Maya
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Win7em nem tudom mennyit zabál alapjáraton, majd megnézem, de most olyan 2gb foglalt van, ebbõl 500k-t a maya visz el, szal nem mérvadó. Amúgy aki mayazni szeretne, annak nagyon javaslom, hogy legalább 1, de méginkább kettõ és ha teheti akkor 4-6-8gb ramot szerezzen be, mert egyszerûen kell és kész😄
Miért nem hívják a bajuszt szájöldöknek? :)
[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user
Most volt a world3d-n ez a korok címû. Ötletem az lett volna. Bele is kezdtem. Aztán már jól az elején rájöttem, hogy még nem állok készen az ilyesmire. Nem is a modellezés, hanem az utána levõ utómunka, és különféle "matte painting" dolgok terén vagyok gyenge. Meg a zbrush gyurkászattal is még csak most ismerkedem. És az az igazság, hogy nem érzem úgy az egeret, mint mondjuk egy tollat. Szóval, ha valaha lesz is valahol egy olyan verseny, ahol wacom-ot lehet nyerni akkor tuti elindulnék rajta.
Már nekem is van galériám: wearwolfff.elementfx.com
[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user
Egyébként komolyra fordítva sajnálatos, ha valaki ennyit keres évente, ez tényleg kb az éhenhalásra elég. Így tényleg nincs esély olyan luxusra költeni, mint legális szoftverek. Ilyenkor érzem magam mázlistának, hogy a cég adja nekem a cuccost, pedig a Digic-nek a csizma száráig se érünk fel (és még nem is ez a fõ profil), valahogy mégis telt rá annak idején szerencsére ...
486SX 100MHz, kislemez meghajtó, 2 MBRAM, 160MB HDD
Mármint, hogy ennyi volt a fizum. De talán majd három év múlva amikor majd csökken az ára már megvehetõ lesz belõle a Maya 0.1 verzió.
the world is mine
Ott drágább?
már lassan fél éve szeretném megrendelni vagy megvenni ,de nem tom!
nem lehet igaz!azt hittem,hogy sikerül!
http://ibor90.webs.com ¡ ǝ ʌ ı ʇ ɐ ǝ ɹ ɔ ° ǝ q :)
the world is mine
the world is mine
btw én majd egy usb-s DVB-T tunerre pályázok hamarosan (kb 10k)
Na mindegy. Remélem gyorsul tõle egy kicsit a maya. Vehettem volna egy 1GB osat is, de úgy voltam vele minek. Mondván úgyis lassan talán jövõre lecserélem az egészet. Átrakni a máksikba meg nem tudok semmit csak az írót és a vinyót. Na meg a tunert, de már vagy egy éve csak porosodik a fiókban, mert nem nézek, csak egy két mûsort a nagytévén..
Most már csak át kéne valamikor ruccanni érte másik városba a boltba.
Miért is lenne a szomszéd épület alagsorában.
the world is mine
úúúú már alig várom hogy kipróbálhassam...innentõl kezdve nem érdekel a mudbox 😄
"A kreativitás titka az, hogy ügyesen titkold el a forrásaidat" (Albert Einstein)
Azért el kéne menni megnézni nem?😄
http://www.lantos3d.com Lantos Dávid alias 1mp3rator alias imp99
A maya jo kerdes. Hely fuggo, de eleg sok mindenre azert a legtobb helyen van script/plugin es szana szejjel van irva. Minel durvabb egy hely, annal kevesbe ismerni ra a mayara. Eleg sokat kell kerdezoskodni, hogy beletanuljon az ember egy pipelinbe. Egy weta szintu cegnel meg hajajj... mar a cube-ban is olyan dolgok voltak, hogy kulsoskent bekerulo mayas csak pislogott, hogy ilyen is van, a majmoknal is vannak nagyon fincsi dolgok.😊 Atkepzes a franc tudja van-e... amolyan do it yourself megoldas van. Kerdezoskodsz mindenkitol meg vannak belso leirasok es dokumentaciok de eleg sok mindenre magadnak kell rajonni. Ez is cegfuggo. Van, ahol ugy dolgozol maya-val, hogy a maya meg sincs nyitva, es hasonlo nyalanksagok.😊 Kinezetre hasonlo, de rendkivul maskent tud mukodni a progi, neha a raismerhetetlenseg hataraig van irva.
Houdini... hat hmm. Tobb helyen hasznaljak azt, mint gondolna az ember.😊 Az egyeduralkodasrol... vannak dolgok amikben rendkivuli a program de sokmindenben kiforratlan. A maya nagyon bevan betonozva, persze vannak tervek, hogy houdini fele menjen a pipeline. Szoval az, hogy nincs igazan elterjedve azert az tulzas... hasznaljak azt igen durvan, csak nem annyira jo a marketingje a sideFX-nek. Alapbol a node-os felepites sok esetben remek lehet. En peldaul eleg sok idot toltok houdini bamulassal.😊
A jatekfejleszteshez meg hajra... tolem mondjuk nagyon tavol all, de rafer a gatyazas a magyar piacra szoval sok sikert a csapatnak!
KB hasonló idõkre tippeltem én is, bár a retopo-t nem gondoltam volna, hogy ennyire hangsúlyosan veszik, de jobban belegondolva logikus.
Most bocs, hogy itt nyaggatlak, de ritkán jár errefelé olyan ember, aki képben lenne ilyesmikkel, azért ez a nagy érdeklõdés... 😊 Egyszer régen (fél-egy éve) egy mondatot Ward is írt ide, pislogtam is, hogy õ olvassa ezt a fórumot???? 😊
Ha van még energiád, meg kedved válaszolni: mennyire van customizálva pl a Maya egyes helyeken? Értem ezalatt, hogy lehúz valaki mondjuk x idõt egyik helyen, és úgy mehet át dolgozni a másik céghez, hogy semmi átképzés nem kell? Vagy mi itt egyszerû földi halandók rá sem ismernénk arra a Maya-ra, amit pl a WETA használ? Gondolom van egy rakat belsõ írású plug-in, meg egyéb meglepetések... Ilyenkor van a pipeline megismeréséhez valami átképzés?
A Houdini szerinted miért nincs jobban elterjedve? Amit eddig olvastam róla már rég egyeduralkodónak kéne lennie a piacon.
Meló terén: most összeálltunk páran és játékfejlesztés otthon, netes környezetre. Munka után ami belefér, azután meglátjuk. Meg én vezetõ beosztású vagyok, így ha 2 éven belül nem sikerül lelépnem valahová, akkor ezt akarom kihasználni, mert x év csapatvezetõi tapasztalattal több az esélyem elhelyezkedni, mint 30 közeli emberként önfenntartóként versenyezni a huszonéves fanatikusokkal, hogy ki a jobb Maya-s. De a kitörési lehetõséget a játékfejlesztésben látom, közeli célként netes free gammák, azután meglátjuk, mi sikerül...
Kezdjuk mondjuk a modellezessel. Itt nem mindegy, hogy egy lowpoly vazzal kezdunk, vagy gyors sculpt es retopo. Ez utobbi intuitivabb es gyorsabb is. A rendezo is nagyon szereti, mert hamarabb lathat latvanyos karaktert es minel elobb leOK-z egy karaktert annal jobb. Az ido a felhasznalas es a kivant reszletessegtol (ruha bonyolultsag pl) fugg. Egy hatterkarakter modellezese akar lehet csak egy nap is... egy kozeli meg... hehe...akar honapok.😄 Most itt egybe vettem a displacement keszitessel.
UV az fincsi... ez is shot es karakter specifikus. 1-2 naptol a sok napig terjedhet... 8-10 vagy megtobb. A texturazas szinten. 1 nap alatt a legalapabb dolgok vannak meg. Jopar kellhet abbol is. Ez leginkabb a shotban lathato merettol fugg. Sajna nem feltetlen lehet azt mondani, hogy pl egy tiszta felulet gyorsabban megvan. A reszlet mindenhol reszlet.
A rig az trefas tud lenni... foleg, ha shot specifikus rigek is vannak. Pl van egy alap rig, de egyik shotban valami extrem idiota mozgast kell letrehozni... sok esetben gyorsabb tud lenni ilyenkor egy specko rig legyartasa. Amugy egy karakterre nem tudom mennyit lehetne szamolni. 2-3 naptol kezdve szinte barmennyi.
Az, hogy hany ember kezein megy vegig, az jo kerdes... legtobb esetben van egy retopos emberke, van egy sculptor, van egy textura festo meg egy riges emberke. Lehet oket osszevonni, de nem sok esetben... haladni kell.
Szoval mint lathatod egy karakter elkeszitese nagyon sok idot is igenybe vehet, nagyon sok mindentol fugg. Altalanos okossagokat tudok csak leirni mert minden a shottol es a karakter jellegetol es a kivant reszletessegtol fugg. 1 hettol par honapig barmi. Sebessegi kovetelmeny meg az, amit meghataroz a supervisor.😊
Reggel 8tol delutan 4ig? Ugyan arrol a munkakorrol beszelunk?😊 Najo, nem panaszkodom... 😊
Sajnos aktualis peldat nem mondhatok. Volt szerencsem digital double-vel is dolgozni meg mas cg karakterrel is.
ráadásul olcsóbban dolgoznak...így lassan a kelet fogalma alatt majd nem ránk fognak gondolni pár év múlva mikor leosztják a dolgokat.
Modellezés: 1-2 nap
UV: 1 nap
Textúra: 1-2 nap
Rigg: 2 nap
Tudom ez sok mindentõl függ, csak úgy általánosságban lennék rá kíváncsi. Vagy ha van egy konkrét példa, ami publikus, az is jó lenne. Biztos nagyon newbie a kérdés, de fogalmam sincs, hogy ha pl "kell egy négykarú szörny modell+sculpt", akkor az reggel 8-tól 4-ig van meg, vagy hétfõtõl péntekig, és hány ember hegeszti?
A Cube-ra gondoltál a második bekezdésben? Rajtuk én konkrétan padlót fogtam, hogy pl Hellboy2 után miként lehet beleállni a földbe ennyire. Ezek szerint a Digic-en kívül nincs sok olyan hazai cég, amelyik nemzetközi szinten is elit, továbbá nincsenek nagy problémái a fennmaradás terén...
Hát az MPC, meg a Weta is olyan hely, hogy szerintem megcsókolnám a padlót, ha beengednének. A cgblogos eszmézéseket olvastam a G.I Joe meg az Avatar kapcsán, ott is voltak érdekességek azért, de az már az a szint, ahol ezeket el lehet viselni jó darabig (pl2-3 hónapig napi 16 óra).
Meg amíg be nem halt az oldal volt egy topic az indiai feltörekvõkrõl, akik szintén egyre többen vannak. Innét vidékrõl kicsit úgy tûnik, hogy pár éven belül nemzetközi szinten is túlkínálat lesz munkaerõbõl, de ezt a kintiek nyilván jobban tudják nálam.
Merre lehet menni? Jokerdes... archvizt egyaltalan nem ismerem. Reklam, film... de annyira sok ceg nincs, akik felszipkaznak az embereket sajnos. Nemreg szunt meg egy relative nagy filmes ceg Mo-n, onnan sok ember ment (en is) szanaszejjel az orszagban (es hatarokon tulra is), elegge telitett a szakma jelenleg. Tobb grafikus van mint szek, de mindenkepp jobb eselyek vannak mint a gamedevben. En szerencsere tudtam maradni film VFX vonalon.
Kulfoldre menes is erdekes... en is akarok dobbantani hamarosan anglia fele, meglatjuk, hogy mi sikerul belole. Van volt munkatarsam MPC-nel de Weta-nal is. Szoval az esely megvan, itthonrol is kilehet torni csak tolni kell mint az allat ami a csovon csak kifer. Kell meg persze tehettseg, alazat a szakmahoz es eszmeletlen merteku szerencse. Jokor johelyen kell lenni megfelelo tudassal.😊
http://eat3d.com/fountain_highres
mar ki jott a polcokra..
"A kreativitás titka az, hogy ügyesen titkold el a forrásaidat" (Albert Einstein)
Ezek szerint van némi rálátásod a hazai játékfejlesztésre, úgy általánosságban mondjuk (nálunk ziher, hogy több). Tudsz nekünk valami infot adni, hogy... nem is tudom, mi most a helyzet? Black Hole megy még? A többiek miért zárták be a boltot? Az elbocsátott embereknek milyen lehetõségeik vannak? Mennek külföldre, vagy váltanak mittomén építészeti látványtervek készítésére? Tényleg haldoklik/megszûnik a hazai játékfejlesztés?