Maya

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Peetmaya
az edge loop tool optionsban be lehet állítani, hogy snapeljen az edge közepére, amúgy meg ha megcsinálod snap nélkül, akkor utána a channel box historyban ott lesz a edge loop tool és azt szerkesztheted, ott beállíthatod, azt hiszem positionnak hívják, azt kell 0.5-re állítani, és így középen lesz.

Boba igen, beszéltünk errõl, de én csak egy ember vagyok, és csak zsörtölõdöm, de ettõl függetlenül imádom a mayat minden hülye hibája ellenére😊

Miért nem hívják a bajuszt szájöldöknek? :)

Magnificat
ebbõl nincs diák verzió... elvileg van oktatási licensz, de az is csak mennyiségben (értsd 1 darabra nem adnak)

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

Wearwolfff
Hát igen. Én piszkosul hiányolom a mayából azt a NEXes mirror funkciót. Tényleg eshetne még lejjebb a dollár. Merthogy a maival számolva is NEX v1.5.1.4. 30912HUF. Ami mondjuk a mayához viszonyítva tényleg nem sok.
már már röhejes összeg. De a 3.1415csába is mit azt üres zsebbõl kipengetni.

Meg ami nekem hiányzik még nagyon az az 'edge loop tool' pont középre felezésre. Ha csak egyest rakok le akkor nem teszi azt középre, vagyis nem tudok vele felezni. Ezt úgy oldom meg, hogy leteszek egy hármas edge loopot, majd kitörlöm a két szélsõt. Vagy meg lehet ezt oldani valahogy kapásból?
Már ha értitek mirõl hablatyolok.

Már nekem is van galériám: wearwolfff.elementfx.com

Globagábor
A diákSoftwer olcsób?<#wink><#bohoc><#hawaii><#confused><#confused><#confused><#confused>

Mostansag eleg sok helyen ez figyelheto meg jatek fejleszto cegeknel is csak szedik ki a penzt abbol amit elotte ossze hoztak ok vagy valaki mas pl blizzard is.
Komoly ujitasokat tenyleg csak a kisebb cegek csinalnak mert ugye nekik nyomulni kell nem ulodelhetnek a baberjaikon.

the world is mine

Boba
Megvalami. Az, hogy melyik progi mit tud, az egy nagy studional a leges legutolso szempont (szinte). Ugyis megirjak ami kell... a legfontosabb az, hogy mennyire konnyen bovitheto es milyen konnyen rakhato a pipelineba. Meseltem mar neked msn-en, hogy a maya gyak arra van bizonyos helyeken, hogy a user ismeros grafikusi kornyezetben tudja nyomkodni a programozok altal megirt scripteket-pluginokat es kb ennyi. Nem tul sok maya alap featuret hasznalnak szerintem.

Boba
Max nincs linux ala... maxhoz nincs normalis PrMan es 3delight connection... ez a ketto indok mar boven eleg ahhoz, hogy a max szoba se kerulhessen igenigen sok studional. Nomeg a legtobb profi lighter-shaderiro es renderTD az maya+prman tudassal rendelkezik. A studioknak nem kell olyan progi, amihez nem is ertenek az emberek.

Peetmaya
na de ezaz, hogy ipari standard, de nem tud többet annyival a maxnál, hogy egyértelmû választás legyen. Ha procik terén nézed meg, és azt mondod márpedig te a legjobb procit akarod, a legjobb teljesítménnyel stb. akkor egyértelmûen intelt fogsz választani. Nem azt mondom, hogy az AMD nem jó, mert dehogynem, ár/érték arányban akár jobb is, mint az intel, de intel teljesítményileg, stabilitásilag megbízhatóbb az AMDnél. Grafikai szoftver téren ez már egyátalán nem mûködik így, Maya is állandóan lefagy, nem csak a max, teli van buggal stb. Amúgy meg, ha már egy kézben van a cég, akkor basszus, legalább az alapvetõ funkciókat hozzák egy szintre. Ott van pl az a NEX nevû plugin maya-hoz. Marha jó modellezési eszközöket építettek bele, miért nem azt vásárolja fel az autodesk? Miért van az, hogy megveszed a mayat 1,5 milláért, és még mindig nem tudsz vele olyan dolgokat megcsinálni, amit a kor technikájától elvárnál? Rá kell költened még vagy 300-400 ezer forintot, mire megveszed azt a sok sok plugint hozzá, amivel az egész studio munkára alkalmas lesz.
Vray meg hát basszus, az tényleg csak látványtervezésre való, de arra meg tökéletesen jó a mental ray is, úgyhogy kb semmi haszna nincs annak, hogy van végre vray mayahoz.
Ha utómunkához nyúl valaki, akkor alapvetõen úgy mûködik az egész, hogy mindent passonként lõ ki, onnantól kezdve meg tökmind1, hogy milyen shadert használsz, mert egy sima blinn is ki tud tenni reflectiont, compositeben utána meg úgy variálod a dolgokat, ahogy akarod.

Ez igaz, hogy maxnál jobb az animációs képessége, azt nem is szidtam, sõt, megdícsértem az nCloth és Muscle újításokat. Az animation layers is biztos nagyon jó dolog, de foggalmam sincs róla, sose próbáltam. Illetve megdícsértem a MEL-t is, amit leginkább animációnál vesznek elõ. Nyilván nem csak, de leggyakrabban ott.

És a Maya 2010 meg egyenesen felháborító, hogy 1 év alatt annyit csináltak, hogy kiszedték a maxból a backburnert és betették mayaba és két másik programot még betoltak alá. Ez nem újítás, ez kevesebb, mint a semmi. Annyi ötlete lenne az embernek, hogy mit lehetne fejleszteni rajta, mit lehetne javítani, ne mondják már nekem, hogy nem tudják leprogramozni. Vagy szándékosan foják vissza a maya fejlesztését? Ezért tud Modo vagy Houdini annyira jól és gyorsan fejlõdni, mert ott csak 1 szoftverre koncentrálnak. Autodesk mostmár vagy 8-10 soft-ot fejleszt, és csak néha rukkol elõ meghökkentõ újítással. Max 2010-nek pl azért voltak jó újításai. Meg nekem mindig is tetszett a max history rendszere, mayaban ilyesmi nincs is, csak valami minimális szinten hasonló.

Boba
"Nyilván õk azért teszik, mert..." mert maxbol nincs linux verzio es valami eszement felepitese van a maxnak.😊 Amugy jah... a maya szana szejjel hekkelheto scriptekkel, pluginokkal es valami eszement mod szetirhato. Nomeg ipari standard es bebetonozott.

Boba
Nem versenyez houdini ellen senki se... leven mert nem is tud. Tok mas helyre van pozicionalva a houdini mint a tobbi program. Houdinit a cegek nem maya de plane nem xsi _helyett_ vesznek, hanem melle`.

Boba
"Nem tudom, de szerintem ez baromira nem tesz jót a versenypiacnak. Különben a Maya 2010-et se dobták volna ki újdonságok nélkül.."

Miert... van benne barmi hasznalhato ujitas?😊

Garou
Modellezés terén ha azt nézzük mindenki le van maradva a Modo-hoz képest. Ami még ráadásul olcsó is. A Particle dolgokat ahogy hallottam Maya-ban jobban oldották meg, mint Max-ban, animáció terén is jobb szerintem a miénk. Olvasni ám különféle Max-os fórumokon az ottani bugokról is eleget, meg szerintem nem hiába használják a nagyobb cégek is a Maya-t. Nyilván õk azért teszik, mert szét lehet hekkelni, és a plug-in-ek 90% saját fejlesztésû, és ezeket a Maya-ba lehet a legjobban integrálni, bár ez a vonulat számunkra aztán végképp nem számít. Az egyetlen dolog, amit mindig irigyeltem a Maxosoktól, az a V-ray... Tudom, van már Maya-ra is.

Én mondjuk mindig is úgy voltam vele, hogy néztem a Blendert, meg a Max-ot utána, és semmi különös érzésem nem volt (most a kezelõfelületre, meg a progi "hangulatára" értem). Csak használgattam õket. Azután megláttam a Maya-t, és 10mp alatt hívõ lettem. Szerintem ez is sokat számít, nem csak az, hogy 10 vagy 12 tool van modellezéshez. A Final Fanatasy-t is összehozták a régi verziókkal....

486SX 100MHz, kislemez meghajtó, 2 MBRAM, 160MB HDD

Peetmaya
hát az az igazság, hogy maya eléggé le van maradva a fejlõdési ütemben. Maxban brutális jó fejlesztések voltak az elmúlt idõszakban, új modellezõ eszközök, amibõl maya-ba épphogy csak csepegtetnek belõle. XSI ugye alapvetõen mental ray alapú, Maya-MR még mindig nem seamless, olyan idegesítõ és érthetetlen bugog vannak benne 2-3 verzió óta, hogy nevetséges, és az egyes feature-ök használata sok sok scriptelést igényel. Pár olyan újítás, ami nagyon jó volt a mayaban az elmúlt 3 verzióban talán az, hogy a render layerst rendberakták, végre jól használható, intelligens (MR shaderek persze nem használhatók teljes mértékben, és az is bugos), az nCloth (ez NAGYON NAGYON JÓ és nagyon kellett már), illetve egy muscle system, amit még csak érintõlegesen sem néztem meg, csak pár tutort róla, hogy mit tud, de az nagyon tetszett. Modellezésbe építettek bele hasznos dolgokat, de kb olyan dolgok, amik maxban pl már 3-4 verzióval ezelõtt megvoltak (soft selection, egyszerûen hihetetlen mennyi ideig nem volt benne). Mag esküszik a booleansra, de én valahogy el sem tudom képzelni, hogy miért van az, hogy nem képesek normálisan leprogramozni azt a szart. Az esetek kb 80%-ban hibát ír ki, és nagyjából annyit kell dolgoznod a mesh-el a boolean összehozásához, mintha annélkül modelleznéd le az egészet. Nevetséges. Rengeteget lehetne használni, ha mûködne normálisan. Esetenként már érdemesebb helyette egyblõ nurbs-el modellezni, mert annak a booleanja tökéletesen megy, aztán tudsz konvertálni polyba, ha akarsz.
Szóval jó program a maya, szeretem, mert a hypershader pl egy nagyon fasza dolog, meg logikusan felépített az egész, a MEL pedig egyszerûen nagyszerû (bár rengetegen szidják, de nekem tetszik), de valahogy az az érzésem, hogy autodesk barátunk fõ software a max, nem a maya.

Jah igen, van még 1 dolog, ami jó kis újdonság, ez a transfer maps dolog. hires modellbõl ki tudsz exportálni lowresre normal, displacement, ambient occlusion dolgokat stb. Ezt persze más, olcsóbb, egyszerûbb, akár ingyenes progik is meg tudják csinálni, viszont ami nagyon jó, az az, hogy a bake-elés felgyorsult és jobban managelhetõ lett.
Nah asszem nem vennének fel szóvivõnek az autodeskhez😊 Bár így, visszaolvasva pár gondolatot, nem is értem, miért használok mayat, simán át kéne térni xsi-re...😊 Nah ez már szinte istenkáromlás azért, úgyhogy nem is folytatom😄

Garou
A verseny éppenhogy folyik, csak itt nem a 3DMax, XSI meg a Maya versenyez egymással, hanem mindenki együtt a Houdini ellen.

Nem is kicsit szerintem.

the world is mine

Wearwolfff
Mondjuk valamennyire azért igazuk lehet, hogy nem tudom mi a szakszó rá, de ez a példa:

Van két étterem az utca két oldalán, mind a kettõnek ugyanaz a tulaja. Arra mennek rá, hogy az ember mindig azt választja amelyikben jól érzi magát. Az egyikben csak nõi pincérek a másikban csak férfi pincérek. Az egyik pirosra van festve a másik kékre. Az egyikben élõzene a másikban diszkódídzsé. Már azt hinnénk, hogy konkurensek, meg egymással versengenek, de nem. Ugyanazt nyújtják csak kicsit máshogy. Mondjuk a versenynek tényleg rovására mehet.

Nem tudom, de szerintem ez baromira nem tesz jót a versenypiacnak. Különben a Maya 2010-et se dobták volna ki újdonságok nélkül..
Garou
Ezt a duplafakkos bemutatást nem értem, de szívesen!<#integet2><#wave><#pias>

Globagábor
hello

Globagábor
na,ha segíteni tudtok ,akkor írjatok nekem email-ben:
[email protected]
várok üzeneteket
<#taps><#email><#dumcsi><#dumcsi><#dumcsi><#integet2><#worship><#confused>
köszike!
na helló

Garou
Blenderhez

Tessék, ennél az oldalnál neked nem is kell több, ott a letöltés fül, meg kezdõknek/haladóknak csomó leírás, magyarul. És ingyen. Szerintem ne a 30 napos Maya-val szenvedj, mire elkezdenéd kezelni, már le is jár a határidõ...

Globagábor
már azt is próbáltam ,de hibajelentést küld utána

Mondjuk ez tenyleg gatya hogy megvesznek mindent en mar annak sem orultem anno hogy a max es a maya egy helyre kerult.

the world is mine

Globagábor
meg mi az a reconfirm email?

Garou
Khm, hát ez már pár hónapja történt, de így van, megvették az xsi-t.

Úgyhogy a Houdinin kívül már minden az övék, kivéve még a Z-t, meg a Modo-t mondjuk. Ja igen, és a Lightwawe-et. Volt is szép nagy felhördülés, meg petíció, meg miegymás, hogy ne rontsák el az xsi-t, de innét már azt csinálnak vele, amit akarnak.

Globagábor:

Próbáld ki a Blendert! Kb annyit tud, mint a Maya, legalábbis lehet vele hozni a szintet, van magyar oldala is, meg magyar leírás hozzá, és ingyenes! A full verzió tök ingyen letölthetõ, és azt csinálsz vele amit akarsz!

Globagábor
nem fogadja el az emailt ,amit beírtam

Boba
Megvasarolta az autodesk. Amugy regen is softimage-nek volt hivva a progi.

Wearwolfff
Most mi ez az Autodesk Softimage??? Fölvásárolták volna a Softimage XSI-t?

Vagy ha nem akkor nem lesz oltári nagy baj belõle, hogy az õ nevüket használják?
Tud errõl valaki valamit? Aki nálamnál jobban olvas angolul?

Garou
Personal learning edition

Itt a linkje, regisztrálni kell elõtte, kérj otthon felnõtt segítséget szintén, ha nem egyértelmû.

Remek választás lenne számodra a Maya PLE, azaz a Personal Learning Edition. Ingyenes, és tanulásra tökéletes..
Garou
[email protected]

Erre írjon apukád egy levelet, hogy szeretne Maya-t venni, és meglesz a program. Ne te írj, mert 10 évesen nem fogják elhinni, hogy van másfél millád zsebpénzbõl egy programra. Ennyit tudunk segíteni szerintem. Tehát: mailcím, és apu írjon levelet! Ott elmondják majd az esetleges kedvezményeket is.

Globagábor
na mindegy nem tom én megvenni

amúgy van olyan ,hogy diák Softwer. Az olcsóbb?

<#szomoru1><#falbav>

Globagábor
10 éves vagyok

Globagábor
honnan szerezzek én annyi pénzt?

Magnificat
ilyen progit nem lehet, csak a magyar disztribútoroktól venni... de ha bemész, leteszed az összeget, szíves örömest megkapod (csini kis doboza van, benne elég kevés cuccal, meg 1-2 dvd-vel... 😄)

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

Akkor meg ugy sem tudod megvenni de ha annyira kell bemesz barmelyik jobb softwares boltba kiraksz az asztalra 600 ezer forintot es ok biztos meghozzak neked azutan hogy a felet elorre kifizeted.

the world is mine

Globagábor
amúgy 10 éves vok

Globagábor
?

Globagábor
Boltokban nem lehet megvenni,

Magnificat
most kaptam az infót, hogy még egy félévem (azaz a mostani) során jár a diákhitelem, amibõl a kolit fizettem, meg a kajámat vagy két-három hétre, utána már nem...... mééég több meló kell 😞 elvileg a számtechtermiért kapottból tudom dotálni a köv félév koliját, csak szüleimnek így akkor nem tudnék besegíteni... vagy az összeg felét hazaadom, másikból meg élek addig, amíg meg nem kapom a második fizetést... nagyon remélem, hogy látok pénzt ebbõl a flash játékból... nagyon nem jó hír ez így...
ha csak nem jön be valami elõre még nem látott jövedelem, akkor gépújításnak lõttek (munkához pedig nem árott volna...)

Nah ja arra tenyleg jo mondjuk en csak photoshopban hasznalom.

the world is mine

Magnificat
pontosan ezért mondtam, hogy az enyém rossz példa... anyámékon pontosan látom napi 10-12 órányi munka és utáni otthoni teendõk után, hogy mennyire lehetséges (semennyire).

Arra utaltam, hogy AMÍG lehetséges, addig kell több lábon állni. Ha meg pl valaki hosszabb ideig munkanélkülin van, szerintem (!) célszerû megpróbálkozni valami államilag finanszírozott tanfolyammal, hátha az is növeli a lehetõségeket (rontani nem ront rajta, és butább sem lesz az ember tõle). szóval végig azt hangsúlyoztam, hogy a lehetõségekhez mérten kell több lábon állni (azért vannak ismerõseim, akiknek kicsit könnyebb és más rendszerû a munkájuk, pl pénzügyi tanácsadó, és emellett jut ideje más téren is tanulnia, 40 évesen!). Ennek ellenére akiket ismerek, hogy több lábon élnek, azoknak sem ment tönkre az élete, õket is kirúgták, csak épp maradt nekik más... meg volt annyi tudásuk, hogy több helyre mehessenek... A többlábon állásnak ismerõseim alapján az a kulcsa, hogy a másik, amit csinálsz, nagyon szeresd csinálni. Amit nem munkának tekintessz, hanem kikapcsolódásnak. Õk ezekben pihenik ki magukat, szóval náluk a "második láb" egyenlõ a szórakozással is...

szóval direkt kiemeltem vagy 3x, hogy mint ahogy mindenkinek, nekem is más jellegû problémákkal kell szembenéznem, amik más kaliberûek mint másoknak, midnenkinek sajna ez a maga keresztje... kiemeltem, hogy nem túl jó példa az enyém (de ezem van 😄). Viszont meglepõen sok dologra képes az ember, ha nem szükségbõl, hanem élvezetbõl csinál valamit. Anyukámat 53 évesen, napi 10-12 óra gürizés és utána házimunka ellenére számítástechnikára tanítottam hétvégén (nem napi 5 órában, hanem hétvégente 1-2 órát), mondom ezt úgy, hogy anyukám a távirányítókkal is megküzd néha... És 99,99% hogy nem fogja használni ezt a tudást, de addig is kicsit kikapcsolódott... mégpedig hasznosabban, mint régebben, amikor erre a 2 órára TV elé ült...

Arra utaltam, hogy amíg pl az embernek nincs munkája (vagy még nincs, vagy már nincs), addig is lehet dolgokat csinálni munkakeresés mellett, nõvérem angolul tanult, másik haverom elkezdett flash-ben programozni, harmadik pedig az oracle rejtelmeiben merült el. Hátrányukra nem válik, reméljük elõnyükre annál inkább... én is úgy lettem nevelve, hogy minden üresjárati idõmben próbáljak valami tudást magamra szedni (mégha MMO-kat játszok is, az esetek jó részében nemzetközi szerverre megyek, hogy angolt gyakoroljak), mert azzal csak gyarapodok, nem fogyok... az agyamat is rendben tartja, és le is köt. Mondjuk nem vagyok egy sokat bulizó fajta 😄

ha a szöveg kicsit össze-vissza, az az ide-oda szerkesztés miatt van 😄

Boba
Nem akarlak leszolni, de probalj meg ugy tobb labon allni, hogy napi minimum(!) 10 orat gurizel a cegnel. Vannak akiknek megy... egy darabig.

Magnificat
jah... én ebben megint nem vagyok mérvadó, mert eddig hihetetlen szerencse övez néha munka területen (eddig engem talált meg a munka, rendes fõnökökkel, és noha csak 5-6 megrendelés szintû dolgom volt eddig (értsd nem folyamatos fix havi fizu), tapasztalatszerzésnek és önéletrajzba nem rossz,,,). Sajna szokásom tanácsokat osztogatni (mikor az én portám sem a legtisztább 😄), de én most perpill magammal és mindenkivel szemben is amondó vagyok, hogy sok lábon kell állni (persze ezt is könnyû mondanom, nekem még nem kell lakásra és család eltartásra gondolnom egyetem mellett). Ezért próbálkozom most én is reklámgrafika, oktatás, flash játék készítés mentén is (a számtechtermi felügyelõdiáki munkám mellett, ami ugyan 125-125k Ft a két félévre, de cserébe legalább nem megerõltetõ...). és folyamatosan kell keresni lehetõségeket, mégha nem is a mi profilunkba tartozik teljesen. Minden, amivel többet tud az ember, növeli az értékét a munkaerõpiacon...

Garou
A Tablet igazán a Mudbox/Z-Brush kettõsnél számít, ott hihetetlen változást hozott nálam. Mintha nem is az a program lenne, kb 10-szer használhatóbb táblával, mint egérrel. Annyira meggyorsítja/könnyíti a munkát, hogy az hihetetlen.

Werewolf:

Nehéz mások életében szakérteni, annyit tudnék esetleg tanácsolni, hogy seggelj kicsit photoshop elõtt, meg csinálj pár webdesign template-t, és 2-3 hónap után ha van hozzá némi érzéked már esélyed lehet elhelyezkedni webdesignerként kisebb cégekhez. Én is így kezdtem... Nyilván nem arany recept, de mindent meg kell próbálni. Webes munkakörökben jó designereknek (és php programozóknak) általában van keresnivalójuk. Profinak lenni nyilván évek munkája grafikusként is, de ha nekem sikerült elhelyezkednem bárkinek összejöhet. Szerintem...

Magnificat
nem moderálom, nincs mit... nálunk is sok probléma van egészség, pénzügy és sok más téren is, de hát ilyen sajnos az élet, majd lesz jobb is...

Midas: nem konkrétan a modellezésnél használom (bár mudbox és zb mellé igen illdomos), hanem textúra festésnél (illetve jelenleg 90%-ban flash játék készítésnél...

En most nagyon varom hogy megjojon a gep mivel a mostanin csak egyszerubb kepeket tudok csinalni valami nehezbtol kifexik sajnos raadasul a render ido is folmegy neha 20-30 orara remelem a 4 magos procival jobb lesz sokkal habar multkor neztem egy videot ott a fickonak 8 magos volt XD
Ha tabletet akartok habar en nem tudom modelezesnel mire lehet hasznalni akkor ajalom az ebayt ott szoktak lenni hasznaltak eleg jo arban en is ott vettem.

the world is mine

Wearwolfff
Peet. Ahhoz, hogy elmenjen nekem 4giga ram akkor be kell szereznem egy 64bit alaplapot és procit, valamint egy azt meghajtó tápot is. Meg egy új oprendszert.
De be fogom egyszer mert tuti kelleni fognak.

Miért is nem lehet ezt egy egyszerû bios-chip cserével megoldani...
Hogy lekezelje a 8giga ramot.

Wearwolfff
Hát akkor én már évek óta megtartóztatom magam. Nem panaszkodás, csak egyszerûen nem vágyom rá, hogy nagyokat bulizzak és dohányozzak. Számomra más jelenti a kikapcsolódást.

Jó lehetne min spórolni családunkban, de az nem rajtam áll. Mondhatjátok, hogy oké, de az én családomban beteg emberek vannak, havonta tizenkétezret hagyok csak a patikában. Anyámat jelenleg pesten kezelik és a testvére képes innen naponta felhívni, hogy mi van vele, és akkor képesek órákat beszélgetni mindenféle sarokreszelõkrõl. Amit még meg is érteném ha hálózaton belül ingyenes lenne de nem az, mert vonalasról hív mobilt ami havonta, most !!18ezer!! volt. Ha minden igaz most megadják nekik a közgyógyot, de lehet, hogy most sem. Ráadásul meg sem kapják a pénzüket mert a gyámügynél kirendelt akárkihez fut be, aki tavaly januárban pölö 1200ft-ot adott egy hónapra. Amikor bementem és ugyan már szóvá tettem, hogy ez még a gyogyójukra sem elég akkor nagy kegyesen elintézték a részletet a villanyra, különben a tisztelt hivatal befizette volna az egészet egy összegben. Ráadásul mikor én is kínkeservesen elhelyezkedek erre jön egy nyamvadt válság és kitesznek mindenkit. Még ez sem panaszkodás mert tudom, hogy nálunk rosszabb helyzetben levõk is vannak. De senkinek nem kívánom ezt.

Már vagy egy hónapja öt húron pendülök mert kiszakadt a dé.
Na ez volt panaszkodás.

Le a kapitalizmussal... utópisztikus kommunizmust. lol.
De ez még mindig nem az a fórum, úgyhogy megengedem a moderációt.

Magnificat
ezt tudom jól, ezért hoztam fel, mint pozitív példa... hajrá Peet, kitartást 😄