxba es vrayyel megoldom😄
proxyval oldanam meg a legtobb helyen ha egy egy nagy bizbaszrol van szo.
ugyanolyan biszbaszok modelezesenel instancolnak (bizti van nalatok is) (kevesebb memot eszik, kevesebb objektumot kell atszamolnia+a viewport is lenyegesebben gyorsul)
vegen nem polyba tolnam hanem mesh-ben (szinten kevesebb memo de mar csak akkor ha nem kell hozzanyulni)
renderelesnel meg szinte mindegy hogy 1600*1200 vagy 3200*2400 max idoben hoszabb eroforras ugyeben "szinte" tokmindegy.
igy hirtelen ennel a modelnel igy oldanam meg de ennel konkretabbat csak ugy tudnek hogy latnam a jelenetet..
(mentalrayhez nem sokat konyitok kitudok renderelni szep kepet aztan csok optimalizalas nem az eroseggem annal)

"A kreativitás titka az, hogy ügyesen titkold el a forrásaidat" (Albert Einstein)

schorby
még nem szórakozok vele, mert elvileg mire odajutok hogy render akkor már lesz gép😄
amúgy kösz
meg a mentálréj nem elakad hanem lassú 😄
szal azért az évek során annyi megmaradt hogy hogy kell beállítani egy alap rendert...
Peetmaya
Schorby akkor ott nálad valami nincs rendben a rendszerrel, annak azért annyit ki kéne köpnie.
Próbáld meg a mentalray beállításokban a raytrace/acceleration alatt bsp2-re rakni, az már elég stabil és automatikus.

Miért nem hívják a bajuszt szájöldöknek? :)

schorby
fõleg hogy ez kb 46000 face...
Garou
Jó persze én is pl most hoztam össze, hogy fg-vel együtt egy 40 házból álló falut, meg benne fákat, és egyéb kiegeket összerak kb 30 perc alatt/képkocka (alap Core2, 2 Giga RAM), de most ezzel Schorby marhára nincs elõrébb szerintem. Függetlenül attól, hogy igazad van Zenoka. Nekem sosem kellett sokmillás jelenetet gyengus gépen összerakni, úgyhogy most tényleg Te vagy az, aki konkrét tippeket adhat.<#pias>

Mondjuk engem is érdekelne, hogy pláne minden biszbaszos 2milla+-os scene-t Schorby gépén hogyan hoznál ki jó minõségben. Nyilván nem lehetetlen, de lövésem sincs.

486SX 100MHz, kislemez meghajtó, 2 MBRAM, 160MB HDD

schorby
csak poli van a jelenetbe, minden kombinálva, a render emg az alap maya softver, csak a lámpa depthmap sedóját állítottam feljebb...
inkabb es neki optimalizalni, proxyzni meg egyebb nyalangsagok nem kenne kifekudni anno 1.7 es celeronon toltam tobb millio polys jeleneteket fuvel faval biszbasszal bevilagitva.. lassan de kikopte.
Tanulsz is belole render optimalizalast jovobe is hasznos lesz.

"A kreativitás titka az, hogy ügyesen titkold el a forrásaidat" (Albert Einstein)

Peetmaya
mindazonáltal egy sima raytrace shadow akkor is sokkal jobb volna, és ha nem adsz meg neki light angle-t, akkor gyorsabb is tud lenni néha, mint egy hires dmap
eredmény tekintetében viszont egéyrtelmûen sokkal jobb mint a dmap.
dmapot én akkor szoktam használni, amikor nagyon elnagyolt, elmosott árnyékokra van szükségem. pl bounce lightok által vetett árnyékok.

Mag akár össze is dobhatunk rá😉 de ez a tutor nagyon felkeltette az érdeklõdésemet, és pont témába is vág...

schorby
a mentálréj reflekszbõl meghal, az majd csak az új géppel...
ibor90
ezért lenne jobb a raytrace shadow....vagy a dethmap MR változata

http://ibor90.webs.com &#161; &#477; &#652; &#305; &#647; &#592; &#477; &#633; &#596; ° &#477; q :)

koszonom a helpeket
backface cullin-golni szeretnek, de a vertex modban megjelennek a vertexek. Hogy lehet vertex modban a vertexeket (es edge modban a hattal levo edgeket (ill. a hattal levo lapokhoz tartozokat)) eltuntetni? Nem szeretnem veletlenul kijelolni es elmozgatni oket?
schorby
Nagy render
ez a max amit maja szoftverrel bír a gépem
már 3000es depth map sedó rezolúsön...
még mindíg tiszta csíkos, de ha feljebb veszem kidob a maja...
Magnificat
nah igen, én is várnék véleményt, ha meg van valakinek, hogy megéri-e a beruházást...

schorby
Ne körbe rakj új élt, hanem a sugár irányú élekkel párhuzamosan.. persze úgy hogy csak 4szögek legyenek mindenütt....
Peetmaya
smoothnál vagy a 3-as gombnál a lekerekítés elkerülhetetlen. Ezt tudod ellensúlyozni úgy, ahogy Mag mondta, hogy egy edge loop mellett balra és jobbra is létrehozol egy-egy extra edge loopot, (vagy másik módszer, talán gyorsabb, kijelölöd a loopot és bevelt nyomsz rá, majd átírod 2-rõl 3-ra a divisionst vagy valami ilyesmi. Az határozza meg, hogy a bevel hány részre legyen felosztva), így a majdani smootholásnál, vagy subd-be konvertálásnál a tárgyad lekerekített lesz ugyan, de mégis meg fog maradni az él hatása az adott részen. Szerintem sokkal realisztikusabbá tudod tenni a modelledet ezáltal, kevésbé lesz cg külseje.

Peetmaya
Ha valakinek esetleg meglenne ez a tutorial, akkor pls írjon nekem egy privit😊

hiftu
Szerintem maradj a 3-as üzemmódban. Mintha az lenne a normális (renderelendõ) alak.
Ha ott gömbölyünek látszik, akkor az is.
Ha a kivágásnál van mélysége a lyuknak (tehát nem csak egy face-t vágtál ki) akkor kellene raknod extra edge-ket mélységben is. Különben csak azt éred el, hogy kör alakú lyukad lesz, de annak éles lesz a pereme. (Remélem érthetõ voltam.)

Garou: Szerinted lehet azzal pályázni, hogy rossz helyre rakok egy vertexet?
"Oh, pardon.. Ctrl-Z". 😊

Garou
Ha az ügyeletesek kiszállnak a helpdeskbõl, csekkolják eztet e.

Verseny

486SX 100MHz, kislemez meghajtó, 2 MBRAM, 160MB HDD

koszi, de ez az 1-2-3 as gombokat miert nem erinti? Ugyanugy begombolyiti
Magnificat
a kivágás körüli élek köré közel kell még egy élsort tenni, tehát a lyuk körül ne csak 1, hanem 2 élsor legyen körbe... ezt nevezem az élek "megerõsítésének", ez elejét veszi a smooth átlagolásának

ha a polin van egy negyzet alaku kivagas, es azt szeretnem, h a smooth ne csinaljon belole kor alakut, mit kell tenni? Magyaran bizonyos eleket szertnem ha szogletesen hagyna, csak itt az el masik oldala egy luk.
Rendben akkor nézem a könyvet és megnézem a tutorialokat, és igyekszem nem feltenni kérdéseket, de nehogy azt higgyétek, hogy feladtam volna, mert csinálom, olvasom a fórumot :d

Én is leírnám mit csináltam idáig ha már mindenki bedobott egy önéletrajzot, de gondolom egyenlõre nem érdemes majd ha elértem valami olyant, ami után már jelentek valamit és nem csak egy botrányos fórumozó vagyok.

ibor90
Shorby itt egy kis ötletadó tutor a pillangódhoz
http://www.luxology.com/store/16_rotary_engine/

http://ibor90.webs.com &#161; &#477; &#652; &#305; &#647; &#592; &#477; &#633; &#596; ° &#477; q :)

hiftu
Gondolom a history-ra gondolsz.
Ezeket (legjobb tudásom szerint) csak egyszerre lehet törölni.
Edit -> delete by type -> History (Alt-D) asszem.

Peetmaya
nekem ilyen face eltûnést a bevel szokott csinálni, de ez nem hiba, csak azoknak a faceenek nincs uv textúra koordinátájuk megadva, ezért tûnnek el. nyomj egy auomatic mapping-ot az objectre és elvileg ok lesz

voltak dupla vertexeim, lehet az volt a baj? remelem,
meg kerdeznek, mert kezdo vagyok LOL, szoval jobb oldalon van a 'menu/doboz', amiben latszanak a lepeseim polybevel, poluextrude stb, innen nem tudok kitorolni vmt? ezt probaltam: raalok a polybevel32-re es del gomb, de nem mukodik
koszi elore is
nem hiszem, mert ha face modban kijelolom, akkor ott vannak. Az elobb csinaltam ott egy bridge-t es akkor visszajott, most meg kijelolok nehany elt, es kilep a program errorral, raengednek egy bevel-t vagy chamfert es elszall... A historyt mar toroltem, hatha a sok dolog a gondja de nem...
hiftu
Na ide most belekontárkodok:
Nem törölted véletlenül a face-ket?

rooney8
Köszönöm a kielégítõ válaszokat 😊

Vigyáznom kell magamra, mert bel?lem csak egy van, mások többen vannak, ?ket könnyebb pótolni.

a felulet normaljait neztem, azok jol vannak
hello
nem tudom mit csinaltam, de nehany face-em tokeletesen atlatszo lett egy polin. GYakorlatilag wireframet mutat az object 1 reszen. A renderben sincs benne.. Mit nyomtam el?
oksa beszelhetunk rola😊

Magnificat
a motion capture-re gondolsz? az nem kamerakövetés, hanem mozgásrögzítés. A ruhának a színe tudtommal nem játszik szerepet (bár lehet, hogy a mocap kamerák infravörös felvételébe bezavarhatnak színek, nem értek hozzá), de valóban fekete, testhezálló ruhát szoktak hordani. hogy a lehetõ legjobban kövesse az ember mozgását (csúnya is lenne, ha ott fityegnének a lenge ruhán a markerek 😄). Ezekre teszik a markereket, amiknek a mozgását figyelik infravörös mocap kamerák (és nem feltétlen hat, hanem manapság jóval több, egy-egy nagyobb mocap stage-en van hogy 50 is van). Ezek a markerek térbeli helyzetét figyelik, és küldik el a központi gépnek. Markerek száma is változó, gondolom mozgásfüggõ is, de pl kardon 3-4 minimum szokott lenni, az emberen is a jointonként többet is használhatnak, tehát pl bokához is 2-3-at, stb... origó cikke. Ezekszerint olyan 24 körüli markerszám van (én azért láttam már jóval többet is emberen 😊 😄) mindenesetre jó cucc, összetett, élethû mozgást biztosít, de apró, finom mozgást, pl ujjmozgást és hasonlók, nem nagyon tud rögzíteni (bár már csinálták azt hiszem pl arcon is, arra is pakoltak többtízet, pl Andy Serkis-re (Gollam színésze). Továbbá nem alkalmas nem természetes mozgásokra, tehát egy derékban 40 fele forduló, mellkasban kettéváló démon mozgására korlátozottan alkalmas, hacsak nem találnak egy erre képes színészt 😄

vannak egyébként más mocap megoldások is, de ez az optikai, infrakamerás tudtommal a legelterjedtebb

Wearwolfff
Rooney:

Ilyen bonyolult animációkat tudtommal kamerakövetéssel csinálnak. Mármint arra gondolok, hogy felveszel egy egyszínû mondjuk fekete matt ruhát amin bizonyos pontokon, (ami szerintem a maya csontok végpontjai) vannak ilyen nagy fehér "pöttyök" amit a szoftver le tud követni. Aztán csak szinkronizálják a "pötyöket" a modell csontjaival, és kész az anim. Természetesen nem elég egy irányból felvenni, hanem asszem hat kamerával dolgoznak egyszerre, hogy a végeredmény jobban térben legyen. Beszédnél meg láttam olyat, hogy filctollal rárajzolták az ürgére a facelapokat, úgy fotózták le majd modellezés azzal a topológiával. Fel is vették, ahogy beszél az ember a rárajzolt vonalakkal, amit utána összehoztak a modellel.

Persze tényleg csak egy élethû végeredménynél.
Úgy láttam ezeket valami így készült filmeken.

Már nekem is van galériám: wearwolfff.elementfx.com

Wearwolfff
na hát akkor sorban...

Mindenki:
Amikor gimibe jártam akkor elsõben még hosszá se szagoltam a klaviatúrához. Azt sem tudtam mi fán terem a könyvtár, meg az hogy oprendszer. Jó volt c64 de azzal akkoriban csak játszottunk. De nem én voltam így az egyetlen ezzel. Ahogy telt az idõ, másodikra már benne voltam az elsõ ötben. Na nem nagyképûségbõl mondom, de ilyenkor már kialakult, hogy kik a gyengébbek és kik az erõsebbek. Az volt a rendszer, hogy az erõsebbeknek dupla feladatot adtak a gyengébbeknek meg egyet, így mi fél év alatt megcsináltuk az egész évit. Ilyenkor választhattunk, hogy vagy internetezünk, vagy tanulunk más tantárgyra, vagy összeülünk a gyengébbekkel. Azért volt, hogy neteztünk, de segítettünk is rendesen.

Volt egy lány aki egyszerûen nem erre teremtett a sors, mégis ott volt nem tudom mit keresve ott, de ott volt. Mindenbõl négyes-ötös volt, infóból meg mindig úgy engedték át kegyelembõl. Ott ültél mellette és a szájába rágtad, ha ezt nyomod meg akkor így tabulálsz, így csinálsz félkövér betût, így igazítot jobbra, stb. utána megcsinálta magától, de két nap múlva a következõ órán lehetett megint a szájába adni mert elfelejtette az egészet. És ez csak egy egyszerû Word volt az Excelrõl már ne is beszéljünk. Már a tanár se bírta cérnával és megkérdezte tõle, hogy mi a fenét keres ott, mert belõle sosem lesz még csak egy egyszerû felhasználó sem, nemhogy szoftverüzemeltetõ. Erre azt mondta, hogy kell a papír, meg a szülei iratták be ide, meg hogy nem rajta múlt. Na szép kis szülõ az ilyen... mindegy. Ez rontotta le szegény lány év végi, meg érettségi átlagát.

mindenki és Halott:
Csak azért mondtam, hogy valljuk be, nem születtünk egyformának és vannak akik nehezebben értik meg, vagy épp egyáltalán nem. Az ilyen ember tényleg keressen más kikapcsolódást. Azért Halott rád érezhetõen ragad valami, szóval nem tartozol az agyilag sík kategóriába.

Halott
Egy fórumban azért kell helyesen és jól írni, mert gondolj bele, ha valaki rákeres valami témára a googléban mondjuk erre, hogy "facek extrudálása divisionnal" akkor nem fog semmit sem találni, ha mindenki így írná a hszben: "fack exrudálsa dvisnnakl". Érted már??? Azért van, hogy mi is elütünk valamit, de azért hasonlítsd már össze! Nem véletlenül huzigatja neked alá pirossal az egész hszt. Szóltak már többször is, szóval innentõl ez már nem figyelmetlenség, hanem mások abszolút semmibevétele. Ha helyesen írsz ezáltal segítesz azzal, hogy ha más keres akkor megtalálja amit keres. Ezért van a fórum. Velem is elõfordult már az elején, hogy feltettem egy kérdést egy fórumban és csak egy másik fórumra menõ linket kaptam válaszul, mert ott már tíz oldalon keresztül kitárgyalták és megoldás is született. Megkaptam amiért nem keretem rá elõtte. Itt még úgy ahogy szerencséd van. Mi lenne, ha mi is csak fórumlinkekkel vagy az MTS tutor linkjeivel válaszolgatnánk? Mert ezek tényleg alapdolgok és ezeket már annyi mindenki megkérdezte. Ezért is született meg a Magnificat Tutor Series, hogy az abszolút kezdõknek ne kelljen ezeket a kérdéseket feltenni. Nézd már meg az istenért!!! Most komolyan miért nem nézed meg? Már annyiszor mondtuk. Utána folytathatod a könyvel. Nem mondok hülyeséget, én is abból tanultam meg az alapokat. Nem hiszem el, hogy nincs a gépeden egyetlen médialejátszó sem.

Most rapidshare és??? Várnod kell 20percet darabonként, de lejön hat óra alatt. De már erre sem foghatod, mert az elsõ két részt én is feltettem máshova ahol nincs ilyen várakozás. (a harmadikat csak azért nem mert nem fért fel, csak ha valamelyiket törlöm.) Ha megnézed rengeteg felesleges géppeléstõl kíméled meg magad. Ha meg modemmel nyûglõdsz kérj meg valaki, hogy szedje le neked. De egyébként mikor még nekem sem volt feltöltési sebességem, Grafitnak én is postán küldtem el harmadik részt, hogy fel tudja tölteni.

Már nekem is van galériám: wearwolfff.elementfx.com

ibor90
huhh majdnem elkezdtem írni egy részletes kritikát de aztán rájöttem hogy lusta vagyok...nem nagy hibák amúgy...röviden annyi hogy a topológia nem jó...nem nagyon rossz de lenne mit javítani rajta

rooney8
Engem aztán az zavar a legkevésbé, hogy hogyan írják a nick nevemet 😄 És ha már a pontosságánál tartunk, akkor: rooney8 (kis r-el) 😄D

Szval akkor nem nagyon lehet visszavonni/törölni... Na mind1, akkor majd kijavítom kézzel 😄

Vigyáznom kell magamra, mert bel?lem csak egy van, mások többen vannak, ?ket könnyebb pótolni.

banfaiadam
Elkezdtem csinálgatni egy pisztolyt, léci írjatok véleményt

ibor90
Rooney8!
Figyeljünk oda nehogy valaki megsértõdjön mert rosszul vagy mondjuk kisbetûvel írod a nevét 😛 😄