Maya

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

inz
a 3"bugos" ablakban a show / manipulators be van-e pipálva-e?
ha nem az (márpedig mire leírtam ezt, rájöttem, hogy nem az), akkor driver probléma, nem kell feltétlen új vindóz!
derûs estét!

x

Magnificat, Peet koszi az mr-es dolgokat
ibor90
jó köszi mindenkinek sztem mindenképp reinstall lesz a vége mert am egy olyan hónapja sikerült megcsinálni h elcsesszem a gépet...kapcsolt ki és közbe nem volt kedvem várni és nyomtam hosszan a kikapcs gombot aztán többet nem indult csak jött a kékhalál...aztán sikerült úgy újrarakni hogy a régire rakja rá és ami volt dokuments meg programfiles azt bemásolja egy windows.old mappába...de azóta se a mudbox se a maya nem megy normálisan...remélem reinstall segíteni fog és nem vmi tönkrevágódott a gépben....szal formázás és úgy szûzen rakom fel rá a végleges win7-et majd....hátha

http://ibor90.webs.com ¡ ǝ ʌ ı ʇ ɐ ǝ ɹ ɔ ° ǝ q :)

Garou
2 éve nálam is elõjött Ibor, és ezzel most nem leszel elõrébb, de csak arra emlékszem, hogy nem uninstall/reinstall volt a megoldás, hanem a Maya-ban toltam el valamit. Asszem egy-két napom ráment, mire megoldottam a dolgot, de hogy mi volt az, nem emlékszem sajna. Sima Maya reinstall nem fog segíteni, de az alaplapom meg hibás volt (nem lehetett vele wint telepíteni mert kifagyott), tehát kénytelen voltam win reinstall nélkül összehozni. Többet nem tudok mondani, sorry....

486SX 100MHz, kislemez meghajtó, 2 MBRAM, 160MB HDD

Magnificat
esetleg csináltok egy biztonsági mentést a beállításaitokról a documents and settingsben, és törlitek az eredeti helyen

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

Nekem is ezt csinálja néha, cseszik másik viewportba megjeleníteni a manipulátorokat. Szerintem ezen a reistall nem segítene.
ibor90
ilyennel találkozott már vki?
elindítom a mayát..és csak egy viewportba jók a manipulátorok, abba amelyikba elõször használom...a többi nem tudom forgtani meg scalelni a moove toolnak meg nincs kis nyíl a végén.....
próbáltam driver frissítést, maya beállítások törlését, 2008-as mayát felrakni....de semmi
lehet winreistall kellene?
KÉP

Wearwolfff
Bár én mintha egyszer azt olvastam volna valahol, hogy csak a Mayába épített MentalRay tudja kezelni a maya nodeokat. Mert, hogy van egy külsõ Mental Ray program, ami nem plugin, és az csak a Mentalost tudja értelmezni. Nem tudom, ebbõl mi az igaz, mert most csak úgy felderengett a dolog.

Már nekem is van galériám: wearwolfff.elementfx.com

Peetmaya
a lényeget elmondta Mag, annyit tennék még hozzá, hogy a MR könnyebben programozható, mint a maya, ezért te magad is tudsz shadereket gyártani hozzá. Persze ez már elég expert szint, elég kevéske vagyok hozzá én is.
Van egy egész jó Digital Tutors a mental ray node-okról, azt érdemes megnézni a témában. Nagyon egyszerûek amúgy a használatuk, szal nem kell megijedni.
Semmi gáz nincs amúgy azzal, ha sima maya node-okat használsz, ugyanúgy mûködik mr alatt is, az összes. Eddig én még nem találtam egy olyan node-ot sem, ami ne mûködött volna, úgyhogy mondhatjuk, hogy a mental ray teljesen seamless.

Miért nem hívják a bajuszt szájöldöknek? :)

Magnificat
az MR node-okat csak a Mental Ray rendermotor tudja értelmezni, míg a maya node-okat a az MR és a többi is... Ennek ellenére MR alatt célszerû MR node-okat használni amennyire csak lehet, többet tudnak, gyorsabbak...
amúgy azért használják sokan az MR-t, mert igen sok olyan dolgot tud, amit a sima software nem (pl indirekt bevilágítás). ráadásul robosztusabb, jobban bírja a komplexitást (bár errõl Peet tudna beszélni, én csak a hallomásaimat és kisebb részben a tapasztalataimat ecsetelem most)

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

aham, koszi. Mayaban a maya nodes es a mental rayes node-s kozott mi a difi? A mental ray-es renderhez a mentalos node-okat kell hasznalni? Anyag, feny meg minden? Tehat, h a mental ray a render (nem tudom miert, de mindenki ezt hasznalja, en meg meg nem ismerem) akkor ne csinaljak maya node-os anyagokat? vagy mukodik vele?
Garou
Peet: Köszi!!!

Montressor:

A festett texturát lementi a megfelelõ könyvtárba és folyamatosan frissíti! Tehát nem kell exportálni, a tif file ott van, és folyton felülírja. Simán belenyúlhatsz PS-ben is, majd rámentés után frissíted a Mudboxban, és máris látható az eredmény.

Magnificat
jah, persze, az obj tartalmaz vertexkoordinátákat, élinformációkat (melyik vertexek közt van él), face infókat és textúra koordinátákat.

A mudbox irja, h uv szerkeszteni nem tud, csak megjeleniteni. Es valahogy lehet multiple uv-t is hasznalni, de az most engem nem erdekel.
asszem megvan, az obj file tartalmazza az uvt is. Mivel en a mudboxban kezdtem el ezert a level0-at kiexportaltam obj-ba, azt maya-ban meguvztam, azt export obj-ba, es a mudboxban, import uv-val lehet. Igaz a festes oda, mivel megvaltozott az uv, majd legkozelebb mar tudni fogom. Es ugy van ahogy mondod, a nagyobb szintekbol lesznek a mappok, amiket a maya vagy mas hasznal.
Magnificat
hát pedig tudtommal valahogy úgy megy, hogy a sculptolt modelled elsõ szintjét kirakod obj-be, a legfelsõbõl meg displacementet csinálsz... ha festettél is rá, ki lehet exportálni a textúrát tif-be, de amúgy passz pontosan a dolgokat, nem csináltam még ilyet... majd nemsoká 😄

Magnificat ez naon jol nez ki!
Ha mudboxban elkezdtem egy fejet csinalni, ott festettem is ra, hogy tudom atilleszteni maya-ba?
UV meg a mappok? Diffuse es mubpot csinaltam neki, es nem tudom mayaba atvinni... A base mesh azt obj kent sikerult, mayaban meg uv-ztam is, (bar lehet nem kellett volna) de nem tudok tovabb lepni...
Magnificat
nah akkor én is belinkelem a régóta csinálgatott templomomat, perpill az elõl lévõ tartóoszlopra tettem némi díszt, és a kis melléktoronnyal való összeköttetést nézegetem, hogy legyen... perpill 868 862 háromszögbõl áll...
templom

Magnificat
elsõre úgy olvastam, hogy van, amikor írnak értelmes dolgokat is az itteniek 😄 mintha nem túl gyakran fordulna elõ (aláírom 😄)

ibor90
ha nem mondod 😄
de néha tényleg jó lenne amúgy....mert van amikor írnak itt emberek értelmes dolgokat amiket néha elolvasnék úrja csak hát kitudja hányszázadik oldalon van már

na sikerült döntenem közben 😊)) egy 1966 Ford Mustang Shelby GT350H Tribute lesz az elsõ aminek szép lassan nekikezdek...találtam róla egy nagycsomó referenciaképet....egy csávó végigment és mindent lefényképezett rajta úgyh referenciából nincs hiány 😊

Magnificat
lemented a képet 😊

ibor90
na ilyenkor hiányolom hogy lehessen a kommenteket kedvencelni 😊

Peetmaya
ez a kocsi õrület hát....😊
Garou atz a baj elsõ ránézésre a képeddel, hogy túlságosan egy színbe húz el az egész. A második baj, hogy túl sötét az alapszín. Kontraszt az van rajta, de egy picit az órát ki lehetne világosítani. Vagy a talaj színét egy picit feljebb húzni. Minél világosabb egy szín, érdemesebb annál jobban egy picit pasztel szín felé húzni a dolgot. Másik izgalmas dolog, a színpárok választása. Ha mondjuk zöld színt választottál magadnak alapul, akkor mondjuk érdemes egy olyan melegebb lila színû becsillanásokat varázsolni rá, vagy nagyon halovány színnel deríteni. Érdemes volna causticsot használnod a képen, mert egy ilyen közelinél nagyon fel tudja dobni. A színpárhasználathoz annyi még, hogy ezek a színpárok lehetõség szerint komplementer színpárok legyenek. Ezt a színkörbõl tudod leolvasni, a párok egymással szemben helyezkednek el. Kék-narancs, piros/lila - élénk/erõs zöld stb stb. Persze összeválaszthatsz más színeket is, de arra figyelj, hogy melyik szín milyen hatást kelt, mert ez fogja majd a kép végsõ hatását adni.

Színkör:

Színkör színei által keltett hatások:

Magnificat
én amúgy a templomon alakítgattam egy keveset mostanában, de nem annyi az eredmény, hogy postoljam is... meg kéne nekem is egy kocsit csinálni már megint 😄

Magnificat
Midas, Peet : most úúúúúgy megölelnélek titeket 😄 Na jó nem 😄

nekem tetszik tok shineeee 😄

the world is mine

Garou
Peet:

A második bekezdésben meg is határoztad, hogy mi a "misztikus" nekem ebben a bevilágításos játékban. 😊 Nyilván tanulható, csak én különösen nehezen érzek rá...

Pl ezt se sikerül normálisan shadelni meg bevilágítani, bár most erre gyúrok, hogy a cornell-es kép is jól nézzen ki a végén, de még csak az alapok újratanulásánál tartok:

ibor90
köszi
sztem maradok a mia és a carpaint shadereknél...ezeket már ismerem vmennyire

Peetmaya
Garou ez a cornell box dolog nekem is tetszik.
Azt hogy érted, hogy nem kicsit misztikus?

Ibor, az autótémát annyira nem szeretem, de persze segítek.
Mr-hez van egy nagyon jó shader ugye, a carpaint, amit tudsz használni. Ehhez viszont szép egyenletes UV mapot kell majd csinálnod a modellhez. Studio renderhez mi kell? Hát én alapvetõen már úgy indulok neki a dolgoknak, hogy ambient occlusion az egy alap dolog. Igazából mostanság próbálgatok úgy dolgokat. Nagyon sok múlik a shaderen is. Eddig a mia_material_x-re esküdtem, de most kipróbáltam a p_MegaTK shadert. Ez egy orosz fejlesztõ által írt shader csomag MR-maya-hoz. Nagyon jó és eszméletlen gyors shader.
Puppet shaders
a lámpák meg igazából jönnek maguktól, mert eléggé az határozza meg, hogy milyen környezetben van. Itt szeretnél látni rajta egy kis csillanást, akkor raksz egy lámpát oda, ott szeretnél egy kis diffúz fényt még rá, akkor oda egy másik lámpa. Játszol azzal, hogy csak diffúz vagy csak specular lámpa, játszol a színekkel, árnyékokkal stb. Igazából nehéz ezt leírni, hogy mi kell hozzá, hogy jó legyen, ez a mûvészi része a dolognak, én ezt élvezem a renderelésben a legjobban...

ibor90
és megvan mi lesz a 3. gyöngyszem...egy plymouth hemi cuda 😊

ibor90
azt letudnád írni hogy mi kell egy szép stúdiórenderhez?
ilyenekre gondolok
http://www.artistpub.hu/index.php?p=forum_topic&id=2908
http://www.artistpub.hu/index.php?p=forum_topic&id=2561
meg amiket tottaire csinál mostanában...azok a muscle kocsik..amibõl talán vmi naptár lesz vagymi

szal hogy pontosan hogyan kell..mire kell figyelni..mit hogy merre...

Garou: az a cornell nagyon tetszik! nagyon ötletes...kíváncsi vagyok mit hozol majd ki belõle végül

Garou
Még annyit Peet, hogy ettõl a szobától teljesen kifeküdtem, kb itt mutatkozik meg mikor érzi valaki a bevilágítás mikéntjét. Gratulálok, ez nekem nem kicsit misztikus, miket összehozol néha!

Garou
Cornell Box Theme

Én most ezt csinálom. Bár most emgint szünet, mert két éve húzódó játékunkat végre nekiálltunk csinálni, és most poszt apokaliptikus robotok meg jármûvek lesznek terítéken jövõ májusig kb...

Annak meg itt az idáig szüneteltetett wip-je (akkor még ûrhajósnak indult):

Nova projekt

Peetmaya
Ibor, örülök, ha inspirálni tudtalak😄😄

rendben benne vagyok😊

the world is mine

Peetmaya
elvileg van valami comet riging script csomag maya-hoz, amit a puppet rigben használ az elõadó, nagyon hasznos, abban már alapban benne van minden ilyen mirror meg hasonló funkció. nézz utánna annak a tutornak, és annak alapján a comet script csomagnak.
Ismétlõdõ mozgásokra meg a trax editort ajánlom neked, nagyon hasznos dolog...

Midas, akkor elástuk a csatabárdot. Részemrõl nincs harag, legközelebb legyünk türelmesebbek😊

Hi all!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy tudtok e vmilyen leírást, hogy tudok ablakot(menüt) csinálni scriptekhez....
Illetve ami fontosabb számomra, hogy tudok csinálni (rigghez kéne) egy külön menüpontot ami megjelenne ha a riggem be van töltve....mert csináltam egy rigget de szeretnék hozzá írni egy scriptet ami tükrözi a pózokat, ismétlõdõ mozgásoknál jól jöhet pl futás....meg ilyenek.

http://www.lantos3d.com Lantos Dávid alias 1mp3rator alias imp99

ibor90
most kedvem lett hogy csináljak vmit...az interiorodtól Peet
meg amit utána mondtál hogy pókhálós lepukkant szoba...na azt nem hiszem h megtudnám csinálni...lepattogzott festék, por, törmelék a fölön meg mindenen, rongyos szõnyeg, pókháló....ezek sztem nem mennének
de nem is kezdek bele ilyenbe most....megfogom nézni a tutorokat amiket írtál....és közben pedig egy kocsit fogok modellezni....😄
még nem döntöttem el hogy egy Ford Shelby-t vagy egy Dodge Chargert csináljak-e...vagy hogy ezekbõl melyik modellt
Shelby bõl GT500 és GT350 között gondolkodok
Chargerbõl meg '67 '69 és '70-es ek közül valamelyik
lehet mind2bõl csinálok egyet és egy képen lesznek rajta
majd peettõl kérek kis helpet szép studio renderhez...hogy mit hova kell tenni hogy szép legyen minden....

Semmi gond nekem se kelett volna ugy felkapnom a vizet vegul is szoval bocs reszemrol is.
Biztos lesz majd kerdesem mert a texturazas az nekem mindig is nehezen ment azert is altam le jo idore a mayaval es inkabb photshopoztam mert nem igazan tudtam atlatni 😊
Majd megnezem lehet regebben neztem mar de igy nem ugrik be rakeresek majd arra a tutorra.

the world is mine

rooney8
ha én is számítok, akkor mondom... 😄
most én is egy lakásbelsõt csinálgatok, de hát elég lassan halad. lehet majd csinálok egy két gyors rendert...

Vigyáznom kell magamra, mert bel?lem csak egy van, mások többen vannak, ?ket könnyebb pótolni.

Peetmaya
textúrázásról a legjobb tutor, amit eddig láttam, az meg az eat3D - next gen texturing vagy az old damaged pillar. Nemsokára megveszem a fountain 2. részét, abban is textúrázásról lesz szó. Igaz ez game engine-ekbe szóló textúrázásra van kitalálva, de nagyon sok hasznos trükköt mutat, amit igazából egyértelmûen fel tudsz használni a high-end modelleid textúrázásánál is.

Peetmaya
jah igen, lakással kapcsolatban még annyi, hogy ez látványterv munka volt, így szépnek, újnak, letisztultnak kellett lennie. Én valahogy inkább az összemocskolás pártján állok, nagyon szívesen csinálnék valami lepukkant kis kérót, ahol romokban hever a berendezés, a falakról mállik le a tapéta a vakolattal, mindenhol pókháló meg por, kosz stb😊 Textúrákkal nagyon durván fel lehetne dobni a dolgokat. Ennél a látványtervnél a textúrák nagyjából semmibe nem kerültek, netrõl ingyen lehet szedni ilyen tileable fa mintát pl. Szal komolyabb projectnél azért inkább mélyebben beleásom magam és nem kapja minden fa anyag ugyanazt a shadert, textúrát...

Peetmaya
Midas, a seggfejet visszavonom, elnézést kérek érte, az bunkó volt, és nagyon nem illik a fórumba. Ettõl függetlenül kérnélek téged, hogy ne sértõdj meg mindenen, ha az ember segíteni akar. Nyilván én a rendert fogom észrevételezni elsõsorban, mert ahhoz jobban értek. Ha ezügyben lesz majd kérdésed, nagyon szívesen fogok válaszolni, segítek, ahogy csak tudok.
Annyit mondanék még, hogy érdemes lenne elkezdened komolyabban foglalkozni animálással, mert én úgy látom, hogy neked ez jobban megy, mint más területek a 3d-ben.
Puppet rig tutort láttad már gnomonosoktól?

Peetmaya
a padlón mozgó minta az a lámpából jön, egy animált képszekvencia lett a lámpa color-jába kötve.
Találtam neten pár példát, ilyesmit kötöttem be, amúgy egy ilyet renderelni nem olyan nehéz dolog, még maya sem feltétlen kell hozzá, meg lehet csinálni mással is, de én maya-val oldottam meg.
spirit animated backgrounds

szobában azt hiszem kb 12 lámpa van, de igazából az sem tökéletes, sok helyen kéne még rajta tuningolni, de nem lehet mindent a végtelenségig finomítgatni, úgyhogy itt megálltam.
Csináltam egy ilyen összehasonlító képet, de ezt régen azt hiszem már belinkeltem, mind1, itt van még1x: sorry a nagy file-ért, inkább url:

FG vs fakeFG

schorby
egyetértek ibor véleményével és kérdésével + hány lámpa van a szobában?
ibor90
a lakás bejön...nagyon szép!
pókerarcoknál érdekelne h a padlón a mozgó minta hogy készült

Ismerem a playblastot, szoktam hasznalni de ez sem tartott tul sokaig meg nem voltam itthon render alatt es nem akartam annyira tre rendert foltenni.
Mjad tolok rendert a karirol meg ilyesmi arrol nem lenne rossz ha velemnyeznel ugy is meg be kell lonom a termet ilyesmi mert amibe most bele tettem az nem jo ahogy van mert felbukna a kialo cucokban a talajon szoval majd azokat megmutatom ahhoz jo lenne segitseg.

the world is mine

Peetmaya
basszus, úgy kezdtem a hozzászólásom, hogy wow, szép! Ezt persze nem veszi észre. Azzal kezdtem, hogy megdícsértem. Én a renderhez értek, ahhoz tudok hozzászólni, próbáltam neki tanácsot adni, erre megsértõdik, hogy mit kötöszködök. Így nincs kedvem segíteni, pedig szerintem ha renderrõl van szó, azt hiszem tudok neki pár tippet adni, hogy mitõl tudja érdekesebbé tenni a dolgot. Elkezdtem párat hinteni neki, de úgy látszik õt ez sérti, mert csak a mozgást akarta megmutatni. Tudod mit? Itt van mégegy tipp: ha mozgást akarsz mutatni, felesleges FG rendert lehúzni, sokkal gyorsabban ki tudsz tolni egy playblast rendert. Igaz az csak hw, de ki tudod csinosítani pár lámpával, meg jó kameraállással a dolgot, és úgy a mozgás is jobban fog látszani. Ha jól emlékszem jobbgomb a timelinera és ott van a playblast, vagy a rendering menüszettben valahol, majd rákeresek és belinkelem, de most nem tudom, mert épp renderelek.

Kedves Ibor, az a baj, hogy a munkáim általában diszkréciót igényelnek, ezért nem nagyon mutogathatok belõle semmit.
Két régebbi munkám, nem vagyok biztos benne, hogy mutattam-e:
Pókerarcok logo - Ezt a Pókerarcok site-nak csináltam egy logo animáció a pókeroktató videók intrója gyanánt.
Lakás látványterv anim 720p - Ez pedig egy lakásbelsõ, videot nem kértek, de gondoltam ráeresztem a gépet pár napra, igazából ha jól emlékszem lehúzta 1,5 nap alatt az egészet, a kompozit megvolt hamar. Mondjuk nem is volt csak két layer.

ebben en is benne lennek contest mindig jo 😊

the world is mine

schorby
Én munkaajánlatot kaptam próbafelaadttal, azt csinákolom, de nem mutatok semmit mert nemtom mit lehet, nagy titoktartási nyilatkozatosmittomén 😄
szal punnyadásról szó sincs... 😄